НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Правителството на Япония преговаря за среща между Шиндзо Абе и Владимир Путин на ИИФ

ТАСС: Правителството на Япония преговаря за среща между Шиндзо Абе и Владимир Путин на ИИФ

3 Септември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Токио. Правителството на Япония преговаря за среща между министър-председателя на страната Шиндзо Абе и президента на Русия Владимир Путин по време на четвъртия Източен икономически форум (ИИФ) във Владивосток, макар и дневният ред на срещата все още да не е определен, заяви в понеделник генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Йошихиде Суга по време на редовната си пресконференция в Токио, предава ТАСС.
„Ако обстоятелствата позволяват премиерът (Шиндзо) Абе трябва да присъства на Източния икономически форум на 11 септември. Преговаряме за провеждането на среща там между лидерите на Япония и Русия, макар и конкретен дневен ред към този момент да не е определен“, заяви той.
Както съобщи агенция „Kyodo“ японската страна разглежда и възможността за среща във Владивосток с китайския президент Си Дзинпин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шиндзо Абе иска да сложи край на недоверието в отношенията със Северна Корея

ТАСС: Шиндзо Абе иска да сложи край на недоверието в отношенията със Северна Корея

2 Септември 2018 | 05:25 | Агенция "Фокус"
Токио. Шиндзо Абе иска да сложи край на недоверието в отношенията със Северна Корея, предава ТАСС.
"Бих искал да направи крачка към пробиване на черупката на недоверие между Япония и Северна Корея, след [срещата на върха] САЩ - Северна Корея - каза той. - В края на краищата трябва да се срещна с лидера Ким Чен-ун и да направя така, че тези преговори да допринасат за разрешаването на въпроса за отвлечените японски граждани ".
Oтвличанията на японски граждани от разузнавателните служби на Северна Корея е една от най-болезнените теми в отношенията между двете страни, които не поддържат официални дипломатически отношения. През 2002 г. Северна Корея призна за първи път, че е отвлекла само 13 японски граждани, и позволи на петима от тях да се завърнат у дома. Останалата част, бяха обявени за мъртви и техни роднини получиха останките, чиято автентичност не може да бъде потвърдена.
През май 2014 г. правителството на Япония и Северна Корея се споразумяха да проведат ново разследване на отвличането на японски граждани, но тази комисия впоследствие беше разпусната по инициатива на Пхенян.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея разкритикува Антонио Гутериш заради призива му за ядрено разоръжаване

AFP: Северна Корея разкритикува Антонио Гутериш заради призива му за ядрено разоръжаване

10 Август 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Северна Корея в петък обвини генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за това, че е направил „безразсъдни искания“ и че заема американската линия, когато е призовал за удостоверима и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров, предава AFP.
Гутериш направи изявлението след разговорите си с японския премиер Шиндзо Абе в Токио в сряда, където обсъждаше водените от САЩ усилия за прекратяване на ядрените и балистични ракетни програми на Северна Корея.
Началникът на ООН „трябва да прави това, което е полезно за настоящата ситуация на Корейския полуостров за мира и стабилността, а не само да пее хора за санкциите, за да угоди на определена страна“, се казва в изявление на севернокорейската мисия в ООН.
Мисията описа като „безразсъден“ коментарът на Гутериш, който обяви, че Северна Корея „може да бъде нормален член на международната общност в този регион чрез пълна денуклеаризация, която да е удостоверима и необратима“.
Изявлението казва, че Северна Корея е „удивена“ да чуе коментарите на Гутериш „във време, в което светът подкрепя и приветства историческата срещата на върха между Северна Корея и САЩ и съвместното изявление в Сингапур“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Майк Пенс посрещна тленните останки на американските военнослужещи, загинали в Корейската война

Sputnik: Майк Пенс посрещна тленните останки на американските военнослужещи, загинали в Корейската война

2 Август 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Тленните останки принадлежащи на десетки американски военнослужещи, загинали в Корейската война, бяха посрещнати в сряда от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс по време на официална церемония в Хонолулу, Хаваи, предава Sputnik.
„Някои наричаха Корейската война „Забравената война“. Но днес доказваме, че тези герои не са били забравени никога. Днес нашите момчета се прибират у дома“, заяви той в телевизионно обръщение.
Дървени сандъци с 55 комплекта тленни останки бяха прекарани към американска военновъздушна база в Южна Корея от Северна Корея миналия петък, като част от споразумение между президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Те ще бъдат формално идентифицирани в Хаваи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Русия чака Южна и Северна Корея във Владивосток

„Коммерсантъ“: Русия чака Южна и Северна Корея във Владивосток

30 Юли 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Дипломатически източник е разкрил пред руския вестник „Коммерсантъ“, че визитата на президента на Южна Корея Мун Дже-ин във Владивосток на Източния икономически форум (ИИФ, 11-13 септември) ще зависи в голяма степен от това дали севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се съгласи.
Лидерите на Япония и Китай, Шиндзо Абе и Си Дзинпин, вече приеха поканите си. Ако лидерите на двете части на Корейския полуостров също решат да участват в ИИФ, Москва ще успее за първи път в историята да събере лидерите на всички основни страни в Североизточна Азия на една и съща маса. „Коммерсантъ“ е научил как ще бъде изменен дневният ред на срещата заради това.
Както потвърди дипломатическият източник в Москва, президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е заинтересован от участие в ИИФ. Въпреки това, крайното решение все още не е взето и ще зависи в голямата си част от отговора на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Ако двамата лидери се съгласят да посетят едновременно Русия, за първи път в историята, на едно мероприятие ще се срещнат главите на Русия и всички четири големи страни в Североизточна Азия: Япония, Китай, Южна и Северна Корея. Пръв за участие в мероприятието се съгласи министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Японският посланик в Москва Тойохиса Кодзуки обяви това през октомври 2017 година, месец след приключването на ИИФ-2017. На 19 юли тази година посланикът на Русия в Китай Андрей Денисов потвърди, че президентът Си Дзинпин е приел руската покана и „ще се превърне в основния гост на ИИФ-2018“.
Поканата на Ким Чен-ун на ИИФ в Владивосток беше ясна още в края на май. Покана за посещение на Русия и среща с руския президент Владимир Путин беше предадена на севернокорейския лидер от руския външен министър Сергей Лавров, който посети Пхенян на 31 май. На 5 юли, президентският съветник на Путин по външна политика, Юрий Ушаков, заяви че Ким все още не е откликнал на поканата, но сътрудниците на „Коммерсантъ“ в Москва са изразили висока степен на увереност, че визитата ще се проведе. Към момента, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун вече се е срещнал с всички лидери на държави, традиционно въвлечени в проблемите на Корейския полуостров (Китай, САЩ, Южна Корея), с изключение на лидерите на Русия и Япония. Това е празнина, според него, която Ким желае да запълни.
Присъствието на лидерите от четирите източноазиатски страни във Владивосток ще повиши рязко престижа на ИИФ, твърди Иван Зуенко, научен сътрудник към Центъра за азиатско-тихоокеански изследвания. „Разбира се, на първа подобна среща е малко вероятно да се постигнат каквито и да е реални двустранни споразумения. Но сама по себе си подобна среща може да помогне за постигането на конкретни резултати на по-късен етап, които да са на двустранна основа“, заяви той пред „Коммерсантъ“.
За тенденцията, че сигурността в Азия ще бъде ключова за Русия в предстоящата година, говори и фактът, че в Кремъл през тази година за пръв път се заговори сериозно за въпроса за посещението на Владимир Путин на Източноазиатската среща на върха през ноември в Сингапур.
Това събитие, което се провежда от 2005 година, е посветено на обсъждането на проблемите на сигурността в Азиатския регион и по принцип привлича лидерите на САЩ, Китай и Югоизточните азиатски държави. Руският президент никога не е участвал в тази среща на върха. Въпреки факта, че финалното решение за пътуването до Сингапур не е прието, според източници на „Коммерсантъ“ в Москва, шансовете за визита на руския президент този път са много високи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не са платили на Северна Корея за връщането на останките на американските военнослужещи

ТАСС: САЩ не са платили на Северна Корея за връщането на останките на американските военнослужещи

28 Юли 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ не са покрили разходите на Северна Корея за търсенето и връщането на останките на американските военнослужещи, загинали по време на Корейската война, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, предава ТАСС.
Лидерът на Северна Корея „Ким Чен-ун изпълни своите обещания, които даде на президента (на САЩ Доналд Тръмп) за връщането на останките на загиналите американски войници“, отбеляза тя.
Според думите ѝ американските закони „дават право на министъра на отбраната да заплати на Северна Корея или която и да е друга страна разходите свързани с намирането и складирането на останките. В този конкретен случай, Северна Корея не поиска никакви пари и никакви пари не са били трансферирани към тях“, поясни Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея е създала преговорен екип за установяване на диалог с Япония

ТАСС: Северна Корея е създала преговорен екип за установяване на диалог с Япония

27 Юли 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея е създала екип за преговори за установяване на диалог с Япония, предава ТАСС, като се позовава на информация на японската агенция „Kyodo“.
По данни на агенцията екипът е бил сформиран в периода между двете срещи на върха: Северна Корея – Южна Корея (27 април) и Северна Корея – САЩ (12 юни).
Не е ясно кой ръководи екипа. Както поясняват източниците, един от членовете на преговорния екип е ръководителят на отдела за единен фронт на Корейската работническа партия Ким Йонг-чол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доналд Тръмп благодари на Ким Чен-ун за това, че е „спазил думата си“ и е върнал останките на загиналите американски военнослужещи

Sputnik: Доналд Тръмп благодари на Ким Чен-ун за това, че е „спазил думата си“ и е върнал останките на загиналите американски военнослужещи

27 Юли 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на пресконференция в петък, че желае да благодари на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за това че е изпълнил обещанието си и е върнал останките на някои американски военнослужещи, загинали по време на Корейската война, предава Sputnik.
„Искам да благодаря на председателя Ким за това, че спази думата си. Все още имаме пристигащи останки, но искам да благодаря на председателя Ким пред медиите, за това че изпълни обещанието, което направи пред мен, и съм сигурен че ще продължи да изпълнява това обещание, докато те търсят, и търсят, и търсят (още останки)“, заяви Тръмп пред журналисти.
По-рано в петък американски самолет пренесе останките до въздушната база „Осан“ в Южна Корея от севернокорейското пристанище „Вонсан“. Информациите твърдят, че е имало 55 комплекти останки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Самолетът с останките на американските войници на борда се е върнал във военната база край Сеул

ТАСС: Самолетът с останките на американските войници на борда се е върнал във военната база край Сеул

27 Юли 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Сеул. Транспортен самолет на САЩ в петък се е върнал от Северна Корея в базата си „Осан“ край Сеул, където на американското правителство са предадени останките на военнослужещи, загинали в годините на Корейската война, предава ТАСС.
Сега останките ще бъдат щателно изучени от американските специалисти. Процесът може да отнеме до пет дни.
По-рано Белият дом съобщи, че Северна Корея е предала на САЩ останки на американски военни, загинали по време на войната на Корейския полуостров. Договореността за предаването на останките бе постигната по време на срещата на високо равнище между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, проведена в Сингапур на 12 юни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Самолет, пренасящ останките на американски войници, загинали в Корейската война, е потеглил от Северна Корея

Белият дом: Самолет, пренасящ останките на американски войници, загинали в Корейската война, е потеглил от Северна Корея

27 Юли 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом съобщи, че американски военен самолет, пренасящ останките на американски военнослужещи, загинали по време на Корейската война, е напуснал Северна Корея, предава AFP.
Останките, както Пхенян се съгласи след срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на САЩ в Сингапур, ще се пренесат до американската военновъздушна база „Осан“ в Южна Корея.
„Самотетът на ВВС на САЩ С-17, пренасящ останките на падналите военнослужещи, е заминал от град Вонсан в Северна Корея“, пише в официално заявление на Белия дом.
„Днешното действие представлява важна крачка за завръщането на остнаките от Северна Корея и подновяването на операцията в страната по издирването на приблизително 5300 американци, които не са се върнали у дома“, допълва се в документа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Преговорите със Северна Корея ще отнемат дълго време

Доналд Тръмп: Преговорите със Северна Корея ще отнемат дълго време

13 Юли 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ядреното разоръжаване на Северна Корея ще отнеме повече време, отколкото ще се хареса на всички, предава ABC News.
„Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е отдаден на пълното ядрено разоръжаване. Много добри неща предстоят“, заяви Тръмп и посочи прекратяването на ядрените и ракетните изпитания на страната, както и че редица полигони са „взривени“.
„Но това е процес. Може би ще отнеме повече време, отколкото се харесва на всички, но аз съм свикнал на дълги процеси. Не сме свалили санкциите и те хапят режима“, допълни той по време на съвместна пресконференция с британския министър-председател Тереза Мей.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Мун Дже-ин призова Северна Корея и САЩ да придвижат напред ядреното разоръжаване

Reuters: Мун Дже-ин призова Северна Корея и САЩ да придвижат напред ядреното разоръжаване

13 Юли 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин в петък призова Северна Корея и САЩ да придвижат напред сключването на договор, който ще прекрати ядрената програма на Пхенян, предава Reuters.
„Ако лидерът Ким (Чен-ун) спази обещанието си за денуклеаризация, той ще поведе страната си към просперитет“, заяви Мун по време на визита в Сингапур.
„Пътят никога не е лесен, но ако споразуменията на срещата на върха бъдат осъществени с искреност, целта може да бъде постигната“, добави той, визирайки срещата на Ким с президента на САЩ Доналд Тръмп през миналия месец.
Южнокорейският президент допълни, че страната му желае да изгради икономическа общност със Севера, веднъж щом усилията за изкореняване на ядрените амбиции на Пхенян бъдат завършени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Визитата на Майк Помпео в Пхенян е определена като безрезултатна

CNN: Визитата на Майк Помпео в Пхенян е определена като безрезултатна

11 Юли 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Служители на Белия дом смятат, че посещението на американския държавен секретар Майкъл Помпео в Пхенян е преминало изключително неуспешно и е показало, че няма разбиране между лидерите на двете страни, предава американския телевизионен канал CNN.
Както отбелязват източниците, Белият дом e стигнал до извода, че пътуването на шефа на американската дипломация в Северна Корея е "е минало възможно най-зле". Според този източник Пхенян не е доказал своята готовност за напредък по отношение на изпълнението на споразуменията, постигнати на срещата на върха в Сингапур. Не е имало и договорени срокове за ядрено разоръжаване.
Според телевизионния канал на Помпео е било обещано, че ще може да се срещне с Ким Чен-ун, но това не се е случило.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Южна Корея се отказа от ежегодната правителствена военна тренировка, докато преговорите със Северна Корея продължават

Reuters: Южна Корея се отказа от ежегодната правителствена военна тренировка, докато преговорите със Северна Корея продължават

10 Юли 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Сеул. Северна Корея обяви във вторник, че е взела решение да се откаже от ежегодната правителствена мобилизационна тренировка през тази година като част от прекратените съвместни учения със САЩ, но ще продължи да провежда собствени учения, за да поддържа готовността си, предава Reuters.
Новината беше съобщена от министрите на отбраната и на безопасността. Тренировката, наречена упражнения „Улчи“, обикновено се провежда всеки август месец в тандем със съвместното военно учение със САЩ наречено „Свободен пазител“.
От президентския офис на Северна Корея заявиха, че отмяната на общите учения може да подпомогне продължаващите преговори за ядрено разоръжаване между Северна Корея и САЩ.
„Нашата армия ще изпълни планираните си едностранни учения през тази година и ще реши за съвместните учения чрез близки консултации със САЩ“, заяви министърът на отбраната Сонг Йюнг-му.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Китай може да оказва „негативен натиск“ върху Северна Корея

Доналд Тръмп: Китай може да оказва „негативен натиск“ върху Северна Корея

9 Юли 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник засили опасенията, че Китай може да търси начини да подкопае американските усилия за ядрено разоръжаване на Северна Корея, но изрази увереност, че лидерът Ким Чен-ун ще „уважи договора“, който е подписал с него, пише американското електронно издание The Hill.
„Уверен съм, че Ким Чен-ун ще уважи договора, който подписахме и, дори по-важно, нашето ръкостискане. Съгласихме се, че Северна Корея ще извърши ядрено разоръжаване. Китай, от друга страна, може да оказва негативен натиск върху споразумението, заради нашата позиция относно търговията с тях – Надявам се, че не е така!“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Договорът“, който Тръмп визира, е кратък документ, подписан от него и Ким Чен-ун в края на историческата им среща на върха в Сингапур, на която Северна Корея се ангажира да „работи към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“.
По-малко от месец след срещата, съмненията се повишиха относно това дали Пхенян желае да предприеме конкретни стъпки към демонтиране на ядрения си арсенал.
Северна Корея обвини САЩ за налагането на „едностранни искания за денуклеаризация“ по време на серии от разговори през миналата седмица с държавния секретар Майк Помпео.
Самият Помпео по-късно отхвърли тези коментари, заявявайки че двете страни са „постигнали прогрес“ и че разговорите продължават.
„Северна Корея препотвърди ангажимента си към пълна денуклеаризация. Проведохме подробни и съществени разговори за следващите стъпки към пълна и цялостна денуклеаризация“, заяви държавният секретар на САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Северна Корея може да има отношения със САЩ по подобие на Виетнам

Майк Помпео: Северна Корея може да има отношения със САЩ по подобие на Виетнам

9 Юли 2018 | 05:48 | Агенция "Фокус"
Ханой. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Северна Корея в неделя да повтори пътя на Виетнам в изграждането на нови отношения със САЩ, както Ханой го направи повече от четири десетилетия след Виетнамската война, предава Voice of America.
Помпео, който е на посещение във виетнамската столица, след като прекара два дена в Пхенян в преговори насочени към денуклеаризацията на Северна Корея, заяви че 23 години нормални взаимоотношения между САЩ и Виетнам трябва да са доказателство за севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че САЩ може да създава нови връзки със стари съперници.
„Знаем, че е реална възможност, защото виждаме как Виетнам премина през този забележителен път“, заяви Помпео.
Той отговори и на обвинението на Северна Корея, че САЩ са отправили „невъзможни“ искания за прекратяване на ядрената си програма и че разговорите им са били „жалки“.
„Ако тези искания са били невъзможни, значи светът е невъзможен“, заяви Помпео, отбелязвайки че Съветът за сигурност на ООН е изискал на няколко пъти от Севера да се отърве от ядрените си оръжия и да прекрати балистичната си ракетна програма.
Според него фактът, че САЩ си „сътрудничат – а не воюват“ с Виетнам „е доказателство, че когато една държава реши да създаде по-светло бъдеще за себе си, заедно със САЩ, ние спазваме своите американски обещания“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: След посещението на Майк Помпео в Северна Корея: Следващата среща е насрочена за 12 юли

VOA: След посещението на Майк Помпео в Северна Корея: Следващата среща е насрочена за 12 юли

8 Юли 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Токио. Следващата среща между представители на САЩ и Северна Корея ще се проведе на 12 юли. Това стана ясно след преговорите в Пхенян на американския държавен секретар Майк Помпео с високопоставени представители на севернокорейския режим, предава Voice of America.
В рамките на пресконференция в японската столица Токио, Помпео разкри, че насроченото заседание „може да бъде преместено с ден или два“. В рамките му ще преговарят лица, „отговорни за връщането на тленните останки“ на американски военнослужещи, загинали в годините на Кореската война (1950-1953 г.)
Държавният секретар на САЩ описа проведените разговори в Пхенян като „продуктивни“. Помпео обаче не се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че във Вашингтон така или иначе не са очаквали провеждането на подобна среща.
Това беше третото посещение на Помпей в Северна Корея от началото на годината. За първи път американският дипломат остана в страната за двудневни разговори. Визитата му бе първа след историческата среща на върха в Сингапур между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Япония е окуражена от потвържденията на САЩ и Южна Корея, че санкциите срещу КНДР остават

Reuters: Япония е окуражена от потвържденията на САЩ и Южна Корея, че санкциите срещу КНДР остават

8 Юли 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Токио. Министърът на външните работи на Япония Таро Коно заяви в неделя в Токио, че САЩ и Южна Корея са потвърдили ангажимента си да спазват санкциите срещу Северна Корея, докато тя не се откаже да развива ядрената и ракетната си програма, предава Reuters.
Изявлението на японския дипломат дойде след срещата му с външните министри на САЩ и Япония Майк Помпео и Канг Гьон-хва в Токио.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Санкциите ще останат до пълното ядрено разоръжаване на Северна Корея

Майкъл Помпео: Санкциите ще останат до пълното ядрено разоръжаване на Северна Корея

8 Юли 2018 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Токио. Санкциите ще останат до пълното ядрено разоръжаване на Северна Корея, заяви американският държавен секретар Майкъл Попмпео по време на визитата си в Токио, предава AFP.
Държавният секретар на САЩ е в Токио, за да информира японския и южнокорейския си колеги за разговорите, които той характеризира като продуктивни.
Но скоро след като напусна Пхенян, Северна Корея направи гневно изявление, с което отхвърли онова, което описа като "гангстерско" искане на Вашингтон за бързо ядрено разоръжаване.
Помпео говори на пресконференция с колегите си от Япония и Южна Корея и заяви, че е имал "продължителни дискусии" за пълна денуклеаризация със севернокорейски официални представители.
"Ще има проверки, свързани с пълното ядрено разоръжаване, както президентът Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се договориха", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Северна Корея определи разговорите с Майк Помпео като „жалки“

Politico: Северна Корея определи разговорите с Майк Помпео като „жалки“

7 Юли 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Пхенян. В събота Северна Корея заяви, че преговорите на високо ниво с американската делегация, водена от държавния секретар Майк Помпео, са „жалки“ и обвини Вашингтон за това, че се опитва едностранно да окаже натиск върху страната да се откаже от ядрените си оръжия, пише американското електронно издание Politico.
Изявлението на Северна Корея идва часове, след като Помпео приключи двудневните си разговори с висшестоящите представители на Северна Корея, без обаче да се среща с лидера на страната Ким Чен-ун, но с ангажименти за нови разговори за денуклеаризацията и връщането на останките на американски военнослужещи, загинали по време на Корейската война.
Преди да излети от Пхенян, Помпео заяви пред журналисти, че преговорите му с висшестоящия представител на Северна Корея Ким Йонг-чол е било „продуктивно“, проведено с „добри намерения“ и че „голям прогрес“ е бил постигнат в някои области. Той отбеляза, че „все още има много работа за вършене“ в други области, много от които ще бъдат решени от работни групи, които двете страни ще създадат.
От Северна Корея се появиха много по-яростни оценки за разговорите, заявявайки че САЩ са се отвърнали от добрия дух на срещата на върха от миналия месец между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, като са поставили „едностранни и престъпни“ искания за пълното, доказуемо и необратимо ядрено разоръжаване на страната.
От Пхенян заявиха, че изходът от разговорите е бил „много притеснителен“, защото е довел до „опасна фаза, която може да разклати нашата готовност за денуклеаризация, която беше твърда“.
„Очакваме, че американската страна ще предложи конструктивни мерки, които ще помогнат за изграждането на доверие, базирано на добрия дух от срещата между двамата лидери… обмисляхме и предоставянето на реципрочни мерки“, е заявил неназован говорител на севернокорейското външно министерство в изявление, предадено от Корейската държавна информационна агенция (KCNA).
„Въпреки това, отношението и позицията на САЩ показани по време на първата среща на високо равнище, без съмнение беше жалка“, допълни говорителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп обяви въоръжените сили на САЩ за най-силните в света

ТАСС: Доналд Тръмп обяви въоръжените сили на САЩ за най-силните в света

6 Юли 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че американските въоръжените сили са най-силните в света и изрази надежда, че Америка никога няма да се налага да ги използва, предава ТАСС.
Тези думи Тръмп изрече по време на среща със свои поддръжници в американския щат Монтана.
„Ще го кажем така, че да го чуят всички. Имаме най-великите въоръжени сили и, надявам се, никога няма да ни се налага да ги използваме. Знаете ли единственият начин, при който никога няма да ви се налага да ги използвате? Ако те са толкова добри, толкова мощни, толкова силни, че никой няма да иска да си играе игри (с вас)“, заяви американският президент, добавяйки че Вашингтон прави именно това.
В същото време той заяви, че е необходимо „да се разбираме с други страни“, в това число и с ядрените държави. „Да се разбираме помежду си – това действително е добро и мъдро“, подчерта Тръмп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония смекчава мониторинга си върху потенциалните ракетни изстрелвания на Северна Корея

ТАСС: Япония смекчава мониторинга си върху потенциалните ракетни изстрелвания на Северна Корея

1 Юли 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония смекчава мониторинга си върху потенциалните ракетни изстрелвания на Северна Корея на фона на подобряващите се отношения между Пхенян и Западните държави, предава ТАСС.
Японският вестник „Asashi“ отбелязва, че от 29 юни корабите на Японската морска отбрана, оборудвани с комплекси за противоракетна отбрана „Aegis“, са били освободени то денонощното си бойно дежурство в Японско море.
От сега, в случай на нов ракетен изстрел от Северна Корея, те ще бъдат въведени в бойна готовност в рамките на 24 часа.
Редът за унищожаване на севернокорейски ракети, в случай че те носят потенциална заплаха за Япония, остава да действа по същия начин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yonhap: Северна и Южна Корея нормализират морското си сътрудничество

Yonhap: Северна и Южна Корея нормализират морското си сътрудничество

1 Юли 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Сеул/Пхенян. Министерството на отбраната на Южна Корея обяви в неделя, че Северна и Южна Корея са възстановили радиокомуникациите между корабите си за по-добро общуване по море за първи път от 10 години, предава южнокорейската информационна агенция Yonhap.
От министерството добавиха, че възстановяването на комуникациите има за цел да потвърди скорошните ангажименти на двете държави да преустановят военното напрежение и да предотвратят неочаквани конфронтации, особено в Жълто море.
По време на изпитателна комуникация, южнокорейски военноморски плавателен съд се е свързал със севернокорейска патрулираща лодка, която е отговорила веднага на сигнала.
Отбранителното министерство допълни, че морските комуникациите между двете съседки са били прекъснати през май 2008 година, когато от Севера са престанали да отговарят на южнокорейските сигнали.
Това е поредната стъпка в затоплящите се отношенията между Северна и Южна Корея.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ким Чен-ун  е помолил Китай да ходатайства  за бързо вдигане на санкциите

Reuters: Ким Чен-ун е помолил Китай да ходатайства за бързо вдигане на санкциите

1 Юли 2018 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Пхенян/Пекин. По време на визитата си в Пекин севернокорейският лидер е помолил китайския президент Си Дзинпин да ходатайства за по-бързо вдигане на санкциите срещу Северна Корея е съобщил японския вестник Yomiuri, цитиран от Reuters.
Ким е помолил китайската страна за съдействие след успешно приключилата среща между него и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур
По думите на вестника китайският президент е обещал да положи „максимални усилия“.
Ким посети Китай само седмица след историческата среща в Сингапур.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс:  Северна Корея е ускорила производството на ракетно гориво на някои секретни обекти

Интерфакс: Северна Корея е ускорила производството на ракетно гориво на някои секретни обекти

30 Юни 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Северна Корея е ускорила производството на ракетно гориво на някои секретни обекти, твърдят от американският канал NBC, като се позовават на източници на американското разузнаване, предава Интерфакс.
В телевизията събеседници, които имат достъп до класифицирана информация, разказаха, че според получената информация, КНДР може тайно да ускори производството на гориво, както и на множество компоненти за ядрени оръжия. В допълнение, те вярват, че в бъдеще Пхенян ще се опита да скрие от Съединените щати самото съществуване на обектите, които се занимават с това производство.
"Няма никакви доказателства, че Северна Корея би желала да се намали арсенала или да спре производството (на гориво и компоненти за ядрени бойни глави - ИФ)," - каза един от събеседниците на NBC.
"Има абсолютно ясни доказателства, че те се опитват да мамят Съединените щати", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: Доналд Тръмп заяви, че няма да „пришпорва“ преговорите със Северна Корея

Korea Herald: Доналд Тръмп заяви, че няма да „пришпорва“ преговорите със Северна Корея

29 Юни 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да избързва с преговорите със Северна Корея за разпускането на нейните оръжейни програми, сравнявайки процеса с печене на пуйка, пише Korea Herald.
Доналд Тръмп заяви по време на митинг в щата Северна Дакота, че ще продължи работата по пълното ядрено разоръжаване на Северна Корея, след като наскоро проведе историческа среща с нейния лидер Ким Чен-ун.
Той отговори непряко на критиците на постигнатите споразумения, които говорят, че поетите ангажименти между двамата лидери са мъгляви и проточващи се във времето.
„И сега нещата се готвят. И не трябва да се бърза. Това е все едно да засилиш фурната, докато печеш пуйка в нея. Тя няма да се сготви добре“, допълни той. „Колкото повече се бърза, толкова по-лошо ще стане. Колкото по-дълго време отнеме, толкова по-добре“, заключи президентът на САЩ.
В първоначалната фаза от преговорите за ядреното разоръжаване правителството на Тръмп настояваше за бърз процес, но Северна Корея настоя за „разделен на фази и синхронизиран“ начин за действие, който да включва и отсрещни отстъпки от страна на САЩ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Чосун Илбо“ : Американски сенатори искат надзор над ядреното разоръжаване на Северна Корея

„Чосун Илбо“ : Американски сенатори искат надзор над ядреното разоръжаване на Северна Корея

28 Юни 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Група сенатори и от Републиканската, и от Демократическата партия на САЩ представиха проектозакон, с който призоваха президента Доналд Тръмп да докладва периодично за развоя на преговорите за ядрено разоръжаване на Северна Корея, водени от неговата администрация, пише „Чосун Илбо“.
Проектозаконът е представено от демократа Робърт Менендез и от републиканеца Кори Гарднър и призовава президента да праща на Конгреса писмен доклад за ядреното разоръжаване през 30 дни.
Конгресмените също така заявиха необходимостта санкциите срещу Пхенян да продължат докато не се изпълни „значимо и проверяемо ядрено разоръжаване“, както и САЩ да не използват военно решение срещу Северна Корея в разрез с международното право.
„След като правителството подписа мъгляво общо заявление в Сингапур без каквито и да е детайли за начина, по който разоръжаването ще се осъществи, ние се нуждаем от надзора на Конгреса“, заяви Менендез.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Тръмп подготвя ракети за отбрана срещу евентуално нападение от Ким Чен-ун

The Daily Express: Доналд Тръмп подготвя ракети за отбрана срещу евентуално нападение от Ким Чен-ун

28 Юни 2018 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се подготвят да монтират ракетен отбранителен радар в Хаваи, за да идентифицират всякакви ракети изстреляни от Северна Корея, след като експерти твърдят, че заплахата от севернокорейска атака „не си е отишла“, пише британският всекидневник The Daily Express.
Според американската агенция за ракетна отбрана, радарната система ще бъде способна да различава бойни глави от примамки, предназначени да излъжат ракетните отбранителни системи, както и да пренася информация до прехващачи в Аляска, предназначени за сваляне на ракети.
Давид Санторо, директор за ядрената политика в изследователския институт „Тихоокеански форум“ в Хонолулу, направи силно предупреждение и заяви, че въпреки срещата между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заплахата от Северна Корея не си е отишла.
„През последните няколко седмици виждаме така нареченото развитие на мирната инициатива, но реалността е че заплахата е все още тук. Тя няма да си отиде“, заяви Санторо.
Американският сенатор Браян Шатц, който е привърженик на радарни системи, заяви че сенаторите вече са обсъдили проекта с Адмирал Хари Харис, бившият командир на американските сили в Тихия океан.
„Вече имаме здрави възможности, но работейки с Адмирал Харис, ние искаме да се подсигурим двойно, че имаме най-силната комбинация от ракетни прихващачи и радарни системи някъде“, заяви Шатц.
Сенаторите вече планират да изхарчат 61 милиона долара за планирането на радарната система.
Агенцията за ракетна отбрана заяви, че очаква тя да е от 9 до 15 метра широка и 18 до 24 метра висока.
Вероятно тя ще бъде с плоска повърхност като тази в Шемя, Аляска, вместо с кълбеста като други военни радари.
Според сенаторите, прогнозното финансиране на целия проект ще бъде близо 1 милиард долара.
От Агенцията за ракетна отбрана не уточниха нищо за процеса, кога ще започне, нито пък колко време ще отнеме.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Нарастват страховете от перспективата за „мирно споразумение“ между Доналд Тръмп и Владимир Путин

The Times: Нарастват страховете от перспективата за „мирно споразумение“ между Доналд Тръмп и Владимир Путин

28 Юни 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания се страхува, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подкопае НАТО като сключи „мирно споразумение“ с президента на Русия Владимир Путин, при срещата им през следващия месец, пише британският вестник The Times.
Министри от британския кабинет се опасяват, че Тръмп може да бъде убеден да намали ангажиментите на американските военни сили в Европа, по този начин компрометирайки отбраната на държавите от НАТО срещу евентуална руска агресия.
Те също са притеснени, че американският президент може да предаде на Владимир Путин пропагандна победа като отмени или промени планираните военни учения на Алианса.
Всеки такъв ход може да предизвика екзистенциална криза за 29-членния съюз, който гарантира сигурността на Запада от 1949 година насам, разчитайки на мощта на американските военни сили. Представители на НАТО се опасяват, че Тръмп може да потърси начин да повтори своето „мирно споразумение“ с Ким Чен-ун и Северна Корея, което генерира позитивно отразяване. Той изненада наблюдателите по време на преговорите, като отмени американските военни учения с Южна Корея.
Представители на Белия дом се предполага, че не са наясно с плановете на Доналд Тръмп за срещата в Европа, допринасяйки за безпокойството на натовските представители. Един министър от кабинета е заявил: „Това, от което се притесняваме, е че някакъв вид „мирно споразумение“ между Путин и Тръмп ще бъде обявено. Можем да видим двамата как казват, „Защо държим всичката тази военна техника в Европа?“ и да се съгласят заедно да я премахнат“.
Те допълниха, че политиката зад всякакъв такъв подобен ход от Тръмп би била трудна за навигиране: „Трудно е да застанеш против мира, но ще бъде ли наистина мир?“.
Джон Болтън, съветникът по национална сигурност на САЩ, се срещна с британския си колега Марк Седуил в понеделник. Правителствени представители на Великобритания търсят яснота за намеренията на американския президент, имайки предвид че в плановете му попада и визита във Великобритания като част от Европейската му обиколка.
Страните от НАТО са изправени пред огромен натиск да увеличат разходите си за отбрана, след като Доналд Тръмп настоя държави като Германия да заделят 2 процента от своите БВП. Тръмп ще пристигне на срещата на върха на НАТО в Брюксел, насрочена за 11 и 12 юли, малко след като реципрочните санкции на Европейския съюз срещу американски стоки влязат в ефект, което може да нажежи положението.
Говорейки с министри, официални представители и експерти, The Times откри опасения, че срещата на върха на НАТО и срещата между Путин и Тръмп може да предизвика:
- Владимир Путин да убеди Доналд Тръмп, че САЩ не трябва да вземат участие във военните учения на НАТО в Норвегия през тази есен, позволявайки на американския президент да спести големи разходи.
- Разполагането на американска военна база в Полша финансирана от полското правителство в двустранно споразумение извън условията на НАТО.
- Тръмп да приеме анексията на Крим и да промени решението си за санкциите, в замяна на прекратяване на огъня в източна Украйна. Джон Болтън отхвърли това предположение.
Правителствен източник заяви, че Доналд Тръмп може да се опита да си осигури връщането на Едуард Сноудън, който разкри секретна информация по сигурността, след което избяга в Русия, и за чиято екзекуция президентът вече призова.
Министър от кабинета заяви, че по-нататъшна провокация от Москва се очаква след края на Световното първенство, „възможно дори в следващите шест месеца“.
Европейските лидери ще обсъдят заплахата, която Доналд Тръмп представлява за Западното единство по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък. Премиерът Тереза Мей се очаква да изясни позицията на Великобритания, че е готова да се сключи в европейските инициативи, за да се контрира заплахата от Русия, дори те да не са подкрепени от САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Москва и Вашингтон сключиха споразумение за провеждане на среща на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин

The Moscow Times: Москва и Вашингтон сключиха споразумение за провеждане на среща на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин

28 Юни 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. САЩ и Русия сключиха споразумение за скорошно провеждане на среща на върха между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, заяви съветникът по външни работи на Кремъл Юри Ушаков пред журналисти в сряда, пише руското електронно издание The Moscow Times.
Ушаков, говорейки след като Путин проведе разговори със съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън в Кремъл, заяви че срещата на върха ще се проведе във взаимно подходяща трета страна и че са нужни още няколко седмици, за да бъде подготвена тя.
„Тази среща се планира от много време“, заяви Ушаков. „Тя е от огромно значение за Русия и Америка, но и от огромно значение за цялата международна ситуация. Мисля, че това ще бъде главното събитие на лятото“.
Подобна среща е вероятно да раздразни съюзниците на САЩ, които искат да изолират Путин, като например Великобритания, която е притеснена от отношението на Тръмп към Русия. Вероятно отношенията ще се влошат и сред чуждестранни и местни критици, които оспорват отдадеността на Тръмп към НАТО и се тормозят от желанието му да възстанови връзките с Русия, дори и при факта, че Вашингтон затяга санкциите.
Юри Ушаков допълни, че Москва и Вашингтон ще обявяват времето и мястото на срещата в четвъртък. По-нататъшните детайли тепърва ще се разработват, допълни той.
Срещата се очаква да се проведе, след като Тръмп посети срещата на върха на НАТО в Брюксел през следващия месец. Висшестоящ представител на САЩ заяви във вторник, че столицата на Финландия Хелзинки се обсъжда като подходяща локация.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея разбира САЩ за „пълното ядрено разоръжаване“

Reuters: Северна Корея разбира САЩ за „пълното ядрено разоръжаване“

28 Юни 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че е уверен че Северна Корея разбира обхвата на американското желание за пълно ядрено разоръжаване, както двете страни се споразумяха след срещата на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава Reuters.
„Бяхме доста недвусмислени в нашите разговори за това какво имаме предвид, когато кажем пълно ядрено разоръжаване“, заяви Помпео по време на изслушване пред бюджетна комисия в Сената.
Той допълни, че ще води продължаващите разговори с Пхенян, но отказа да обсъжда детайли. „Те гледат това изслушване“, заяви той.
Помпео добави и че е видял „скромно количество“ на отстъпление от Китай в налагането на санкциите върху Северна Корея.
„Случаят е, че наблюдавахме как Китай не налага контрол върху своите погранични зони толкова силно, колкото го правеха преди шест или 12 месеца“, заяви той.
Помпео беше разпитан и за изказването на Доналд Тръмп след срещата с Ким Чен-ун, в което той заяви че Северна Корея вече не представлява ядрена заплаха, твърдение оспорвано от анализатори и осмивано от Демократи.
Държавният секретар защити изявлението, заявявайки че Тръмп е ограничил заплахата, като е успокоил напреженията. „Мисля, че мнението му беше правилно. За момента сме ограничили риска“, уточни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай ще помогне по всякакъв възможен начин за ядреното разоръжаване на Северна Корея, според Майк Помпео

ТАСС: Китай ще помогне по всякакъв възможен начин за ядреното разоръжаване на Северна Корея, според Майк Помпео

28 Юни 2018 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на Китай Си Дзинпин е уверил ръководството на САЩ, че Пекин по всякакъв възможен начин ще съдейства за прекратяването на ядрената програма на Северна Корея, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от ТАСС.
„Срещнах се с президента Си скоро след сингапурската среща на върха. Той ме увери, че те ще работят заедно с нас, за да гарантират ядреното разоръжаване на Северна Корея“, заяви американският външен министър по време на изслушване пред бюджетна комисия в Сената.
„На този етап ще разчитам на факта, че неговите цели съвпадат с нашите. Ние безусловно наблюдаваме, за да се убедим, че всяка страна която е заявила помощ пред нас, в действителност ни помага“, отбеляза Помпео.
Сенатор Линдзи Греъм (републиканец от щата Южна Каролина) се поинтересува дали Китай в последно време не е започнал да отслабва контрола си върху санкциите над Северна Корея. „Да, малко“, беше отговорът на държавния секретар.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Доналд Тръмп вярва, че участието на Русия в геостратегически срещи е неизбежно

Майк Помпео: Доналд Тръмп вярва, че участието на Русия в геостратегически срещи е неизбежно

28 Юни 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вярва, че участието на Русия в геостратегически срещи, като тези на Г7, е неизбежно, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на изслушване в сряда пред бюджетна комисия на Сената, предава Sputnik.
„Президентът дълбоко вярва, че да имаме Русия като част от тези важни геостратегически разговори, е неизбежно“, заяви Помпео, след като бе запитан дали Москва трябва да се върне към организации, подобни на срещата на върха на Г7.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Сателитни изображения показват, че Северна Корея все още да се занимава с ядрен изследователски център, въпреки ангажимента си за денуклеаризация

Washington Examiner: Сателитни изображения показват, че Северна Корея все още да се занимава с ядрен изследователски център, въпреки ангажимента си за денуклеаризация

27 Юни 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Сателитни изображения, заснети на 21 юни, показват че Северна Корея продължава да работи върху своя център за ядрени изследвания, след срещата на върха в Сингапур по-рано през месеца, пише американското електронно издание Washington Examiner.
Според доклад, публикуван в сряда от уебсайта „38 North“, който се занимава с анализиране на Северна Корея от центъра „Стимсън“, работата върху обекта „продължава с пълна пара“. Съдейки от изображенията, докладът отбелязва, че изглежда сякаш Северна Корея е модифицирала охладителните системи на своя реактор за производство на плутон, построила е нова сграда до охлаждащата кула и е извършила допълнителен строеж до експериментален леководен реактор. Докладът е базиран на сателитни изображения на ядрения изследователски център „Йонгбйон“ в Северна Корея, заснети от „Еърбъс Дефенс енд Спейс“.
„Продължителната работа в съоръжението Йонгбйон не трябва да се разглежда като свързано с обещанието на Северна Корея за денуклеаризация“, се казва в доклада. „Ядрените съоръжения на Северна Корея може да се очаква да продължат с работата си както обикновено, докато не бъдат получени специфични заповеди от Пхенян.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Владимир Путин е възможно да се проведе в Хелзинки, след срещата на върха на НАТО

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Владимир Путин е възможно да се проведе в Хелзинки, след срещата на върха на НАТО

27 Юни 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че подготвяната му среща с президента на Русия Владимир Путин може да се проведе в Хелзинки, след срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли, предава Reuters.
Тръмп заяви пред репортери, че с руския си колега ще обсъди войната в Сирия и ситуацията в Украйна.
По-рано в сряда съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън беше на посещение в Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. След това беше оповестено, че е взето решение за провеждане на среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, но детайли не бяха разкрити.
Последната среща на двамата президенти беше през ноември 2017 година във Виетнам, в кулоарите на срещата на форума за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ (Русия): Съгласувани са времето и мястото на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

„Взгляд“ (Русия): Съгласувани са времето и мястото на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

27 Юни 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Представителите на Москва и Вашингтон са съгласували времето и мястото на провеждане на срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Това бе съобщено от помощника на руския ръководител Юрий Ушаков след срещата между президента и съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. Той уточни, че подробности ще бъдат огласени в четвъртък, 28 юни, пише „Взгляд“.
„Вероятно президентите ще се срещнат в средата на деня. Несъмнено ще има разговор на четири очи, а също така се предполага, че най-вероятно ще има работна закуска и съвместна пресконференция“, заяви Ушаков. Той отбеляза, че срещата се планира от дълго време и е от голямо значение и за двете страни.
„Но това е от голямо значение за цялата международна ситуация. Мисля, че това ще бъде основното международно събитие на това лято“, убеден е помощникът на руския президент.
Той добави, че Путин и Тръмп могат да се споразумеят за съвместно изявление, което ще очертае действията на Русия и САЩ за гарантиране на международната сигурност.
Самият Ушаков ще се срещне с Болтън по-късно в сряда, за да обсъди подробностите за готвената срещата между Путин и Тръмп.
Също така, помощникът на Путин описа темите, които са обсъдени на срещата между Путин и помощника на Тръмп. По-специално е обсъдено положението в Украйна.
„От наша страна беше заявена необходимостта от изпълнение на Минските споразумения, описани са нашите принципи. Американците коментираха, но тази тема не беше най-важното в преговорите“, подчерта Ушаков.
Той добави също, че темата за санкциите не е засегната, въпреки че общата ситуация, която възниква в двустранните отношения, да е обсъдена.
Освен това Ушаков отбеляза, че Путин е уверил Болтън, че Москва не се намесва на изборите в САЩ.

.Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентите на Русия и на САЩ ще проведат среща на високо равнище в трета страна

AFP: Президентите на Русия и на САЩ ще проведат среща на високо равнище в трета страна

27 Юни 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът в Кремъл Юрий Ушаков съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин и неговият американски колега Доналд Тръмп ще се съберат в трета страна, като датата на срещата им ще бъде обявена скоро, предава AFP.
„Мога да кажа, че е постигнато разбирателство да се проведе среща на високо равнище. Ние дори се съгласихме за времето и мястото ѝ и ще ги обявим утре с нашите колеги утре“, заяви Ушаков след днешната среща между Путин и съветника в Белия дом за национална сигурност Джон Болтън. Той уточни, че срещата ще се проведе в „трета страна“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Русия не трябва да се връща в Г-7, смята влиятелен американски сенатор

The Hill: Русия не трябва да се връща в Г-7, смята влиятелен американски сенатор

27 Юни 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на групата на Републиканската партия на САЩ в Сената Мич МакКонъл заяви, че Русия не трябва да се допусна обратно в Г-7, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи това по-рано този месец, пише The Hill.
Русия бе изгонена от тогавашната Г-8 през 2014 заради това, че присъедини полуостров Крим и подкрепи прокремълските сепаратисти в Източна Украйна.
„Русия в никакъв случай не трябва да се връща в „Групата на седемте“, макар и нейният президент Владимир Путин да иска връщането на старите дни“, заяви МакКонъл.
Същевременно той коментира и днешното посещение на съветника за национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън в Кремъл, което трябва да подготви по-късната лична среща между президентите на САЩ. Според сенатора „няма нищо лошо“ в това Тръмп и Путин да се срещнат.
„Срещали сме се с руските лидери и по време на Студената война. Какъв е проблемът и сега да има среща“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин изрази надежда, че посещението на Джон Болтън в Москва е „първа стъпка“ към подобряването на отношенията с Вашингтон

AFP: Владимир Путин изрази надежда, че посещението на Джон Болтън в Москва е „първа стъпка“ към подобряването на отношенията с Вашингтон

27 Юни 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин изрази надежда, че посещението в Москва на съветника на Белия дом за националната сигурност Джон-Болтън ще помогне за подобряването на двустранните отношения между САЩ и Русия, предава AFP.
„Вашето посещение в Москва ни дава надежда, че най-накрая можем да предприемем първата стъпка при съживяването на пълномащабните отношения между нашите държави“, заяви Путин на Болтън в началото на срещата им в Кремъл.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: Северна Корея предупреди Япония да не се меси в ядреното разоръжаване

Korea Herald: Северна Корея предупреди Япония да не се меси в ядреното разоръжаване

27 Юни 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Женева. Северна Корея предупреди Япония да не се меси във въпроса за ядреното разоръжаване, заявявайки, че Токио няма никаква роля в скорошните споразумение, постигнати между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президентите на САЩ и на Южна Корея Доналд Тръмп и Мун Джей-ин, пише Korea Herald.
Според постоянния представител на Северна Корея в агенциите на ООН в Женева Ю Йон-чол, Япония трябва да се въздържа от намеса в ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, защото не е участник в декларацията от Пханмунджом между двете корейски държави и на срещата на високо равнище Северна Корея-САЩ.
Дипломатът заяви това, след като японската мисия в Женева призова Северна Корея да изпълнява поетите си ангажименти по ядреното разоръжаване.
По-рано японският министър-председател Шинзо Абе заяви, че страната му е готова да плати за инспекциите на Международната агенция за атомна енергетика в Северна Корея, стига властите в Пхенян да освободят отвлечените японци в страната. Тогава властите ѝ реагираха, обявявайки, че ще е по-добре Япония да се съсредоточи върху компенсациите за своето имперско минало и окупация на Корейския полуостров през първата половина на ХХ век и „да не прибягва към жалки номера“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин ще приеме в Кремъл съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност

AFP: Владимир Путин ще приеме в Кремъл съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност

27 Юни 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин ще приеме съветникът в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън за преговори, които да положат основата за предстоящата среща между държавния глава на Русия и президента на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP.
„Президентът ще приеме Болтън в Кремъл“, съобщи Песков. „Преговорите ще се проведат днес“, уточни той и допълни, че съветникът на Тръмп ще проведе срещи и с други високопоставени представители на руските власти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Вероятното място за срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще е Хелзинки

Reuters: Вероятното място за срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще е Хелзинки

26 Юни 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вероятното място за срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще е Хелзинки, според неназован американски високо поставен източник, цитиран от Reuters.
Американският държавен секретар Майк Помпео заяви през уикенда, че вероятно Тръмп ще се срещне с руския си колега "в недалечното бъдеще" след посещение в Москва тази седмица на съветника по сигурността на Белия дом Джон Болтън.
Високопоставеният американски служител, говорейки при условие на анонимност, каза, че докато Хелзинки е най-вероятният избор, окончателното решение зависи от резултата от разговорите, които Болтън има с руснаците.
Австрийската столица Виена също беше обсъдена като потенциален обект на срещата, но официални лица заявиха, че идеята е изоставена.
Президентът на Финландия Саули Ниинисто направи кратко изявление в отговор на въпросите за срещата на върха: "Финландия винаги е готова да предложи своите добри услуги, ако бъде помолена".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегация от американски сенатори разчитат на среща с Владимир Путин по време на визитата си в Русия

ТАСС: Делегация от американски сенатори разчитат на среща с Владимир Путин по време на визитата си в Русия

26 Юни 2018 | 06:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Делегация от американски сенатори-републиканци разчитат на среща с Владимир Путин по врем на визитата си в Русия тази седмиця, предава TACC.
Това е заявил сенаторът-републиканец Джон Кенеди, представляващ щата Луизиана.
Въпреки това, той обърна внимание на факта, че сенаторите искат в евентуален разговор с Путин, да се повдигне въпросът за предполагаемото руската намеса в американски и европейски избори, ситуацията в Украйна и Сирия.
"Аз искам да говоря за руската намеса в нашите избори, Брекзит, във [френските президентски] избори [която спечели Еманюел] Макрон в изборите [във Федерална република Германия, която спечели Ангела] Меркел, и Бог знае какви още . изборио аз искам да говоря за Украйна, Крим, и за Сирия ", - каза той, отговаряйки на въпроса на журналистите, какви теми той би искал да повдигне по време на срещата с руския лидер, ако то се проведе.
Друг член на делегацията - сенатор Ричард Шелби (от Алабама) изрази убеждението си, че законодателите "ще проведат редица срещи на високо равнище" в рамките на посещението. Според него Русия "в някои случаи може да бъде противник", но това е страната, с която американците "трябва да говорят". "Да видим дали ще бъде възможно да се постигне взаимно разбирателство", добави Шелби, чиито думи са цитирани от The Hill.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Северна Корея отмени ежегодния си антиамерикански митинг

Washington Examiner: Северна Корея отмени ежегодния си антиамерикански митинг

25 Юни 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея е отменила ежегодния си митинг срещу „империализма на САЩ“ - знак, че напрежението между двете страни намалява след историческата среща от този месец между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише Washington Examiner.
Митингът на 27 юли е национален празник, който празнува „Победата във войната за родината“ – началото на Корейската война. Тази година няма да има чествания.
Миналата година 100 хил. души участваха на събитието на площад „Ким Чен-ир“, а пощите на Северна Корея разпространиха по случая марки с антиамерикански послания.
През последните седмици Северна Корея забележимо е намалила риториката си срещу САЩ, за да създаде по-добра атмосфера около провелата се в Сингапур на 12 юни среща между Тръмп и Ким.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Южна Корея възобновява икономическите си проекти със Северна Корея

РИА Новости: Южна Корея възобновява икономическите си проекти със Северна Корея

25 Юни 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Сеул/Пхенян. Южна Корея възобновява икономическите си проекти със Северна Корея, планирайки да проведе разговори през тази седмица за възстановяването на железопътната и автомобилната комуникация между двете страни, както и сътрудничество в областта на горското стопанство, съобщават от южнокорейското министерство по въпросите на националното обединение, предава РИА Новости.
Работна среща по отношение на транспорта се планира да се проведе на 26 и 28 юни в демилитаризираната зона на корейския полуостров, а среща за горското стопанство ще се проведе на 4 юли. Мястото на провеждане ще бъде определено по-късно, уточняват от министерството.
„Чрез срещи на отраслите за сътрудничество в областите на железопътния и автомобилния транспорт, както и на горското стопанство, ще изградим основата за дългосрочното развитие на отношенията между Юга и Севера, за траен мир на корейския полуостров и искрено обсъждане на направленията за реализация на „декларацията от Пханмунджом““, се казва още в съобщението от министерството.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Сингапур разкри цената на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

VOA: Сингапур разкри цената на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

25 Юни 2018 | 02:22 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Сингапур пресметна и разкри какви са били разходите за историческата среща на върха между САЩ и Северна Корея, представяйки сметка от 12 милиона долара, противно на по-ранните информации за изразходвани 15 милиона долара, предава Voice of America.
Министър-председателят на Сингапур Ли Сян Лун заяви, че по-голямата част от разходите са били насочени към сигурността на президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Това е цена, която сме готови да платим“, за да допринесем за среща, която е в „дълбок интерес“ на Сингапур, заяви той.
Градът-държава подготви масивна операция по сигурност за срещата, разполагайки хиляди полицейски служители. Той също плати разходите на голямата севернокорейска делегация, включително и отсядането на Ким Чен-ун в хотел „Сейнт Реджис“, според BBC.
И двамата лидери прекараха три дена в Сингапур.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Северна Корея се готви да изпрати останките на американските военнослужещи в САЩ, призова Вашингтон за спазване на споразумението

Sputnik: Северна Корея се готви да изпрати останките на американските военнослужещи в САЩ, призова Вашингтон за спазване на споразумението

25 Юни 2018 | 02:02 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Докато Северна Корея се подготвя да изпрати останките на няколкостотин американски военнослужещи, убити в Севера по време на Корейската война, правителството в Пхенян призова Вашингтон да спазва своята част от сделката, предава Sputnik.
„Те вече изпратиха, или са в процеса на изпращане, останките на нашите велики герои, които загинаха в Северна Корея по време на войната“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък. Почти 40 000 американци са загинали в Корейската война, между 1950 и 1953, докато тази цифра за корейците е 5 милиона. Според оценките около 5 300 тела на американски военнослужещи са били оставени, след като САЩ се изтеглят от Севера. Това е първото усилие за връщане на останките от 2005 година насам.
Военните сили на САЩ започнаха да транспортират 100 дървени „временни транзитни сандъци“ към демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея в събота, за да получат останките на около 250 американски военнослужещи, чиито тела са оставени по време на корейско-китайската офанзива изтласкала САЩ и съюзните им сили от Северна Корея във финалните месеци на войната, пише американското издание The New York Times.
Предаването ще се случи в Пханмунджом, така нареченото „село на примирието“, което се намира в демилитаризираната зона.
„Пътят към старателно изпълнение на съвместното споразумение между Северна Корея и САЩ и пътят към осигуряването на общите интереси на народите на двете държави, както и мирът, сигурността и просперитетът на корейския полуостров и в света“, заявиха от Северна Корея, цитирани от агенция „Yonhap“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: За предстоящата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще съобщим, когато сме готови

Дмитрий Песков: За предстоящата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще съобщим, когато сме готови

24 Юни 2018 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руския президент заяви, че "за предстоящата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще съобщим, когато сме готови" , предава руската агенцияREGNUM.
По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за телевизионния канал MSNBC съобщи, че срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп може да се състои скоро след пътуването на президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън в руската столица.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Пентагона отмени за неопределено време съвместни военни учения с Южна Корея

Reuters: Пентагона отмени за неопределено време съвместни военни учения с Южна Корея

23 Юни 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и Южна Корея са се разбрали да отменят за неопределено време съвместните военни учения, заявиха от американското Министерство на отбраната в събота, като коментираха, че това е резултат от проведената по-рано този месец среща между президента Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава американската агенция Reuters.
„В изпълнение на решенията от срещата на върха в Сингапур и в координация с нашия съюзник Южна Корея, министър Матис отмени за неопределено време някои учения“, заяви говорителят на Пентагона Дана Уайт.
„Това включва спиране на ученията Freedom Guardian заедно с две учебни програми за обмен на морски пехотинци с Южна Корея, които трябваше да се проведат през следващите три месеца“, добави говорителят на американското военно ведомство.
По отношение на прекратяването на ученията от Министерството на отбраната на Южна Корея заявиха, че Сеул и Вашингтон „са решили да отменят ученията за неопределено време“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въпреки срещата на върха, Северна Корея все още представлява ядрена заплаха

AFP: Въпреки срещата на върха, Северна Корея все още представлява ядрена заплаха

23 Юни 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Въпреки срещата на върха в Сингапур, Северна Корея все още представлява ядрена заплаха, според американския президент Доналд Тръмп, цитиран от AFP.
"Спете добре тази вечер!" заяви Доналд Тръмп на 13 юни, един ден след срещата в Сингапур.
Но президентската декларация, изпратена в Конгреса в петък, зае различна позиция, тъй като обясни защо администрацията ще запази твърдите икономически ограничения, наложени от бившия президент Джордж Буш.
"Съществуването и рискът от разпространение на средства за използване на ядрен материал на Корейския полуостров и действията и политиките на правителството на Северна Корея продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати“ , се казва в президентската декларация.
"Продължавам за една година националната неотложност по отношение на Северна Корея", добави изявлението.
Въпреки че декларацията се смята за проформа, несъответствието в тона отразява работата, която американските представители признават, че трябва да се направи, докато преговарящите представят подробностите за разоръжаването на Пхенян.
В същия момент Вашингтон обяви, че отменя поредните планирани съвместни учения с Южна Корея.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.