НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Раздадоха „Оскарите” в  театралния фестивал „Талантино” в града

Благоевград: Раздадоха „Оскарите” в театралния фестивал „Талантино” в града

30 Юни 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С огнено шоу и раздаване на „Оскари” бе закрито шестото издание на преглед на театралните школи „Талантино” в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Наградите връчи журито - доц. Огнян Спиров и Ники Станоев. Директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев” благодари на Община Благоевград за подкрепата при реализирането на фестивала. Пет дни градът бе театрална столица на млади таланти. Над 300 театрали от 17 театрални школи представиха 21 постановки.
Преди да започне самото награждаване, доц. Огнян Спиров и Ники Станоев поздравиха всички участници. „В тази възраст, в която сте, това е поощрение, за да видите, че има резултат от това, което правите. Духовният резултат е това, което сте вие”, каза Ники Станоев.
Награда в категория „Най-добро представление до 8 клас получи „Ревизор” по Н.В.Гогол от ТШ "Ер Малък". Индивидуална награда за актьорско майсторство получи Венцислав Венциславов (в ролята на Градоначалника). За „Главна мъжка роля” (до 8-ми клас) бе отличен Боян Георгиев (в ролята на Хлестаков). За „Главна женска роля” (до 8-ми клас) „Оскар” получи Силвана Димова (в ролята на Ана Андреевна). Наградата за „Поддържаща женска роля ( до 8-ми клас) отиде при Елиза Тодорова (в ролята на Маря Антоновна). Награда за музика и осветление (до 8-ми клас) получи "РЕВИЗОР" по Н.В.Гогол от ТШ "Ер малък". Индивидуална награда за актьорско майсторство получиха Александър Карасански (в ролята на Бернарда Алба) и Милен Златев. Награда за нов прочит на драматургичен текст (до 8-ми клас) бе връчена на Театрална школа към НЧ "Св.Климент Охридски" гр.Симитли и при ТШ "Ер малък" (до 12 клас) за „Домът на Бернарда Алба" по Ф.Г.Лорка. ТШ "Ер малък"( до 12 клас) с "Домът на Бернарда Алба" обра наградите и за костюми и сценография.
По традиция, финалът на празничната вечер бе озарен от прекрасна игра с огън, пред сградата на Младежки дом.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Постановката „Снежанка и джуджетата“ ще бъде представена в града като част от програмата на фестивала „Талантино“

Благоевград: Постановката „Снежанка и джуджетата“ ще бъде представена в града като част от програмата на фестивала „Талантино“

28 Юни 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Постановката „Снежанка и джуджетата“ ще бъде представена по време на фестивала „Талантино“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Бранимир Митов, директор на ДТ „Енчо Халачев“. Също така зрителите ще видят и „Колекционерът“ по романа на Джон Фаулз, „Очите на хората“, представен от Младежки театър „Драмеди“ - София. Публиката ще може да види и ,,Домът на Бернарда“ - „Очите на Бога“ по Ф. Г. Лорка. Специално за зрителите ще бъде представен и уъркшоп с доц. Огнян Спиров - преподавател по актьорско майсторство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В града започна шестото издание на фестивала „Талантино“

Благоевград: В града започна шестото издание на фестивала „Талантино“

26 Юни 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Шестото издание на преглед на театралните школи „Талантино“ в Благоевград започна. Фестивалът бе открит с две постановки - „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и Ученически театрален състав при СУ “Христо Ясенов“ - Етрополе, както и „Ревизор“ от Н.В. Гогол, представен от Театрална школа „Ер малък“ към ДТ „Проф. Енчо Халачев“ - Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Официалното начало на „Талантино“ постави журито, което тази година е в състав Веселин Калановски, Николай Станоев и доц. Огнян Спиров, както и директорът на ДТ „Проф. Енчо Халачев“ Бранимир Митов.
„Благодаря на кмета д-р Атанас Камбитов, както и на Община Благоевград, за това, че са до нас и ни подкрепят, за да съществува този фестивал!“, каза Бранимир Митов. Той отправи и благодарности към участници във фестивала, партньорите и журито.
„За мен е удоволствие да бъда четвърта година част от журито на този фестивал и искам да ви кажа, скъпи деца, че във вас са бъдещите просветители на тази държава- работете и се развивайте!“, каза Веселин Калановски в своето приветствие.
С ентусиазъм, Николай Станоев се обърна към своите приятели, с откровението, че те са израснали пред очите му. „Има сред вас хора, които идват от началото на фестивала, вече шест години, има и много нови такива и аз виждам, че има развитие във вас. Най-ценното нещо, което се случва в Благоевград, благодарение на Бранимир Митов и подкрепата на Община Благоевград, е този фестивал, защото няма нищо по- хубаво и ценно освен да виждаш детски усмивки, да виждаш озарени млади хора, мислещи, фантазиращи и които се занимават с театър“, каза Николай Станоев и благодари на преподавателите и ръководители на школите.
Своето приветствие отправи и доц. Огнян Спиров към участниците в „Талантино“.
Във втория ден на „Талантино“ жури и публика ще могат да проследят „Не се гаси туй, що не гасне“- драматизация по български автори, представена от Театрална школа към читалище „Св. Климент Охридски“- Симитли, „Женско царско“ от Ст. Л. Костов и Актьори без диплома - Правец, „Не падай духом“ от Станислав Стратиев, представен от ДЮТ „Мускетарите“ ЦПЛР - Перник, както и „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик Емануел Шмит и представен от Младежки театър „Приятели“- Пазарджик. Фестивалът ще продължи до 29 юни, включително, като началният час на първите постановки е 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Детската театрална школа „Водолей“ ще представи постановката „Копче за сън“ по време на фестивала „Талантино“

Благоевград: Детската театрална школа „Водолей“ ще представи постановката „Копче за сън“ по време на фестивала „Талантино“

26 Юни 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Детската театрална школа „Водолей“ ще представи „Копче за сън“ по време на фестивала „Талантино“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Бранимир Митов, директор на ДТ „Проф. Енчо Халачев“ в интервю за Радио „Фокус“ - Пирин. Представлението започва от 10.00 часа. „Вторият ден от фестивала продължава в 11.00 часа с „Бурята“ от Уилям Шекспир представена от Арт асоциация „Водолей“; детска театрална школа „Водолей“. Денят ще продължи отново с тяхно представление- „Найден“ по „Индже“ от Йордан Йовков. В 14.30 часа те отново ще влязат в роля, но този път съвместно с Театрално-танцов спектакъл. Те ще представят „Гара Калкута“ по Ханок Левин“, каза още Митов. „Таласъмът Тропалан“ от Янко Митев излиза на сцената в 16.00 часа, представен от Театрална школа „Талантино“ - Бургас. Фестивалният ден ще бъде закрит в 18.30 часа с „Не падайте духом“ от Станислав Стратиев, играно от Театрална школа „Талантино“ - Бургас.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.