НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Екип на Община Казанлък започна дейности по обезопасяване на сградата на Народно читалище „Светлина“ в град Шипка

Стара Загора: Екип на Община Казанлък започна дейности по обезопасяване на сградата на Народно читалище „Светлина“ в град Шипка

26 Юни 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Екип на Община Казанлък започна дейности по обезопасяване на сградата на Народно читалище „Светлина“ в град Шипка. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Шипка Василка Панайотова. След затварянето на сградата ще бъде инсталирано видеонаблюдение и тя ще бъде охранявана също със СОТ.
Предстои на редовна сесия на Общинския съвет на Казанлък кметът Галина Стоянова да внесе предложение за промяна статута на сградата и от частна общинска читалищната сграда да стане отново публична общинска собственост.
От бюджета на Община Казанлък за 2018 година ще бъда отделени близо 15 хил. лв., необходими за конструктивно обследване на сградата на читалището. Това ще даде възможност да се кандидатства на един по-късен етап с проекти към Министерство на културата и пред други институции.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Дойнов, СНЧ: Общините са морално задължени да се грижат за читалищата, защото те са сърцето на градовете и селата

Николай Дойнов, СНЧ: Общините са морално задължени да се грижат за читалищата, защото те са сърцето на градовете и селата

20 Юни 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Общините са морално задължени да се грижат за читалищата, защото те са сърцето на градовете и селата. Това каза Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища в България, в интервю за Агенция „Фокус“. Той посочи, че читалищата могат да получават допълнително финансиране, като кандидатстват за различни програми и обясни, че те го правят. „Има будни читалища, които не изпускат проект, борят се за всеки един лев и го получават. И сега има отворени програми – има норвежка програма, предстоят нови европейски пари. Просто хората се борят за всяка една стотинка. И трябва да ви кажа, че когато има такава битка от настоятелствата, общината ще - не ще, ще се включи на един етап. Защото тази сграда, в която са настанени читалищата, в крайна сметка не е на самите читалища. Имаме такива собствени сгради, разбира се, но по-голямата част – 92%, са собственост на общините. Тоест, те трябва да се грижат за покрива и за всичко останало. Проблемът е с две остриета – от една страна, общините казват, защо да се грижим за тези сгради, след като не можем да ги управляваме, а от друга, те са морално задължени да го правят, защото сърцето на съответното село или градче е именно читалището. Казвал съм го няколко пъти това нещо и пак ще го повторя – сърцето на града е читалището“, каза още Дойнов.
Той обясни, че старите читалищни сгради са паметта на България и държавата е длъжна да се грижи за тях. „Новата българска държава възниква в читалище, тя не възниква на празно място. Левски основава своите комитети в читалищата. Основният Български таен революционен комитет провежда своите заседания в читалището. Читалищата са двигател на национално-освободителните борби и заради това именно те прокламират завещаните от Апостола думи – „Свята и чиста република“. Тоест, една нормална и истинска държава. В този смисъл читалищата възстановиха държавността след доста тъмен период от нашата история и именно те сега развиват новите съвременни умения на младите хора“, посочи Дойнов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Обединихме се около идеята да бъде възстановена сградата на читалището в град Шипка

Министър Боил Банов: Обединихме се около идеята да бъде възстановена сградата на читалището в град Шипка

19 Юни 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Шипка. Обединихме се около идеята да бъде възстановена сградата на читалището в град Шипка, по начин, по който да бъде законосъобразно и необратим. Това каза пред журналисти в Шипка министърът на културата Боил Банов след среща с кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова и кмета на Шипка Василка Панайотова, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Министърът посочи, че процесът трябва да бъде необратим, което ще гарантира сигурност в изпълнението на начертаните проекти, независимо от това кой на какви ръководни позиции ще бъде в бъдеще. „Такъв статут трябва да се даде на цялото нещо, че гражданите на Шипка и на цяла България да знаят, че това е един необратим процес. Т.е. в крайна сметка тази сграда ще бъде възстановена и ще се ползва като културен център“, каза още Банов. Той посочи, че от днес са изпратени писма от министъра до всички заинтересовани лица, в които е стартирана процедура за даване на статут на сградата на Читалище „Светлина – 1861“ в Шипка като паметник на културата. С оглед на историята и архитектурата на сградата министър Банов изрази надежда, че този статут ще бъде получен. Той добави, че този статут дава право да се кандидатства по програмите на Министерство на културата за опазване на културното наследство, с които в реални и сериозни инвестиции да бъде започнато възстановяване на сградата. Статутът дава също възможност на сградата да има охранителен режим и всички да знаят, че тя може да се използва само и единствено за читалищна сграда, за културно пространство, за мултикултурни дейности, а не за каквото и да било друго от света на икономиката и на съвременния живот. Статутът има режими на опазване, които не разрешават да бъдат построявани по – големи сгради до тази на читалището и др. Този статут дава възможност и за кандидатстване по редица европейски програми от всякакъв характер, които да привлекат повече средства за възстановяване на сградата.
Кметът Галина Стоянова пое ангажимент на редовната сесия на Общинският съвет на Казанлък през месец юли да бъде променен статутът и сградата от частна общинска да стане отново публична общинска собственост. „Предстои да бъде разкрита и дарителска сметка за набиране на средства за ремонт на сградата на читалището, защото е голям интересът, предвид това, което стана в последните дни – много родолюбци имат сериозно отношение, така че сега е добрият момент да се направи и дарителска сметка. И така както на времето е създадено с дарения това читалище, да бъде и възстановена неговата сграда, като част от цялата кампания“, каза Банов.
От бюджета на Община Казанлък за 2018 година ще бъда отделени близо 15 хил. лв. необходими за конструктивно обследване на сградата на читалището. Това ще даде възможност да се кандидатства на един по – късен етап с проекти към Министерство на културата и пред други институции.
За зимния сезон на 2018 година читалищната сграда трябва да бъде затворена напълно: „Процеп не трябва да има в обекта, за да не може да се влиза в нея, не само, за да се избегнат нещастни случаи, но и за да бъде спряно влиянието на атмосферните условия“, каза още министър Банов. Той поясни, че реалните ремонтни дейности и спасителни мероприятия ще бъдат налице през месеците февруари – март на 2019 година.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на културата Боил Банов пристигна в Шипка

Министърът на културата Боил Банов пристигна в Шипка

19 Юни 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Шипка. Министърът на културата Боил Банов пристигна в Шипка, предаде репортер на Радио "Фокус". Министър Банов провежда среща с кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка - Василка Панайотова, както и с областния управител на Стара Загора Гергана Микова във връзка с процедура по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ в града за паметник на културата.
Славяна ГАЙДАРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов ще се срещне с кметовете на Казанлък и на Шипка във връзка с процедурата по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ за паметник на културата

Министър Боил Банов ще се срещне с кметовете на Казанлък и на Шипка във връзка с процедурата по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ за паметник на културата

19 Юни 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Започва процедура по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ в гр. Шипка за паметник на културата. За това съобщи министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.
Той уточни, че към момента сградата на читалището не може да бъде възстановена, тъй като е частна общинска собственост. Едва след получаването на статут на недвижима културна ценност читалището ще може да кандидатства за финансиране и по програми към МК.
По-късно днес в град Шипка министър Боил Банов ще се срещне с кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка - Василка Панайотова, както и с областния управител на Стара Загора Гергана Микова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: За сградата на НЧ „Светлина – 1861 г.“ в Шипка пряко отговаря общината, проектът за ремонта ѝ ще е минимум 3 млн. лв.

Министър Боил Банов: За сградата на НЧ „Светлина – 1861 г.“ в Шипка пряко отговаря общината, проектът за ремонта ѝ ще е минимум 3 млн. лв.

19 Юни 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. За сградата на НЧ „Светлина – 1861 г.“ в Шипка пряко отговаря общината, проектът за ремонта ѝ ще е минимум 3 млн. лв. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Към момента читалището не може да бъде възстановено. То е частна общинска собственост, изоставена от повече от 20 години. Общината пряко отговаря за тази сграда. И това не е прехвърляне на отговорности, това са факти. Не е вярно, че читалището е под „шапката“ на Министерството на културата. Много хора продължават да считат, че читалищата са част от патримониума на държавата. Не, те са част от политиките в областта на културата, но много отдавна са самостоятелни единици, те са като НПО-та – с такъв статут и се гордеят с това. И държавата се гордее, че по някакъв начин е дала свобода. А пък общините по места трябва да се грижат за тях. И това, че общината няма пари, е тъжно“, каза още Банов.
Министърът уточни, че преди 10 години е посетил читалището и посочи, че тогава то е изглеждало по същия начин. „Състоянието му е отдавна така. Парите за културна инфраструктура, включително по европейските проекти са малко. Проблемът е, че те вече са град и не могат да кандидатстват като селата. Това, което можем да направим, е в следващия програмен период – след 2020 г., да защитим тезата, че културната инфраструктура има нужда от подкрепа и европейско финансиране много повече от сега. Започнали сме паспортизация на всички сцени и културни обекти в страната и с нея искаме да покажем пред държавата и Европа, че имаме нужда от сериозно финансиране“, обясни той.
Министър Банов посочи, че тази сграда е много сложна за поддръжка. „И минимумът на проекта за ремонта ѝ е 3 млн. лв. И дори не знам дали и толкова ще стигнат. Конструктивно се изискват много усилия. Читалището не е паметник на културата, но може да стане, то носи хипотезата да бъде такъв, така че ние ще го направим. Но това кардинално няма да промени собствеността. Кметът на град Шипка трябва да мисли как да поддържа тази сграда“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на културата не може да ремонтира НЧ „Светлина - 1861 г.“ - Шипка, защото няма правно основание или програма, по която да го финансира

Министерство на културата не може да ремонтира НЧ „Светлина - 1861 г.“ - Шипка, защото няма правно основание или програма, по която да го финансира

18 Юни 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на културата не може да ремонтира Народно читалище „Светлина - 1861 г.“ - Шипка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата във връзка с медийни публикации по повод лошото състояние на сградата на Народно читалище „Светлина - 1861 г.“. В позицията си по казуса Министерството посочва още: „Старата сграда на читалището няма статут на недвижима културна ценност. Тя е частна общинска собственост. От повече от 20 години тази сграда не се използва по предназначение, а читалището развива дейността си в друга. Министерството на културата няма правно основание или програма, по която да финансира капиталови ремонтни дейности на читалищата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.