НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Десетки родители, деца от НУ „Васил Левски“ и техни близки протестираха пред Общината

Варна: Десетки родители, деца от НУ „Васил Левски“ и техни близки протестираха пред Общината

21 Юни 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Родители, деца от Начално училище (НУ) „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“ и техни близки протестираха пред сградата на Община Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Протестът е организиран заради проблеми със сградата на учебното заведение. „Исканията ни са да получим план и от 15 септември децата да влязат в училище, като сградата трябва да бъде безопасна. Работата на служителите в Община Варна, на които ние плащаме, е да направят всичко възможно това да се случи. Вярваме, че това ще се случи, защото има ли желание – има и начини, няма ли желание – има оправдания. На оправдания вече сме се наслушали. От седем месеца децата ни са извън училище, а от три години търпим течове, ремонти и т. н. Хората, които са отговорни са тук и ние идваме на място да разберем какво и кога ще се случи. Очакваме кмета на Варна да дойде при нас и да ни каже дали има готов изготвен план и кога ще го получим“, заяви Георги Георгиев, един от организаторите на протеста. На въпросите им, малко по-късно, в зала „Пленарна“ дойде да отговори кметът на Община Варна Иван Портних. По неговите думи най-ранния срок след всички процедури по документацията може да бъде датата 31 декември 2018 г.
Проблемът с училището е от няколко години и през декември 2017 г. децата от началното училище бяха принудени да бъдат преместени и да учат в други училища. Децата от подготвителната група са били преместени в детска градина. През декември месец 2017 г. е назначена експертиза, която е била изготвена към април 2018 г. и на базата на която тепърва ще се даде ход на строително-ремонтни дейности, чието начало е предвидено около 30 октомври 2018 г., според всички процедури по законов ред. Разговорът с кмета Портних и други представители на Община Варна продължава и в момента в зала „Пленарна“.
Милена СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Общината даде на прокуратурата случай с несъответствие на параметрите на училищна сграда с архитектурния проект

Варна: Общината даде на прокуратурата случай с несъответствие на параметрите на училищна сграда с архитектурния проект

20 Юни 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Документация от извършено конструктивно обследване на сградата на Начално училище (НУ) „Васил Левски“ в район „Аспарухово“ е предадена от Община Варна на Районната прокуратура на 14 юни 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Обследването е извършено от проектантско бюро „Статком“ ЕООД. От него става ясно, че констативният акт 15 на сградата „не отговаря на истината за изпълнението на строежа – извършени са значителни промени в конструкцията, които не са отразени в констативния акт и това е възможна предпоставка представеният акт 15 да бъде считан като документ с невярно съдържание“. Сградата на НУ „Васил Левски“ бе построена на принципа на публично-частно партньорство (ПЧП), след сключване на договор между Община Варна и „Стоянстрой“ ЕООД. Откриването на строителната площадка на новата сграда на НУ „Васил Левски“ е било през май 2011 г., а на 09 декември 2011 г. е издадено разрешение за ползване на училището и въвеждане в експлоатация.
В края на 2017 г. със заповед на кмета учениците бяха изведени от училището, поради множество подадени сигнали от директора за сериозни проблеми със сградата. Те бяха настанени в 3 сгради, с осигурена целодневна организация на учебния ден – във ВМГ „Св. Николай Чудотворец”, в ДГ № 46 „Горска приказка” и в ДГ № 45 „Морски свят”. Община Варна предприе допълнителни мерки за осигуряване на качествен учебен процес и комфорт за учениците в ДГ № 46 „Горска приказка” – монтирани бяха бойлер, 3 броя климатици, 5 бели дъски, ремонтирана бе т.нар. разливочна. Осигурен бе автобус, извозващ децата от бариерата на „Галатекс“ до входа на детската градина. В във ВМГ „Св. Николай Чудотворец” и ДГ № 45 „Морски свят” не са извършвани ремонтни дейности. Успоредно с това бяха извършени проверки и огледи на сградата. Изискана бе наличната документация по целия строителен процес, включително всички части на техническия проект.
На база на събраната информация бе възложено изготвяне на конструктивно обследване, геодезическо замерване за установяване изменение в геометрията на сградата и актуализация на техническия паспорт от 2011 г. Част от установените основни проблеми в конструкцията на сградата са: несъответствие/смяна на основния конструктивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено изпълнение на най-дълга носеща греда; намалена носеща способност за вертикални натоварвания и несъответстваща на заложената в основния конструктивен проект от 2009 г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се увеличава почти двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това допринася за значително претоварване на отслабената стълбищна плоча; установени процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; неправилно изпълнение на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на конструкцията.
Планът за решаване на проблема със сградата на училището продължава с изработване на проект „Основен ремонт и реконструкция на НЧ „Васил Левски“. Предстои оценка на съответствие на проекта от специализирана надзорна фирма, издаване на разрешително за строеж, избор на изпълнител на СМР съгласно ЗОП и въвеждане на обекта в експлоатация.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.