НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Стоян Братоев, "Метрополитен": Новите метровлакове са с опция на автоматично управление, но ще имат машинист, който ще е придружаващо лице

Инж. Стоян Братоев, "Метрополитен": Новите метровлакове са с опция на автоматично управление, но ще имат машинист, който ще е придружаващо лице

11 Юли 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Новите метровлакове са с опция на автоматично управление, но ще имат машинист, който ще е придружаващо лице. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев, след като пристигна първият влак в София за третата линия на метрото, предаде репортер на Агенция Фокус. По думите му всички влакове на третата линия ще имат автоматично управление и ще могат да се движат и без машинист. Братоев уточни, че е необходима софтуерна надбавка, която всъщност не е нужна, защото пак ще трябва да има придружаващо лице във влака.
На въпрос каква е цената на една такава инвестиция, инж. Братоев отговори, че инвестициите в транспорта са комплексни. По думите му съгласно обществената поръчка, цената на този влак е 5,1 млн. евро, но в нея влизат 6 системи за управление за автоматика. Братоев посочи, че има камери, които са за пътниците, както и специални места за индивиди. „Влаковете са съобразени с пътникопотока, първите са 60-метрови, последните ще са 80-метрови, защото тогава ще се пусне и линия към кв. “Слатина“, което ще натовари линията“, посочи той.
Според него се работи, за да се подобрят максимално условията на пътниците при пътуването. „Влаковете от третата линия не могат да се движат по линия 1 и 2, защото са с различно техническо устройство, но и няма връзка между линиите. Първата и втората линия се обслужват от депото „Обеля“ с максимален капацитет“, посочи той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Отсечката от третата линия на метрото ще превозва 130 хил. пътници дневно

Кметът Йорданка Фандъкова: Отсечката от третата линия на метрото ще превозва 130 хил. пътници дневно

11 Юли 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Отсечката от третата линия на метрото ще превозва 130 хил. пътници дневно и много гъсто населени квартали на София ще имат връзка с метрото. Това каза кметът Йорданка Фандъкова, която провери новоизграждащото се депо на Метрополитен предаде репортер на Агенция Фокус. Фандъкова поясни, че метрото променя градската среда. По думите й, за да може да се осигури включването на „Овча купел“ в изграждането е било необходимо да се подсигурят 130 млн. лв. от бюджета на Столична община. Фанкъкова обясни, че средствата са отпуснати с ясното съзнание, че метрото час по скоро трябва да може да обслужва повече граждани.
„От тази есен метростанциите ще бъдат довършени. За мен е важно да проследим спазването на сроковете на този важен обект, не само транспортен, но и екологичен“, посочи тя. Кметът обясни още, че се очаква с изграждането на тези 2 проекта да се намали с 11 хил. тона отделянето на вредни емисии във въздуха. По думите й се работи денонощно, участъкът е много тежък, условията са трудни, но според нея към момента екипа се справя добре. „Предприемаме всичко възможно, мислим и за допълни решения да се справяме с климатичните условия“, добави тя.
На въпроса дали ще бъдат сложени камери в малките населени места с охранителна цел, кметът Факдъкова отговори, че такива са изградени на няколко места. Кметът допълни, че има поставени камери в кв. „Миленко“, кв. „Абдовица“, при Виетнамските общежития в кв.„Красна поляна“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Влаковете за новите метростанции са енергийно ефективни и не изискват управление от машинист

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Влаковете за новите метростанции са енергийно ефективни и не изискват управление от машинист

11 Юли 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Влаковете за новите метростанции са енергийно ефективни и не изискват управление от машинист. Имат много модерен дизайн и всички удобства за пътниците, които ще използват метрото. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери новоизграждащото се депо на "Метрополитен", предаде репортер на Агенция Фокус.
По думите ѝ вече е пристигнал първият влак от 20-те в София, а следващият понеделник на 16 юли предстои да дойде вторият влак и на 2 август третият. „Влаковете са много модерни, знаете, че имат опция за управление без машинист, но разбира се, сега ще започне обучение на машинистите, напълно автоматизирано“, посочи Фандъкова. Тя уточни, че фирмата „Сименс“ е спечелила поръчката и е започнала производството. По думите ѝ дейностите тук са изпълнени над 75% и над 3 км от тунелите вече са прокопани.
„Срокът на първия етап от ремонта е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници на третата линия на метрото. Вторият етап, 4 км, които се изграждат по Околовръстния път, трябва да са готови до в началото на 2020 г.“, коментира кметът. Фандъкова уточни, че ул. “Житница“ е силно амортизирана и ще бъде изцяло променена още следващото лято. По думите ѝ Столична община заедно с общински бюджет ще се включила за цялостно ремонтиране на улицата и метрото. Кметът добави още, че проектът на метрото се изпълнява с огромната подкрепа на Европейската комисия, с европейско финансиране и софийското метро често се дава за пример.
Фандъкова благодари за съдействието на министъра на транспорта Ивайло Московски, на премиера Бойко Борисов и правителството за съдействието по изграждането на третата линия на метрото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети новоизграждащото се депо на „Метрополитен“, където ще види първия пристигнал влак за третата линия на метрото

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети новоизграждащото се депо на „Метрополитен“, където ще види първия пристигнал влак за третата линия на метрото

11 Юли 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети в 12.30 часа новоизграждащото се депо на Метрополитен, където ще види първия пристигнал в София влак за третата линия на метрото. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Депото се намира на ул. Житница“ (на територията на гараж Земляне). По–късно ще инспектира и строителството на метростанцията на кръстовището на булевардите „България“ и „Гешов“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Южнокореецът Ким Йон-ян оглави Интерпол. 21 ноември 2018 г.
Южнокореецът Ким Йон-ян оглави Интерпол. 21 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.