НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Telegraph: Полша поиска от Доналд Тръмп да установи постоянна американска военна база, за да контрира руската агресия

The Telegraph: Полша поиска от Доналд Тръмп да установи постоянна американска военна база, за да контрира руската агресия

31 Май 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша е отправила молба към САЩ да установят постоянна военна база на тяхна земя в опит да се контрира руската агресия, пише британският вестник The Telegraph.
Предложението от полското министерство на отбраната гласи, че Варшава е готова да плаща до 2 милиарда за финансиране на новата база.
Полската оферта отразява продължителното желание на Варшава да изгради по-близки отношения със САЩ в сферата на сигурността, още от влизането в НАТО през 1999 година.
Полски представители вярват, че планът е от допълнителна важност вземайки предвид руската анексия на Кримския полуостров преди четири години и агресивната позиция на Владимир Путин към Алианса.
Към момента Полша държи на територията си въоръжени сили на САЩ и поделения на НАТО, които са разположени в страната на ротационен принцип, движейки се между Полша и трите балтийски държави на север.
Министерството на отбраната на Полша, което потвърди автентичността на документа, заяви че той е бил изпратен на Вашингтон и Мариуш Блашчак, отбранителният министър на Полша, е заявил пред държавното „Радио 1“, че наскоро е провел разговори с Вашингтон за възможността за постоянна база на САЩ в Полша.
В текста на документа се казва, че постоянна база би помогнала за постигане на целите на президента Доналд Тръмп.
Тръмп предупреди миналата година във Варшава, че има „страшни заплахи към нашата сигурност и нашия начин на живот“, допълвайки: „Ще се конфронтираме с тях. Ще спечелим“.
В полското предложение се казва: „Установяването на подобна сила е нужна, за да предостави недвусмислено предизвикателство и възпиране на увеличаващата се заплашителност на Русия към Европа“.
Въпреки това, генералите на Тръмп може да се противопоставят на плана, знаейки какъв отговор може да предизвика това от Русия.
Всяко решение за поставянето на подобна сила в Полша ще бъде видяно в Москва като нарушение на споразумението между Русия и НАТО от 1997 година, в което НАТО се съгласява да не разполага постоянни сили в Източна Европа.
Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че полският план „не би допринесъл за сигурността и стабилността на континента по никакъв начин“.
Песков допълни, че постоянното разполагане на американски военнослужещи в Полша е „суверенно решение“, но предупреди че последствията за „цялата сигурност на континента“ са очевидни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия ще отговори на разполагането на американска база в Полша

РИА Новости: Русия ще отговори на разполагането на американска база в Полша

28 Май 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на отбраната на Руската федерация има готовност да приеме ответни мерки в случай на разполагането на американска военна база в Полша. Това увери заместник-председателят на Комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията Евгений Серебренников, предава РИА Новости.
„Руската дипломатическа общност продължава своята работа в тази посока, разчитайки да предупреди Полша за това решение или да я убеди да се откаже от него. Но, въпреки дипломатическите усилия, Министерството на отбраната е готово за противодействие и – доколкото знам, такива събития за вече в ход“, поясни Серебренников.
Сенаторът отказа да поясни в какво се изразяват тези „събития“, отбелязвайки единствено, че те са насочени към укрепване на сигурността на границите. Същевременно той подчерта, че разширяването на НАТО и укрепването му по руските граници е „нежелателно и незаконно“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Разполагане на американска военна база в Полша ще предизвика ответни действия от Москва

РИА Новости: Разполагане на американска военна база в Полша ще предизвика ответни действия от Москва

28 Май 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Разполагането на военна база на САЩ в Полша е суверенно право на Варшава, но то ще предизвика ответни действия от Москва, заяви прессекратрят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Ще видим каква ще бъде тази база. Като цяло, когато фиксираме постепенна експанзия на военната инфраструктура на НАТО към нашите граници, непосредствено приближаване на военните структури на НАТО към нашите граници, това, разбира се, по никакъв начин не способства сигурността и стабилността на континента“, заяви Песков.
Според неговите думи, подобни „експанзионистки действия“ неминуемо ще доведат до ответни действия, за да „се балансира нарушения паритет“.
Той подчерта, че подобни решения са суверенно право на всяка страна.
„Но последствията за общата атмосфера на сигурност на континента са очевидни“, добави Песков.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Полша предложи 2 милиарда долара на САЩ за постоянна военна база, президентът не знае

Politico.eu: Полша предложи 2 милиарда долара на САЩ за постоянна военна база, президентът не знае

28 Май 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ и е готова да даде до 2 милиарда долара, за да го получи, според предложение на Министерството на отбраната на страната, с което се е сдобил местният новинарски портал Onet, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
Полското предложение отразява отдавнашно желание на Варшава да изгради по-тесни връзки в сферата на сигурността със САЩ и да има американски войници на своя територия, пише изданието. Усилията за това датират от влизането на Полша в НАТО през 1999 година, но придоби спешен характер в контекста на руската анексия на Крим преди четири години и, както мисли Politico, агресивното й поведение спрямо Алианса.
Американското издание коментира, че случвайки се само месец преди лидерите от НАТО да се съберат на среща в Брюксел, полската инициатива със сигурност ще предизвика гнева на Русия и ще бъде възприета със скептицизъм от европейските съюзници, които искат да подобрят отношенията си с Москва, като например, Италия и в някои случаи Германия.
„Предложението отразява ясната и належаща нужда да се разположи за постоянно американска бронирана дивизия в Полша, а Варшава ще се ангажира да подпомогне значително това, давайки $1,5 – 2 милиарда за установяването на съвместни военни инсталации и осигуряването на по-свободно придвижване на въоръжените сили на САЩ“, се казва в документа на военното министерство.
Там се добавя още, че Варшава ще се задължи „да споделя тежестта на военните разходи, което би направило решението по изгодно за американското правителство и би отстранило тревогите на Конгреса в несигурните бюджетни времена“.
От пресслужбата на полското Министерство на отбраната са потвърдили, че документът, озаглавен „Предложение за постоянно военно присъствие на САЩ в Полша“ и датиран от 2018 година е истински и са заявили, че не е класифициран.
Документът съдържа информация за предложените места за военни бази, болници и възможни училища, или дори гимнастически салони за семействата на военнослужещите. Той е изпратен на американското правителство и Конгреса.
Politico обяснява, че в момента в Полша има американски военни формирования и части на НАТО, които са разположени в страната на ротационен принцип и се движат между Полша и трите балтийски държави на север.
Като явен знак за нарастващите неразбирателства вътре в полското правителство, военното ведомство потвърди, че е изпратило предложението във Вашингтон преди да се консултира първо с външното министерство и – още по-важно – без знанието на президента Анджей Дуда, който е главнокомандващ въоръжените сили на страната.
„Документът не изискваше детайлни контакти с Министерството на външните работи“, заявиха от пресслужбата на военното министерство чрез имейл до Onet.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.