НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие проекта за модернизация на Военноморските сили

Парламентът прие проекта за модернизация на Военноморските сили

19 Юли 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен кораб за ВМС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 135 народни представители, 9 бяха „против“, а един се въздържа. Всички парламентарни групи подкрепиха модернизацията на ВМС, против гласуваха само от „Воля“.
Цел на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба със способности да участват в широк спектър от операции на НАТО и ЕС. Предвижда се корабите да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия, както и с допълнително въоръжение. В актуализирания проект е включено обучение на екипажите на двата кораба, както и логистична поддръжка за 3 години. С новите два кораба ще бъдат подменени три бойни кораба, руско производство.
Приетият актуализиран проект е с максимална прогнозна стойност 984 млн. лева с ДДС. Разликата с предишния проект е 164 млн. лева и е разпределена за плащане през 2025 и 2026 година. Според проекта първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години.
Изпратени са покани до осем корабостроителни компании, като към средата на 2017 година седем от тях са потвърдили участие. До 23 октомври 2017 година е постъпила само една оферта от „МТГ-ДЕЛФИН“ АД, която отговаря на изискванията на Министерството на отбраната. На 20 декември 2017 обаче компанията се е отказала заради облагане с ДДС, което не е било предвидено.
Актуализираният проект беше приет от Комисията по отбрана на 5 юли, а от Комисията по бюджет и финанси на 12 юли.
Депутатът от БСП Петър Витанов заяви: „Проектът е най-детайлно разписаният, но в него се крие финансова и времева неопределеност на обхвата на проекта“. „Даваме зелена светлина на проекта водени от крайната необходимост за придобиване на способности“, коментира той. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев посочи: „С придобиването на два кораба няма да решим всички проблеми, но това е добра крачка напред“. „Призовавам за съгласие, като това в Комисията по отбрана и за отговорно отношение към модернизацията на армията“, заяви той.
„Фокус“ припомня: На 8 юни парламентът одобри Проектите за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. Проектът за Сухопътни войски е с времеви интервал 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване възлиза на 1,4 млн. лева с ДДС. Ще се извършва на разсрочено плащане. Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 изтребителя, на два етапа по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. Финансовата рамка на първия етап е на стойност 1,8 млрд. лева с ДДС. Министерството на отбраната предвижда да изпрати запитване до: САЩ (за F16), Португалия (за F16), Израел(за F16), Италия (за Eurofighter), Германия (за Eurofighter), Франция (за Dassault Rafale), Швеция (за Gripen).
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Да занесем на моряците ни добра новина с приемането на проекта за модернизация на ВМС- те я заслужават

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Да занесем на моряците ни добра новина с приемането на проекта за модернизация на ВМС- те я заслужават

19 Юли 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Има политическа воля, желание и отношение към Българската армия, към българския войник и офицер. Надявам се, че днес, когато моряците ни са на море, ще им занесем добра новина с приемането на проекта за модернизация на ВМС- те я заслужават. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов преди гласуването на проекта за модернизация на Военноморските сили, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес е учението „Бриз“, да им занесем добра новина от парламента. Да им е честито на българските моряци в аванс. Надявам се, че добрата новина ще ги споходи“, обяви той. „Днес е добър ден за флота, за Въоръжените сили и за Българската армия. Днес с така очертаващия се консенсус за модернизация на флота завършваме една по-сериозна стъпка- реализирането на трите основни приоритетни проекта за модернизация на Въоръжените сили“, заяви ген. Попов. „Струва ми се важно да кажа, че предопределянето на това, че проектът има някакви корупционни наченки, е леко пресилено“, коментира той. „Не са много проектите, които се гледат в пленарна зала. Има важни проекти, като този, които се гледат. Това означава, че и опозиция и управляващи ще бъдат бдителни, когато става въпрос за изпълнението му“, посочи Константин Попов. „Самият проект дава значителна гъвкавост и възможност за избор. Това е един от елементите, с които искаме да предотвратим евентуална корупция“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по отбрана в Народното събрание ще разгледа актуализирания проект за придобиване на многофункционален боен кораб за ВМС

Комисията по отбрана в Народното събрание ще разгледа актуализирания проект за придобиване на многофункционален боен кораб за ВМС

5 Юли 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана в Народното събрание ще разгледа актуализирания проект за придобиване на многофункционален боен кораб за ВМС. Това съобщиха от Kомисията по отбрана.
Проектът ще бъде разгледан на утрешното заседание на комисията – точно 3 дни след внасянето му от Министерски съвет в Народното събрание (5 юли, 14.30 ч., сградата на Народно събрание, зала 232, бул. “Кн. Дондуков” 1).
На предходни заседания Комисията с мнозинство подкрепи другите два проекта – за придобиване на боен самолет за ВВС и бронирана машина за Сухопътните войски. След това те бяха гласувани и в пленарна зала, като бяха подкрепени от ГЕРБ, БСП, “Обединени патриоти” и ДПС.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството предлага на Народното събрание да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“

Правителството предлага на Народното събрание да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“

27 Юни 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предлага на Народното събрание да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г. (обн., ДВ. бр. 43 от 07.06.2016г.). Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Актуализацията на проекта беше извършена във връзка с постигнатия политически консенсус от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 30 май 2017 г. за ускорена реализация на проектите за модернизация, „План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.“, приет с ПМС № 382/30.12.2015 г. и „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ за поддържане и развитие на отбранителните способности на Военноморските сили.
Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация.
Настоящият вариант на актуализиран проект за инвестиционен разход отчита промените настъпили в Закон за ДДС, считано от 01.01.2017 г., след приемането на проекта за инвестиционен разход от Народното събрание през 2016 г.
Сред основните промени в актуализирания проект за инвестиционен разход е максималната прогнозна стойност на проекта да бъде 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г.
Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз и 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.
Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия (опции).
Дейностите в обхвата на Проект за инвестиционен разход са доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба, доставка на първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години).
В тази връзка и на основание чл. 22, ал. 2, т. 116 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Министерският съвет внася в Народното събрание актуализирания проект за инвестиционен разход на Министерството на отбраната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.