НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Борис Джонсън разкритикува плана на Тереза Мей за Брекзит като „бедствие за демокрацията“

The Independent: Борис Джонсън разкритикува плана на Тереза Мей за Брекзит като „бедствие за демокрацията“

19 Юли 2018 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър на външните работи на Великобритания разкритикува министър-председателя Тереза Мей заради плановете ѝ за провеждане на Брекзит, които според него са „бедствие за демокрацията“ и които ще оставят Великобритания в „нещастно постоянно чистилище“. Според него обаче все още не е късно страната да промени курса си и да проведе излизането от ЕС по правилен начин, пише The Independent.
Джонсън, който подаде оставка заради плановете на Мей, я призова да не предприема „прикрито отстъпление“ от обещанието си за Брекзит. „Нека се прицелим към предишната прекрасна визия – силна и самоуправляваща се Великобритания, която е открита към света, а не към постоянно нещастно чистилище, не това бедствие за демокрацията“, допълни той по време на реч пред парламента.
„След обявяването на плановете за Брекзит последва вълна от съмнения, въпреки че първоначалната визия бе харесана от нашите партньори и от пазарите. А се съгласихме да дадем такса-изход от 40 милиарда лири на ЕС без да се съгласим за бъдещите икономически отношения. Което е най-лошо, позволихме да се постави под съмнение северноирландската граница, да я направим политически заредена“, допълни той.
„Все още не е късно да спасим Брекзит. Имаме време за преговорите“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

18 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Наскоро подалият оставка бивш министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън призова премиера на страната Тереза Мей да промени преговорната си стратегия с Брюксел и, в пламенна реч от трибуната на парламента в Лондон, заяви, че „не е прекалено късно Брекзит да бъде спасен“, предава AFP.
„Все още имаме време в тези преговори. Променихме подхода си един път, можем да го променим отново“, заяви Джонсън пред народните представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

18 Юли 2018 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски премиер от Консервативната партия Джон Мейджър предупреди, че фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще предизвикат предсрочни избори в интервю пред телевизионния канал ITV News, цитирано от лондонския вестник Evening Standard.
Бившият премиер каза пред ITV News: "Мисля, че има някои хора в Консервативната партия, които сега са по-отдадени на желанието си да извадят Обединеното кралство извън Европа, отколкото са посветени на това какви са последиците от това за техните избиратели или за другите граждани или бъдещето на нашата страна или интересите на нашата страна или интересите на нашата партия.
Той сравнява част от привържениците на „твърд“ Брекзит водени от Джвейкъб Рийс-Мог, с дясното движение "Чаена партия" в САЩ.
"Има групировка от „Чаената партия“ в рамките на привържениците на „твърд“ Брекзит и това прави много трудно договарянето с тях“, заяви Мейджър
"За министър-председателя трябва да е много трудно ден след ден да чете заплашителни лекции за това, което ще се приема, когато всъщност те са малцинство в консервативната парламентарна група", добави той.
Той каза, че разделението в Консервативната партия би позволило на Джеръми Корбин да влезе в Даунинг стрийт.
"Мисля, че това, което правят, може да доведе до правителство на Корбин", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

18 Юли 2018 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Тереза Мей във вторник вечерта осуети опита на про-европейски депутати да запазят Британия „заключена“ в митнически съюз с ЕС след Брекзит. В пореден драматичен ден нейното правителство победи предложението на депутати-консерватори за пренаписване на плановете за напускане на ЕС с едва шест гласа.
Дванадесет депутати, подкрепящи оставането в ЕС, оспориха плановете на министър-председателя, като подкрепиха бунтарското изменение на законопроект за оставането в митническия съюз при забавяне на преговорите за Брекзит.
Мнозинството си отдъхна, след като поправката не мина с 307 гласа срещу 301.
Ако предложението беше прието, депутатите трябваше да се подготвят за вот на недоверие, с който ги заплаши премиера.
Правителството обаче не получи подкрепа за напускане на Европейската агенция по лекарствата
Сега предстои гласуване в Камарата на лордовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Тhe Times: Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

18 Юли 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори, пише британският ежедневник The Times.
Тереза Мей заплаши недоволните консерватори с общи избори това лято, ако блокират плановете за митническо споразумение с ЕС след Брекзит.
Парламентарните лидери на Консервативната партия предупредиха останалите депутати, водени от бившите министри Стивън Хамънд и Ники Морган, минути преди решаващо гласуване снощи, което трябваше да задържи Великобритания в митнически съюз.
Премиерът оцеля при вота с мнозинство от шест гласа, въпреки че 12 от нейните депутати гласуваха против.
Депутатите отхвърлиха изменението за митническия съюз след като четирима привърженици на напускането от Лейбъристите и един независим депутат подкрепиха правителството. Последното изменение беше внесено от Стивън Хамънд. То предвиждаше, ако не бъде договорена зона за свободна търговия до 21 януари, министрите трябва да променят позицията си и да започнат обсъждания за присъединяване към митнически съюз. Лейбъристката партия подкрепя идеята за митнически съюз с Европейския съюз след Брекзит, но правителството смята, че това ще попречи на Великобритания да сключва собствени международни търговски сделки след напускането.
В сряда ще произнесе реч, с която да обясни оставката си вече бившият външен министър Борис Джонсън .

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският премиер печели ключов вот за Брекзит в парламента

AFP: Британският премиер печели ключов вот за Брекзит в парламента

17 Юли 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей печели ключов вот за Брекзит в парламента, въпреки недоволството в собствената й партия, след приемането на плановете за преговори с Брюксел, предвиждащи запазване на тесни връзки с общността, предава AFP.
Правителството успя да спечели отхвърляне с едва седем гласа на поправка, внесена от собствената му партия, което би блокирало подготвената стратегия от премиера и министрите преди седмица. Сега предстои обсъждане в Камарата на лордовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Спадът в имиграцията вече коства на британската икономика милиарди

The Independent: Спадът в имиграцията вече коства на британската икономика милиарди

16 Юли 2018 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Спадът в имиграцията, откакто беше гласуван Брекзит, вече струва на Великобритания повече от 1 милиард паунда на година, според нов анализ на независимия мозъчен тръст „Global Future“, пише британският вестник The Independent.
Тръстът, който насърчава ползите от откритите граници, пресмята че загубите за публичните финанси са еквивалентни на повече от 23 000 медицински сестри или 18 000 доктори.
Той също твърди, че постигането на имиграционната цел на правителството за „десетки хиляди“ също ще коства на Великобритания 12 милиарда паунда на година към 2023 – което представлява 60 процента от парите, които бяха обещани на Националната здравна система (НЗС) от британския премиер Тереза Мей като част от така наречените „дивиденти от Брекзит“.
Цифрите са базирани на прогнозите на „Office of Budget Responsibility“ от ефектите на нетно получени заеми при алтернативните сценарии на висока и ниска миграция.
Тези оценки представят търговски излишък от 16.9 милиарда паунда, ако миграцията падне от своя пик от 336 000 души на година в края на юни 2016 до 185 000 към 2021, сравнено с излишък от 5.2 милиарда паунда, ако паднат до 105 000 към 2021 година.
„Global Future“ използват тези оценки, за да разработят това, което те наричат „изчислител за готовност“ на цена от 150 милиона паунда за всяко намаление с 10 000 души в миграцията.
Най-новите миграционни цифри ще бъдат публикувани в понеделник, но миграцията вече е паднала до 224 000 души в края на септември 2017.
„Намаляването на имиграцията удря тежко публичните финанси“, заяви Питър Старкингс, директор на мозъчния тръст.
„Британският народ може и да е реши, че е доволен да плаща малко повече данъци или да приеме по-малки инвестиции в нашата НЗС и други публични услуги, в замяна на намаляване на имиграцията, но това е дебат, който просто не сме имали досега“, поясни той.
„Това, което знаем, е че обществеността смята, че имиграцията е добра за нашата икономика и нашата култура и когато им бъде предложен избор, те рутинно избират икономическа стабилност пред намаляване на имиграцията.
„Докато правителството очертава своите планове за имиграционна политика след Брекзит, трябва да са чаeстни за сделките в сърцето на този дебат. Този анализ показа, че по-ниската имиграция означава по-малки публични инвестиции, по-високи заеми или по-високи данъци – и постигането на правителствената цел за намаляване на миграцията на десетки хиляди на година ще надуе гигантскa мултимилиардна дупка в паунда и в публичните финанси.
„Във време, в което ключови сектори като нашето здравеопазване докладват за недостиг на кадри, правителството трябва да мисли много внимателно за това какво би направилo ограничителна имиграционна система na страната ни“, поясни още Старкингс.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

16 Юли 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей в понеделник направи опит да увери авиокомпаниите, че нейният план за Брекзит няма да разруши техните вериги за доставки и обеща, че индустрията ще процъфти, след като Великобритания излезе от Европейския съюз, предава Reuters.
Бизнесите започват да стават все по-разочаровани заради липсата на яснота за бъдещите търговски отношения, само девет месеца преди деня на Брекзит, насрочен за 29 март 2019 година.
„Еърбъс“, най-големият производител на самолети в Европа, който дава работа на около 15 000 души във Великобритания, предупреди по-рано през този месец, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение – така нареченият „твърд“ Брекзит – това ще доведе до прекратяване на продукцията в неговите фабрики и спирането от работа на самолетите му.
Британският премиер ще представи в детайли как нейното предложение за Брекзит ще защити веригите за доставки на компании като „Бомбардиър“ и „Ролс Ройс“, както и „Еърбъс“.
Мей ще обяви и инвестиции на стойност 343 милиона паунда (454 милиона долара) за проекти за изследване и развитие, инвестиции в технологии за електрически самолети и ще препотвърди, че Великобритания търси как да остане част от европейски институции като Европейската агенция за авиационна безопасност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: „Еърбъс“ заплаши, че ще изтегли бизнеса си от Великобритания в случай на Брекзит без споразумение, излагайки хиляди работни места на риск

London Evening Standard: „Еърбъс“ заплаши, че ще изтегли бизнеса си от Великобритания в случай на Брекзит без споразумение, излагайки хиляди работни места на риск

22 Юни 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Авиопревозвача „Еърбъс“ заплаши, че може да изтегли бизнеса си от Великобритания в случай на Брекзит без сключване на споразумение, пише британският вестник London Evening Standard.
Компанията, която е работодател на 14 000 души в 25 района в страната заяви, че ще „преосмисли инвестициите си във Великобритания и своята дългосрочна следа в страната“.
Този ход ще бъде предприет, ако Великобритания излезе от единния пазар и митническия съюз без транзитен период, заявиха от компанията в четвъртък.
Публикувайки „оценка на риска“ за Брекзит, компанията също призова правителството да удължи планирания транзитен период, който би изтекъл през декември 2020 година, ако бъде постигнато споразумение.
Компанията твърди, че този период е твърде кратък, за да може бизнесът да реорганизира своята верига за доставки.
Ако няма удължение на транзитния период, компанията ще „контролира внимателно всякакви нови инвестиции във Великобритания и ще се въздържи от увеличаване на своята доставническа и партньорска база в страната“, се казва още в изявлението.
Том Уилямс, главният оперативен директор на „Еърбъс“, заяви: „Във всеки сценарий, Брекзит ще има тежки негативни последствия за британската авиоиндустрия и за „Еърбъс“ в частност.
„За това ще е нужно незабавните мерки за смекчаване на ситуацията да бъдат ускорени. Докато Еърбъс разбира, че политическият процес трябва да продължи, като отговорен бизнес ние изискваме незабавни детайли относно прагматичните стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се работи конкурентноспособно. Без тях, Еърбъс вярва че ударът върху нашите британски операции може да бъде значителен. Ние търсихме как да подчертаем нашите притеснения за последните 12 месеца, без успех. Далеч от Проект Страх, това е изгряваща реалност за Еърбъс. Поставено просто, сценарий за Брекзит без споразумение ще заплаши директно бъдещето на Еърбъс във Великобритания“, заяви Том Уилямс.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.