НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания (ОБЗОР)

17 Август 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. До 20 август ще е готов новият законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Министерски съвет след среща с майки на деца с увреждания. С новия законопроект се предвижда създаването на специализиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, който трябва да замени Агенцията за хората с увреждания.
Министър Петков обясни, че по време на срещата са коментирани въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации, планът за интегриране на информационните системи, които обслужват хората с увреждания, както и промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях. „Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително“, коментира социалният министър.
От своя страна, омбудсманът Мая Манолова коментира, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат с оглед на това, че някои от тях ще влязат в сила с течение на времето. Във връзка с помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването, тя обясни, че е важно да се прецизират стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може да не се даде възможност на фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Манолова призова за повече яснота и прозрачност на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. „За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Фирмите за медицинските изделия не трябва вече да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Фирмите за медицинските изделия не трябва вече да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания

17 Август 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Промените в законите за хората с увреждания трябва да направят така, че фирмите за медицинските изделия да не се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Това каза омбудсманът Мая Манолова след среща с майките на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Манолова обясни, че е поискала ясен ангажимент от правителството, че заложените промени в законите наистина ще се случат. „Това се налага, защото част от тях ще влизат в сила в течение на времето и в проекта на Закона за хората с увреждания те просто са маркирани – образно казано, просто им се пази място. Трябва да има ясен ангажимент, трябва дума от страна на правителството, че това наистина ще се случи“, каза още тя.
Омбудсманът посочи, че става дума за помощните средства и медицинските изделия, които от 1 януари 2019 г. трябва да преминат в Министерството на здравеопазването. „Трябва да се предоставят средството и изделието, а не пари. Става дума за стандартите, на които трябва да отговарят те, за да може в един дълъг едногодишен срок да не дадем възможност отново фирмите, които ги предоставят, да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Става дума за личната помощ, която според преходните разпоредби ще влезе в сила едва ли не след една година. Става дума за фонда „Лична мобилност и достъпна среда“ – от правителството зависи колко средства ще има в него и дали наистина той ще подкрепи и публични сгради, и сградите етажна собственост за тяхното адаптиране към нуждите на хората с увреждания. Става дума и за фонда „Трудова заетост“. Става дума за яснотата и прозрачността на финансирането на сектора така, че да има повече организации за подкрепа на хората с увреждания в България. За целта освен че трябва да се прецизират сроковете за влизане в сила на закона, трябва и да не се окаже, че пишем закон, който ще работи реално една година и половина по-късно. И, второ, да има ясен ангажимент от страна на правителството, че стъпките на реформата наистина ще се случат“, коментира Манолова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания

Министър Бисер Петков: До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания

17 Август 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с майките на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По време на срещата получихме обещание от вицепремиера Томислав Дончев за формиране на точния статут на специализирания орган за хората с увреждания, който е предвидено да бъде създаден от 2020 г. Коментирахме други отворени въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации с критериите са представителност, на които те трябва да отговарят. Коментирахме и темата за плана за интегриране на информационните системи, които да обслужват хората с увреждания и създаване на профил за хората с увреждания. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева запозна работната група с намеренията за промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях“, каза още министър Петков и посочи, че зам.-министър Начева е уверила, че срокът за подготовката на нормативните промени ще е до края на годината.
„Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително. До края на деня всеки от работната група ще може да изпрати своите предложения и в понеделник би трябвало да имаме нов законопроект за промени в Закона за хората с увреждания, който ще подготвяме за стартиране на процедура за обществени консултации“, коментира социалният министър.
Той обясни, че се обмисля държавната помощ за организациите на хора с увреждания да бъде в две направления. „Едното е субсидиране на представителни организации на база на ясни критерии. А друга част от финансовата подкрепа да бъде на проектен принцип“, посочи министър Петков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

17 Август 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет. Очаква се на нея да бъдат обсъдени промените в Законa за личната помощ. Вчера майките се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова. По време на срещата с тях стана ясно, че Законът за хората с увреждания да бъде готов в началото на следващата седмица.
Агенция „Фокус“ припомня: В началото на месеца след среща с майките на деца с увреждания премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да се осигурят още 150 милиона лева допълнително през 2019 година за финансиране на личната помощ и месечното подпомагане. Тогава премиерът заяви, че според информационната система над 700 хиляди хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще бъде проверено дали всички те съществуват реално. Ден след това правителството одобри план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания. Предвижда се създаване и управление на регистър - профил на хората с увреждане на база информация от различни административни източници, на различно административно подчинение с възможност за достъп по електронен път.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

14 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2021 година, след като бъдат извършени другите стъпки от реформата за хората с уреждания, ще се премине към създаването на орган, който ще замени Агенцията за социално подпомагане. Това коментира омбудсманът Мая Манолова по време на среща с представители на хората с увреждания и такива в неравностойно положение във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й основното постигнато след протестите на майките на деца с увреждания е да има индивидуална оценка със задължителен характер за абсолютно всички институции, както и Законът за личната помощ, заедно със Закона за социалните услуги и за хората с увреждания. „За помощните средства и за медицинските изделия трябва да бъдат въведени стандарти, на които да отговарят, и от 2020 година човекът да получава не лимитирани средства за помощно средство, а самото помощно средство“, уточни Манолова.
Тя добави, че след законодателните промени индивидуалните оценки и политиките за хората с увреждания ще се осъществяват на най-близкото до тях ниво от специализирани звена в Агенцията за социално подпомагане. „Има множество забележки за начина, по който тези звена си вършат работата. Постигнахме и споразумения за създаване на Фонд за лична мобилност и достъпна среда, който да даде възможност за адаптиране на сградите, частни и обществени, за нуждите на хората с увреждания“, каза още омбудсманът. Тя припомни също, че е договорено повишаване на финансовата месечна подкрепа за хората с увреждания, която ще замести сега получаваните месечни интеграционни добавки и ще бъде малко по-голяма. „Промените ще се усетят още от 1 януари от абсолютно всички хора с увреждания. Министърът е направил сметка, 120 млн. лева струва това да се получават повече средства“, добави още Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители

Омбудсманът Мая Манолова: Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители

14 Август 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Граждани на Варна се жалват, че дължими публични задължения, за които не са информирани, се събират чрез частни съдебни изпълнители. Това каза пред журналисти във Варна омбудсманът Мая Манолова, която заедно с екип от експерти на институцията организира изнесена приемна за граждани във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя отбеляза, че е организирала среща с директора на звеното за местни данъци и такси и зам.-кмета по финансовата част именно по повод жалбите от граждани, на които дължими публични задължения се събират чрез частни съдебни изпълнители. „В резултат на това гражданите са максимално натоварени с такси и разноски от частния съдебен изпълнител, такси за запориране на сметки, такси за възбрана на имущество. Ще се опитам да убедя общинското ръководство към събиране с частен съдебен изпълнител да се пристъпва едва след като е направено всичко възможно гражданинът да бъде уведомен, че е длъжник“, отбеляза Мая Манолова. Тя обясни, че по време на изнесената приемна голяма част от хората са заявили, че си плащат дължимите данъци и такси, а след време разбират, че са дадени на частен съдебен изпълнител за данък или такса, за която не са били уведомени.
Мая Манолова подчерта, че част от общините в страната имат практиката да ползват услугите на частни съдебни изпълнители, вместо публичните изпълнители, за да събират вземания от граждани, които не са платили местните си данъци. „Коректното отношение на местната власт към гражданите, които я избират, е да бъдат уведомени за действията, които принудително ще бъдат предприети. Така на хората ще им бъдат спестени пари, нерви и справедлив гняв. Много се надявам, че и по този въпрос с местната власт ще стигнем до споразумение“, заяви Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

10 Август 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на работната група за Закона за хората в увреждания в МТСП

9 Август 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва утре, 10 август 2018 г., от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приет е план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания

Приет е план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания

8 Август 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания. Предвижда се създаване и управление на регистър - профил на хората с увреждане на база информация от различни административни източници, на различно административно подчинение с възможност за достъп по електронен път. Това съобщиха от правителствената информационна служба.Целите са:
-Постигане на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания;
-Надграждане на информационната система на Агенцията за хората с увреждания и на административните източници на данни, с които взаимодейства. Интеграция на системата с хоризонталните системи за електронното управление на МЗ, НЗОК, ГРАО, МОН;
-Надграждане на Единната информационна система на медицинската експертиза на Националната експертна лекарска комисия и на административните източници на данни, с които взаимодейства - НЗОК, АХУ, ГРАО и общини.
-Проследяване и контрол чрез извършване на статически анализ и отчетност като инструмент за формиране на хоризонталната държавна политика за хората с увреждания.
Допълнително ще се автоматизира процесът по предоставяне на необходимите медицински и други документи за определяне степента на неработоспособност и ще бъде осигурен достъп до данни в регистрите с възможност за едновременна работа на участниците в процеса (граждани и администрация).


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

6 Август 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Проектът за електронния регистър, който е осъществен от Агенцията за хората с увреждания назад във времето, е направен, за да има информационна система, или база данни, съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания. Агенцията за хората с увреждания поддържа тази база данни за хората с увреждания, като целите са да се подпомагат политиките за хората с увреждания, секторните политики, да има оценки на потребностите и т.н. Според Петков, такава база данни за хора с увреждания у нас съществува. Въпросът е, че това, което тя предоставя, не удовлетворява хората с увреждания. „Знаете, че подобни данни има в националната експертна лекарска комисия, в регионалните здравни инспекции. Като това, което е необходимо сега е да се анализира в съответните ведомства, къде, какво е направено и съответно да се направи така, че да имаме една информационна система, един регистър, в който данните от индивидуалните оценки на потребностите, медицинското състояние на всяко едно лице с увреждане да бъде налично, актуално, да се проследява съответно развитието”, поясни министърът. Това е нещото, за което са се разбрали на срещата във вторник да бъде направено. Затова се е ангажирал лично вицепремиерът Дончев, за да може, с помощта на държавната агенция съответно да се анализира, в кое ведомство какви регистри има. "Това ще е нужно и заради факта, че в момента се изгражда национална информационна система на здравеопазването и е един от вариантите, който може би утре ще се обсъжда на срещата“, каза още министър Петков.
Цветана ТОНЧЕВА.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков се срещна в Пловдив с протестиращи в защита на хората с увреждания

Министър Бисер Петков се срещна в Пловдив с протестиращи в защита на хората с увреждания

6 Август 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна в Пловдив с протестиращи в защита на хората с увреждания, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Министърът увери, че държавата полага усилия, за да бъдат решени проблемите на хората с увреждания у нас. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент към тях и припомни, че на срещата миналата седмица е присъствал и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Според Бисер Петков всички институции търсят решение на проблемите. Според министъра трябва да се промени като цяло отношението към тези хора у нас. Отделно от това трябва да се прави всичко възможно за осигуряване на достъпна среда за тях. По думите му и сега по тези въпроси се работи, но това не е достатъчно.
Пунктът „Системата ни убива“ е разположен до Община Пловдив, където ежедневно родители на деца с увреждания събират подписи за промяна на закона.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 69% от българите са съгласни, че протестите на майките на деца с увреждания са свидетелство за реални проблеми

„Галъп интернешънъл“: 69% от българите са съгласни, че протестите на майките на деца с увреждания са свидетелство за реални проблеми

3 Август 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше).
Изводът е от новия сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните чрез ползване на панелна методика. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души.
69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми. 8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Изцяло ще бъде променен законът за хората с увреждания

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Изцяло ще бъде променен законът за хората с увреждания

1 Август 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Очаква се цялостна промяна на закона, който касае проблемите на хората с увреждания от гледна точка на нуждата от индивидуална преценка на потребностите, с включване на т.нар. лична помощ, за която е внесен отделен законопроект. Това заяви на пресконференция в Смолян народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.
По думите й намерението на социалното министерството е да търси комплексно решение на проблемите на всички хора с увреждания. Тя подчерта, че проблемите освен финансови са и организационни. „Затова изграждането на регистър ще е изключително полезно, за да функционира системата обективно и да се добива информация за вида и степента на увреждането и за предложените видове социална помощ и услуги“, каза д-р Дариткова. Тя обясни, че подобни регистри са въведени при процедурите, които касаят услугите в териториалните експертни лекарски комисии.
Д-р Дариткова отбеляза, че темата вчера се е дискутирала на заседанието при министър-председателя. „Днес получих информация от Министерство на здравеопазването, че те са поели ангажимент да подпомогнат създаването на този регистър. Ще трябва да вървим и към промяна на Закона за здравето, който касае лекарската експертиза, защото там има сериозни възражения. Променената наредба също дава шанс за по-внимателно и детайлно оценяване на медицинските проблеми при хората с увреждания, които кандидатстват за освидетелстване“, добави д-р Дариткова.
Тя каза, че е участвала в няколко срещи при министър Петков с национално представителните организации и майките на деца с увреждания – за медицинската експертиза, помощните средства и необходимостта от индивидуална оценка на състоянието и потребностите. „Всичко това вчера след дълъг разговор с министър-председателя беше конкретизирано като средства за осигуряване и като механизми“, изтъкна председателят на здравната комисия.
По думите й диалогът е непрекъснат, но трудно се постига съгласие, защото има разнобой във вижданията на отделните организации на хората с увреждания. Според нея предизвикателството е много сериозно, за да се постигне първо помирение между самите тях. „Затова е много важно да се работи в постоянен диалог като се извеждат позитивните и консенсусни решения, да се надгради всичко постигнато до този момент“, каза д-р Дариткова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък

24 Юли 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На вчерашната среща с премиера Бойко Борисов дискутирахме и темата, свързана със социалното министерство и работната група, която работи по законопроектите за хората с увреждания. Работната група работи от края на 2017 г., а в началото на 2018 г. от февруари – март започнаха интензивно работа всички неправителствени организации и експерти в МТСП, както и министерствата с пряко отношение към законодателната дейност, която трябва да бъде приета в парламента“, коментира Цветанов.
„Това, което взехме като решение във вчерашния днес – днес Светлана Ангелова заедно с група народни представители да внесат искане за изслушване на социалният министър Бисер Петков утре или в четвъртък , в зависимост от консултациите, които ще направим с коалиционните партньори в 16.00 часа. За да можем действително да запознаем народните представители, но и българската общественост за времевия график за внасянето на законопроектите от МС, свързани със законопроекта за хората с увреждания“, поясни той. „Това, което е поето като ангажимент от министър Бисер Петков – работната група ще продължи да работи и през предстоящите седмици, както са правили и до настоящия момент. За да бъде готов един законопроект трябва да бъде подложен на обществено обсъждане, след това да мине междуведомственото съгласуване и съм убеден, че някъде в средата или края на септември ще бъдат внесени и в парламента, където ще започне същинската работа по дебатите в съответните ресорни комисии“, каза още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание

Министър Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание

24 Юли 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. В 14.30 часа, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра Министерство на труда и социалната политика (МТСП).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред

Георги Гьоков, БСП: Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред

16 Юли 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред. Това каза заместник-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и законодателните инициативи в тяхна полза. По думите му законопроектът не решава в цялост проблемите на хората с уврежданията. „Нашата Парламентарна група, припознавайки този законопроект и вкарвайки го в дневния ред на Народното събрание, ще накара управляващите да избързат с останалите два проекта, които твърдят, че ще решават проблеми“, обясни той, визирайки Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. По думите му, ако сега се работи по законопроекта на омбудсмана в Комисията по труда и социалната политика, в Комисията по здравеопазване и в Правна комисия, по-късно работата по него може да бъде интегрирана в големия законопроект за социалните услуги. „Не мисля, че е излишно това припознаване и че трудът на народните представители в комисиите ще бъде излишен. Напротив дори е много навременно и вярно това, което се прави“, допълни Гьоков.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

15 Юли 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва утре, 16 юли 2018 г., от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република българия.
От институцията припомнят, че омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Протестите на майките на деца с увреждания изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти

Президентът Румен Радев: Протестите на майките на деца с увреждания изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти

10 Юли 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Тази кръгла маса съвпада с периода на протести на майките на деца с увреждания. Към тях трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество, те изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бидейки солидарен с майките, искам да заявя, че целта на този форум е да постави много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото ни“, обяви той. „Можем да говорим за пълноценна интеграция, когато преодолеем ред психологически бариери“, посочи президентът. „Когато има такава изградена обществена среда, в която децата с увреждания да постъпват в детска градина наравно с другите, да учат в училища и висши учебни заведения наравно с другите, да се реализират на пазара на труда наравно с другите“, заяви Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“

Перник: Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“

7 Юли 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Перник. Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“ в Перник. Стартът на творческата изява беше даден с полета на 50 гълъби. В рамките на два дни, днес и утре, талантливите участници ще се представят с народни песни и танци, с хумор и изпълнения от различни жанрове и музикални инструменти. Това съобщиха от Община Перник. На откриването на събитието присъстваха кметът Вяра Церовска и нейните заместници Владислав Караилиев и Денислав Захариев, народни представители, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, председателят на Общинския съвет Иво Савов, председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев, общински съветници и кметове от региона.
Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи кметът на общината Вяра Церовска, под чийто патронаж се провежда фестивала. Тя пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели и да запазят хубавите емоции.
„Скъпи приятели, за мен е изключителна чест и удоволствие да ви поздравя с днешния хубав празник и да открия 12-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Това е събитие, което пази традицията и предава красотата на българската традиция и българския дух. Продължавайте да радвате малки и големи, с това което носите в сърцата си.
С вашия талант, любов и всеотдайност към фолклора и всички жанрове на изкуството вие отстоявате своето право да бъдете пълноценни личности и индивидуалности. За мен е много важно, че се събираме тук всяка година и че с всяка година фестивалът привлича все повече участници. Вие сте хората, които давате достойнство, самочувствие, сила и спокойствие на всеки един от нас“, каза кметът Вяра Церовска и пожела успех на всички.
Поздрав към участниците и гостите направи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е основните организатори на фестивала. Поздравителен адрес беше изпратен и от президента на Република България Румен Радев.
За трета поредна година атракция на фестивала беше обособената „Алеята на занаятите“. Тя беше посетена от кмета Вяра Церовска, която видя на живо как се приготвят различни кулинарни вкусотии и глинени съдове. Предмети на традиционни занаяти, плетива, гоблени и разнообразни шедьоври на модерното изкуство, също събраха погледите на минаващите.
Фестивалът е с конкурсен характер, участниците ще бъдат оценявани от жури с председател естрадната прима Мими Иванова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

7 Юли 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Перник. От 10.00 часа, кметът на Община Перник Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания в кв. „Църква“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Събитието ще бъде пред местното читалище. По-късно от 11.15 часа ще открие ХІ–то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ в село Кладница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се включи във фестивала на хората с увреждания в  Перник

Омбудсманът Мая Манолова ще се включи във фестивала на хората с увреждания в Перник

7 Юли 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Перник. От 10.00 часа пред читалището в кв. „Църква“, омбудсманът Мая Манолова ще се включи в откриването на XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, който традиционно се организира от Съюза на инвалидите в България и Община Перник. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
С всяка изминала година фестивалът придобива все по-голяма популярност. В дванадесетото издание ще се включат близо 1800 участници, не само от всички краища на България, но и от съседни страни - Сърбия, Македония и Румъния. Хората с увреждания ще покажат, че са пълноценни личности с таланти в различни сфери на изкуството, занаятите, танците, литературата и музиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

6 Юли 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще застане и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Тя постави условие законите да се приемат едновременно и в разумни срокове. Омбудсманът се срещна с хората с увреждания. „Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява хората с увреждания да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван и добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Мая Манолова обясни, че през следващите 10 дни ще се срещне с организациите на хората с увреждания. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната.
Междувременно в парламента депутатите приеха на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Те законово предотвратиха спирането на интеграционните добавки. Заради две решения на ВАС за отмяна на разпоредби от правилника за прилагане на закона имаше опасност част от хората с увреждания да останат без добавките. Вече е ограничен рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Според БСП обаче приетите промени не целят решаване на проблема, а потушаване на напрежението.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

6 Юли 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Заявявам моето категорично намерение да застана и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги и да стана гарант те да бъдат приети едновременно и в разумни срокове. Това обяви омбудсманът Мая Манолова след проведената в институцията среща с представители на организациите на хора с увреждания, съобщиха от пресофиса на омбудсмана на Р България. Тя ги покани на среща вчера след протеста им пред Народното събрание срещу подготвения от екипа й и майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ. „В изключително трудна ситуация съм и като омбудсман, и като човек, който е в публичния живот от доста време. Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява още хората с увреждания да имат възможността да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Всички заедно срещу несправедливостите за по-добри правила, за по-добри политики, които да работят за всеки един човек с увреждане, за неговия конкретен проблем. Не мога да деля едно увреждане с друго увреждане. Аз обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Според нея търсената справедливост е във философията и на трите закона – всеки човек с увреждане според неговите индивидуални потребности да получава лична помощ, рехабилитация, дневни центрове, свободно придвижване, помощни средства, медицински изделия, възможност за живот в общността, както и да реализира правото си на образование, труд и здравеопазване. Манолова беше категорична, че не трябва да има насаждане на страхове, притеснения, внушения или противопоставяне. „Сега остава да се напишат и другите два закона, които са в социалното министерство. Ще настоявам, ще участвам лично, няма да пожаля време и през юли, и през август, колкото е необходимо. Аз и моят екип ще участваме в подготовката на възможно най-добрите текстове, така че тези закони да влязат едновременно и да бъдат приети едновременно, за да е спокоен всеки човек с увреждане, че единият закон, едните правила, няма да са за сметка на другия закон, на другите правила, че има справедливост“, заяви общественият защитник. Омбудсманът обяви още, че започва срещи с организациите на хората с увреждания. „През следващите 10 дни мисля да отида на място и да се чуя с всички“, каза общественият защитник. Манолова вече е получила покани за посещение в дневните центрове на БАЛИЗ в гр. Пазарджик, в клуба на инвалида в столичния кв. „Младост“, в гр. Варна и в Съюза на глухите. „Моето подозрение след вчерашния протест се потвърди – хората с увреждания не знаят какви са текстовете на Закона за личната помощ. Те не знаят и какви текстове се готвят в Закона за хората с увреждане, те не знаят и какви са проблемите с интеграционните надбавки в момента. Това незнание, тази липса на информация, създава възможност за манипулации, за слухове и за настройване на едни хора срещу други хора. Всичко това трябва да спре“, заключи омбудсманът. Според нея е крайно време и експертите на социалното министерство да се забързат и да работят с бързи темпове, защото хората с увреждания не разполагат с цялото време на света и искат реформа сега. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната. Грудева подчерта, че хората с увреждания трябва да вървят в една посока и да се вслушват един в друг. По-късно омбудсманът посети палатковия лагер на майките с увреждания пред парламента и заедно обявиха, че ще подкрепят не само Закона за личната помощ, но и останалите два за хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

6 Юли 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести. По думите на Стоянова в него са засегнати проблеми, които касаят едва 10% от хора с увреждания. "Ако се приеме този законопроект, решаваме проблемите на 10 % на хората с увреждания и извеждаме останалите 90% пак на палатки или под прозорците на „Дондуков“. Работата на парче в случая няма да донесе никакви ползи на обществото и в частност на хората с увреждания", каза тя. Стоянова припомни, че преди две години непосредствено след министър Ивайло Калфин, министър Зорница Русинова е увеличила месечните пенсии на деца с увреждания до 18-годишна възраст на 930 лв. "Да, частично решиха проблема, стопираха нагнетяването на напрежение, но се оказа, че сред навършване на 18 години тези вече възрастни изпадат в състояние на крайна безпомощност и невъзможност за водене на нормален живот. Затова считаме, че е нужно цялостно разработване на нов законопроект, който да подсигури всички социални групи", допълни тя. Невена Стоянова обяви, че АБВ изказва напълно разбиране към протестиращите родители на децата с тежки увреждания. По думите й неглижираното отношение от страна на държавата ни в продължение на години по отношение на проблемите на хората с увреждания в частност и на децата е довело до този логичен завършек и ескалиране на напрежението. "Съответно изведе хората в палатковия лагер. До това се стига, когато нещата не срещат разбиране. Повече от месец тези хора настояват проблемите им да бъдат решени. На този етап сякаш управляващите не желаят или са в несъстояние да реагират по казуса, въпреки че демонстрират активен работен процес", допълни председателят на Федерацията на женските клубове в АБВ.

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

6 Юли 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът бе внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и подложен на първо четене. „За“ него гласуваха 131 народни представители, „против“ - 2 и „въздържали се“ - 0, с което той бе приет. Приетите промени са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера й са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби от правилника в закона, за да се синхронизира нормативната уредба. С приетия проект се ограничава рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Депутатите намалиха и срока за внасяне на предложения между първо и второ четене на три дни.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението

Георги Гьоков, БСП: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението

6 Юли 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гьоков обясни, че тези промени се налагат заради създалата се ситуация след окончателното произнасяне на Върховния административен съд, с което се отменят четири разпоредби на Правилника за прилагане на закона. Според него щом в българския съд има неразбиране на логиката на този закон, означава, че тя не е правилна. По думите му отмяната на разпоредби от правилника означава, че ще се прекъсне плащането на интеграционни плащания. „Това ще предизвика напрежение в и без това незавидното положение на хората с увреждания“, допълни Гьоков. „Може и да оправдаете тази промяна и тези предложения с това, че в момента има работна група, която подготвя нов закон, което прави едни такива мерки временни. От никаква друга гледна точка няма оправдание“, обърна се Георги Гьоков към управляващите. Той заяви, че държавата носи отговорност за обществените отношения на хората с увреждания и няма право да прави законодателство на парче и за запълване на дупки. Депутатът от БСП обърна внимание и на размера на общата добавка. Според него в следващата бюджетна година трябва да се променят нейните неадекватни размери. „Казвам всичко това не да се заяждам с вносителите, а по-скоро да обърна внимание на тези, които разработват новия закон“, каза Гьоков. Народният представител заяви, че ще гласува „за“ промяната не защото се прави нещо читаво с тази поправка, а за да не се оставят тези хора без добавки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

6 Юли 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести.
Във връзка с оставката на заместник-министър Росица Димитрова и все още неоттеглената на министър Бисер Петков, Стоянова обясни, че обществото винаги е било изключително чувствително на тема прозрачност и разумно управление на публичните средства. "Логично беше на фона на създалата се ситуация, когато с лека ръка се харчат 8000 лв. за самолетен билет, да се поиска нечия оставка. Друг е въпросът, че в случая е жертван висш експерт в лицето на г-жа Росица Димитрова. Хвърлянето на оставки не би решило проблемите в социалната сфера. По-скоро това е политически ход, с който премиерът Бойко Борисов печели време. Разбира се, упражнява манипулации върху обществото", допълни Стоянова. Тя отчете, че в последния месец е имало сериозно прехвърляне на искри и от страна на премиера Борисов, и от страна на Димитър Манолов. "Няма да коментирам техните думи, но сами по себе си те са бумеранг, произволно хвърлен в обществената среда, и е въпрос на време да отключат действия. Безумие е обаче, че държавата в лицето на социалното министерство вместо да заеме отговорна позиция, настройва майките на деца с увреждания срещу организациите, с които трябва да работят и да си сътрудничат", каза Стоянова. Тя изтъкна, че ПП АБВ винаги е ценяла и ще продължава да взима предвид мнението на всички български граждани, независимо от формата, в която са представени. "Струва ми се недобре в съвременното демократично общество да се налага натиск за унифициране на мнението на стотици хиляди българи и изказването им през национално-представени организации с цел да се удовлетворят нечии желания, в случая на премиера. Щом тези хора имат проблеми, те имат възможност, живеем в демократично общество да излязат там където са преценили, че е нужно. Да, на жълтите павета, да - под прозорците на „Дондуков", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

6 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в институцията на омбудсмана (гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22) общественият защитник Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания, които протестираха вчера пред Народното събрание срещу подготвения от екипа ѝ и майки на деца с увреждания проект на Закон за личната помощ. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
В 10.30 часа омбудсманът ще даде брифинг за журналисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

6 Юли 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера ѝ са единствено индвидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби в правилника и да се синхронизира нормативната уредба. С проекта ще се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги и ще се гарантират техните права. На вниманието на депутатите се предлагат и промени в Кодекса на труда, чрез които синдикалните и работодателските организации трябва да се вписват в регистър към окръжните съдилища по седалището им. Депутатите ще започнат работа и по промените в Закона за защита от шума в околната среда. В 11.00 часа ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат трима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда и водите Нено Димов, на културата Боил Банов и на труда и социалната политика Бисер Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП предприе редица действия срещу концесията на летище „София“ (ОБЗОР)

БСП предприе редица действия срещу концесията на летище „София“ (ОБЗОР)

5 Юли 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. БСП предприе редица действия срещу концесията на летище „София“. На брифинг в Народното събрание говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията за концесиониране на летище „София“. Йончева обяви, че опозицията внася и проект на решение в Народното събрание, с което възлагат на Министерство на транспорта да прекрати откритата процедура за даване на концесия на летище „София“. „Министерски съвет и Министерство на транспорта отказват на българския парламент да предоставят информация за условията за предоставяне на концесия на летище „София“. Те отказват информация на парламента за докладите, анализите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие“, каза Йончева. По думите ѝ това е неприемливо и показва, че тази концесия е нагласена и има предварително избран кандидат. Говорителят на „БСП за България“ заяви, че партията законодателни промени, с които да се забрани отдаването на концесия на обектите от значение за национална сигурност. Йончева изтъкна, че летище „София“ е сред обектите от стратегическо значение за България.
„Става въпрос за българската национална сигурност. Имаме информация, че летището ще бъде отдадено на концесия на съседна на България южна държава. Бих искала да ви напомня, че след няколко месеца в Турция, в Европейската част на Истанбул започва работа най-голямото летище в света“, каза Йончева и отбеляза, че Турция няма основание да има конкурентно летище в друга държава. Йончева изрази опасения, че има опасност българското летище да се превърне помощно такова и да се вдигнат таксите за пътниците.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова

5 Юли 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова. Това сочи справка от сайта на Народното събрание. Законопроектът входиран в деловодството на Народното събрание на 4 юли 2018 г. и е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев и депутатите от групата Кристина Сидорова и Николай Иванов.
Целта на промените в Закона за личната помощ е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат лица с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в общността и достъп до различни услуги и дейности, като по този начин се разрешат проблемите с действащите социални услуги „Личен и социален асистент“. Проектът регламентира механизма за лична помощ, чрез който се осигурява нейната устойчивост и финансиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

5 Юли 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда. В държава с тежка демографска криза, каквато е България, е нелогично такава голяма група от хора да остава извън гражданския и обществен оборот. Това заяви Петър Кичашки, юрист и изпълнителен директор на Института за модерна политика (ИПИ), съобщиха от ИПИ.
"Социалното предприемачество е едно възможно решение. То е изключително популярно на Запад и аз приветствам инициативата на правителството за специален закон в тази сфера. Предстои, разбира се, тази законодателна инициатива да се прецизира в парламента, но като цяло да се разсъждава в тази посока е изключително полезно. Чрез социално предприемачество може да се постигне едно реално включване на хората с увреждания в пазара на труда, което ще даде възможност на тази група от хора да създава продукт. Това би било едно осъвременяване на вече остарелите разбирания за трудово коопериране на хората с увреждания", каза още Кичашки.
"Радвам се, че има чуваемост за проблемите на хората с увреждания. Виждаме, че има законодателни и политически инициативи, има така да се каже обществен момент за реформа. Наистина уврежданията останаха едва ли не единственият нереформиран сектор след промените и сякаш назря моментът за една задълбочена, хоризонтална реформа в сферата", обясни още юристът Петър Кичашки пред Bloomberg TV Bulgaria.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

3 Юли 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на "Воля" изпълни още едно свое обещание и внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на Мая Манолова. Това съобщиха от пресцентъра на партията. "Воля" е единствената, поне засега, която е подкрепила проекта. Целта е той да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро. ПГ на ВОЛЯ се надява също така да бъдат прекратени и опитите на политически партии да употребяват за свои рекламни цели страданието на децата и техните родители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

1 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР омбудсманът Мая Манолова.
"Всъщност получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждания, но на практика е ключът към решаването им и към упражняване на техните права, защото това е средството, инструментът, механизмът, чрез който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до образование, до трудова заетост, до рехабилитация, до живот в общността да реализират своето право на избор и да могат сами да управляват живота си, когато наистина има регламент, който да им осигури лична помощ. Това е изключително важен проект", коментира Манолова. "В момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо. С 90 лева какво можеш да си осигуриш като личен асистент или като подкрепа за помощ? Всъщност сега ситуацията е дискриминационна и дава възможност само на 11 158 човека да ползват такива услуги и то в зависимост от средствата. В община Бургас им се предоставят само по два часа дневно, независимо че някои от тях имат много по-големи потребности. Всъщност проектът, който предлагаме, ще даде възможност на всички хора с увреждания да кандидатстват. Финансовите разчети са направени върху това 77 000 души да получат чужда помощ, защото такава е реалната ситуация в момента. Толкова са хората, които освен съответния процент неработоспособност, им е дадено и право за чужда помощ", поясни тя.
Манолова добави още, че предложените от ГЕРБ спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад: "В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева. Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

29 Юни 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания депозираха в парламента проект на Закон за личната помощ, който изготвиха съвместно. Майките поставиха едноседмичен срок на депутатите да придвижат закона. В противен случай обявиха, че ще преминат към ефективни протестни действия в цялата страна. Омбудсманът Мая Манолова обясни, че според финансовата обосновка ще бъдат нужни 105 млн. лева през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания. Според нея сумата със сигурност няма да бъде изразходвана в пълния си обем през първата година, защото не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент. В законопроекта не им се отнема възможността да получават 90 лева добавка за лична помощ, както досега. Предоставя им се избор между добавката и личен асистент. Мая Манолова изтъкна, че ако депутатите приемат закона, ще дадат възможност на хората с увреждания да управляват сами живота си и да бъдат пълноправни членове на обществото. Тя предлага след влизането в сила на закона да се създаде организация за прилагането му, тъй като ще се възложат нови правомощия на компетентния орган за лична помощ. Той ще трябва да приеме методика за индивидуална оценка, да сформира комисии. Да се регистрират доставчиците на личната помощ, а хората с увреждания да кандидатстват, за да им се направят индивидуалните оценки. Междувременно парламентът отхвърли предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция с цел да се гласуват промените. Според омбудсмана депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли, до края на текущата пленарна сесия, без да правят компромиси с качеството му. „Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този закон“, заяви Мая Манолова. Тя обясни, че депутатите са улеснени максимално, като са взети предвид всички писмени предложения. Коригиран е пакетът на съпътстващите законопроекта документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Изяснени са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

29 Юни 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. До 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му. Това каза пред журналисти в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова преди да внесе законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия“, обясни тя. „Улеснили сме максимално депутатите. Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ“, коментира омбудсманът. „Представители на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане“, обясни Мая Манолова и обяви, че в законопроекта са взети предвид предложенията на всички, които са ги изпратили писмено. „Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания“, поясни тя. „Личната помощ, която регламентира законът, да бъде предоставена така че хората да имат достъп и реално упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот, на социализация“, обяви Мая Манолова. „Надеждата ми е, че това ще бъде първата крачка на реформата в социалната система, в политиките за хората с увреждания“, заяви тя. По думите й реформа означава отчитане интересите на гражданите и ефективно изразходване на публичните пари.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания

29 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Финансовата обосновка, изготвена от Министерството на труда и социалната политика с активното ни участие сочи, че 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране и предоставяне на личната помощ. Това каза пред журналисти в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова преди да внесе законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със сигурност тази сума няма да бъде изразходвана в пълен обем още първата година. Не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент“, обясни тя. „Някои от тях може би ще предпочетат да получават тези 90 лева добавка за чужда помощ. Тази възможност не им се отнема, те ще имат право на избор“, посочи Мая Манолова. „Ако законът бъде приет и приложен така както сме го замислили с протестиращите майки ще има изключително голям ефект за решаване на проблеми на хората с увреждания. Ще им даде възможност да управляват сами живота си, да бъдат пълноправни членове на обществото ни“, заяви омбудсманът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ са натискали 837 пъти копчета напред – назад за онкоболните без мисъл - сега ще се види  как ще гласуват за майките на деца с увреждания

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ са натискали 837 пъти копчета напред – назад за онкоболните без мисъл - сега ще се види как ще гласуват за майките на деца с увреждания

29 Юни 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ са натискали 837 пъти копчета напред – назад за онкоболните без мисъл - сега ще се види как ще гласуват за майките на деца с увреждания. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията на проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От разговора, който водим досега се разбра едно – взели сте си поука от дебата за намаляване на заплатите. Когато скочихте рязко и казахте, че това е популизъм и това не трябва да се случва, получихте оценката от българския народ. Сега очевидно сте сменили тактиката“, каза Нинова. По думите й каквато и тактика да прилагат, ще дойде гласуването след 1-2 минути и тогава ще се види, че гласуват „против“.
„Искам да коментирам аргументите дадени дотук. Както винаги, когато нямате аргументи по същество по идеята, прибягвате до аргументи по процедура и за човека, който го е внесъл предложението“, заяви Нинова. Тя призова управляващите да прочетат правилника, където пише, че Народното събрание може да реши да си промени ваканцията. „Второ, нямали сме били дневен ред, програма, срок и отговорност. Внесете дневен ред“, допълни Нинова.
Тя попита какво чака Волен Сидеров, за да внесе точките за Крим толкова време.
По отношение на искането на управляващите въпросът да бъде обсъден на извънредно заседание, Нинова заяви: „Първо казахте, че темата е много сложна, че иска дълги разговори, дълги обсъждания и изведнъж казвате, че ще дойдем за едно заседание. Как точно ще го приемете за едно заседание, като казвате, че не ви стигат месеци, защото е много сложно?“, попита тя. „Може би втора седмица стоя и ви гледам как казвате, че от 90 гласувания, съм гласувала 5. Седя и ви гледам чудото и сеира. За да ви кажа следното – 279 пъти, не 90, натискания на копчето имате, за да лишите онкоболните от лекарства през декември 2017 г. И след един разговор с премиера обратно 93 пъти сте натиснали копчето наобратно. Значи 837 пъти сте си натискали копчета напред назад, кой както ви нареди – без грам мисъл и без резултат от това гласуване", поясни лидерът на БСП. „Нали знаете, че стилът, който се опитвате да налагате в парламента, може да срещне същия отговор, да почнем да броим кой колко е гласувал. Резултатът при вас ще е същия. Не, уважаеми, няма да бъдем част от дъното, което ударихте в парламента“, каза Нинова. По думите й друг аргумент срещу предложението на БСП бил див популизъм и че постоянно казва, че говори от името на народа.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че БСП говори от името на майките на децата с увреждания, които са написали, че имат нужда от сериозна промяна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Щях да подкрепя предложението на БСП за отмяна на ваканцията, ако беше направено политическо грамотно, а то не е

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Щях да подкрепя предложението на БСП за отмяна на ваканцията, ако беше направено политическо грамотно, а то не е

29 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Щях да подкрепя предложението на БСП за отмяна на ваканцията, ако беше направено политическо грамотно, а то не е. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров преди гласуването на предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция за гласуване на законодателни промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябваше да го изпипате, да предложите промяна. Тогава щях да се съглася“, коментира той. „За какво да няма ваканция- тук куцате. Трябваше да представите програма за работа на парламента“, посочи Волен Сидеров. „Г-жо Нинова, бяхте председател на социалната комисия при кабинета „Орешарски“ година и половина. Извинявайте, но не придвижихте тези неща“, обясни той. „Ако се приеме предложението да няма лятна ваканция можем да обсъдим и анексирането на Крим и отпадането на новините на турски“, каза още Волен Сидеров.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание проект на Закон за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание проект на Закон за личната помощ

29 Юни 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. В 12.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще депозира в Народното събрание проект на Закон за личната помощ, който изготви съвместно с експерти от екипа си и родители на деца с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.
В проекта са отразени направените предложения след публичното обсъждане в институцията на обществения защитник. Майките на деца с увреждания и десетките подкрепящи ги неправителствени организации още от понеделник, 25 юни 2018 г., настояват за внасянето на законопроекта, който да даде възможност за независим живот на хората с увреждания и на техните семейства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

28 Юни 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с решението на Върховния административен съд за отмяна на текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, транспортни, информационни и телекомуникационни технологии, министър Петков посочи, че това решение няма да засегне всички, които получават интеграционни добавки. „До датата на решението на ВАС ингеграционните добавки ще продължават да се изплащат ежемесечно до изтичане на срока на ТЕЛК-овото решение и на социалната оценка“, каза министърът и поясни, че отмяната на правилника касае новите случаи. „Промяната, която се надявам да бъде подкрепена от народните представители, всъщност ще бъде свързана с допълнение в Закона за интеграцията на хората с увреждания в чл. 42 основно, свързани с това, че отменените текстове на Правилника за интеграция на хората с увреждания ще бъдат уредени в закона. Мотивите на съда за отмяна е, че тези текстове от правилника противоречат на текстове от закона“, каза Петков. Той посочи, че целта е през средата на месец юли да има вече приет закон, за да може и през юли да бъдат отпускани интеграционни добавки, за тези, които не може да се случи поради липсата на правно основание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали ще бъде приета

Министър Бисер Петков: Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали ще бъде приета

27 Юни 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм се концентрирал изцяло върху работата по текущите задачи в министерството. Водим интензивен диалог с протестиращите майки, за да намерим решение на въпроса, както и по приключването на европредседателството. Днес България е домакин на голяма конференция, посветена на европейския стълб за социални права. Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали тя ще бъде приета. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Съжалявам за оставката на госпожа Росица Петрова, защото тя стана невинна жертва. Съжалявам, че тя не е част от политическия кабинет на министерството, защото е професионалист с голям хъс”, заяви той за оставката на зам.-министърът Росица Петрова, пътувала в бизнес класа.
„Искам да кажа, че правото на заместник-министрите при пътуване над 5 часа е регламентирано в Наредбата за командировките и специализациите в чужбина, така че това не е законово нецелесъобразно. Това е изключение и се наложи в рамките на председателството, когато дневният ред и пътуванията на зам.-министрите бяха интензивни. Трябваше в кратък срок да бъде командирована г-жа Петрова за конференцията на ООН”, каза той. По думите му в тази ситуация на фона на това, което става, преценката не е била съвсем адекватна за упражняване на това право. Според него това, което министерството ще направи е с промяна във вътрешните правила, да се изключи това право.
Министър Петков коментира и казусът с майките с увреждания, като уточни, че след промените от началото на 2017 г., когато в закона за семейните помощи за деца бе въведена една нова семейна помощ за семейства на деца с увреждания, през миналата година за нея са изплатени 162 милиона лева. „Тази помощ, която е в три размера според степента на увреждане на детето, е с характер на т.нар. личен бюджет, който родителите могат да преценят за какво да използват, включително и за асистентска подкрепа“, обясни той. Според него явно това решение не удовлетворява всички майки, защото една година по-късно те отново са на протест. „Искам да добавя, че с бюджета на министерството бяха допълнително насочени 81 милиона лева, с които бюджетът пое финансирането на асистентските услуги и се увеличиха т.нар. интеграционни добавки”, обясни той.
„Това, което министерството подпомогна омбудсмана, за да се разработят финансови разчети по предложения от нея закон, наистина беше направено при различни допускания. Най-нискобюджетният вариант беше при 1,1 от МРЗ, след като в проектозакона е предвидено 1,5 или 2 за изчисляване на часовата ставка за асистентската ставка“, уточни той. По думите му при този вариант с изключване на всички текущи плащания, които се изключват – добавки за чужда помощ от държавното обществено осигуряване, финансирането на асистентското обслужване, този вариант показа недостиг на 150 милиона лева. „Ако от този разход се нитират и осигурителните вноски, защото държавата поема платените вноски за асистентски труд, сумата достига до 105 милиона”, каза министърът и подчерта, че за него е било важно да се разбере, че няма как да бъдат удовлетворени тези искания чрез преструктуриране на сегашните средства. „Трябват нови, а при удовлетворяване на заложените искания и увеличаване на МРЗ като база за изчисленията, сумите са от порядъка на няколко стотин милиона”, обясни Петков и отбеляза, че финансовият аспект е важен, но не е най-важният. „Тук най-важното е да се намери дългосрочно и устойчиво решение, което да удовлетворява всички хора с увреждания. Майките протестират, но ние не знаем колко хора с увреждания ги подкрепят”, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: До края на юли си поставяме срок да изготвим промените в Закона за хората с увреждания, който да включва и личната помощ

Министър Бисер Петков: До края на юли си поставяме срок да изготвим промените в Закона за хората с увреждания, който да включва и личната помощ

26 Юни 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. До края на юли си поставяме срок да бъдем готови с изготвянето на Закона за хората с увреждания, който да включва и личната помощ. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сутринта имах среща с представители на майките, на която обсъждахме възможни действия за решаване на проблема, като разговорът беше основно върху темата за личната помощ, която те искат да бъде регламентирана със самостоятелен закон. Нещо, което, не беше подкрепено миналия вторник от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Моето предложение и настояване пред майките беше да продължим да работим в законово регламентиране на тази лична помощ в двата проектозакона, които МТСП подготвя", каза Петков. По думите му единият закон е за хората с увреждания, а другият - за социалните услуги. Министър Бисер Петков поясни, че представители на майките са включени в работната група по Закона за хората с увреждания и предстои в четвъртък следващо заседание, на което да се дискутира главата за социално-икономическата подкрепа на хората с увреждания. „В рамките на общия подход да решим въпроса с личната помощ“, заяви министър Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Нейков: Приемането на Закон за личната помощ ще бъде поредната грешка в социалната сфера

Иван Нейков: Приемането на Закон за личната помощ ще бъде поредната грешка в социалната сфера

23 Юни 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на Закон за личната помощ ще бъде поредната грешка в социалната сфера. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ бившият социален министър Иван Нейков. По думите му проблемът е много по-голям от този, който поставят майките на деца с увреждания. Според него е необходимо изработването на кодекс за правата на хората с увреждания, който би поставил социалните дейности на здрава основа. Нейков коментира, че България не се отличава от другите европейски страни по мащаба на проблема, тъй като почти във всички страни хората с увреждане са около 8 - 10% от населението. „Благодарение на протеста на майките на деца с увреждания, има възможност нещата да се направят както трябва. Сега обществото отвори прозореца и от страна на Министерството на труда и социалната политика започна се говори за Кодекс за правата на хората с увреждания, което според мен е правилният път. Сега е моментът да се опитаме да възстановим диалога и всички трябва да участват. Лоша е ситуацията, в която не си говорят представителни и непредставителни организации на хората с увреждания. Това е недопустима ситуация“, каза още Иван Нейков. Той добави, че преди години социалната политика се е отчитала по размера на дадените пари. Според него това е грешка, защото фактът, че се дават повече средства не значи, че хората получават повече или по-качествени услуги. „Това ще бъде и голямото предизвикателство пред Кодекса за правата на хората с увреждания", добави той и уточни, че той би могъл да бъде изработен за срок от 6 до 10 месеца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе в парламента предложението за отмяна на лятната ваканция, според ГЕРБ това е популизъм (ОБЗОР)

БСП внесе в парламента предложението за отмяна на лятната ваканция, според ГЕРБ това е популизъм (ОБЗОР)

21 Юни 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП внесе в деловодството на парламента предложението си за отмяна на лятната ваканция на депутатите заради приемането на законовите промени за хората с увреждания. Според опозицията отказът на държавата да изпълни ангажиментите си към тази най-уязвима група води до реални човешки трагедии. БСП изтъкват, че излизането във ваканция докато майките протестират би било недопустим акт на бездушие и безотговорност. Левицата предлага през август да се работи само по законодателните предложения за хората с увреждания. От БСП дадоха на правителството срок до края на юли да изработи законите за социалната помощ, за хората с увреждания и за личната помощ. „Не е човешко, докато майките и децата с увреждания през летните месеци седят на жълтите павета, народните представители и Министерски съвет да се пекат по плажовете в България или чужбина“, заяви секретарят на ПГ на БСП Филип Попов. Според депутата от левицата Георги Гьоков почивката на депутатите е второстепенен въпрос, важното е проблемите на хората с увреждания да се решат.
В отговор на искането на БСП парламентът да не почива през лятото, от ГЕРБ представиха справка от информационната система за гласуване. „От 59 гласувания днес, Корнелия Нинова е гласувала само веднъж на сутрешна регистрация, за да й се брой денят за присъствен и да не бъде глобена от ръководството на Народното събрание. Във вчерашния ден от 90 гласувания в зала, г-жа Нинова има 5“, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според ГЕРБ опозицията за пореден път използва исканията на определена социална група за политическа реторика. Те призоваха колегите си от левицата да не бъдат толкова крайни популисти. Десислава Атанасова изтъкна, че е недопустимо злоупотребяването с исканията на хората с увреждания с оглед на безхаберието и неучастието на Корнелия Нинова в работата на парламента. Управляващите обявиха готовност да работят с удължено работно време за приемането на законодателните промени.
От „Обединени патриоти“ коментираха, че биха подкрепили предложението да няма лятна ваканция, но първо ще се запознаят с мотивите на БСП. „В пряк диалог можем да видим какво точно искат, за какво го искат. Ако Корнелия Нинова ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция“, заяви председателят на групата Волен Сидеров. „Може да се предложи да работим и нощна смяна. Трябва да имаме предвид, че парламентът не е цех, в който се произвеждат части. Работата е по-специфична, тя е многостранна, не е само гласуването на поправка в определен закон“, посочи той.
В парламента омбудсманът Мая Манолова посочи, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания, а средствата за тях не се харчат целесъобразно и справедливо. Тя обяви, че докрай ще остане до майките на деца с увреждания и предложи да размени оставката си срещу приемане на законодателните промени.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Ако Корнелия Нинова ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Ако Корнелия Нинова ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция

21 Юни 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Ще се запозная с проекторешението на Корнелия Нинова. В пряк диалог можем да видим какво точно искат, за какво го искат. Ако ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по повод искането на БСП за отмяна на лятната ваканция на парламента заради приемането на законодателните промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-жа Нинова е решила да отговори на обществените виждания и предлага това. Лично аз мисля, че може и да няма ваканция, бих подкрепил такова предложение“, посочи той. „Вчера казах, че може да се предложи да работим и нощна смяна. Трябва да имаме предвид, че парламентът не е цех, в който се произвеждат части. Работата е по-специфична, тя е многостранна, не е само гласуването на поправка в определен закон“, заяви Волен Сидеров. „Работата ни не е само натискане на бутон в залата. Много голяма част от нея остава скрита, затова се създава впечатлението за бездействие“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако трябва ще работим с удължено работно време за законите за хора с увреждания

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако трябва ще работим с удължено работно време за законите за хора с увреждания

21 Юни 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Ако трябва ще работим с удължено работно време. Мисля, че присъствието на ГЕРБ вътре в зала е значително при липса на присъствие от страна на БСП и ДПС. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова попитана ще бъдат ли приети законите, касаещи хората с увреждания до края на тази пленарна сесия по повод искането на БСП за отмяна на лятната ваканция на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато се налага да се работи, се правят дълги заседания, понякога и среднощни. В повечето случаи опозицията е реагирала на това“, посочи тя. Попитана как ще коментира това, че Мая Манолова постави оставката си като залог за приемането на законите за хората с увреждания Десислава Атанасова обясни: „Мога да коментирам оставки, само когато са депозирани в Народното събрание. Мая Манолова е избрана за омбудсман от нас, така че ако смята да я подава и я депозира вероятно всички парламентарни групи ще направят изявление“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: От 59 гласувания днес Корнелия Нинова е гласувала само веднъж, за да не бъде глобена, а вчера има само 5 гласувания

Десислава Атанасова, ГЕРБ: От 59 гласувания днес Корнелия Нинова е гласувала само веднъж, за да не бъде глобена, а вчера има само 5 гласувания

21 Юни 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Според справка от информационната система за гласуване в парламента от 59 гласувания до момента, Корнелия Нинова е гласувала само веднъж на сутрешна регистрация, за да й се брой денят за присъствен и да не бъде глобена от ръководството на Народното събрание. Във вчерашния ден от 90 гласувания в зала, г-жа Нинова има 5. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод искането на БСП за отмяна на лятната ваканция на парламента заради приемането на законодателните промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За пореден път исканията на определена социална група се използват за политическа реторика. Може би това щеше да е приемливо, ако не ставаше въпрос за използването им от страна на една госпожа, която във вчерашния и днешния ден се е регистрирала единствено, че е в сградата на Народното събрание“, обяви тя. „Призовавам колегите да не бъдат толкова крайни популисти. Нормално е, когато стоят искания на определена социална група, политиците да имат чувствителност. Но да се злоупотребява с това и то на фона на безхаберието и неучастието й в работата на парламента- е недопустимо“, заяви Десислава Атанасова. „Въпросът съгласно Правилника ще бъде поставен на гласуване и на Председателски съвет, и в пленарна зала. Тогава ще чуете повече аргументи“, каза още депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Ако управляващото мнозинство реши, че трябва да почиваме, няма проблеми, но поне да направим извънредни заседания до лятната ваканция

Георги Гьоков, БСП: Ако управляващото мнозинство реши, че трябва да почиваме, няма проблеми, но поне да направим извънредни заседания до лятната ваканция

21 Юни 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Ако управляващото мнозинство реши, че трябва да почиваме, няма проблеми, но поне да направим извънредни заседания до лятната ваканция, за да решим проблемите на тези хора. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по повод искането им за отмяна на лятната ваканция за Народното събрание, докато проблемът на майките на деца с увреждания не бъде решен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Номерът с оставките вече не върви. Виждате го по реакцията и на засегнатите хора. Те не искат оставки, искат да им се решават проблемите“, посочи той.
„Не знам какво е казала Мая Манолова, но ако е казала, че ако се решат проблемите, е готова да подаде оставка, не е нормално, защото има други групи, които се нуждаят от подкрепата й“, добави още Георги Гьоков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят

Филип Попов, БСП: Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят

21 Юни 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят. Това каза пред журналисти в парламента депутатът и секретар на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по повод искането им за отмяна на лятната ваканция за Народното събрание, докато проблемът на майките на деца с увреждания не бъде решен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва ли тези хора да прекарат новогодишните и коледните празници отвън, за да бъдат забелязани от Министерски съвет? Толкова ли е ценно времето на Министерски съвет или на народните представители? 2 седмици ще отнеме гласуването на тези закони в Народното събрание, че да не си позволят тези две седмици? Ами това им е работата в крайна сметка. Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят и не се приемат. Общо взето според настроенията на министър-председателя“, коментира Попов. По думите му той в неговия типичен стил иска част от Министерски съвет, когато назрее проблем, да го потуши с министерска оставка. „Когато види, че такава няма да доведе до разрешаване на проблема или до неговото заглушаване, оставката не е приета. Ето това е липсата на политика, на концепция от страна на това правителство. Отговорността най-вече пада върху Министерски съвет и министър-председателя, нека той да си подаде оставката. Ние му я искаме по друга тема, знаете за вота на недоверие. Не знам каква е целта на Мая Манолова, аз казах каква е на ПГ на „БСП за България“, каза още Мая Манолова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.