НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АFP: Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън"

АFP: Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън"

12 Август 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън", предава ATF.
Американският президент Доналд Тръмп одобри в неделя призивите за бойкот на „Харли Дейвидсън“ заради плановете им да изнесат продукцията на емблематичните американски мотоциклети извън страната.
"Много собственици на марката планират да бойкотират компанията, ако производството се премести в чужбина”, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.
"Повечето други компании се присъединяват към нас, включително и конкурентите на „Харли“. Много лошо решение!“, продължи Тръмп.
Той е приел конфликта лично, откакто производителят, базиран в Уисконсин - доскоро президентски фаворит - обяви в понеделник, че изнася част от производството си извън САЩ.
„Харли-Дейвидсън“ бе засегнат от митата на ЕС след като американската страна наложи тежки мита върху европейската стомана и алуминий.
Множество компании от САЩ са се оплакали, че са засегнати от тарифните политики на администрацията, но Доналд Тръмп разглежда проблема като тест за лоялност.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп похвали растежа на американската икономика и предрече още по-добро бъдеще за нея

AFP: Доналд Тръмп похвали растежа на американската икономика и предрече още по-добро бъдеще за нея

27 Юли 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък похвали последните статистики за растежа на американската икономика, определяйки ги като икономическо „чудо“, предава AFP.
Според него растежа от 4.1 процента за последното тримесечие не е „изолиран случай“.
„Докато търговските сделки идват една след друга, ние ще растем още повече“, прогнозира Тръмп, анализирайки икономическите показатели от второто тримесечие на 2018 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

26 Юли 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През изминалата пролет американските компании предупредиха, че митата върху вноса на стомана и алуминий на администрацията на Доналд Тръмп могат да стигнат най-високото си ниво. Сега сметката започва излиза, пише американското електронно издание Los Angeles Times.
Няколко големи производители и компании за потребителски стоки посочиха нарастващите търговски напрежения като фактор за техните по-ниски от очакваното финансови резултати в току що завършилото второ тримесечие на 2018 година.
В сряда американската компания „Дженеръл Мотърс“ актуализира своето годишно управление и отбеляза „неблагоприятното влияние на нарастващите разходи за стоки“, заявявайки че „скорошните и значителни“ увеличения на цените „са се отразили негативно на бизнес очакванията“.
От компанията поясниха, че тези по-високи разходи са съкратили приходите ѝ с 300 милиона долара във второто тримесечие в сравнение със същия период през миналата година. Компанията е съкратила своя приходен план за годината с 1 милиард долара. Пазарната цена на „Дженеръл Мотърс“ е паднала с близо 5 процента в сряда.
В същия ден представителите на компанията „Форд Мотор“ заявиха, че второто тримесечие е било „предизвикателно“, частично заради по-високите разходи за стоки и „ударите от митата“. Компанията представи приход от 38.9 милиона долара, в сравнение с 39.8 милиона долара по време на същия период през изминалата година.
„Митата засягат компаниите по два начина“, заяви Лари Харис, професор по финанси в училището по бизнес „USC Marshall“. „Те повишават цената на стоките, които те купуват от чужбина, върху които американското правителство наложи мита. Тези мита също повишават цената на стоките за чужденци, които те продават навън. И двата ефекта намаляват приходите (на компаниите)“.
В края на юни производителят на мотоциклети „Харли Дейвидсън“ обяви, че може да премести част от производството си в САЩ, за да избегне митата, наложени от Европейския съюз. По време на изявление във вторник за приходите на компанията след втория тримесечен период, изпълнителният директор Матю Леватич описа това решение като „ключово“ за „защитаване на пазара и нашето уравнение на клиентската стойност, както и нашият бизнес модел“.
В същото време представители на компанията заявиха, че очакват цената на митата през тази година да бъде между 45 и 50 милиона долара и, заради това, намалиха приходните си очаквания за годината.
„Правим всичко, което е по силите ни в компанията, да поемем разходите, които можем“, заяви Джон Олин, главен финансов директор на „Харли Дейвидсън“. „Когато погледнем напред, не можем да изядем цялата сума от 45 до 50 милиона долара, нито пък да я покрием в други части от нашия бизнес. Заради това, ние намаляваме своите приходни очаквания“.
Доклад на американската банка „Голдман Сакс“ през изминалата седмица, за потенциалния ефект от митата върху приходите, разкри че индустриите, които разчитат много на вноса на петролни, въглищни, компютърни и електронни продукти, както и транспорт, са изправени пред „най-големия риск за веригите за доставки“ заради ескалиращите търговския напрежения.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война

РИА Новости: Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война

26 Юли 2018 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Китайският президент Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война по време на откриването на форума на страните от БРИКС в Южноафриканската република, предава РИА Новости.
"Ние сме изправени пред избор между сътрудничеството и конфронтацията, между политиката на" затворените "и" отворени "вратите, между подхода, при който всички получават изгода, и подхода на лично облагодетелстване за сметка на провала на другите" - каза Си Дзинпин.
Според него, "търговска война трябва да бъде отхвърлена, тъй като никой няма да бъде победител, хегемонията в икономиката носи още повече препятствия, и тези, които отиват по този път, ще причинят вреда на себе си."
Китайският лидер подчерта, че в момента човешката цивилизация е изправена пред ситуация, която никога преди не е съществувала. Той изрази увереност, че "за развиващите се страни това представлява както предизвикателства, така и нови възможности".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война

The Times: Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война

26 Юли 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война, пише британският вестник The Times.
Президентът Тръмп се оттегли от търговската война с Европейския съюз снощи, като се съгласи да работи с блока за премахване на трансатлантическите мита.
Доналд Тръмп обяви, че преговорите ще започнат веднага, като той приветства тази "нова фаза" в отношенията на Америка с ЕС.
В изявление в Белия дом, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, той каза, че и двете страни "ще работят заедно за нулеви тарифи, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии" за промишлени стоки.
Американският президент заяви, че преговорите ще "разрешат" проблема с високите американски мита върху европейската стомана и алуминий, наложени от администрацията му тази година, както и ответните мерки на ЕС. "Започваме преговорите точно сега и знаем посоката", каза Тръмп.
Жан-Клод Юнкер приветства "добрата и конструктивна среща" и каза, че САЩ и ЕС ще "премахнат други тарифи", като започнаха разговори, седмици след като Доналд Тръмп заплашваше да наложи високи налози върху европейските автомобили и описа блока като враг.
Европейските длъжностни лица се договориха да внасят повече соя и втечнен природен газ от Америка и да адаптират стандартите, за да предоставят на производителите на медицински изделия по-добър достъп до пазарите на ЕС. Тръмп заяви, че е това е "много голям ден за свободната и справедлива търговия".
ЕС и САЩ също ще работят за намаляване на бариерите и за увеличаване на търговията с услуги, химикали, фармацевтични продукти, медицински продукти, както и соя, "каза той.
Тръмп също критикува Китай за това, което нарече той нарече "свиреп" опит за удар по американските фермери с мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

5 Юли 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в четвъртък, че ще подкрепи намаляването на митата в Европейския съюз върху вноса на американски автомобили, предава Reuters.
Изявлението на Меркел идва като отговор на предложение от САЩ за отказ от налагането на мита върху европейски автомобили, в замяна на реципрочни действия.
Според германския канцлер всякакви подобни мерки биха изискали от ЕС да намали митата си и върху автомобили внасяни от други държави, освен тези от САЩ, тъй като в противен случай планът не би попаднал съответствал на правилата на Световната търговска организация.
„Когато желаем да обсъждаме митата, върху автомобилите например, се нуждаем от обща европейска позиция и все още работим върху това. Готова съм да подкрепя преговорите за намаляване на митата, но няма да можем да направим това само за САЩ“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

5 Юли 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е заявил пред германските автомобилни производители в сряда, че САЩ ще отстъпят от заплахите си за налагане на мита върху вноса на европейски автомобили, в замяна на премахването на митата на Европейския съюз върху американските автомобили, предава Voice of America.
Според германския вестник „Handelsblatt“ Гренел е говорил с изпълнителните директори на „БМВ“, „Даймлер“ и „Фолксваген“ и е отправил предложението си по време на среща в американското посолство в Берлин в сряда.
От „Даймлер“ и „Фолксваген“ отказаха коментар, а „БМВ“ не бяха на разположение веднага, за да коментират.
Предполагаемото предложение идва, след като Европейският съюз предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп миналия петък, че потенциалните косвени разходи за налагането на мита върху автомобилите може да достигнат до 294 милиарда долара.
От Световната търговска организация (СТО) заявиха в сряда, че търговските бариери, налагани от световните икономически сили, може да застрашат глобалното икономическо възстановяване.
„Тази продължаваща ескалация представлява сериозна заплаха за растежа и възстановяването във всички държави и ние започваме да виждаме това отразено в някои дългосрочни показатели“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азевендо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

3 Юли 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговската война ще хвърли света в хаос, пише китайското англоезично издание Global Times.
Дали светът е в навечерието на хаоса? Изглежда така. Световната търговска война, с която американският президент Доналд Тръмп заплашва, става все по-вероятна. Това ще промени възприятието за световния ред и международните отношения през 21-ви век и в крайна сметка ще доведе до серия от домино ефекти.
Търговската война има своя произход и Тръмп не е единственият, който стои зад нея. Започнатата от Запада глобализация доведе до неочаквани промени. Забележителен е възходът на нововъзникващите пазари като Китай и Индия. Вашингтон вярва, че тези промени подкопават абсолютните му предимства и по този начин иска едностранно да пренапише глобалните икономически правила в световен мащаб. Заплахата на Тръмп за търговска война се сблъсква с неудовлетвореността и тревогите на някои американци.
Вашингтон е упорит в трансформирането на света. Радикалните дипломатически идеи на Тръмп придобиват все по-голяма сила в американската политика, особено след като президентът е придобил ефективен контрол над Републиканската партия. Тарифите за вноса на стомана и алуминий могат да се разглеждат като мобилизиране на американската общественост от страна на Белия дом за реална търговска война.
Новите цели на Вашингтон са: да превърнат САЩ в държава с търговски излишъци, да възстановят статута си на световна производствена мощ, да гарантират доминирането на американската технология, да изключат всякаква възможност да бъдат оспорени и да запазят несравнимите предимства и силата на своята армия.
Планът на Вашингтон ще нанесе тежък удар на международната търговска система, ориентирана към правилата на Световната търговска организация, ще наруши международното разделение на труда, формирано след десетилетия на развитие. По-лошото е, че подобна корекция до известна степен ще доведе до възобновяване на закона на джунглата и ще доведе до несигурност и рискове.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

3 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че администрацията му сътрудничи с конкурентите на „Харли-Дейвидсън“, след като мотоциклетният производител прехвърли част от производството си извън САЩ, за да избегне ответните мита, наложени от Европейския съюз заради повишените мита върху вноса на стомана и алуминий в Америка, пише американското електронно издание Washington Examiner.
„Сега, след като „Харли-Дейвидсън“ реши да премести част от производството си извън САЩ, администрацията ми работи с други производители на мотоциклети, които искат да задоволят недоволните от преместването клиенти на „Харли“ в САЩ – продажбите им са намалели със 7% през 2017 година“, написа Тръмп в „Туитър“. „САЩ са там, където е екшъна!“
Изданието припомня, че през май Белия Дом окончателно увеличи вносните мита върху стоманата и алуминия от Канада, Мексико и Европа. ЕС отговори с ответни ставки върху американски стоки на стойност близо 3,4 млрд. долара.
Решението на „Харли-Дейвидсън“ предизвика яростта на Тръмп, който получи вълна от критики заради това, че, според критиците му, разпалва търговски войни с традиционните американски съюзници.
Държавният глава защити необикновения си отговор спрямо стратегията на американската компания в интервю пред Fox News в неделя.
„Отделил съм много време на „Харли-Дейвидсън“, заяви той. „Всеки, който има „Харли-Дейвидсън“ гласува за Тръмп“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

3 Юли 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити спорните си позиции върху митата и търговията, дори след като глобалните пазари бяха разтресени от разочароващо начало на второто полугодие, пише британският вестник The Guardian.
По време на среща с министър-председателя на Холандия Марк Рюте в Овалния офис в понеделник, Тръмп обсъждаше как Световната търговска организация се е държала зле със САЩ: „Надявам се да променят способите си. Те се държат с нас много зле от много, много години и затова сме в голяма загуба със Световната търговска организация. Засега не планираме нищо, но ако те не се отнасят с нас по подходящ начин, ще предприемем нещо“.
По време на срещата, американският президент заяви, че преговарящите са „много близо до това да сключат много добри търговски сделки – справедливи търговски сделки. Не искам да казвам добри, искам да кажа справедливи – справедливи търговски сделки за нашите данъкоплатци и за нашите работници, както и за нашите фермери“.
Коментарите на Тръмп идват, след като признаците показват, че политиката на администрацията му върху световната търговия, започва да се отразява.
От „Голдман Сакс“ предупредиха, че второто полугодие на 2018 година ще бъде тежко за инвеститорите, докато се борят с нарастващите мита и лихвени проценти. Най-скорошното изследване върху американските заводи от „IHS Markit“ разкрива, че митата повишават разходите за американските производители и засилват забавянето на икономиката за членките на Еврозоната.
Банката „Джей Пи Морган“ също предупреди, че една пълна търговска война би отворила дупка в глобалния икономически растеж, заради намален търговски обем, прекъсвания във веригите за доставки и изгубена увереност.
Някои последствия вече се чувстват. Най-големият производител на гвоздеи в САЩ, „Mid-Continent Nail“, е освободил 60 служители и заяви, че може да фалира до края на лятото.
Предупрежденията за забавяне на икономическия растеж идват, докато в същото време представители на администрацията, както и самият президент, продължават да налагат това като единствената си публична политическа позиция. В неделя Доналд Тръмп отхвърли засилващия се натиск от бизнеси и световни лидери да оттегли митата и таксите си преди ноември.
„Европейският съюз е лош колкото Китай, само по-малък“, заяви Тръмп по отношение на „ситуацията с автомобилите“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Канадските мита не помагат на Канада, а единствено вредят на американските работници, заявиха от Белия дом

Reuters: Канадските мита не помагат на Канада, а единствено вредят на американските работници, заявиха от Белия дом

3 Юли 2018 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия дом в понеделник коментираха решението на Канада да наложи мита върху американски стоки на стойност 16.6 милиарда канадски долара в отговор на американските мита върху вноса на канадска стомана и алуминий, заявявайки, че това няма да помогне на икономиката ѝ, предава Reuters.
„Изострянето на митата срещу САЩ не помага на Канада. Това вреди единствено на американските работници“, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс по време на медиен брифинг.
На 30 юни премиерът на Канада Джъстин Трюдо проведе телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, по време на който го е уведомил за намерението си да наложи ответни санкции върху вноса на американски стоки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия инициира търговски спор със САЩ в СТО за митата върху стоманата и алуминия

ТАСС: Русия инициира търговски спор със САЩ в СТО за митата върху стоманата и алуминия

2 Юли 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Женева. Русия се обърна в Световната търговска организация (СТО) с молба за провеждане на консултации със САЩ за увеличените мита върху вноса на стомана и алуминий, съобщиха в понеделник от пресслужбата на СТО, като поясниха, че подобно искане означава официално иницииране на търговски спор, предава ТАСС.
„Руската Федерация поиска консултации по спора със САЩ в СТО, във връзка с американските мита върху определени вносни продукти от стомана и алуминий“, гласи съобщението. „Тази молба бе разпространена сред членовете на СТО на 2 юли“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

2 Юли 2018 | 06:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на Световната търговска организация (СТО), по данни на информационния портал Axios.
Чрез законопроекта, изготвен по молба на американския президент Доналд Тръмп ще бъде дадена възможност на САЩ да се отказва от прилагането на фундаментални норми на СТО. Това ще даде възможност на президента да налага мита без да се съобразява със санкцията на Конгреса и международните търговски правила. Според източници, запознати със законопроекта това би било равносилно на напускане на СТО, без това да бъде обявено официално.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

1 Юли 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди производителя на мотоциклети „Харли-Дейвидсън“, че познава неговите клиенти и че те няма да погледнат с добро око на решението на американската компания да премести част от производството си в чужбина, предава Politico.
„Всички, който някога са купували „Харли-Дейвидсън“, гласуваха за мен и те не са доволни от решението на компанията. Смятам, че тя ще понесе голям удар“, заяви Тръмп.
Базираната в щата Уисконсин компания съобщи, че ще премести част от производството си в чужбина, за да избегне митата върху мотоциклетите, наложени от ЕС. Решението на Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминия предизвикаха ответни действия от ЕС. „Харли-Дейвидсън“ уточни, че мотоциклетите, предназначени за американския пазар, ще продължат да се произвеждат в САЩ.
„Мисля, че „Харли“ е американски мотор и затова компанията не трябва да се прави на хитра“, заяви Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира цените на петрола

Reuters: Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира цените на петрола

1 Юли 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира световните пазари на петрол и го призова да прекрати това. Същевременно заяви, че САЩ ще санкционират европейските компании, които имат бизнес-отношения с Иран, предава Reuters.
На журналистически въпрос по време на участие в сутрешен блок по телевизия „Фокс Нюз“ дали някой манипулира цените на петрола , Тръмп заяви, че „това е ОПЕК и затова най-добре той трябва да спре с това“.
Също така Тръмп потвърди, че е „абсолютно сигурно“ , че ще Вашингтон ще санкционира европейските компании, ако имат бизнес с Иран.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: ЕС е лош, колкото и Китай по отношение на търговията

Доналд Тръмп: ЕС е лош, колкото и Китай по отношение на търговията

1 Юли 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на интервю, че Европа „може би е толкова лоша, колкото и Китай“, що се отнася до търговията, предава Newsmax.
„ЕС може би е също толкова лош, колкото Китай, само че по-малък“, заяви Тръмп. „Това, което той прави със САЩ е ужасно“, допълни той.
„И все пак обичам страните от него. Най-вече Германия… Но те се държат лошо с нас. Те се държат с нас много нечестно“, допълни той, коментирайки надигащата се търговска война между САЩ и ЕС. Същевременно той отбеляза, че неговите родители са родени в Европа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Atlantic: Търговският дефицит е проблем на Китай, не на САЩ

The Atlantic: Търговският дефицит е проблем на Китай, не на САЩ

1 Юли 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Дейвид Фрум, старши редактор в американското електронно издание The Atlantic пише материал, в който анализира търговския спор между САЩ и Китай, изразявайки мнението, че не САЩ, а Китай е страната, която страда от търговския излишък между двете. Агенция „Фокус“ представа материала без редакторска намеса.

Администрацията на Доналд Тръмп през изминалата седмица ескалира търговската си война с Китай. Китай няма да остане по-назад. Както при всяка война, жертви ще има. Както Катрин Рампъл написа в The Washington Post през миналата седмица, цената на миялните машини се е повишила със 17 процента от увеличението на митата през януари 2018 година. Скоро, китайските потребители ще плащат повече за хранителни стоки.
Може ли това взаимно нараняване да донесе до нещо добро? Почти сигурно не – защото администрацията на Тръмп, както повечето от нас, разглежда проблема наопки.
Тя се фокусира върху един аспект от отношенията между САЩ и Китай, търговския баланс. Той показва огромен излишък за Китай, 366 милиарда долара за 2017 година. За да опростим този факт, дисбалансът от 366 милиарда преминава в частично увеличение на американския дълг към Китай, който излиза към 1.17 трилиона долара към края на 2017 година.
Тези цифри обикновено са описвани като огромна уязвимост за САЩ. Те също се използват като морална приказка за американското самоугаждане или (алтернативно) американската наивност. Или защото американците не работят достатъчно здраво, или защото са били разпродадени от глобалните елити, Америка губи и Китай печели. Или поне така се обяснява.
Ето друг начин по който да разгледаме това. През 1890 година, отношенията между Великобритания и САЩ са изглеждали като тези между САЩ и Китай днес. През 1890 Великобритания е държала най-големия тръст от капитал, както го прави днес САЩ. През 1890 икономиката на САЩ е растяла много по-бързо от британската, както и днес китайската расте по-бързо от американската.
Сега идва и разликата. През 1890 година, капиталът е преливал от Великобритания (по-развитата икономика) към САЩ – на голяма база. В тези дни, Великобритания е инвестирала около 6-8 процента от националния си доход отвъд океана, като САЩ са били основната дестинация.
Вместо да привлича капитала, обаче, Китай го отхвърля. Дори приемането на твърдението, че официалните статистики не отразяват правилно американските инвестиции, най-ентусиазираните частни консултантски фирми оценяват, че цялостните американски инвестиции в Китай от 1990 година насам са около 250 милиарда долара – не повече от двойно на американските инвестиции за същия период в една малка Белгия.
Китай привлича по-малко капитал отколкото Великобритания или САЩ, две развити икономики, които на теория трябва да предлагат по-малко възможности от Китай. По-ясно изразено: най-големият източник на чужди инвестиции в Китай – 69 процента – идват от Хонг Конг. Тези пари изглеждат повече като изпрани и рециклирани китайски пари, отколкото като истинска външна инвестиция.
Търговският излишък на Китай е обратната страна на провала на страната да привлече чуждестранни директни инвестиции. Аксиома на националното счетоводство е, че текущият баланс (търговският баланс плюс приходите от отвъдморските инвестиции) трябва да е равен на капиталовия баланс (нетните чуждестранни инвестиции в една страна).
Историята, че търговският излишък на Китай произвежда китайския капиталов излишък може да бъде обърната, за да се казва че китайският капиталов излишък произвежда китайския капиталов излишък. И докато думата „излишък“ звучи като добро нещо и в двата варианта, за държава като Китай, капиталовият излишък всъщност е много лошо нещо.
Китайските чуждестранни инвестиции работят точно, както икономическата теория би прогнозирала: тя предлага много по-малка възвръщаемост, отколкото би имала иначе, ако беше инвестирано в продуктивно начинание у дома. Изследване на Световната банка от 2008 година разкрива, че средната възвръщаемост на инвестициите на мултинационалните корпорации в Китай е 22 процента. Американските корпорации изкарват дори повече, със средна възвръщаемост от 33 процента. Китай изкарва по-малко от три процента от огромните си холдинги в САЩ.
Поздравления за тези мултинационални корпорации опериращи в Китай. Но забележете нещо: Когато хората изкарват 22 и 33 процента върху своите инвестиции, това показва че отнема много, много блестящ стимул, за да ги убеди да направят нещо. 10-процентова възвръщаемост би била смятана за много привлекателната възможност в Европа, Япония или Северна Америка – но това не е достатъчно, за да се превъзмогне чуждестранното нежелание да се инвестира в Китай.
Това чуждестранно нежелание не е дори малко зловещо, колкото твърдението, че китайците сами предават бъдещето на страната си.
През 1890 година, когато САЩ се индустриализира бързо, не е било мечта за всеки производител на бонбони в Кливланд или всеки производител на мебели в Бъфало да получи френски паспорт за децата си и втори дом в Германия за себе си. Американската бизнес класа от 19 век не само печели приходите си в САЩ, но вижда бъдещето и сигурността си там. Когато китайските бизнес лидери инвестират десетки милиони долари във втори домове във Ванкувър или изпращат внучките си в Лос Анджелис, за да родят американски граждани, какво говори това за техните очаквания за Китай?
През 2007 година Кели Цай (тогава политически анализатор в Джон Хопкинс) публикува изненадващо изследване за опасенията за бъдещето на китайските бизнесмени под името „Капитализъм без демокрация“. Тя изследва предприемачи, които са няколко нива под управляващата олигархия – хора със същите пари, но без политическа власт. Тяхното изненадващо желание е да видят децата си емигриращи към демократична държава: Канада, Австралия или САЩ. Техният изумителен страх: демократизацията на собствената им държава, за която те се опасяват, че ще позволи на техните по-бедни съграждани да използват възможността да ги ограбят.
Опасенията, които ние изразяваме за американската страна в уравнението САЩ-Китай може да са дълбоко неуместни. Опасенията трябва да са за Китай.
Когато САЩ са се разраствали бързо през 90-те години на 19 век, те са внасяли стоки в масивен мащаб от Великобритания: локомотиви, инженерско оборудване, и други високотехнологични предмети. Висококачествени продукти като прибори за хранене от Шефийлд и керамика от Стафордшир, както и стоки отглеждани в британската империя и изнасяни повторно от Лондон за САЩ, включително гума, шоколад и палмово масло. Тези вносни стоки са позволили за по-висок стандарт на живот в САЩ. Тези неща са се заплащали с износа на хранителни стоки от САЩ – но дори повече, като се е продавала на Великобритания възможността за участие в бъдещия растеж на САЩ, което е фундаменталният смисъл на капиталовия баланс.
Тъй като Китай не може или не би привлякъл чуждестранен капитал, той трябва да прави по-голям търговски излишък. Това значи по-малко внос на храни (и съответно по-нисък стандарт на живот за хората си). Това значи, че Китай трябва да финансира бъдещото си развитие от собствените си спестявания (което значи, че гражданите му трябва да консумират по-малко от приходите на собственото си развитие). И много видно, тези които са акумулирали спестявания, ги местят на друго място. Те приемат радикално ниска възвръщаемост на инвестициите си, за да спечелят от Канада, или Австралия, или САЩ сигурността на частната собственост, която не може да им предостави собственото правителство.
Ако това е победа, нищо чудно че толкова много китайци всяка година търсят начин да емигрират към държави от „губещата“ страна. Това, което е учудващо, е че толкова много хора в администрацията на Доналд Тръмп желаят да се съревновават от тази част на Тихия океан с китайския модел на икономическо развитие, който ужасява толкова много от тези, които трябва да живеят в него.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Словакия  е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

AFP: Словакия е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

1 Юли 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Братислава. Като най-голям производител на автомобили на глава от населението в света, Словакия ще е най-силно засегната, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реализира заплахата си да наложи 20% тарифа върху внесените от ЕС автомобили, твърдят анализатори, предава AFP.
Заплахата на Тръмп беше най-новата в ескалиращата търговска война, в която Европейските съюз наложи данък върху джинсите и мотоциклетите, произведени в САЩ, в отговор на американските тарифи за европейския износ на стомана и алуминий.
Словакия, като водещ износител на автомобили и автомобилни части от ЕС в Съединените щати, по отношение на дела на БВП, е най-уязвима към евентуалните мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо са обсъдили търговски и икономически въпроси в телефонен разговор

Reuters: Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо са обсъдили търговски и икономически въпроси в телефонен разговор

30 Юни 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Отава. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо в късния петък, за да обсъди търговските и други икономически въпроси, заяви прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс в събота, предава Reuters.
Телефонният разговор между двамата е първият им контакт, откакто Тръмп разкритикува Трюдо като „много непочтен и слаб“ в края на срещата на лидерите на Г7 в Канада по-рано през юни.
В петък, Канада отвърна на администрацията на Тръмп заради наложените мита върху стомана и алуминий, заричайки се да наложи реципрочни мерки на стойност 16.6 милиарда канадски долара (12.6 милиарда щатски долара) върху американски стоки, докато Вашингтон не размисли.
По време на разговора, Трюдо е заявил пред Тръмп, че Канада не е имала друг избор, освен да обяви реципрочни контрамерки на митата за алуминий и стомана, се казва в отделно изявление, публикувано от Канада в петък. Двамата лидери са се съгласили да поддържат близки връзки занапред, гласи още съобщението.
Отделно, Джъстин Трюдо е провел разговори с президента на Мексико Енрике Пеня Нието в петък, за да обсъдят мексиканските избори на 1 юли. Двамата лидери са обсъдили и преговорите по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и са се съгласили да продължат да работят към взаимоизгоден резултат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: „Дженеръл Мотърс“ предупреди, че митата върху вноса на автомобили, могат да наранят бизнеса им и да повишат цените на автомобили в САЩ

The Wall Street Journal: „Дженеръл Мотърс“ предупреди, че митата върху вноса на автомобили, могат да наранят бизнеса им и да повишат цените на автомобили в САЩ

30 Юни 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската автомобилна компания „Дженеръл Мотърс“ предупреди администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че митата върху вноса на автомобили, може да нарани конкурентноспособността ѝ, да коства американски работни места и да завърши с „по-малък Дженеръл Мотърс“, пише американското електронно издание The Wall Street Journal.
В коментар, отправен към министерството на търговията в петък, автомобилният производител с най-големи продажби в САЩ заяви, че митата, които администрацията на Тръмп предложи за вноса на автомобили, може да повишат цената им и впоследствие да доведат до по-високи цени за потребителите. От своя страна това би ударило търсенето на автомобили, което може да доведе до загуба на работни места при автопроизводителите и доставчиците на части, твърдят от компанията.
Други големи автомобилни производители се присъединиха към „Дженерал Мотърс“ в коментарите си към министерството, включително и японският производител „Тойота“, които предупредиха че митата върху автомобилите „биха имали негативно въздействие върху всички производители“, увеличавайки цената не само на вносните автомобили, но и на тези произведени в САЩ, които използват чуждестранни части.
През май месец от Белия дом поискаха от министерството на търговията да анализират дали налагането на мита от 25 процента върху вносни автомобили, може да бъде използвано на основания за националната сигурност, опирайки се на закон от 1962 година, който позволява за спешни търговски санкции в случай на външна заплаха. Администрацията използва същото оправдание, за да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий през тази пролет.
Президентът Доналд Тръмп неколкократно оказа натиск върху американски и чуждестранни автомобилни производители да произвеждат повече превозни средства в Америка, което би създало работни места в щатите, които гласуваха за него. Той също се оплака от несправедливост в този сектор. Европейският съюз има 10 процентно мито върху превозни средства, внасяни от САЩ, докато в Китай този процент е 25.
Коментарите на „Дженеръл Мотърс“ върху предложените мита представят някои от най-силните недоволства от големи автомобилни производители, от които всички са изправени пред перспективата от значителни мита на вносни автомобили и части.
„Икономическата мощ на компании като нашата пряко подпомага икономическата сила на нацията“ и „сигурната позиция на САЩ“, пишат от „Дженеръл Мотърс“ в изявлението си. „Искаме да изясним как митата върху вноса на автомобили могат да застрашат всички“.
От компанията твърдят, че обширни американски търговски бариери върху превозните средства и авточастите биха повишили разходите на компанията и ще наранят нейната конкурентноспособност спрямо чуждестранните автомобилни производители, особено тези в страните с по-ниски заплати. „Дженеръл Мотърс“ предупреди и че ответните мерки на правителствата в ключови пазари би наранило бизнеса ѝ отвъд океана.
Автомобилният производител подчерта рекорда си в създаването на работни места, което е една от ключовите цели на търговската политика на Доналд Тръмп. Според компанията, тя е назначила 110 000 работници в САЩ и е инвестирала повече от 22 милиарда долара сред 47 производствени съоръжения, откакто излезе от водения от държавата банкрут през 2009 година.
В изявление, министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви, че министерството му е изготвило около 2500 твърдения относно разследването, като публичното изслушване ще бъде на 19 или 20 юли. Докладът „ще ни позволи да направим най-информираното си предложение към президента“, заяви Рос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек: Няма победители в търговските войни

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек: Няма победители в търговските войни

30 Юни 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма победители в търговските войни, които единствено нараняват потребителите, заяви вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек, пише турският вестник Daily Sabah.
„Няма победители в търговските войни. Най-много страдат потребителите. В дългосрочен план, почти всички сегменти на нацията ще бъдат негативно засегнати“, написа в петък Шимшек в социалната мрежа „Туитър“.
През изминалата седмица Турция започна да изпълнява реципрочни мита на стойност 266.5 милиона долара срещу САЩ, в отговор на „неблагоразумните“ и „непоносими“ допълнителни мита за стомана наложени от Вашингтон.
Анкара реши да увеличи допълнителните си мита върху редица продукти, включително автомобили, уиски, сушени ядки, ориз и непреработен тютюн.
Допълнителните мита върху автомобилите се увеличиха от 35 на 60 процента, върху алкохолните продукти като уиски от 40 на 70 процента, върху ориза от 20 на 25 процента, върху сушените ядки от 5 на 10 процента и върху тютюна от 25 на 30 процента.
„Общото митническо бреме наложено от Турция на САЩ е пропорционално на допълнителните разходи, пред които Турция е изправена заради митата наложени от САЩ“, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчъ в изявление през изминалата седмица. „Те са пропорционални, премерени и направени с цел да защитят интересите на Турция, като в същото време насърчават диалога“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Канада налага мита върху вноса на метали, бърбън и портокалов сок от САЩ

AFP: Канада налага мита върху вноса на метали, бърбън и портокалов сок от САЩ

29 Юни 2018 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Отава. Канада налага мита върху вноса на метали, бърбън и портокалов сок от САЩ в отговор на митата наложени върху вноса на алуминий и стомана, предава AFP.
Мерките влизат в сила в неделя и се оценяват на около 12.6 милиарда долара. Този реципрочен отговор е в резултат на решението на президента Тръмп за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий от Канада.
„Канада няма избор, освен да отговори с реципрочни мерки“, заяви външния министър на Канада Кристия Фрийленд, която направи своето изявление в завод за стомана в Хамилтън, Онтарио.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Япония предупреди САЩ, че налагането на мита върху автомобилите ще навреди на световната икономика

The Washington Post: Япония предупреди САЩ, че налагането на мита върху автомобилите ще навреди на световната икономика

29 Юни 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство предупреди, че, ако САЩ наложат по-високи вносни мита върху автомобилите и резервните части, могат да бъдат застрашени хиляди американски работни места, създадени от японските автопроизводители и че има риск цените за американския потребител да се увеличат и американската и световната икономики да бъдат опустошени, пише The Washington Post.
Японското министерство на търговията съобщи, че е изпратило тези предупреждения в писмена форма на американските си колеги. През май президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на американското министерство на търговията да определи дали по-високите мита върху чуждестранните превозни средства и резервни части са оправдани на основата на националната сигурност.
Решението възмути японските автопроизводители, които са инвестирали милиарди в заводи в САЩ и са наели стотици хиляди работници. Японското правителство обяви също така, че може да наложи ответни мита върху американската продукция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джузепе Конте ще посети Белия дом на 30 юли

AFP: Джузепе Конте ще посети Белия дом на 30 юли

28 Юни 2018 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с министър-председателя на Италия Джузепе Конте във Вашингтон на 30 юли, заявиха от Белия дом в сряда, предава AFP.
„Италия е важен съюзник в НАТО, водещ партньор в Афганистан и Ирак, и ключова за установяването на стабилност в Средиземноморския регион“, се казва в изявлението.
„Заедно, САЩ и Италия ще търсят задълбочаване на сътрудничеството в адресирането на глобалните конфликти и насърчаването на икономическия просперитет от двете страни на Атлантика“, допълниха от Белия дом.
Тръмп заяви пред „Fox News“ по-рано през месеца, че Конте е „страхотен“ и „много твърд в имиграцията – като мен, между другото“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

27 Юни 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Прави се нов опит за спиране на Брекзит от леви политици и организации, пише британското издание Daily Express.
Група депутати от левицата, активисти и синдикални лидери обединиха усилията си за проевропейската обиколка , наречена "Левицата срещу Брекзит".
Кампанията ще посети градове като Лондон, Манчестър, Бристол и Бирмингам в опит да промени мненията на хората по отношение на Брекзит.
Депутатът – лаейбърист Катрин Уест и съпредседателката на Зелената партия Каролайн Лукас са сред политиците, които подкрепят предложението за осуетяване на Брекзит.
Трима евродепутати също се включват в кампанията според нейния уебсайт. Към кампанията се присъединяват известни журналисти.
Сайтът на кампанията предупреждава: "Времето изтича. Споразумението за Брекзит на Тереза Май ще бъде гласувано в парламента през есента.
"Колкото повече наближава, толкова по-ясно става, че Брекзит е опит да дерегулираме нашата икономика, да поверим бъдещето си на бъдещето си на досадни търговски сделки и да позволим на босовете да взимат пари.“
Левицата срещу Брекзит, която се описва като "съюз на прогресивните", се организира от групата "Друга Европа е възможна".
Досега кампанията за оставане в ЕС обяви, че ще посети пет града, а други скоро ще бъдат обявени.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп защитава решението си налагане на мита и твърди, че се водят обещаващи тайни преговори

Washington Examiner: Доналд Тръмп защитава решението си налагане на мита и твърди, че се водят обещаващи тайни преговори

26 Юни 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп твърдо стои зад неотдавнашните си решения за прилагане на тарифите за чуждестранни стоки, въпреки нарастващия брой ответни такси за внос на стоки от САЩ, като заяви, че тайните преговори са обещаващи, пише американското авторитетно издание Washington Examiner.
Тръмп заяви, че ако търговските преговори се провалят, той ще бъде доволен и от този резултат.
"Другите страни преговарят и без тарифи, никога не бихте могли да направите това", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. - И ако те не искат да преговарят, тогава ще приложим тарифите. Само не забравяйте, че сме банката, ние сме банката, от която всеки иска да окраде.
Въпреки че Европейският съюз, Китай и Канада са наложили или заплашили да наложат ответни мита, Тръмп заяви, че има обещаващи търговски преговори, макар че точните му съобщения варират.
„За мен няма никаква несигурност, за други хора, които са умни, няма никаква несигурност“ каза Тръмп.
"Всяка страна - всяка страна, която може да споменете, е била много добра, за медиите вероятно. Изключително хубаво, искат да договорят сделка и ние сме отворени за това. Ще бъде много силно ", каза той.
По-късно той добави: "Те се връщат, за да преговарят. Честно казано, ако не преговарят, ще приложа митата тогава“.
Тръмп също нападна производителя на мотоциклетисти "Харли Дейвидсън", който се премества в чужбина и открива производствено съоръжение в Тайланд, като обвинява компанията, че неправилно свързва движението с последните мита.
"Те обявиха това по-рано тази година." Харли Дейвидсън използва това като извинение и не ми харесва това, защото бях много добър за Харли Дейвидсън ", каза Тръмп. - Мисля, че хората, които карат на "Харли", не са доволни от "Харли Дейвидсън", а и аз няма да бъда.
Тръмп заяви, че работи за замяна на "глупава търговия" със свободната търговия и изрази желанието си да запази американската технология, като нарече технологичните компании "нашите големи бижута".
"Искаме да имаме нашите скъпоценни камъни, това са наши огромни бижута. Това е като" американската стомана отпреди 70 години, тези компании", каза той. "Ние трябва да защитим тези компании, ние не можем да позволим да откраднат това , имаме най-добрата технология в света, другите я копират и крадат".


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Финансовият министър на Франция Брюно льо Мер: Доналд Тръмп дава на Европа историческа причина да се обедини

Финансовият министър на Франция Брюно льо Мер: Доналд Тръмп дава на Европа историческа причина да се обедини

26 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Европа получава „исторически шанс да се обедини и да стане по-силна“, заради президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви финансовият министър на Франция Брюно льо Мер пред вестник „Файненшъл таймс“ във вторник, цитиран от Sputnik.
Той добави, че френско-германският „мотор“ остава жизненоважен във време, когато Тръмп търси как да „отслаби Европа“.
В понеделник, френският министър предупреди че Европейският съюз ще отвърне на удара, ако американският президент изпълни заплахите си да наложи повече мита върху вноса от Европа.
Производителят на мотоциклети „Харли Дейвидсън“ обяви в понеделник, че ще изтегли производството си предназначено за Европейския съюз извън САЩ, след наложените от Европа мита. Президентът Тръмп разкритикува решението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп за решението на „Харлей Дейвидсън“ да премести производството си извън САЩ: Не очаквах точно те да развеят първи бялото знаме

Доналд Тръмп за решението на „Харлей Дейвидсън“ да премести производството си извън САЩ: Не очаквах точно те да развеят първи бялото знаме

26 Юни 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува американския производител на мотоциклети „Харлей Дейвидсън“, който реши във вторник да премести част от производството си в чужбина, за да избегне новите мита, наложени от Европейския съюз, пише електронното издание Politico.eu.
„Изненадам съм, че от всички компании, „Харлей Дейвидсън“ бяха първите, които развяха бялото знаме“, написа държавният глава в „Туитър“.
Съобщението дойде, след като малко по-рано производителят на мотоциклети обяви, че мести част от производството си в Европа, за да избегне плащането на 25-процентните мита, които наложи Европейския съюз върху вноса на тези мотори. Брюксел наложи по-високите ставки в отговор на увеличаването на американските мита върху вноса на стомана и алуминий.
Според ръководството на компанията, увеличените мита означават, че върху цената на всеки внесен в Европа мотоциклет ще бъдат добавени 2200 долара, а Старият континент е най-големият пазар на „Харлей Дейвидсън“.
В своя пост Тръмп отбеляза, че „се е борил здраво за“ компанията и че „в крайна сметка те няма да плащат мита върху износа си за ЕС, който ни източва здраво чрез търговията“.
Но все още не е напълно ясно, дали Брюксел е включил мотоциклетите във финалния списък на продуктите, върху които ще бъдат наложени по-високи мита от петък. От Белият Дом не са пожелали да потвърдят информацията пред Politico.
„Данъците са само оправдание за Харли“, добави президентът Тръмп. „Бъдете търпеливи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Харли Дейвидсън мести част от производството си извън САЩ заради митата, наложени от Европа

The Independent: Харли Дейвидсън мести част от производството си извън САЩ заради митата, наложени от Европа

26 Юни 2018 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Производителят на мотоциклети Харли Дейвидсън мести производството, прдназначено за Европейския съюз извън САЩ заради митата, наложени от Европа, пише британският вестник The Independent.
Европейският пазар е втория по големина за фирмата извън пределите на САЩ, пише изданието.
Производителят на мотоциклети каза, че тарифите, влезли в сила на 22 юни в отговор на митата, наложени от Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, са се повишили от 6% на 31%. Това означава още около 2 200 долара за мотоциклет, изнасян от САЩ в ЕС.
"Огромното увеличение на разходите, ако бъде прехвърлено на нашите дилъри и клиенти на дребно, ще има непосредствено и трайно отрицателно въздействие върху бизнеса ни в региона, което ще намали достъпа на клиентите до продукти на" Харлей-Дейвидсън и ще окаже отрицателно въздействие върху устойчивостта на бизнеса на нашите дилъри" каза производителят.
Следователно, добавиха от Харли Дейвидсън, компанията няма да повиши предлаганите от нея цени на дребно или цени на едро за своите дилъри, за да покрие разходите за репресивни тарифи.
Фирмата заяви, че ще премести производството на мотоциклети за ЕС от САЩ към чуждестранните си заводи, за да избегне тарифната тежест.
Групата отбеляза, че за такова преместване ще са необходими допълнителни инвестиции и "може да отнеме поне 9 до 18 месеца, за да бъде напълно завършено".
В изявление в понеделник компанията съобщи, че „поддържа силен ангажимент към американското производство, което се оценява от клиентите в световен мащаб“.
"Увеличаването на чуждестранната продукция за облекчаване на тарифната тежест на ЕС не е предпочитание на компанията, а представлява единствената устойчива възможност да се направят мотоциклетите достъпни за клиентите в ЕС и да се поддържа жизнеспособен бизнес в Европа. Европа е критичен пазар за "Харли Дейвидсън", заявяват от компанията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

26 Юни 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит, пише британският ежедневник The Guradian.
Бизнес лидери от САЩ, Канада, Япония и Индия са заявили пред британското правителство, че спешно трябва да разрешат проблемите, свързани с Брекзит или ще изложат на риск търговска дейност за повече от 100 милиарда щатски долара.
Лоби групи, представляващи бизнес интереси от четирите страни, предприеха необичайната стъпка да издадат съвместно изявление за Брекзит преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица. Това стана след като Еърбъс заяви, че инвестицията в Обединеното кралство ще бъде изложена на риск от твърд Брекзит, което кара здравния министър Джеръми Хънт да каже, че намесата на френско-германския производител на самолети е "напълно неподходяща".
Групи, представляващи корпоративни гиганти, сред които Nissan, Bombardier и Facebook, изразиха загрижеността си в понеделник, че Великобритания се насочва към бурно отпътуване от ЕС, което може да засегне повече от 100 милиарда паунда в търговията и да изложи на риск инвестициите в Обединеното кралство.
"Международните предприятия, които са инвестирали много, както в ЕС, така и в Обединеното кралство, призовават за спешен напредък по ключовите нерешени въпроси, останали в преговорите", се казва в изявлението. "Решаването на възможно най-голяма част от оставащите опасения става все по-належащо в деня - като часовникът отбелязва краен срок за окончателно споразумение за оттегляне през октомври."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

South China Morning Post: Китай и ЕС планират общи действия за промени в СТО, за да блокират едностранните решения на САЩ

South China Morning Post: Китай и ЕС планират общи действия за промени в СТО, за да блокират едностранните решения на САЩ

25 Юни 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай и Европейският съюз ще установят работна група за промени в Световната търговска организация, за да се противопоставят на едностранните решения на САЩ, но и двете страни са разделени по „трънливи“ въпроси като индустриалните политика и на Пекин и достъпа до пазарите, пише South China Morning Post.
Вицепредседателят на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви след срещата си с вицепремиера на Китай Лю Хе в Пекин, че двете страни не могат да приемат едностранните действия, които са в разрез с принципите и правилата на СТО „ и затова Световната търговска организация трябва да се промени, за да подхожда повече на настоящата среда“.
Същевременно той допълни, че ЕС споделя притесненията на Вашингтон относно индустриалните субсидии и задължителния трансфер на технологии в Китай и че тези въпроси ще бъдат част от дейността на работната група.
Миналата седмица ЕС обяви мита в размер на 2,8 милиарда евро върху американски стоки в отговор на въведените от САЩ тарифи върху алуминия и стоманата. Китай също миналата седмица наложи мита върху американски вносни стоки на сумата от 50 милиарда долара.
На свой ред Лю Хе заяви, че „Китай и ЕС са твърдо срещу едностранните търговски решения и протекциониста и че смятат, че това води до рецесия в глобалната икономика“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китайският вицепремиер заяви, че Китай и ЕС се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение

Reuters: Китайският вицепремиер заяви, че Китай и ЕС се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение

25 Юни 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай и Европейският съюз се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение, заяви китайският вицепремиер Лиу Хе в понеделник, цитиран от Reuters.
Двете страни се съгласиха, че трябва да застанат срещу протекционизма и да защитят глобалната многостранна търговска система.
Китай се надява, че ЕС ще предприеме конкретни стъпки за улесняване на ограниченията на европейския износ към Китай, заяви Лиу по време на съвместна пресконференция със заместник-председателя на европейската комисия Юрки Катайнен в Пекин.
Катайнен в своя коментар призова Китай да улесни достъпа до пазара си.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ планират ограничение върху китайските инвестиции в американски технологични компании

Reuters: САЩ планират ограничение върху китайските инвестиции в американски технологични компании

25 Юни 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на финансите на САЩ изработва регулация, която би попречила на компании с поне 25 процента китайско участие от закупуването на американски компании с „индустриално значима технология“, заяви представител на правителството в неделя, цитиран от Reuters.
Представителят подчерта, че прагът на китайска собственост може да се промени преди ограниченията да бъдат обявени в петък.
Ходът отбелязва още една ескалация от търговския конфликт на президента Доналд Тръмп с Китай.
Инвеститорските регулации на финансовото министерство се очаква да бъдат насочени към ключови сектори, включително някои, които Китай се опитва да развие като част от собствения си индустриален план „Направено в Китай 2025“, заяви правителственият представител.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

25 Юни 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е под напрежение, след като беше призован от свои привърженици да противоречи на волята на хората и да подкрепи втори референдум от група, която е против Брекзит, призоваваща за избирането на „радикално лейбъристко правителство“, пише британският всекидневник The Daily Express.
Членове на крайнолявата групировка „Momentum“ са сред тези, призоваващи Лейбъристката партия да се отклони от „самоубийствения“ Брекзит на Консервативната партия, като подкрепи „народния вот“ за финалното споразумение с Брюксел.
Плановете на „Оставащите“ (група, която води кампания за оставане в ЕС) за „Лейбъристи за народен вот“ призовава за „опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите отхвърлят споразумението“.
Групата, която съдържа членове на левичарската организация „Momentum“, която подкрепя Корбин, иска партията да постави ясна дистанция между себе си и Консервативната партията.
Организацията иска официалната позиция на Лейбъристите да бъде против финалната сделка за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, ако сделката не срещне „шестте условия“ на партията.
От „Momentum“ след това смятат да проведат кампания за „публичен вот върху сделката, с опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите я отхвърлят“.
Но групата твърди, че първият ѝ приоритет е избирането на „радикално лейбъристко правителство“.
Членът на „Momentum“ Майкъл Чесъм, който е работил за втората кампания на Корбин за лидер на Лейбъристите, е поддръжник на групата.
„Брекзитът на консерваторите ще бъде разрушителен за перспективата за радикално лейбъристко правителство – това ще дерегулира и свие икономиката и ще нападне работническата класа и мигрантите. Не можем да игнорираме това повече – и много хора, които не са твърди „оставащи“ ще стигнат до същия извод“, заяви Чесъм.
Мануел Кортес, генерален секретар на профсъюз, заяви че скорошните притеснения за Брекзит повдигнати от „Airbus“, „Siemens“ и „CBI“ са били „събуждане по телефона за нашето движение да се бори със зъби и нокти“.
Той добави: „Единственият Брекзит предлаган от консерваторите е самоубийствен такъв. Той ще унищожи работните места, нашата производствена индустрия и правата на работниците“.
„Няма нищо в Брекзит за работещите хора. Затова сега виждаме увеличаващ се брой профсъюзи, които излизат срещу него“, заяви още Кортес.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп призова всички страни да се отърват от търговските си бариери и мита

РИА Новости: Доналд Тръмп призова всички страни да се отърват от търговските си бариери и мита

25 Юни 2018 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с допълнителни мерки в областта на търговията против тези страни, които не се отърват от търговските си бариери и мита, предава РИА Новости.
„САЩ настояват всички държави, които са поставили изкуствени търговски бариери и мита върху стоки влизащи в страните им, да премахнат тези бариери и мита или да се изправят пред повече от реципрочни действия от страна на САЩ. Търговията трябва да бъде честна и да престане да бъде еднопосочна улица“, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

24 Юни 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Десетки хиляди протестираха в Лондон с искане на нов референдум за Брекзит две години след гласуването за напускане на Европейския съюз, пише британският вестник The Independent.
Походът започна своят път от Пал Мол до площада пред Парламента, изпълвайки улиците на столицата с флагове и знамена на ЕС и създавайки жълто и синьо море на Уайтхол( улицата, където се намира сградата на британския кабинет).
Противници на напускането пътуваха от цялата страна, за да се присъединят към митинга, организиран от редица лобистки групировки за да дадат началото на национална петиция за нов референдум. Протестът е най-големият от 2016 година насам и в него взеха участие над сто хиляди души.
Организаторите заявиха, че това представлява промяна в лобирането им и изграждането на обществена подкрепа за втори референдум.
Те планират "лято на действие" със събития в цялата страна, чиято цел е да насърчи опозицията срещу Брекзит и да се окаже натиск върху правителството, за да даде на обществото думата.
Очаква се депутатите да гласуват за окончателната сделка Брекзит през есента, като правителството многократно настояваше, че напускането на ЕС без споразумение за оттегляне остава възможност.
Походът се провежда след като проучване на избирателите показа, че около 48% искат референдум за окончателната сделка, срещу 25%, които не искат нов вот.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

24 Юни 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация, в която взеха участие повече от сто хиляди души, които настояват за нов референдум за крайната сделка за Брекзит, пише британският седмичник The Observer.
Повечето фирми са готови да предупредят правителството за Брекзит тази седмица и високопоставени консерватори вече са подготвили планове за смекчаване на предложенията за излизане от Европейския съюз, направени от Тереза Май. Организаторите на протеста заявиха, че показват, че напускането на Великобритания от Европейския съюз не е "приключила сделка".
Бивш помощник на Маргарет Тачър, няколко депутати от лейбъристката партия и активисти от цялото Обединеното кралство взеха участие в демонстрацията, отбелязвайки две години от гласуването на Брекзит. Организаторите казаха, че хора от всички региони и съсловия са сред тези, които участват в протеста.
Консерватори участваха заедно с лейбъристи и либерал-демократи по време на протеста, в който хората изразиха недоволство от хаоса, създаден от правителството след гласуването за Брекзит. Лидерите на лейбъристите са подложени на натиск от март, отказвайки да подкрепят втори референдум. Имаше скандирания "Къде е Джереми Корбин" от множеството . По това време той беше на посещение в палестински лагер за бежанци.
Гневът на хората от начина на водене на преговорите от премиера за Брекзит е придружен от възобновяване на натиска от страна на индустрията, за да се гарантира, че търговията с Европа няма да бъде нарушена в резултат на напускането.
Големи производители ще отправят предупреждения относно преговорите за Брекзит в рамките на няколко дни, след като Airbus и BMW обявиха, че могат да преразгледат британските си инвестиционни планове, освен ако Великобритания не остане тясно свързана с Европа след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

24 Юни 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей и заявява, че бавните преговори излагат на риск работни места, пише британският вестник The Sunday Times.
Бизнес лидерите започнаха безпрецедентна съвместна атака срещу воденето на преговорите за Брекзит от правителството, като предупредиха, че "времето изтича", за да бъдат спасени хиляди работни места.
В знак, че бизнесът бързо губи търпение от бавния темп на преговорите, петте най-големи бизнес-лобита казаха, че големите компании се готвят да изнесат бизнеса си извън Великобритания.
В едно прямо писмо до Тереза Май, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявиха, че липсата на яснота относно Брекзит може да струва на британската икономика милиарди лири, хиляди работни места и да бъдат оставени много семейства без основен доход ".
Писмото, изпратено на вчерашната втора годишнина от гласуването, за напускане на ЕС, идва след заплахата на Airbus да напусне Обединеното кралство в случай на твърд Брекзит. CBI, Институтът на директорите, британската търговска камара, производствената организация EEF и Федерацията на малкия бизнес съобщиха пред The Sunday Times в интервю миналата седмица, че настояват за по-голямо участие в сделката за Брекзит.
Интервенцията отразява нарастващото безпокойство в управителните съвети, чийто предупрежденията рутинно се отхвърлят като продължение на "Проект Страх".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

23 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около 100 000 поддръжници на Европейския съюз преминаха през централната част на Лондон в събота, с искане британското правителство да проведе финално публично гласуване върху условията за Брекзит, заявиха организаторите на марша, цитирани от Reuters.
Демонстрантите се събраха в основните артерии на столицата, развявайки британски, ирландски и европейски флагове, както и цветни лозунги призоваващи за „народен глас“ върху евентуалното споразумение, с което Великобритания ще напусне Европейския съюз.
На втората годишнина от референдума за Брекзит през 2016-та година, с който бе взето решението за излизане от Блока с 52 на 48 процента, социологическите проучвания показват, че политическите разделения остават.
Кампанията „народен глас“, която включва няколко проевропейски групи, иска публичен референдум, „за да можем ние да изберем дали решение, което ще повлияе върху живота ни за поколения напред, ще направи страната ни по-добре или по-зле“.
Нито една от двете основни политически партии във Великобритания (Консерватори и Лейбъристи) не подкрепиха идеята за провеждане на референдум за финалното споразумение.
„Хората виждат как политиците правят бъркотия върху една наистина лоша сделка, за които не са гласували, или дори върху идеята за Брекзит без сделка, върху която също не са гласували“, заяви говорител на кампанията пред Reuters.
„Този марш е израз на гласа на хората, които казват на политическия елит, че не се е справил със задачата си“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Американският президент заплаши с високи мита вноса на леки автомобили от ЕС

The Times: Американският президент заплаши с високи мита вноса на леки автомобили от ЕС

23 Юни 2018 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент заплаши с високи мита вноса на леки автомобили от Европейския съюз, ако Европа не премахне ограниченията срещу американски компании, пише британският вестник The Times.
Президентът Тръмп заплашва да удари с високи мита за внос на автомобили, произведени в Европейския съюз, като по този начин приближи САЩ до търговска война с блока.
Доналд Тръмп заяви вчера, че САЩ ще прилагат 20% мито върху вноса на автомобили от ЕС, ако Брюксел не премахне търговските бариери, които вредят на американските компании.
Неговата заплаха дойде в деня, когато ЕС започна да събира мита на стойност 2,8 млрд. eвро годишно за 200 американски стоки за износ, включително мотоциклети, портокалов сок, цигари и фъстъчено масло. Митата бяха въведени в отговор на новите американски тарифи за стомана и алуминий.
Акциите на Volkswagen, Fiat Chrysler, BMW и други европейски производители на автомобили паднаха веднага след като Тръмп отправи заплаха за митата в социалната мрежа „Туитър“ вчера.
"Въз основа на тарифите и бариерите пред търговията, отдавна наложени върху САЩ и големите им компании и работниците от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат разбити и премахнати, ние ще поставим 20% тарифа върху всички им коли, които идват в САЩ. Правете ги тук! ", каза Тръмп. Според политиката си „Америка на първо място“, той прилага търговски мерки с цел защита на работните места в индустриалната сърцевина на Америка. Той твърди, че САЩ "от години са били разкъсвани от други държави по отношение на търговията".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Доналд Тръмп заплаши Европа с 20-процентно увеличение на митата върху вноса на автомобили

The Washington Post: Доналд Тръмп заплаши Европа с 20-процентно увеличение на митата върху вноса на автомобили

22 Юни 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи едностранно 20-процентно увеличение върху вноса на автомобили от Европа, което противоречи на позицията на представителите на Републиканската партия в Конгреса и се случва преди да излязат резултатите от проверката, която той разпореди на Министерството на търговията относно щетите, които нанася този внос на националните интереси на САЩ, пише електронното издание на американския вестник The Washington Post.
Това е първият случай, в който държавният глава заплашва открито да увеличи митата върху вноса на автомобили от Европа, отбелязва изданието.
„Туийтът“ на Тръмп дойде, след като ЕС наложи по-високи мита върху американски стоки на стойност 3,2 милиарда долара, включително мотори „Харли Дейвидсън“ и джинси „Левис“, което пък беше в отговор на наложените по-високи ставки върху европейските стомана и алуминий, уточнява „Уошингтън поуст“.
Американският президент и неговият съветник по търговските въпроси Питър Наваро отдавна говорят, че ЕС налага несправедливи мита върху американските стоки, докато правителството на САЩ прави лесен вноса на автомобили от други страни, продължава американският вестник.
ЕС обмитява автомобилите от САЩ с 10%, докато Тръмп заплашва да наложи двойни ставки върху европейските возила, ако ЕС не премахне тези търговски бариери.
„Уошингтън поуст“ припомня, че миналия месец председателят на Комисията по външните работи на американския Сенат Боб Коркър (сенатор-Републиканец от щата Тенеси) обяви идеята на американския държавен глава за налагане на по-високи ставки върху вноса на автомобили за „опасна“ и започна инициатива на Капитолийския хълм за отнемане на някои от правомощията на Белия Дом. Но, към момента, Конгреса не е направил нищо по въпроса, констатира изданието.
САЩ внася автомобили и авточасти от ЕС на стойност 62,5 милиарда долара, според статистиката за 2017 година и 20 процентови мита върху този вид стоки ще доведе до увеличаването на цената им за американските потребители, обяснява вестникът.
Тръмп отдавна твърди, че работниците и компаниите в САЩ търпят огромни загуби заради това, че другите държави наводняват американския пазар с евтини стоки, докато същевременно налагат високи бариери, за да направя американските компании неконкурентноспособни в чужбина. Държавният глава настоява за реципрочност. Редица страни, включително няколко от Европа, показаха желание да водят преговори, но доста други засега отхвърлят категоричните искания на американския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция ще наложи ответни вносни мита върху вноса от САЩ

Yeni Safak: Турция ще наложи ответни вносни мита върху вноса от САЩ

21 Юни 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на икономиката на Турция обяви в официално свое заявление, че е заставено да отговори на наложените от САЩ вносни мита върху стоманата и алуминия със собствени тарифи върху вноса. Същевременно от там изразиха надежда, че по-късно въпросът ще бъде разрешен чрез диалог, пише Yeni Safak.
От министерството е посочено, че нито един от представените от САЩ критерии за налагането на митата не може да се приложи върху Турция и турските износители.
В заявлението е съобщено, че турските ответни мита са „пропорционални, премерени и целящи защитата на турските интереси, докато окуражават диалога“. „Турция иска активни, здрави и реципрочни търговски отношения със САЩ, но разбира, че справедливостта не може да бъде едностранна“, пише в издадения документ.
„Не можем и няма да позволим Турция да бъде несправедливо обвинявана за търговските предизвикателства пред САЩ“, допълва министерството.
През март американският президент Доналд Тръмп наложи 25% вносни мита върху стоманата и 10% върху алуминия. От тогава този въпрос се обсъжда разпалено между САЩ и техните търговски партньори.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай предупредиха САЩ, че търговските им действия ще наранят американските работници и фермери

Reuters: Китай предупредиха САЩ, че търговските им действия ще наранят американските работници и фермери

21 Юни 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на търговията на Китай в четвъртък обвини САЩ, че са твърде темпераментни върху двустранните търговски въпроси и предупредиха, че интересите на американските работници и фермери накрая ще бъдат наранени, предава Reuters.
Китай вярва, че предишните му търговски преговори със САЩ са били конструктивни, но тъй като американското правителство се държи непредвидимо и предизвикателно, Пекин трябва да отговори в строг маниер, заяви говорителят на търговското министерство Гао Фен.
Китай ще предприеме действия за защита на своите интереси и американската едностранчивост накрая ще нарани интересите на собствените си работници и фермери, заяви Гао пред журналисти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

20 Юни 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Горната камара на британския парламент (Камара на лордовете) в сряда одобри законопроекта на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит, слагайки край на месеци парламентарен дебат върху законодателството, което ще сложи формален край на членството на страната в Европейския съюз, предава Reuters.
Лордовете са одобрили правителствения план без гласуване, след като бунтът на тези, които желаеха парламентът да има по-голямо влияние върху процеса на излизане, беше потушен в долната камара по-рано през деня.
Законопроектът за излизане от ЕС сега ще премине в закон в идните седмици, след като получи „Кралско одобрение“ – формалност, което не включва по-нататъшен дебат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Globe and Mail: От 22 юни ЕС ще наложи мита на американските мотоциклети, фъстъчено масло и бърбън

The Globe and Mail: От 22 юни ЕС ще наложи мита на американските мотоциклети, фъстъчено масло и бърбън

20 Юни 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От петък, 22 юни Европейският съюз ще започне да таксува с вносни мита в размер на 25% редица американски стоки в отговор на наложените от Вашингтон тарифи върху европейските стомана и алуминий, наложени по-рано този месец, пише канадският The Globe and Mail.
Решението може да доведе до ескалация на текущите търговски спорове до пълномащабна търговска война, особено, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп на свой ред реши да наложи допълнителни тарифи, този път върху европейските автомобили.
Европейската комисия реши да наложи мита в размер на 2,8 милиарда евро върху американски стоки като стоманените и алуминиевите продукти, селскостопанската продукция като сладката царевица и фъстъците, бърбъна, джинсите и мотоциклетите.
„Не бихме желали да сме в такава позиция“, заяви европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом и допълни, че „едностранното и неоправдано решение“ на САЩ не е оставило друг избор пред ЕС.
По-рано Доналд Тръмп удари ЕС, Канада и Мексико с мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия. В отговор Канада, Мексико и ЕС отговориха с ответни мита, които най-силно удрят щатите, където Републиканската партия, от която е Тръмп, има силни позиции и на които разчита, за да запази мнозинството си в Конгреса на ноемврийските избори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия ще въведе ответни мита на американските стоки

РИА Новости: Русия ще въведе ответни мита на американските стоки

20 Юни 2018 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия въвежда ограничителни мерки по отношение на вноса от САЩ в отговор на увеличените мита върху стоманата и алуминия, заяви министърът на икономическото развитие на страната Максим Орешкин, цитиран от РИА Новости.
„Във връзка с това, че САЩ продължават да употребяват защитни мерки под формата на допълнителни мита върху вноса на стомана и алуминий и отказват да предоставят компенсации за загубите на Русия, Русия се възползва от своите права по СТО (Световната търговска организация) и въвежда балансиращи мерки по отношение на вноса от САЩ“, заяви Орешкин.
Министърът уточни, че мерките се касаят само до продукти, които имат аналози в Русия и ще започнат да се прилагат в най-скоро време. Това няма да окаже негативно влияние на макроикономическите показатели на Русия, добави политикът.
Той отбеляза, че митата не се разпространяват над американските лекарство, но ще засегнат вносната пътно-строителна техника.
РИА припомня, че в края на май Русия е уведомила СТО за възможно въвеждане на мита на стоки от САЩ на стойност 537,6 милиона долара в отговор на увеличените ставки върху стоманата и алуминия.
В края на март САЩ въведоха вносни мита в размер на 25 процента върху стоманата 10 процента върху алуминия, включително и от Русия. Вашингтон обоснова това със съображения за националната сигурност.
Пекин вече отговори на действията на Вашингтон, налагайки по-високи мита върху някои американски стоки. Много експерти прогнозират сериозна търговска война.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай ще „отговори твърдо“, ако САЩ наложат нови мита

Reuters: Китай ще „отговори твърдо“, ако САЩ наложат нови мита

19 Юни 2018 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай ще отговори твърдо с „качествени“ и „количествени“ мерки, ако САЩ наложат нови мита на китайските стоки, заявиха от Министерството на търговията на азиатската страна, като освен това обвиниха Вашингтон, че предизвиква търговска война, предава Reuters.
Американската агенция припомня, че президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник заплаши да увеличи с 10% митата на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, като заяви, че мярката се прилага в отговор на решението на Пекин да вдигне митата на американски стоки на стойност 50 милиарда долара.
„Тази практика на екстремен натиск и изнудване противоречи на консенсуса, до който стигнаха двете страни в няколко случая и е разочарование за международната общност“, заявиха от ведомството във вторник.
„САЩ инициират търговска война и нарушават регулациите на пазара, а освен това вредят на интересите не само на китайския народ, но и този на САЩ, както и на света, като цяло“, констатираха от търговското министерство.
Според текста на изявлението, ако САЩ публикуват нов списък от стоки, за които ще вдигнат митата, Пекин ще предприеме тежки контрамерки, за да защити интересите на Китай и неговия народ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

18 Юни 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей е изправена пред черна дупка в своя план за финансиране на националната здравна система (НЗС) с 25 милиарда паунда, след като министрите ѝ не успяха да се съгласят за всички източници на приход преди обявяването на плана, пише британският вестник The Times.
Правителството тепърва ще трябва да одобри план за намиране на близо 11 милиарда паунда от обещаните в събота пари, докато Тереза Мей ясно показа, че повишаване на данъците предстои в есенния бюджет.
Тя заяви пред радио „LBC“, че „ние като страна ще допринесем малко повече“, докато представители на правителството са заявили пред The Times: „Ще имаме разговор относно данъците“.
В събота Тереза Мей обяви, че до 2023 година бюджетът за НЗС Англия ще бъде повишен с 20 милиарда паунда на година. Освен това, шотландското правителство ще получи 2 милиарда паунда, а Уелс ще получи 1.2 милиарда паунда, заедно със стотиците милиони за здравни услуги в Северна Ирландия.
Допълнителни милиард и 250 милиона ще бъдат разпределяни всяка година, за да се покрият пенсионните дефицити на здравната система. Споразумението беше сключено в петък следобед от Тереза Мей, здравният министър Джереми Хънт, финансовият министър Филип Хамънд и изпълнителният директор на НЗС Англия Саймън Стивънс.
Въпреки това, източници споделят че срещата е приключила без споразумение върху това, откъде ще бъде взета сериозна част от финансирането. „В края на срещата, някои източници на финансиране бяха по-сериозно оградени от други“, заяви министерски източник.
Плановете за набиране на пари от замразяването на всички частни и национални прагове за застрахователни обезщетения в края на парламента, остават водещите опции и биха събрали близо 4 милиарда паунда.
Планове за отлагане на намаляването на корпоративния данък, които биха донесли още 6 милиарда, не бяха отписани. Министрите сега се надяват, че Офисът за бюджетна отговорност ще обнови растежа в бюджета, намалявайки нуждата от заеми и повишаване на данъците, но планът все още остава недофинансиран с 11 милиарда паунда.
Тереза Мей заяви, че мерките ще бъдат частично финансирани от „Брекзитски дивидент“ – парите, които Великобритания вече няма да изпраща към Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

17 Юни 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври, иначе Великобритания е заплашена от юридическа безизходица, пише вестник Sunday Express.
Правителството ще се окаже в недостиг на време, за да въведе редица важни закони, преди Великобритания официално да напусне ЕС следващия март.
Законопроект за прилагане на Брекзит и споразумение за напускане на ЕС, както и други нови закони ще са необходими, за да влезе в сила споразумението, което Великобритания постигне с Брюксел.
Ако се окаже неподготвена, Великобритания ще бъде оставена в "правна безизходица" и извън ЕС без сделка.
Но Андреа Лийдсъм, отговаряща за дневния ред в Камарата на Общините, предупреди, че законите ще отнемат месеци, за да преминат през Парламента и биха могли да бъдат осуетени от привържениците на оставането.
Тя предупреди колегите си, че с малкото работно мнозинство правителството няма да може да използва специални мерки за ускорено законодателство, което може да ускори нещата в случай на извънредна ситуация.
Ако парламента не започне да гледа законите октомври, няма да стигне времето, дори и да работят през нощта в продължение на дни, предупреди Лийдсъм.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

16 Юни 2018 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен, пише британският вестник The Independent.
Европейският съюз се подготвя за възможността за отлагане на Брекзит, тъй като преговорите с Обединеното кралство изглежда все по-малко вероятно да доведат до продуктивен край във времето.
Вътрешните документи, изготвени от Европейския съвет, показват, че блокът планира какво да прави "в случай, че Обединеното кралство все още е член на Съюза" след март 2019.
Отделно длъжностните лица на Европейската комисия обсъждат подробно практическите въпроси, свързани с удължаването на разговорите на Брекзит, според източници, цитирани от германския вестник Handelsblatt.
Ирландският премиер Лио Варадкар заяви тази седмица, че има "редица различни сценарии, които биха могли да възникнат, ако няма сделка до март“ - признавайки, че" е възможно да се удължи член 50, за да може преговорите да се проведат ".
По принцип процедурата по член 50 продължава точно две години, но могат да бъдат удължени с изричното и единодушно разрешение на всички държави-членки на ЕС. Всяко значително удължаване може да означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.