НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Авиокомпаниите ще информират ДАНС за пътниците и екипажа (ОБЗОР)

Авиокомпаниите ще информират ДАНС за пътниците и екипажа (ОБЗОР)

21 Юни 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС ще извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване и разкриване на терористични престъпления. Националното звено беше открито през декември 2017 година. Тогава страната ни се нареди сред първите четири страни от ЕС с изградено и функциониращо такова звено. Депутатите решиха въздушните превозвачи ще предоставят на ДАНС данни за пътниците 48 часа преди редовен полет и 24 часа преди нередовните полети. Данните за екипажа ще се предават непосредствено преди полета. Ако има данни за реална заплаха данните могат да се предоставят и в други срокове. Глобата за въздушен превозвач, който не предостави на ДАНС данни за пътниците и екипажа, ще бъде от 6 до 10 хил. лева. Глобата е в същия размер, ако превозвачът предостави непълни или неточни данни, или след изтичането на срока. За неизпълнение на закона депутатите решиха глобата да бъде от 500 до 1000 лева. Според промените резервационните данни на пътниците и екипажа ще се съхраняват 5 години след получаването им. Данните ще се деперсонализират, като могат да се разкрият в случаи на реална заплаха. Председателят на ДАНС ще определи длъжностно лице, което да отговаря за наблюдението на обработването и за защитата на личните данни.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Глобата за въздушен превозвач, който не предостави на ДАНС данни за пътниците и екипажа, ще бъде от 6 до 10 хил. лева

Глобата за въздушен превозвач, който не предостави на ДАНС данни за пътниците и екипажа, ще бъде от 6 до 10 хил. лева

21 Юни 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С промените въздушен превозвач, който не предостави на Националното звено данните за пътниците и за екипажа се наказва с глоба от 6000 до 10 хил. лева. Глобата е в същия размер, ако превозвачът предостави непълни или неточни данни, или след изтичането на срока. За неизпълнение на закона депутатите решиха глобата да бъде от 500 до 1000 лева. Според промените резервационните данни на пътниците и екипажа ще се съхраняват от Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС 5 години след получаването им. Данните се деперсонализират, като могат да се разкрият в случаи на реална заплаха. Председателят на ДАНС ще определи длъжностно лице, което да отговаря за наблюдението на обработването и за защитата на личните данни.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въздушните превозвачи ще предоставят на ДАНС данни за пътниците 48 часа преди полет

Въздушните превозвачи ще предоставят на ДАНС данни за пътниците 48 часа преди полет

21 Юни 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Въздушните превозвачи вече имат задължението да предоставят данни за пътниците и за екипажа на Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС. Превозвачите ще трябва да предадат на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети. Данните за екипажа ще се предават непосредствено преди полета. При данни за реална заплаха от извършване на престъпление, въздушните превозвачи предават данните за пътниците и за екипажа по искане и в срокове, определени от Националното звено.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За предотвратяване на терористични престъпления ДАНС ще оценява пътниците и екипажа на въздушните полети

За предотвратяване на терористични престъпления ДАНС ще оценява пътниците и екипажа на въздушните полети

21 Юни 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те решиха Националното звено за обработване на резервационни данни на пътниците към ДАНС да извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване и разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления. Националното звено беше открито през декември 2017 година. Тогава страната ни се нареди сред първите четири страни от ЕС с изградено и функциониращо такова звено.
В случай на съвместно използване на кодове при полети от един или повече въздушни превозвачи, задължението за предаване на данните за всички пътници и за екипажа, е на въздушния превозвач, който извършва полета.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.