НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„А1 Он“ (Македония): Бивш албански президент критикува правителството на Рама, че мълчи за размяна на територии между Косово и Сърбия

„А1 Он“ (Македония): Бивш албански президент критикува правителството на Рама, че мълчи за размяна на територии между Косово и Сърбия

12 Август 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият албански президент Буяр Нишани отправи критики по адрес на правителството на страната и премиера Еди Рама заради „мълчанието за идеята на косовския президент Хашим Тачи за корекция на границите и искането на Белград за присъединяване на северната част от Косово към Сърбия“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
„Може ли някой да каже, защо албанското правителство мълчи около искането на Белград да се дадат на Сърбия албанските територии в Митровица“, попита Нишани.
След това той цитира член 8 от Конституцията на Република Албания, в който се казва, че Албания защитава националните права на албанския народ, който живее извън нейните граници.
И освен това, добави още бившият албански президент, интересен е фактът, че Еди Рама прави изявления за Косово винаги след обвиненията на Демократическата партия на Албания, че няма право да се бърка във вътрешните работи на друга страна.
Досега нито правителството в Тирана, нито премиера Еди Рама не са излезли с позиция по идеята за корекция на границата и размяна на територии, отбелязва македонската медия. По този въпрос се произнесе албанската опозиционна Демократическа партия, която е против подобни инициативи.
Единствено бившият премиер на Швеция Карл Билд, който е добре запознат с балканските работи, в статия за The Washington Post съобщи, че съгласие за идеята е дал не само сръбският президент Александър Вучич, но това е било мнението и на албанския премиер Рама, изразено по време на лична среща с него.

Агенция "Фокус" припомня:

Преди една седмица, на 6 авугст, Нишани се включи към хора на десните албански, сред които и медии и анализатори, близки до националистите, които са крайно негативно настроени на към идеята на косовския президент Тачи за корекция на границата между Косово и Сърбия. Бившият държавен глава обяви, че "Косово е албанският Еруаслим" и всеки албанец е заинтересован от косовския въпрос.
„Когато казвам, че Косово е албанският Ерусалим, имам предвид, че всяка ситуация в Косово е не само важен въпрос за Прищина, но и за всички албанци, където и да живеят“, подчерта той.
В последствие Хашим Тачи конретизира, че под "корекция на границата" има предвид "присъединяване на Прешевската долина" (в Сърбия) към Косово, а не разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии и дори предоставяне на автономия на сърбите в района на север от река Ибър. Той ще постави въпроса в рамките на диалога Белград - Прищина, който се провежда при посредничеството на Европейския съюз в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

12 Август 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият президент и премиер на Албания Сали Бериша заяви, че министър-председателят на страната Еди Рама е постигнал съгласие със сръбския президент Александър Вучич за идеята за корекция на границите на Косово, предава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Според Бериша Рама е обсъдил това с бившия премиер на Швеция Карл Билд, пред който е изразил мнението си, че е отворен за подобна идея.
„Рама се е договорил с Вучич за подялба на Косово. Бившият шведски премиер Карл Билд потвърди, че Едвин Кристач Рама се е договорил с Александър Вучич и неговите албанофобски аргументи в Прищина за подялба на Косово. На срещата си с Еди Рама той е заявил, че Рама е отворен за тази идея на Вучич. Албанската държава, заради капитулацията на Еди Рама, е изправена пред втора подялба, но този път не от големите сили, а от албанския албанофоб, който в момента най-голямата опасност за албанската нация“, заяви Бериша.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

21 Юли 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово ще бъде възобновен в началото на септември със среща между държавните глави на двете страни – Александър Вучич и Хашим Тачи. Това обяви говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„На последното заседание на диалога на високо равнище, проведено на 18 юли, двамата президенти разгледаха постигнатия напредък и се споразумяха да се срещнат в началото на септември", поясни Кочиянчич. Тя добави, че на по-ранна среща, проведена на 24 юни, Вучич и Тачи се се съгласили да засилят работата си за постигане на споразумение за цялостно нормализиране на отношенията.
„Воденият под егидата на ЕС диалог има за цел да насърчи дългосрочното сътрудничество между двете страни, да спомогне за развитието на пътя им към ЕС и да подобри живота на хората. Дългосрочното решение предполага устойчиво и реалистично договор, базиран на международното право", припомни говорителят на ЕК, като същевременно допълни, че Белград и Прищина работят за определяне на общите позиции за постигане на споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Голям дипломатически прогрес е малко вероятен в Хелзинки заради дълбоките политически различия

The Independent: Голям дипломатически прогрес е малко вероятен в Хелзинки заради дълбоките политически различия

15 Юли 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Хелзинки/Москва/Вашингтон. Голям дипломатически прогрес е малко вероятен в Хелзинки заради дълбоките политически различия, пише британският ежедневник The Independent.
Обявени като "дипломатическото събитие на лятото", малцина очакват дипломация в истинския смисъл на думата.
Изборът на финландската столица за първата значителна среща между президентите не е случайно. Според руски източници Виена е първоначалният избор, но официалните представители на Белия дом са настояли за промяна.
Представени са редица обяснения. Може би заради сигурността. Може би защото австрийското популистко правителство се отклонява от западната политика спрямо Русия. Може би заради известните асоциации с предишни срещи, когато са постигани значими резултати.
Този път има малко надежда за подобен пробив. Срещата на върха в понеделник ще се проведе на фона на пълно недоверие, като двустранните отношения между САЩ и Русия се разпаднаха на няколко важни фронта. Санкциите, дипломатическите експулсирания, затварянето на дипломатически имоти, различаващите се позиции в редица международни конфликти стоят на пътя на голям дипломатически пробив.
Според коментатора Павел Палажченко, който като преводач на Михаил Горбачов по време на срещата на върха през 1990 г., успехът на предишните срещи между двете свръхсили се е основавал на вече съществуващото доверие.
Преди срещата на върха Кремъл предложи "новата надпревара във въоръжаването" да бъде отправна точка за обсъждане. Но не е ясно дали Тръмп има апетит за сложните въпроси на контрола върху оръжията. Също така е добре известно, че новият съветник по националната сигурност Джон Болтън не е фен на договорите за контрол на въоръженията.
Междувременно проблемите, които най-много тревожат Русия попадат извън територията на президентската власт на Тръмп.
Санкциите до голяма степен се контролират от Конгреса, а американски закон ги свързва с анексирането на Крим. Също така има много малко свободно място за маневриране на тема Украйна. Неотдавнашните коментари на Тръмп, които сочат, че Крим е на масата за преговори, може да са притеснили Киев, но има малка вероятност Тръмп да признае Крим за руски. Това отново ще бъде срещу закона на САЩ.
Има повече надежда за споразумение в Близкия изток. На 1 юли след срещата си в Москва Джон Болтън заяви, че темата за иранските войски в Сирия ще бъде обсъдена на срещата на високо равнище. Няколко дни по-късно вестник "Коммерсантъ" написа статия , в който се казва, че Москва ще се ангажира да помогне за изтеглянето на иранските войски от границата с Израел в замяна на оттеглянето на САЩ от региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Какво споразумение за Сирия ще постигнат Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки?

The Jerusalem Post: Какво споразумение за Сирия ще постигнат Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки?

14 Юли 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. В коментар за израелското електронно издание The Jerusalem Post журналистът Майкъл Уилнър анализира предстоящата среща на върха между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, и тяхното евентуално споразумение за край на войната в Сирия. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


По време на сутрешно предаване през този месец, Джон Болтън, националният съветник по сигурност на американския президент Доналд Тръмп, представи бегъл поглед към стратегическите цели на администрацията му в Сирия, където седемгодишната гражданска война доведе президента Башар Асад близо до победата върху пепелта на страната му, и иранските сили, съюзени с Асад, до предните порти на Израел.
Преди планираната среща на върха между Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки през следващата седмица, Болтън предположи че вече може и да се обсъжда споразумение, което би позволило на сирийския диктатор да остане на власт, въпреки годините на Западно настояване, че войната не може да завърши на практика без неговото отстраняване.
„Ще видим какво ще стане когато двамата се срещнат“, заяви Болтън малко след пътуването си до Москва за окончателното довършване на плановете за срещата на върха.
„Има възможности за провеждане на по-големи преговори за изкарването на иранските сили от Сирия обратно в Иран, което ще бъде значителна стъпка напред. Не мисля, че Асад е стратегическият въпрос. Мисля, че това е Иран“, допълни Болтън.
Коментарите на националния съветник идват след информациите, че Израел, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) лично са натиснали за голяма сделка между двете сили от Студената война, която би компрометирала тежките санкции на Запада върху Путин заради неговата инвазия в Украйна, в замяна на сътрудничество му в Сирия, където Иран се е укрепил, след сериозни инвестиции в оцеляването на Асад.
Информация в „The New Yorker“ твърди, че Мохамед бин Зайев, принцът на Абу Даби, първоначално е представил идеята преди президентските избори в САЩ през 2016 година пред американски „събеседник“ като част от по-широките усилия на Емирствата да убедят Русия да се дистанцира от Иран. Израелската страна, според информациите, е представила подобна рамка директно пред американски представители, малко след инаугурацията на Тръмп.
Болтън само подхрани подозренията, че този план е получил одобрение в „Западното крило“, след като отказа да коментира дали Тръмп може да признае руската анексия на Крим.
„Президентът прави политиката, не аз“, заяви Болтън.
Подобно споразумение би било изпълнено с усложнения.
Преди срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки, американският Конгрес отправи предупредителен изстрел като препотвърди широката двупартийна подкрепа за продължителното налагане на санкции върху Москва. Фактът, че двете партии в САЩ решиха да одобрят резолюция, предполага че Демократическите и Републиканските лидери чувстват, че Доналд Тръмп може и да е на ръба на това да предприеме действия.
„Въпросите за Украйна и този въпрос за руска намеса в Сирия също ще са част от разговорите между двамата лидери“, заяви Майк Помпео, държавен секретар на САЩ.
„Иран трябва да се изтегли от Сирия. Те нямат работа там. Няма причина да бъдат там. Има иранско влияние от много време там. Иранските сили и иранските войски трябва да напуснат страната“, добави Помпео.
„Предполагам, но не знам със сигурност, за възможността орязана версия на споразумение да се появи от срещата между Тръмп и Путин, което да покрива югозападна Сирия“, заяви Мартин Индик, бивш специален пратеник на САЩ за близкоизточния мирен процес, пред The Jerusalem Post, отбелязвайки че сделка Крим за Сирия се обсъжда още от идването на администрацията на Тръмп.
„Но Путин не е готов да се сблъска с Иран в Сирия, защото това ще преобърне усилията му за стабилизиране на управлението на Асад, а Тръмп не изглежда да полага основите с Европейските си съюзници за свалянето на санкциите върху Крим, въпреки че го спомена на няколко пъти в миналото. Той изглежда по-съсредоточен върху това да ги накара да плащат повече за собствената си отбрана срещу Русия“, допълни Индик.
„Истината може да бъде, че въпреки доблестния опит, Бенямин Нетаняху не е успял да убеди нито Путин, нито Тръмп да одобрят целта му за изгонване на Иран и ще трябва да живеем, засега, със стабилно споразумение със Асад за Голанските възвуишения и продължителна кинетична борба с Иран в останалата част на Сирия“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент представи платформа за диалога Белград-Прищина

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент представи платформа за диалога Белград-Прищина

14 Юли 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент и лидер на управляващата Демократична партия Кадри Весели представи в петък проект на документ, насочен към постигането на консенсус в диалога със Сърбия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Той представи новия план по време на среща на лидерите на управляващите партии с президента Хашим Тачи.
Весели вярва, че представеният от него договор е добро начало към изграждането на консенсус във финалната фаза на диалога със Сърбия. „Ние изграждаме консенсус. Това, което обединява управляващите и опозицията са членството в ООН, европейската интеграция, членството в НАТО, както и реформите в нашата законодателна и икономическа система“, заяви Весели.
„Вярвам, че този документ е само добро начало, което ще помогне за създаването на общ консенсус, който аз предложих, за да може Косово да бъде обединено, когато общува със Сърбия и в същото време да завърши процеса за членство в ООН за нашата суверенна и независима държава. В крайна сметка това е основната причина, заради която продължаваме с диалога“, допълни още председателят на парламента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай смята, че кризата в Сирия може да се реши единствено по политически път

РИА Новости: Китай смята, че кризата в Сирия може да се реши единствено по политически път

14 Юли 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Пекин. Членът на ЦК на Китайската комунистическа партия, ръководещ групата по международните въпроси Ян Цзечи заяви, че единственият изход от сирийската криза е политическото разрешаване на конфликта и при това единствено сирийският народ е длъжен и има право да взема решения за бъдещето на страната, предава РИА Новости.
„Мнението на Китай по сирийската криза се заключва в необходимостта да се съблюдава и уважава териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Сирия. Политическото регулиране на конфликта е единственото приемливо и осъществимо решение на тази криза“, заяви Ян Цзечи.
Той подчерта, че единствено сирийският народ може да вземе решение за собственото си бъдеще и за бъдещето на своята държава.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Техеран посочи условията за изтеглянето на иранските военни от Ирак и Сирия

ТАСС: Техеран посочи условията за изтеглянето на иранските военни от Ирак и Сирия

13 Юли 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските военни съветници ще напуснат Сирия и Ирак, когато правителствата на двете страни отправят молба към Техеран да ги изтегли. Това увери съветникът на аятолах Али Хаменей по международните въпроси – Али Акбар Велаяти, предава руската информационна агенция TACC.
Той подчерта, че военните съветници на Техеран са на иракска и сирийска земя в отговор на молба от Багдад и Дамаск. „Когато те кажат, че вече не се нуждаят от нашите военни съветници, Иран няма да се поколебае да ги изтегли“, увери съветникът на върховния духовен лидер на близкоизточната република.
Съгласно думите, когато Иран и Русия напуснат Сирия, в страната отново ще се върнат терористите. „Веднага, щом си тръгнем, ще напусне и Русия и тогава ще дойдат терористите. Щом подкрепата на Иран и Русия за сирийското правителство отслабне, терористите веднага ще се завърнат“, изрази увереност Али Акбар Велаяти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовската опозиция поиска извънредно заседание на парламента преди подновяване на преговорите със Сърбия

A1 On (Македония): Косовската опозиция поиска извънредно заседание на парламента преди подновяване на преговорите със Сърбия

13 Юли 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Депутати от косовската опозиция поискаха провеждането на извънредно заседание на парламента, след като по-рано държавният глава Хашим Тачи обяви, че съставен екип за преговорите със Сърбия, в които са включени само представители на управляващите партии, съобщава скопското електронно издание A1 On.
Фракцията на Социалдемократическата партия, която започна събирането на подписи от народните представители, настоя извънредното заседание да се проведе в понеделник, 16 юли, два дни преди новия кръг от преговори на високо равнище между Белград и Прищина.
„Като се има предвид политическото влияние, което този диалог и възможното споразумение, което ще произтече него, ще има за Република Косово, чрез тази извънредна сесия, изискваме дебатът и решението да бъде върнато в парламента като най-висш законодателен орган“, поясни депутатът от Социалдемократическата партия Висар Имери.
По-рано бе обявено, че държавният глава на Косово Хашим Тачи формира екип за преговори със Сърбия, в който няма да бъдат включени представители на опозицията. Съгласно разпространената информация, членовете на преговарящия екип вече са избрани, тъй като следващата среща на високо равнище в диалога Белград-Прищина трябва да се състои преди лятната ваканция на институциите на Европейския съюз, под чиято егида се водят преговорите за нормализиране на двустранните отношения.
„Република Косово има свой преговарящ екип, който е съвсем функционален и е воден от президента“, разкри главният съветник на Тачи - Беким Чолаку.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Ако Тръмп настоява за повече разходи за отбрана, тогава да ни върне милиардите, които похарчихме за бягащите от американските военни интервенции

Зигмар Габриел: Ако Тръмп настоява за повече разходи за отбрана, тогава да ни върне милиардите, които похарчихме за бягащите от американските военни интервенции

13 Юли 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел (ГСДП) призова управляващите в Берлин за по-твърда линия срещу държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва водещото издание Der Spiegel.
„Той даде гаранции на севернокорейския диктатор, а в същото време призова за смяна на режима в Германия. Трудно бихме преглътнали това“, категоричен бе Габриел пред редакцията.
„Не трябва да храним илюзии. Тръмп познава само силата. Следователно, трябва да му демонстрираме, че сме силни. Ако той иска от нас да харчим милиарди за армията, тогава, моля, нека ни върне милиардите, които дадохме за бежанците, напуснали страните си заради военните интервенции на САЩ, например в Ирак“, категоричен бе бившият председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).
Според Габриел Германия трябва едновременно да инвестира в САЩ и да търси контакти с политици и млади американци. „Тъй като Америка се променя. След няколко години, по-голямата част от гражданите на САЩ няма да имат европейски корени, а азиатски, латиноамерикански и африкански. Тя ще бъде различна от тази, която познаваме днес, тази на Тръмп. Това е чудесна възможност за нас“.
Габриел призова федералното правителство да намери творческо решение за разходите за отбраната. „Бихме могли да инвестираме 1,5% във въоръжените сили на Германия и 0,5% в европейската отбрана, както и за Източна Европа в рамките на НАТО. Досега това правеха САЩ. Ние, германците, трябва да докажем, че ще поемем отговорността за сигурността на Източна Европа. За балтийци, поляци, които се чувстват заплашени от Русия. Само така ще бъдем независими от САЩ“, са предложенията, които Габриел отправи към Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин: Губещият е ЕС

Die Zeit: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин: Губещият е ЕС

13 Юли 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Дипломати и политици непрекъснато ни повтарят, че диалогът е важен. Дори и да няма какво да се каже, трябва да се говори. Означава ли това, че трябва да има диалог, само, за да бъдат нанесени обиди и за да бъде генерирано напрежение, питат в редакцията на германския национален ежедневник Die Zeit.
В сряда и четвъртък, президентът на САЩ Доналд Тръмп проговори на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО, и това бе катастрофа. След три дни той ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки и е много вероятно дискусията помежду им да протече много по-гладко. Дали преговорите във финландската столица ще завършват с конкретни решения, е въпрос, който засега остава отворен. Руснаците са представили проект на американците, но както в Москва, така и във Вашингтон демонстрират сдържаност в очакванията си. Дори и да не завърши със заключителен документ, тази среща така или иначе няма да бъде историческа. Но все пак ще бъде много важна. Защото атаките на Тръмп срещу европейците всъщност засилват властта му само благодарение на Путин.
Европейците разбират заплахата, че този човек може да злоупотребява със световния ред по начин, който му се хареса. Въпреки че говори много за солидарност и споделяне за тежестта, Тръмп гони единствено собствените си (американски) интереси. Той поставя под въпрос съществуването на НАТО, тъй като повечето държави-членки отделят малко средства за отбрана, с което доказва, че не е загрижен за крехката сигурност, а за това дали европейците са готови да платят повече за въоръжаване – от американски компании, разбира се!
Ако Тръмп изисква два процента разходи за армията, то е защото той измерва успеха в парично изражение. И ако Тръмп определя Германия като „заложник на Русия“ заради доставките на газ, то това е, само защото подобна ситуация застрашава американския енергиен пазар.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

13 Юли 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини са обсъдили в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел взаимните опасения относно проекта за Северен поток 2, както и нуждата от налагане на реформи в Украйна, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт в четвъртък, предава Sputnik.
„Двамата лидери са обсъдили общите притесненията на САЩ и ЕС относно тръбопровода Северен поток 2 и нуждата от осигуряване на диверсификация на европейските енергийни доставки. Те са обсъдили и сигурността и хуманитарната ситуация в Сирия, значението на продължаващите реформи в Украйна и общия подход към осигуряването на път към завършена и напълно потвърдена денуклеаризация на Северна Корея“, заяви Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Хашим Тачи формира екип за преговори с Белград без участието на опозицията

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Хашим Тачи формира екип за преговори с Белград без участието на опозицията

12 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи формира екип за преговори със Сърбия, в който няма да бъдат включени представители на опозицията, предава Радио „Свободна Европа“, като се позовава на статия във вестник „Коха Диторе“.
Съгласно разпространената информация, членовете на преговарящия екип вече са избрани, тъй като следващата среща на високо равнище в диалога Белград-Прищина трябва да се състои преди лятната ваканция на институциите на Европейския съюз, под чиято егида се водят преговорите за нормализиране на двустранните отношения.
„Република Косово има свой преговарящ екип, който е съвсем функционален и е воден от президента“, разкрива за вестника главния съветник на Тачи - Беким Чолаку.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама, премиер на Албания: Единственото реално решение между Белград и Прищина е признаването на независимостта на Косово

Еди Рама, премиер на Албания: Единственото реално решение между Белград и Прищина е признаването на независимостта на Косово

12 Юли 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. Единственото реално решение на проблемите между Белград и Прищина е признаване на независимостта на Косово. Това е гледната точка на Тирана, изразена от министър-председателя на Албания Еди Рама, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Надявам се скоро да приключат преговорите, проявявам съчувствие и разбиране към усилията на президента (на Сърбия Александър) Вучич. Това са болезнени усилия за влизане в процеса и за намирането на решение. Моето мнение е, че единственото реално решение е пълното признаване, това е единственият начин да се разрешат кървавите конфликти и тежкото минало", коментира Рама.
Албанският премиер допълни, че решението е в ръцете на двете страни. „Албания се интересува от решение, но никога не говорим от името на Косово, а в полза на Косово. Знам, че нашите възгледи не са приятни за слушане в Белград, но те са такива", отбеляза Рама.
Що се отнася до арестите на сърбите на Косово и дали те са „крачка напред, две назад" в преговорите за нормализиране на двустранните отношения, Рама заяви, че всичко зависи от това „как гледате на нещата“.
„От сръбска гледна точка това е така, от тази на Прищина е обратното. Такова е отношението на Белград. Това просто означава, че диалогът не е лесен, всички тези събития са част от естествения път, който трябва да бъде изминат за помирение. Знам, че на приятеля ми, президента на Сърбия, не е лесно, но за него и мен е ясно, че не можем да останем в тази неуредена ситуация, в която и двете страни оставят проблема на нашите деца. След споразумението ще имаме различно бъдеще", изрази увереност Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп на мушката на германската преса (Коментари в печата за срещата на НАТО - Агенция „Фокус“)

Доналд Тръмп на мушката на германската преса (Коментари в печата за срещата на НАТО - Агенция „Фокус“)

12 Юли 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Най-важното заключение, което в Берлин си направиха за резултатите от срещата на върха на НАТО в Брюксел, при това още преди официалното й откриване, бе, че за държавния глава на САЩ Доналд Тръмп Германия не е съюзник, а противник. Страната, разположена в сърцето на Европа, е „напълно контролирана" от Русия, Берлин е един вид „заложник" на Москва. С тази теза американският президент атакува генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на срещата на върха на НАТО в Брюксел. И след това изля цяла поредица от обвинения срещу Германия: Берлин харчи твърде малко за отбрана и е допуснал да стане зависим от Русия чрез проекта за газопровода „Северен поток 2“. Всъщност, това не бе най-лошото, това бе само „закуската“: Тръмп изнесе цяла тирада, в която изясни кой е според него е основният противник: канцлерът на ФРГ Ангела Меркел. Пресата в Германия не прости дързостта на Тръмп. Агенция „Фокус“ представя коментарите на редакциите на някои от най-авторитетните издания в страната.

Трансатлантическите отношения не са в криза – това определение би било омаловажаващо ситуацията. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп подкопава нашия просперитет и сигурност, написа водещият национален ежедневник Die Zeit.
Германия е „напълно контролирана" от Русия, Берлин е един вид „заложник" на Москва. С тази теза американският президент атакува генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на срещата на върха на НАТО в Брюксел. И тогава последва цяла поредица от обвинения срещу Германия: Берлин харчи твърде малко за отбрана и е допуснал да стане зависим от Русия чрез проекта за газопровода „Северен поток 2“.
Всъщност това не бе най-лошото, това бе само „закуската“. Тръмп изнесе цяла тирада на шокирания Столтенберг, в която изясни кой е според него е основният противник: канцлерът на ФРГ Ангела Меркел.
Същата, която наложи санкции срещу Русия; тази, която прекрати напредването на руските войски в Украйна чрез усилията за подписването на Минските споразумения. Това е Германия на Ангела Меркел. Що за лудост?!
Доналд Тръмп, както знаете, е човекът, в чиято полза руските тайни служби се намесиха масово в американските избори; който е заплашен с призовка от специален следовател Робърт Мюлер поради връзките на Русия с обкръжението. Интересно, но той не каза нито една критична дума за политиката на Владимир Путин в Украйна или Сирия. Същия този човек твърди, че руският лидер е сложил Меркел в джоба си.
За да предотврати впечатлението, че самият той е пряко или непряко зависим от Путин, Тръмп прехвърля обвиненията на германското правителство. Прозрачна маневра. И все пак Берлин трябва да подходи сериозно към ситуацията.
Не става въпрос за това каква част от потреблението на газ в Германия се покрива от руските доставки. Каквито и лъжи да говори Тръмп, скоро ще измисли нови. По-скоро е важно да бъде ясно в лицето на безпрецедентните атаки: американският президент всъщност разглежда Берлин като противник. Той атакува германския икономически модел с налагането на назидателни търговски мита, за да ограничи успеха на германските износители. И, разбира се, не му е удобно, че Германия е приела толкова много бежанци и мигранти. И сега лъже за нивата на престъпност в страната. По този начин подкопава германската архитектура на сигурността, която позволи на гражданите й десетилетия наред да живее мирно и спокойно.
Междувременно тривиализацията означава разискване за криза в трансатлантическите отношения. Още по-лошо е това, че най-важният ни съюзник цели унищожаването на основите на нашия просперитет и сигурност.
Тръмп подписа заключителния документ, приет на срещата на върха в Брюксел. Става въпрос за новите командни центрове, за по-голямата готовност на войските на НАТО и, разбира се, всички страни обещаха да изпълнят задълженията си, в крайна сметка дори и да отделят по два процента от БВП за разходите за отбрана. Сега много от членовете на Алианса ще бъдат обзети от фалшиво спокойствие, защото най-лошото не се е случи – прогнозите за провала на срещата не се сбъднаха. Но пукнатините във връзките не може да бъдат заличени дори от най-хармоничното комюнике.


Германия е противникът, срещу когото американският президент Доналд Тръмп обича да работи - дори и на срещата на върха на НАТО. В какво се корени омразата му към Берлин? Клаус-Дитер Франкенбергер дава отговор на въпроса в статия за водещия германски национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Обяснението: оценката, която канцлерът на ФРГ Ангела Меркел получава в собствената му страна.
Преди началото на срещата в Брюксел, Тръмп нападна Германия заради руските доставки на газ, като я определи като „заложник“ на Москва. Меркел реагира на тази атака с отрязване на реалността: посочвайки опита от съветската окупация в Източна Германия и факта, че Германия прави политиката си сама. В момента идеята, че САЩ и Германия са близки партньори, е повече от илюзорна. Германия е противникът на Тръмп. Но защо?
Има политическа рационалност в атаките, в които САЩ са представени единствено в ролята на жертвата, която е експлоатирана от всички. Дори и забележките на американския президент да имат някакво основание (Германия отделя твърде малко средства за отбрана, проектът „Северен поток 2“ е спорен), проблемът се корени в това, че Тръмп вижда в демократична Германия не история на успеха, за който САЩ са допринесли, а един сериозен съперник.
Тръмп винаги ще намери нещо ново, за да атакува Германия. И канцлера й. В края на краищата, Ангела Меркел бе обявена за нов лидер на Запада от либералните вестници в САЩ, с които Тръмп постоянно враждува. Всеки, който е толкова ценен, колкото е Меркел, ще спечели омразата на Доналд Тръмп.

Държавният глава на САЩ поиска от страните-членки на НАТО да инвестират повече средства за отбрана. Но много от тях допринасят за гарантирането на мира по други начини. При това много по-успешно от САЩ, коментират в редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия, като привеждат детайлно сравнение за приноса на държавите от Алианса по ключови въпроси.
Изданието е категорично – НАТО не може да гарантира равното участие на всички големи, средни и малки държави в изграждането на капацитета за отбрана на Алианса. В крайна сметка всяка една страна е изправена пред различни икономически предизвикателства.
Поради тази причина в заключителната декларация от срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. бе направен опит за създаването на обща рамки за инвестираните в армиите средства. Тогава бе определена целта от два процента от БВП, а срокът за изпълнението й е 10 г. Някои от членовете на НАТО – като Гърция, Естония, Великобритания и Латвия, вече харчат много повече от два процента от БВП за войските си. Други, сред които и Германия, отделят по-скромни средства.
Но тези суми не доказват всъщност доколко е ангажирана една страна с изпълнението на ангажиментите на НАТО. Значително повече войници от малка Словения например участват в мисиите на НАТО в Афганистан и Косово, отколкото всички останали държави-членки на отбранителния съюз, ако се вземе предвид размера на съответните им въоръжени сили.
Експертите също така посочват, че използването на войници от различни държави-членки на НАТО в рамките на плана за засиленото присъствие в Естония, Латвия, Литва и Полша също трябва да бъде взето предвид, когато става въпрос за един адекватен принос към отбранителната способност на организацията.
Помощта, отпускана за развитие на проблемни страни като фактор на мира и сигурността е също от голямо значение. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел още през 2017 г. припомни, че дипломацията и оказването на подкрепа в крайна сметка играят съществена роля за мира.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Тереза Мей заяви, че преговорите между Владимир Путин и Доналд Тръмп могат да намалят напрежението

The Washington Post: Тереза Мей заяви, че преговорите между Владимир Путин и Доналд Тръмп могат да намалят напрежението

12 Юли 2018 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че срещата между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп може да намали риска от сблъсък между Москва и Запада. Двамата държавни глави ще се срещнат в Хелзинки, след като Тръмп посети срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел, както и Лондон, пише The Washington Post.
Великобритания бе начело в усилията за санкциониране на Русия заради нападението с химическо оръжие срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия през март.
Мей заяви, че нападението в Солсбъри е пример „за добре установеното руско поведение, целящо подкопаването на нашите демокрации и вреда на нашите интереси по света“.
Същевременно тя заяви, че „откритите канали за комуникация между САЩ и Русия са ключ за управление на риска от конфронтация“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон ще се срещне с Владимир Путин по време на визита си в Москва за финала на Световното първенство по футбол

AFP: Еманюел Макрон ще се срещне с Владимир Путин по време на визита си в Москва за финала на Световното първенство по футбол

11 Юли 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и ще проведе разговори с него в неделя, по време на визитата си в Москва, за да гледа на живо финала на Световното първенство по футбол, заяви негов съветник пред AFP.
Срещата ще бъде ден преди тази на Владимир Путин с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки, която ще бъде тяхната първа двустранна среща на върха.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата на високо ниво на НАТО ще мине под знака на нова конфронтация между Тръмп и Меркел – за газовата зависимост на Германия от Русия (ОБЗОР)

Срещата на високо ниво на НАТО ще мине под знака на нова конфронтация между Тръмп и Меркел – за газовата зависимост на Германия от Русия (ОБЗОР)

11 Юли 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел вървят към конфронтация, когато се срещнат на форума на НАТО в Брюксел и по въпроса за газопровода „Северен поток 2“, след като американският държавен глава нападна германският лидер по въпроса по-рано в сряда.
„Крайно неуместно е, че Германия сключва газова сделка с Русия“, заяви Тръмп. „Защитаваме Германия, защитаваме Франция, защитаваме всички тези страни, а същевременно редица държави сключват споразумение с Русия за строителството на газопровод“.

„Трябва да ви защитаваме (от Русия), а вие давате милиарди долари в хазната на Русия“, продължи той. „Германия е техен (на Русия) заложник. Ние определено трябва да обърнем внимание на това“.

„Русия контролира изцяло Германия. След строителството на новия газопровод, повече от 70% от доставките на природен газ ще идват от Русия“, подчерта Тръмп. В тази връзка президентът напомни, че ФРГ „отделя за бюджета на НАТО само 1% от БВП“, както и че, председателят на съвета на директорите на Nord Stream 2 е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

Всичко това се случва само часове преди откриването на двудневната среща на високо равнище на НАТО, която, изглежда, ще бъде доминирана от публичните забележки на американския президент за ценностите на съюза, който съществува от поколения. Президентът на САЩ, който трябва да се срещне с Владимир Путин в Хелзинки следващата седмица, свърза харчовете на САЩ за осигуряването на защитата на Европа с американския дефицит в търговията с Европейския съюз.

Меркел и Тръмп ще преговарят в кулоарите на форума в около 15:15 местно време (17:15 българско) и пресскретарят на Белия Дом Сара Сандърс очаква американският президент да повдигне въпроса относно „подчинеността на Германия спрямо Русия заради зависимостта й от руския газ“. Германия изглежда невъзмутима в лицето на тази атака, отбелязва Bloomberg.

Урсула фон дер Лайен, германският министър на отбраната, в сряда, даде отговор на обвинението на американския президент Доналд Тръмп
„Без съмнение имаме много въпроси с Русия“, заяви фон дер Лайен в рамките на мероприятие в кулоарите на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел съвсем скоро след изказването на Тръмп.

„От друга страна, без съмнение трябва да се държи отворена линията за комуникация между страните и съюзите и опонентите“, уточни тя.
Нажежената реторика предполага, че срещата на върха може да последва траекторията на срещата на Г-7 в Канада миналия месец. Тогава Тръмп, отново преди да замине, повтори възгледите си върху търговските отношения между САЩ и съюзниците им, а в последствие драматично не пожела да вписва името си в комюникето след форума в протест срещу коментарите на канадския премиер Джъстин Трюдо след заминаването му.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не пожела да се включи във вербалната престрелка. Първи, преди форума, той от една страна похвали страните-членки на Алианса, че са увеличили военните си разходи, а от друга ги призова да ги увеличат още повече - до исканите от Тръмп 2%, до 2024 година. Веднага след като се разрази полемиката около "Северен поток 2", той обясни как това не е от компетенциите на Северноатлантическия алианс.

„Не НАТО взима решенията (за „Северен поток 2“), това е национален въпрос“, заяви той.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг преди откриването на срещата на НАТО: Присъединяването на Крим не е повод за изолация на Русия

Йенс Столтенберг преди откриването на срещата на НАТО: Присъединяването на Крим не е повод за изолация на Русия

11 Юли 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Присъединяването на Крим и другите проблеми в отношенията между НАТО и Русия не са повод за изолацията й. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди откриването на срещата на високо ниво на Северноатлантическия алианс в Брюксел в сряда, предава ТАСС.
„Не признаваме анексията на Крим, не признаваме руската пропаганда, действията й в киберпространството и намесата в избори. Видяхме и инцидента в Солсбъри. Но аз не смятам, че това са аргументи за изолацията на Русия“, заяви Столтенберг в рамките на експертния форум NATO Engage.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Германия отговори на Тръмп: Германия не е заложник на Русия

Министърът на отбраната на Германия отговори на Тръмп: Германия не е заложник на Русия

11 Юли 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германия не е заложник на руската политика, заяви министърът на отбраната на страната Урсула фон дер Лайен в сряда, в отговор на обвинението на американския президент Доналд Тръмп, че Берлин е „под тоталния контрол“ на Москва, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Без съмнение имаме много въпроси с Русия“, заяви фон дер Лайен в рамките на мероприятие в кулоарите на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел съвсем скоро след изказването на Тръмп.
„От друга страна, без съмнение трябва да се държи отворена линията за комуникация между страните и съюзите и опонентите“, уточни тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Косово няма да бъде тема на разговорите между Путин и Тръмп

Ивица Дачич: Косово няма да бъде тема на разговорите между Путин и Тръмп

11 Юли 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че темата Косово няма да бъде засегната на срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на 16 юли в Хелзинки, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Мисля, че няма да се стигне до там, има много други теми, за които те първо ще разговарят, но е ясно, че отношенията между САЩ и Русия ще вървят по посока към разведряване, а не към понататъшно изостряне“, заяви Дачич пред РТС.
Според неговото мнение, от първата среща между двамата лидери не бива да се очакват грандиозни резултати.
Дачич определи като „празни приказки“ твърденията на медиите, че един от епилозите на тази среща ще бъде договор, според който Путин ще признае Косово, а Тръмп ще признае Крим за руска територия.
В коментар за изпратената покана до Тръмп да посети Сърбия, външният министър заяви, че това зависи от много международни фактори, но е „сигурен, че той ще посети Сърбия по време на своя мандат“.
Що се отнася до косовския въпрос, според Дачич не бива да се очаква трайно решение без в диалога за разрешаване на спра да се включат САЩ и Русия. Той вярва, че албанците вече не са „галеници“ на международните кръгове и вече не са в позиция да се заканват.
„Качили са се на главите на всички“, заяви сръбският вицепремиер и обясни, че намира аргументи за тази позиция в официалните срещи в международната общност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Бъдещето на „Северен поток 2“ не влиза в компетенциите на НАТО

Йенс Столтенберг: Бъдещето на „Северен поток 2“ не влиза в компетенциите на НАТО

11 Юли 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Решенията, свързани с реализацията на проекта „Северен поток 2“ се взимат от страните-участници и не влизат в компетенциите на НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда след срещата с американския президент Доналд Тръмп, който разкритикува Германия във връзка с газопровода, предава ТАСС.
„Не НАТО взима решенията (за „Северен поток 2“), това е национален въпрос“, заяви Столтенберг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): КФОР няма да се изтегля от Косово

„Б-92“ (Сърбия): КФОР няма да се изтегля от Косово

11 Юли 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолер заяви в Брюксел, че КФОР няма да се изтегля от Косово, предава белградското радио „Б-92“.
Готемолер подчерта също, че на срещата на високо ниво на НАТО ще бъде потвърден ангажиментът на организацията за продължаването на мисията на КФОР.
В отговор на въпрос на сръбски журналист, дали НАТО е употребявал обеднен Уран по време на бомбардировките в Сърбия през 1999 година, заместник-генералният секретар отбеляза, че „и НАТО, и ООН през 2001 проведоха научни изследвания, които доказаха, че обедненият уран не влияе на здравето“, пише белграрската медия.
„Знам, че в Сърбия има постоянни опасения по този въпрос и вярвам, че трябва да продължим диалога и да продължим да разбираме тази тревога, но от наша гледна точка, доказателствата не показват, че в действителност има такива проблеми“, е заявила Готемолер, според цитата на „Б92“.
Попитана дали НАТО има намерение да се извини на Сърбия за агресията срещу страната през 1999 година, Готемолер припомни, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и самата тя са „изразили съжалението си за станалото“ по време на посещенията им в Белград.
„Но ние също искаме да подчертаем до каква степен връзките в сферата на сигурността и партньорството с НАТО допринасят за сигурността и стабилността в региона и помагат за увеличаването на ползите за гръцкото общество“, заяви заместник-генералният секретар, като добави, че „те виждат много ползи от сътрудничеството между НАТО и Сърбия и искат то да продължи“.
Но, според нейните думи, „Сърбия няма да бъде поставяна под натиск да се присъединява към Алианса“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Доналд Тръмп, Германия е заложница на руския газ

ТАСС: Според Доналд Тръмп, Германия е заложница на руския газ

11 Юли 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува страните от НАТО, одобрили строителството на газопровода „Северен поток 2“. Преди работната закуска с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Брюксел, американският държавен глава нападна рязко Германия, като я нарече заложница на Русия, предава ТАСС.
„Крайно неуместно е, че Германия сключва газова сделка с Русия“, заяви Тръмп. „Защитаваме Германия, защитаваме Франция, защитаваме всички тези страни, а същевременно редица държави сключват споразумение с Русия за строителството на газопровод“.
„Трябва да ви защитаваме (от Русия), а вие давате милиарди долари в хазната на Русия“, продължи той. „Германия е техен (на Русия) заложник. Ние определено трябва да обърнем внимание на това“.
„Русия контролира изцяло Германия. След строителството на новия газопровод, повече от 70% от доставките на природен газ ще идват от Русия“, подчерта Тръмп. В тази връзка президентът напомни, че ФРГ „отделя за бюджета на НАТО само 1% от БВП“, както и че, председателят на съвета на директорите на Nord Stream 2 е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.
„Кажете ми, справедливо ли е това?“ – попита държавният глава и си отговори – „Това е неприемливо“. Тръмп отбеляза, че „Германия е богата страна“ и че, според неговото мнение, Берлин може „да увеличи военните си разходи незабавно“.
Реализацията на „Северен поток 2“ е неприемлива за САЩ, подчерта американският президент.
„Те строят газопровод, чиято цел е да се платят милиарди долари на Русия“, заяви Тръмп вече пред генералния секретар на Алианса. „НАТО трябва да направи нещо за това, въпреки че незнам какво точно можете да направите вие“.
ТАСС припомня, че „Северен поток 2“ предвижда строителството на газопровод с обща мощност 55 млрд. куб. м. годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море в Германия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Германия е заложник на руския газ

Доналд Тръмп: Германия е заложник на руския газ

11 Юли 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна Германия в началото на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел в сряда, като заяви, че „неподходящата“ газова сделка с Москва я е направила „заложник“ на Русия, предава AFP.
„Германия е заложник на Русия, защото получава толкова много енергия от нея“, заяви Тръмп на закуската с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер. „Те плащат милиарди долари на Русия, а ние трябва да ги защитаваме от Русия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу: САЩ реализират стратегия за неоколониализъм вече пробвана в Ирак и Либия

Сергей Шойгу: САЩ реализират стратегия за неоколониализъм вече пробвана в Ирак и Либия

11 Юли 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ реализират стратегия на неоколониализъм, която вече е изпробвана в Ирак и Либия, заяви в интервю пред италианското издание Il Giornale министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.
„Става въпрос за стратегия на неоколониализъм, която САЩ вече пробваха в Ирак и Либия и която се заключва в поддръжката на всякакви, дори най-варварски идеологии за отслабване на законните правителства“, заяви военният министър.
Според неговите думи, „после се използва инсценировка с използване на оръжие за масово унищожение или хуманитарна катастрофа, а в последния етап се използва военна сила за създаване на „управляем хаос“ с изгодни условия за изпомпване в американската икономика на съществуващите активи от транснационални корпорации".
„Русия се стреми към равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с всички страни в рамките на концепцията за многополярен свят и винаги ще е препятствие по пътя на реализацията на подобни „стратегии““, подчерта Шойгу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Премиерът на Косово поиска „политическо примирие“ със Сърбия

Gazeta Express: Премиерът на Косово поиска „политическо примирие“ със Сърбия

11 Юли 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази загрижеността си относно продължаващия натиск на Сърбия над косовските сърби да се демобилизират от Косовските сили за сигурност (КСС). Премиерът заяви това след края на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Лондон, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Разбирам чувствителността на косовско-сръбските отношения и диалога и ние сме готови да поддържаме тези отношения. Но това, от което имаме нужда е политическо примирие. Именно това отбелязах по време на моето изказване“, заяви Харадинай. Коментирайки арестуването и освобождаването на четирима косовски сърби във вторник, заподозрени, че осъществяват натиск над местното сръбско население да се демобилизира от КСС, министър-председателят посочи, че това е било рутинно действие на правозащитните органи, след като те са получили информация, че сръбските граждани са обект на притеснения. „Не може Косово винаги да е виновно за всичко. За всяко действие трябват две страни“, отбеляза той пред прищинския телевизионен канал KTV.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: За мир с Русия, САЩ трябва да сложат край на участието си в безсмислени войни

The American Conservative: За мир с Русия, САЩ трябва да сложат край на участието си в безсмислени войни

10 Юли 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Предстоящата среща между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин е възможност за следващата смела инициатива на американския президент. Време е САЩ да спрат разточителните си войни, а Русия може да бъде конструктивен партньор за тази цел, пише Джордж О'Нийл-младши, основател на Комисията за отговорна външна политика и член на ръководството на Института за американски идеи, в авторска статия за списание The American Conservative.
Основната част от медиите от двете страни на Атлантика ще вилнее срещу всяко споразумение между Тръмп и Путин – без значение какво ще предвижда то. Защо да не бъдат предприети стъпки, които американската общественост инстинктивно ще разбере, и това ще осигури подкрепата за президенти да сложи край веднъж завинаги на интервенциите на Америка в други страни? Освен това какво ще направя противниците му? Защо да не опита да постигне мир и да започне процес на изцеление от множеството рани, които американците имат от войните? Американската нация не се заблуждава от фалшивите твърдения, че Тръмп е мек към тероризма, тя е наясно, че военните намеси на САЩ често може всъщност да захранят тероризма.
Президентът Тръмп може да предложи изтегляне на американските войски от Афганистан в замяна на изтегляне на руските части от Сирия (заедно с обещанието, че САЩ нямат интерес от повторно ангажиране в гражданската война в Сирия). Това би било съвместимо с твърденията на Тръмп, че войните на Америка (обявени или не) в Близкия изток са били губещи.
Не е необходимо Тръмп да „признава“ руската анексия на Крим, но трябва да отстоява позицията, че ситуацията в Украйна е въпрос на европейците – и той трябва да бъде решен чрез двустранни преговори между Русия и Европа.
Разбирането на този мащаб би отстранило основния претекст за безсмисленото натягане на ситуацията чрез дипломатическите санкции – като „разгонването“ на посолството и консулския персонал – в Русия и САЩ. Връщането на възможността за свободни пътувания на граждани между двете страни би направило чудеса за намаляване на напрежението. (Не забравяйте, че дори в разгара на Студената война, президентът Дуайт Айзенхауер твърди, че нациите, отказващи контакт една с друга, биха имали склонност да бъдат подозрителни една към друга – и склонни към незначителни конфликти, които биха могли да се превърнат в по-големи войни.)
Американската общественост не се интересува от дипломатическия и медиен театър. То знае, че две неща са верни: истерията „Тръмп-Русия" се оказа безполезна (и разсейва от притесненията за икономическия растеж и заетостта); и каквито и да са интересите на САЩ за сигурността в Близкия изток, ние всички сме по-добре защитени със съюзници, които са изправени пред същите заплахи като нас.
Русия има повече причини да се тревожи за ислямистския тероризъм, отколкото САЩ. Южната им граница опита в няколко ислямски държави: Турция, Иран, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Афганистан. Нестабилността, създадена от заблудените военни авантюри на Америка, от години се оказа неудобна за Русия. Според приятел, който отдавна изучава спецификите на Русия, американската военна агресия след Студената война, започнала Балканите, довежда до издигането на власт на руски военни хардлайнери, които са скептични относно искреността на американските стремежи за мир.
Русия има значително по-добро разбиране и влияние върху повечето от тези страни, включително върху Иран. Двустранните отношения между САЩ и Иран отдавна са враждебни поради години на намеса на Вашингтон в Техеран. Отношенията бяха сериозно усложнени през 1953 г., когато ЦРУ и британското разузнаване свалиха демократично избрания премиер Мохамед Мосадед и издигнаха бруталния Реза Шах Пахлави на власт. Клавишните воини на Вашингтон никога не споменават тази тъжна глава в нашата история. Представете си как бихме се отнасяли към страна, която се е намесила по такъв начин в политиката ни.
Колко по-умно би било Русия да работи със своя съсед Иран, за да ограничи гражданската война в Йемен, отколкото зСАЩ да продължава да оказва военна подкрепа на Саудитска Арабия, за да задълбочава трагедията там?
Мрънкачите се подиграваха на мирната инициатива на Тръмп за Северна Корея, но въпреки това той допринесе за налагането на денуклеаризация и за успокояване на ситуацията на Корейския полуостров (за разлика от усилията на четири предишни администрации на американски президенти). Като се има предвид, че Тръмп и Ким Чен-ун все пак могат да седнат на една маса заседно, какво пречи да бъде постигнат напредък и с Путин?
Година и половина русофобията беше подклаждана от „горчивите бъртвежи", произтичащи от провалените политически амбиции на Хилари Клинтън, от представители на военно-индустриалния комплекс, заради корпоративните интереси, от корпоративните медии, от коментатори от Вашингтон/Ню Йорк/Холивуд и чуждестранни лобисти. Голяма част от тях печелят от безкрайното състояние на „война“ по целия свят, и по-специално с Русия.
Вашингтон и неговите клиенти са ужасени, че „влакът на войната“ ще бъде забавен или дори спрян. Нашите клиенти от НАТО се страхуват да носят на гърба си собствените си национални отбранителни тежести. Неоконсерваторите от Вашингтон са напълно готови да продължат да губят живота на войниците в преданата ни армия, за да защитят както финансирането си, така и световния ред, наложен от победата на Запада в Студената война.
Американската нация не се поддава на такива заблуди и е изключително уморена от войните, много от които се водят на места, които гражданите на САЩ трудно биха могли да намерят на глобуса. Тези войни разрушават американски семейства. Вместо „подкрепа за войските“, говорете за връщането им у дома, за да защитят семействата си и нашата страна.
Чуваме истории за отделянето на родителите от децата ни по нашите граници, но не и за това, че американските деца са отделени от родителите им и родителите са отделени от своите синове и дъщери, които изпълняват войнския си дълг в чужбина.
Срещата на върха Тръмп-Путин на 16 юли е възможност за президента на САЩ да действа смело в лицето на дишащата му във врата опозиция, за да бъде постигнат мир в един свят, уморен от войната. Ако лидерът на Белия дом ограничи участието на САЩ във войни, руско-американските разногласия ще изчезнат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина заради ареста на петима граждани на Сърбия

B-92 (Сърбия): Ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина заради ареста на петима граждани на Сърбия

10 Юли 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Отношенията между Белград и Прищина се изостриха заради ареста на петима граждани на Сърбия в град Гниляне, разположен в източната част на Косово. Малко след новината за инцидента базираният в Прищина вестник „Коха Диторе" обаче съобщи, че петимата мъже са били освободени „веднага, след като са били разпитани", предава белградското радио B-92.
Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич проведе непланирана пресконференция, в рамките на която предупреди Прищина, че Белград ще замрази диалога, ако сърбите не бъдат освободени до настъпването на вечерта.
Според изявление от косовската полиция от по-рано през деня, задържаните са участвали в „действия срещу конституционния ред и сигурността на Косово".
Косовската полиция също „отхвърля твърденията на някои сръбски медии/портали", които съобщиха, че операцията е била насочена срещу бившите членове на Силите за сигурност на Косово (КСС), напуснали служба, и описа тези доклади като „спекулации“.
Операцията е била проведена рано тази сутрин. Освен домовете на заподозрените, са претърсени и работните и места.
B-92 припомня, че миналата седмица около 30 членове на КСС, предимно от района на Гниляне, поискаха да бъдат освободени от служба. Това, което ще се случи с тях, остава под въпрос - исканията им ще бъдат разгледани през следващите шест месеца.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Доналд Тръмп, срещата му с Владимир Путин ще е най-лесната от европейската му обиколка

AFP: Според Доналд Тръмп, срещата му с Владимир Путин ще е най-лесната от европейската му обиколка

10 Юли 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник преди да замине за срещата на върха на НАТО в Брюксел, че срещата му с Владимир Путин вероятно ще е много по-лесна от тази с европейските съюзници, предава AFP.
„Честно казано, с Путин ще е най-лесната от всички. Кой можеше да си го помисли?“ – заяви Тръмп пред репортерите преди да се качи на „Еър Форс 1“, визирайки предстоящата среща с руския лидер в Хелзинки на 16 юли.
Държавният глава на САЩ обеща да не позволява на европейците „да се възползват“ от него и констатира, че те не правят достатъчно в полза на трансатлантическия съюз, а отгоре на всичко се ползват от нечестни предимства в търговията със САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният секретар на НАТО: Съюзниците от ЕС и Канада трябва да увеличат военните си разходи на $226 милиарда до 2024 година

Генералният секретар на НАТО: Съюзниците от ЕС и Канада трябва да увеличат военните си разходи на $226 милиарда до 2024 година

10 Юли 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните-членки на Европейския съюз и Канада трябва да увеличат военните си разходи на 226 милиарда долара до 2024 година. Това заяви във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел на 11-12 юли, предава ТАСС.
„Съюзниците от ЕС и Канада трябва да увеличат военните си разходи на $226 милиарда до 2024 година“, заяви Столтенберг.
Генералният секретар заяви също, че Алиансът приветства срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Той отбеляза, че предстоящата среща на върха „съответства на принципите на НАТО спрямо Русия: диалог и сдържане“.
Според неговите думи, Алиансът не може да даде никакви конкретни срокове относно възможността за присъединяване на Грузия в организацията.
„На срещата на върха лидерите на НАТО ще заявят, че Алиансът предоставя подкрепа за Грузия и ще изразят благодарността си за нейния принос за мисията в Афганистан. Засега не можем да дадем никакви срокове за влизането й“, отбеляза генералният секретар.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп не може да каже дали Владимир Путин е приятел или враг

Reuters: Доналд Тръмп не може да каже дали Владимир Путин е приятел или враг

10 Юли 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че не може да определи дали руския му колега Владимир Путин е приятел или враг, а само може да каже, че е конкурент, предава Reuters.
Американският държавен глава направи този коментар пред Белия Дом преди заминаването си за Европа, където ще се срещне с Путин в Хелзинки на 16 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Доналд Тръмп и Владимир Путин ще говорят основно за Сирия и Украйна

Майк Помпео: Доналд Тръмп и Владимир Путин ще говорят основно за Сирия и Украйна

10 Юли 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Доха. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю пред емиратския телевизионен канал Sky News Arabia каза за какво най-вече ще говорят президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на двустранната среща в Хелзинки на 16 юли, предава РИА Новости.
„Ситуациите в Сирия и Украйна ще са главните теми на преговорите между Тръмп и Путин на срещата на върха в Хелзинки“, заяви Помпео.
Лидерите ще се срещнат в столицата на Финландия на 16 юли. От Кремъл съобщиха, че президентите имат намерение да обсъдят перспективите за бъдещото развитие на двустранните отношения и актуалните въпроси от международния дневен ред. Това ще е първата пълноформатна среща между Путин и Тръмп без връзка с многостранен форум.

Сирийският проблем

В интервюто пред арабската медия, държавният секретар отбеляза, че САЩ искат „да заставят руснаците, сирийците и иранците да се придържат към политическите договорки“. Целта на Вашингтон, по неговите думи, е да се изработи нова Конституция на Сирия и да се намери политическо решение на конфликта. Политикът също добави, че Иран и проиранските военни формирования трябва да напуснат страната, защото нямат никакъв повод да останат там.
Освен това, Помпео обвини Русия, че нарушава споразуменията за южната зона на деескалация в Сирия, която е създадена преди една година със санкцията на Русия, САЩ и Йордания. При това Асад нееднократно е предупреждавал, че не изключва силов сценарий за освобождението на тези територии.
През последните няколко месеца ситуацията в южната част на арабската република се изостри, отбелязва РИА. Правителствените войски с поддръжката на отрядите на „Хизбула“ и проиранските формирования провеждат настъпление, освобождавайки все повече населени места от незаконните въоръжени бандформирования, както ги нарича руската агенция и терористите от групировката „Джебхат ан Нусра“. Последните, на свой ред, се опитват да провалят мирните преговори и да сплашат мирното население, а освен това обстрелват ежедневно жилищните квартали на Дераа и Сувейда.

Украинският проблем

Конфликтът в Югоизточна Украйна продължава четвърта година, пише РИА. Киев води военна операция против самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики. Съгласно последните данни на ООН, жертвите от противостоянието са повече от десет хиляди души.
Въпросът за разрешаването на ситуацията се обсъжда в рамките на Минския мирен процес. Там се приемат документи, регламентиращи стъпките за деескалиране на конфликта. Но и след споразумението за примирие престрелките между страните продължават.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Русия запазва скромни контакти с НАТО, отнася се негативно към разширението на Алианса на Изток

Дмитрий Песков: Русия запазва скромни контакти с НАТО, отнася се негативно към разширението на Алианса на Изток

10 Юли 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл не коментира темата за противоречията вътре в НАТО и съхранява негативното отношение към разширението на Северноатлантическия алианс към руските граници. Това заяви пред журналистите прессекретарят на Кремъл, коментирайки предстоящата на 11-12 юли среща на върха на НАТО, предава ТАСС.
„Нашето отношение (към разширението на НАТО) остава същото... Русия винаги е имала и продължава да има много скромни контакти с Алианса, а какво се случва там (вътре в НАТО) вече не е наша работа“, отговори представителят на Кремъл на молба да коментира противоречията между САЩ и техните съюзници в Северноатлантическия алианс. По думите на Песков, тези разногласия са „работа на членовете на този съюз“.
„Нашето отношение към НАТО е добре известно – то е продукт на епохата на Студената война, това е съюз, който е конструиран с цел и в името на конфронтацията“, отбеляза прессекретарят на Путин. Той подчерта, че действията на НАТО в дългосрочен план – придвижването на Алианса и експанзията на неговата военна инфраструктура по посока към руските граници – „всеки път потвърждава тази негова същност“.
ТАСС припомня, че срещата на върха на НАТО ще се състои на 11-12 юли в Брюксел. В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп, който ще участва на форума в белгийската столица, в „Туитър“ отново изрази недоволството си от това, че САЩ носят по-голямата част от финансовата тежест на Алианса и поиска от партньорите в НАТО да увеличат военните си разходи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп е заявил, че помощниците, които са го съветвали да не звъни на Путин са „глупаци“

РИА Новости: Доналд Тръмп е заявил, че помощниците, които са го съветвали да не звъни на Путин са „глупаци“

10 Юли 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В хода на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин през март тази година, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е нарекъл представителите на американската администрация, които са се обявили против разговора им „глупаци“ и е помолил руския лидер да не се вслушва в думите им, пише вестник The New York Times, предава РИА Новости.
През март Тръмп е позвънил на Путин, за да го поздрави за победата на изборите. Кремъл тогава съобщи, че разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.
След беседата, вестник The Washington Post, позовавайки се на информирани източници, съобщи че Тръмп е игнорирал предупрежденията на своите съветници по национална сигурност, които са го убеждавали да не поздравява Путин с преизбирането.
Изданието, на базата на твърденията на свои информирани източници, съобщи че Тръмп е нарекъл своите съветници „глупаци“.
„Това са глупави хора, не трябва да се вслушвате в тях“, е казал американския лидер на руския си колега.
РИА припомня, че президентите на Русия и САЩ планират да се срещнат на 16 юли в Хелзинки. По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин и Тръмп имат намерение да обсъдят перспективите за развитие на двустранните отношения и актуалните въпроси от международния дневен ред. Това ще бъде първата пълноформатна среща между лидерите на двете страни без тя да е във връзка с някоя среща на върха. За първи път те се срещнаха в Хамбург на форума на Г-20, а след това поговориха за кратко и във Виетнам на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Белград изнудва косовските сръбски членове на Косовските сили за сигурност да напускат службата

Gazeta Express: Белград изнудва косовските сръбски членове на Косовските сили за сигурност да напускат службата

10 Юли 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Около 40 служители на Косовските сили за сигурност (КСС) от сръбската общност за напуснали службата. Това се е случило вследствие от натиск върху тях от Белград, заяви Аджим Чеки, заместник-министър на КСС, цитиран от базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В интервю пред местния телевизионен канал T7, Чеку заяви, че представители на Белград са изнудвали служителите от сръбската общност и отбеляза, че сръбските власти ще претърпят провал. „Армията демонстрира идентичността на една страна. Белград прави безсмислени усилия да предотврати това. Тяхната мишена не е КСС, а само някои от служителите на службата“, подчерта Чеку.
Косовският политик обясни решението на косовските сърби да се демобилизират от КСС. „Първоначално, осем служители поискаха да прекратим техните договори. Повечето посочиха като причина това, че натискът е станал непоносим, тяхната свобода на движение е била ограничена и че са били изнудвани от сръбски официални лица и свързаните с тях хора в Косово“, заяви заместник-министърът. Според неговите думи, в КСС има 137 косовски сърби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Владимир Путин и Доналд Тръмп могат да обсъдят сътрудничество в киберсигурността

„Известия“: Владимир Путин и Доналд Тръмп могат да обсъдят сътрудничество в киберсигурността

9 Юли 2018 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, могат да обсъдят сътрудничество в сферата на кибербезопасността по време на срещата си в Хелзинки, съобщава за руския вестник „Известия“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
„Възможно е“, заяви Песков на въпрос дали борбата с киберопасностите ще стане една от темите на обсъждане на предстоящата среща на върха между Русия и САЩ.
По време на Международния конгрес по кибербезопасност, състоял се на 6 юли, Владимир Путин посочи необходимостта от взаимодействие между държавите в тази сфера. Отчитайки мащаба на киберопаностите, ефективният им отговор може да дадат само усилията на цялата международна общност, заяви Путин.
„Русия винаги се е застъпвала за съвместно и справедливо решение на всички възникващи въпроси и още повече на споровете. В същото време мерките за безопасност и регулирането на това пространство не е задължително да пречи на технологичния прогрес и развитието на иновациите“, смята руският президент.
Срещата на върха между Русия и САЩ ще се проведе на 16 юли в Хелзинки. Планира се Владимир Путин и Доналд Тръмп да имат разговори очи в очи, да проведат преговори в широки състави и да дадат съвместна пресконференция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Срещата Тръмп-Путин – президентът на САЩ намеква за отстъпки

The Washington Post: Срещата Тръмп-Путин – президентът на САЩ намеква за отстъпки

8 Юли 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Наистина вярвахме в сърцата ни, че това беше зората на новия ден, за който всички ние се молихме", разказва Хари Хопкинс пред биографа си. „Бяхме абсолютно сигурни, че сме спечелили първата голяма победа на мира". Хопкинс, един от най-важните съветници на президента Франклин Делано Рузвелт, не е бил единственият, определил Ялтенската конференция от февруари 1945 г. като голям успех. В книгата си за Ялта, ученият от „Харвард“ Серхий Плохи посочва, че всички в американските и британските делегации, от мрачния Джордж Кенан до предпазливия Уинстън Чърчил, са били доволни от резултата. Великобритания, САЩ и СССР сякаш са преодолели различията си, очертали са сферите си на влияние и се съгласили, че след германската капитулация освободените страни на Европа трябва да бъдат демокрации.
Но възхищението трае кратко. В рамките на няколко американски и съветски войници са стреляли един срещу друг в Бавария. Фалшивото съветско обещание за „донесе“ демокрацията на освободената Източна Европа се изпарява почти веднага. „Победата на мира" се превърна в началото на Студената война - дългогодишна борба, включваща надпревара във въоръжаването, огромно присъствие на американски войници в Европа и потискане на половината континент. Тази история трябва да бъде взета предвид от всички през следващите дни, в които Белият дом се подготвя за първата среща на върха на президента Доналд Тръмп и Владимир Путин, предупреждава Ан Апълбаум в статия за водещото американско издание The Washington Post.
Разбира се, има някои разлики, подчертава авторът. Това не е 1945 г. и никой не вярва, че може да се говори за „зората на един нов ден". Това е странна среща между руския президент, клептократ, и американския президент - негов дългогодишен почитател.
Въпреки това изразът „Нова Ялта" витае във въздуха от момента, в който администрацията на 45-тия президент на САЩ стъпи във Вашингтон. Това е идея, която руснаците харесват много, защото предполагат, че отново са суперсила, отново равна на Америка, отново седнала на масата, за да раздели света. За Путин това е ключова част от вътрешната му стратегия: Като лидер без легитимността, предоставена от демокрацията, той непрестанно трябва да доказва на сънародниците си, че заслужава да управлява. За САЩ предимствата са много по-мрачни. Слуховете за това каква сделка може да бъде постигната на масата за преговори все пак се множат.
Някои от тях включват Украйна. Тръмп и неговият съветник по националната сигурност напомнят, че признаването на руската окупация на Крим стои на дневен ред; Тръмп дори повтаря руската пропаганда за етническата принадлежност и политиката на Крим. Друг вариант бе изложен в изданието The Post от Дейвид Игнатиус преди няколко дни: Тръмп вероятно планира да предаде Сирия на Путин, да изостави американските съюзници в страната и да позволи на руския клиент, диктатора Башар Асад, да възстанови контрола в страната, причинявайки смъртта на огромен брой цивилни по обратния си път към властта.
И в двата случая не е ясно какво ще получат САЩ в замяна на тези големи отстъпки. Според една от версиите Путинще обещае да изтегли руските войски от Източна Украйна – макар според официална Москва там да няма такива. Според други Путин ще обещае по някакъв начин да сдържа Иран, страна, с която в Сирия Москва е съюзник. Говоренето за последната сделка датира от най-ранните дни на администрацията, когато Джаред Къшнер, търсеше таен канал за комуникация с руското правителство.
Но всички тези сделки, както и споразумението от Ялта, имат в основата си фатален недостатък: Те разчитат на обещания от руски лидер, който нито в Сирия, нито в Украйна или някъде другаде не е спазил думата си.
В Украйна той продължава да финансира „бунтовниците", които продължават да водят война на изток. В Сирия многократно е отмъщавал за ангажиментите си да вдига обсадите, да допуска предоставянето на хуманитарна помощ и да сдържа конфликта, но все пак не е платил никаква цена. Дори и да иска, идеята, че той може някак да контролира Иран, е особен: руският външен министър Сергей Лавров вече заяви, че е „абсолютно нереалистично" да се очаква от Иран да излезе от конфликта. Руската армия няма войници за тази цел.
И в Украйна, и в Сирия ситуацията е изключително странна: САЩ - теоретично, по-силната власт - изглежда преговарят да се откажат от много в замяна на малко. Единственото обяснение за решимостта на САЩ да сключат сделка е самият Тръмп. Вероятно той се е научил от преживяванията си в преговорите със Северна Корея: в Сингапур той даде одобрението си на диктатор, но не получи нищо освен неприложими обещания. Или може би все още смята, че в края на краищата дължи нещо на човека, който му е помогнал да спечели президентството?

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жители на Хелзинки събират подписи за преименуване на една от улиците в града на Доналд Тръмп

ТАСС: Жители на Хелзинки събират подписи за преименуване на една от улиците в града на Доналд Тръмп

8 Юли 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Граждани на Финландия, обединили се в инициативна група под името Helsinki Loves Trump, са започнали да събират подписи под петиция за преименуване на една от улиците във финландската столица в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава вестник Iltalehti, предава ТАСС.
Улица Атенеуминкуя, намираща се в близост до един от главните музеи в града „Атенеум“, трябва да бъде преименувана на Trump street, смятат активистите.
Ръководителят на групата Маркус Бундерс разказа, че кампанията е предприета специално преди срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки. Според неговите думи, активистите вярват, че след преговорите напрежението ще се разсее, както през 1975 година, когато отново във финландската столица се провежда Съвещание по сигурността и сътрудничеството в Европа и е поставено началото на дейността на ОССЕ.
Бундерс е уверен, че кръщаването на улица на американския държавен глава ще има положително влияние върху туризма. Организаторите са избрали „най-централната и оживена улица в Хелзинки“. Освен това там има бар на име Wall Street, което ще се съчетае добре с Trump Street.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Трансатлантическото партньорство виси на косъм, докато Европа очаква Доналд Тръмп за срещата на НАТО

Yeni Safak: Трансатлантическото партньорство виси на косъм, докато Европа очаква Доналд Тръмп за срещата на НАТО

8 Юли 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейските лидери повече нямат илюзии по отношение на Доналд Тръмп, преди да го посрещнат на срещата на върха на НАТО следващата седмица и се страхуват, че политиката „Америка на първо място“ може да предизвика допълнително отчуждаване, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak в кратък коментар за предстоящата на 12 юли в Брюксел среща.
След като се опитаха да намерят допирни точки и някаква стабилност с външната политика на САЩ по време на първата година от мандата му, приятелите на Америка в Европа вече са стигнали до извода, смята турският вестник, че държавният глава е непредвидим политически бунтовник. Но това не прави задачата им за реализиране на собствените им приоритети по лесна.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди в скорошна реч, че „старите основи на стабилността се разпадат“, в зле прикрита препратка към оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран, налагането на по-високи мита върху вноса на стомана и алуминий и заплахи за повишаване на ставките и върху европейските автомобили, пише „Йени Шафак“.
Администрацията на Тръмп дава смесени сигнали и по отношение на стария враг на НАТО – Русия. От една страна САЩ увеличава военното си присъствие в Европа, а от друга критикува страните-членки на Алианса за това, че не отделят достатъчно средства за отбрана и нежеланието им да въвеждат нови санкции против Москва, забелязва турското издание.
Президентът на САЩ – фактическият лидер на 70-годишната Северноатлантическа организация, подсказа какво ще бъде посланието му на тридневната среща, която започва в сряда: другите правителства трябва да увеличат военните си разходи драстично и да намалят вносните мита.
„Ще кажа на НАТО: Време е да започнете да плащате сметките си. САЩ няма да се грижат за всичко“, както заяви Тръмп на митинг миналата седмица, когато добави също: „Те ни убиват в търговията“.
Американските представители и политици често припомнят, че 70% от военния бюджет на Вашингтон отива към НАТО, което обаче европейците отричат. Един високопоставен евробюрократ твърди, че в действителност става дума за около 15%, пише изданието, като се позовава на неназован източник.
Европейците не са съгласни също с твърдението на Тръмп за високите мита, защото, според тях, те и сега са достатъчно ниски.
Неуспешна сбирка на върха на НАТО ще е по-лоша дори и от катастрофата на форума на Г-7 през юни, особено ако предстоящата среща между Тръмп и Путин в Хелзинки на 16 юли се окаже по-приятна, предупреждават дипломати от Алианса.
В последната си реч в централата на НАТО в Брюксел, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл е обяснил, че Тръмп просто е възприел нов подход към разрешаването на натрупаните през годините проблеми, като например за близкоизточния мирен процес – дори и това да означава да се заеме сам с нещата.
„Със своите действия, ние се опитваме да предизвика многостранна реакция за разрешаване на някои от най-тежките предизвикателства, които стоят пред света в момента“, заяви Мичъл.
Той, пише „Йени Шафак“, просто е повторил думи си, които по-рано е изказала съветникът по национална сигурност в Белия Дом Фиона Хил в частен разговор с високопоставени европейски дипломати, предадени от „Ройтерс“. Тя е обяснила, че отделните решенията на американския държавен глава по различните въпроси са част от цялостен подход.
„Това беше шок. Тогава осъзнахме, че Тръмп изобщо не го интересува координираната политика на САЩ и ЕС от миналото“, е заявил един от дипломатите, участвали на срещата. „Без американското лидерство ние сме загубени“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бенямин Нетаняху отива в Москва на 11 юли, за да разясни на Путин, че Израел няма да търпи Иран в Сирия

ТАСС: Бенямин Нетаняху отива в Москва на 11 юли, за да разясни на Путин, че Израел няма да търпи Иран в Сирия

8 Юли 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху има намерение да каже на руския президент Владимир Путин в хода на преговорите им на 11 юли в Москва, че еврейската държава няма да търпи присъствието на проиранските сили в Сирия, както се казва в разпространено в неделя съобщение от канцеларията му, предава ТАСС.
„През следващата седмица отивам в Москва за важна среща с президента на Русия Владимир Путин“, е заявил Нетаняху на седмичното заседание на израелското правителство. „В хода на срещата ще разясня два основополагащи принципа на политиката на Израел: първо, ние няма да търпим военното закрепване на Иран и неговите сателити в нито един сирийски регион и второ, ще поискаме от Сирия, както и от сирийската армия да се придържа строго към споразумението за разделяне на враждуващите страни от 1974 година“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха

Ангела Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха

8 Юли 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на Алианска, където трябва да изгради отбрана срещу потенциална руска агресия, смята канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от европейската редакция на електронното издание Politicio.
Коментарите бяха направени в навечерието на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел идната седмица и представлява препотвърждение, пише изданието, на актуалността на Алианса и послание от най-влиятелния европейски лидер за бъдещата посока на движение на организацията. Някои европейски лидери и анализатори, продължава медията, се опасяват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, който ще вземе участие във форума и в миналото определи НАТО като „остаряла“, ще се опита да подкопае допълнително Алианса.
„Предизвикателствата пред НАТО се промениха драстично през последните години“, отбеляза Меркел във видеосъобщение и обясни, че след анексирането на Крим от Русия и намесата й в Източна Украйна сега е важно „фокусът да падне върху отбраната на Алианса“.
„За да я осигурим трябва да направим определени приготовления, като например, да засилим присъствието си в Централно и Източноевропейските страни“, обясни германският канцлер.
Много скоро след срещата на НАТО, американският президент заминава за Хелзинки, където трябва да се види (на 16 юли) с руския си колега Владимир Путин и това, пише Politico, предизвиква опасения в някои, че Вашингтон може да предприеме ходове, които не е координирал със съюзниците си.
„Разбира се, че искаме да имаме отговорни отношения с Русия“, подчерта Меркел в съобщението, като добави, че „именно за това ще продължим разговорите в рамките на Съвета Русия - НАТО“.
Същевременно обаче, Алиансът „трябва да покаже, че е готов да ни защитава“, категорична е канцлерът.
Изданието смята, че на срещата в Брюксел, на 12 юли, е много вероятно Доналд Тръмп отново да поиска от съюзниците си да отделят договорените на срещата в Уелс през 2014 година 2% от БВП за отбрана. Основна жертва на критиките му е Берлин, който в момента отделя изразходва по 1,24% от бюджета за армията и се очаква догодина делът на тези разходи да се увеличи до 1,31%.
„Политико“ припомня, че по-рано тази година Меркел и германският министър на отбраната Урсула фон ден Лайен са уверили, че ще увеличат военните разходи на 1,5% от БВП до 2024 година, но не са посочили кога процентите ще достигнат до два.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО

The Telegraph: Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО

8 Юли 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО, пише британският вестник The Telegraph.
Доналд Тръмп може да заплаши да изтегли американски войски от Украйна и да откаже САЩ да участват в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и други европейски държави не се ангажират с увеличаване на разходите за отбрана, страхуват се военни фигури и дипломати.
Високопоставени източници, участващи в подготовката за срещата на върха на НАТО през тази седмица, са загрижени, че американският президент ще започне преговори с Владимир Путин за "преначертаване на пейзажа на сигурността" в Европа, ако лидерите откажат да изпълнят исканията на г-н Тръмп да поемат по-голям дял от разходите за отбрана.
Военни и дипломатически лица завиха пред "Телеграф" за страховете за евентуална оферта, която Тръмп може да направи на Путин на планирана среща на върха между двамата лидери в Хелзинки на 16 юли - четири дни след срещата на върха в четвъртък в Брюксел.
Отделно, министърът в министерството на отбраната Тобаяс Еллууд предупреди: "Като се има предвид военното присъствие на САЩ в Европа и неотдавнашните враждебни действия на Путин, които разрушиха континенталната стабилност, много зависи от резултата от предстоящите две срещи на високо равнище. Великобритания, като най-голямата и най-способна военна сила в Европа, има право да играе роля в промяната на американското мислене."
Това изявление идва, когато посланикът на Великобритания в Америка днес обяви категорична запазване на отношенията между Великобритания и САЩ по време на администрацията на Доналд Тръмп, настоявайки военните връзки да останат "по-силни от всякога" въпреки някои политически различия.
Той обаче добавя, че само защото Великобритания и Америка имат отношения, които са "толкова близо и отворени", те могат да споделят оплакванията си с честност.
САЩ имат военно присъствие, вариращо от войници до самолети, в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия, Естония.
Щатите намаляваха присъствието си в Европа до присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., когато бившият президент Барак Обама стартира нов подход за подкрепа и обучение на въоръжените сили на държавите от НАТО по границите с Русия, за да се предпазят от бъдещи агресивни ходове. Само миналия месец САЩ проведоха съвместно учение на НАТО в Полша и в балтийските държави, включващо 18 000 войници.
Дипломатически източник каза, че участници в подготовката на срещата на НАТО се опасяват, че Доналд Тръмп ще използва срещата на върха тази седмица, за да оттегли американската военна подкрепа заради недостатъчните средства, отделяни за отбрана от европейските партньори. "Украйна наистина е в опасност", каза източникът.
Официално запознат с подготовката на Великобритания за срещата на върха добави: "Бихме могли да сме в ситуация, в която Тръмп и Путин ще излязат с някаква сделка, която ще се опитат да представят като политическа победа и на двете страни, в крайна сметка да оставим Европа открита и уязвима в решаващ момент в нашата история с толкова много нестабилност на континента."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди сирийци се завръщат по домовете си, след като беше постигнато примирие в Южна Сирия

AFP: Хиляди сирийци се завръщат по домовете си, след като беше постигнато примирие в Южна Сирия

7 Юли 2018 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Дераа. Хиляди разселени сирийци се отправиха към домовете си в събота след като бунтовниците и правителството стигнаха до споразумение за прекратяване на огъня в южната част на страната след повече от две седмици тежки боеве, предава AFP.
Съгласно споразумението, опозиционните бойци ще предадат контролираните от тях територии в южната провинция Дераа близо до йорданската граница.
Дераа се смята за люлката на въстанието, предизвикало седемгодишната война на Сирия, а възстановяването на пълния контрол на правителството върху провинцията се разглежда като символична победа на президента Башар ал-Асад.
Офанзивата на правителствените сили, подкрепяни от Русия в южната провинция, доведе до бягството на повече от 320 000 души от 19 юни тази година, съобщават от ООН, включително десетки хиляди, които са избягали на юг до затворената граница с Йордания.
Спокойствие царува в региона в събота, когато двете страни финализираха споразумението за прекратяване на огъня, според Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон.
"Хората започнаха да се връщат в домовете си от вчера от границата с Йордания“, заяви директорът на обсерваторията Рами Абдел Рахман.
Той каза, че "над 28 000 разселени" са се завърнали в 13 села или други локации.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: В НАТО се притесниха за предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

Интерфакс: В НАТО се притесниха за предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

7 Юли 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Берлин/Брюксел. Сред страните от НАТО нараства загрижеността от предстоящата в Хелзинки среща на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, които може да постигнат споразумение, заобикаляйки Алианса. Това заяви координаторът на управляващата в Берлин голяма коалиция Петер Байер, предава руската информационна агенция Интерфакс.
„Усещаме нарастващото безпокойство от споразумението, което може да бъде постигнато на срещата Тръмп-Путин“, призна Байер в интервю за германска медия.
Същевременно представителят на Берлин поясни, че страните от НАТО не са били включени в подготовката на срещата между двамата лидери и въпросите, които Тръмп има намерение да обсъди с руския си колега. Подобна е била и ситуацията пред преговорите на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.
„Ким само раздаде обещания. Ние обаче не знаем дали той е прекратил процеса за обогатяване на уран. Единствено Тръмп заяви, че срещата на върха е била успешна“, коментира Байер.
Преди разговора си с Путин, Тръмп ще вземе участие в срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в периода 11-12 юли в Брюксел, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската армия е установила контрол върху граничния КПП Насиб с Йордания

РИА Новости: Сирийската армия е установила контрол върху граничния КПП Насиб с Йордания

7 Юли 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Правителствените войски в Сирия установиха контрол върху главния граничен контролно-пропускателен пункт Насиб, като издигнаха сирийското знаме над пункта, предава РИА Новости.
Това е станало благодарение на успешните преговори с опозиционните бунтовнически формирования.
Сили на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ правят опити да атакуват правителствените сили, разположени на пункта с миномети и голямокалибрени картечници..
Правителствените сили разполагат тежка бойна техника за отбрана на пункта.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: По данни на УНИЦЕФ 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия

Anadolu Agency: По данни на УНИЦЕФ 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия

7 Юли 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на УНИЦЕФ, представени в петък, 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия без или с почти никакви средства за защита и убежище, предава Anadolu Agency.
В изявление агенцията съобщи, че е получила "ужасяващи доклади" от южната част на Сирия, включително за смъртта на цяло семейство в град Дераа.
Според УНИЦЕФ усилията за постигане на мирно решение на продължаващите военни действия в района изглежда са се провалили.
"Хуманитарната помощ и защита не са нито привилегия, нито лукс; те са основно право на всяко сирийско момче и момиче ", заяви Геерт Капеларе, регионален директор на УНИЦЕФ за региона на Близкия изток и Северна Африка.
Той продължи да приканва международната общност да увеличи усилията си за предоставяне на хуманитарна помощ на най-засегнатите от кризата хора.
"Ако ние колективно се провалим в това задължение, децата ще продължат да плащат най-тежката цена на война, която не те водят", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ осъждат опитите на Москва да заглушава свободата на печата

AFP: САЩ осъждат опитите на Москва да заглушава свободата на печата

7 Юли 2018 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ в петък обвини Москва, че се опитва да "задуши свободата на печата" по-малко от две седмици преди срещата между президента Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, предава AFP.
"Руското правителство продължава да задушава свободата на печата и независимостта на медиите", се казва в изявление на Държавния департамент.
То посочва като пример "селективното прицелване " в Радио "Свободна Европа" / Радио „Свобода“ и „Гласът на Америка" (които получават финансиране от американското правителство), "съгласно руския закон за медиите чуждестранни агенти ".
Законът беше приет, след като руският държавно контролиран телевизионен канал RT се подаде на натиска от Вашингтон и се регистрира като чуждестранен агент в САЩ миналата година.
Държавният департамент също призова Москва "да зачита упражняването на основните свободи, включително свободата на изразяване в Русия".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Дамаск и опозиционните сили постигнаха споразумение за примирие в южната част на страната

AFP: Дамаск и опозиционните сили постигнаха споразумение за примирие в южната част на страната

6 Юли 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Правителството на Сирия и опозиционните сили на Дамаск постигнаха споразумение за сключването на примирие за южната част на страната, предава AFP, като се позовава на официалната сирийска информационна агенция SANA.
„Беше постигнато споразумение между сирийското правителство и терористичните групировки", което включва „предаването на тежко оръжие във всички градове и населени места", се казва в съобщението на сирийската агенция.
Тези, които отхвърлят сделката, ще бъдат евакуирани със семействата си в северозападната провинция Идлиб, контролирана от бунтовниците, се казва още в разпространеното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Сингапур може да предскаже катастрофата на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин

The Washington Post: Сингапур може да предскаже катастрофата на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин

6 Юли 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея". Това заяви държавният глава на САЩ Доналд Тръмп на 13 юни, ден след историческата му среща на високо равнище в Сингапур с лидера на Пхенян Ким Чен-ун. „Северна Корея усъвършенства своя център за ядрени изследвания с бързи темпове, сочи анализ на нови сателитни изображения", написа авторитетното издание The Wall Street Journal на 27 юни.
Ако за втората си значителна среща на върха Тръмп не се подготви подобаващо, преговорите му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли може да имат катастрофални последствия, коментират в редакцията на американското издание The Washington Post.
Известният експерт по Северна Корея Никълъс Еберщат от Американския институт по предприемачество написа в статия за National Review, озаглавена „Ким победи в Сингапур“, че срещата в Сингапур е била „световна серия от непринудени грешки“. В резултат Северна Корея „се оттегли със съвместно комюнике, което се чете почти така, сякаш е било изготвено от Министерството на външните работи в Пхенян“.
Ким Чен-ун, пише Еберщат, е „шефът на държавния престъпен картел, който анкетна комисия на ООН иска да обвини в престъпления срещу човечеството". Но Тръмп го похвали като „талантлив мъж“ с „много специален облик“, който „обича своята страна“ с „голяма пламенност“.
Северна Корея, казва Еберщат, се ангажира с това, което нарича „расов социализъм", което мотивира „основната и свещена мисия" на Ким Чен-ун, т.е. безусловно обединение на Корейския полуостров. Това предполага унищожаване на южнокорейската държава, което изисква политиката, която Ким обяви за последния Нова година – „масово производство на ядрени бойни глави и ракети, и ускоряване на тяхното разполагане".
Еберщат продължава:„Такава програма не би била необходима за легитимиране на режима или за международно изнудване на военните, или дори за осигуряване на оцеляването на режима: всички тези цели със сигурност биха били удовлетворени от ограничената ядрена сила. Защо тогава севернокорейците заплашват САЩ?". Тя е гарант за сигурността на Южна Корея и ако Вашингтон бъде принуден за миг да измести погледа си от нея, съюзът между САЩ и Южна Корея ще приключи, както и американското присъствие за сигурност там. Оттук илюзионната природа на вярата на Тръмп: Една еднодневна среща беше достатъчна, за да накара севернокорейският режим да се откаже от своите цели.
В допълнение към легитимността, предоставена на Пхенян по време на срещата на върха, която очевидно Тръмп се постара да бъде пищна, официалните записи от разговорите в Сингапур не разкриват интерес от страна на САЩ към нарушенията в областта на човешките права, извършвани от Пхенян („несравними в съвременния свят" – затова повдигат съмнения относно пламенността, с която севернокорейците оценяват любовта на върховния лидер към тях). В замяна на обещанието на Тръмп да спре военните учения в региона, Ким Чен-ун не даде нищо - никакъв опис на своите ядрени оръжия и балистични ракети, не даде нищо повече от отдавнашните ангажименти на Северна Корея за денуклерацията на Корейския полуостров. Целта обаче не бе дефинирана прозрачно, а Пхенян не е категорично обвързан с нищо. Това, което бе казано на Нова година, сега не бе отречено.
Сингапур, смята Еберщат, е най-големият дипломатически преврат за Северна Корея от 1950 г. насам и крайъгълен камък за „пътя на КНДР към утвърждането й като постоянна ядрена сила". И санкциите, които не бяха вдигнати като част от стратегията на Тръмп за „максимален натиск" срещу Пхенян, трудно биха оправдали сега думите му, че „вече няма ядрена заплаха от Северна Корея“.
Най-опасният момент от президентството на Тръмп ще настъпи, когато той – постоянно терзаещ се от неувереност и страх, разбере колко слаб, несериозен и незрял ще изглежда в очите на онези, които оценяват последиците от срещи като тази в Сингапур. Опасността е в това, че той би излязъл от кожата си заради накърненото си самолюбие. Но сега предстои Тръмп да се срещне с хладнокръвният, трезвомислещ негов руски колега, който продължава на разкъсва и унищожава бавно една от най-големите държави в Европа – Украйна. Навярно той предвкусва как се засилва натиска върху Литва, Латвия и Естония. И трите малки страни са членове на НАТО, която за първи път в своето 69-годишно съществуване си има работа с президент, който не разбира какво е значението на Алианса. В такъв момент железният човек в Москва, който може да улавя слабостите, се наслаждава на това, което показа срещата на върха в Сингапур.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.