НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Маргаритов, КЗП: Новата сделка за потребителите предвижда изменения, идентифициращи двойния стандарт като нарушение

Димитър Маргаритов, КЗП: Новата сделка за потребителите предвижда изменения, идентифициращи двойния стандарт като нарушение

20 Юни 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Новата сделка за потребителите предвижда изменения, чрез които двойният стандарт ще бъде идентифициран като нарушение. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов във връзка с дейността на комисията по отношение на борбата с двойните стандарти по време на заседанието на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Комисия по икономическа политика и туризъм във връзка с двойните стандарти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той изтъкна, че КЗП от самото начало участва в дейностите, които са свързани с изясняване и поставянето на проблема с двойните стандарти на масата. „По инициатива на обудсмана участвахме и във форума на високо равнище на 30 април, който беше проведен в рамките на председателството и включително в един диалог, който беше проведен два дни след това събитие в представителството на ЕК“, посочи Маргаритов. Той поясни, че КЗП е застъпила тезата, че ще бъдат активно присъстващи във всички по-нататъшни действия по темата за двойните стандарти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: България е на осмо място в ЕС по нотификациите, които сме изпратили за открити опасни стоки на наша територия

Димитър Маргаритов, КЗП: България е на осмо място в ЕС по нотификациите, които сме изпратили за открити опасни стоки на наша територия

20 Юни 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. България е на осмо място в ЕС по нотификациите, които сме изпратили за открити опасни стоки на наша територия. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в доклада си за 2017 г. по време на заседанието на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Комисия по икономическа политика и туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук си заслужава да спомена много доброто ни сътрудничество с Агенция „Митници“, благодарение на които огромната част от тези опасни стоки са задържани на границата, тъй като не са с произход България“, поясни Маргаритов. По думите му не е било допуснато те да бъдат разпространени на пазара, като незабавно са издадени заповеди, с които те са били унищожени. „По това направление са извършени около 4 000 проверки и инспекции и са съставени около 300 акта. Съпътстващата дейност е изземването на различен тип стоки, които се подлагат на тестове, за да може да бъде установено дали те отговарят на съответните стандарти за безопасност. Статистиката показа, че за България най-често срещаните категории стоки, които са дефинирани и установени като опасни са облекло, текстилни материали и модни артикули“, каза Маргаритов. По думите му повечето от облеклата са детски дрехи. „Интересна категория са лазерните показалки. В 8 % от случаите именно такива стоки са открити на територията на България“, заяви Маргаритов.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: През 2017 г. направихме виртуални приемни, нараснаха жалбите и срещу електронните магазини

Димитър Маргаритов, КЗП: През 2017 г. направихме виртуални приемни, нараснаха жалбите и срещу електронните магазини

20 Юни 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. През 2017 г. направихме виртуални приемни. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в доклада си за 2017 г. по време на заседанието на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Комисия по икономическа политика и туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че става въпрос за телефонни кабини, от които безплатно може да се избира телефона на КЗП, който е денонощно на разположение на потребителите. „Със среден успех функционираха тези приемни, тъй като хората разполагаха със собствен телефон. Също така нашият сайт позволява през смартфон да бъде подадена жалба“, поясни Маргаритов. „Имаме функция и по Закона за електронната търговия, където контролираме онлайн магазините и платформите, в които се предлагат различни стоки и услуги. През последните периоди електронната търговия доста се интензифицира. Все повече потребители предпочитат този начин за пазаруване и затова не е учудващ и фактът, че през миналата година имаме нарастване на жалбите, подадени срещу електронни магазини“, допълни Маргаритов.
"По Закона за туризма Комисията за защита на потребителите е основен контролен орган, имаме около 10 хил. инспекции и около 750 акта за установени административни нарушения", добави той. Маргаритов обърна внимание на новия Закон за туризма и предупреди, че той може да обезкръви Комисията за защита на потребителите. Маргаритов поясни, че се предлага преминаване на служители от КЗП към Министерство на туризма. „Това за нас би било унищожаващо. Нашите колеги инспектори са около 100 наброй за цялата страна“, каза Маргаритов и обърна внимание, че става въпрос за прехвърлянето на 30 щатни бройки. Като проблем Маргаритов посочи, че миналата година Комисията за защита на потребителите не е разполагала с по-голям бюджет. По думите му КЗП се справя с издръжката си, но съществува проблем по отношение на заплатите на служителите - проблемът става все по-сериозен. Той отчете, че 20 служители са напуснали и са си намерили работа на друго място.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: За 2017 г. са постъпили 23 000 сигнала от потребители и всички са проверени

Димитър Маргаритов, КЗП: За 2017 г. са постъпили 23 000 сигнала от потребители и всички са проверени

20 Юни 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. За 2017 г. са постъпили 23 000 сигнала от потребители и всички са проверени. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в доклада си за 2017 г. по време на заседанието на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Комисия по икономическа политика и туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Според мен за поредна година нашата институция проявява активност. Тя е свързана с факта, че получихме през миналата година над 23 хил. сигнала и жалби от потребители. Това е отговорност, защото по всяка една жалба е извършена съответната проверка“, каза той. По думите му не на 100 % подадените жалби са основателни. „От тези 23 хил. жалби, както и по кампаниите, които нашата комисия извършва, сме направили 40 хил. инспекции“, каза Маргаритов. Той поясни, че за 2017 г. са издадени 3000 наказателни постановления и са наложени санкции в размер на малко от 3 млн. лв. Маргаритов отчете, че за последните три години има повече на брой произнасяния за така наречените нелоялни търговски практики. „Това е също нещо положително в нашата дейност, тъй като забранявайки тези дейности на търговците предпазваме доста широк кръг от потребители, които биха могли да бъдат засегнати“, допълни председателят на КЗП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.