НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Делегация от руски депутати ще посетят Германия през октомври месец

Sputnik: Делегация от руски депутати ще посетят Германия през октомври месец

16 Юли 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин. Делегация от руски депутати планира да направи посещение в Германия през октомври месец, по време не което ще очаква да посети североизточния град Грифсвалд, където газовите тръбопроводи Северен поток и Северен поток 2 навлизат в германска територия, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика на долната камара на руския парламент пред Sputnik.
„Планираме среща в работната рамка на „групата за приятелство“. Делегацията ще посети Германия, вероятно между 15 и 19 октомври. Дневният ред на срещата в момента се изготвя. Според предварителния план, ще посетим Турингия, Померания и Грифсвалд, който е мястото където тръбопроводите Северен поток и Северен поток 2 навлизат в германска територия“, заяви Павел Завални, който наблюдава отношенията с Бундестага.
Руските депутати планират да проведат разговори и с членовете на германо-руската група в Бундестага, допълни Завални.
Съставът на руската делегация не е сформиран още, поясни депутатът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая газета“: Милиардите на братята Ротенберг и Генадий Тимченко

„Новая газета“: Милиардите на братята Ротенберг и Генадий Тимченко

9 Юли 2018 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Една от основните линии на напрежение в отношенията между Русия и европейските държави, с изключение на геополитиката и произлязлата от нея война на санкции – това е перспективата за строителството на газопровода „Северен поток 2“, пише руският вестник „Новая газета“.
Както в случая и с първия поток, политическите рискове не спират процеса на строителство и, съответно, усвояването на заделения за тази цел бюджет на „Газпром“.
Тази история беше един от важните елементи в доклада на анализатора на руската „Сбербанк“ Алекс Фек, който беше уволнен след публикуването му, а Герман Греф поднесе публични извинения на най-големите управители на „Газпром“, в това число Генадий Тимченко и братята Аркадий и Борис Ротенберг.
И тук пристигна новината, че стойността на изграждането на компресорна станция „Славянска“ (отправна точка за Северен поток 2), която се извършва от компанията на Ротенберги „Стройгазмонтаж“, изведнъж се е увеличала от 826 милиона рубли на 19,1 милиарда. Излиза, че напразно се е извинил?
Цифрите, разбира се, са прозрачно и инатливо нещо, но е нужно коректното им интерпретиране. Увеличила ли се е сумата, която „Газпром“ е заплатила на компанията на Ротенберг за компресорната станция „Славянска“? Да, с 23 пъти. Но защо?
Ако внимателно разгледаме тръжната документация, става очевидно, че 826 милиона – това е цената на първата партида, чийто конкурс беше проведен по-рано. А 19,1 милиарда – това е пълната цена на целия обект. Всъщност не можем в самата същност да сравним част от цената и цялостният ѝ облик. А подобно на това е възможно и необходимо. „Славянска“ ще излезе на „Газпром“ по-евтино, отколкото съпоставимата с нея компресорна станция „Портова“, която беше построена за „Северна поток 1“ от компанията „Петон“.
„Стойността на строителството на уникалната компресорна станция, която трябва да обезпечи транспортирането на 60 милиарда кубически метра газ на разстояние от близо 1200 километра по море, не може да струва 13 милиона долара“, подчертава в разговор за „Новая газета“ Алексей Гривачи, заместник-генерален директор на Фонда за националната енергийна безопасност на Русия. „Стандартните компресорни станции на всеки 100 км по трасето струват около 100 милиона долара всяка. „Славянска“ ще бъде няколко пъти по-голяма като мощности от обикновения компресор. Очевидно е, че първоначалният договор може да покрие само малка част от работата.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ се надяват Европейският съюз да спре строителството на газопровода „Северен Поток 2

РИА Новости: САЩ се надяват Европейският съюз да спре строителството на газопровода „Северен Поток 2

26 Юни 2018 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се надяват Европейският съюз да спре строителството на газопровода „Северен Поток 2“, е заявила заместник-помощник държавния секретар Сандра Оудкърк пред Атлантическия съвет, цитирана от РИА Новости.
"Не мисля, че проектът може да бъде наречен успех, смятам, че Европа разполага с лостове за спиране или преформатиране по такъв начин, че да отговаря на изискванията за енергийна независимост." Не бих искала да кажа, че санкциите са последното средство ", каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Олександър Турчинов обвини Запада в двойни стандарти заради „Северен поток 2“

РИА Новости: Олександър Турчинов обвини Запада в двойни стандарти заради „Северен поток 2“

8 Юни 2018 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олександър Турчинов смята, че Западът демонстрира политика на двойни стандарти в своето отношение към газопровода „Северен поток 2“, предава РИА Новости.
„Все повече и повече (западни) политици твърдят, че страните им са уморени от санкции и предлагат тяхното премахване. Значи Украйна не е уморена от кръвта и болката, която изпитва, а нашите партньори са уморени от санкции, които фактически се явяват като защита на Европа“, заяви Турчинов.
В същия контекст, по неговите думи газопроводът „Северен поток 2“ се явява ярък пример за двойните стандарти в Европа.
„От една страна – формално говорят за разширяване на санкциите, а от друга – помагат за реализацията на руските икономически стратегически интереси, което противоречи на всичко, които се случи в последните четири години“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: САЩ са на път да санкционират европейски компании участващи в проекта Северен поток 2

Sputnik: САЩ са на път да санкционират европейски компании участващи в проекта Северен поток 2

2 Юни 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са на път да наложат санкции на енергийни компании от Германия и други държави от Европейския съюз, които участват в проекта Северен поток 2, предава Sputnik.
Газопроводът Северен поток 2, който по план ще пренася ежегодно 55 милиарда кубични метра природен газ от Русия към ЕС през Балтийско море, вече бе одобрен от Германия и Финландия. САЩ, в отговор заявиха, че тръбопроводът ще повиши зависимостта на Европа от руския газ.
Списание „Foreign policy“ цитира три източника близки до въпроса, които твърдят че администрацията на САЩ е близо до налагането на санкции върху енергийни компании от Германия и други държави от ЕС, които са замесени в изграждането на проекта за руски газов тръбопровод Северен поток 2.
Ключови фигури в администрацията на президента Доналд Тръмп, които виждат санкциите като „много вероятна опция“, няма да се спрат пред нищо, за да блокират Северен поток, заявява един от източниците на списанието.
Източник от Държавния департамент е заявил, че „бяхме ясни, че компании работещи в руския енергиен сектор и сектора за износ на тръбопроводи навлизат в бизнес посока, която носи опасност от санкции“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Герхард Шрьодер разкритикува ЕС и САЩ заради позицията им по „Северен поток-2“

Euronews: Герхард Шрьодер разкритикува ЕС и САЩ заради позицията им по „Северен поток-2“

26 Май 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер разкритикува Европейската комисия и САЩ заради това, че поставят препятствия пред газопровода „Северен поток-2“, предава Euronews.
На общия проект между руския „Газпром“ и пет европейски компании се противопоставят европейските съседи на Русия.
Тръбопроводът ще премине през Балтийско море и критиците му се боят, че ще позволи на Русия още повече да контролира газовите доставки за източноевропейските държави. Изграждането на проекта трябва да започне през юли и веднъж приключен ще удвои възможностите за доставка на руски газ за Германия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп се опитва да застави Германия да се откаже от „Северен поток 2“ с обещание за сделка

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп се опитва да застави Германия да се откаже от „Северен поток 2“ с обещание за сделка

20 Май 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Берлин. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се опитва да застави Германия да се откаже от руския газопровод „Северен поток 2“ с обещание за сделка, чрез която ще бъде избегната трансатлантическата търговска война, пише американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на официални източници от двете страни на океана.
През април тази година лидерът на Белия дом е заявил на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, че Берлин трябва да се откаже от „Северен поток 2“, чрез който руският природен газ ще бъде доставян директно в Европа през Балтийско море. В замяна Вашингтон обещава да започне преговори с Европейския съюз за сключване на ново търговско споразумение.
Натискът от страна на Белия дом отразява и неговата тактика в областта на търговията. Именно подобни стъпки обаче допринесоха за изострянето на напрежението между Европа и САЩ, и породиха опасения в зависимата от експорта Германия за възможна размяна на удари чрез въвеждането на тарифи, които сериозно биха могли да засегнат автомобилната й индустрия.
„Доналд Тръмп обича да сключва сделки… и в този случай е възможно споразумение, ако някой (в Германия) стане и каже: помогнете ни да защитим нашата автомобилна промишленост, защото сме много силни в тази област, а ние ще ви помогнем със „Северен поток 2“, коментира източник, пожелал анонимност, но който – според редакцията, е присъствал на срещата Тръмп-Меркел по-рано тази година.
Опитвайки се още повече да увеличи натиска, американският дипломат Сандра Оуткирк заяви пред журналисти в Берлин, че руският енергиен проект може да попадне под американски санкции и тогава всеки участник в него ще бъде изправен пред съответните рискове.
Кремъл отговори незабавно, а говорителят на държавния глава на Руската федерация Дмитрий Песков определи действията на САЩ като „груб опит за намеса в реализирането на международен енергиен проект, който ще изиграе важна роля в гарантирането на енергийната сигурност“.
Очевидно е, че Вашингтон се противопоставя на проекта отчасти и заради Украйна. Към настоящия момент през нейна територия преминава един от главните маршрути за транспортиране на руски природен газ на запад. В Германия пък са убедени, че САЩ биха искали да изместят Русия от ролята й на основен доставчик на газ за Европа. „Принципно сме открити за подобен вариант, но въпросът е в това какво количество и на каква цена ще бъдат американските доставки“, коментира германски политик, пожелал анонимност.
Макар Меркел да не се е отказала от газопровода, по-рано тази седмица се съгласи да предложи на САЩ „по-тясно сътрудничество в газовия отразъл в замяна на безсрочна отмяна на тарифите за алуминий и стомана, които Вашингтон може да наложи на вноса им от ЕС.
От редакцията припомнят, че администрацията на Тръмп се противопоставя категорично на строителството на „Северен поток 2“, който ще увеличи доставките на руски газ за Европа през територията на Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният секретар на САЩ и външният министър на Швеция обсъдиха проекта за Северен поток 2

ТАСС: Държавният секретар на САЩ и външният министър на Швеция обсъдиха проекта за Северен поток 2

18 Май 2018 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който е против изграждането на тръбопровода Северен поток 2, обсъди проекта в телефонен разговор с външния министър на Швеция Маргот Валстрьом, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление, цитирана от ТАСС.
„Държавният секретар Майк Помпео проведе телефонен разговор днес с шведския външен министър Маргот Валстрьом. Двамата обсъдиха областите от общ интерес, включително и заплахата, която Северен поток 2 представлява за европейската енергийна сигурност“, заяви Науърт.
Според нея Валстрьом и Помпео са разменили вижданията си относно „битката срещу Ислямска държава“.
„Секретарят благодари на правителството на Швеция за неуморимата си подкрепа за граждани на САЩ, като представител на страната в Северна Корея“, допълни тя.
САЩ нямат дипломатически отношения със Северна Корея. Швеция представлява интересите на Вашингтон в тази държава чрез посолството си в Пхенян.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Берлин е готов да посредничи между Русия и Украйна за „Северен поток-2

РИА Новости: Берлин е готов да посредничи между Русия и Украйна за „Северен поток-2

14 Май 2018 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Берлин е готов да посредничи между Русия и Украйна за „Северен поток-2“, заявява управляващия директор на Източния комитет на германската икономика Михаел Хармс пред агенция DPA, цитиран от РИА Новости.
По думите на Хармс главният въпрос остава транзита на газ през Украйна след реализацията на проекта. Киев не би трябвало да се притеснява от пълно спиране на транзита, защото „Северен поток-2“ след пускането си в експлоатация съвсем не веднага няма да достигне до пълна мощност.
„Правителството на ФРГ може да бъде посредник, защото Германия и немската икономика играят важна роля в проекта“, предлага той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.