НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Законът за горивата е окончателно приет, от НФСБ ще сезират ЕК (ОБЗОР)

Законът за горивата е окончателно приет, от НФСБ ще сезират ЕК (ОБЗОР)

12 Юли 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателно новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход или т.нар Закон за горивата. Законът ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“. Текстовете предизвикаха напрежение в „Обединени патриоти“. След Коалиционен съвет и среща на ПГ разногласията по закона останаха. Лидерът на Атака Волен Сидеров настоя НФСБ да му се извинят заради декларацията си, в която според него го обвиняват в лъжа. В парламента вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията му ще сезира Европейската комисия за Закона за горивата. Той обърна внимание, че в закона се нарушават директиви и има дискриминация спрямо малките търговци на горива.
Според закона министърът на икономиката ще контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде министърът на финансите, но по предложение на ГЕРБ текстът се промени. Министърът на икономиката ще бъде подпомаган от Специално звено в НАП. Звеното ще приема и проверява документите, ще извършва проверки и ще съставя актове при нарушения. Към икономическото министерство ще се създаде Консултативен съвет, който да отговаря за сътрудничеството между държавата и търговците. Депутатите решиха от големите търговци да се изисква капитал не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лева. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева. Съхраняващите нефт трябва да разполагат с капитал не по-малък от 1 млн. лева, със собствени или наети съдове. Според закона за пълнене на бутилки с втечнени газове и за дистрибуция на бутилки ще се изисква капитал не по-малък от 20 хил. лева. Дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение. Търговците с горива са задължени при подаването на заявление за регистрация по закона да предоставят парични обезпечения. Идеята е те да служат в случай на непогасени задължения. За едрите търговци обезпечението е 500 хил. лева, а за дребните- 20 хил. лева. Първоначално за търговците на дребно цифрата беше 200 хил. лева. За пълнене на бутилки с газ- 20 хил. лева, а за дистрибуция- 100 хил. лева. Търговците могат да отговорят на изискването с пари или с безусловна банкова гаранция. Търговците на горива ще плащат глоба от 25 до 250 хил. лева за нарушения. Нефт или продукти от нефтен произход, превозвани без регистрация ще се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са. Лице, което като законен представител на юридическо лице или едноличен търговец, е допуснало нарушение се наказва с глоба от 1000 до 10 хил. лева. За повторно нарушение глобата е от 50 до 500 хил. лева. Депутатите решиха за непредставяне на документ за обезпечение или за документ с невярна информация глобата да бъде от 2 до 5 хил. лева. За повторно нарушение- от 5 до 20 хил. лева.
Новият закон беше гласуван на фона на протести пред парламента и на „Капитан Андреево“ на 11 юли. Тогава собствениците на малки бензиностанции и превозвачите на гориво обявиха, че ще обжалват в съда приетите текстове. В знак на протест представители на малките бензиностанции блокираха движението на границата за около 2 часа. Блокадата се оказа без разрешение, затова на протестиращите бяха съставени актове.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Приетият Закон за горивата е отвратителен и лобистки

Вицепремиерът Валери Симеонов: Приетият Закон за горивата е отвратителен и лобистки

12 Юли 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Приетият Закон за горивата е отвратителен и лобистки. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в предаването "Още от деня" по БНТ. Симеонов заяви, че относно Закона за хазарта е получил политическа подкрепа от големите партии в парламента - ГЕРБ и БСП, но някак си единодушно те са решили да го пратят за нотификация. "Докато скандалният Закон за горивата, който разбуни цяла България и който запуши КПП-тата на страната, не е пратен за нотификация. Ще сигнализирам за нарушения на европейски директиви. Това не въпрос на отмъщение, а унищожаването на бизнеса на много дребни търговци в България, каза Симеонов. "Приетият Закон за горивата е отвратителен и лобистки. Когато се подготвя един законопроект за внасяне и се търси парламентарна подкрепа, се минава по съответните групи. В случая в нашата група законопроектът е представен в резюме. Основната заложена идея се представи като изсветляване на сивия сектор, изнасят се аргументи от вносителите и съответно по този начин без хората детайлно да познават закона се печели тяхната подкрепа на подпис. Все пак в този законопроект има заложена една много добра идея, която е насочена към ликвидиране на контрабандата, на сивия сектор - така, че е нормално всеки един депутат, който държи на интересите на държавата да го подкрепи, допълни вицепремиерът.
По думите му действително този закон е претърпял много корекции в положителна посока. Според него той вече няма този вид на икономическа или законодателна брадва, която да съсипе тотално всички, но от тези 400 търговци най-вероятно 300 ще отидат на трудовата борса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Ще сезираме ЕК за Закона за горивата

Вицепремиерът Валери Симеонов: Ще сезираме ЕК за Закона за горивата

12 Юли 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Ще сезираме ЕК за Закона за горивата. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти във връзка с приетите промени в Закона за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За нас там има нарушения на директиви, на конкурентна среда, до известна степен дискриминация спрямо малките“, каза Симеонов.
На въпрос дали има конфликт между партиите в „Обединени патриоти“ заради Закона за горивата, Симеонов отговори: „Не знам за какъв конфликт говорите. Вчера обясних, че ние сме три различни партии, всяка си има собствена позиция, изказва си я. Имаме обща програма, по която сме се споразумели да имаме единна позиция“, поясни вицепремиерът. Според него е нормално да имат различни позиции. На въпрос дали си е говорил с лидера на Атака Волен Сидеров, Симеонов каза: „Да, това си е наша работа“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие Закона за горивата

Парламентът прие Закона за горивата

12 Юли 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателно новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Търговците на едро и дребно, съхраняващите нефт и нефтени продукти, както и дистрибуторите ще трябва да подадат заявление за регистрация в 3-месечен срок, след като Министерството на икономиката публикува информация за необходимите документи.
Законът за горивата ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“. 1 месец след влизането му в сила министърът на икономиката трябва да издаде наредба за подаването на заявления от търговците.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговците на горива ще плащат глоба от 25 до 250 хил. лева за нарушения

Търговците на горива ще плащат глоба от 25 до 250 хил. лева за нарушения

12 Юли 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателно текстове от новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те решиха търговците на едро и дребно, съхраняващите нефт и нефтени продукти, както и дистрибуторите, които извършват дейността си без регистрация или в нарушение да се наказват с глоба от 25 до 250 хил. лева. От НФСБ отправиха предложение глобата да бъде от 1000 до 10 хил. лева, но то беше отхвърлено.
Нефт или продукти от нефтен произход, превозвани без регистрация се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са. От БСП предложиха този текст да отпадне, но депутатите не ги подкрепиха.
Лице, което като законен представител на юридическо лице или едноличен търговец, е допуснало нарушение се наказва с глоба от 1000 до 10 хил. лева. За повторно нарушение глобата е от 50 до 500 хил. лева.
Депутатите решиха за непредставяне на документ за обезпечение или за документ с невярна информация глобата да бъде от 2 до 5 хил. лева. За повторно нарушение- от 5 до 20 хил. лева.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разногласията в „Обединени патриоти“ по Закона за горивата остават (ОБЗОР)

Разногласията в „Обединени патриоти“ по Закона за горивата остават (ОБЗОР)

11 Юли 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. В парламента започна окончателното гласуване на Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход или т.нар. Закон за горивата. Законопроектът с вносител депутата Емил Димитров предизвика противоречия в коалицията на „Обединените патриоти“. ВМРО и Атака застанаха зад текстовете, докато вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов определи закона като лобистки. На 10 юли трите партии обсъдиха предложенията за бизнеса с горива на Коалиционен съвет. Първоначално лидерът на Атака Волен Сидеров и депутатът от ВМРО Искрен Веселинов обявиха, че съгласие е постигнато. От НФСБ обаче опровергаха това твърдение. Между гласуването на текстовете в пленарна зала ПГ на „Обединени патриоти“ се събра, за да обсъди новия закон. След срещата стана ясно, че НФСБ все още са против някои текстове. Волен Сидеров призова Валери Симеонов да му се извини за декларацията, която го изобличава в лъжа. „Има мои коалиционни партньори, в чиито речник думата „извинявай“ не присъства. Не е лошо да влезе там, това не е слабост. Достойният човек се извинява. Който смята, че е винаги прав - получава уроци от живота“, заяви Сидеров. В Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов коментира разногласията в коалицията така: „В „Обединени патриоти“ сме три различни партии и по някои въпроси имаме различни позиции, никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме“. Той изтъкна, че законът създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Симеонов обяви, че НФСБ ще сезира ЕК заради нарушаване на европейски директиви и права. В парламента от НФСБ определиха изявлението на Волен Сидеров и Искрен Веселинов като безпринципно, защото са говорили от името на трите партии.
Депутатите гласуваха текстовете от новия закон за горивата на фона на протести пред парламента и на граничния пункт „Капитан Андреево“. Протестът на жълтите павета беше спонтанен, а собствениците на малки бензиностанции и превозвачите на гориво обявиха, че ще обжалват в съда приетите текстове. В знак на протест представители на малките бензиностанции блокираха движението на границата за около 2 часа. Блокадата се оказа без разрешение, затова на протестиращите бяха съставени актове. Междувременно в кулоарите на Народното събрание основният вносител Емил Димитров заяви: „Махнахме от закона всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази“. „Да спрем с нелепостите, че някой иска да купува или да закрива бензиностанции“, призова Емил Димитров.
Приемането на текстовете ще продължи по време на утрешното пленарно заседание. Досега депутатите решиха министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде министърът на финансите, но по предложение на ГЕРБ текстът се промени. Министърът на икономиката ще бъде подпомаган от Специално звено в НАП. Звеното ще приема и проверява документите, ще извършва проверки и ще съставя актове при нарушения. Към икономическото министерство ще се създаде Консултативен съвет, който да отговаря за сътрудничеството между държавата и търговците. Депутатите решиха от големите търговци да се изисква капитал не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лева. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева. Съхраняващите нефт трябва да разполагат с капитал не по-малък от 1 млн. лева, със собствени или наети съдове. Според закона за пълнене на бутилки с втечнени газове и за дистрибуция на бутилки ще се изисква капитал не по-малък от 20 хил. лева. Дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение. Търговците с горива са задължени при подаването на заявление за регистрация по закона да предоставят парични обезпечения. Идеята е те да служат в случай на непогасени задължения. За едрите търговци обезпечението е 500 хил. лева, а за дребните- 20 хил. лева. Първоначално за търговците на дребно цифрата беше 200 хил. лева. За пълнене на бутилки с газ- 20 хил. лева, а за дистрибуция- 100 хил. лева. Търговците могат да отговорят на изискването с пари или с безусловна банкова гаранция. Предстои депутатите да гласуват размера на санкциите за търговците на горива при нарушения.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Ние сме се подписали под програмата за управление за четиригодишен мандат, така че за сега нямаме други намерения

Вицепремиерът Валери Симеонов: Ние сме се подписали под програмата за управление за четиригодишен мандат, така че за сега нямаме други намерения

11 Юли 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме се подписали под програмата за управление за четиригодишен мандат, така че за сега нямаме други намерения. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов по повод противоречията по отношение на Закона за горивата в „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос как ще се опази реномето на „Обединени патриоти“ след тези противоречия, той отговори: „Мисля, че наличието на различни мнения, отстояването им при запазване на колегиален тон и колегиални отношения, само повишава авторитета на „Обединени патриоти“. „Не знам от ваша гледна точка как изглеждат нещата, но предпочитаме всеки да изказва своята позиция, да се аргументира и съответно да я защитава“, допълни той. „Смятаме, че това е много по-добре, не само за „Обединени патриоти“, но и за България, отколкото да се постигат безпринципни договорености - ще ви подкрепим за това, а пък вие ще ни подкрепите за онова“, коментира още Симеонов. По думите му този модел на поведение е бил характерен за изминалите десетилетия, включително и за някои други коалиции до момента. „В случая „Обединени патриоти“ се явяват едно добро политическо постижение за българския политически свят“, каза той. На въпрос дали и от мислят така, вицепремиерът отговори: „Питайте ги тях“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Разцепление в НФСБ няма

Вицепремиерът Валери Симеонов: Разцепление в НФСБ няма

11 Юли 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Разцепление в НФСБ няма. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов по повод противоречията по отношение на Закона за горивата в „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос дали вътре в НФСБ има неразбирателство по темата, той коментира: „Не няма никакво неразбирателство. Ако проследите внимателно гласуването ще видите, че всички членове на НФСБ, които са в зала - всички гласуват против текстовете, които не приемаме и съответно подкрепяме текстовете, които смятаме за разумни. Ние не гласуваме на сляпо. В края на краищата имаме достатъчно аргументи за някои членове, но и много сериозни несъгласия с много други членове, срещу които гласуваме против. Разцепление в НФСБ – няма“. „Законопроектът е внесен от колеги от „Обединени патриоти“, с тях сме разговаряли. Разговаряли сме по принцип с колеги от ГЕРБ, но те си имат тяхна позиция на тяхната политическа сила“, отбеляза Симеонов. „Вчера имахме близо двучасов разговор, съвсем добронамерен, изложиха своите съображения, но за съжаление никой не успя да обясни защо от около 400 дребни търговци заради 100-тина, които нарушават закона и въртят сив бизнес, ако въобще това е вярно, трябва да изгорят останалите 300? На този въпрос никой не можа да ми отговори“, посочи още вицепремиерът. По думите му в медиите е било отразено, че е постигнато споразумение по този законопроект, което не отговаря на истината. „Затова се наложи да дадем опровержение. Въпреки, че ако внимателно се проследи и се запознаете с изказването на Волен Сидеров и Искрен Веселинов – там не се казва такова нещо“, поясни Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: В „Обединени патриоти“ сме три различни партии и по някои въпроси имаме различни позиции - никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме

Вицепремиерът Валери Симеонов: В „Обединени патриоти“ сме три различни партии и по някои въпроси имаме различни позиции - никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме

11 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. В „Обединени патриоти“ сме три различни партии и по някои въпроси имаме различни позиции, никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали ще изчистят в коалицията „Обединени патриоти“ противоречията по отношение на Закона за горивата, Симеонов коментира: „Няма какво да изчистваме. Ние сме три различни партии, както виждате по някои въпроси имаме различни позиции и никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме.Имало е и други случаи – вероятно и ще има“.
„Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Такъв е този закон. Аз разбирам от друга страна, че главната му цел е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като заради гангренясъл пръст да отрежем ръката. Всяка демократична и европейска държава има основен ангажимент да защитава и да подкрепя основно дребния бизнес. В случая, това правило е нарушено, защото се вижда, че законът ще бъде приет. Ние не разполагаме с достатъчно мнозинство, за да оспорим тези нови клаузи и членове, но ви уверявам, че ние ще сезираме ЕК, тъй като в случая има нарушаване на европейски директиви, има и нарушаване на конкурентни права. Смятаме, че ще получим подкрепа там, ако не в парламента“, коментира още Валери Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Касабов, „Обединени патриоти“: Волен Сидеров и Искрен Веселинов говориха за Закона за горивата от името на трите партии в коалицията - това е безпринципно

Валентин Касабов, „Обединени патриоти“: Волен Сидеров и Искрен Веселинов говориха за Закона за горивата от името на трите партии в коалицията - това е безпринципно

11 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Изявлението на Волен Сидеров и Искрен Веселинов беше неочаквано и изненадващо - започнаха да говорят от името на трите партии. Това е безпринципно. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов след срещата на групата за дискутиране на разногласията по Закона за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера говорихме дълго време, но ние от НФСБ не сме съгласни с част от текстовете. Колегите тръгнаха преди да приключат разговорите, откъдето се получи разминаването“, обяви той. „Говорихме, че оттук нататък трябва да изчистим принципните си взаимоотношения“, посочи Валентин Касабов. Попитан как ще коментира призива на лидера на Атака Волен Сидеров, че НФСБ му дължат извинение заради декларацията си, той посочи: „Декларацията ни е вследствие на онова, което твърдяха ВМРО и Атака. Разговорите не бяха приключили“. „Отхвърляме голяма част от текстовете в закона, тъй като са лобистки“, уточни Касабов. „Подписахме се, поддържаме голяма част от текстовете. Само че представете си, че от прекрасна торта, едно парче е отровно. Говорим за няколко члена в закона, които са лобистки“, коментира той. „Иначе нужда от такъв закон има, трябва да вкара ред в сектора“, допълни депутатът. „Ще продължим да работим в „Обединени патриоти“ нормално. Това е част от практиката“, посочи Валентин Касабов. „Няма риск за коалицията, всичко е нормално“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: В Закона за горивата не са изчистени нещата, които притесняват протестиращите

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: В Закона за горивата не са изчистени нещата, които притесняват протестиращите

11 Юли 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. В Закона за горивата не са изчистени нещата, които притесняват протестиращите. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов след срещата на групата за дискутиране на разногласията по Закона за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Би било редно това да се отрази качествено, а не чрез интерпретации“, призова той. „Законът смесва лицензионен с регистрационен режим. Не може да кандидатствате за издаване на удостоверение, а накрая да получите лиценз“, обясни Йордан Апостолов. „Смесват се и обезпечение и внесен капитал - абсолютно противоречащи си неща“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Декларацията на НФСБ за Закона за горивата е удар по честта и достойнството ми, очаквам извинение

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Декларацията на НФСБ за Закона за горивата е удар по честта и достойнството ми, очаквам извинение

11 Юли 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Приемам декларацията на НСФБ като неколегиално поведение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за разногласията по Закона за горивата и декларацията на НФСБ, с която партията опроверга твърдението, че е постигнато разбирателство по закона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан говорил ли е с вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов след декларацията за Закона за горивата той посочи: „Не сме говорили. Какво да говоря след декларация, която ме изобличава в неистина, в лъжа на практика. Това е удар по честта и достойнството ми, очаквам извинение“. В отговор на въпрос не намира ли грешка в поведението си Волен Сидеров коментира: „Когато съм намирал грешка, винаги съм се извинявал. Само че има мои коалиционни партньори, в чиито речник думата "извинявай" не присъства. Не е лошо да влезе там, това не е слабост. Достойният човек се извинява. Който смята, че е винаги прав - получава уроци от живота“. „Питайте ги защо са вносители на този закон. А техният шеф го нарича лобистки“, посочи Сидеров. „Това разделение не е мой проблем, обърнете се към тях. Аз държа на името и честта си. Аз съм направил Валери Симеонов политик и няма да позволя някой да ми обяснява как да искам съгласието му“, заяви той. „Това не е казарма. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели“, обяви Сидеров. „Тук не е плаца, така че по-добре да се вслушват в това, което казвам, ако искат да бъдат политици“, коментира той. „Продължавам да бъде конструктивен, питайте другите. Ако някой иска да разваля коалицията, това не съм аз“, каза още председателят на ПГ на „Обединени патриоти“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите задължиха търговците на горива  да предоставят парични обезпечения при подаване на заявление за регистрация

Депутатите задължиха търговците на горива да предоставят парични обезпечения при подаване на заявление за регистрация

11 Юли 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха на второ четене текстове от Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите задължиха извършващите икономически дейности с нефт и продукти от такъв произход да предоставят парични обезпечения при подаване на заявление за регистрация. Идеята на вносителите е обезпечението да служи за изпълнение на непогасени изискуеми задължения, възникнали по този закон, Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, Закона за чистотата на атмосфения въздух, Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за данъка върху добавената стойност, с изключение на задълженията, за които е предоставено обезпечение на друго законово основание. Депутатите въведоха обезпечения на стойност 500 000 лв. за търговия на едро с нефт и продукти от нефтен произход. Освен за продуктите от нефтен произход, народните представители въведоха същия размер обезпечения и за съхранение на горива извън данъчни складове. За търговия на дребно с горива Народното събрание въведе обезпечения на стойност 20 000 лв, като в приетия на второ четене текст изрично се посочва, че те са предназначени за всеки обект за търговия на дребно. Съгласно закона - за пълнене на бутилки с втечнен газ обезпечението ще бъде на стойност 20 000 лв, а за дистрибуцията им предвидените обезпечения са в размер на 100 000 лв. Народните представители решиха срокът за действие на обезпечаването да не може да бъде по-кратък от една година и шест месеца, смятано от датата на подаване на заявленията. Приетият текст регламентира два начина на обезпечаване. Единият с депозит в пари или безусловна неотменяема банкова гаранция. При предоставяне на обезпечение в пари, депутатите решиха лицето да внася обезпечението в български левове по сметка на Министерство на финансите. При предоставяне на обезпечаване в гаранция, съгласно текстовете, банката се задължава безусловно и неотменяемо да заплати при първо писмено поискване от министъра на финансите сумата, посочена в искането, до размера на гаранцията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Димитров, „Обединени патриоти“: В Закона за горивата наказахме големите вериги, но никой не го отрази

Емил Димитров, „Обединени патриоти“: В Закона за горивата наказахме големите вериги, но никой не го отрази

11 Юли 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Махнахме всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази. Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Емил Димитров за Закона за горивата, на който е вносител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С този закон казваме, че камионите трябва да отговарят на изискванията за шофьорска книжка и застраховка. Не променяме нищо. Кажете ми за какво стачкуват, от тях не изискваме един лев“, посочи той. „Да спрем с нелепостите, че някой иска да купува или да закрива бензиностанции“, призова Емил Димитров. „Никой не иска да купува малки бензиностанции и няма претенции към тях“, коментира депутатът. „Законът няма никакво отношение към това кой как да се развива и една, две или сто бензиностанции да има“, обяви той. „Всички, които стачкуваха, всяка сутрин отиват в складовете на едро. Те са лицензирани и си плащат данъците. Товарят гориво, карат го в собствениците си бензиностанции след това започват да говорят как големите са много лоши“, посочи Емил Димитров.
По повод разногласията в „Обединени патриоти“ във връзка със Закона за горивата депутатът заяви: „Заради мен скандали в коалиционния съвет не би следвало да има. Никога не бих ги предизвикал“.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Едрите търговци на горива ще трябва да декларират капитал в размер не по-малък от 1 млн. лева

Едрите търговци на горива ще трябва да декларират капитал в размер не по-малък от 1 млн. лева

11 Юли 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателно текстове от новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За регистрация търговците на горива на едро ще трябва да имат внесен капитал не по–малък от 1 млн. лева, а за тези, които по закон нямат капитал-активи в размер не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лева.
Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева или имущество в размер не по-малък от 20 хил. лева за всеки обект.
За съхраняване на нефт извън данъчни складове изискването е внесен капитал в размер не по-малък от 1 млн. лева или активи в същия размер. Лицето трябва да разполага със собствени или наети съдове за съхранение на втечнен нефтен газ. Обектите за съхранение трябва да разполагат с физическа охрана или сигнално-охранителна техника.
Депутатите решиха изискване за пълнене на бутилки с втечнени газове и за дистрибуция на бутилки да бъде внесен капитал или имущество в размер не по-малък от 20 хил. лева. Първоначално в закона беше посочен капитал не по-малък от 200 хил. лева. Дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Народното събрание се провежда среща на ПГ на „Обединени патриоти“

В Народното събрание се провежда среща на ПГ на „Обединени патриоти“

11 Юли 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. В Народното събрание се провежда среща на ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Очаква се НФСБ, Атака и ВМРО да обсъдят разногласията във формацията по отношение на Закона за горивата. След срещата се очакват изявления.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Консултативен съвет ще отговаря за сътрудничеството между държавата и търговците на горива

Консултативен съвет ще отговаря за сътрудничеството между държавата и търговците на горива

11 Юли 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателно текстове от новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те решиха към Министерството на икономиката да се създаде Консултативен съвет, който да отговаря за сътрудничеството между държавните органи и лицата, осъществяващи дейности, свързани с нефт и продукти с нефтен произход. В съвета ще участват по един представител от министерствата на енергетиката, финансите, икономиката, земеделието, околната среда, както и АИ „Автомобилна администрация“ и „Железопътна администрация“, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ГДБОП, „Държавен резерв и военновременни запаси“, ДАМТН, БАН, „Митници“ и НАП. Председател на съвета ще бъде министърът на икономиката.
За регистрация по закона лицата трябва да са търговци, регистрирани по Търговски закон. Да не са в несъстоятелност или ликвидация. Едноличните или мажоритарните собственици да не са осъждани, да не са били членове на дружество в несъстоятелност.
За регистрация земеделските стопани трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделски производители, както и да разполагат със собствена или наета земеделска техника.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на икономиката ще контролира регистрацията по Закона за горивата

Министърът на икономиката ще контролира регистрацията по Закона за горивата

11 Юли 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателно текстове от новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, ще се осъществява от министъра на икономиката. Той ще издава заповеди за регистрация или заличаването й. Според първоначалния текст министърът на финансите трябваше да контролира регистрацията по закона, но по предложение на ГЕРБ беше променен. От НСФБ обявиха, че не подкрепят промяната. Министърът на икономиката ще бъде подпомаган от Специално звено в НАП. Звеното ще приема и проверява документите, ще извършва проверки и ще съставя актове при нарушения.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще разгледат окончателно Закона за горивата

Депутатите ще разгледат окончателно Закона за горивата

11 Юли 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите ще разгледат окончателно Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Законопроектът предизвика разногласия в „Обединени патриоти“. Въпреки Коалиционния съвет вчера, съгласие не беше постигнато. До напрежението между коалиционните партньори се стигна, след като в понеделник вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов подкрепи протеста на търговци на горива срещу текстовете и нарече законопроекта лобистки. Според вносителя Емил Димитров от „Обединени патриоти“ (ВМРО) обаче текстовете имат за цел да намалят сивия сектор в бранша.
Народните представители ще решат как премиерът Бойко Борисов да представи в пленарна зала в петък отчета на правителството за Българското председателство. Правилата се предлагат от ГЕРБ и според тях министър-председателят ще се отчете от парламентарната трибуна в рамките на 10 минути. Освен с отчета на кабинета за Българското председателство, Бойко Борисов ще запознае депутатите и с приоритетите на страната ни по време на Австрийското председателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Обединени патриоти“ не изчистиха разногласията си по Закона за горивата (ОБЗОР)

„Обединени патриоти“ не изчистиха разногласията си по Закона за горивата (ОБЗОР)

10 Юли 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. „Обединени патриоти“ не изчистиха разногласията по Закона за горивата и законопроектът след проведения във вторник Коалиционен съвет на формацията. До напрежението между коалиционните партньори се стигна, след като в понеделник вицепремерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов подкрепи протеста на търговци на горива срещу текстовете и нарече закона лобистки.
„Имаме разбиране, имаме съгласие, че законът не е нещо страшно. Няма поводи за някакви страшни, остри скандали, стълкновения или някакви разколи“, обяви първоначално лидерът на АТАКА Волен Сидеров след срещата между коалиционните партньори. Той уточни, че по време на разглеждането на законопроекта в парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции са приети промени в текста, с които фирмите вече ще трябва да дават банкова гаранция за всеки обект в размер на 20 хил. лева, а не 200 хил., а уставният капитал за откриване на фирма за търговия с горива е намален от първоначалните 3 млн. лева на 1 млн. лева.
Според Сидеров причините за зачестилите разминавания в позицията на коалицията са по-малкото срещи, които председателите на трите партии са правили помежду си през последните седмици. „Когато нямаме такъв съвет, когато мине един вторник без да се съберем, се получава разминаване. Всичко може да се реши с разговор, това е моето убеждение“, коментира той.
Сидеров заяви също, че „Обединени патриоти“ не смятат, че по темата с охранителната фирма на мъжа на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова става дума за конфликт на интереси. „Ако някои се съмнява – има и Комисия за конфликт на интересите, може през нея да бъде направена проверка, но стигнахме до общото мнение, че не виждаме конфликт на интереси от страна на Султанка Петрова“, коментира Сидеров.
Няколко часа след изявлението на лидера на АТАКА обаче от НФСБ опровергаха информацията, че коалицията е постигнала съгласие по Закона за горивата. Партията, чийто лидер е Валери Симеонов остава на своята категорична позиция, че законопроектът е неприемлив и ще ощети стотици малки дистрибутори на течни горива и на утрешното заседание на Народното събрание представителите на НФСБ ще гласуват „против“.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: Твърденията, че с „Атака” и ВМРО сме постигнали съгласие по Закона за горивата, не отговарят на истината

НФСБ: Твърденията, че с „Атака” и ВМРО сме постигнали съгласие по Закона за горивата, не отговарят на истината

10 Юли 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. По повод изявленията на представителите на „Атака” и ВМРО – Волен Сидеров и Искрен Веселинов, че сме постигнали съгласие по Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, уведомяваме, че това не отговаря на истината. Това се посочва в позиция на НФСБ.
"НФСБ остава на своята категорична позиция, че законопроектът е неприемлив и ще ощети стотици малки дистрибутори на течни горива", посочват още от НФСБ и допълват, че на утрешното заседание на Народното събрание представителите на НФСБ ще гласуват „против”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: Тонът в коалицията „Обединени патриоти“ трябва да се промени – не бива да бъде остър и нападателен между нас

Волен Сидеров: Тонът в коалицията „Обединени патриоти“ трябва да се промени – не бива да бъде остър и нападателен между нас

10 Юли 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Тонът в коалицията „Обединени патриоти“ трябва да се промени. Това каза в свое изявление председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП АТАКА Волен Сидеров след коалиционен съвет на партиите във формацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не трябва да бъде остър и нападателен между нас, защото това създава едни впечатления, че нещо не върви. Тонът понякога изглежда като по-остър и мажорен точно поради липса на информация. Добрата комуникация между нас ще промени тона и той ще бъде в минорните гами“, коментира Сидеров.
Той уточни, че е заявил, че ще направи питане към вицепремиера Валери Симеонов относно концесиите за добив на злато. „Тъй като в момента Валери Симеонов отговаря за концесиите, знаете, че това е една моя стара тема. Има над 1200 концесии, като около 560 се отнасят до добив на природни богатства. Мисля, че е дошъл моментът да хвърлим поглед и върху тези концесии и да видим които от тях са изгодни. Това не е сблъсък, не го тълкувайте като нещо такова, а просто изясняване на обстоятелства“, допълни той. По думите му концесионната такса за добив на злато е много ниска. „Ще искам колкото се може повече светлина да се хвърли върху концесиите за добив на природни богатства. Може би някои концесии трябва да се преразгледат“, посочи Сидеров.
Попитан дали ще поиска отчет на Валери Симеонов за това как изпълнява програмата на „Обединени патриоти“ в сферите икономика и демографска политика, Сидеров отговори, че се надява, че той сам ще стигне до тази необходимост. „Не виждам проблем да обсъждаме какво е свършено и от него, и от вицепремиера Каракачанов, защото те са нашите посланици в изпълнителната власт. Много е логично да има, ако не отчет, то поне разбор на това какво се върши. В крайна сметка всичко се пише общо. Понякога в шума на по-скандални случаи или пък на изкуствено създадени такива, се заглушава реално направеното“, каза още Волен Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БПГА: Валери Симеонов да сезира компетентните органи за неправомерни действия на членове на Асоциацията, вместо да използва позицията си за публично очерняне на големи международни компании

БПГА: Валери Симеонов да сезира компетентните органи за неправомерни действия на членове на Асоциацията, вместо да използва позицията си за публично очерняне на големи международни компании

9 Юли 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Българската петролна и газова асоциация изразява острото си възмущение от манипулативните твърдения и откровените лъжи, изказани на днешната пресконференция на вицепремиера Валери Симеонов и представители на няколко неназовани фирми за търговия с горива по адрес на всички големи вериги в България. Това се посочва в позиция на БПГА.
От Асоциацията настояват Симеонов веднага да сезира компетентните органи и да им предостави конкретни данни и факти за неправомерни действия на който и да било от членовете на БПГА, вместо да използва властовата си позиция за публично очерняне на големи международни компании.
"Недоумяваме как икономически вицепремиер, а в лично качество и бизнесмен, не е наясно с разпоредбите на Наредба Н-18 от 13.12.2006 г. за отчитане на продажби в търговските обекти с фискални устройства. Тази разпоредба е в сила от години и се спазва от абсолютно всеки обект с фискално устройство в България, независимо от неговия оборот и без значение дали е бензиностанция, хотел, заведение или пункт на кабелна телевизия. В този смисъл, ако на обект с 24-часов режим на работа касата не се приключва в полунощ, именно това би трябвало да буди подозрения за данъчни манипулации, а не обратното", се посочва още в позицията.
Според БПГА буди учудване и фактът, че държавен ръководител, отговорен за икономическата политика, проявява непознаване както на данъчната нормативна уредба, така и на принципа на действие на онлайн-връзката на търговските обекти с НАП, до чието управление и данни има достъп единствено приходната агенция. Те отбелязват, че НАП работи по един и същи начин на всеки обект, снабден с данъчен терминал, отново без значение от неговата големина и обороти.
"Апелираме към господин вицепремиера да прояви повече интерес към това, какъв риск представляват за хазната стотиците неизвестни фирми без капитал и активи, но с големи данъчни задължения, и към истинските цели на яростната съпротива срещу законопроекта за горивата, в която се включва като лобист на интересите на сивия сектор", завършва позицията на Българската петролна и газова асоциация.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не мога да приема опитите за ограничаване на малкия бизнес с горивата чрез един лобистки закон

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не мога да приема опитите за ограничаване на малкия бизнес с горивата чрез един лобистки закон

9 Юли 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да приема опитите за ограничаване на малкия бизнес с горивата чрез един лобистки закон. Това каза вицепремиерът по икономическа и демографска политика на Република България и лидер на НФСБ след среща с представителите на производители на горива и собственици на малки бензиностанции по повод Закона за горивата, внесен от депутата Емил Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е един много важен етап от развитието на икономическия живот в България. В случая се правят опити един цял бранш да бъде премахнат, за да се даде „служебна победа“ за някои по-големи фирми. Една демократична държава, каквато е и нашата, има основен ангажимент да подпомага дребните производители. Всеки опит тези хора да се представят като измамници и хора, които въртят сивия сектор са само нескопосани аргументи, за да скрие истинския смисъл на този закон“, допълни той. „Няма как да не се намеся във внасяне на закон без аргументи. Моята позиция е, че ще защитавам интересите на всички такива групи бизнесмени. Ако си мислите, че се опитвам да вадя политически дивиденти, това не е така. Заставам зад тях като вицепремиер по икономическа и демографска политика и бивш представител на малкия и среден бизнес в България“, каза още Симеонов.
Цветелин ДИМИТРОВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов провежда среща с превозвачи на горива и собственици на малки бензиностанции по повод Закона за горивата, внесен от депутата Емил Димитров

Вицепремиерът Валери Симеонов провежда среща с превозвачи на горива и собственици на малки бензиностанции по повод Закона за горивата, внесен от депутата Емил Димитров

9 Юли 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов провежда среща в централата на НФСБ на ул. „Г. С. Раковски“ 134 с представители на превозвачите на горива и собственици на малки бензиностанции по повод лобисткия „Закон за горивата“, внесен от депутата Емил Димитров – Ревизоро. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
От 13.30 часа вицепремиерът Валери Симеонов и представители на малкия и среден бизнес ще направят изявление за медиите в централата на НФСБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.