НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прокуратурата проверява изразходвани средства от държавния бюджет за финансиране на Българска федерация по ски (ОБЗОР)

Прокуратурата проверява изразходвани средства от държавния бюджет за финансиране на Българска федерация по ски (ОБЗОР)

12 Юни 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата проверява изразходвани средства от държавния бюджет за финансиране на Българска федерация по ски. На 12 март 2018 г. в Министерство на младежта и спорта (ММС) по официален път е постъпило писмо от Върховна касационна прокуратура (ВКП) с искане за предоставяне на информация дали и за какво са отпускани финансови средства на сдружение „Българска федерация по ски“ от 2003 г. до настоящия момент. ВКП са поискали заверени копия от всички документи – заявка, отчети, документи за извършени проверки по усвояване на средства, платежни нареждания и др.
Във връзка с това от ММС поясниха, че на ВКС e предоставена справка за преведени средства от страна на министерството на Българската федерация по ски за посочения период, както и 16 броя класьори, съдържащи проекти, договори и съдържателни отчети по години, от 2007 г. до 2018 г., налични в архива на ММС.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че Българската федерация по ски е получила субсидии от ММС общо в размер на повече от 40 млн. лв. „По силата на договорите, които Прокуратурата прегледа, е задължение на Българската федерация по ски не просто да отчете изпълнението на конкретния договор по конкретния проект, но и да представи всички документи, които да обосноват извършените разходи. Прегледът на материалите, които получихме от Министерството на младежта и спорта, сочи, че според нас документите са недостатъчно убедителни и е налице занижен контрол от длъжностни лица от Министерството по отчитането на дейностите, за които са били предвидени средствата. Иначе са добре мотивирани в полза основно на децата и спортистите в България“, коментира Арнаудова.
От своя страна, министърът на младежта и спорта Красен Кралев обясни, че министерството подкрепя абсолютно всички действия на Прокуратурата. „Предоставили сме всички документи, които са ни искали. Това са 16 класьора с папки, като има още 100 класьора, тъй като периодът, който се разглежда, е много голям. За тях сме отправили покана до прокуратурата да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията и на място. Това е огромен обем от информация, който обхваща работата на 8 различни екипа от 2003 г. до сега“, каза Кралев. Спортният министър посочи, че се прави всичко възможно максимално добре да се контролира начинът, по който и федерациите, и клубовете разходват средствата си. „Ние обаче не сме разследващ орган. Нашата дейност също се проверява от АДФИ и Сметната палата. Постоянно ни проверяват и сме под мониторинг. Ние съответно правим мониторинг на организациите, с които работим и ползват държавни средства. Отново подчертавам, че ние подкрепяме действията на прокуратурата и ще съдействаме напълно. След като има подаден сигнал и някакви съмнения, трябва да се стигне до края, за да може тези съмнения евентуално да отпаднат“, допълни министърът. Красен Кралев подчерта, че е сигурен в хората, с които работи, и самият той няма съмнения за злоупотреби.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.