НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Заключителна  представителна изява  по проект „Твоят час” ще се проведе в града на 5 октомври

Смолян: Заключителна представителна изява по проект „Твоят час” ще се проведе в града на 5 октомври

4 Октомври 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заключителна представителна изява по проект BG05M2OP001-2.004-004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности („Твоят час“) – фаза І“ ще се проведе в Смолян на 5 октомври. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието – Смолян. От 10.00 до 11.00 часа в зала 201 на Областна администрация – Смолян ще се проведе Кръгла маса по проекта. От 11.00 часа до 14.00 часа в Родопски драматичен театър (РДТ) „Николай Хайтов“ – Смолян ще бъдат представени публични изяви на групи по проект „Твоят час“, от 14.00 часа до 15.00 часа – публичните изяви на групи по проекта продължават на открито (пред РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Заключителен информационен ден по проект „Твоят час“ се състоя в Средно училище „Екзарх Антим I“

Стара Загора: Заключителен информационен ден по проект „Твоят час“ се състоя в Средно училище „Екзарх Антим I“

28 Септември 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Заключителен информационен ден по проект „Твоят час“ - „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности“ се състоя в Средно училище „Екзарх Антим I“, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. В събитието взеха участие над 140 ученици от 30 групи по интереси по проект „Твоят час“ в училища от община Казанлък.
Във фоайето на Средно училище „Екзарх Антим I“ беше открита изложба с изделия изработени от учениците. Всяко едно от училищата презентира своята дейност по проекта през двете години, в които той е изпълняван.
„Този проект ангажира учениците да покажат своя талант, помага на тези, които са по-изостанали да наваксат. Всички, които работят по този проект отчитат напредък в развитието на децата. Заниманията в него ангажират учениците повече време да творят и да създават. Това е един прекрасен проект, жалко е, че свършва и да се надяваме, че ще има продължение“, каза Райна Димитрова, старши експерт „Организация на средното образование“ в РУО - Стара Загора, която присъства на заключителната проява в Казанлък.
„Проект „Твоят час“ е реализиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 и е най-мащабният изпълняван досега от Министерство на образованието. Началото му е поставено през 2016 година. Той е насочен към развитието на извънкласните дейности.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев символично даде началото на  турнира по шах в СУ „Георги Измирлиев“ като започна партия шах с момиченце от Пловдив

Министър Красимир Вълчев символично даде началото на турнира по шах в СУ „Георги Измирлиев“ като започна партия шах с момиченце от Пловдив

12 Май 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Министър Красимир Вълчев символично даде началото на турнира по шах в СУ „Георги Измирлиев“ като започна партия шах с Яна Матеева, гост на турнира от Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В 121 СУ „Георги Измирлиев“ се провежда детски шахматен турнир „Столичен дебют“. Турнирът е организиран от столичните шахматни клубове. В надпреварата участват десетки ученици и деца от детски градини.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Разработваме нормативен акт за финансиране на дейностите по интереси след края на проекта „Твоят час“, като един от акцентите ще бъде шахът

Министър Красимир Вълчев: Разработваме нормативен акт за финансиране на дейностите по интереси след края на проекта „Твоят час“, като един от акцентите ще бъде шахът

12 Май 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Разработваме нормативен акт за финансиране на дейностите по интереси след края на проекта „Твоят час“, като един от акцентите ще бъде шахът. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в 121 СУ „Георги Измирлиев“ по време на откриването на детски шахматен турнир „Столичен дебют“, организиран от столичните шахматни клубове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес съм тук не само, за да открия турнира по шах, но и да покажа положителното отношение на МОН към шаха като спорт и игра. Нашето желание е повече деца да се включат в играта, в изучаването на шаха и в дейностите по интереси, свързани с него. Шахът е играта, която възпитава едновременно и дисциплина на мисленето, креативност, упоритост, концентрация, търпеливост. Развива и пространственото и стратегическото мислене“, каза Вълчев. По думите му често се говори за агресията, а тя присъства във видеоигрите има такава. Вълчев заяви, че в шаха има много повече стратегическо мислене, отколкото във всяка друга игра. „Изследвания в други страни показват положителна зависимост между играта на шах и образователните резултати по учебните предмети", коментира министърът. Според него именно затова трябва да се насърчи с всички инструменти играта на шах между децата и учениците. „Ще направим това по линия на дейностите по интереси. Разработваме нормативен акт, въз основа на който ще финансираме дейностите по интереси след приключване на проекта „Твоят час“. Там една от областите, която ще насърчим това е играта на шах“, допълни министър Вълчев. Той обясни още, че ще бъде разработена и програма, която да включва и допълнителни мерки, стимулиращи повече деца да играят шах.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.