НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АБВ поиска ново административно-териториално деление на страната (ОБЗОР)

АБВ поиска ново административно-териториално деление на страната (ОБЗОР)

19 Юни 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. АБВ поиска ново административно-териториално деление на страната. На пресконференция председателят на АБВ Румен Петков заяви, че държавата е с разрушена структура. Петков заяви, че трябва да има ново административно-териториално деление на региони, области, общини, кметства и райони чрез промяна в Закона за административното териториално устройство на Република България. Според него днешното териториално деление не отговаря на потребностите на гражданите, тъй като трябва да има икономически растеж и трябва да има справедливо и целенасочено разпределение на собствените и привлечените ресурси вътре в региона. „Имаме виждането и то подлежи на дискусия. На пресконференцията ни гледаме като стартиране на една много закъсняла дискусия. България не може да има повече от 5 региона. Очевидно е, че на България повече от 9 области не са необходими с гарантиране на административното обслужване на жителите на страната“, каза председателят на АБВ.
Петков заяви, че е необходима и промяна в изборното законодателство. Той отчете, че ГЕРБ имат 300 хил. зависими хора в администрацията, а едно регионално ниво на самоуправление ще бъде много силен инструмент за недопускане на такъв тип политики, независимо от коя политическа сила са.
Заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов обърна внимание, че половината села в България въобще няма да избират кметове, а ще имат назначени кметски наместници, което е налагане на политика със сила. Според него Законът за административно-териториалното устройство незабавно трябва да бъде променен и да кореспондира с изборното законодателство. Според Иван Аспарухов, член на Изпълнителното бюро на АБВ , трябва да има оптимизация на броя на областите и на функциите им. По думите му повече от пет години процесът на децентрализация е спрял. Председателят на АБВ-Жени Невена Стоянова допълни, че децентрализирането на управлението в страната би довело до решаването на много проблеми.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков: АБВ е единствената, която критикува премиера, че не е поканил президента на срещата на върха и упреква държавния глава за ангажимента му за повече оръжие в Черно море

Румен Петков: АБВ е единствената, която критикува премиера, че не е поканил президента на срещата на върха и упреква държавния глава за ангажимента му за повече оръжие в Черно море

19 Юни 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. АБВ е единствената, която критикува премиера, че не е поканил президента на срещата на върха и упреква държавния глава за ангажимента му за повече оръжие в Черно море. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция във връзка с казаното от държавния глава Румен Радев, че лобизмът убива, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме единствената политическа партия, която остро критикува министър-председателя за това, че българският президент не беше поканен на срещата на върха в София“, каза Петков. По думите му това е политически грозна постъпка, която ни злепоставя пред нашите партньори в ЕС. „Веднага трябва да кажа, че сме единствената политическа партия, която много ясно упрекна президента Радев за неговия ангажимент с една декларация от преди седмица, която предшества срещата на върха на НАТО, в която има едни от нищо непродиктувани обвинения срещу Русия и настояваме за повече оръжия в Черно море“, коментира председателят на АБВ. Според него един държавник трябва да има малко повече усещане за лично достойнство. „Не може два дена преди това да казваш, че настояваш за диалог между ЕС и Русия, да си категоричен в това, че военното напрежение няма да доведе до никакво напрежение, а два дена по-късно да искаш повече оръжие в Черно море. Това е непоследователно поведение“, поясни Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Маринов, АБВ: Половината села в България въобще няма да избират кметове, а ще имат назначени кметски наместници, което е налагане на политика със сила

Владимир Маринов, АБВ: Половината села в България въобще няма да избират кметове, а ще имат назначени кметски наместници, което е налагане на политика със сила

19 Юни 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Половината села в България въобще няма да избират кметове, а ще имат назначени кметски наместници, което е налагане на политика със сила. Това каза Владимир Маринов, заместник-председател на АБВ, по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние днес отчитаме статистиката колко обезлюдени общини имаме. Но не отчитаме, че на предстоящите местни избори България ще се изправим пред факта, че може би още 20% от населените места ще бъдат под критерия от до 350 жители да избират кметове“, допълни Маринов. Заместник-председателят на АБВ посочи, че от близо 5000 села в България около половината въобще няма да избират кметове, а ще бъдат назначени кметски наместници от спечелилия изборите общински кмет. „Ако това не е налагане на политика със сила, здраве му кажете. Ние категорично считаме от АБВ, че Закона за административно-териториалното устройство незабавно трябва да бъде променен и да кореспондира с изборното законодателство“, допълни Маринов. Той посочи, че местното самоуправление е най-близко до хората и то трябва да бъде най-силно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Неравномерното регионално развитие е знак за провал в регионалната политика на България

Румен Петков, АБВ: Неравномерното регионално развитие е знак за провал в регионалната политика на България

19 Юни 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Неравномерното регионално развитие е знак за провал в регионалната политика на България. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Петков незадоволителният резултат се дължи на неспособността на страната да преформатира своето включване в европейски политики за регионално развитие. „След 11 години членство в ЕС регионалното ни развитие е много по-неравномерно разпределено, отколкото преди да влезем в Съюза“, каза той и визира дръпването на Югозападния район, начело със София и бруталното изоставане на Северозападния и Северния централен. По думите му след членството на България в ЕС централизацията на управлението се задълбочава. Петков изтъкна, че кметствата нямат обективна възможност да боравят със свои бюджети. Председателят на АБВ допълни, че е необходимо оптимизиране броя на общините, кметствата и районите в големите градове. „Ние в големите градове имаме пресищане с администрация от гледна точка на райониране, което не е призвано да обслужва интересите на населението. Ползва се в някои от районите като инструмент за натиск върху бизнеса, но във всички случаи това е политически инструмент за назначаване на наши близки верни, другари, съратници, братя и сестри“, каза още Румен Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Държавата е с разрушена структура, предлагаме ново административно-териториално деление

Румен Петков, АБВ: Държавата е с разрушена структура, предлагаме ново административно-териториално деление

19 Юни 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е с разрушена структура и ние предлагаме ново административно-териториално деление. Това каза по време на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Петков държавата е с разрушена структура с цената на грубо погазване на законите. „Имаме повече от 180 села, в които няма нито един жител, повече от 1000, в които населението е от 1 до 50 човека и няколко десетки общини, които са извън всякакви законови изисквания. Този извод се потвърждава с всички административни и законодателни стъпки“, каза Петков.
„Ние имаме конкретни предложения. Те се заключават в ново административно-териториално деление на региони, области, общини, кметства и райони чрез промяна в Закона за административното териториално устройство на Република България“, каза Петков. Според него днешното териториално деление не отговаря на потребностите на гражданите. „Трябва да има икономически растеж и трябва да има справедливо и целенасочено разпределение на собствените и привлечените ресурси вътре в региона“, каза Петков.
По думите му трябва да има промяна и в изборното законодателство. Той отчете, че ГЕРБ имат 300 хил. зависими хора в администрацията. „Изборното ниво на второ, регионално ниво на самоуправление ще бъде много силен инструмент за недопускане на такъв тип политики, независимо от коя политическа сила. Днес сме свидетели на брутални действия от страна на централното правителство, свързани с бюджета“, поясни Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.