НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: МВФ очаква пълно завръщане на Гърция на пазарите

Kathimerini: МВФ очаква пълно завръщане на Гърция на пазарите

28 Юни 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Международният валутен фонд е уверен, че Гърция възвръща достъпа си до пазарите в краткосрочен и дългосрочен план, заяви говорителят му Джери Райс в четвъртък, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Райс преповтори изявленията на директора на МВФ Кристин Лагард, след решението на Еврогрупата през миналата седмица.
Въпреки това говорителят добави, че Лагард има определени резервация за дългосрочните перспективи, като уточни че е нужен ангажимента на финансовите министри за всички допълнителни мерки.
В контекста на изявленията на Кристин Лагард, Райс намекна че ще има допълнително изявление в четвъртък от официални представители на Фонда, след посещението им в Атина за завършването на доклада им, който ще включва обновен анализ на устойчивостта на гръцкия дълг.
Джери Райс отбеляза, че въпреки че МВФ не участва във финансирането на гръцката програма, той ще продължи да наблюдава развитието чрез тримесечни и годишни инспекции.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Алексис Ципрас предрече, че предстои период от много добри новини за гръцката икономика

АНА-МПА: Алексис Ципрас предрече, че предстои период от много добри новини за гръцката икономика

27 Юни 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Предстоящият период ще бъде изпълнен с много добри новини за икономиката на Гърция, предрече гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в интервю за телевизия „Bloomberg“, цитиран от гръцката информационна агенция АНА-МПА.
Той отбелязах, че в последните три години на всички фронтове Гърция се е превърнала в част от решението, а не от проблема.
„Току що завършихме много амбициозна програма, направихме някои много трудни структурни реформи с по-гладко адаптиране в сравнение с предишните програми“, заяви Ципрас.
„Най-важното нещо днес е, че това е краят на несигурността за Гърция и че страната се завръща“, допълни той.
Запитан за оттеглянето на депутата от „Независими гърци“ Йоргос Лазаридис от управляващия коалиционен блок и политическото последствие от решението му, Ципрас повтори че това може да се превърне в полза за правителството и отново подчерта, че избори ще бъдат проведени през септември 2019 година, в края на правителствения мандат.
„Имам много тънко мнозинство и вярвам, че ще успея да стигна до края на нашия мандат без никакви проблеми. Ще имаме много важна работа зад нас и ще можем да представим на гръцкия народ, сравнявайки къде бяхме в началото на мандата ни, къде сме сега и къде ще бъдем през 2019 година“, заяви гръцкият премиер.
Ципрас отговори и на въпроси за наскоро преизбрания президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, отбелязвайки че той е „политическа фигура с богат опит, но и много непредвидим“. Гръцкият премиер добави, че е повдигнал въпроса за двамата гръцки военнослужещи държани в Турция, по време на разговора си с турския президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Гърция си връща суверенитета след сделката за дълга

Алексис Ципрас: Гърция си връща суверенитета след сделката за дълга

23 Юни 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция си връща суверенитета след решението на кредиторите да облекчат дълговете на страната, правейки изплащането на задълженията поносимо, заяви премиерът на страната Алексис Ципрас в петък вечерта, цитиран от гръцката информационна агенция АНА-МПА.
В хода на реч, дадена на помпозна церемония в зала Запейон, с която бе отбелязана сделката за дълга, министър-председателят заяви, че Гърция обръща нова страница и тръгва напред след осемгодишна криза.
„Гърция отново се превръща в нормална страна. Тя си връща политическия и икономическия суверенитет. Гърция отново се изправя на крака“, заяви Ципрас.
Обръщайки се към депутатите от двете партии, участващи в управляващата коалиция – СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и АНЕЛ („Независимите гърци“) – премиерът си сложи червена вратовръзка, изпълнявайки обещанието си да си сложи такава само, когато сключи сделка за дълга с кредиторите на Гърция. Той си свали аксесоара в края на изказването си.
Страната няма да трябва да взема нови кредити, за да покрива дълговете си през следващите три години, обясни Ципрас, като подчерта, че Атина ще може да взима сама решенията за правене на данъчни отстъпки от 2019-а година.
„Надзорът, предвиден съгласно правилата на Европейски съюз, няма нищо общо с механизмите на надзора на кредиторите, който преживяхме“, продължи гръцкият премиер. „Гърция ще носи отговорността за себе си и за бъдещето си“.
Ципрас отново потвърди, че това правителство ще изпълни целия си четиригодишен мандат, който изтича през септември 2019-а година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Панос, имаме още много път пред нас

Алексис Ципрас: Панос, имаме още много път пред нас

23 Юни 2018 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Панос, нали знаеш, че имаме още път пред нас. Имаме още много битки, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, обръщайки се към своя коалиционен партньор Панос Каменос, в отчета пред парламентарните групи на СИРИЗА и Независими гърци. Предава македонската агенция МИА, цитирана от Коктел (Македония).
Според кореспондента на МИА в Атина Ципрас е заявил, че след вчерашното решение на Еврогрупата Гърция обръща нова страница и започва нов период за страната.
„ След 8 години успяхме да решим проблема с гръцкия дълг. Дълг, който не създадохме. Дългът, който сме наследили от силите на стария режим“, е подчертал Ципрас.
Гръцкият премиер за пореден път сложи край на спекулациите за предсрочни избори, като заяви, че през септември 2019 г. те пак ще търсят мандат от гражданите.
Алексис Ципрас завърши речта, като извади вратовръзката.
„Спечелихме битката, но не и войната. Войната е там. Има несправедливости, които трябва да коригираме и всеки път, когато спечелим, ще нося вратовръзка, каза гръцкият министър-председател в края на изказването си.
Към участниците се обърна и коалиционният партньор в правителството Панос Каменос, който похвали Алексис Ципрас. Той каза, че това е най-добрият министър-председател на Гърция в най-новата история.
"Не сме стигнали до края на съвместния път с Алексис Ципрас, както много хора искат", каза Каменос, добавяйки, че "те са издържали, поддържали са се и са спечелили".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Гръцкият премиер постави вратовръзка, спазвайки облог

Макфакс: Гръцкият премиер постави вратовръзка, спазвайки облог

22 Юни 2018 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас изпълни облога - сложи вратовръзка. Той беше обещал, че когато Гърция излезе от икономическата криза, той ще започне да носи вратовръзка, предава Макфакс.
"Имах затруднения, но ще свикна с това", каза Ципрас на правителството и добави, че ангажиментите трябва да се спазват.
"Днешният ден принадлежи на онези, които брутално пострадаха от кризата и чийто живот беше унищожен", каза Ципрас.
Той добави, че след решението за гръцкия дълг Гърция определено отгръща нова страница. и подчерта, че страната навлиза в нов период.
"След осем години успяхме да решим проблема с гръцкия дълг, дълг, който не създадохме, дълг, който наследихме от старият режим. Ние поехме трудната, но необходима задача да трансформираме страната ", подчерта той.
Вчера кредиторите се споразумяха за начина, по който Гърция да излезе от програмата за помощ, която страната използва от осем години, както и мерки за облекчаване на дълга.
След срещата на министрите на финансите от Еврозоната в Люксембург, която продължи повече от шест часа, източници на "Франс прес" са заявили, че новото споразумение ще позволи, като преди това е било планирано, Атина от 20 август вече да не бъде под егидата на кредиторите и отново да излезе на световните фондови пазари след години на дълбока рецесия.
Гърция е получила повече от 273 милиарда евро помощ от своите кредитори, Еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) през последните осем години чрез три програми за подпомагане. В замяна на това гърците трябваше да извършат стотици реформи, които често са болезнени за обществото, особено за да оздравят публичните си финанси.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Винаги ще се боря за това, Гърция да е в сърцето на Европа

Жан-Клод Юнкер: Винаги ще се боря за това, Гърция да е в сърцето на Европа

22 Юни 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства споразумението на Еврогрупата за облекчаване на гръцкия дълг в петък, чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“, предава гръцката информационна агенция АНА-МПА.
Юнкер заяви, че: „Споразумението на Еврогрупата открива пътя за успешния завършек на програмата и отваря нова страница за страната. Винаги ще се боря за това, Гърция да е в сърцето на Европа. Прекланям се пред гръцкия народ за неговата жизненост и за отдадеността му към Европа. Усилията му не бяха напразни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Гърция получи отлагане на дълга си от кредиторите в еврозоната

Reuters: Гърция получи отлагане на дълга си от кредиторите в еврозоната

22 Юни 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Финансовите министри от еврозоната в петък предложиха на Гърция 10-годишно отлагане и разширение на падежите върху голяма част от минали заеми, както и 15 милиарда евро в нов кредит, за да осигури че Атина ще може да застане на краката си, след като излезе от спасителния си план през август, предава Reuters.
„Имаме сделка“, заяви един представител, който е част от преговорите, допълвайки че вярва че това ще е достоверно за финансовите пазари. Още един официален представител потвърди споразумението.
Според информациите опрощаването на дълга включва удължения на падежите и гратисни периоди върху заемите, дадени на Гърция при втория спасителен план – около 130 милиарда евро – от около 10 години, за да се изгладят всякакви остри кредитни лимити за десетилетия напред.
Гърция също ще получи последно изплащане от 15 милиарда евро, за да може да изгради паричен буфер, който би я направил по-независима от пазарните заеми, след като излезе от спасителния план след 20 август.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Европа очаква края на осемгодишната Одисея със спасителната програма на Гърция

The Washington Post: Европа очаква края на осемгодишната Одисея със спасителната програма на Гърция

21 Юни 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Страните от Еврозоната са убедени, че ще намерят съгласие по последните елементи от плана за изкарване на Гърция от продължаващата вече осем години спасителна програма и ще успеят да направят дълга ѝ управляем, пише The Washington Post.
Финансовите министри от 19-те нации, използващи еврото, се събраха в Люксембург, за да приключат споразумението между Гърция и международните кредитори, което ще позволи страната да излезе от своята трета и окончателна спасителна програма на 20 август.
„Убеден съм, че ще открием решение“, заяви европейският комисар по финансите Пиер Московиси.
„Трябва да признаем, че Гърция е свършила добра работа – изпълнила е своите задължения“, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер.
Гърция изискваше значителна финансова помощ от Еврозоната и от международните кредитори, за да оцелее финансово през последните осем години. В замяна тя трябваше да си наложи значителни бюджетни ограничения, които удариха обикновените гърци. Дори и да приключи спасителната си програма до края на лятото, Гърция все още ще бъде следена.
Един от окончателните въпроси в четвъртък е как да се даде възможност на Гърция да разсрочи погасяването на дълговете си в следващите няколко години, за да гарантира, че разходите за погасяването на заемите няма да задушат икономиката ѝ. Гръцката икономика вече се е свила с около една четвърт от началото на финансовата криза в края на 2009 г., а растежът е ключов елемент за намаляване на дълговата тежест.
След като спасителният план приключи, Гърция ще трябва да се финансира чрез заеми на международни пазари на облигации.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.