НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медиите на роден език на българското национално малцинство в страната

Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медиите на роден език на българското национално малцинство в страната

22 Юни 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Съдбата на българското национално малцинство в Сърбия е от изключителна важност не само за България, а и за Сърбия, за нашите двустранни отношения и за европейската перспектива на целия регион“. Това заяви държавният глава Румен Радев след първата по рода си съвместна среща със сръбския си колега Александър Вучич с представители на Българското национално малцинство в Република Сърбия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Българският държавен глава се обърна с думи на признателност към президента Александър Вучич за конструктивните и конкретни решения, взети по време на двудневното му официално посещение в Сърбия, за подобряване на живота на българите на територията на западната ни съседка. “С президента Вучич проведохме конструктивен и напълно откровен разговор по отношение на проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската държава и личен ангажимент от държавното ръководство на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото лидерство и политическа отговорност да работим заедно за постигане на пълно историческо помирение”, отбеляза Румен Радев.
“Поставихме въпроса за финансирането на българските медии. Девет медии на български език дадоха своите заявки за три пъти повече финансиране от настоящото. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в сила в срок от седем до десет дни”, съобщи Румен Радев пред журналисти в Димитровград.
В разговорите между двамата държавни глави е взето решение за връщане в понеделник в Босилеград на задържаната от сръбските гранични власти паметна плоча на загинали български граждани от Първата световна война. “Очаквам местният общински съвет по най-бързия начин да вземе решение за монтиране на плочата”, посочи президентът Радев.
Румен Радев и Александър Вучич отбелязаха и постигнатия напредък при осигуряването на достъп до образование на български език в районите, в които живее българското национално малцинство. “След 30 години без издаване на български учебници, от миналата година вече имаме издадени такива за основно образование, очаква се процедурата за предоставяне на крайни варианти и за средно образование скоро да приключи”, каза още българският президент.
На срещата беше поставен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия. Нашите сънародници настояха да имат възможност да записват женските имена според българската норма - завършващи на “-ова”, а не на “-ов”. По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възстановяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.
Двете делегации потвърдиха ангажимента за увеличаване на средствата за здравеопазване в местните медицински пунктове и за създаване на възможност специалисти от ВМА-София да извършват профилактични регулярни прегледи на място.
Румен Радев отправи призив към българите в Сърбия да пазят единството помежду си, за да защитават по-ефективно своите интереси. Държавният глава добави, че да си гражданин на Сърбия с българско самосъзнание означава и да бъдеш лоялен към законите на държавата, в която живееш.
Тежкото икономическо положение на българското национално малцинство беше откроено като ключов проблем за сънародниците ни в Сърбия, което води до постепенното обезлюдяване на региона. По думите на Румен Радев демографските проблеми не зависят от еднолични решения, а от системна политика и изрази надежда правителствата на България и Сърбия да ускорят работата по общите инфраструктурни проекти, които да подобрят свързаността и да създадат по-добри възможности за бизнеса. “Призовах и местната власт, в която нашето национално малцинство е много добре представено, да върши много по-ефективна работа за привличане на инвестиции и увеличаване на заетостта”, каза още президентът. Александър Вучич изрази от своя страна готовността на Сърбия да насърчи интереса на инвеститорите към районите на българското национално малцинство и за модернизация на транспортната инфраструктура, която да улесни туризма.
“В много по-трудни времена българите в Сърбия успяха да запазят своята културна и национална идентичност. Днес времената са други, днес тук да се наречеш българин не е срамно или страшно. Това, което очакваме от съгражданите си в Сърбия, е с активната си гражданска позиция и с решенията на местната власт нашето национално малцинство тук да не ни разделя, а да ни обединява”, заяви още Румен Радев пред българите в Сърбия.
Сръбската държава няма да толерира по никакъв начин говор на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер, подчерта от своя страна президентът Александър Вучич. „Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите“, добави сръбският президент. По думите на Александър Вучич българите и сърбите са два братски народа и призова сънародниците ни в Сърбия да обичат и чувстват за свои както своя български род и етническа принадлежност, така и родината си Сърбия.
В двора на гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“ в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на паметник на славянските първоучители. По инициатива на президента Вучич от 2019 г. 24 май ще бъде включен сред официалните празници в Република Сърбия.
Символично двамата държавни глави поднесоха заедно венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Димитровград

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Димитровград

22 Юни 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Българският държавен глава Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Димитровград. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата поднесоха венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Белград разглежда проекти за развиването на сътрудничеството с България

Danas (Сърбия): Белград разглежда проекти за развиването на сътрудничеството с България

22 Юни 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София/Белград. Сърбия разглежда проекти за развиването на сътрудничеството с България. Това заяви министър-председателят на западната ни съседка Анна Бърнабич след срещата в Белград с държавния глава на България Румен Радев, отбелязва електронното издание на сръбския ежедневник Danas.
От разпространеното прессъобщение става ясно, че Радев и Бърнабич са обсъдили цялостните двустранни отношения между България и Сърбия, насърчаването на икономическото сътрудничество и засилването му в областта на енергетиката, както и текущи политически въпроси в страната и региона.
Според съобщението, Сърбия внимателно разглежда всички проекти, които биха могли да гарантират сигурността на доставките на природен газ и особено онези, които предвиждат превръщането й в транзитна страна. Дългосрочно сътрудничество с България, по думите на Бърнабич, е възможно също в областта на автомобилостроенето, промишлеността и строителството.
Като отрасъл с голям потенциал Бърнабич подчерта туризма, като не пропусна да отбележи, че през 2016 г. Сърбия е посетена от 88 089 туристи от България, а през следващата година броят им е отбелязал ръст от 3,6%. До април 2018 г. броят на туристите от България се е увеличил с повече от 10%, достигайки до 30 хил. души за първите четири месеци на годината.
Обсъдени за възможностите и за по-нататъшното развитие на търговията, обемът на която е достигнал рекордни нива през предходната година - България е на 11-то място сред най-важните външнотърговски партньори на Сърбия.
След срещата в Белград бе подчертано, че Сърбия отдава голямо значение на подобряването на сътрудничеството с България в областта на развитието на пътната инфраструктура, по-специално за изграждането на магистралата от Ниш до София, като част от Паневропейски коридор 10.
Бърнабич благодари на своя събеседника за подкрепата, която страната ни дава Сърбия по пътя й към Европа, като посочи, че пълноправното членство в ЕС е абсолютен приоритет за външната политика на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Сърбия

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Сърбия

22 Юни 2018 | 07:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Румен Радев е на официално двудневно посещение в Република Сърбия по покана на своя сръбски колега президента Александър Вучич. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Европейската перспектива на Сърбия, насърчаването на икономическото развитие и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование в районите, в които живее българското национално малцинство, са теми от дневния ред на двустранните отношения. Развитието на инвестиционното сътрудничество, икономическия обмен и туризма, подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, както и регионалното сътрудничество на Балканите се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на президента Румен Радев в Сърбия.
В рамките на втория ден от визитата президентите Румен Радев и Александър Вучич ще проведат среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград и ще посетят гимназията „Св. св. Кирил и Методий“.
Двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев в Белград: Историческото помирение на Балканите трябва да се реализира в името на общото европейско бъдеще на нашия регион

Президентът Румен Радев в Белград: Историческото помирение на Балканите трябва да се реализира в името на общото европейско бъдеще на нашия регион

21 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да намери своето място и на Балканите. Отстояването на европейската перспектива в региона изисква смелост, конструктивност, загърбване на езика на омразата, установяване на трайно добросъседство и зачитане на правата на националните малцинства. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Република Сърбия Александър Вучич в Белград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава Румен Радев е на двудневно официално посещение в Република Сърбия по покана на своя колега Александър Вучич.
Европейската интеграция на Сърбия, двустранното сътрудничество и повишаването на стандарта на живот на българското национално малцинство в страната бяха водещите теми на срещата на двамата президенти.
“Днес в отношенията между България и Сърбия позитивните процеси доминират и сме решени тази тенденция да стане необратима. Езикът на омразата и разединението на Балканите трябва да останат в миналото, а на тяхно място да дойдат помирението и сътрудничеството”, заяви българският държавен глава. Той определи изграждането на добросъседски отношения в региона като исторически шанс, който ще гарантира европейската интеграция на Балканите и ще покаже, че уроците от миналото са научени.
Румен Радев изрази готовността на страната ни да продължи да оказва подкрепа на Сърбия за постигане на членство в ЕС. “Европейската перспектива на Сърбия беше водеща тема на нашата среща и занапред Сърбия може да разчита на нашата подкрепа - да работим заедно за перспективата на Балканите в Европейския съюз. Само така можем да имаме истинска стабилност и просперитет”, обърна се президентът към Александър Вучич. По думите на българския президент времевата рамка за присъединяване на Сърбия към ЕС, зададена от Европейската комисия до 2025 година, е амбициозна, но постижима цел, която изисква солидна мобилизация и воля за реформи в областта на политическия, икономическия и обществения живот на страната.
Двамата президенти изразиха удовлетворението си от ръста в стокообмена между двете страни, който надхвърля 1 млрд. евро годишно, и от увеличаващия се обмен в сферата на туризма.
На съвместната пресконференция на двамата президенти беше подчертано и значението на общите инфраструктурни проекти, които свързват България и Сърбия - завършването на автомагистралата между Белград и София, електрификацията на железопътната линия Ниш-Димитровград-София, изграждането на газов интерконектор. “Когато говорим за свързаност, трябва да прилагаме всеобхватен подход”, заяви държавният глава Румен Радев и призова за по-активна работа в сферата на речния туризъм и търговия и активизиране на работата по съвместните проекти за трансгранично сътрудничество.
Румен Радев определи включването на Сърбия в общото въздушно пространство на Европа като ключов общ приоритет. “Официална покана към Сърбия да се присъедини към Функционалния блок въздушно пространство беше отправена от България и Румъния - важна цел, която е в синхрон със стратегическите интереси на нашите страни от гледна точка на безопасността и ефективността на въздушния транспорт и интеграцията на Република Сърбия в ЕС”, заяви българският президент. Румен Радев призова и за създаването на нов гранично-контролен пропускателен пункт на границата между България и Сърбия.
През втория ден на визитата президентът Румен Радев заедно със сръбския си колега ще проведе първа по рода си съвместна среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград. “Очакваме нашето национално малцинство да усети силната подкрепа на сръбската държава и позитивните промени в сръбското законодателство за малцинствата да донесат реални промени в ежедневието на нашите сънародници”, заяви Румен Радев и призова за конструктивен диалог и конкретни действия за подобряване на достъпа на българското малцинство до здравеопазване. Обсъдена беше и възможността за подобряване на сътрудничеството между двете държави в сферата на образованието, както и по отношение на обучението на български език за сънародниците ни в Сърбия. Изразена беше взаимна готовност за подписването на конкретни спогодби, които да регламентират сътрудничеството в тези сфери.
Президентът Александър Вучич потвърди и готовността на сръбската страна да предприеме практически действия за развитието на трансграничния регион и да осигури финансиране на медии на роден език за българското малцинство. Сръбският държавен глава отбеляза отличния двустранен диалог между България и Сърбия, който дава практически резултати в търговския обмен и ръста в туризма. “Тези постижения са особено важни, защото правят нашите два народа все по-близки. От огромно значение за нас е да гледаме към бъдещето, а не към миналото, да почитаме заедно своите загинали герои и да отворим нова страница”, каза още държавният глава Александър Вучич.
По-рано през деня държавният глава беше посрещнат с официална церемония пред Палата Сърбия от своя колега Александър Вучич в столицата Белград.
През първия ден на посещението си българският държавен глава проведе срещи и с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.
Румен Радев също ще поднесе венец на Паметника на незнайния воин в местността Авала в Белград.
През втория ден на посещението двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.
В състава на официалната делегация на държавния глава Румен Радев в Република Сърбия участват ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, началникът на Военномедицинска академия бриг. ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски и генералният директор на ДП РВД Георги Пеев, които ще проведат разговори със свои сръбски колеги в Белград.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.