НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Олег Колев, Община Варна: Район „Аспарухово“ е изцяло възстановен след наводнението през 2014 година

Инж. Олег Колев, Община Варна: Район „Аспарухово“ е изцяло възстановен след наводнението през 2014 година

19 Юни 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Район „Аспарухово“ във Варна е изцяло възстановен след наводнението през 2014 година. Това каза за Радио „Фокус” – Варна инж. Олег Колев, главен експерт в направление „Свлачища и укрепване на територии“ в Община Варна. „Район „Аспарухово“ е доста приоритетен в последно време за Община Варна и е изцяло възстановен след наводнението през 2014 година. Освен пари от бюджета на Общината са привлечени средства и от европейската оперативна програма „Региони в растеж“, заяви инж. Олег Колев.
„В кв. „Аспарухово“ имаме два канала – източен охранителен канал и западен охранителен канал. Източният канал е с дължина 1 426 м, от които 351 м са открити и 1 075 метра са закрити. Западният канал е с обща дължина 1 280 метра, от които 467 м открити и 813 м са закрити“, припомни инж. Олег Колев.
Ремонтът на двата охранителни канала в Аспарухово стана възможен след успешно защитен проект от Община Варна и осигурено финансиране по фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Фондът е създаден през 2002 година и има за цел да предоставя средства на държави-членки на съюза, които имат необходимост от финансиране след бедствия. При ремонта на източния канал е възстановена водопроводимостта на съоръжението. Възстановени са водоскокът на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, мостовите съоръжения на бул. „Първи май“, както и на крайбрежната алея. Извършени са строително-монтажни работи върху подземната инфраструктура в обхвата на съоръжението. По западния канал проводимостта също е факт, изпълнени са ремонти на мостовете на ул. „Орел“ и на крайбрежната алея. И за двата канала е изградено заустване в морето.
През март Община Варна получи награда за проекта „Възстановяване на водопроводимостта на двата охранителни канала в кв. „Аспарухово“ в категорията „Екологична инфраструктура“ по време на специалното издание на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“. Събитието бе част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Олег Колев, Община Варна: Не са установени проблеми с деретата в кв. „Аспарухово“ след последните обилни валежи

Инж. Олег Колев, Община Варна: Не са установени проблеми с деретата в кв. „Аспарухово“ след последните обилни валежи

19 Юни 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Варна. Деретата в кв. „Аспарухово“ във Варна изпълняват своята дейност. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в администрацията. Той допълни, че при последните интензивни валежи в района не са установени проблеми. „Деретата поеха водите и в Източния, и в Западния канал“, обясни инж. Колев. По отношение на останалите дерета в града, които слизат от местност Франга Дере, инж. Олег Колев отбеляза, че на места има проявени ерозионни процеси, предизвикани от пороите. „Те не са със сериозни размери или големи материални щети. Предприети са дейности по изготвяне на проекти за определени части на деретата“, каза още инж. Олег Колев и допълни, че изпълнението им се очаква да започне през следващата година, когато бъдат завършени.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.