НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БАН: Неоснователни са обвиненията на НИМХ относно критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН

БАН: Неоснователни са обвиненията на НИМХ относно критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН

19 Юни 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Напълно неоснователни са обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, тъй като критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН. Това се посочва в позиция на Ръководството на БАН по повод протестните действия на НИМХ – БАН. В позицията ан БАН се посочва още:
"Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН), на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.
С цел по-добра информираност на обществото, Ръководството на БАН дава следните разяснения:
Съгласно Чл. 16. (11) от Устава на БАН: Общото събрание на БАН (ОС на БАН) утвърждава бюджета на БАН и приема неговото разпределение.
Следвайки Закона за БАН, Устава на БАН и Постановление № 2 от 04.01.2018 г. на Министерския съвет, бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите на БАН по компоненти, по ясни и прозрачни критерии, гласувани от ОС на БАН.
При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева. За сравнение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2017 г. е 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г.
След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи.
Напълно неоснователни са обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, тъй като критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.
Трябва също да се отбележи, че в бюджетната субсидия за БАН, гласувана ежегодно от Народното събрание на Република България, няма отделно разписани средства за оперативна дейност, в това число за НИМХ – БАН и следователно ОС на БАН не би могло да преразпредели средства, предназначени за НИМХ – БАН към други институти.
Съгласно споразумението, сключено с Министерския съвет през 2018 г., при формиране на бюджета за 2019 г. за БАН средствата за оперативни дейности ще се договарят отделно и ще е ясно за кои институти на БАН и за кои дейности са предназначени. По този начин в бъдеще НИМХ – БАН, съвместно с Ръководството на БАН, ще има възможност да обоснове и защити пред правителството необходимата му субсидия за оперативна дейност".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Синоптици от града пътуват за протеста в София на собствени разноски

Варна: Синоптици от града пътуват за протеста в София на собствени разноски

19 Юни 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Синоптици от Варна ще присъстват на националния протест пред сградата на Българската академия на науките (БАН) в София на 21 юни срещу несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за 2018 година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на филиала на НИМХ в града Иван Иванов. По думите му, за да изразят недоволството си, служителите от филиала заминават за столицата на собствени разноски. Сред тях ще има и представители от областите Добрич, Бургас, Шумен, Търговище и Русе, които се числят към варненския филиал. Повечето от тях ще ползват отпуски за деня на протеста, за да могат да присъстват.
Иван Иванов обясни, че основните искания на метеоролозите са за повече средства за поддръжка на сградите и допълнително заплащане за труд в празнични дни и дежурства, както и да се заделя отделен бюджет, който да се разпределя по нов начин през 2019 година. По думите му на територията на Източна България работят над 200 служители на НИМХ.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН на 21 юни

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН на 21 юни

18 Юни 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. На 21 юни от 9.00 до 10.30 часа пред централната сграда на БАН, ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) провеждаме предупредителен протест – митинг срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Р. България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни. Това се посочва в позиция, публикувана на сайта на НИМХ. Служителите настояват зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН. От НИМХ призовават ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от Държавата средства за 2018 г. В срок до 2 юли да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН. Служителите на НИМХ се обръщат към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. „Не желаем повече да бъдем използвани като „рекетьор“ срещу българското правителство. Ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията ни, НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на Р. България поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще изпълняваме само дейността си свързана с научни изследвания. Време е всеки да понесе отговорност за решенията си!“, се посочва в позицията на НИМХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.