НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Йоханс Хан предупреди, че очертаването на морските граници между Албания и Гърция може да доведе до „преструктуриране на границите“

Kathimerini: Йоханс Хан предупреди, че очертаването на морските граници между Албания и Гърция може да доведе до „преструктуриране на границите“

11 Юли 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви в сряда, че преговорите между Албания и Гърция за очертаване на морските граници в Йонийско море могат да доведат до „преструктуриране на границите“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Това е нещо, което винаги е сложно и критично от гледна точка на гражданите, затова е нужно държавничество“, заяви Хан по време на Балканска конференция.
„Но в същото време има нужда от държавничество и за да се разбере, че са нужни промени в обществата и промени в мисленето, за да се направи истински прогрес в пътя към Европа“, добави още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Албания Еди Рама: Ще разрешим проблемите си с Гърция

Премиерът на Албания Еди Рама: Ще разрешим проблемите си с Гърция

11 Юли 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Албания Еди Рама е убеден, че Тирана и Атина „ще завършат преговорите помежду си с нов документ за стратегическо сътрудничество“. В интервю пред гръцката държавна агенция АНА-МПА в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС –Западни Балкани в Лондон, той заяви, че страните работят за разрешаване на отворените въпроси и подчерта абсолютната необходимост от постигането на разрешение, което би довело до задълбочаване на сътрудничеството помежду им, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Най-важното нещо е не само да разрешим проблемите, но и да използваме разрешението за преминаване на ново ниво на сътрудничество и партньорство“, подчерта албанският премиер.
Рама не скри задоволството си от споразумението между Гърция и Македония по спора за името.
„Това е подходящ момент да похвалим определени резултати, на първо място и основно големият пробив на Гърция и „Северна Македония“, който бе постигнат благодарение на големия кураж и визия на (гръцкия премиер) Алексис (Ципрас) и (македонския премиер) Зоран (Заев), които поеха огромен риск да се споразумеят по много труден въпрос, но и показаха, че ако има желание, има начин“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гръцкото малцинство в Албания е нащрек след преговорите между Атина и Тирана

Protothema: Гръцкото малцинство в Албания е нащрек след преговорите между Атина и Тирана

6 Юли 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Атина. След споразумението за името между Гърция и БЮРМ (Бивша югославска република Македония), което предизвика масово недоволство сред гръцкия народ, министърът на външните работи на страната Никос Коцияс е решен да затвори отворените въпроси между Атина и Тирана, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Но, информацията, която излиза на бял свят за тайните преговори засега говори, че Коцияс има намерение да затвори тези въпроси по същия безразсъден начин, както със Скопие, коментира вестникът. Той ще остави много неразрешени теми, които могат да станат повод за бъдещи проблеми на Балканите.
Местното гръцко малцинство в „Северен Епир“, което населява южната част на Албания смята, че прибързаността на гръцкото правителство ще ги постави в уязвима позиция за осъществяваното от албанското правителство „кадифено етническо прочистване“, продължава „Прототема“.
Струва си да се отбележи, че властите в Тирана поставят под неимоверно напрежение гръцкото малцинство, в опитите си да ги накарат да напуснат населяваната от тях територия, пише вестникът. През последните няколко години използвайки претекста, създаден от няколко спорни проекта за развитие на градските пространства, Албания руши домове, притежание на гърци и то основно в райони, където живее местното гръцко малцинство.
Гръцкото малцинство в Северен Епир, припомня ежедневникът, е международно признато етническо малцинство, което, съгласно Протоколът от Корфу, подписан също и от Албания, трябва да бъде защитено. Споразумението гарантира автономия в рамките на албанската държава на северните епирци, но Тирана отказва да прилага договореното.
„Движението за възраждане на Северен Епир“ излезе със съобщение до пресата във връзка с опасенията на гръцкото малцинство по повод информациите за предстояща спогодба между Гърция и Албания за разрешаване на граничните въпроси.
Ето и пълния му текст:
“През последните две седмици появилите се информации за окончателно разрешаване на гръцко-албанските спорове чрез спогодба между Атина и Тирана става все по конкретни.
В тази връзка, вестниците пишат, че гръцкото правителство има намерение дори да забрани термина „Северен Епир“, приравнявайки въпроса с несъществуващия „чамски въпрос“ (за албанското малцинство в Северна Гърция, изгонено след Втората световна война – бел. ред.).
Договорът между Гърция и БЮРМ не оставя място за оптимизъм при сключването на подобно споразумение с Албания.
Призоваваме всички северни епирци и всички гръцки патриоти да са в готовност за демонстрации срещу предстоящия окончателен отказ от гръцките претенции върху древната гръцка територия Северен Епир“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Алексис Ципрас и Еди Рама трябва да подпишат договор за разрешаване на спорните въпроси в четвъртък в Брюксел

„Канал 5“ (Македония): Алексис Ципрас и Еди Рама трябва да подпишат договор за разрешаване на спорните въпроси в четвъртък в Брюксел

24 Юни 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Атина/Тирана. След завършването на преговорите с Македония, Гърция предприе дипломатическа офанзива за затваряне на отворените въпроси и с Албания. Официална Тирана и Атина финализираха текстът на спогодбата между Албания и Гърция за разрешаване на двустранните проблеми. Текстът на споразумението е съгласуван между външните министри на двете страни Никос Коцияс и Дитмир Бушати на остров Родос в кулоарите на конференцията за регионална сигурност и стабилност, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Подписването на този документ от премиерите на Гърция и Албания Алексис Ципрас и Еди Рама трябва да се състои на срещата на върха на Европейския съвет на 28 и 29 юни в Брюксел. В текста на документа, както предават гръцките медии, се регулира въпросът за морската граница между двете държави, обхванато е и отменянето на състояние на война и правата на гръцкото малцинство в Албания, но според част от албанските медии, там не фигурира нищо, което се отнася до изгонените шиптари от северната част на Гърция, за които гръцките представители казват, че за тях няма такъв въпрос. Премиерът на Албания Еди Рама оцени преговорите като тежки и много напрегнати, но неговото правителство е искало да разреши въпросите, които са създавали напрежение между двете страни след падането на комунистическия режим в Албания.
„Инвестирахме, за да се създадат дългосрочни стратегически отношения с Гърция. Това не беше толкова лесно, тъй като в течение на преговорите имаше голямо напрежение, но не, защото сме искали да развалим отношенията с Гърция, а напротив, защото искахме да изгладим всички проблеми, които бяха създадени след промяната на системата, за да може накрая да се излезе на добър път“, заяви Рама.
Съгласно детайлите, обявени от гръцките медии, Албания ще отстъпи на Гърция 12 мили от своите териториални води в Йонийско море, на чието дъно се смята, че има големи запаси от петрол и газ, а Гърция ще отмени закона за състояние на война с Албания, приет преди около 70 години.
Бившият албански президент Сали Бериша предвижда драматични последици за региона, ако премиера на страната Еди Рама подпише спогодбата с Гърция за новите граници. В интервю пред тиранската телевизия „Клан“ първият албански президент след промените прогнозира, че подписването на този договор може да доведе до нова Балканска война.
Ако договорът бъде ратифициран от парламента в Тирана, той ще трябва да бъде подписан от настоящия албански президент Илир Мета, който пък поиска подробна информация около преговорите и увери, че ще се отнася към договора, както предполагат конституционните му задължения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Канал 5 (Македония); Алексис Ципрас и Еди Рама ще подпишат междудържавен договор в четвъртък в Брюксел

Канал 5 (Македония); Алексис Ципрас и Еди Рама ще подпишат междудържавен договор в четвъртък в Брюксел

23 Юни 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Атина/Тирана. Гръцкият премиер Алексис Ципрас и албанският премиер Еди Рама ще подпишат междудържавен договор между Гърция и Албания в четвъртък в Брюксел, предава македонският телевизионен Канал 5.
След приключване на преговорите с Македония, Гърция e в дипломатическа офанзива, за да реши отворените въпроси и с Албания. Официална Тирана и Атина финализираха текста на споразумението между Албания и Гърция за преодоляване на двустранните проблеми. Текстът на споразумението е съгласуван между министрите на външните работи на Албания и Гърция – Никос Коцияс и Дитмир Бушати на остров Родос в кулоарите на конференцията за регионална сигурност и стабилност. Подписването на този документ от премиерите на Албания и Гърция Алексис Ципрас и Еди Рама е обявено по време на провеждането на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни. В текста на споразумението, както предават част от гръцките медии се регулира въпроса за морската граница между двете държави, уредена е и премахването на закона за военно положение, правата на гръцкото малцинство в Албания, но според част от албанските медии не е решено нищо за прогонените албанци от северната част на Гърция, за които гръцките представители винаги декларират, че този въпрос за тях не съществува. Премиерът на Албания Еди Рама оцени преговорите като тежки, с подчертано напрежение, но неговото правителство иска да преодолее въпросите, създавали напрежение между двете страни след свалянето на комунистическия режим в Албания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият президент на Албания Сали Бериша: Пазарлъците на Еди Рама с Атина могат да доведат до нова Балканска война

Бившият президент на Албания Сали Бериша: Пазарлъците на Еди Рама с Атина могат да доведат до нова Балканска война

23 Юни 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият албански президент Сали Бериша предупреди за драматични последици за региона ако действащия премиер на страната Еди Рама подпише спогодба с Гърция за новите граници. В интервю пред тиранската телевизия „Клан“, бившият държавен глава е заявил, че ако наследникът му на поста подпише документа, това може да доведе до Балканска война, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това, което подготвя премиера Рама е нова подялба на албанските територии, което може да доведе до конфликт“, заяви Бериша и добави, че договорът е неизгоден за Албания и означава нова загуба на територии след 1913 година.
„Имаме информации, че спогодбата е катастрофална за Албания. Текстът е подготвен от страна на Гърция, която е била категорична, че няма да преговаря повече“, обясни бившият президент.
Албанската опозиция се обяви против граничната спогодба, защото, както заявиха от там, тя е неизгодна за страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама, премиер на Албания: Преговорите с Гърция преминаха напрегнато

Еди Рама, премиер на Албания: Преговорите с Гърция преминаха напрегнато

22 Юни 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Тирана. Официална Тирана оценява, че преговорите за текста на спогодбата за разрешаване на двустранните проблеми между Гърция и Албания са били тежки и изключително напрегнати. Албанският премиер Еди Рама, в коментар за окончателното споразумение между Албания и Гърция, заяви, че правителството му се опитва да разреши въпросите, които са създавали търкания между двете страни след събарянето на комунистическия режим в Албания, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Вложихме, за да се създадат стратегически дългосрочни отношения с Гърция, Това не беше толкова лесно, тъй като в течение на преговорите имаше голямо напрежение, но не, защото сме искали да развалим отношенията с Гърция, а напротив, да изправим всички недоразумения, които бяха създадени след промяната на системата, за да можем накрая да излезем на добър път“, заяви Рама.
Според него, от историческо значение е това, че Атина е разбрала, че Законът за война с Албания е абсурден и премахването му е от голямо значения. Рама оцени, че решението за морската граница между Албания и Гърция е добро и критиките на опозицията за морската граница са във вреда на Тирана.
„Макфакс“ обяснява, че изявата на албанския премиер идва след финализирането на текста на споразумението между Албания и Гърция за разрешаване на двустранните проблеми от министрите на външните работи на двете страни на остров Родос, което се случва в навечерието на подписването на този документ в хода на срещата на върха на Европейския съюз на 28 и 29 юни от премиерите на двете държави.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.