НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: Полицията потуши протестите в Кишинев

„Независимая газета“: Полицията потуши протестите в Кишинев

28 Август 2018 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Масовите протести се преместват от Кишинев в молдовската провинция, съобщи за изданието ръководителят на Либерално-демократическата партия, Виорел Чиботару. Той каза, че исканията на протестиращите са допълнени от две точки: оставка на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Опозиционерът заяви, че полицията, която заобиколи централния площад в молдовската столица, използва сила срещу протестиращите, като нарича това "евакуация".
Протестите в Кишинев бяха обявени предишната седмица предварително. Тогава е съобщено, че ще вземат участие представители на молдовските диаспора в ЕС. Това означава, че е планирано действие, подобно на това, което беше направено наскоро в Букурещ. Там хиляди протестиращи се опитаха да сменят властта. Румънската версия би могло да се случи в Молдова, ако протестът не беше само на про-европейските десни партии, но и на левите. Преди две години в протестите се включи почти цялата страна, като протестиращите настояваха да се върат откраднатите от три молдовски банки един милиард долара, да се елиминира олигархичния режим, да се смени правителството, да се проведат предсрочни парламентарни избори и да се върнат преките президентски избори. Тогава правителството се смени, върна се на народа правото да избере президент директно и протестите затихнаха. В останалата част на страната, нищо не се е променило: Молдова остава като по-рано по думите на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорм Ягланд „страна, превзета от олигарсите." Олигархът, всъщност е един - лидерът на управляващата Демократическа партия, Владимир Плахотнюк. Населението не го харесва, считайки, че той ръководи страната чрез подчиненото му правителство. И ако в тези дни на площада бяха дошли поддръжници на всички партии, правителството можеше да бъде свалено. Но протестът не бе подкрепен от Партията на социалистите, която има най-високия рейтинг, както и от "Нашата партия" на Ренато Усатий. Освен това, президентът на Република Молдова, Игор Додон, който се смята за неформален лидер на социалистите, осъди протестите, като каза, че те са опасни за страната.
Организаторите на протеста бяха партия "Платформа" Достойнство и истина"(PDA), Партията "Действие и солидарност "(PAS) и Либерално-демократическата партия на Молдова. На неделния протест присъстваха повече от 6,5 хиляди души, част от тях останаха през нощта в центъра на Кишинев. В резолюция, приета вечерта, протестиращите изразяват основните си искания: оставката на министър-председателя Павел Филип, признаването на кметските избори в Кишинев (съдът отказва да признае избраният от гражданите кмет Андрей Настасе), отмяна на закона за данъчна амнистия, продължаването на разследването за кражба на милиарди долари от банките в страната, както и търсенето на отговорност от всички, които са виновни за това престъпление. В допълнение, Лидерът на Либерално-демократическата партия, Виорел Чиботару заяви, че, протестиращите са поискали предсрочни парламентарни избори (насрочени за февруари следващата година).
Според Чиботару поддръжници на трите десни партии проведоха протеста в неделя и останаха цяла нощ на площада, за да може на сутринта на 27 август да празнуват Деня на независимостта на Молдова. Сред тях, според опозиционния лидер са били ветерани от бойни операции на Днестър (1992 г.), подписали актовете на независимостта на Молдова, представители на молдовската диаспора в чужбина. "Срещу нас беше приложена сила, наречена от полицията „евакуация“и ни прогониха от площада около паметника на Стефан Велики. Там премиерът, председателят на парламента и президентът поставиха цветя. На нас това не ни беше позволено. Решихме, че протестите ще продължат на различни места в страната ", - каза Виорел Чиботару.
Изданието напомня, че всичко е започнало от предсрочните кметски избори в столицата на Молдова, които се проведоха в два тура, като втория тур се проведе на 3 юни. Според ЦИК, победител е кандидатът на партия "Платформа" Достойнство и истина "Андрей Настасе, който събира 52,57% от гласовете. Върховният съд на 25 юни призна изборите за невалидни заради предизборната кампания в деня на изборите, Централната избирателна комисия анулира резултатите от гласуването на 29 юни. В отговор на това опозицията формира комитет за национална съпротива и обеща да организира протести докато не се изпълнят исканията им. Вътрешнополитическата ситуация в Молдова доведе до факта, че Европейският парламент е решил да преустанови всички планирани плащания по макрофинансовата помощ от страна на републиката.
Протестиращите вярват, че са били прогонени със сила. Министърът на вътрешните работи Александър Жиздан заяви пред репортери, че е абсолютно доволен от действията на полицията в неутрализирането на протестите в центъра на Кишинев.
Принудителна евакуация на протестиращите, останали през нощта в парка в близост до паметника на Стефан Велики е процедура, която не противоречи на принципите на демократичната държава, по думите на посланика на САЩ в Република Молдова Джеймс Петит. Той припомни, правото на гражданите да протестират и правото на органите за поддържане на обществения ред.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: На границата с Молдова е спрян румънски „Марш на Унирята“

Eurasia Daily: На границата с Молдова е спрян румънски „Марш на Унирята“

27 Август 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Румънски привърженици на идеята за обединяването с Молдова (т.нар. "Униря") са организирали марш, за да пресекат държавната граница на съседната страна в деня на 27-годишнина от независимостта ѝ. Маршът на юнионистите е започнал в град Алба Юлия в централна Румъния, предава Eurasia Daily.
Румънските граждани, организирали „Марша на Унирята“ не са били пуснати през река Прут на граничен пункт Унгени. В момента румънските манифестанти все още се намират в митницата, за което съобщава пресслужбата на пограничната полиция.
Причината на забраната е нарушаването на обществения ред в пограничната зона и нарушението на режима на контролно-пропускателния пункт. Някои от участниците не са взели под внимание указанията на полицията, демонстрирали са агресивно поведение и са пречили на преминаването на транспортните средства през границата.
На 27 август на територията на Молдова се провеждат празнични мероприятие, посветени на 27-годишнина от независимостта на страната. В Кишинев освен официалните мероприятия има протести на опозицията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЕС очаква Молдова да гарантира свободата на събранията и изразяването на мнението

РИА Новости: ЕС очаква Молдова да гарантира свободата на събранията и изразяването на мнението

27 Август 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз очаква властите на Молдова да гарантират съблюдаването на свободата на събранията и изразяването на мнение. Това бе заявено пред РИА Новости от чиновник от структурите на ЕС, коментиращ протестите в страната.
„Опозиционните движения в Молдова продължават да изразяват недоволството си с демонстрации, които започнаха като реакция на признаването на местните избори за недействителни. Основните идеи на вчерашните демонстрации също така се отнасят до скорошните данъчни реформи, разследването на случаите за банково мошеничество и съблюдаването на законността и правата на човека“, заяви чиновникът.
Според него „свободата на събранията и свободата на изразяване на мнението са основополагащи елементи на демокрацията“. „Надяваме се, че Молдова ще ги гарантира“, допълни той.
В Кишинев премина протест, организиран от партиите „Достойнство и истина“, „Действие и солидарност“ и Либерал-демократичната партия на Молдова. В него участваха 6500 души, част от които останаха да нощуват в центъра на столицата. Протестиращите искат оставката на премиера Павел Филип, признаване на кметските избори в Кишинев и анулиране на закона за данъчна амнистия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Полицията разгони протестиращите в центъра на Кишинев

РИА Новости: Полицията разгони протестиращите в центъра на Кишинев

27 Август 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовската полиция разгони протестиращите, които прекараха цялата нощ край паметника Щефан чен Маре в центъра на Кишинев, предава кореспондент на РИА Новости.
Организатори на протестната акция са партиите „Платформа ‚Достойнство и справедливост‘“ (PDA), „Действие и солидарност“ (PAS) и Либерално-демократичната партия на Молдова (ЛДПМ). Преди демонстрациите те приеха резолюция, в която изказаха основните си искания: оставка на премиера Павел Филип, признаването на изборите за кмет на Кишинев, анулиране на закона за данъчна амнистия, прекратяване на политическото признаване на опозицията, продължаване на разследването на кражбата на милиарди евро от банките в страната и привличане към отговорност на всички виновници, пише руската агенция.
В митинга участваха повече от 6500 души, част от които останаха да нощуват в центъра на Кишинев.

Какво се случи сутринта

По думите на участниците в протестната акция, около седем и половина сутринта полицията се е опитала да освободи територията около паметника, където са планирани мероприятия на властите в чест на Деня на независимостта на Молдова.
„Полицията нападна мирните протестиращи, за да освободи място за президента Игор Додон и премиера Павел Филип. Чакаме ги тук, за да им кажем какво мислим за тях“, заяви лидерът на PAS Мая Санду.
В момента площадът на Великото народно събрание и паметника на Щефан чел Маре са окръжени от полицейски кордони. По-късно трябва да започне церемонията по полагане на цветя.
Протестиращите се събират край площада и крещят „Долу Жиздан“ (Александър Жиздан – вътрешен министър на страната). Демонстрантите смятат за недемократично, че не им дават възможност да вземат участие в мероприятието и първи да сложат цветя.

Защо се провеждат протестите

Предсрочните избори за кмет в столицата на Молдова се проведоха на два етапа, като вторият тур се състоя на 3 юни. По данните на ЦИК, победител стана кандидатът на „Платформа ‚Достойнство и Справедливост‘“ Андрей Нъстасе, получил 52,27% от гласовете на избирателите. Но на 25 юни Върховният съд призна изборите за недействителни, а на 29 юни ЦИК анулира резултатите от гласуването.ю
В отговор на това опозицията създаде „Комитет за национална съпротива“ и обеща да устройва протести, докато не бъдат изпълнени техните искания.
Вътрешнополитическата ситуация в Молдова вече доведе до това, че Европейският парламент реши да преустанови всички планирани изплащания в рамките на макроикономическата помощ за републиката.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представителят на ЕС за Молдова: Напрежението в отношенията се създаде заради непризнатите кметски избори в Кишинев

Представителят на ЕС за Молдова: Напрежението в отношенията се създаде заради непризнатите кметски избори в Кишинев

22 Юли 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Напрежението в отношенията между Европейския съюз и Молдова е възникнало като „естествена реакция на непризнаването на резултатите от изборите за кмет на Кишинев, заяви ръководителят на Делегацията на ЕС в Молдова Петер Михалко, цитиран от електронната медия noi.md.
По думите на Михалко, „всички наблюдатели и участници в избирателния процес са признали изборите за честни и свободни“.
„За съжаление, ние бяхме длъжни да констатираме неспазване на демократическите стандарти и принципите на правовата държава, след това, което се случи. ЕС изхожда от това, че изборите са фундамент на демокрацията“, отбеляза дипломатът.
Представителят на ЕС посочи, че в Кишинев не е зачетено правото на волеизявление на гражданите, което е неприемливо за демократична държава.
Михалко подчерта, че ЕС води диалог с ръководството на страната в интерес на молдовските граждани, независимо от това, кой е на власт. Той признава със съжаление, че анулираните резултати от изборите в столицата е поредното проявление на намалялото внимание към европейските стандарти и традициите на избирателния процес.
„Заради това, че молдовските власти решиха да променят изборната система въпреки мнението на Европейския съюз, през 2017 година Венецианската комисия, ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) и Брюксел бяха принудени да внесат предварителни условия от политически характер в Меморандума за предоставяне на макрофинансова помощ. Молдова прие тези условия и ги подписа. Но на практика виждаме, че принципите на свободните избори не се спазват“, заяви той.
Петер Михалко смята, че не може да се говори за политизиране на решението на Европейския парламент на 5 юли, за което гласуваха 345 депутати от пет парламентарни групи. "Решението на съда и поведението на ЦИК, нейното тълкуване и начинът на изпълнение повдигат въпроси. Ние ще анализираме внимателно процесите в бъдеще и ще реагираме в съответствие с решенията на молдовските власти ", подчерта ръководителят на мисията на ЕС в Република Молдова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Протестиращи се опитаха да щурмуват парламента в Кишинев

РИА Новости: Протестиращи се опитаха да щурмуват парламента в Кишинев

19 Юли 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Привърженици на опозицията се опитаха да щурмуват сградата на парламента в Кишинев, предава кореспондент на руската информационна агенция РИА Новости, като уточнява, че полицията е възпрепятствала влизането им.
Митингът бе организиран от кандидатa за кметския пост в молдовската столица Андрей Нестасе (Платформа „Достойнство и истина“), който на 17 юли призова гражданите да се включат в демонстрацията. Въпреки това на на призива му откликнаха едва около 200 души. Протестиращите настояват за признаване на резултатите от кметските избори, които бяха анулирани заради предполагаеми нередности при гласуването.
Съгласно разпространената информация, участниците в протеста са опитали да проникнат със сила в сградата на правителството, но са били отблъснати от полицията. След това под засилено полицейско присъствие те са се насочили към парламента, където също са предприели опит за влизане в сградата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на молдовския парламент Андриан Канду: ЕС не потвърди официално, че първият транш от Програмата за макрофинансово подпомагане ще бъде отменен

Председателят на молдовския парламент Андриан Канду: ЕС не потвърди официално, че първият транш от Програмата за макрофинансово подпомагане ще бъде отменен

6 Юли 2018 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдова не е била официално известена за прекратяването на първия транш от 30 милиона евро от Проекта за макрофинансова помощ. Това заяви председателят на парламента на Молдова Андриан Канду, цитиран от молдовския телевизионен канал „Publika TV“.
Той отбеляза, че дори ако решението е взето след касирането на кметските избори в Кишинев, той не разбира защо правителството бива санкционирано, след като през март Европейският съюз е оценил първите десет условия приложени от Молдова.
„Резолюцията, която ще бъде гласувана, има още препоръчителни точки. Европейската комисия може да вземе някои решения преди резолюцията. Освен с официалните представители, ние обсъдихме решението и с политически групи и ги попитахме защо са стигнали до подобно крайно решение. Отговорът беше доста нелеп, „защото искаме да ви накажем с настоящето правителство, и гражданите ще го видят, и Мая Санду ще спечели следващите парламентарни избори““, заяви Андриан Канду.
Той допълни, че дори правителството да не получи парите, то ще продължи с прилагането на реформите в страната.
„Говорим за пари, които трябва да бъдат инвестирани в нашата страна, за да може да се приложат реформи. При всички случаи ние ще завършим всички реформи, които сме започнали. Но въпреки това Молдова и нейните граждани ще страдат, защото тези реформи няма да бъдат въведени в график“, поясни той.
Парламентарният председател добави, че скоро ще бъде създадена работна група, която да анализира изборното законодателство.
„Трябва да анализираме изборния закон и може би да го променим. Сега, ние го обсъждаме с всичките колеги от правителството и искаме да говорим с гражданското общество за това. Може би ще отменим ограниченията в изборния ден“, заяви Канду.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Европейският съюз блокира 100 милиона евро помощи за Молдова заради касирането ма резултатите от кметските избори в Кишинев

Радио „Свободна Европа“: Европейският съюз блокира 100 милиона евро помощи за Молдова заради касирането ма резултатите от кметските избори в Кишинев

5 Юли 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Европейският съюз замрази помощен пакет от 100 милиона евро за Молдова, заради скорошното касиране на кметските избори в Кишинев, за което ЕС и САЩ заявиха, че е подринало демокрацията в страната, предава Радио „Свободна Европа“.
В изявление на 4 юли от ЕС уточниха, че касирането на кметските избори от Върховния съд на Молдова на 25 юни нарушава ключовите предпоставки за получаването на финансовата помощ – уважаването на демокрацията и върховенството на закона.
От Евросъюза допълниха, че „замразяват“ по-нататъшната помощ за Молдова в светлината на „скорошните политически събития“.
От държавния департамент на САЩ нарекоха решенията на съда „необичайни и неоправдани“ и допълниха, че те „осуетяват електоралната воля на молдовските граждани и нарушават уважението към върховенството на закона и демократичните принципи в Молдова“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Молдовските власти се отказаха от помощта на Съвета на Европа – имат други планове

EA Daily: Молдовските власти се отказаха от помощта на Съвета на Европа – имат други планове

4 Юли 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Решението на Върховния съд на Молдова за признаването на изборите за кмет на Кишинев за недействителни предизвика загриженост в Европейския съюз. Молдовските власти обаче се отказаха от помощта на Съвета на Европа и изглежда имат други планове, отбелязва руската информационна агенция EA Daily.
Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова за изготвянето на юридическо решение за съблюдаване на избирателните права в Молдова, отбелязвайки, че „в демократичното общество властите трябва изцяло да уважават избора на електората“.
„Решението за признаване на кметските избори в Кишинев за недействителни, въпреки че бяха признати за състояли се от международни наблюдатели, предизвиква огромна загриженост“, подчерта Ягланд.
Генералният секретар на Съвета на Европа обсъди ситуацията с представители на политическото ръководство на Молдова, включително с представители на опозицията. „Предложихме изход от патовата ситуация, наша експертиза от юридическа и конституционна гледна точка. Той бе представен в контекста на това, че нови избори рано или късно ще бъдат организирани“, обясни говорителят на Ягланд – Даниел Холтген.
„Предложението ни остава, но те (властите на Молдова) имат други планове. Готови сме да дойдем с експертиза, за да бъдат организирани нови избори. Въпреки това, както разбрахме, нито министър-председателят (Павел Филип), нито (опозиционният лидер Андрей) Нестасе не искат това“, констатира Холтген.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

News Maker (Молдова): Молдова е в един списък със Сомалия и Бурунди. Европейският парламент ще обсъди отмяната на местните избори в Кишинев на 5 юли

News Maker (Молдова): Молдова е в един списък със Сомалия и Бурунди. Европейският парламент ще обсъди отмяната на местните избори в Кишинев на 5 юли

3 Юли 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Европейският парламент ще разгледа въпроса за нарушенията в сферата на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона в Молдова, Бурунди и Сомалия на 5 юни. Това съобщи в социалните мрежи европейският депутат от Европейската народна партия Зигфрид Мурешан, предава молдовската информационна агенция News Maker.
„Молдова попадна в дневния ред на ЕП заедно със Сомалия и Бурунди. Молдовските власти трябва да си дадат сметка за това, което извършиха. Гражданите на Молдова заслужават повече“, пише Мурешан.
Той отбеляза, че организацията на демократични избори е един от основните стълбове в отношенията между Молдова и ЕС. „Тези, които поставят под съмнение свободните и демократични избори трябва да разбират целия риск, който поемат. Те поставят под въпрос преимуществата за гражданите, свързани с отношенията между Молдова и ЕС“, смята евродепутатът.
News Maker напомня, че на 19 юни молдовският съд взе решение да отмени резултатите от изборите за кмет на Кишинев. Съдът счете призивите за участие в гласуването в деня на изборите за нарушение и призна за виновни в това провинение и двамата участници на втория тур. Апелативният съд и Върховният съд отхвърлиха иска на лидера на партия „Платформа достойнство и справедливост“ Андреа Нъстасе и остави в сила решението на по-долната инстанция. На 29 юни Централната избирателна комисия (ЦИК) анулира резултатите от изборите в Кишинев на основание решението на съда.
Предсрочните избори за кмет на Кишинев се проведоха в два тура – на 20 май и 3 юни. В резултат от второто гласуване победи Андрей Нъстасе, който получи 52,08% от гласовете на избирателите, а неговият опонент – социалистът Йон Чебан, съответно 47,43% от вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Publika TV“ (Молдова): Над хиляда души излязоха на протест в столицата на Молдова

„Publika TV“ (Молдова): Над хиляда души излязоха на протест в столицата на Молдова

25 Юни 2018 | 06:48 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Над хиляда души излязоха на протест в центъра на молдовската столица Кишинев в неделя, предава молдовският телевизионен канал „Publika TV“.
Протестиращите са били поддръжници на спечелилия изборите от 3 юни за кмет Андрей Нъстасе. Резултатите по-късно бяха касирани от съда на Молдова. Протестът е бил проведен пред кметството.
Много хора от провинциалните области в страната също са се присъединили към протеста, въпреки факта че не са участвали в изборите или не са имали право да гласуват за Нъстасе.
След половин час на протести пред кметството на Кишинев, демонстрантите са се преместили пред площада на народното събрание.
Публичният ред е бил осигурен от десетки полицейски служители. Не се съобщава за инциденти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IPN: Избирателната активност на кметските избори в Кишинев е 18,4%

IPN: Избирателната активност на кметските избори в Кишинев е 18,4%

3 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Повече от 116 хил. гласоподаватели от Кишинев са гласували до 13 часа по обяд местно време (съвпада с българското) на балотажа за кметските избори в столицата на Молдова, бележейки избирателна активност от 18,4%
Най-активни са гласоподавателите на възраст между 56 и 70-възраст – до 13 часа са гласували 31,95% от тях. По време на първия тур от изборите на 20 май, към 13 ч. са гласували малко повече от 100 хил. души.
Предаде .
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Кишинев започна втори тур на местните избори

РИА Новости: В Кишинев започна втори тур на местните избори

3 Юни 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Кишинев. В столицата на Молдова започна втори тур на предсрочните честни избори. Избирателните секции отвориха врати в 7 часа местно време (съвпада с българско), предава РИА Новости.
Според законодателството на Молдова втори тур се провежда две седмици след първи. Няма праг на избирателната активност.
На втори тур за кмет на Кишинев се борят бившият президентски съветник Йон Чебан (председател на фракцията на социалистите в градския съвет на столицата), а също така и Андрей Настасе – лидер на партия „Достойнство и справедливост“.
Избирателните секции закриват врати в 21:00 часа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Moldpres: Демократическата партия на Молдова печели четири  от петте кметски места на първи тур

Moldpres: Демократическата партия на Молдова печели четири от петте кметски места на първи тур

23 Май 2018 | 05:45 | Агенция "Фокус"
Кишинеу. Демократическата партия на Молдова печели четири от петте кметски места на първи тур, заяви заместник-председателят на партията Владимир Чеботари, цитиран от Moldpres.
Той отбеляза, че тези резултати означават, че партията има силни кандидати и добре развити териториални организации.
Чеботари благодари на жителите на тези селища, че са дали вота си за партията и тя ще направи всичко необходимо да изпълни обещанията, дадени на жителите на тези населени места. Тези избори представляват тест за предстоящите избори през есента.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Молдова): В Кишинев и Белци избират нови кметове

Sputnik (Молдова): В Кишинев и Белци избират нови кметове

20 Май 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Кишинев. В неделя, 20 май, в два града в Молдова се провеждат предсрочни избори за кмет – в столицата в Кишинев и Белци, предава Sputnik в местната си редакция.
Кметското място в молдовската столица остана вакантно през февруари, когато тогавашният кмет Дорин Киртоаку бе принуден да подаде оставка, след като името му бе замесено в мащабен корупционен скандал, свързан с организирането на платени места за паркинг в Кишинев. Кметът, който бъде избран, ще остане на поста до следващите местни избори, насрочени за 2019 г.
Предсрочни избори има и в Белци, втория по големина град в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Игор Додон смята, че кметът на Кишинев може да бъде избран на първи тур

РИА Новости: Игор Додон смята, че кметът на Кишинев може да бъде избран на първи тур

20 Май 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон гласува в Кишинев на предсрочните местни избори в страната и изрази увереност, че победителят в столицата ще бъде избран на първи кръг, предава РИА Новости.
„Допитванията показват, че 80% от жителите на Кишинев са недоволни от случващото се в столицата, затова и призовавам всички да излязат на изборите, за да променят нещата. Надявам се, че днес ще поставим точка. Смятам, че има шансове изборите да са от един тур и да не се налага да харчим пари за втори“, заяви Додон.
Президентът призна, че е гласувал за „силен кмет“, който да може да „противостои на всички предизвикателства“. Според него на града е нужен професионален подход без геополитически войни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Молдова): Министър-председателят на Молдова е гласувал на кметските избори в Кишинев

„Спутник“ (Молдова): Министър-председателят на Молдова е гласувал на кметските избори в Кишинев

20 Май 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Министър-председателят на Молдова Павел Филип гласува на изборите за кмет на Кишинев, предава „Спутник“ в местната си редакция.
Министър-председателят заяви, че като жител на Кишинев и той се интересува какво ще се случи по-нататък в столицата на страната.
„Разбира се, гласувах за кмет, който ще работи. Нужен ни е кмет, който да решава проблемите, с които се сблъскват кишиневци. Искаме да живеем чист град, в столица, чиито жители да имат качествени услуги и развита инфраструктура“, отбеляза Филип.
НА 20 май в столицата на Молдова и в няколко други града ще се проведат местни избори. Кандидатите за кмет на Кишинев са 11.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Молдова започнаха предсрочни местни избори

РИА Новости: В Молдова започнаха предсрочни местни избори

20 Май 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Кишинев. В Молдова в неделя започват частични предсрочни местни избори. Избирателните участъци отвориха врати в 7 часа сутринта (съвпада с българското), предава РИА Новости.
Изборите ще се проведат в седем населени места в страната, в това число в столицата Кишинев и в Белици – вторият по големина град в Молдова. Ако никой от кандидатите не успее да достигне до 50% от гласовете, след две седмици ще се проведе втори кръг от изборите.
За поста кмет на Кишинев претендират 11 кандидати, но основните конкуренти са бившият съветник на президента на Молдова Йон Чебан (председател на социалистите в столичния общински съвет), а също така Силвия Раду – независим кандидат и досегашен изпълняващ длъжността на кмет на столицата. Шансове има и Андрей Нъстасе от „Платформа „Истина и достойнство“ и депутатът от румънския парламент Константин Кудряну, който е подкрепян от Партията на националното единство.
В Белици фаворити са кандидатът на „Нашата партия“ Николай Кригоришин и кандидатът от Социалистическата партия Александър Усати.
Избирателните секции затварят врати в 21 часа вечерта.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.