НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Голям дипломатически прогрес е малко вероятен в Хелзинки заради дълбоките политически различия

The Independent: Голям дипломатически прогрес е малко вероятен в Хелзинки заради дълбоките политически различия

15 Юли 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Хелзинки/Москва/Вашингтон. Голям дипломатически прогрес е малко вероятен в Хелзинки заради дълбоките политически различия, пише британският ежедневник The Independent.
Обявени като "дипломатическото събитие на лятото", малцина очакват дипломация в истинския смисъл на думата.
Изборът на финландската столица за първата значителна среща между президентите не е случайно. Според руски източници Виена е първоначалният избор, но официалните представители на Белия дом са настояли за промяна.
Представени са редица обяснения. Може би заради сигурността. Може би защото австрийското популистко правителство се отклонява от западната политика спрямо Русия. Може би заради известните асоциации с предишни срещи, когато са постигани значими резултати.
Този път има малко надежда за подобен пробив. Срещата на върха в понеделник ще се проведе на фона на пълно недоверие, като двустранните отношения между САЩ и Русия се разпаднаха на няколко важни фронта. Санкциите, дипломатическите експулсирания, затварянето на дипломатически имоти, различаващите се позиции в редица международни конфликти стоят на пътя на голям дипломатически пробив.
Според коментатора Павел Палажченко, който като преводач на Михаил Горбачов по време на срещата на върха през 1990 г., успехът на предишните срещи между двете свръхсили се е основавал на вече съществуващото доверие.
Преди срещата на върха Кремъл предложи "новата надпревара във въоръжаването" да бъде отправна точка за обсъждане. Но не е ясно дали Тръмп има апетит за сложните въпроси на контрола върху оръжията. Също така е добре известно, че новият съветник по националната сигурност Джон Болтън не е фен на договорите за контрол на въоръженията.
Междувременно проблемите, които най-много тревожат Русия попадат извън територията на президентската власт на Тръмп.
Санкциите до голяма степен се контролират от Конгреса, а американски закон ги свързва с анексирането на Крим. Също така има много малко свободно място за маневриране на тема Украйна. Неотдавнашните коментари на Тръмп, които сочат, че Крим е на масата за преговори, може да са притеснили Киев, но има малка вероятност Тръмп да признае Крим за руски. Това отново ще бъде срещу закона на САЩ.
Има повече надежда за споразумение в Близкия изток. На 1 юли след срещата си в Москва Джон Болтън заяви, че темата за иранските войски в Сирия ще бъде обсъдена на срещата на високо равнище. Няколко дни по-късно вестник "Коммерсантъ" написа статия , в който се казва, че Москва ще се ангажира да помогне за изтеглянето на иранските войски от границата с Израел в замяна на оттеглянето на САЩ от региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Какво споразумение за Сирия ще постигнат Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки?

The Jerusalem Post: Какво споразумение за Сирия ще постигнат Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки?

14 Юли 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. В коментар за израелското електронно издание The Jerusalem Post журналистът Майкъл Уилнър анализира предстоящата среща на върха между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, и тяхното евентуално споразумение за край на войната в Сирия. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


По време на сутрешно предаване през този месец, Джон Болтън, националният съветник по сигурност на американския президент Доналд Тръмп, представи бегъл поглед към стратегическите цели на администрацията му в Сирия, където седемгодишната гражданска война доведе президента Башар Асад близо до победата върху пепелта на страната му, и иранските сили, съюзени с Асад, до предните порти на Израел.
Преди планираната среща на върха между Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки през следващата седмица, Болтън предположи че вече може и да се обсъжда споразумение, което би позволило на сирийския диктатор да остане на власт, въпреки годините на Западно настояване, че войната не може да завърши на практика без неговото отстраняване.
„Ще видим какво ще стане когато двамата се срещнат“, заяви Болтън малко след пътуването си до Москва за окончателното довършване на плановете за срещата на върха.
„Има възможности за провеждане на по-големи преговори за изкарването на иранските сили от Сирия обратно в Иран, което ще бъде значителна стъпка напред. Не мисля, че Асад е стратегическият въпрос. Мисля, че това е Иран“, допълни Болтън.
Коментарите на националния съветник идват след информациите, че Израел, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) лично са натиснали за голяма сделка между двете сили от Студената война, която би компрометирала тежките санкции на Запада върху Путин заради неговата инвазия в Украйна, в замяна на сътрудничество му в Сирия, където Иран се е укрепил, след сериозни инвестиции в оцеляването на Асад.
Информация в „The New Yorker“ твърди, че Мохамед бин Зайев, принцът на Абу Даби, първоначално е представил идеята преди президентските избори в САЩ през 2016 година пред американски „събеседник“ като част от по-широките усилия на Емирствата да убедят Русия да се дистанцира от Иран. Израелската страна, според информациите, е представила подобна рамка директно пред американски представители, малко след инаугурацията на Тръмп.
Болтън само подхрани подозренията, че този план е получил одобрение в „Западното крило“, след като отказа да коментира дали Тръмп може да признае руската анексия на Крим.
„Президентът прави политиката, не аз“, заяви Болтън.
Подобно споразумение би било изпълнено с усложнения.
Преди срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки, американският Конгрес отправи предупредителен изстрел като препотвърди широката двупартийна подкрепа за продължителното налагане на санкции върху Москва. Фактът, че двете партии в САЩ решиха да одобрят резолюция, предполага че Демократическите и Републиканските лидери чувстват, че Доналд Тръмп може и да е на ръба на това да предприеме действия.
„Въпросите за Украйна и този въпрос за руска намеса в Сирия също ще са част от разговорите между двамата лидери“, заяви Майк Помпео, държавен секретар на САЩ.
„Иран трябва да се изтегли от Сирия. Те нямат работа там. Няма причина да бъдат там. Има иранско влияние от много време там. Иранските сили и иранските войски трябва да напуснат страната“, добави Помпео.
„Предполагам, но не знам със сигурност, за възможността орязана версия на споразумение да се появи от срещата между Тръмп и Путин, което да покрива югозападна Сирия“, заяви Мартин Индик, бивш специален пратеник на САЩ за близкоизточния мирен процес, пред The Jerusalem Post, отбелязвайки че сделка Крим за Сирия се обсъжда още от идването на администрацията на Тръмп.
„Но Путин не е готов да се сблъска с Иран в Сирия, защото това ще преобърне усилията му за стабилизиране на управлението на Асад, а Тръмп не изглежда да полага основите с Европейските си съюзници за свалянето на санкциите върху Крим, въпреки че го спомена на няколко пъти в миналото. Той изглежда по-съсредоточен върху това да ги накара да плащат повече за собствената си отбрана срещу Русия“, допълни Индик.
„Истината може да бъде, че въпреки доблестния опит, Бенямин Нетаняху не е успял да убеди нито Путин, нито Тръмп да одобрят целта му за изгонване на Иран и ще трябва да живеем, засега, със стабилно споразумение със Асад за Голанските възвуишения и продължителна кинетична борба с Иран в останалата част на Сирия“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай смята, че кризата в Сирия може да се реши единствено по политически път

РИА Новости: Китай смята, че кризата в Сирия може да се реши единствено по политически път

14 Юли 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Пекин. Членът на ЦК на Китайската комунистическа партия, ръководещ групата по международните въпроси Ян Цзечи заяви, че единственият изход от сирийската криза е политическото разрешаване на конфликта и при това единствено сирийският народ е длъжен и има право да взема решения за бъдещето на страната, предава РИА Новости.
„Мнението на Китай по сирийската криза се заключва в необходимостта да се съблюдава и уважава териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Сирия. Политическото регулиране на конфликта е единственото приемливо и осъществимо решение на тази криза“, заяви Ян Цзечи.
Той подчерта, че единствено сирийският народ може да вземе решение за собственото си бъдеще и за бъдещето на своята държава.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Техеран посочи условията за изтеглянето на иранските военни от Ирак и Сирия

ТАСС: Техеран посочи условията за изтеглянето на иранските военни от Ирак и Сирия

13 Юли 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските военни съветници ще напуснат Сирия и Ирак, когато правителствата на двете страни отправят молба към Техеран да ги изтегли. Това увери съветникът на аятолах Али Хаменей по международните въпроси – Али Акбар Велаяти, предава руската информационна агенция TACC.
Той подчерта, че военните съветници на Техеран са на иракска и сирийска земя в отговор на молба от Багдад и Дамаск. „Когато те кажат, че вече не се нуждаят от нашите военни съветници, Иран няма да се поколебае да ги изтегли“, увери съветникът на върховния духовен лидер на близкоизточната република.
Съгласно думите, когато Иран и Русия напуснат Сирия, в страната отново ще се върнат терористите. „Веднага, щом си тръгнем, ще напусне и Русия и тогава ще дойдат терористите. Щом подкрепата на Иран и Русия за сирийското правителство отслабне, терористите веднага ще се завърнат“, изрази увереност Али Акбар Велаяти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Ако Тръмп настоява за повече разходи за отбрана, тогава да ни върне милиардите, които похарчихме за бягащите от американските военни интервенции

Зигмар Габриел: Ако Тръмп настоява за повече разходи за отбрана, тогава да ни върне милиардите, които похарчихме за бягащите от американските военни интервенции

13 Юли 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел (ГСДП) призова управляващите в Берлин за по-твърда линия срещу държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва водещото издание Der Spiegel.
„Той даде гаранции на севернокорейския диктатор, а в същото време призова за смяна на режима в Германия. Трудно бихме преглътнали това“, категоричен бе Габриел пред редакцията.
„Не трябва да храним илюзии. Тръмп познава само силата. Следователно, трябва да му демонстрираме, че сме силни. Ако той иска от нас да харчим милиарди за армията, тогава, моля, нека ни върне милиардите, които дадохме за бежанците, напуснали страните си заради военните интервенции на САЩ, например в Ирак“, категоричен бе бившият председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).
Според Габриел Германия трябва едновременно да инвестира в САЩ и да търси контакти с политици и млади американци. „Тъй като Америка се променя. След няколко години, по-голямата част от гражданите на САЩ няма да имат европейски корени, а азиатски, латиноамерикански и африкански. Тя ще бъде различна от тази, която познаваме днес, тази на Тръмп. Това е чудесна възможност за нас“.
Габриел призова федералното правителство да намери творческо решение за разходите за отбраната. „Бихме могли да инвестираме 1,5% във въоръжените сили на Германия и 0,5% в европейската отбрана, както и за Източна Европа в рамките на НАТО. Досега това правеха САЩ. Ние, германците, трябва да докажем, че ще поемем отговорността за сигурността на Източна Европа. За балтийци, поляци, които се чувстват заплашени от Русия. Само така ще бъдем независими от САЩ“, са предложенията, които Габриел отправи към Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин: Губещият е ЕС

Die Zeit: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин: Губещият е ЕС

13 Юли 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Дипломати и политици непрекъснато ни повтарят, че диалогът е важен. Дори и да няма какво да се каже, трябва да се говори. Означава ли това, че трябва да има диалог, само, за да бъдат нанесени обиди и за да бъде генерирано напрежение, питат в редакцията на германския национален ежедневник Die Zeit.
В сряда и четвъртък, президентът на САЩ Доналд Тръмп проговори на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО, и това бе катастрофа. След три дни той ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки и е много вероятно дискусията помежду им да протече много по-гладко. Дали преговорите във финландската столица ще завършват с конкретни решения, е въпрос, който засега остава отворен. Руснаците са представили проект на американците, но както в Москва, така и във Вашингтон демонстрират сдържаност в очакванията си. Дори и да не завърши със заключителен документ, тази среща така или иначе няма да бъде историческа. Но все пак ще бъде много важна. Защото атаките на Тръмп срещу европейците всъщност засилват властта му само благодарение на Путин.
Европейците разбират заплахата, че този човек може да злоупотребява със световния ред по начин, който му се хареса. Въпреки че говори много за солидарност и споделяне за тежестта, Тръмп гони единствено собствените си (американски) интереси. Той поставя под въпрос съществуването на НАТО, тъй като повечето държави-членки отделят малко средства за отбрана, с което доказва, че не е загрижен за крехката сигурност, а за това дали европейците са готови да платят повече за въоръжаване – от американски компании, разбира се!
Ако Тръмп изисква два процента разходи за армията, то е защото той измерва успеха в парично изражение. И ако Тръмп определя Германия като „заложник на Русия“ заради доставките на газ, то това е, само защото подобна ситуация застрашава американския енергиен пазар.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният секретар на НАТО: Съюзниците от ЕС и Канада трябва да увеличат военните си разходи на $226 милиарда до 2024 година

Генералният секретар на НАТО: Съюзниците от ЕС и Канада трябва да увеличат военните си разходи на $226 милиарда до 2024 година

10 Юли 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните-членки на Европейския съюз и Канада трябва да увеличат военните си разходи на 226 милиарда долара до 2024 година. Това заяви във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел на 11-12 юли, предава ТАСС.
„Съюзниците от ЕС и Канада трябва да увеличат военните си разходи на $226 милиарда до 2024 година“, заяви Столтенберг.
Генералният секретар заяви също, че Алиансът приветства срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Той отбеляза, че предстоящата среща на върха „съответства на принципите на НАТО спрямо Русия: диалог и сдържане“.
Според неговите думи, Алиансът не може да даде никакви конкретни срокове относно възможността за присъединяване на Грузия в организацията.
„На срещата на върха лидерите на НАТО ще заявят, че Алиансът предоставя подкрепа за Грузия и ще изразят благодарността си за нейния принос за мисията в Афганистан. Засега не можем да дадем никакви срокове за влизането й“, отбеляза генералният секретар.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Доналд Тръмп и Владимир Путин ще говорят основно за Сирия и Украйна

Майк Помпео: Доналд Тръмп и Владимир Путин ще говорят основно за Сирия и Украйна

10 Юли 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Доха. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю пред емиратския телевизионен канал Sky News Arabia каза за какво най-вече ще говорят президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на двустранната среща в Хелзинки на 16 юли, предава РИА Новости.
„Ситуациите в Сирия и Украйна ще са главните теми на преговорите между Тръмп и Путин на срещата на върха в Хелзинки“, заяви Помпео.
Лидерите ще се срещнат в столицата на Финландия на 16 юли. От Кремъл съобщиха, че президентите имат намерение да обсъдят перспективите за бъдещото развитие на двустранните отношения и актуалните въпроси от международния дневен ред. Това ще е първата пълноформатна среща между Путин и Тръмп без връзка с многостранен форум.

Сирийският проблем

В интервюто пред арабската медия, държавният секретар отбеляза, че САЩ искат „да заставят руснаците, сирийците и иранците да се придържат към политическите договорки“. Целта на Вашингтон, по неговите думи, е да се изработи нова Конституция на Сирия и да се намери политическо решение на конфликта. Политикът също добави, че Иран и проиранските военни формирования трябва да напуснат страната, защото нямат никакъв повод да останат там.
Освен това, Помпео обвини Русия, че нарушава споразуменията за южната зона на деескалация в Сирия, която е създадена преди една година със санкцията на Русия, САЩ и Йордания. При това Асад нееднократно е предупреждавал, че не изключва силов сценарий за освобождението на тези територии.
През последните няколко месеца ситуацията в южната част на арабската република се изостри, отбелязва РИА. Правителствените войски с поддръжката на отрядите на „Хизбула“ и проиранските формирования провеждат настъпление, освобождавайки все повече населени места от незаконните въоръжени бандформирования, както ги нарича руската агенция и терористите от групировката „Джебхат ан Нусра“. Последните, на свой ред, се опитват да провалят мирните преговори и да сплашат мирното население, а освен това обстрелват ежедневно жилищните квартали на Дераа и Сувейда.

Украинският проблем

Конфликтът в Югоизточна Украйна продължава четвърта година, пише РИА. Киев води военна операция против самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики. Съгласно последните данни на ООН, жертвите от противостоянието са повече от десет хиляди души.
Въпросът за разрешаването на ситуацията се обсъжда в рамките на Минския мирен процес. Там се приемат документи, регламентиращи стъпките за деескалиране на конфликта. Но и след споразумението за примирие престрелките между страните продължават.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Русия запазва скромни контакти с НАТО, отнася се негативно към разширението на Алианса на Изток

Дмитрий Песков: Русия запазва скромни контакти с НАТО, отнася се негативно към разширението на Алианса на Изток

10 Юли 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл не коментира темата за противоречията вътре в НАТО и съхранява негативното отношение към разширението на Северноатлантическия алианс към руските граници. Това заяви пред журналистите прессекретарят на Кремъл, коментирайки предстоящата на 11-12 юли среща на върха на НАТО, предава ТАСС.
„Нашето отношение (към разширението на НАТО) остава същото... Русия винаги е имала и продължава да има много скромни контакти с Алианса, а какво се случва там (вътре в НАТО) вече не е наша работа“, отговори представителят на Кремъл на молба да коментира противоречията между САЩ и техните съюзници в Северноатлантическия алианс. По думите на Песков, тези разногласия са „работа на членовете на този съюз“.
„Нашето отношение към НАТО е добре известно – то е продукт на епохата на Студената война, това е съюз, който е конструиран с цел и в името на конфронтацията“, отбеляза прессекретарят на Путин. Той подчерта, че действията на НАТО в дългосрочен план – придвижването на Алианса и експанзията на неговата военна инфраструктура по посока към руските граници – „всеки път потвърждава тази негова същност“.
ТАСС припомня, че срещата на върха на НАТО ще се състои на 11-12 юли в Брюксел. В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп, който ще участва на форума в белгийската столица, в „Туитър“ отново изрази недоволството си от това, че САЩ носят по-голямата част от финансовата тежест на Алианса и поиска от партньорите в НАТО да увеличат военните си разходи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп е заявил, че помощниците, които са го съветвали да не звъни на Путин са „глупаци“

РИА Новости: Доналд Тръмп е заявил, че помощниците, които са го съветвали да не звъни на Путин са „глупаци“

10 Юли 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В хода на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин през март тази година, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е нарекъл представителите на американската администрация, които са се обявили против разговора им „глупаци“ и е помолил руския лидер да не се вслушва в думите им, пише вестник The New York Times, предава РИА Новости.
През март Тръмп е позвънил на Путин, за да го поздрави за победата на изборите. Кремъл тогава съобщи, че разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.
След беседата, вестник The Washington Post, позовавайки се на информирани източници, съобщи че Тръмп е игнорирал предупрежденията на своите съветници по национална сигурност, които са го убеждавали да не поздравява Путин с преизбирането.
Изданието, на базата на твърденията на свои информирани източници, съобщи че Тръмп е нарекъл своите съветници „глупаци“.
„Това са глупави хора, не трябва да се вслушвате в тях“, е казал американския лидер на руския си колега.
РИА припомня, че президентите на Русия и САЩ планират да се срещнат на 16 юли в Хелзинки. По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин и Тръмп имат намерение да обсъдят перспективите за развитие на двустранните отношения и актуалните въпроси от международния дневен ред. Това ще бъде първата пълноформатна среща между лидерите на двете страни без тя да е във връзка с някоя среща на върха. За първи път те се срещнаха в Хамбург на форума на Г-20, а след това поговориха за кратко и във Виетнам на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

9 Юли 2018 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заплаши Сирия с „твърд отговор“, ако нейната армия наруши десетилетното споразумение за прекратяване на огъна в зоната на Голанските възвишения, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
Проправителствени сирийски сили напредват към израелската граница през последните седмици и Израел призова за спазване на споразумението от 1974 година за прекратяване на огъня и за зачитане на демилитаризираната буферна зона на границата.
„Ще зачетем споразумението от 74-та и ще настояваме върху всеки малък детайл. Всякакви нарушения ще бъдат посрещнати с твърд отговор от Израел“, заяви Либерман.
Той повтори и, че Израел няма да позволи на Иран да използва Сирия като плацдарм, от който да извършва нападения над израелска територия. „Нищо не се е променило и няма нищо ново“, заяви Либерман.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Русия vs САЩ – Упорития срещу Прагматичния

„Експерт“ (Русия): Русия vs САЩ – Упорития срещу Прагматичния

9 Юли 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп на 16 юли не предвещава пробив в двустранните отношения. Вероятно е дори локалните компромиси да останат извън рамките на заключителното комюнике. Самата среща на върха изключително много напомня неотдавнашната среща между същия Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, когато страните предсказуемо си размениха несъдържателни обещания за деескалация на конфликта, но затова пък оставиха след себе си внушителен геополитически резонанс за регионалните политически играчи. Същото е и този път: Тръмп и Путин все още не са си стиснали ръцете, а на Изток и Запад вече изчисляват своите ползи и загуби от срещата, пише в кратък редакционен материал на електронното издание на руското списание „Експерт“, представено без редакторска намеса.

Най-напрегнати са европейците. Медиите в Стария Свят са пълни със статии и карикатури и червени линии, в които прозира мисълта, че капризното американско детенце се среща с политическия мастодонт от Кремъл, който леко ще завърти Тръмп, ще използва емоциите му и ще удържи тотална победа. А срещата на върха ще представлява капитулация на Запада пред Кремъл. Разбира се, в това има частица истина. Но, повече от ясно е, че Тръмп изобщо не е непредсказуем хлапак, американският президент със сигурност е последователен, умен и прагматичен. А страховете на Запада, че ще загуби позиции заради действията на Тръмп не са безпочвени. Но Европа може да обвинява за това само себе си.
Страните търсят компромис само тогава, когато разберат, че не могат да победят по друг начин. Прагматикът Тръмп отдавна е разбрал, че, казано на езика на сенатора Джон Кенеди, няма да се получи Русия „да бъде пречупена“. Санкциите не проработиха, заплахите също. А това значи, че с Кремъл трябва да се постигне договорка – именно с това се опитва да се занимае Тръмп.

Европейските лидери не са толкова гъвкави: те се страхуват да променят рязко външнополитическия курс, защото поставят собствените си кариери и имена по-високо от националните интереси. Те и до момента смятат, че с Русия трябва да се примирят само тогава, когато Западът постигне консенсус за похода си спрямо Москва. Но американският президент показа ясно, че не се интересува от консенсуси, че позициите на съюзниците не са важни за него и той може да ги пожертва с готовност, когато сметне за нужно. Ако Тръмп се договори с Путин, заобикаляйки Европа, тогава в Брюксел ще изглеждат като завършени глупаци – нали не е тайна, че именно под натиска на САЩ Европа въведе и поддържа антируските санкции.

Другите държави по света, напротив, всячески приветстват срещата и очакват с нетърпение тя да завърши успешно. Например, Израел, който е заинтересуван много повече от Тръмп в сделка между САЩ и Русия за ограничаване на влиянието на Иран в Сирия. „За Бенямин Нетаняху именно Иран е основният проблем в сирийския конфликт. Асад не е . Израелтяните живеят от десетилетия с този съсед и знаят как да се справят с него“, пише Bloomberg. А също така знаят как да се договарят – до началото на сирийската гражданска война Асад и Нетаняху водиха секретните преговори за решаването на въпроса с Голанските възвишения и последващо сключване на мирен договор. Колкото по-малко е присъствието на Иран в Сирия, толкова по-лесно Тел Авив ще възобнови преговорния процес.

Още една от заинтересованите страни е Япония. Токио отдавна системно се опитва да изгради отношения с Русия, порсто защото отдавна се опасява от прекаленото засилване на Китай. Изострените отношения между Москва и Запада бяха от полза на Пекин, защото това обърна Русия на Изток – фактически към Китай. Японците се опитаха да диверсифицират това обръщане и именно затова започнаха процес на сближаване с Русия. И сега той зацикли заради редица прегради, една от които е лошите отношения между Москва и Вашингтон. Ако сега американците сами започнат процес на стабилизация на отношенията с Русия и спрат да пречат на японците да развиват партньорство с Москва (както след срещата на върха в Сингапур частично прекратиха да пречат на сближаването между Южна и Северна Корея), в Токио ще бъдат много щастливи от такъв обрат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Владимир Путин и Доналд Тръмп могат да обсъдят сътрудничество в киберсигурността

„Известия“: Владимир Путин и Доналд Тръмп могат да обсъдят сътрудничество в киберсигурността

9 Юли 2018 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, могат да обсъдят сътрудничество в сферата на кибербезопасността по време на срещата си в Хелзинки, съобщава за руския вестник „Известия“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
„Възможно е“, заяви Песков на въпрос дали борбата с киберопасностите ще стане една от темите на обсъждане на предстоящата среща на върха между Русия и САЩ.
По време на Международния конгрес по кибербезопасност, състоял се на 6 юли, Владимир Путин посочи необходимостта от взаимодействие между държавите в тази сфера. Отчитайки мащаба на киберопаностите, ефективният им отговор може да дадат само усилията на цялата международна общност, заяви Путин.
„Русия винаги се е застъпвала за съвместно и справедливо решение на всички възникващи въпроси и още повече на споровете. В същото време мерките за безопасност и регулирането на това пространство не е задължително да пречи на технологичния прогрес и развитието на иновациите“, смята руският президент.
Срещата на върха между Русия и САЩ ще се проведе на 16 юли в Хелзинки. Планира се Владимир Путин и Доналд Тръмп да имат разговори очи в очи, да проведат преговори в широки състави и да дадат съвместна пресконференция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Срещата Тръмп-Путин – президентът на САЩ намеква за отстъпки

The Washington Post: Срещата Тръмп-Путин – президентът на САЩ намеква за отстъпки

8 Юли 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Наистина вярвахме в сърцата ни, че това беше зората на новия ден, за който всички ние се молихме", разказва Хари Хопкинс пред биографа си. „Бяхме абсолютно сигурни, че сме спечелили първата голяма победа на мира". Хопкинс, един от най-важните съветници на президента Франклин Делано Рузвелт, не е бил единственият, определил Ялтенската конференция от февруари 1945 г. като голям успех. В книгата си за Ялта, ученият от „Харвард“ Серхий Плохи посочва, че всички в американските и британските делегации, от мрачния Джордж Кенан до предпазливия Уинстън Чърчил, са били доволни от резултата. Великобритания, САЩ и СССР сякаш са преодолели различията си, очертали са сферите си на влияние и се съгласили, че след германската капитулация освободените страни на Европа трябва да бъдат демокрации.
Но възхищението трае кратко. В рамките на няколко американски и съветски войници са стреляли един срещу друг в Бавария. Фалшивото съветско обещание за „донесе“ демокрацията на освободената Източна Европа се изпарява почти веднага. „Победата на мира" се превърна в началото на Студената война - дългогодишна борба, включваща надпревара във въоръжаването, огромно присъствие на американски войници в Европа и потискане на половината континент. Тази история трябва да бъде взета предвид от всички през следващите дни, в които Белият дом се подготвя за първата среща на върха на президента Доналд Тръмп и Владимир Путин, предупреждава Ан Апълбаум в статия за водещото американско издание The Washington Post.
Разбира се, има някои разлики, подчертава авторът. Това не е 1945 г. и никой не вярва, че може да се говори за „зората на един нов ден". Това е странна среща между руския президент, клептократ, и американския президент - негов дългогодишен почитател.
Въпреки това изразът „Нова Ялта" витае във въздуха от момента, в който администрацията на 45-тия президент на САЩ стъпи във Вашингтон. Това е идея, която руснаците харесват много, защото предполагат, че отново са суперсила, отново равна на Америка, отново седнала на масата, за да раздели света. За Путин това е ключова част от вътрешната му стратегия: Като лидер без легитимността, предоставена от демокрацията, той непрестанно трябва да доказва на сънародниците си, че заслужава да управлява. За САЩ предимствата са много по-мрачни. Слуховете за това каква сделка може да бъде постигната на масата за преговори все пак се множат.
Някои от тях включват Украйна. Тръмп и неговият съветник по националната сигурност напомнят, че признаването на руската окупация на Крим стои на дневен ред; Тръмп дори повтаря руската пропаганда за етническата принадлежност и политиката на Крим. Друг вариант бе изложен в изданието The Post от Дейвид Игнатиус преди няколко дни: Тръмп вероятно планира да предаде Сирия на Путин, да изостави американските съюзници в страната и да позволи на руския клиент, диктатора Башар Асад, да възстанови контрола в страната, причинявайки смъртта на огромен брой цивилни по обратния си път към властта.
И в двата случая не е ясно какво ще получат САЩ в замяна на тези големи отстъпки. Според една от версиите Путинще обещае да изтегли руските войски от Източна Украйна – макар според официална Москва там да няма такива. Според други Путин ще обещае по някакъв начин да сдържа Иран, страна, с която в Сирия Москва е съюзник. Говоренето за последната сделка датира от най-ранните дни на администрацията, когато Джаред Къшнер, търсеше таен канал за комуникация с руското правителство.
Но всички тези сделки, както и споразумението от Ялта, имат в основата си фатален недостатък: Те разчитат на обещания от руски лидер, който нито в Сирия, нито в Украйна или някъде другаде не е спазил думата си.
В Украйна той продължава да финансира „бунтовниците", които продължават да водят война на изток. В Сирия многократно е отмъщавал за ангажиментите си да вдига обсадите, да допуска предоставянето на хуманитарна помощ и да сдържа конфликта, но все пак не е платил никаква цена. Дори и да иска, идеята, че той може някак да контролира Иран, е особен: руският външен министър Сергей Лавров вече заяви, че е „абсолютно нереалистично" да се очаква от Иран да излезе от конфликта. Руската армия няма войници за тази цел.
И в Украйна, и в Сирия ситуацията е изключително странна: САЩ - теоретично, по-силната власт - изглежда преговарят да се откажат от много в замяна на малко. Единственото обяснение за решимостта на САЩ да сключат сделка е самият Тръмп. Вероятно той се е научил от преживяванията си в преговорите със Северна Корея: в Сингапур той даде одобрението си на диктатор, но не получи нищо освен неприложими обещания. Или може би все още смята, че в края на краищата дължи нещо на човека, който му е помогнал да спечели президентството?

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жители на Хелзинки събират подписи за преименуване на една от улиците в града на Доналд Тръмп

ТАСС: Жители на Хелзинки събират подписи за преименуване на една от улиците в града на Доналд Тръмп

8 Юли 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Граждани на Финландия, обединили се в инициативна група под името Helsinki Loves Trump, са започнали да събират подписи под петиция за преименуване на една от улиците във финландската столица в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава вестник Iltalehti, предава ТАСС.
Улица Атенеуминкуя, намираща се в близост до един от главните музеи в града „Атенеум“, трябва да бъде преименувана на Trump street, смятат активистите.
Ръководителят на групата Маркус Бундерс разказа, че кампанията е предприета специално преди срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки. Според неговите думи, активистите вярват, че след преговорите напрежението ще се разсее, както през 1975 година, когато отново във финландската столица се провежда Съвещание по сигурността и сътрудничеството в Европа и е поставено началото на дейността на ОССЕ.
Бундерс е уверен, че кръщаването на улица на американския държавен глава ще има положително влияние върху туризма. Организаторите са избрали „най-централната и оживена улица в Хелзинки“. Освен това там има бар на име Wall Street, което ще се съчетае добре с Trump Street.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха

Ангела Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха

8 Юли 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на Алианска, където трябва да изгради отбрана срещу потенциална руска агресия, смята канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от европейската редакция на електронното издание Politicio.
Коментарите бяха направени в навечерието на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел идната седмица и представлява препотвърждение, пише изданието, на актуалността на Алианса и послание от най-влиятелния европейски лидер за бъдещата посока на движение на организацията. Някои европейски лидери и анализатори, продължава медията, се опасяват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, който ще вземе участие във форума и в миналото определи НАТО като „остаряла“, ще се опита да подкопае допълнително Алианса.
„Предизвикателствата пред НАТО се промениха драстично през последните години“, отбеляза Меркел във видеосъобщение и обясни, че след анексирането на Крим от Русия и намесата й в Източна Украйна сега е важно „фокусът да падне върху отбраната на Алианса“.
„За да я осигурим трябва да направим определени приготовления, като например, да засилим присъствието си в Централно и Източноевропейските страни“, обясни германският канцлер.
Много скоро след срещата на НАТО, американският президент заминава за Хелзинки, където трябва да се види (на 16 юли) с руския си колега Владимир Путин и това, пише Politico, предизвиква опасения в някои, че Вашингтон може да предприеме ходове, които не е координирал със съюзниците си.
„Разбира се, че искаме да имаме отговорни отношения с Русия“, подчерта Меркел в съобщението, като добави, че „именно за това ще продължим разговорите в рамките на Съвета Русия - НАТО“.
Същевременно обаче, Алиансът „трябва да покаже, че е готов да ни защитава“, категорична е канцлерът.
Изданието смята, че на срещата в Брюксел, на 12 юли, е много вероятно Доналд Тръмп отново да поиска от съюзниците си да отделят договорените на срещата в Уелс през 2014 година 2% от БВП за отбрана. Основна жертва на критиките му е Берлин, който в момента отделя изразходва по 1,24% от бюджета за армията и се очаква догодина делът на тези разходи да се увеличи до 1,31%.
„Политико“ припомня, че по-рано тази година Меркел и германският министър на отбраната Урсула фон ден Лайен са уверили, че ще увеличат военните разходи на 1,5% от БВП до 2024 година, но не са посочили кога процентите ще достигнат до два.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО

The Telegraph: Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО

8 Юли 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нарастват страховете от оттегляне на американските войски от Европа преди срещата на НАТО, пише британският вестник The Telegraph.
Доналд Тръмп може да заплаши да изтегли американски войски от Украйна и да откаже САЩ да участват в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и други европейски държави не се ангажират с увеличаване на разходите за отбрана, страхуват се военни фигури и дипломати.
Високопоставени източници, участващи в подготовката за срещата на върха на НАТО през тази седмица, са загрижени, че американският президент ще започне преговори с Владимир Путин за "преначертаване на пейзажа на сигурността" в Европа, ако лидерите откажат да изпълнят исканията на г-н Тръмп да поемат по-голям дял от разходите за отбрана.
Военни и дипломатически лица завиха пред "Телеграф" за страховете за евентуална оферта, която Тръмп може да направи на Путин на планирана среща на върха между двамата лидери в Хелзинки на 16 юли - четири дни след срещата на върха в четвъртък в Брюксел.
Отделно, министърът в министерството на отбраната Тобаяс Еллууд предупреди: "Като се има предвид военното присъствие на САЩ в Европа и неотдавнашните враждебни действия на Путин, които разрушиха континенталната стабилност, много зависи от резултата от предстоящите две срещи на високо равнище. Великобритания, като най-голямата и най-способна военна сила в Европа, има право да играе роля в промяната на американското мислене."
Това изявление идва, когато посланикът на Великобритания в Америка днес обяви категорична запазване на отношенията между Великобритания и САЩ по време на администрацията на Доналд Тръмп, настоявайки военните връзки да останат "по-силни от всякога" въпреки някои политически различия.
Той обаче добавя, че само защото Великобритания и Америка имат отношения, които са "толкова близо и отворени", те могат да споделят оплакванията си с честност.
САЩ имат военно присъствие, вариращо от войници до самолети, в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия, Естония.
Щатите намаляваха присъствието си в Европа до присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., когато бившият президент Барак Обама стартира нов подход за подкрепа и обучение на въоръжените сили на държавите от НАТО по границите с Русия, за да се предпазят от бъдещи агресивни ходове. Само миналия месец САЩ проведоха съвместно учение на НАТО в Полша и в балтийските държави, включващо 18 000 войници.
Дипломатически източник каза, че участници в подготовката на срещата на НАТО се опасяват, че Доналд Тръмп ще използва срещата на върха тази седмица, за да оттегли американската военна подкрепа заради недостатъчните средства, отделяни за отбрана от европейските партньори. "Украйна наистина е в опасност", каза източникът.
Официално запознат с подготовката на Великобритания за срещата на върха добави: "Бихме могли да сме в ситуация, в която Тръмп и Путин ще излязат с някаква сделка, която ще се опитат да представят като политическа победа и на двете страни, в крайна сметка да оставим Европа открита и уязвима в решаващ момент в нашата история с толкова много нестабилност на континента."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди сирийци се завръщат по домовете си, след като беше постигнато примирие в Южна Сирия

AFP: Хиляди сирийци се завръщат по домовете си, след като беше постигнато примирие в Южна Сирия

7 Юли 2018 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Дераа. Хиляди разселени сирийци се отправиха към домовете си в събота след като бунтовниците и правителството стигнаха до споразумение за прекратяване на огъня в южната част на страната след повече от две седмици тежки боеве, предава AFP.
Съгласно споразумението, опозиционните бойци ще предадат контролираните от тях територии в южната провинция Дераа близо до йорданската граница.
Дераа се смята за люлката на въстанието, предизвикало седемгодишната война на Сирия, а възстановяването на пълния контрол на правителството върху провинцията се разглежда като символична победа на президента Башар ал-Асад.
Офанзивата на правителствените сили, подкрепяни от Русия в южната провинция, доведе до бягството на повече от 320 000 души от 19 юни тази година, съобщават от ООН, включително десетки хиляди, които са избягали на юг до затворената граница с Йордания.
Спокойствие царува в региона в събота, когато двете страни финализираха споразумението за прекратяване на огъня, според Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон.
"Хората започнаха да се връщат в домовете си от вчера от границата с Йордания“, заяви директорът на обсерваторията Рами Абдел Рахман.
Той каза, че "над 28 000 разселени" са се завърнали в 13 села или други локации.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

7 Юли 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският журналист Сет Францман, в анализ за израелското електронно издание The Jerusalem Post, пише за наскоро постигнатото мирно споразумение между сирийските бунтовници и Русия в южната сирийска провинция Дараа. Според журналиста, това споразумение няма да промени ситуацията за Израел и въпросите за сигурността му остават. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Хиляди сирийци, които избягаха от бойните действия, започнаха да се завръщат по домовете си в петък, след като сирийските бунтовници в Южна Сирия постигнаха споразумение с Русия. Русия е ключов съюзник на сирийския режим и водеше преговори за прекратяване на огъня.
Бунтовниците се съгласиха да предадат тежкото си въоръжение и някои от районите, които контролират близо до Дараа. Споразумението е добра новина за Дамаск, Иран, Хизбула и Москва, които спечелиха този кръг и лесно подчиниха бунтовниците в Юга, след седемгодишната гражданска война. Това са добри новини и за Йордания, защото масовият натиск от близо 200 000 цивилни, които избягаха от бойните действия към йорданската граница, сега най-вероятно ще намалее и тези цивилни ще се завърнат вкъщи.
Въпреки това, за Израел споразумението може и да не донесе мир. Пълните детайли на споразумението не са ясни, но не изглежда то да съдържа контролираните от сирийските бунтовници области, съседни на Голанските възвишения. То не съдържа и областта контролирана от Ислямска държава близо до Голан. Това означава, че отбранителните интереси на Израел не са част от споразумението. Всъщност иранската държавна телевизия отпразнува споразумението, твърдейки че то ще подрине „сътрудничеството“ на Израел с „бунтовниците“ до Кунейтра и ще подкопае контрола на Израел върху Голан.
В петък Ерусалим реагира на отломка, която попадна на израелската част от линията за прекратяване на огъня от 1974 година в Голан, като порази позиция на сирийския режим от другата страна. Това не вещае добро за предстоящия период. Има достатъчно притеснения за Ерусалим. Първо и най-важно е присъствието на Иран в Сирия и подкрепените от Иран бунтовници, които участваха в скорошната офанзива. Израел заяви, че Иран трябва да напусне Сирия, след като войната вече затихва, но бунтовниците на Иран са активни и в южната част на Сирия. Допълнително, Хизбула е активна недалеч от Кунейтра. Докато бунтовниците губят контрол, тези антиизраелски сили продължават със стремежа си да контролират района около Голан.
Тогава идва и въпросът за хилядите сирийски цивилни граждани, които намериха подслон близо до голанската граница. Те пристигнаха през последните две седмици и Ерусалим ги снабди с хуманитарна помощ. Много от тези цивилни се страхуват от бруталността на сирийския режим и отмъстителните нападения. Ще успеят ли те да се завърнат у дома при споразумение на по-късен етап?
Израел е изолиран в преговорите за южната част на Сирия. Това е от части и по собствената вина. Той не участва в сирийския конфликт и не е приел голям брой бежанци, както го направиха Йордания, Ливан и Турция. Въпреки това, Израел отбеляза на няколко пъти, че иранската заплаха в Сирия е червена линия. В тази посока имаше редица въздушни удари, някои обявени, а други съобщени по чуждестранните медии, през последните няколко години. Тези напрежения се увеличиха драстично през последната година. Ирански дрон навлезе в израелското въздушно пространство през февруари, а на 20 май към Израел бяха изстреляни ракети от иранските сили в Сирия.
Въпреки това, дори докато Иран провокираше Израел, за да разбере какъв ще е отговорът му, сирийският лидер Башар Асад заяви пред журналисти, че иранските сили не присъстват в Сирия. Москва обяви, че „чуждестранните“ сили трябва да напуснат Сирия. Всичко това сочи към многопластов опит на Иран да се скрие в Сирия, преструвайки се, че „официалните“ му сили на присъстват, докато пипалата на влияние на Техеран се разпространяват. Например, в средата на юни иракски бунтовници, подкрепени от Иран, бяха нападнати от мистериозен въздушен удар на сирийската граница с Ирак. Тези бунтовници бяха установили база върху стратегически наземен коридор между Ирак и Сирия. Дамаск обвини САЩ за удара, докато САЩ обвиниха Израел.
В някои аспекти победата над бунтовниците в южната част на Сирия отбелязва края на сирийския конфликт. Гражданската война започна именно с протестите в Дараа. Бунтовниците не бяха победени директно, или пък завършиха под турска протекция в Севера. Но сега започва нов рунд – битката за поствоенна Сирия. Това е сложна борба, включваща САЩ и Турция, но засягаща и Израел. И за Ерусалим основният въпрос е дали Дамаск ще излезе по-силен, или Иран ще излезе повече като победите в Южна Сирия, както и какво означава руската роля. Ако споразумението с бунтовниците в Дараа успее, режимът на Башар Асад ще насочи поглед към пограничния район до Голанските възвишения и всички тези въпроси ще придобият още по-голямо значение за Израел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: В НАТО се притесниха за предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

Интерфакс: В НАТО се притесниха за предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

7 Юли 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Берлин/Брюксел. Сред страните от НАТО нараства загрижеността от предстоящата в Хелзинки среща на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, които може да постигнат споразумение, заобикаляйки Алианса. Това заяви координаторът на управляващата в Берлин голяма коалиция Петер Байер, предава руската информационна агенция Интерфакс.
„Усещаме нарастващото безпокойство от споразумението, което може да бъде постигнато на срещата Тръмп-Путин“, призна Байер в интервю за германска медия.
Същевременно представителят на Берлин поясни, че страните от НАТО не са били включени в подготовката на срещата между двамата лидери и въпросите, които Тръмп има намерение да обсъди с руския си колега. Подобна е била и ситуацията пред преговорите на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.
„Ким само раздаде обещания. Ние обаче не знаем дали той е прекратил процеса за обогатяване на уран. Единствено Тръмп заяви, че срещата на върха е била успешна“, коментира Байер.
Преди разговора си с Путин, Тръмп ще вземе участие в срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в периода 11-12 юли в Брюксел, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската армия е установила контрол върху граничния КПП Насиб с Йордания

РИА Новости: Сирийската армия е установила контрол върху граничния КПП Насиб с Йордания

7 Юли 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Правителствените войски в Сирия установиха контрол върху главния граничен контролно-пропускателен пункт Насиб, като издигнаха сирийското знаме над пункта, предава РИА Новости.
Това е станало благодарение на успешните преговори с опозиционните бунтовнически формирования.
Сили на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ правят опити да атакуват правителствените сили, разположени на пункта с миномети и голямокалибрени картечници..
Правителствените сили разполагат тежка бойна техника за отбрана на пункта.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: По данни на УНИЦЕФ 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия

Anadolu Agency: По данни на УНИЦЕФ 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия

7 Юли 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на УНИЦЕФ, представени в петък, 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия без или с почти никакви средства за защита и убежище, предава Anadolu Agency.
В изявление агенцията съобщи, че е получила "ужасяващи доклади" от южната част на Сирия, включително за смъртта на цяло семейство в град Дераа.
Според УНИЦЕФ усилията за постигане на мирно решение на продължаващите военни действия в района изглежда са се провалили.
"Хуманитарната помощ и защита не са нито привилегия, нито лукс; те са основно право на всяко сирийско момче и момиче ", заяви Геерт Капеларе, регионален директор на УНИЦЕФ за региона на Близкия изток и Северна Африка.
Той продължи да приканва международната общност да увеличи усилията си за предоставяне на хуманитарна помощ на най-засегнатите от кризата хора.
"Ако ние колективно се провалим в това задължение, децата ще продължат да плащат най-тежката цена на война, която не те водят", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ осъждат опитите на Москва да заглушава свободата на печата

AFP: САЩ осъждат опитите на Москва да заглушава свободата на печата

7 Юли 2018 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ в петък обвини Москва, че се опитва да "задуши свободата на печата" по-малко от две седмици преди срещата между президента Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, предава AFP.
"Руското правителство продължава да задушава свободата на печата и независимостта на медиите", се казва в изявление на Държавния департамент.
То посочва като пример "селективното прицелване " в Радио "Свободна Европа" / Радио „Свобода“ и „Гласът на Америка" (които получават финансиране от американското правителство), "съгласно руския закон за медиите чуждестранни агенти ".
Законът беше приет, след като руският държавно контролиран телевизионен канал RT се подаде на натиска от Вашингтон и се регистрира като чуждестранен агент в САЩ миналата година.
Държавният департамент също призова Москва "да зачита упражняването на основните свободи, включително свободата на изразяване в Русия".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Дамаск и опозиционните сили постигнаха споразумение за примирие в южната част на страната

AFP: Дамаск и опозиционните сили постигнаха споразумение за примирие в южната част на страната

6 Юли 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Правителството на Сирия и опозиционните сили на Дамаск постигнаха споразумение за сключването на примирие за южната част на страната, предава AFP, като се позовава на официалната сирийска информационна агенция SANA.
„Беше постигнато споразумение между сирийското правителство и терористичните групировки", което включва „предаването на тежко оръжие във всички градове и населени места", се казва в съобщението на сирийската агенция.
Тези, които отхвърлят сделката, ще бъдат евакуирани със семействата си в северозападната провинция Идлиб, контролирана от бунтовниците, се казва още в разпространеното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Сингапур може да предскаже катастрофата на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин

The Washington Post: Сингапур може да предскаже катастрофата на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин

6 Юли 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея". Това заяви държавният глава на САЩ Доналд Тръмп на 13 юни, ден след историческата му среща на високо равнище в Сингапур с лидера на Пхенян Ким Чен-ун. „Северна Корея усъвършенства своя център за ядрени изследвания с бързи темпове, сочи анализ на нови сателитни изображения", написа авторитетното издание The Wall Street Journal на 27 юни.
Ако за втората си значителна среща на върха Тръмп не се подготви подобаващо, преговорите му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли може да имат катастрофални последствия, коментират в редакцията на американското издание The Washington Post.
Известният експерт по Северна Корея Никълъс Еберщат от Американския институт по предприемачество написа в статия за National Review, озаглавена „Ким победи в Сингапур“, че срещата в Сингапур е била „световна серия от непринудени грешки“. В резултат Северна Корея „се оттегли със съвместно комюнике, което се чете почти така, сякаш е било изготвено от Министерството на външните работи в Пхенян“.
Ким Чен-ун, пише Еберщат, е „шефът на държавния престъпен картел, който анкетна комисия на ООН иска да обвини в престъпления срещу човечеството". Но Тръмп го похвали като „талантлив мъж“ с „много специален облик“, който „обича своята страна“ с „голяма пламенност“.
Северна Корея, казва Еберщат, се ангажира с това, което нарича „расов социализъм", което мотивира „основната и свещена мисия" на Ким Чен-ун, т.е. безусловно обединение на Корейския полуостров. Това предполага унищожаване на южнокорейската държава, което изисква политиката, която Ким обяви за последния Нова година – „масово производство на ядрени бойни глави и ракети, и ускоряване на тяхното разполагане".
Еберщат продължава:„Такава програма не би била необходима за легитимиране на режима или за международно изнудване на военните, или дори за осигуряване на оцеляването на режима: всички тези цели със сигурност биха били удовлетворени от ограничената ядрена сила. Защо тогава севернокорейците заплашват САЩ?". Тя е гарант за сигурността на Южна Корея и ако Вашингтон бъде принуден за миг да измести погледа си от нея, съюзът между САЩ и Южна Корея ще приключи, както и американското присъствие за сигурност там. Оттук илюзионната природа на вярата на Тръмп: Една еднодневна среща беше достатъчна, за да накара севернокорейският режим да се откаже от своите цели.
В допълнение към легитимността, предоставена на Пхенян по време на срещата на върха, която очевидно Тръмп се постара да бъде пищна, официалните записи от разговорите в Сингапур не разкриват интерес от страна на САЩ към нарушенията в областта на човешките права, извършвани от Пхенян („несравними в съвременния свят" – затова повдигат съмнения относно пламенността, с която севернокорейците оценяват любовта на върховния лидер към тях). В замяна на обещанието на Тръмп да спре военните учения в региона, Ким Чен-ун не даде нищо - никакъв опис на своите ядрени оръжия и балистични ракети, не даде нищо повече от отдавнашните ангажименти на Северна Корея за денуклерацията на Корейския полуостров. Целта обаче не бе дефинирана прозрачно, а Пхенян не е категорично обвързан с нищо. Това, което бе казано на Нова година, сега не бе отречено.
Сингапур, смята Еберщат, е най-големият дипломатически преврат за Северна Корея от 1950 г. насам и крайъгълен камък за „пътя на КНДР към утвърждането й като постоянна ядрена сила". И санкциите, които не бяха вдигнати като част от стратегията на Тръмп за „максимален натиск" срещу Пхенян, трудно биха оправдали сега думите му, че „вече няма ядрена заплаха от Северна Корея“.
Най-опасният момент от президентството на Тръмп ще настъпи, когато той – постоянно терзаещ се от неувереност и страх, разбере колко слаб, несериозен и незрял ще изглежда в очите на онези, които оценяват последиците от срещи като тази в Сингапур. Опасността е в това, че той би излязъл от кожата си заради накърненото си самолюбие. Но сега предстои Тръмп да се срещне с хладнокръвният, трезвомислещ негов руски колега, който продължава на разкъсва и унищожава бавно една от най-големите държави в Европа – Украйна. Навярно той предвкусва как се засилва натиска върху Литва, Латвия и Естония. И трите малки страни са членове на НАТО, която за първи път в своето 69-годишно съществуване си има работа с президент, който не разбира какво е значението на Алианса. В такъв момент железният човек в Москва, който може да улавя слабостите, се наслаждава на това, което показа срещата на върха в Сингапур.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Песков не потвърди, че извеждането на проиранските сили от Сирия ще бъде тема на срещата Путин – Тръмп

ТАСС: Дмитрий Песков не потвърди, че извеждането на проиранските сили от Сирия ще бъде тема на срещата Путин – Тръмп

6 Юли 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга информацията на медиите, че извеждането на проиранските сили от Сирия ще е основна тема на срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, предава ТАСС.
„В този случай подвеждат източниците или на „Комерсант“, или на „Блумбърг“, това мога да ви кажа“, заяви Песков в отговор на молба на журналист да потвърди информацията на източниците на медиите, които съобщиха, че основната тема на срещата между лидерите на САЩ и Русия може да е извеждането на поддържаните от Иран части от територията на Сирия.
Освен това прессекретарят на Кремъл заяви, че „сирийската проблематика ще бъде предмет на обмен на мнения“. „Това несъмнено е лесно да се предвиди. За всеки случай, руската страна се готви и Путин е готов да обсъжда сирийската тема. Но изказвания от типа „без мен ме ожениха“, когато две страни обсъждат трета страна и взимат някакви решения за нея – едва ли това е реалистично“, заяви Песков. „Тези съобщения не съответстват на действителността“.
Песков изрази надежда, че двамата лидери ще дадат пресконференция след края на преговорите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще си говорят очи в очи

Politico.eu: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще си говорят очи в очи

6 Юли 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин първо ще си поговорят очи в очи по-късно този месец, когато ще се срещнат в столицата на Финландия – Хелзинки, твърди високопоставен служител в Белия Дом, пише европейската редакция на електронното издание Politico и коментира, че според някои експерти това представлява риск за американския държавен глава поради големия опит на руския лидер.

„Президентът реши, че е дошъл момента за директна комуникация“, заяви източникът на изданието, в отговор на въпрос защо Тръмп не е включил някой от високопоставените си външнополитически съветници в дискусията.

Срещата очи в очи ще бъде последвана от удължена двустранна среща и работен обяд, на които вече ще присъстват екипите на лидерите на двете свръхдържави, обясни посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман.

Основните теми на преговорите с Путин се очаква да бъдат: контрола над оръжията за масово унищожение, Украйна, Сирия и, според думите на източника, руската намеса в американските преизидентски избори. Това ще е първата двустранна среща между двамата президента, които са говорили неколкократно по телефона и са се срещали в кулоарите на две срещи на върха на световните лидери миналата година.

Но източникът на Politico не смята, че ще бъдат постигнат конкретни договорки и подчертава, че основното постижение на срещата е самото й провеждане.

Електронното издание смята, че Путин, напротив, пристига във Финландия с ясната цел да отдели още повече САЩ от Европа чрез опит да договори отмяна на санкциите, наложени за присъединяването на Крим и намесата, както пише Politico, в Украйна.

Експертите на изданието са изнервени заради Хелзинки.

В срещата с Ким Чен-ун, Тръмп се е сблъскал с млад лидер, който иска да впечатли света, човек, който изглеждаше поласкан от вниманието на камерите и светкавиците на фотоапаратите, насочени към него в Сингапур.

За разлика от него, продължава коментара на медията, Путин е преговарял директно с четирима американски президенти през последните близо 20 години.

„Това не е среща, която трябва да се проведе сега“, казва потърсеният от Politico Том Донилон, бивш съветник по националната сигурност на президента Барак Обама. „Путин все едно нарочно не направи нищо, за да получи такава среща. Нито едно от предварителните условия не е изпълнено. Ти трябва да имаш ясни цели, които са съгласувани отблизо със съюзниците, трябва да имаш обединени приятели около себе си, когато отиваш на такава среща и най-вече трябва да имаш ясна представа с кой си имаш работа и да знаеш отблизо историята на тези отношения“.

„Путин е отработил до съвършенство своята позиция по всеки въпрос и при никакви обстоятелства президента Тръмп не трябва да бъде съветван да отиде на истинска среща очи в очи“, добави Донилон.

Politico коментира, че е голям риск за един президент, който се гордее с личната си харизма да поеме високорисков гамбит с един школуван бивш агент на КГБ, който на всичко отгоре е майстор в манипулацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“: Мястото на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще бъде бивша царска резиденция

„Ведомости“: Мястото на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще бъде бивша царска резиденция

6 Юли 2018 | 04:23 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Срещата на върха между президента на Русия Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп ще се състои на 16 юли в работната резиденция на президента на Финландия, пише руският вестник „Ведомости“.
През 1837 година тази сграда е била закупена и след преустройство се превръща в царска резиденция на император Николай I. Сградата е принадлежала на императорското семейство до 1917 година.
В президентската канцелария на Финалндия не коментират къде е възможното място за срещата на президентите.
Очаква се, че Доналд Тръмп ще пристигне в Хелзинки на 15 юли вечерта и ще посети посолството на САЩ. В сутринта на 16 юли Тръмп ще проведе работна среща с президента на Финландия Саули Ниинистьо, след което ще проведе преговорите с Путин.
Президентите на САЩ и Русия първо ще проведат среща лице в лице, а след това – в разширен състав. Тръмп ще напусне Финландия още във вечерта на 16 юли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че „целият си живот е бил готов“ за среща с Владимир Путин

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че „целият си живот е бил готов“ за среща с Владимир Путин

6 Юли 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че „целият си живот е бил готов“ за среща с президента на Русия Владимир Путин, предава ТАСС.
„Целия си живот съм готов за това“, заяви Тръмп. Това изявление, според думите му, е предизвикано от няколко американски медии, които са поставили под въпрос готовността му за среща с президента на Русия.
Тръмп допълни, че планира да се договори с Русия. „Да се разбираме с Русия, да се разбираме с Китай, да се разбираме с другите страни – това не е лоша, а хубаво“, поясни още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия блокира изявление на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

AFP: Русия блокира изявление на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

5 Юли 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия е блокирала Съвета за сигурност на ООН от приемането на заявление по ситуацията в Южна Сирия, където бунтовниците са подложени на обстрели от правителството, предава AFP, след като Швеция и Кувейт свикаха извънредна среща на органа на световната организация.
Постоянният представител на Русия в ОНН заяви, че няма да има заявление за пресата. „Ние сме фокусирани върху борбата срещу тероризма“, заяви той.
Дипломат от ООН, говорейки при условие за анонимност, заяви, че е имало безплоден опит Москва да бъде одобрена да приеме декларацията за хуманитарната ситуация в Сирия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН призова към незабавно прекратяване на бойните действия в Югозападна Сирия

ТАСС: Генералният секретар на ООН призова към незабавно прекратяване на бойните действия в Югозападна Сирия

5 Юли 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова всички страни към незабавно прекратяване на бойните действия в Югозападна Сирия и към възстановяване на мирните преговори, предава ТАСС.
В официално свое заявление Гутереш изрази крайно притеснение от ситуацията в югозападната част на Сирия. „Генералният секретар отново призовава към незабавно прекратяване на бойните действия и възобновяването на преговорите“, пише в документа.
Неговият прессекретар Стефан Дюжарик заяви, че Гутереш „се обръща с призив към всички страни от конфликта да предприемат мерки за осигуряване на сигурността на гражданските лица и осигуряване на тяхното свободно придвижване, защитата на гражданската инфраструктура, включително на медицинските и учебните заведения“.
Дюжарик също така отбеляза, че „непрестанните бойни действия не позволяват на ООН да достави хуманитарна помощ“ за нуждаещото се сирийско население.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служител от Белия дом: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин е постижение сама по себе си

Служител от Белия дом: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин е постижение сама по себе си

5 Юли 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Високопоставен служител от Белия дом заяви, че предстоящата среща на високо равнище между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин сама по себе си е постижение, предава Daily Mail.
Служителят, пожелал да остане анонимен, заяви че срещата ще даде възможност да се „представят напълно“ стоящите въпроси между лидерите, включително руската намеса на изборите и враждебните действия в Украйна и Сирия.
Тръмп ще пътува следващата седмица в Брюксел, където ще участва на среща на НАТО на високо равнище, а след това ще се запъти към Хелзинки за лична среща с Путин, която ще премине във формат „на четири очи“ , в разширен състав и в работен обяд на 16 юли.
Докато е в Европа Тръмп ще посети и Великобритания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Антиправителствените сили в Южна Сирия обявиха, че се завръщат на преговори с Русия

AFP: Антиправителствените сили в Южна Сирия обявиха, че се завръщат на преговори с Русия

5 Юли 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Бунтовниците в Южна Сирия обявиха, че се връщат на преговори със съюзника на правителството – Русия. Това бе съобщено от представител на антиправителствените сили след цял ден от безпрецедентни въздушни удари по техните позиции, предава AFP.
Хюсеин Абазид, говорител на южните групировки на сирийската опозиция увери, че „преговорите ще бъдат подновени“. Той обяви това, след като базираната в Лондон мониторингова организация „Сирийска обсерватория за правата на човека“ съобщи, че сирийските и руските въоръжени сили са прекратили ударите си в южните части на страната, продължили 24 часа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия и Сирия нанесоха повече от 600 въздушни удара по джихадистите след провала на преговорите

Reuters: Русия и Сирия нанесоха повече от 600 въздушни удара по джихадистите след провала на преговорите

5 Юли 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Дераа. Сирийската правителствена армия и Военно-космическите сили на Русия нанесоха повече от 600 въздушни удара по джихадистите в югозападната сирийска провинция Дераа за последните 15 часа, предава Reuters, като се позовава на информация от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права.
След четири дни на ограничени бомбардировки, интензивните удари продължиха късно в сряда след пропадането на преговорите между терористите и Русия.
Сирийският президент Башар Асад и неговите съюзници осъществяват настъпателна операция в провинция Дераа, една от последните твърдини на екстремистите в Сирия.
Двуседмичната офанзива, която е съпътствана от масирани въздушни удари на руските ВКС, вече донесе сериозни териториални придобивки на Дамаск и редица градове се предадоха, сключвайки сепаративни договори за капитулация с руските военни представители.
Съгласно информации на близки до терористите организации, военните действия и въздушните удари са принудили близо четвърт милион души да напуснат домовете си в района и да се насочат към границите на Израел и Йордания. И двете страни са категорични, че няма да приемат бежанци.
Преди началото на настъпателната операция Вашингтон също бе категоричен, че няма да предостави военна и дипломатическа помощ за групировките.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Ирак съобщиха, че сина на ал Багдади е загинал в резултат от руски въздушни удари

ТАСС: В Ирак съобщиха, че сина на ал Багдади е загинал в резултат от руски въздушни удари

5 Юли 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Худайфа ал Багдади, син на главатаря на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакър ал Багдади, е ликвидиран в резултат от руски въздушни удари в Сирия, предаде кюрдския иркакси телевизионен канал Rudaw, позовавайки се на информация от разузнавателната служба в Багдад, предава ТАСС.
Според версията на иракските служби, „ал Бадри е убит на 2 юли при удар на Русия по пещера в Хомс, където са се намирали 30 полеви командира на „Ислямска държава““.
От руското Министерство на отбраната все още не се коментирали тази информация.
ТАСС припомня, че по-рано Reuters, позовавайки се на терористични медии, съобщи, че ал Бадри е убит в хода на операция на сирийските правителствени войски в близост до Хомс.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Йордания си пробива път в Сирия през Русия

„Коммерсант“: Йордания си пробива път в Сирия през Русия

5 Юли 2018 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Аман/Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в сряда проведе разговори с йорданския си колега Айман Сафади в Москва. Главната тема на разговорите е била ситуацията в южната част на Сирия, на първо място помощта за бежанците в района на границата между Сирия и Йордания, пише руският вестник „Коммерсант“.
Сафади е подчертал, че на границата са струпани десетки камиони, чакащи разрешение от Дамаск за влизането на територията на Сирия. Външният министър даде да се разбере, че Москва може да помогне в разрешаването на проблема – ако убеди сирийските власти да пропусне камионите на своя територия. За руската страна разговорите се превърнаха в още една възможност да напомнят на партньорите си за задълженията им в борбата с тероризма в Сирия.
Сергей Лавров е започнал пресконференцията с думите, че е обсъдил със своя колега въпроса, който „остава предмет на особено безпокойство за Йордания“. Става въпрос за около 1,3 милиона бежанци, които за годините на сирийския конфликт са се озовали на територията на Йордания, и десетки хиляди разселени лица от събралите се в последните две седмици в района на сирийско-йорданската граница, след като на Юг Сирия започна нова операция на проправителствените си сили за възвръщането на територията под контрола на Дамаск.
По думите на Лавров, операцията е отговорът на сирийската армия и руските въоръжени сили на активизацията на бунтовническата терористична групировка „Джебхат ан-Нусра“, която „контролира 40% от териториите в югозападната зона за деескалация“.
Аман, който не се справя с наплива на бежанци, наскоро затвори границата си, но не се отказва от предоставянето на хуманитарна помощ. Но за влизането на десетки камиони с продоволствия и медикаменти на територията на Сирия, е необходимо разрешението на сирийските власти. Те не го дават, защото считат че йорданците поддържат въоръжената опозиция и бунтовниците от „Джебхат ан-Нусра“ – разлика между двете не се прави от Дамаск.
След като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви пресконференцията за приключена, йорданският министър отново взе думата и заяви, че неговата страна очаква от Дамаск разрешение за пропуск на хуманитарни стоки през границата.
„Част от споразуменията, които зависят от Русия, в значителна степен са изпълнени. Сега трябва да говорим за това, което нашите партньори са направили и което обещаха да направят“, заяви Лавров. По думите му САЩ са поели задължението да се договорят с опозиционните сили, контролирани от Вашингтон, за да се освободят от терористите, но това не винаги работи и понякога води до обратния ефект. Изглежда, че примирието, на което се надява Аман, ще настъпи едва когато сирийската армия напълно си върне контрола над южната част на Сирия.Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Бунтовници са предали тежкото си въоръжение на сирийските правителствени сили в град Бусра ал-Шам

Sputnik: Бунтовници са предали тежкото си въоръжение на сирийските правителствени сили в град Бусра ал-Шам

4 Юли 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Бусра ал-Шам. Членове на нелегални бунтовнически групировки в град Бусра ал-Шам в южната сирийска провинция Дараа са започнали да предават своето тежко въоръжение и апаратура на правителствените сили, съобщи в сряда военен източник пред Sputnik.
„Благодарение на усилията на руските офицери, които бяха посредници на преговорите между бунтовниците в Бусра ал-Шам и сирийската армия, бунтовнически членове днес предадоха танк, пехотно бойно превозно средство и артилерийско оръжие на правителството. Преди това предадоха още два танка“, твърди източникът.
Бусра ал-Шам е една от стратегически най-важните крепости на бунтовниците в южната част на Сирия. Градът се намира между столиците на провинциите Дараа и Сувайда, на около 19 километра от границата с Йордания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дипломатически източник е отхвърлил извънредния характер на срещата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

ТАСС: Дипломатически източник е отхвърлил извънредния характер на срещата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

4 Юли 2018 | 05:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Дипломатически източник е отхвърлил извънредния характер на срещата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, предава TACC.
"Ще има закрити консултации за хуманитарната ситуация в югозападната част на Сирия", каза източникът. "Няма нищо необичайно".
Дипломатът e обяснил, че инициативата за повдигане на този въпрос по време на срещата на Съвета за сигурност идва от Швеция и Кувейт. "Това е нещо обичайно, държавите-членки периодично повдигат различни въпроси в раздела" разни "(има се предвид въпроси, които първоначално не са в дневния ред на срещата - коментар на ТАСС)", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Свиква се извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

AFP: Свиква се извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

4 Юли 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща в четвъртък, за да обсъди офанзивата на сирийската армия, подпомогната от Русия, срещу бунтовническите групи, която принуди около 300 000 души да избягат, заявиха дипломати, предава AFP.
Швеция, която заема ротационното председателство на Съвета за сигурност, поиска срещата при закрити врати, заедно с Кувейт, заявиха шведски дипломати във вторник.
Според ООН между 270 000 и 330 000 сирийци са избягали от 19 юни насам от извършваните бомбардировки в югозападната провинция Дараа.
За срещата в четвъртък Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси ще докладва на 15-те членове на Съвета за хуманитарната ситуация в Дараа, която граничи с Йордания.
Нарастващото насилие "показва още един неуспех на страните от конфликта да защитават цивилните граждани и гражданската инфраструктура", заявяват от мисията на Швеция в ООН.
"Трябва да се увеличат усилията за прекратяване на ескалацията на насилието и да се даде възможност на трансграничния конвой на ООН от Йордания, който е в режим на готовност на границата, да се разгърне възможно най-скоро".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Повече от 270 хиляди сирийци се намират в изключително тежки условия, бягайки от офанзивата на правителството

The Independent: Повече от 270 хиляди сирийци се намират в изключително тежки условия, бягайки от офанзивата на правителството

4 Юли 2018 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Аман. Повече от 270 хиляди сирийци се намират в изключително тежки условия, бягайки от офанзивата на правителството, а Йордания и Израел са заявили, че техните граници ще останат затворени, пише британският ежедневник The Independent.
Бягството на 271 800 души, напуснали домовете си в Южна Сирия, са настанени в безизходица в пустинни условия на границата с Йордания и Израел, каза ООН.
Хиляди цивилни в провинция Дераа - за която се предполага, че е защитена от споразумение за деескалация от 2017 г. - са избягали от градове и села, контролирани от бунтовници, като проправителствени войски, подпомогнати от руски въздушни сили, бързо завземат района през последните две седмици.
"Това е хаос, хората са отчаяни", заяви местният активист Исмал ал Балки във вторник. "Хората са оставили дрехите на гърба си, бягайки от въздушните удари, няма време да погребат мъртвите. Никъде не е безопасно.
Според наблюдателите от базираната в Лондон Сирийската обсерватория за правата на човека най-малко 100 цивилни са били убити, откакто започна офанзивата на 19 юни, а огромен брой хора сега спят под дърветата и в коли в полета и пустини близо до южната граница.
Повечето от тях нямат подходящ подслон и вода, за да се справят с топлината от 45 ° С. Местни източници заявиха пред партньорите на ООН, че най-малко 12 деца, две жени и един възрастен човек са загинали близо до йорданската граница поради дехидратация, замърсена вода и ухапвания от скорпиони.
Около 164 000 разселени лица сега се намират в Куниитра, която граничи с оспорваните Голански възвишения, а 60 000 се намират в близост до граничния пункт Насиб-Джабер с Йордания.
Както Йордания, така и Израел повториха, че границите им ще останат затворени за бежанците, въпреки молбите на агенцията на ООН за бежанците в Аман да "изпълнят международния си ангажимент към хората, нуждаещи се от защита".
Йордания, която вече е приютила повече от 630 000 сирийци, настоя, че ситуацията е по вина на враждуващите сили.
Израел няма дипломатически отношения със Сирия или политика за убежище за бежанците от конфликта, но оказва медицинска помощ и помощ както за бойци, така и за цивилни граждани, намиращи се близо до границата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирийските групировки започнаха нови преговори за мир с Русия

The Jerusalem Post: Сирийските групировки започнаха нови преговори за мир с Русия

3 Юли 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Дераа. Представители на сирийските „бунтовнически“ групировки започнаха нов кръг от преговори с руските военни във вторник за постигане на примирие в Южна Сирия, според което те ще могат да предадат оръжието си и да позволят на руската военна полиция да поеме контрола върху градовете, в които са разположени, разкри техен говорител, цитиран от израелското електронно издание The Jerusalem Post.
Със сериозната поддръжка на руската авиация, сирийските правителствени сили провеждат мълниеносна настъпателна операция в контролираните от екстремистките групировки територии на южната провинция Дераа през последните две седмици.
Говорителят Ибрахим ал Джабави заяви, че джихадистите са поставили на масата за преговори „отговора си на списъка от руски изисквания“, сред които са предаването на оръжието и отказ от статута на „бунтовници“ в замяна на прекратяване на огъня.
„Днес те отнесоха своя отговор на изискванията, поставени от руските военни“, заяви Джабави.
Руските искания, представени на групировките на среща в Южна Сирия в събота, предизвика излизането им от преговорите на основание, че те представляват унизителна капитулация. В последствие, пише JPost, екстремистите са били убедени от Йордания да се върнат на масата за преговори, както са разкрили дипломатически източници.
„Формиран е нов комитет за преговори, който представлява целия юг и е образуван, за да постигне споразумение за запазването на животите на невинните жители и осигуряване на безопасността на цивилните и бойците“, се казва в съвместно съобщение на всички ключови терористични групировки, опериращи в провинция Дераа.
Независимо от това, лагерът на екстремистите е дълбоко разделен по отношение на исканията на руснаците, пише израелската медия, като някои от преговарящите са заявили, че предпочитат да продължат въоръжената борба и са обвинили някои командири, че сключват сепаративни сделки с руските военни.
Според твърденията на бойци и местни жители, редица градове се стремят да сключат свои собствени споразумения за капитулация, според които руската военна полиция ще влезе в населените места и ще патрулира по улиците, за да осигури обществения ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще обсъдят обстойно присъствието на Иран в Сирия

Джон Болтън: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще обсъдят обстойно присъствието на Иран в Сирия

3 Юли 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън определи Иран като „стратегически проблем“ в Сирия и анонсира, че американският държавен глава Доналд Тръмп има намерение да обсъди това с руския си колега Владимир Путин по време на срещата им в Хелзинки, предава руската информационна агенция EA Daily.
В интервю пред американският телевизионен канал CBS след посещението си в Москва миналата седмица, Болтън обясни също, че не разглежда оставането на власт на сирийския държавен глава Башар Асад като „стратегически проблем“ за САЩ.
В резултат от срещата на върха, администрацията на САЩ се надява да получи поддръжката на Москва по въпроса за „извеждането“ на иранските сили от Сирия, отбеляза събеседникът на CBS.
Според думите на Болтън, опитите на Асад да добие решаващо преимущество в Сирия и да „разбие тамошната опозиция“ не представлява принципен проблем за американската администрация в близкоизточния регион, предаде във вторник телевизионния канал Al Arabiya.
„Има възможност да се проведат широки преговори за извеждането на иранските сили от Сирия и изпращането им обратно в Иран, което ще бъде значителна крачка напред“, заяви съветникът на Тръмп.
„Не мисля, че Асад е стратегически проблем. Смятам обаче, че такъв е Иран. И то не само тяхната програма за разработване на ядрено оръжие, а също мащабната поддръжка, която оказват на международния тероризъм и екстремистките сили в Близкия Изток“, обясни Болтън.
Той добави още, че въпросът за иранското присъствие в Сирия ще бъде „обсъден обстойно на срещата между Тръмп и Путин в столицата на Финландия – Хелзинки, която трябва да се състои на 16 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Броят на сирийците бягащи от Дараа стигна 270 000

Middle East Monitor: Броят на сирийците бягащи от Дараа стигна 270 000

3 Юли 2018 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Дараа. Поне 270 000 души са избягали от югозападния сирийски град Дараа към погранични райони близо до Йордания, заради яростните нападения на силите на сирийския режим, съобщи ООН в понеделник, предава Middle East Monitor.
От общия брой, 135 000 са били деца, заяви Хитам Малкави, говорител на ООН в Йордания.
Настоящата цифра е далеч отвъд очакванията, допълни Малкави.
Той поясни, че ООН изчаква правилния момент да раздаде помощи в съответствие с работните принципи на организацията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Преговорите между Русия и сирийските бунтовници се провалят

VOA: Преговорите между Русия и сирийските бунтовници се провалят

3 Юли 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Дараа. Продължаващите преговори между сирийските бунтовници и Русия, за съдбата на държаното от бунтовниците губернаторство Дараа в южна Сирия, вървят наникъде, предава Voice of America.
Твърдението е направено от „Екипа за управление на кризи“, група от бунтовнически и цивилни делегации от Дараа участващи в преговорите. В понеделник те обявиха планове за излизане от преговорите, заради раздорите между различните бунтовнически групировки работещи под чадъра на сирийската свободна армия.
В изявлението се добавя, че условията, предоставени от руската страна, са „унижаващи“ и се призовават всички цивилни да се готвят за война. „Призоваваме всички да вземат оръжие и да се бият, докато не предоставим по-нататъшно становище за военното началство, което ще води освободителната война“, се казва в съобщението.
Сирийското правителство на президента Башар Асад насочи вниманието си към Южна Сирия, след като си върна контрола и подсигури всички анклави, държани от бунтовници в Дамаск и провинцията. Офанзивата към Дараа започна на 19 юни, с наземна кампания от сирийските правителствени сили и руски изтребители започващи въздушни удари в района на 23 юни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Йордания ще моли Русия за примирие в Южна Сирия

Reuters: Йордания ще моли Русия за примирие в Южна Сирия

2 Юли 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Аман. Представители на Йордания ще пътуват до Москва във вторник с намерение да молят Кремъл да съдейства за примирие в Югоизточна Сирия, което, според външният министър на близкоизточната страна Айман Сафади, ще способства за завръщането на десетки хиляди бежанци по домовете им, предава Reuters.
В хода на посещението си в Москва, Сафади ще проведе официални разговори с колегата си Сергей Лавров в сряда.
Американската агенция уточнява, че това се случва заради провежданата от сирийското правителство военна офанзива в югоизточната провинция Дераа, която трябва да прекрати окупацията на региона от различните „умерени“ и радикални групировки.
Съгласно публикуваните в понеделник данни на ООН, настъпателната операция е довела до бягството на най-малко 270 хиляди души от района на бойните действия, като повечето от тях са се насочили към границите на Йордания и Израел.
„Очаквам откровен разговор за това как да се стигне възможно най-бързо до примирие“, заяви Сафади, като подчерта, че Русия е основната страна при взимането на каквото и да е решение.
„Събитията на бойното поле се развиват със светкавична бързина и се надявам, че срещата ще доведе до по-голямо разбирателство и ходове в посока към разрешаване на кризата и предотвратяване на повече разрушения“, добави дипломатът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Ведомости“: САЩ ще поискат Русия да помогне за намаляване на военното присъствие на Иран в Сирия

“Ведомости“: САЩ ще поискат Русия да помогне за намаляване на военното присъствие на Иран в Сирия

2 Юли 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще поискат Русия да помогне за намаляване на военното присъствие на Иран в Сирия на предстоящата среща в Хелзинки между Доналд Тръмп и Владимир Путин, пише руският вестник ”Ведомости“.
На срещата в Хелзинки президента на САЩ, Доналд Тръмп ще поиска руския президент Владимир Путин да помогне за намаляване на иранското военно присъствие в Сирия, очакват европейските дипломати и американски представители. Според един от тях, в САЩ някои служители смятат, че е възможно Вашингтон и Москва да се "сближат" по този въпрос.
Държавният секретар Майк Помпео, говорейки сряда в Конгреса, подчерта загрижеността на Белия дом от присъствието на Иран в Сирия: "Ако руснаците може да помогнат иранците да се махнат от там, аз ще ги аплодирам" Но способността на Москва да направи това е "отворен въпрос", добави той.
Според приближеният до Тръмп сенатор Линдзи Греъм, тази идея изглежда се харесва на някои високопоставени служители в Съединените щати. "Израелците насърчиха тази идея – Русия да избута Иран", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бенямин Нетаняху заяви, че се намира в постоянен контакт с Москва и Вашингтон по въпросите за Сирия

ТАСС: Бенямин Нетаняху заяви, че се намира в постоянен контакт с Москва и Вашингтон по въпросите за Сирия

1 Юли 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че се намира в постоянен контакт с Москва и Вашингтон по отношение на събитията в Сирия, съобщиха от офиса му, предава ТАСС.
„Намирам се в постоянен контакт с Белия дом и Кремъл по тези въпроси (събитията в Сирия)“, е заявил Нетаняху по време на ежеседмичното заседание на правителството. „Министърът на отбраната и началникът на генералния щаб поддържат постоянни контакти с колегите си в САЩ и Русия“.
По отношение на събитията в южния район на Сирия, израелският премиер заяви, че Израел „продължава да охранява своите граници“ и ще предостави помощ на бежанците на територията на Сирия. „Ще разширим предоставянето на хуманитарна помощ“, заяви Нетаняху.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските бунтовници продължиха мирните преговори с руските представители чрез посредничеството на Йордания

Reuters: Сирийските бунтовници продължиха мирните преговори с руските представители чрез посредничеството на Йордания

1 Юли 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Бусра ал Шам. Продължили са разговорите между сирийската опозиция и руските преговарящи за сключване на мирно споразумение в бунтовническия град Бусра ал Шам в югозападната част на Сирия, след като Йордания се е включила като посредник, заяви говорителят на бунтовниците Ибрахим Джабави, цитиран от Reuters.
Екип, представляващ бунтовниците от „Свободната сирийска армия“, в момента провежда разговори с руски офицери в Бусра ал Шам, заяви Джабави пред Reuters.
В събота разговорите бяха провалени, след като руските офицери са изискали пълна и безусловна капитулация, която бунтовниците са отказали.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Американското военно присъствие в Сирия вече няма видим смисъл, заяви секретарят на сиирйския парламент

Sputnik: Американското военно присъствие в Сирия вече няма видим смисъл, заяви секретарят на сиирйския парламент

1 Юли 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ трябва да изтеглят силите си от Сирия, тъй като военното им присъствие в региона вече няма видим смисъл, след успехите на сирийските правителствени сили и техните съюзници, заяви секретарят на сирийския парламент Калед Абуд пред Sputnik в събота.
„САЩ повече не могат да държат силите си в Сирия, тъй като не печелят нищо от това“, заяви той.
Според него, американските военни сили са били разположени в Сирия, заради очакванията от евентуалния разпад на страната.
„Сега, обаче, обърнахме тази страница и вече няма никакви нужда за САЩ да държат силите си в региона“, поясни Абуд.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските бунтовници заявиха, че мирните преговори с Русия за югозападна Сирия са се провалили

Reuters: Сирийските бунтовници заявиха, че мирните преговори с Русия за югозападна Сирия са се провалили

30 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Сирия. Сирийските бунтовници, които са се срещнали с руски офицери в южен сирийски град в събота, заявиха че преговорите за мирно споразумение с правителството на Русия са завършили с провал, след като те са отхвърлили исканията на Москва да се предадат, заяви техният говорител Ибрахим Джабави, цитиран от Reuters.
„Срещата приключи с провал. Руснаците не бяха готови да чуят нашите искания. Те ни предложиха една опция, да приемем унизителното им искане за капитулация, което беше отхвърлено“, заяви той.
През тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че руската армия е нарушила договорката за прекратяване на огъня и е започнала да обстрелва бази на сирийски бунтовници.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.