НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Илиян Михайлов, кмет на Горни Лом: Започнало е изнасяне на боеприпасите от завод "Миджур", където през 2014 година експлозия отне живота на 15 души

Илиян Михайлов, кмет на Горни Лом: Започнало е изнасяне на боеприпасите от завод "Миджур", където през 2014 година експлозия отне живота на 15 души

1 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Започнало е изнасяне на боеприпасите от завода във видинското село Горни Лом, където през 2014 година експлозия отне живота на 15 души. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов. Той обясни, че изнасянето е започнало тази сутрин. „Не сме получавали официална информация в кметството за това, че днес ще има действия по изтегляне на боеприпасите от мините“, каза той. По думите му органите на реда не позволяват доближаване до обекта и затова информацията, с която разполагат, е съвсем оскъдна. На въпрос дали смята за безопасно изнасянето, товаренето и транспортирането на боеприпасите през територията на страната, той отговори: „Не съм експерт в областта, но смятам, че ако евентуално не възникнат неочаквани ситуации, не би трябвало да има притеснения относно безопасността“, коментира той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души (ОБЗОР)

Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души (ОБЗОР)

19 Юни 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Видин. Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души. Днес бе прочетена от съдията по делото Владимир Стоянов присъдата на обвиняемите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката, Божидар Василев, бивш началник на отдел в Главна дирекция „Охранителна полиция“ към МВР, Палма Иванова, отговаряща за безопасността на труда в завод „Миждур“ и собственикът Валери Митков. Те бяха оправдани по всички повдигнати обвинения. Съдията по делото Владимир Стоянов в продължение на 2 часа чете присъдата. След това при затворени врати бе постановена мярка „подписка“ и за четиримата обвиняеми. Те не могат да напускат страната до окончателното приключване на делото. Мирослав Костов, прокурор по делото заяви, че в 15-дневен срок ще обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд. "По някои от повдигнатите обвинения на 4-мата обвинения се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид“, заяви Мирослав Костов. "Част от подсъдимите нямат връзка с взрива и със загиналите хора, а по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива", каза адвокат Стефанова, защитник на обвиняемия Валери Митков, който е собственик на АД „Видекс“, стопанисвало завода в Горни Лом. Самият собственик, чийто син също загива при този взрив, заяви след прочитане на присъдата, че има външна намеса за този взрив. Той посочи, че няма други доказателства, че взривът е станал по друг начин и това се е доказало в процеса на съдебното дирене. „Грешката е в това, че прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо със случилия се трагичен инцидент. Причината за аварията трябва да се търси другаде – това е външна намеса“, заяви Валери Митков. Той допълни, че технологичният процес не позволява при грешка на един или няколко служители при една или няколко противопехотни мини да доведе до трагичния инцидент, който е станал в завод „Миджур“. „Това се доказва както с теоретични изчисления, така и от проведените полигонни експерименти, които доказаха, че една или няколко мини не могат да бъдат причина за този трагичен инцидент", посочи Митков. Според него това се установява и от експертизата по делото. Адвокатът на Валери Митков Златка Стефанова заяви, че по делото, още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива и присъдата съответства на това, което бе установено по делото.
По делото за взрива в завод „Миджур“ са разпитани близо 200 свидетели, 50 са вещите лица, по делото са конституирани близо 50 роднини на загиналите, а самото дело е 180 тома. Две години след взрива в Горни Лом делото влезе във Видинския окръжен съд в началото на 2017 г. Делото се гледа по общия ред при закрити врата заради държавна тайна в материалите по него. Адвокати, представляващи семействата на загиналите при взрива, заявиха, че ще обжалват присъдата.
Радио „Фокус“ припомня: На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини и последвал взрив в завод „Миджур“ в с.Горни Лом загинаха 15 души – 13 мъже и две жени, сред които и сина на собственика на завода. 11 от загиналите са работници, които са били на смена, 3-ма – от ръководството на акционерното дружество. При взрива пострадаха и 2 жени, които бяха настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Митков, собственик на „Видекс“ АД:  Делото  по взрива в завод „Миджур“ тръгна в погрешна посока, твърдя, че има външна намеса за този взрив

Валери Митков, собственик на „Видекс“ АД: Делото по взрива в завод „Миджур“ тръгна в погрешна посока, твърдя, че има външна намеса за този взрив

19 Юни 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Видин. Делото по взрива в завод „Миджур“ тръгна в погрешна посока, твърдя, че има външна намеса за този взрив, каза пред журналисти след прочитане на присъдата по делото за взрива в Горни Лом Валери Митков, собственик на „Видекс“ АД, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той заяви, че няма доказателства, че взривът е станал по друг начин и това се е доказало в процеса на съдебното дирене. „Грешката е в това, че прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо със случилия се трагичен инцидент. Причината за аварията трябва да се търси другаде – това е външна намеса“, каза Валери Митков.
Той допълни, че технологичният процес не позволява грешка на един или няколко служители при една или няколко противопехотни мини да доведе до трагичния инцидент, който е станал в завод „Миджур“. „Това се доказва, както с теоретични изчисления, така и от проведените полигонни експерименти, които доказаха, че една или няколко мини не могат да бъдат причина за този трагичен инцидент“, коментира Валери Митков. Според него това се установява и от експертизата по делото. Адвокатът на Валери Митков Златка Стефанова заяви, че част от подсъдимите не са имали връзка с взрива, причинил смъртта на 15 души. „По делото, още в досъдебното производство, не е изяснена причината за взрива“, каза адвокат Стефанова. Според нея присъдата съответства на това, което е установено по делото.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Костов, окръжен прокурор: Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души

Мирослав Костов, окръжен прокурор: Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души

19 Юни 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Видин. Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души. Това каза след приключването на четенето на присъдата Мирослав Костов, който е прокурор по делото, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Костов заяви, че в 15-дневен срок присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. „По някои от повдигнатите обвинения на четиримата обвиняеми се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид“, заяви Мирослав Костов.
Видинският окръжен съд остави мярката „подписка“ и към четиримата обвиняеми, те нямат право да напускат страната до окончателното произнасяне за делото за взрива в завод „Миджур“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Собственикът на АД "Видекс" бе оправдан по делото за взрива в Горни Лом

Видин: Собственикът на АД "Видекс" бе оправдан по делото за взрива в Горни Лом

19 Юни 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Видин. Собственикът на АД "Видекс" Валери Митков бе оправдан по делото за взрива в Горни Лом, предаде репортер на Радио "Фокус". Четирима са обвиняемите по делото. Бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство също са оправдани по повдигнатите обвинения.
В момента председателят на Окръжния съд Владимир Стояновсъдия чете присъдата на Палма Иванова, която е инспектор по безопасност на труда в завод "Миджур".
„Фокус“ припомня: На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Валери Митков, собственик на завода, чийто син също загива в взрива, е обвиняем по делото за взрива в с. Горни Лом.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Председателят на Окръжния съд Владимир Стоянов чете присъдата по случая за взрива в Горни Лом

Видин: Председателят на Окръжния съд Владимир Стоянов чете присъдата по случая за взрива в Горни Лом

19 Юни 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Видин. Председателят на Видинския окръжен съд Владимир Стоянов чете присъдата по случая за взрива в Горни Лом, предаде репортер на Радио "Фокус". Бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство са оправдани по повдигнатите обвинения.
В момента съдията чете се присъдата на собственика на завода Валери Митков.
„Фокус“ припомня: На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Валери Митков, собственик на завода, чийто син също загива в взрива, е обвиняем по делото за взрива в с. Горни Лом.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: В окръжния съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в  с. Горни Лом, при който загинаха 15 души

Видин: В окръжния съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души

19 Юни 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Видин. Във Видинския окръжен съд ще бъде прочетена присъда по случая с взрива в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души, съобщиха от съда. Присъдата ще се бъде прочетена публично от 10.30 ч. на 19 юни. Обвиняемите по делото са четирима, разпитани са близо 200 свидетели, 50 са вещите лица, а самото дело е 180 тома. Като граждански ищци по делото са признати около 50 близки роднини. Съдия по делото е Владимир Стоянов, прокурор е Мирослав Костов.
„Фокус“ припомня:
На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Валери Митков, собственик на завода, чийто син също загива в взрива. е обвиняем по делото за взрива в с. Горни Лом.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.