НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

London Evening Standard:  Депутат напусна Лейбъристката партия на Великобритания заради „нейния крайноляв завой“

London Evening Standard: Депутат напусна Лейбъристката партия на Великобритания заради „нейния крайноляв завой“

19 Юли 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Един от най-гласните критици на председателя на британската Лейбъристка партия Джон Удкок напусна политическата организация, твърдейки, че тя е „превзета от крайната левица“. Също така, според него, партийното ръководство толерира антисемитизма, пише London Evening Standard.
Удкок обвини Корбин, че е започнал дисциплинарен процес срещу него, в който не може да получи „справедливо изслушване“. „Партията, за която се боря още от момче, вече не е широката църква, която исторически е била. Антисемитизмът се толерира и Лейбъристката партия е превзета на почти всички равнища от крайната левица“, убеден е той.
„Джереми Корбин благодари на Джон Удкок за службата му в партията“, пише в кратък коментар на партията.
Междувременно друг депутат от партията – Маргарет Ходж заяви, че има възможност да бъде подложена от вътрешнопартийно разследване, след като също обвини Корбин в антисемитизъм.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей се измъкна от въпроси за Брекзит и митническия съюз по време на изслушването си в Долната камара на британския парламент

The Times: Тереза Мей се измъкна от въпроси за Брекзит и митническия съюз по време на изслушването си в Долната камара на британския парламент

3 Юли 2018 | 02:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей във вторник вечерта отказа да отхвърли варианта за оставане на Великобритания в единния пазар на Европейския съюз и уреждането на общи митнически тарифи с Брюксел, заобикаляйки опитите на британските депутати да разнищят стратегията ѝ за Брекзит, пише британският вестник The Times.
В опитите си да задържи все по-разделените си депутати заедно, британският премиер обеща да сключи споразумение, което ще е добро за бизнеса, докато в същото време не прекрачва червените линии, които си е поставила. Сред остри въпроси, и на моменти враждебни, от собствените си депутати на задните редове в парламента, Мей заобиколи въпроси свързани с митническия съюз, регулациите и преходния период, преди ключовата среща на кабинета за Брекзит в резиденцията на британския премиер Чекърс в четвъртък.
Запитана от консервативния депутат Сър Бил Кеш дали ще отрече „абсурдните“ информации, че правителството може да обмисли „някаква форма на легално връщане“ в единния пазар, Тереза Май отрече единствено формалното членство в Европейското икономическо пространство (ЕИП). „Оставането в ЕИП не е вярно, защото то, и в частност формата, който Еврипейската комисия предлага, не би отговорило на вота на референдума и гласа на британския народ“, заяви той. Мей не отрече, че правителството ѝ сега се стреми към норвежкия модел на сътрудничество в единния пазар, каквито информации се появиха в медиите.
Когато консервативният депутатът Джейкъб Рийс-Мог запита Тереза Мей дали би потвърдила, че Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС, след края на преходния период и че няма да бъде вързана към същите тарифни ставки върху стоки, като тези определени от ЕС, тя заяви, че Великобритания ще напусне, отказвайки да отговори на втората част от въпроса.
Тя също заобиколи въпрос от лейбъристкия депутат Пат МакФадън за това дали е готова да удължи преходния период след Брекзит. Въпреки това, британският премиер настоя в отговорите си на въпроси от проевропейски депутати, че ще сключи споразумение, което да разсее притесненията на бизнеса.
Получавайки подигравки от някои привърженици на Брекзит, Ники Морган, председател на финансовата комисия в парламента, помоли Тереза Мей да „направи това, което консервативните министър-председатели през вековете са правили“ и да потърси „прагматичен, разумен и гъвкав Брекзит“. Морган заяви, че каквато и сделка да се сключи, тя трябва да защити бизнеса, работните места и икономиката, добавяйки: „В противен случай никой няма да ни благодари за бъркотията, в която ще завършим“. Мей отговори, заявявайки че работи за споразумение за Брекзит, което ще осигури просперитет за икономиката, навлизаща в бъдещето.
Британският премиер беше на изслушване в Долната камара на парламента, за да докладва за резултатите от срещата на върха в Брюксел през изминалата седмица. Въпреки това, тя беше замерена с въпроси за нейните планове и за това как смята да обедини кабинета си зад стратегия, която да бъде основа на преговорите с ЕС.
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин нападна Тереза Мей, заявявайки че нейното становище е било от близо 2 000 думи, но в него почти не са се споменали никакви планове за Брекзит. „Всичко, което министър-председателят казва по отношение на Брекзит е, „Имаме нужда от яснота за бъдещите ни отношения“. Да, имаме: чакаме от близо две години за яснота от това правителство“, гласяха критиките на Корбин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей оказва натиск върху министрите привърженици на „твърд“ Брекзит

The Times: Тереза Мей оказва натиск върху министрите привърженици на „твърд“ Брекзит

2 Юли 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей оказва натиск върху министрите привърженици на „твърд“ Брекзит, пише британският вестник The Times.
Главният преговарящ в кабинета на Тереза Мей за Брекзит Оливър Робинс, каза пред министрите, че няма шанс да сключат обещаваща сделка с Европейския съюз.
Той ги информира преди срещата им в извънградската резиденция на премиера в петък, че трябва да са реалисти в това, което може да бъде постигнато.
Смята се, че Робинс е очертал мрачна картина на състоянието на преговорите, като е казал, че неговият колега от ЕС Мишел Барние не е бил повлиян от европейските лидери да смекчи твърдата си позиция, въпреки че Тереза Мей ги е помолила да се намесят.
Правителствен източник заяви, че ясното послание е, че министрите могат в крайна сметка да избират между сделка тип Норвегия, в която Великобритания остава в единния пазар, но трябва да приеме правила на ЕС или просто споразумение за свободна търговия, което е силно нежелано от бизнеса.
Тереза Мей трябва да се срещне с редица министри за разговори на четири очи през следващите дни. Тя се нуждае от тях, за да постигне съгласие за обединена позиция по бъдещите отношения на Великобритания с ЕС и "възстановяването" на ирландската граница. След това тя ще се опита да убеди в плановете си европейските лидери в двустранни разговори преди следващите преговори с ЕС през лятото.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън: САЩ искат търговско споразумение с Великобритания, след като тя излезе от ЕС

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън: САЩ искат търговско споразумение с Великобритания, след като тя излезе от ЕС

1 Юли 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бърза да сключи търговска сделка с Великобритания, след като тя напусне Европейския съюз през следващата година, е заявил съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън, цитиран от британския вестник The Daily Express.
Според източник от Белия дом, Болтън е имал разговори с депутати от британския парламент, на които им е съобщил, че американският президент е нетърпелив да „ускори“ бизнес връзките с Великобритания.
Джон Болтън прекара време с членове на Европейската изследователска група в Лондон през изминалата седмица, която включваше и националния съветник по сигурност на Великбритания Марк Седуил.
Там Болтън е заявил пред членове на Консервативната партия, че Доналд Тръмп вече прави планове за периода след излизането на Великобритания от ЕС и вярва, че търговско споразумение трябва да бъде сключено.
През изминалата седмица се появиха информации, че американският президент е предложил на френския си колега Еманюел Макрон да напусне ЕС. Макрон не пожела да потвърди или отрече тези информации.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Business Insider: Джереми Корбин заяви, че ще бъде „щастлив“, ако преходният период за Брекзит бъде удължен

Business Insider: Джереми Корбин заяви, че ще бъде „щастлив“, ако преходният период за Брекзит бъде удължен

1 Юли 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корби заяви, че би бил много „щастлив“, ако преходният период за Брекзит бъде удължен, предава Business Insider.
Предложеният преходен период – който ще бъде въведен единствено, ако двете страни успеят да договорят споразумение за излизане – ще продължи 21 месеца, до декември 2020 година включително.
Според условията на предложения преходен период, Великобитания ще остане част от единния пазар, митническия съюз и ще продължи да бъде под юрисдикцията на Европейския съд. Въпреки това, тя ще загуби представителството си – членовете в Европейския парламент, както и мястото си в Европейския съвет.
Има нарастване на мненията, че Великобритания ще се нуждае от по-дълъг преходен период, за да може да установи новите структури, които ще са ѝ нужни за живота извън Европейския съюз. Това включва и ново митническо споразумение, върху което британското правителство все още не е стигнало до финална позиция.
Говорейки пред Sky News, Корбин заяви, че има „чувство“, че преходният период ще продължи и след крайния срок и че той ще бъде „щастлив“ с това.
„Ние първи предложихме преходен период. Това беше лейбъристко предложение и очевидно трябва да има такъв период“, заяви той.
„Датата не е гравирана в камък. Имам чувство, че преходният период ще продължи след датата и да, ще бъда щастлив с това. Приоритетът трябва да бъде нашата инвестиция в различни части на Великобритания, за да гарантираме, че ще получим справедлив икономически растеж сред цялата страна, но в същото време трябва да защитим работните места на тези индустрии, които зависят от търговията с Европа“, допълни Корбин.
Относно въпрос, какви отношения би искал да има с Европа, лейбъристкият лидер заяви: „Искам да имаме ефективно партньорство с Европа, което ни дава търговски възможности, но в същото време не ни определя като дерегулирана икономика на бреговете на Европа, което желаят някои членове на Консервативната партия“.
„Ако всичко бъде направено както трябва, ще имаме добри отношения с Европа и ще можем да върнем на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия регионалната власт, която им беше отнета от Брюксел“, поясни Корбин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Брюксел играе покер, който не може да спечели

Sunday Express: Брюксел играе покер, който не може да спечели

1 Юли 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брюксел играе покер, който не може да спечели, пише британският консервативен вестник Sunday Express.
Това е мнение на редакцията на вестника, което "Фокус" публикува без редакционни поправки.
Минаха две години и една седмица, откакто гласувахме да напуснем ЕС. Точно след девет месеца ще бъдем свободни - датата 29 март,определена от британския парламент. Така че 27-те европейски лидери не трябва да таят илюзии, че могат да ни изплашат или да ни подмамят да останем и един ден по-дълго от необходимото.
Техните тактики за натиск след отчаяно краткото обсъждане в Брюксел на Брекзит вчера показват ясно това, срещу което Тереза Май се изправя.
Да, имаме разделен кабинет, доминиран от привърженици на оставането,който обаче не е виновен за истинската причина, поради която Тереза Май е направила толкова малък напредък по отношение на Брекзит, е, че ЕС е решен да блокира нашето напускане - и ако не може тогава, иска да направи Брекзит колкото може по- болезнен.
Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск арогантно казва на премиера, че трябва да "сложи картите си на масата".
Причината е политическа безизходица относно ирландската граница и бъдещето на Гибралтар.
Но това е просто игра на покер от мъже, които се опитват да накарат Великобритания да мисли, че те държат печелившата ръка.
Истината е, че Тереза Май държи всички аса.
Всъщност е време Европа да постави картите си на масата.
Премиерът трябва да зададе на Европейския съюз един прост въпрос: Иска ли 39 милиарда лири, които сме обещали като напускащо селище, или не?
Ако ЕС продължава да се противопоставя, офертата трябва да бъде оттеглена.
Защото можем да напуснем, без да се стигне до споразумение, ако това е необходимо и това ще навреди на ЕС повече, отколкото на нас.
Вместо да играе твърдо с Великобритания, ЕС трябва да отдели енергията си за справяне с разточителството, което много от неговите 600 милиона граждани презират. Добро че напускаме.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Няма шансове за сделка по Брекзит през октомври

The Independent: Няма шансове за сделка по Брекзит през октомври

1 Юли 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Няма шансове за сделка по Брекзит през октомври, смятат преговарящите от страна на Европейския съюз, пише британският ежедневник The Independent.
Според тях няма шанс да се постигне споразумение до срещата на върха на лидерите на ЕС през октомври.
Служители на Брюксел заявиха, че пълният застой на преговорите с Великобритания означава, че осигуряването на споразумения по важни нерешени въпроси през оставащите три и половина месеца е в сферата на фантастиката.
Те посочват политическата бъркотия в правителството на Тереза Май като препятствие, блокиращо преговорите, и се надяват премиерът да преодолее задънената улица тази седмица.
Тя ще се срещне с целия си кабинет в петък в извънградската си резиденция. Срещата, която се очаква да продължи до късно през нощта, ще бъде опит да се изработи правителствения подход към отношенията след Брекзит с ЕС.
Служител от преговорния екип на ЕС заяви: „Няма надежда за октомври. Ние не знаем какво точно иска тя. Как е възможно подобно нещо?‘
Друг източник, близък до Европейската комисия, заяви пред The Independent: "Сега гледаме на декември като на по-вероятна възможност, но не е ясно колко време оставя сделката да бъде ратифицирана преди март"
От кабинета на премиера заявяват, че „са били винаги наясно, че Брекзит е предизвикателство“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Великобритания и Германия ще продължат сътрудничеството си в областта на сигурността и след Брекзит

Ангела Меркел: Великобритания и Германия ще продължат сътрудничеството си в областта на сигурността и след Брекзит

30 Юни 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Великобритания и Германия ще поддържат близко партньорство в области като сигурността и външните работи, дори след Брекзит, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота, предава Sputnik.
„Ще продължим близкото си сътрудничество във външните работи, както и в сигурността и отбраната“, заяви Меркел, цитирана в изявление, публикувано на правителствения уебсайт.
Тя добави, че двете страни ще останат партньори на международната сцена и ще си взаимодействат в рамките на НАТО и други международни организации.
Изявлението идва преди предстоящата среща на британския министър-председател Тереза Мей в Берлин, което се очаква да се случи на 5 юли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Доналд Туск призова за ускоряване на преговорите за Брекзит

BBC: Доналд Туск призова за ускоряване на преговорите за Брекзит

30 Юни 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за ускоряване на преговорите за Брекзит, като отбеляза,ч е основни проблеми не са намерили решение до сега, предава BBC.
Разговорите продължават по темите за споразумението за напускането, като най-проблемен остава казусът с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.
И двете страни заявяват, че искат разговорите да се ускорят, но британският премиер Тереза Мей все още не успява да изработи обща позиция на кабинета по ключовите въпроси.
Среща на тази тема се очаква следващия петък в извънградската резиденция на британския премиер.
Германският канцлер Ангела Меркел покани Тереза Мей за разговри след изработването на окончателната британска позиция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Бивш министър призова кабинета да спре скандалите и да формира единна позиция за Брекзит

Evening Standard: Бивш министър призова кабинета да спре скандалите и да формира единна позиция за Брекзит

30 Юни 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър по въпросите на напускането на ЕС Лорд Бриджис призова кабинета да спре скандалите и да формира единна позиция за Брекзит, пише лондонският Evening Standard.
Той е направил това свое изявление след публикуването на данните, показващи,че доверието във възможностите на премиера да постигне добра сделка при напускането са достигнали най-ниското си ниво.
Той призовава разделеният вътрешно кабинет да се обедини около обща позиция, иначе го очакват неизгодни условия при Брекзит. Според изданието премиерът е склонен на отстъпки по така наречените „червени линии“ – свободното движение, прекратяване на юрисдикцията на Европейския съд и излизане от общия европейски пазар и митническия съюз. По този начин премиерът се готви да насочи целия кабинет, в който преобладават привържениците на оставането към така нареченият „мек“ Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Призовават Тереза Мей да уволни министър Грег Кларк, заради визията му за „мек“ Брекзит

Daily Express: Призовават Тереза Мей да уволни министър Грег Кларк, заради визията му за „мек“ Брекзит

30 Юни 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на кампанията, която настоява за „твърдо“ напускане на Европейския съюз, Джон Лонгуърт, призова премиера да уволни министъра, отговарящ за бизнеса , Грег Кларк заради изказванията му, в които той призовава за „мек“ Брекзит в полза на бизнеса, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Според него при „нормални обстоятелства“ Грег Кларк би бил уволнен заради речта си, която произнесе пред среди на бизнеса. Това мнение идва на фона на страховете н а членовете на кампанията, която се подкрепя от повече от 50 депутати от Консервативната партия, че привърженици на оставането ще се опитат да овладеят Брекзит чрез натиска оказван от големи компании като „Ербъс“. Според тях това ще попречи на Великобритания да сключи изгодни собствени двустранни търговски сделки, а вместо това да се съобразява с правилата, наложени от Брюксел
Според него „Ербъс“ е компания, в която голям процент от акциите се държат от френското и германското правителство и следователно става дума за чужда държавна намеса, а директорът на компанията е бивш германски армейски офицер и важна фигура в така наречения кръг „Билдерберг“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Има прогрес на преговорите за Брекзит на срещата високо равнище на ЕС, но все още има оставащи различия

Reuters: Има прогрес на преговорите за Брекзит на срещата високо равнище на ЕС, но все още има оставащи различия

29 Юни 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние заяви, че лидерите на ЕС са постигнали прогрес на преговорите по излизането на Великобритания от Съюза, но все още има много различия и допълни, че се надява насрещното британско предложение да „е ценно и да може да се работи с него“, предава Reuters.
„По Брекзит има постигнат прогрес, но все още има огромни и сериозни разминавания, особено по Ирландия и Северна Ирландия“, заяви Барние. Той допълни, че сега ЕС очаква британския „Бял документ“ и се надява той да съдържа реалистични предложения. „Но нека ви кажа отново, че времето е малко“, допълни преговарящият.
Барние допълни, че ЕС иска „амбициозно партньорство“ с Великобритания по търговията и сигурността, след като тя напусна догодина Съюза.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тереза Мей разчита на ускорение в преговорите с ЕС за Брекзит в близко време

ТАСС: Тереза Мей разчита на ускорение в преговорите с ЕС за Брекзит в близко време

29 Юни 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей разчита, че преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит ще бъдат ускорени в най-близко време, предава ТАСС.
„Подчертах, че желаем такава сделка, която ще е изгодна, както за Великобритания, така и за нашите европейски партньори и ако продължим да работим заедно, то можем да поддържаме нашето благосъстояние и нашата безопасност. Ще публикуваме нашата бяла книга в скоро време. Иска ми се преговорите да се ускорят и активизират след това“, заяви Мей в петък след приключването на първия ден от разговорите на срещата в Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

27 Юни 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Прави се нов опит за спиране на Брекзит от леви политици и организации, пише британското издание Daily Express.
Група депутати от левицата, активисти и синдикални лидери обединиха усилията си за проевропейската обиколка , наречена "Левицата срещу Брекзит".
Кампанията ще посети градове като Лондон, Манчестър, Бристол и Бирмингам в опит да промени мненията на хората по отношение на Брекзит.
Депутатът – лаейбърист Катрин Уест и съпредседателката на Зелената партия Каролайн Лукас са сред политиците, които подкрепят предложението за осуетяване на Брекзит.
Трима евродепутати също се включват в кампанията според нейния уебсайт. Към кампанията се присъединяват известни журналисти.
Сайтът на кампанията предупреждава: "Времето изтича. Споразумението за Брекзит на Тереза Май ще бъде гласувано в парламента през есента.
"Колкото повече наближава, толкова по-ясно става, че Брекзит е опит да дерегулираме нашата икономика, да поверим бъдещето си на бъдещето си на досадни търговски сделки и да позволим на босовете да взимат пари.“
Левицата срещу Брекзит, която се описва като "съюз на прогресивните", се организира от групата "Друга Европа е възможна".
Досега кампанията за оставане в ЕС обяви, че ще посети пет града, а други скоро ще бъдат обявени.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Сметката за Брекзит нараства на 50 милиарда паунда

The Independent: Сметката за Брекзит нараства на 50 милиарда паунда

27 Юни 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания би могла да изплати до 50 млрд. британски лири за развода си с Европейския съюз, тъй като правителството е подценило разходите за напускане, предупреди влиятелна група депутати, цитирани от британският вестник The Independent.
Депутатите от различни партии също разбиха перспективата за дивидент от Брекзит, като заявиха, че всяка полза от паричните средства, върнати от Брюксел, е трудно да се изчисли и може да отнеме години да се материализира. Критиците нападнаха Тереза Май за твърдението, че обещаното увеличение на парите за Здравната каса от 20 млрд. лири би могло да бъде финансирано отчасти с пари, които Великобритания сега изпраща на Брюксел.
Цената на Брекзит беше едно от ранните препятствия на преговорите за напускане, тъй като много евроскептици се съгласиха с външния министър Борис Джонсън, че Брюксел може да не получи нищо
Премиерът обаче успя да постигне труден консенсус през декември, когато обяви, че Министерството на финансите и ЕС са се съгласили с цифра от около £ 39 млрд.
Някои плащания могат да продължат до 2064 г., твърди комисията, което ще разгневи привържениците на твърд Брекзит, които искат да направят чисто скъсване с ЕС.
"Правителството подцени че така наречената сметка за развода не отговаря на името си. Тя пропуска най-малко 10 милиарда паунда от очакваните разходи, свързани с изтеглянето от ЕС, и продължава да бъде предмет на много неясноти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Профсъюзите и бизнес лидерите настояват за ускоряване на разговорите за Брекзит

The Guardian: Профсъюзите и бизнес лидерите настояват за ускоряване на разговорите за Брекзит

27 Юни 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Профсъюзите и бизнес лидерите настояват за ускоряване на разговорите за Брекзит
Британските и европейските синдикати и бизнес организации обединиха усилия, за да поискат "бързината и спешността" да бъдат включени в преговорите по Брекзит, тъй като оплакванията относно липсата на напредък в преговорите се засилиха преди срещата на върха на ЕС тази седмица.
Организациите на работниците и бизнеса заявиха: "Призоваваме правителството на Обединеното кралство и ЕС да акцентират на бързината и спешността в преговорите, като постигнат измерим напредък, по-специално споразумение, за да се избегне „твърда“ граница в Ирландия.
"Решенията ще трябва да се вземат през юни и октомври, за да се финализират споразумението за оттегляне и споразумение за преходния период и да поставят на първо място икономическите интереси и работните места, правата и средствата за препитание на хората. Цената на несъгласието между Обединеното кралство и ЕС би била тежка за фирмите, работниците и общностите, в които живеят“, се казва в изявлението.
По-рано във вторник производителите на автомобили заявиха, че няма да има ползи от Брекзит за индустрията, като инвестициите в сектора и хиляди работни места ще бъдат изложени на риск, освен ако правителството преосмисли своите червени линии в преговорите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Министър от кабинета на Тереза Мей настоява за „възможно най-мек“ Брекзит

The Times: Министър от кабинета на Тереза Мей настоява за „възможно най-мек“ Брекзит

27 Юни 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът, отговарящ за бизнеса в кабинета на Тереза Мей Грег Кларк, настоява за „възможно най-мек“ Брекзит, пише британският вестник The Times.
Министърът изложи визията си за най-мекия възможен Брекзит вчера и обвини желаещите „по-твърдо“ напускане колеги в подкопаването на доверието в правителството.
Грег Кларк заяви че ще се бори, за да избегне сценария, в който няма сделка, и ще настоява за "трудова мобилност" с ЕС. Той също така изясни, че иска да запази форма на достъп до единния пазар, както за услуги, така и за стоки.
Коментарите му ще гневят настояващите за „твърд“ Брекзит и ще причини сблъсък в кабинета, когато министрите ще се срещнат в извънградската вила на премиера следващата седмица.
Тереза Мей използва речта си на срещата, за да заздрави отношенията си с бизнеса след острите забележки от външния министър Борис Джонсън и здравният министър Джеръми Хънт.
Министър-председателят каза: "Консервативното правителство винаги ще слуша гласа ви и ще ви подкрепя на всяка крачка, докато помагате за развитието на икономиката и създаването на по-добри работни места." Тереза Мей твърди, че вижданията на бизнеса са от ключово значение за преговорите за Брекзит, добавяйки: "Правилно е да слушаме гласа на бизнеса. Правилно е, че бизнесът прави гласът му е чут. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Елизабет II одобри законопроекта за Брекзит

ТАСС: Елизабет II одобри законопроекта за Брекзит

26 Юни 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралицата на Великобритания Елизабет II във вторник одобри законопроекта за излизане на страната от Европейския съюз, обяви говорителят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу, цитиран от ТАСС.
Съобщението за издаването на така наречената кралска санкция е финалният етап от приемането на законопроекта, който беше обсъждан в британския парламент през последните месеци.
Според експерти, този закон ще бъде един от най-конституционно значимите актове в историята на британското законодателство.
Приемането на законопроекта стана възможно, след като през изминалата седмица горната камара на британския парламент одобри поправки в законопроекта, които ѝ предоставят право на глас по финалното споразумение за Брекзит. С това се премахна и последната пречка пред приемането на законопроекта.
Излизането на Великобритания трябва да се случи до 29 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Британски министър отговори на предупрежденията на „Ербъс“

Evening Standard: Британски министър отговори на предупрежденията на „Ербъс“

26 Юни 2018 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският здравен министър отговори на предупреждението на „Ербъс“ за напускане на Обединеното кралство при неизгодни условия след Брекзит, пише лондонският Evening Standard.
Министърът на здравеопазването и социалната грижа каза, че бизнесът, който сигнализира за потенциалните загуби на работни места в резултат на Брекзит, подкопава усилията на премиера Тереза Мей
Той каза, че страната трябва да пренебрегне "гласовете на сирените", говорейки в шоуто на Андрю Мар в Би Би Си: "Мислех, че е напълно неподходящо за бизнеса да прави подобни заплахи по една много проста причина.
"Ние сме в абсолютно критичен момент в дискусиите на Брекзит и това означава, че трябва да застанем зад Тереза Мей, за да осигурим възможно най-добър Брекзит.
"Това, което искат бизнеса ... е яснота и сигурност и колкото повече подкопаваме Тереза Мей, толкова по-вероятно е да се стъпим накриво, което би било абсолютно бедствие за всички"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

26 Юни 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит, пише британският ежедневник The Guradian.
Бизнес лидери от САЩ, Канада, Япония и Индия са заявили пред британското правителство, че спешно трябва да разрешат проблемите, свързани с Брекзит или ще изложат на риск търговска дейност за повече от 100 милиарда щатски долара.
Лоби групи, представляващи бизнес интереси от четирите страни, предприеха необичайната стъпка да издадат съвместно изявление за Брекзит преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица. Това стана след като Еърбъс заяви, че инвестицията в Обединеното кралство ще бъде изложена на риск от твърд Брекзит, което кара здравния министър Джеръми Хънт да каже, че намесата на френско-германския производител на самолети е "напълно неподходяща".
Групи, представляващи корпоративни гиганти, сред които Nissan, Bombardier и Facebook, изразиха загрижеността си в понеделник, че Великобритания се насочва към бурно отпътуване от ЕС, което може да засегне повече от 100 милиарда паунда в търговията и да изложи на риск инвестициите в Обединеното кралство.
"Международните предприятия, които са инвестирали много, както в ЕС, така и в Обединеното кралство, призовават за спешен напредък по ключовите нерешени въпроси, останали в преговорите", се казва в изявлението. "Решаването на възможно най-голяма част от оставащите опасения става все по-належащо в деня - като часовникът отбелязва краен срок за окончателно споразумение за оттегляне през октомври."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

24 Юни 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Десетки хиляди протестираха в Лондон с искане на нов референдум за Брекзит две години след гласуването за напускане на Европейския съюз, пише британският вестник The Independent.
Походът започна своят път от Пал Мол до площада пред Парламента, изпълвайки улиците на столицата с флагове и знамена на ЕС и създавайки жълто и синьо море на Уайтхол( улицата, където се намира сградата на британския кабинет).
Противници на напускането пътуваха от цялата страна, за да се присъединят към митинга, организиран от редица лобистки групировки за да дадат началото на национална петиция за нов референдум. Протестът е най-големият от 2016 година насам и в него взеха участие над сто хиляди души.
Организаторите заявиха, че това представлява промяна в лобирането им и изграждането на обществена подкрепа за втори референдум.
Те планират "лято на действие" със събития в цялата страна, чиято цел е да насърчи опозицията срещу Брекзит и да се окаже натиск върху правителството, за да даде на обществото думата.
Очаква се депутатите да гласуват за окончателната сделка Брекзит през есента, като правителството многократно настояваше, че напускането на ЕС без споразумение за оттегляне остава възможност.
Походът се провежда след като проучване на избирателите показа, че около 48% искат референдум за окончателната сделка, срещу 25%, които не искат нов вот.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

24 Юни 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация, в която взеха участие повече от сто хиляди души, които настояват за нов референдум за крайната сделка за Брекзит, пише британският седмичник The Observer.
Повечето фирми са готови да предупредят правителството за Брекзит тази седмица и високопоставени консерватори вече са подготвили планове за смекчаване на предложенията за излизане от Европейския съюз, направени от Тереза Май. Организаторите на протеста заявиха, че показват, че напускането на Великобритания от Европейския съюз не е "приключила сделка".
Бивш помощник на Маргарет Тачър, няколко депутати от лейбъристката партия и активисти от цялото Обединеното кралство взеха участие в демонстрацията, отбелязвайки две години от гласуването на Брекзит. Организаторите казаха, че хора от всички региони и съсловия са сред тези, които участват в протеста.
Консерватори участваха заедно с лейбъристи и либерал-демократи по време на протеста, в който хората изразиха недоволство от хаоса, създаден от правителството след гласуването за Брекзит. Лидерите на лейбъристите са подложени на натиск от март, отказвайки да подкрепят втори референдум. Имаше скандирания "Къде е Джереми Корбин" от множеството . По това време той беше на посещение в палестински лагер за бежанци.
Гневът на хората от начина на водене на преговорите от премиера за Брекзит е придружен от възобновяване на натиска от страна на индустрията, за да се гарантира, че търговията с Европа няма да бъде нарушена в резултат на напускането.
Големи производители ще отправят предупреждения относно преговорите за Брекзит в рамките на няколко дни, след като Airbus и BMW обявиха, че могат да преразгледат британските си инвестиционни планове, освен ако Великобритания не остане тясно свързана с Европа след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

24 Юни 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей и заявява, че бавните преговори излагат на риск работни места, пише британският вестник The Sunday Times.
Бизнес лидерите започнаха безпрецедентна съвместна атака срещу воденето на преговорите за Брекзит от правителството, като предупредиха, че "времето изтича", за да бъдат спасени хиляди работни места.
В знак, че бизнесът бързо губи търпение от бавния темп на преговорите, петте най-големи бизнес-лобита казаха, че големите компании се готвят да изнесат бизнеса си извън Великобритания.
В едно прямо писмо до Тереза Май, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявиха, че липсата на яснота относно Брекзит може да струва на британската икономика милиарди лири, хиляди работни места и да бъдат оставени много семейства без основен доход ".
Писмото, изпратено на вчерашната втора годишнина от гласуването, за напускане на ЕС, идва след заплахата на Airbus да напусне Обединеното кралство в случай на твърд Брекзит. CBI, Институтът на директорите, британската търговска камара, производствената организация EEF и Федерацията на малкия бизнес съобщиха пред The Sunday Times в интервю миналата седмица, че настояват за по-голямо участие в сделката за Брекзит.
Интервенцията отразява нарастващото безпокойство в управителните съвети, чийто предупрежденията рутинно се отхвърлят като продължение на "Проект Страх".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

23 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около 100 000 поддръжници на Европейския съюз преминаха през централната част на Лондон в събота, с искане британското правителство да проведе финално публично гласуване върху условията за Брекзит, заявиха организаторите на марша, цитирани от Reuters.
Демонстрантите се събраха в основните артерии на столицата, развявайки британски, ирландски и европейски флагове, както и цветни лозунги призоваващи за „народен глас“ върху евентуалното споразумение, с което Великобритания ще напусне Европейския съюз.
На втората годишнина от референдума за Брекзит през 2016-та година, с който бе взето решението за излизане от Блока с 52 на 48 процента, социологическите проучвания показват, че политическите разделения остават.
Кампанията „народен глас“, която включва няколко проевропейски групи, иска публичен референдум, „за да можем ние да изберем дали решение, което ще повлияе върху живота ни за поколения напред, ще направи страната ни по-добре или по-зле“.
Нито една от двете основни политически партии във Великобритания (Консерватори и Лейбъристи) не подкрепиха идеята за провеждане на референдум за финалното споразумение.
„Хората виждат как политиците правят бъркотия върху една наистина лоша сделка, за които не са гласували, или дори върху идеята за Брекзит без сделка, върху която също не са гласували“, заяви говорител на кампанията пред Reuters.
„Този марш е израз на гласа на хората, които казват на политическия елит, че не се е справил със задачата си“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

20 Юни 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Горната камара на британския парламент (Камара на лордовете) в сряда одобри законопроекта на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит, слагайки край на месеци парламентарен дебат върху законодателството, което ще сложи формален край на членството на страната в Европейския съюз, предава Reuters.
Лордовете са одобрили правителствения план без гласуване, след като бунтът на тези, които желаеха парламентът да има по-голямо влияние върху процеса на излизане, беше потушен в долната камара по-рано през деня.
Законопроектът за излизане от ЕС сега ще премине в закон в идните седмици, след като получи „Кралско одобрение“ – формалност, което не включва по-нататъшен дебат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

18 Юни 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей е изправена пред черна дупка в своя план за финансиране на националната здравна система (НЗС) с 25 милиарда паунда, след като министрите ѝ не успяха да се съгласят за всички източници на приход преди обявяването на плана, пише британският вестник The Times.
Правителството тепърва ще трябва да одобри план за намиране на близо 11 милиарда паунда от обещаните в събота пари, докато Тереза Мей ясно показа, че повишаване на данъците предстои в есенния бюджет.
Тя заяви пред радио „LBC“, че „ние като страна ще допринесем малко повече“, докато представители на правителството са заявили пред The Times: „Ще имаме разговор относно данъците“.
В събота Тереза Мей обяви, че до 2023 година бюджетът за НЗС Англия ще бъде повишен с 20 милиарда паунда на година. Освен това, шотландското правителство ще получи 2 милиарда паунда, а Уелс ще получи 1.2 милиарда паунда, заедно със стотиците милиони за здравни услуги в Северна Ирландия.
Допълнителни милиард и 250 милиона ще бъдат разпределяни всяка година, за да се покрият пенсионните дефицити на здравната система. Споразумението беше сключено в петък следобед от Тереза Мей, здравният министър Джереми Хънт, финансовият министър Филип Хамънд и изпълнителният директор на НЗС Англия Саймън Стивънс.
Въпреки това, източници споделят че срещата е приключила без споразумение върху това, откъде ще бъде взета сериозна част от финансирането. „В края на срещата, някои източници на финансиране бяха по-сериозно оградени от други“, заяви министерски източник.
Плановете за набиране на пари от замразяването на всички частни и национални прагове за застрахователни обезщетения в края на парламента, остават водещите опции и биха събрали близо 4 милиарда паунда.
Планове за отлагане на намаляването на корпоративния данък, които биха донесли още 6 милиарда, не бяха отписани. Министрите сега се надяват, че Офисът за бюджетна отговорност ще обнови растежа в бюджета, намалявайки нуждата от заеми и повишаване на данъците, но планът все още остава недофинансиран с 11 милиарда паунда.
Тереза Мей заяви, че мерките ще бъдат частично финансирани от „Брекзитски дивидент“ – парите, които Великобритания вече няма да изпраща към Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

17 Юни 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври, иначе Великобритания е заплашена от юридическа безизходица, пише вестник Sunday Express.
Правителството ще се окаже в недостиг на време, за да въведе редица важни закони, преди Великобритания официално да напусне ЕС следващия март.
Законопроект за прилагане на Брекзит и споразумение за напускане на ЕС, както и други нови закони ще са необходими, за да влезе в сила споразумението, което Великобритания постигне с Брюксел.
Ако се окаже неподготвена, Великобритания ще бъде оставена в "правна безизходица" и извън ЕС без сделка.
Но Андреа Лийдсъм, отговаряща за дневния ред в Камарата на Общините, предупреди, че законите ще отнемат месеци, за да преминат през Парламента и биха могли да бъдат осуетени от привържениците на оставането.
Тя предупреди колегите си, че с малкото работно мнозинство правителството няма да може да използва специални мерки за ускорено законодателство, което може да ускори нещата в случай на извънредна ситуация.
Ако парламента не започне да гледа законите октомври, няма да стигне времето, дори и да работят през нощта в продължение на дни, предупреди Лийдсъм.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

16 Юни 2018 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен, пише британският вестник The Independent.
Европейският съюз се подготвя за възможността за отлагане на Брекзит, тъй като преговорите с Обединеното кралство изглежда все по-малко вероятно да доведат до продуктивен край във времето.
Вътрешните документи, изготвени от Европейския съвет, показват, че блокът планира какво да прави "в случай, че Обединеното кралство все още е член на Съюза" след март 2019.
Отделно длъжностните лица на Европейската комисия обсъждат подробно практическите въпроси, свързани с удължаването на разговорите на Брекзит, според източници, цитирани от германския вестник Handelsblatt.
Ирландският премиер Лио Варадкар заяви тази седмица, че има "редица различни сценарии, които биха могли да възникнат, ако няма сделка до март“ - признавайки, че" е възможно да се удължи член 50, за да може преговорите да се проведат ".
По принцип процедурата по член 50 продължава точно две години, но могат да бъдат удължени с изричното и единодушно разрешение на всички държави-членки на ЕС. Всяко значително удължаване може да означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай въвежда мита от 25% върху 659 американски стоки

РИА Новости: Китай въвежда мита от 25% върху 659 американски стоки

15 Юни 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на финансите на Китай съобщи, че страната въвежда вносни мита в размер на 25% върху 659 стоки, внасяни от САЩ в отговор на аналогичните действия от страна на САЩ, предава РИА Новости.
„В съответствие със „Закона за външната политика на Китай“ и другите законодателни актове, комитета то митата на Държавния съвета на Китай взе решение да въведе вносни мита върху 659 стоки, внасяни от САЩ с обем от 50 милиарда долара“, пише в заявлението.
При това митата върху 545 вида стоки на сума от 34 милиарда долара ще започне да действа от 6 юли, докато за останалите артикули тази търговска мярка ще встъпи в сила по-късно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

15 Юни 2018 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Публиката смята, че Тереза Мей се справя с Брекзит по-зле от всеки един момент, откакто стана министър-председател на страната, според ново проучване за британския вестник The Times.
Само 21 процента вярват, че правителството се справя добре в преговорите, докато 66 процента смятат че министрите се справят зле.
Има драматичен спад в доверието към справянето с Брекзит от Тереза Мей, след изборите през миналата година. За началните месеци на 2017 година, публиката широко одобряваше начина, по който министър-председателят се справяше с нещата.
Въпреки това, Тереза Мей е увеличила малко преднината си като избор за премиер пред Джереми Корби с 15 пункта. Около 39 процента смятат, че тя е по-подходяща за работата, което е с 2 процента повече от досегашните резултати, докато 24 процента от анкетираните са на мнение че лейбъристкият водач Корбин би се справил по-добре.
Около 46 процента смятат, че Великобритания е сгрешила с излизането си от ЕС, докато 43 процента смятат, че това е било правилното решение. През изминалата седмица тези числа са били 44 и за двете страни.
Публиката все още поставя Консервативната партия пред Лейбъристката като избор за партия, която да извърши Брекзит. Около 26 процента избират консерваторите, 16 процента са за лейбъристите и 10 процента биха избрали евроскептичната партия на Найджъл Фараж ЮКИП.
Проучването също разкрива, че 40 процента смятат, че парламентът има легитимността да отхвърли сделката за Брекзит, докато 37 процента мислят обратното.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

15 Юни 2018 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Департаментът за Брекзит на Великобритания е представил план с три варианта за иницииране на вот в парламента за сделка за излизане от ЕС, предава Sputnik.
Според плана, вотът ще бъде предизвикан от един от трите сценария:
1) Парламентът отхвърля сделката с Европейския съюз постигната от правителството
2) Провал в постигането на каквото и да е споразумение
3) Правителството не успява да постигне споразумение до 21 януари, 2019 година, което е крайният срок.
„Това гарантира, че при всички случаи парламентът ще търси отговорност от правителството, докато в същото време позволява на правителството да изпълни волята на британския народ изразена в референдума от 2016 година“, заяви говорител на департамента.
Парламентът на Великобритания отхвърли на 13 юни предложение, което щеше да принуди правителството да преговаря за оставането в Европейското икономическо пространство, по този начин продължавайки участието си в единния пазар на ЕС и в преговорите за Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

13 Юни 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей избегна унизително поражение за Брекзит, след като недоволните депутати се съгласиха на отстъпки от нейна страна, пише британският вестник The Guardian.
Само няколко минути преди началото на гласуването министър-председателят проведе последни разговори с повече от 14 недоволни депутати в Долната камара, след което те получиха лични уверения, че тя ще се съгласи с техните предложения.
Един депутат в срещата, който включваше бившия министър на кабинета Джъстийн Грийнинг и Ед Вайзи, заяви, че Мей е казала на групата, че е "въпрос на доверие".
Недоволните депутати-консерватори, водени от бившия главен прокурор Доминик Грийв, по-късно похвалиха правителството, че "откликват положително" на техните опасения и заявиха, че ще им бъде обърнато внимание, когато законопроектът за изтегляне от ЕС се върне обратно в Камарата на лордовете в понеделник.
Депутатите гласуваха с 324 гласа срещу 298, за да подкрепят правителството при отхвърлянето на изменение, прието от Камарата на лордовете през април, което би увеличило ролята на Долната камара в случай на отхвърляне на окончателната сделка за Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Искането за нов референдум е обида за английските избиратели

Sunday Express: Искането за нов референдум е обида за английските избиратели

10 Юни 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Искането за нов референдум от подкрепената от филантропа-милиардер Джордж Сорос инициатива се определя като обида за британските гласоподаватели, пише британският вестник Sunday Express.
„Най-доброто за Великобритания“ представи своята "пътна карта" за осигуряване на референдум за крайната сделка на Брекзит, която правителството ще сключи с Брюксел.
Иска се хората да имат избор между това споразумение и оставането си в Европейския съюз - и гласуването да се състои преди 29 март 2019 г., когато Великобритания трябва да напусне блока.
Групата е финансирана частично от унгарско-американския милиардер Джордж Сорос - познат като човекът, който "фалира Bank of England" в черната сряда през 1992 година.
Джон Лонгоуърт, съпредседател на инициативата "Да напуснем значи да напуснем", реагира яростно на заговора, за да се наложи втори вот за Брекзит. Той каза: "Тази измамна кампания, водена от милиардера Джордж Сорос, е обида за британските гласоподаватели“.
"Да има такава кампания, финансирана от чуждестранен милиардер, е симптоматично за антидемократичната природа на ЕС и тактиката на тормоз.
"Имахме референдум за ЕС и британците са гласували да напуснат. Тактиката за многократни референдуми е предпочитана от ЕС, който провежда референдум след референдум, докато Брюксел получи желания от него резултат.
"Като страна трябва да гледаме напред към икономическите ползи, които Брекзит предлага на Великобритания. Тази отрицателна, " Най-доброто за Великобритания "е олицетворение на най-лошото за Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Доналд Тръмп заяви, че за момента ще се фокусира върху търговията, а не върху Русия

Washington Post: Доналд Тръмп заяви, че за момента ще се фокусира върху търговията, а не върху Русия

8 Юни 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да говори за известно време за т.нар. „Руско разследване“, защото ще трябва да се фокусира върху търговските преговори на ежегодната среща на високо равнище на „Г-7“, която се провежда в Канада, предава Washington Post.
Тръмп заяви на профила си в социалната мрежа „Туитър“, че се отправя към Квебек. Очаква се там неговите партньори да оспорят неговите търговски политики, предвиждащи въвеждането на мита върху металите.
Тръмп заяви, че преговорите „ще се въртят най-вече около продължаващата дълго нечестна търговия, практикувана срещу САЩ“. След това той ще се отправи към Сингапур, за да проведе среща на високо равнище с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Няма да говоря за известно време за лъжливия руски лов на вещици“, заяви президентът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Ако Доналд Тръмп беше начело на Брекзит щеше да има „много хаос“

Борис Джонсън: Ако Доналд Тръмп беше начело на Брекзит щеше да има „много хаос“

8 Юни 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън похвали Доналд Тръмп и заяви, че щеше да има „много хаос“ ако американският президент оглавяваше Брекзит, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
В сряда Джонсън говори при затворени врата на сбирката на Института на директорите в Лондон, като аудиозапис от събитието е бил придобит от BuzzFeed News и публикуван в четвъртък.
Говорейки пред активисти от Консервативната партия на събитието, Джонсън заяви: „Все повече се възхищавам на Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че в неговата лудост има някакъв ред в неговата лудост“.
„Представете си, че Тръмп правеше Брекзит“, продължи британският външен министър. „Щеше да е много твърд... Щеше да има всякакви непредвидени ситуации, много хаос. Всички щяха да си мислят, че е полудял. Но всъщност така може да се постигне много. Това е много, много добра мисъл“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши ЕС и Канада с нови вносни мита

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши ЕС и Канада с нови вносни мита

8 Юни 2018 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък обвини Канада и Европейския съюз в създаването на търговски бариери, в това число – въвеждането на вносни мита, след което заплаши да наложи нови и по-силни мита, ако Брюксел и Отава откажат да премахнат своите срещу САЩ, предава ТАСС.
„Защо ЕС и Канада не информират обществеността за това, че дълги години са използвали мащабни търговски мита и непарични търговски бариери против САЩ? Абсолютно нечестно по отношение на нашите фермери, работници и компании. Отменете митата и бариерите си или ще получите повече от ответен отговор“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп обвини Франция и Канада в налагането на високи мита към САЩ

РИА Новости: Доналд Тръмп обвини Франция и Канада в налагането на високи мита към САЩ

8 Юни 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува президента на Франция Еманюел Макрон и министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо за създаването на търговски бариери, само ден преди срещата между тримата по време на събирането на Г7 в Квебек, предава РИА Новости.
„Моля, кажете на министър-председателя Трюдо и президента Макрон, че те задължават САЩ с масивни мита и създават непарични бариери. Търговският излишък на Европейския съюз със САЩ е 151 милиарда долара, а Канада държи настрана нашите фермери и други производители. Очаквам с нетърпение да ги видя утре“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей е обвинена, че заблуждава министри за Брекзит

The Times: Тереза Мей е обвинена, че заблуждава министри за Брекзит

7 Юни 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Подкрепящите Брекзит обвиниха премиера на Великобритания в заблуждаване, след като евроскептични членове на Кабинета са били държани в дезинформация върху документ за ключов разговор, часове преди да е бил готов за публикация, пише британският вестник The Times.
Министър-председателят сподели проектоплан за избягването на твърда граница със Северна Ирландия с водещи министри от Кабинета си, които подкрепя оставането в ЕС, дни при да ги даде на Борис Джонсън, Лиам Фокс и Майкъл Гов.
Планът се не се харесва от подкрепящите брекзит, защото ангажира цяла Великобритания към елементите на митническия съюзи, ако Лондон и Брюксел не могат да сключат сделка върху граничния контрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей има една седмица, за да успокои бунтът в партията си заради митническия съюз с ЕС

The Times: Тереза Мей има една седмица, за да успокои бунтът в партията си заради митническия съюз с ЕС

5 Юни 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей има една седмица, за да изкове компромис с бунтовниците в Консервативната партия заради Брекзит, след като насрочи гласуването за митническия съюз за 12 юни, пише британският вестник The Times.
12 депутата заплашват да гласуват против на вота за бъдещето на митническите разпореждания. Те вярват, че правителството ще представи свое собствено компромисно споразумение в рамките на дни, но твърдят че това е малко вероятно да промени мнението им.
Консерваторите може да се обединят с опозиционните депутати, за да решат гласуването през следващата седмица.
Правителството все още не е успяло да излезе със собствен митнически план, заради различия в Кабинета.
Някои от министрите в Кабинета на Тереза Мей са разочаровани от отказа ѝ да изведе митническия въпрос на преден план.
Те са озадачени от това, което те наричат очевидна липса на спешност от Тереза Мей. „Нищо не изглежда да се случва само три седмици преди срещата (на ЕС). Всичко е в затишие“, заяви един от министрите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Депутати лейбъристи призовават Джереми Корбин да подкрепи нов референдум за Брекзит

The Independent: Депутати лейбъристи призовават Джереми Корбин да подкрепи нов референдум за Брекзит

2 Юни 2018 | 03:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се изправя срещу все по-голям натиск да подкрепи нов референдум за Брекзит, след като 18 депутати от неговата партия, представляващи различни райони в Лондон подписаха писмо, с което призовават да се насрочи референдум за крайната сделка, която ще сключат Европейският съюз и Великобритания, пише британският вестник The Independent.
В отвореното писмо лондонските депутати предупреждават,че лоша сделка за Брекзит ще раздели дълбоко жителите на столицата и за това те призовават да се чуе мнението на електората по въпроса.
В писмото пише: „Условията, при които ще напуснем ЕС никога не са разяснявани на широката публика. Едва когато премиерът ни донесе подписаното споразумение, ние най-накрая ще знаем какво означава Брекзит. И тогава трябва да бъде взето решение дали го приемаме или не. Не може 650 депутати самостоятелно да решат дали да приемат споразумението, без да бъдат попитани жителите на Лондон и на цялата страна. Затова ние смятаме, че трябва да има референдум, където 65 милиона души да кажат какво мислят“, пише в писмото.


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Франция блокира сделката за Брекзит по сигурността

The Times: Франция блокира сделката за Брекзит по сигурността

31 Май 2018 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция блокира опита на Великобритания да остане част от системата за сигурност на Европейския съюз, който помага за идентифицирането на чужди престъпници и е изработена, за предпазване на общността, пише британският вестник The Times.
Правителството на Великобритания иска гаранция, че ще продължи да има достъп и да споделя важна информация за ДНК, пръстови отпечатъци и превозни средства с други европейски държави след Брекзит.
Министрите заявиха, че участието на Великобритания в т.н. Прюмска конвенция е „очевидно в националния интерес“. Системата позволи на френските и белгийските власти да идентифицират терористите отговорни за атаките в Париж през ноември 2015 година.
Великобритания, обаче, е отблъсната по време на скорошна среща за присъединяване към проект „Прюм 2“, с Франция начело на съпротивата. Правителствена фигура заяви: „По принцип Франция е доста услужлива когато стане на въпрос за сътрудничество в сферата на сигурността, но в този случай те се държат странно“.
Спорът е поредният знак, че Тереза Мей има затруднения в сключването на пост-брекзит сделка по сигурността. Подобно на участието на Великобритания в проекта „Галилео“, Европейската комисия настоява за налагане на правила, които ограничават споделянето на чувствителна информация с трети страни.
Отказът на Великобритания да се предаде на контрола на Европейския съд представлява още едно препятствие в споделянето на информация. По начало Великобритания бе убедена, че способностите ѝ в правоприлагането и разузнаването ще ѝ помогнат да надскочи „идеологическите“ възражения, след като останалите държави-членки слагат като свой приоритет сигурността. Разногласието около Прюм е най-новата конфорнтация, която подрива това вярване. Въпреки, че Франция подкрепя искането на Великобритания за пълен достъп до 14-милиардната система „Галилео“ след Брекзит, тя заема по-твърда позиция относно датабазата с ДНК отколкото други европейски държави.
Държави включително Германия се предполага, че подкрепят опита на Великобритания да вземе участие, но Франция настоява решението да бъде представено на Европейската комисия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Кампанията на Джордж Сорос за нов референдум за Брекзит ще започне следващите дни

Daily Express: Кампанията на Джордж Сорос за нов референдум за Брекзит ще започне следващите дни

30 Май 2018 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джордж Сорос, който подкрепя идеята за нов референдум за Брекзит във Великобритания ще организира нова кампания за оставане в Европейския съюз, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Сорос е завил, че ЕС е в „екзистенциална криза“ и решението на Великобритания да го напусне е нанесло много вреди. Той казва, че Брекзит е пример за териториална десинтеграция – процес вредящ и на двете страни.
Според него въпреки тежката криза, в която се намира ЕС, му се налага да договаря споразумението с Обединеното кралство за напускане.
„Разводът може да отнеме повече от пет години, а пет години са цяла вечност в политиката, особено в тези революционни времена“, казва Сорос на конференция в Париж.
Той смята, че едно решение за оставане на Великобритания може да бъде от голяма полза и за двете страни, като ще запълни очертаващата се дупка в европейския бюджет, а и ще предпази Великобритания от раздялата с единния европейски пазар.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Никола Стърджан критикува привържениците на „твърд Брекзит“ в интервю

Daily Express: Никола Стърджан критикува привържениците на „твърд Брекзит“ в интервю

29 Май 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Първият министър на Шотландия критикува в интервю, излъчено в сайта на европейската редакция на Politico на 28 май, привържениците на „твърд“ Брекзит Борис Джонсън, Джейкъб Рийс-Мог и Майкъл Гоув, като ги нарича „луди привърженици на Брекзит“, предава консервативното британско издание Daily Express.
Тя ги заплашва със събуждане на дебата за шотландска независимост. Никола Стърджън ще се срещне с главния преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние.
„ЕС беше ясен от първия ден – не може да има избирателен подход. След напускането на ЕС Великобритания става „трета страна“ и ще трябва да си носи последствията. Не можеш да бъдеш в един клуб и да игнорираш правилата , на които той се основава“, казва Стърджън.
„Има група хора – „твърдите" привърженици на Брекзит, които не могат да приемат това, защото мислят, че могат да говорят митовете си от времето на референдума. Може преди две години да си фантазирал и сега идва момента на истината.“
Никола Стърджън обвинява правителството , че не взема предвид всички опции за Брекзит, като има предвид министърът на външните работи Борис Джонсън, министърът на околната среда Майкъл Гоув и депутатът-консерватор Джейкъб Рийс-Мог.
„Един от проблемите на правителството в момента, е че не се вслушва в никой освен в лудите привърженици на „твърд“ Брекзит“.
Стърджън също така заявява, че Великобритания навлиза в критична фаза на преговорите за Брекзит през следващите седмици. Визитата й в Брюксел се случва в момент, когато тя започна да чертае икономическите планове за шотландска независимост, макар и да не е ясно все още кога ще има нов референдум по въпроса.
„Нанасящата вреди несигурност може да приключи само ако правителството постави на първо място работните места и жизнения стандарт и се съгласи да остане в единния европейски пазар и митническия съюз за доброто и на Шотландия и на Великобритания“, завършва Стърджън.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Спорът около митническия съюз ще раздели Консервативната партия във Великобритания

The Daily Express: Спорът около митническия съюз ще раздели Консервативната партия във Великобритания

9 Май 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей беше предупредена, че Консервативната партия ще бъде разделена на две, ако не се откаже от плана си за митническо партньорство с Брюксел, пише британският всекидневник The Daily Express.
Про-брекзит членовете на парламента бяха бесни, след като стана ясно че вариантът за митническо партньорство, който беше описан като „луд“ от външния министър Борис Джонсън, все още се обсъжда.
Един член от 60-членната „задна пейка“ на британския парламент, предрече че къкрещата гражданска война на партията, ще избухне в един момент, освен ако британският премиер не отстъпи и не се откаже от варианта за митническо партньорство.
„Това е борба, която трябва да спечелим, защото бъдещата посока на нашата държава е заложена на карта“, заяви Мей.
„Нелекото примирие в нашата партия около Брекзит приключи. Останалата част в нашата партия се опитва да спре Брекзит и тя не би се спряла пред нищо, за да го направи“, добави още Мей.
„Това е дебат за бъдещето на нашата държава, защото каквато и договорка да бъде постигната между правителството и ЕС, тя ще има масивен ефект върху нашата бъдеща посока. Трябва да вземем правилното решение“, допълни още министър-председателят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън предизвика Тереза Мей да го уволни

The Times: Борис Джонсън предизвика Тереза Мей да го уволни

9 Май 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън предизвика министър-председателя Тереза Мей да го уволни, по този начин показвайки ясно, че няма намерение да напусне сам Кабиента, пише британският вестник The Times.
Даунинг стрийт направи опит да заобиколи конфронтация с Джонсън, след като във вторник той заяви, че предложеният вариант на Тереза Мей за митническо партньорство би създало „изцяло нова мрежа от бюрокрация“. Приятели на Борис Джонсън заявиха, че той няма да си подаде оставката. „Защо да го прави?“, запита един от тях.
Около казуса за митническия съюз, екипът на Тереза Мей се опитва да работи повече с Дейвид Дейвис, секретарят за Брекзит, отколкото с Борис Джонсън.
Джонсън се завърна в Лондон за седмичната среща на Кабинета, след като беше на визита в САЩ. В интервю за „Daily Mail“ той заяви, че планът за митническо партньорство не би се вписало в обещанията за връщането на контрола към Великобритания и би възпрепятствало възможността на страната да сключва търговски сделки.
„Такова нещо не е опитвано досега и би направило ситуацията много, много трудна за сключването на свободни търговски сделки. Ако въведем новото митническо партньорство, ще имаме луда система, в която ще събираме мита на британската граница от името на ЕС“, заяви Джонсън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън призова Тереза Мей да се откаже от митническото споразумение

The Telegraph: Борис Джонсън призова Тереза Мей да се откаже от митническото споразумение

8 Май 2018 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън открито призова министър-председателя Тереза Мей да се откаже от митническото споразумение, заявявайки че това е „луда система“, която би направила „много трудно извършването на свободни сделки“, пише британският вестник The Telegraph.
От кабинета за Брекзит на Тереза Мей потвърдиха, че са забавили решението си относно митническия съюз.
Кабинетът е разделен на това дали да се приеме митническо партньорство или митническа уговорка, която е предпочитаният вариант на Джонсън и настроените за Брекзит консерватори около него.
Според Борис Джонсън идеята за митническо партньорство се проваля в оправдаването на очакванията, че Великобритания „ще си върне контрола“.
„Това е нещо напълно неизпробвано и ще направи свободната търговия много, много трудна“, заяви Джонсън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Депутати от парламента предупредиха Тереза Мей че може да претърпи загуба относно митническия съюз

London Evening Standard: Депутати от парламента предупредиха Тереза Мей че може да претърпи загуба относно митническия съюз

4 Май 2018 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей беше предупредена, че върви към съкрушителна загуба в Камарата на общините относно митническия съюз, ако позволи на привържениците на Брекзит в нейния кабинет да диктуват събитията, пише британският вестник London Evening Standard.
Старши членове от всички части на парламента се обединиха след правителствената комисия, в която Тереза Мей беше надвита от десните членове на партията си.
Последните опити на Мей да построи мост между разделената Консервативна партия чрез предложеното митническо партньорство с Европейския съюз, се провалиха след силните възражения на министрите включващи Борис Джонсън, Майкъл Гов, Дейвид Дейвис, Гавин Уилиамсън и новият вътрешен министър Саджид Джавид. Привържениците на Брекзит от Консервативната партия заявиха, че предложението e „мъртво във водата“, но Мей настоя че финалните решения ще се вземат от пълния Кабинет.
Старши членове от всяка основна партия заявиха, че ако привържениците на Брекзит оттеглят своите компромиси от масата, тогава биха се обединили, за да подсигурят оставането на Великобритания в митническия съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Камарата на Лордовете може да бъде премахната през юни

The Daily Express: Камарата на Лордовете може да бъде премахната през юни

4 Май 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Времето на Камарата на Лордовете може и да изтече, след като дебат за премахване на Горната камара на британския парламент вече е внесен в парламента за 18 юни, пише британският всекидневник The Daily Express.
Резултатът от този дебат може да прекрати близо 700-годишното съществуване на неизбраните „велики и добри“ държащи власт във Великобритания.
Подписка за предизвикване на дебат за референдум върху бъдещето на Камарата на Лордовете досега е събрала повече от 145 500 подписа.
Нужни са само още 10 000, за да се гарантира отговор на правителството.
Лордовете попаднаха под интензивна критика от евроскептиците през последните седмици заради това, което те виждат като опит за смекчаване – и потенциално довеждане до провал – на плановете на Тереза Мей за Брекзит.
Лордовете направиха серия от поправки към важните законодателства, които включват промени оставящи вратата отворена за продължаване на участието в митническия съюз, както и подсигуряване за Камарата на общините, които да имат „значим глас“ върху крайната сделка.
Поправките трябва да бъдат гласувани от членовете на парламента преди да станат задължителни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: ЕС подкрепи правото на Ирландия да наложи вето на търговската сделка с Великобритания

The Times: ЕС подкрепи правото на Ирландия да наложи вето на търговската сделка с Великобритания

4 Май 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ирландия има подкрепата на Европейските лидери да разруши търговските преговори за Брекзит през следващия месец, ако британският министър-председател Тереза Мей се провали да сключи митнически договор с Ирландия, който да избегне варианта с твърда граница, пише британският вестник The Times.
Представители на Европейския съюз са заявили пред Даунинг стрийт, че европейската среща на върха през следващия месец, ще преустанови преговорите за бъдещо партньорство, ако митническият въпрос не е разрешен.
Тереза Мей е заявила пред кабинета си в четвъртък, че правителството има само две седмици да представи обединен план , след като от ЕС отхвърлиха предложението ѝ за митническо партньорство с Блока. Главният преговарящ на Великобритания за Брекзит Оливър Робинс е бил изпратен да работи върху повече „опции“ преди да бъде свикана втората среща по въпроса след 2 седмици.
Източници от двореца „Уайтхол“, обаче, изразиха скептицизъм, че компромис може да бъде намерен. „Не знам какво ще правят“, заяви източникът. „Вземайки предвид силните възгледи на кабинета насочени срещу плана, те не могат да предложат нищо близко до този план, ако не искат отказът да се повтори.“
Оливър Робинс ще бъде в Брюксел в петък за среща с колегата си от ЕС Мишел Барние, на която ще бъде попитан как смятат от Дауининг стрийт да разрешат безизходното положение. На Робинс ще му бъде разяснено, че не може да има удължение след крайния срок през юни.
Представител на ЕС изразим песимизъм. „Това се усеща като много голям момент, като бедствие“, заяви той. „Как ще се измъкнат от това Мей и Робинс?“
Заплахата от вето на Ирландия дойде по време на лична среща в Дъблин през изминалата седмица, на която ирландският външен министър Саймън Коувъни, заяви че неговото правителство не би позволило да се прекрачи крайният срок през юни за ирландската граница.
Коувъни допълни, че ирландската позиция има пълната подкрепа на Брюксел и правителството на Великобритания е „напълно наясно“ с нейните искания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей ще търси нов компромис за митническите отношения с ЕС

The Independent: Тереза Мей ще търси нов компромис за митническите отношения с ЕС

3 Май 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще търси нов компромис за митническите отношения с Европейския съюз след като предложеният от нея вариант за митническо партньорство с ЕС не получи подкрепата на министрите от кабинета, пише британският вестник The Independent.
До сега премиерът предлагаше „митническо партньорство“, което предвиждаше по-близки митнически отношения с ЕС, за да се избегне „твърда граница“ с Ирландия, а другият вариант предвижда по-слаби митнически връзки с ЕС, но усложнява проблема с границата с Ирландия.
На специално посветеното на въпроса заседание на кабинета в сряда Тереза Мей не получи необходимата подкрепа от министрите в кабинета за предпочитания от нея първи вариант.
Както се очакваше министърът на отбраната Гавин Уилямсън и новоизбраният вътрешен министър Саджид Джавид подкрепиха лагера на привържениците на „твърд“ Брекзит . Министърът отговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис, както и министърът на външната търговия Лиъм Фокс дори са заплашили с оставки, ако бъде подкрепен вариантът, предложен от премиера. За да избегне временно крайните решения Тереза Мей отложи решението по въпроса.
Така Великобритания няма готово предложение за митническите отношения с ЕС само пет месеца преди очаквания край на преговорите с Европейската комисия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.