НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

6 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият общоевропейски алианс „Лига на лигите“ ще се застъпи за тясно сътрудничество с Русия, заяви съветникът по външна политика на лидера на италианската дясна партия „Лига“ Джанлука Савоини за руския вестник „Известия“.
По неговите думи в съюза, който лидерът на „Лига“ и вицепремиер на Италия Матео Салвини възнамерява да създаде преди изборите за Европейски парламент догодина, могат да влязат политически сили от Швеция, Белгия и България.
По-рано Салвини излезе с инициатива за консолидация на общоевропейско ниво на всички „свободни и суверенни сили, които искат да защитят своя народ и своите граници“. Според експертите, това означава, че през следващата година антимигрантската реторика в ЕС ще набере инерция.
Идеята за създаване на общоевропейски алианс беше изразена от Матео Салвини на ежегодния конгрес на партията му „Лига“ миналата неделя. Лидерът на партията обяви, че като „алтернатива на Европа, основана на експлоатацията и масовата имиграция“, той планира да го сформира за изборите за Европарламент през май 2019 година.
„Матео Салвини ще се обърне към всички партии, които към момента не принадлежат към една група с нас в Европейския парламент. Например, в допълнение към нашите приятели в Австрия, Германия и Франция, има интересни партии в Швеция, Белгия и България. Бидейки вече част от общоевропейския алианс, ще продължим да се застъпваме за тясно сътрудничество и приятелски отношения с Русия“, заяви Джанлука Савиони.
Бъдещата група ще обедини „Лига“ с френското „Национално обединение“ (до неотдавна „Национален фронт“), холандската Партия на свободата, австрийската Партия на свободата и представители на десните политически сили в Белгия, Полша и Германия.
В същото време в Европейския парламент съществува още една евроскептична група – „Европа на свободата и пряката демокрация“, чийто състав включва 45 депутата. Гръбнакът на партията се формира от членовете на британския „UKIP“, но следващата година, след изхода на Великобритания от ЕС, еврогрупата ѝ ще остане обезкървена. А това означава, че нейните депутати ще търсят нов подслон.
Така или иначе, стремежът за влизане в обявения от Матео Салвини евроскептичен алианс ще зависи широко от политическата конюнктура.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

1 Юли 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Вътрешният министър на Италия Матео Салвини призова за общоевропейски съюз срещу "масовата имиграция" на тържествено годишно събрание на крайнодясната си лига Лига в неделя, предава AFP.
"Мисля за лига на Лигите в Европа, която да обединява всички свободни движения, които искат да защитят границите си и благополучието на децата си", каза Салвини пред множеството на петата конференция на партията му в северното пристанище Понтида.
Салвини, който е изградил съюзи с други крайнодясни европейски групи, включително Френското национално движение, заяви по-рано, че изборите за Европейски парламент през следващата година ще бъдат референдум за "Европа без граници ... и Европа, която защитава своите граждани".
"Ще обиколя столиците и не само европейските, да създам алтернатива на тази Европа, основана на експлоатация ... (и) масова имиграция".
Около 50 000 души дойдоха от цяла Италия, за да присъстват на речта му, съобщиха местните медии, привлечени от призива му "Италия на първо място" на Салвини.
"Това е неописуемо чувство", каза Салвини пред множеството за да чуе "призивите на обичта, идващи от Понтида".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Капитанът на кораба “Lifeline” ще се изправи пред малтийски съд

AFP: Капитанът на кораба “Lifeline” ще се изправи пред малтийски съд

29 Юни 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Валета. Капитанът на кораба “Lifeline”, администриран от германска неправителствена организация ще се изправи пред малтийски съд затова, че е приел мигранти на борда близо до либийския бряг, предава AFP.
На кораба превозващ 230 мигранти му бе разрешено да акостира в Малта едва след като няколко държави поеха ангажимент да поделят помежду си ангажимента към мигрантите на кораба.
Говорителят на малтийското правителство заяви, че капитанът на кораба е бил разпитан при пристигането и е освободен под гаранция. Корабът също е задържан в очакване на правни действия и под денонощно наблюдение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”

AFP: Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”

26 Юни 2018 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Рим. Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”, принадлежащ на германска неправителствена организация, предава AFP.
Те са се съгласили да вземат над 200 мигранти, намиращи се на спасителен кораб край бреговете на Малта, съобщи във вторник френският президент Емануел Макрон след дни на спорове между държавите-членки относно съдбата им.
Всяка от държавите-членки, между които Франция, Италия и Португалия, ще вземе "няколко десетки души" от 233-те мигранти на борда на кораба "Lifeline", каза Макрон в Рим след разговори с папа Франциск.
Макрон също така критикува германската НПО, която управлява кораба, че се противопостави на "всички правила", като започва спасяването на мигрантите, когато либийската брегова охрана вече се намесва.
"Не можем да приемем трайно тази ситуация", каза той. "В крайна сметка ние ставаме играчки в ръцете на контрабандистите, като намаляваме рисковете от пътуването".
Коментарите на Макрон бяха направени, след като Малта заяви, че ще позволи на кораба да акостира само ако страните от Европейския съюз поемат квотата си.
Съдбата на плавателния съд е неясна в баланса от миналата седмица, тъй като членовете на блока останаха на различни позиции за това как да се справят с притока на хора, които се опитват да стигнат до континента.
Корабът е спасил имигрантите, включително деца и бременни жени, в четвъртък, но Малта и Италия първоначално отказаха да ги вземат.
Валета обаче се съгласи във вторник да приеме кораба, след като други държави от ЕС потвърдиха, че ще помогнат.
Но Малта също предупреди, че ще започне разследване и евентуално ще предприеме действия срещу кораба, щом влезе в малтийските води.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

25 Юни 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската неправителствена организация Mission Lifeline, чийто кораб с повече от 240 африкански мигранти на борда не получи позволение да акостира в Италия, отговори на министъра на вътрешните работи на Италия, пише немската редакция на електронното издание The Local.
След като Салвини написа коментар във Фейсбук, че НПО-то пренася „човешка плът“, от там отговориха: „Драги Матео Салвини, нямаме месо на борда, а само хора“.
„Най-учтиво ви молим да дойдете и сам да се убедите, че това, което сме спасили от удавяне са хора, добре дошъл сте“, написаха от фондацията.
Корабът на Mission Lifeline остана на котва западно от Малта с 239 души на борда, включително 14 жени и четири новородени бебета, които, както пише в изявлението на организацията, са спасени край брега на Либия.
Те са получили храна и вода от Малта и медицински консумативи и одеяла, осигурени от други два подобни германски кораба – Sea-Eye и Sea-Watch, заяви говорителят на НПО-то Аксел Щейер.
Сега от организацията се надяват да се съединят с датския контейнеровоз Alexander Maersk, който пък има 113 мигранти на борда, качени в близост до Южна Италия.
По-големият товарен кораб може да обезпечи някаква защита на по-малкия Lifeline в случай на лошо време, докато корабът, пригоден за извозване на мигранти, може да помогне с медицинското оборудване, с което разполага на борда, обясни Щейер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гърция ще иска справедливо разпределение на мигрантската тежест по време на мини срещата на високо равнище на ЕС

Ekathimerini: Гърция ще иска справедливо разпределение на мигрантската тежест по време на мини срещата на високо равнище на ЕС

24 Юни 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Правителството на Гърция ще настоява на позицията си по миграцията по време на неформалната мини среща на високо равнище на ЕС в Брюксел в неделя, според която европейската политика за предоставяне на убежище трябва да се реформира и че трябва да има справедливо разпределение на тежестта от бежанската криза, пише Ekathimerini.
Очаква се по време на срещата гръцкият министър-председател да заяви, че миграцията е европейски въпрос и че трябва да се направлява с прилагане на европейски, а не на едностранни инициативи. Той също така ще призове за сътрудничество между страните на произход и на транзит.
Срещата се води от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в опит да заличи разделенията между страните от ЕС. Тя се провежда преди важната среща на Европейския съвет на 28 и 29 юни, където миграцията ще е начело в дневния ред.
Пристигането на европейските лидери ще започне в 15:30 часа българско време. Тя трябва да започне в 16 часа и да приключи към 20 часа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Разделените лидери на ЕС се събират за спешни преговори, посветени на миграцията

Reuters: Разделените лидери на ЕС се събират за спешни преговори, посветени на миграцията

24 Юни 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС се събират в Брюксел в опит да разрешат различията помежду си за миграцията – въпрос който ги разделя от години и който представлява в момента нова заплаха за германския канцлер Ангела Меркел, предава Reuters.
Макар и новопристигналите през Средиземно море да са значително по-малко отколкото през 2015 г. според последните социологически проучвания те са най-големия повод за притеснение сред гражданите на ЕС.
Под натиска на гласоподавателите у дома, лидерите на ЕС се борят за това как да разпределят търсещите убежище сред блока.
В събота френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция подкрепя финансови санкции срещу страните от ЕС, които отказват да приемат мигрантите с доказан статут на бежанци.
Меркел е подложена на натиск, защото нейните дългогодишни съюзници – Християнсоциалният съюз в Бавария, заплашват да започнат да връщат на германската граница всички търсещи убежище, които вече са регистрирани другаде в ЕС, освен ако Съюзът не постигне съгласие за по-равномерното им разпределение.
Редица източноевропейски държави, водени от Унгария и Полша, отказват да приемат новопристигналите, позовавайки се на рискове за сигурността след серията от ислямистки атаки в Европа.
Тъй като Германия е основният участник изграждането на бюджета на ЕС, на южните страни, които са на челни позиции пред мигрантската криза са обещани повече пари за справяне с въпроса, докато източноевропейците са изправени пред съкращения в помощта за развитие.
Меркел настоява другите държави от ЕС, включително Италия, да направят повече за миграцията, за да може до Германия да стигат по-малко хора и се надява да убеди ХСС да не изпълнява плана си.
За да се усмири баварските си съюзници, Меркел трябва да получи нещо на организираната набързо днес среща, посветена на миграцията, както и по време на срещата на високо равнище на целия ЕС от 28 и 29 юни.
Всички лидери на ЕС се съгласяват, че трябва допълнително да ограничат имиграцията, като работят с трети държави, макар че това често се оказва бавно.
Ръководителят на агенцията за бежанците на ООН, Филипо Гранди, напомни на блока, че пикът на миграционната криза бе през 2015 г.
„Въпреки драстично по-ниските нива на пристигане, вълните от това събитие все още отекват - на политическо ниво и в тенденцията към ограничаващи едностранни подходи, които някои европейски страни са приели“, заяви той. „Политиката на ЕС в областта на убежището може и трябва да даде пример за това как да се управляват бежанските ситуации със състрадание и солидарност“, добави той, настоявайки ЕС да преодолее разделенията си, за да помогне на нуждаещите се, а не да се съсредоточава единствено върху спечелването на следващите избори

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Италия Енцо Моаверо-Миланези: ЕС се превърна в архипелаг с много острови, Европа е заплашена от разкол по миграционния въпрос

Външният министър на Италия Енцо Моаверо-Миланези: ЕС се превърна в архипелаг с много острови, Европа е заплашена от разкол по миграционния въпрос

24 Юни 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Рим. Разногласията в Европейския съюз по миграционния проблем заплашват да създадат разкол в Съюза и закриване на границите. Такова мнение изрази министърът на външните работи на Италия Енцо Моаевро-Миланези в публикувано в неделя интервю пред вестник il Messaggero, предава ТАСС.
„ЕС се превърна в архипелаг с множество острови. Значително намаля способността за постигане на компромисни решения и истинско сътрудничество. Има висок риск от разкол. Сегашните разногласия и трудността да се стигне до решение да се работи заедно имат разединителен ефект и то много по-силен от този покрай финасовата криза в Съюза през 2012 година“, смята италианският дипломат.
Моаверо-Миланези повтори позицията, изказвана и по-рано от италианските власти, за отмяна на Дълбинското споразумение, хвърлящо отговорността за пристигащите мигранти върху страната, която ги е приела и подслонила първоначално, Освен това Рим предлага създаване на центрове за мигранти в страните, от където те тръгват, както и в транзитните държави (в Африка), където да се прави оценка дали заслужават статут на бежанци в Европа. Министърът напомни, че 93% от пристигащите в Италия са икономически мигранти и не попадат под статута бежанци.
Италианският дипломат коментира и предложението на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на „закрити европейски центрове“. Според неговите думи, за „такива лагери“ може да се говори, ако те бъдат разпределени из всички държави от Съюза, а не те да бъдат концентрирани в Италия, която, благодарение на своето географско положение, е станала страната, където пристигат основната маса от мигрантите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: И певеца Стинг хвали Гърция, като междувременно нарича световните лидери "полу-човеци и страхливци"

Kathimerini: И певеца Стинг хвали Гърция, като междувременно нарича световните лидери "полу-човеци и страхливци"

24 Юни 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Британският актьор, певец и активист Стинг нарече световните лидери „полу-човеци и страхливци“ за неспособността им да разрешат мигрантската криза, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Германският канцлер вече даде ясни сигнали да не се очаква пробив на набързо огранизираната среща за мигрантите в Брюксел.
Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе заяви в събота, че очаква верижна реакция в Европейския съюз ако Германия затвори границите си за нови бежанци. Миграционната политика на САЩ също напоследък е под светлините на прожекторите.
„Да благодарим на Господ за Гърция, защото вие показахте пътя“, заяви Стинг, чието истинско име е Гордън Съмнър, по време на мероприятие на „Амнести интърнешънъл“ в Атина.
„Вие показахте как трябва да се отнасяме към бежанците, докато други строят стени. Когато деца са откъсвани от техните майки и вкарвани в клетки, вие действате със състрадание, щедрост и разум“, продължи популярният певец.
„Защото другите така наречени лидери, тъжна кръстоска между полу-човеци и страхливци, не могат да разрешат проблема... Отново Гърция ни показа как да сме цивилизовани“, категоричен е Стинг.
Близо половин милион бежанци са получили подкрепа в Гърция от 2015 година насам, докато страната се бори да преодолее огромните си финансови проблеми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: Ако Франция има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко

Матео Салвини: Ако Франция има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко

24 Юни 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Рим. И двамата вицепремиери на Италия разкритикуваха президента на Франция след неговите заявления по въпроса за мигрантския проблем на Апенините, предава РИА Новости.
В хода на съвместна пресконференция след срещата си с новия испански премиер Педро Санчес, Макрон заяви, че „Италия не преживява такава миграционна криза, каквато е имало до миналата година, а който твърди подобни неща, лъже“. Според неговите думи, в Европа е възникнала криза, започната от „спекулиращи със страха екстремисти“.
„Шестстотин и петдесет хиляди пристигнали за четири години, 430 хиляди молби за предоставяне на убежище и 170 хиляди предполагаеми бежанци, които в момента са настанени в хотели, казарми и домове и за които се харчат повече от 5 милиарда евро. Ако за наглия президент Макрон това не е проблем, ние го призоваваме да прекрати оскърбленията и да покаже великодушието си на дело, като отвари много френски пристанища и спре да отказва да приема жените, мъжете и децата във Вентимил (крайграничен град, през който във Франция влизат мигрантите – бел. РИА)“, се казва в заявление на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, разпространено сред журналистите.
Според неговите думи, ако Франция „има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко“.
Към Салвини се присъедини и втория вицепремиер на страната Луиджи ди Майо, който традиционно заема по-внимателна позиция по отношение на приемането на мигранти.
„Всъщност, в Италия има извънредна ситуация с миграцията и тя се подпомага от Франция, която продължава да отказва да приема бежанци на границата. Макрон се опитва да направи своята страна враг номер едно на Италия в тази извънредна ситуация“, написа ди Майо в своя „Фейсбук“.
Както съобщи Макрон, Франция и Испания предлагат на територията на Европа да се създадат „закрити центрове“ за прием на мигранти, което би облекчило приоцеса на предоставяне на убежище за всички, което имат право на него.
Мадрид и Париж имат намерението да внесат това предложение на неформалната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, която ще се проведе в неделя. На срещата ще бъде повдигната темата за нелегалната миграция в Европа. Този въпрос започна да се обсъжда активно в Съюза, след като в началото на юни властите на Италия и Малта затвориха своите пристанища за кораба „Водолей“ с над 600 мигранти на борда му, което предизвика дипломатически скандал между Рим и Париж, който се отнася благосклонно към приема на мигранти, коментира РИА.
В четвъртък, във връзка с миграционната криза, Салвини заяви, че бъдещето на ЕС е поставено на карта и ще се определи в течение на близката година. Той отбеляза, че Италия повече не може да приема бежанци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Италия недоволства срещу „арогантния“ френски президент

Sunday Express: Италия недоволства срещу „арогантния“ френски президент

24 Юни 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия недоволства срещу изказванията на „арогантния“ френски президент Еманюел Макрон, пише британският вестник Sunday Express.
Заместник министър-председателят Луиджи Ди Майо заяви, че думите на Макрон, че „миграционните потоци към Европа са намалели в сравнение с преди няколко години“, са били извън допир с действителността.
На страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, той каза: "Италия наистина е изправена пред извънредна ситуация с миграцията и това е отчасти защото Франция продължава да връща обратно хората на границата.
"Макрон рискува да направи страната си италиански номер 1 враг в тази извънредна ситуация."
Това изказване е направено след като Еманюел Макрон заяви, че европейското сътрудничество е успяло да намали миграционните потоци с близо 80%, а проблемите произтичат от "вторичните" движения на мигрантите в Европа.
Френският президент каза: "Реалността е, че Европа не изпитва миграционна криза от същия мащаб като тази, която преживя през 2015 г.
"Върху държава като Италия не се оказва съвсем същия миграционен натиск като миналата година. Кризата, която изпитваме днес в Европа, е политическа криза, свързана с вторични движения на мигрантите между европейските държави ", добавя Макрон.
Министърът на вътрешните работи на Италия и вицепремиер Матео Салвини обаче заяви, че страната му е изправена пред 650 000 мигранти, пристигнали по море през последните четири години, 430 000 заявления за убежище и приемане на 170 000 "предполагаеми бежанци" с обща сума над 5 милиона евро.
В изявление, в което той споменава североизточния италиански град на границата с Франция, Салвини каза: "Ако за арогантния президент Макрон това не е проблем, ние го каним да спре обидите и да покаже вместо това някаква конкретна щедрост, като отвори многото пристанища на Франция и пропусне децата, мъжете и жените във Вентимилия (граничен град в Италия на границата с Франция)."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Малта отказва да приеме кораба с мигранти на германската неправителствена организация

BBC: Малта отказва да приеме кораба с мигранти на германската неправителствена организация

24 Юни 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Валета. Малта отказва да приеме кораба с мигранти на германската неправителствена организация, предава BBC.
„Ние сме суверенна страна и никой не може да ни диктува какво можем и какво не можем да правим“, заяви малтийският премиер Джоузеф Мускат.
Изявлението му идва след като италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини настоя Малта да приеме 226-те мигранти и да арестува екипажа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андреа Налес, лидер на Германската Социалдемократическа партия: Баварските консерватори са се запътили към „Германски Брекзит“ по отношение на миграцията

Андреа Налес, лидер на Германската Социалдемократическа партия: Баварските консерватори са се запътили към „Германски Брекзит“ по отношение на миграцията

23 Юни 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Бохум. Лидерът на Германската Социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес обеща да се противопостави на натиска на Баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) за прекратяване на миграцията, предава Reuters.
Налес предупреди, че спорът на ХСС с лидера на Християндемократическия съюз и канцлер на Германия Ангела Меркел, може да доведе до „Германски Брекзит“.
„Хорст Зеехофер е опасност за Европа“, заяви Налес пред делегати по време на събрание на партията си. „Хорст Зеехофер и Маркус Зоедер (премиер на Бавария) са на път към Германски Брекзит“.
Андреа Налес заяви, че партията ѝ остава ангажирана към управлението с ХДС и ХСС, но според нея не е ясно дали Баварските консерватори все още са готови да го правят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон подкрепи санкциите за държави от ЕС, които отказват приема на мигранти

AFP: Еманюел Макрон подкрепи санкциите за държави от ЕС, които отказват приема на мигранти

23 Юни 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в събота, че подкрепя налагането на финансови санкции срещу държави от Европейския съюз, които отказват приема на мигранти, предава AFP.
„Не може да имаме държави, които се възползват сериозно от солидарността на ЕС, а претендират за национален интерес, когато става въпрос за приема на мигранти“, заяви Макрон по време на пресконференция в Париж заедно с новия премиер на Испания Педро Санчес.
Санчес от своя страна призова за съвместни действия по отношение на миграционния проблем и поиска помощ за Испания в справянето с приема на мигранти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Премиерът на Испания Педро Санчес призова за съвместния действия за разрешаване на миграционния проблем

ТАСС: Премиерът на Испания Педро Санчес призова за съвместния действия за разрешаване на миграционния проблем

23 Юни 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Париж. Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че е необходимо да се предприемат съвместни действия за решаването на миграционния проблем, предава ТАСС.
Санчес направи това изявление в събота по време на срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж, съобщава правителствената му пресслужба.
„Миграцията беше една от централните теми на разговор в срещата“, се казва в съобщението. Испанският премиер е обърнал внимание на „необходимостта от предприемане на съвместни действия и солидарност пред това европейско предизвикателство“.
„Правителството на Испания е готово да участва в конструктивно решение на проблемите“, се уточнява в съобщението.
„В случая с кораба „Водолей“ Испания и Франция дадоха пример за европейско решение на проблемите и солидарното разпределение на отговорността“ допълват от правителствената пресслужба на Испания.
В хода на срещата Санчес и Макрон са обсъдили и въпроси свързани с реформирането на еврозоната, сигурността и секторните политики.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хайнц-Кристиан Щрахе очаква верижна реакция в ЕС, ако Германия затвори границите си

Reuters: Хайнц-Кристиан Щрахе очаква верижна реакция в ЕС, ако Германия затвори границите си

23 Юни 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Виена. Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе заяви в събота, че очаква верижна реакция сред Европейския съюз, ако Германия затвори своите граници за бежанци, предава Reuters.
„Това е логичната последица и ние сме готови за нея. Ще пазим границите си по същия начин“, заяви Щрахе, добавяйки че Италия предприема подобни мерки.
„Не може да се стигне до нова миграционна вълна, каквато видяхме през 2015 година“, заяви Щрахе.
Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща в неделя, за да обсъдят въпроса с миграцията. Някои държави, обаче, заявиха че ще бойкотират срещата в Брюксел.
Според Щрахе, ЕС трябва да се фокусира върху ефективния контрол на своите външни граници, за да сложи край на нелегалната имиграция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Над 400 мигранти са спасени край бреговете на Испания

AFP: Над 400 мигранти са спасени край бреговете на Испания

23 Юни 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Общо 418 мигранти са спасени в три операции край бреговете на Испания в събота, съобщиха от националната спасителна служба, предава AFP.
В най-голямата от тези операции, 262 души на 15 плавателни съда са били спасени в пролива на Гибралтар, обявиха от агенцията в социалната мрежа „Туитър“.
27 други са били открити в Средиземно море между Испания и Мароко, а 129 души са били спасени край Канарските острови.
Операциите идват шест дена, след като 630 мигранти пристигнаха в пристанището на Валенсия, защото им беше отказан достъп до италианските пристанища от министъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на вътрешните работи на Германия може да засили граничния контрол, даже Меркел да не намери подкрепа в ЕС

ТАСС: Министерството на вътрешните работи на Германия може да засили граничния контрол, даже Меркел да не намери подкрепа в ЕС

23 Юни 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер потвърди намерението си да засили граничния контрол за бежанците дори в случай, че канцлерът Ангела Меркел не успее да се договори с европейските си партньори. Политикът заяви това в интервю, публикувано в немския вестник Suddeutsche Zeitung в събота, предава ТАСС.
„Ако на срещата на върха на ЕС не бъдат намерени ефективни решения, то ние ще изгоним мигрантите, регистрирани в другите страни от ЕС“, заяви Зеехофер.
ТАСС обяснява, че проблемът за противодействието срещу миграцията доведе до сериозни разногласия в правителството на Германия. По-рано Зеехофер заяви, че може едностранно да издаде указ, предписващ на полицията да започне мащабен контрол на границите и да започне да експулсира мигранти, получили отказ за предоставяне на убежище на територията на ФРГ. Баварския Християнсоциален съюз (ХСС) даде срок от две седмици на Меркел да намери решение на миграционния проблем на европейско ниво.
В отговор канцлерът напомни на Зеехофер, че в немската политика има разделение на пълномощията, което подразбира и възможността тя да уволни всеки министър. „Във ведомството на канцлера направиха от мухата слон. Да заплашва с компетенциите си коалиционен партньор е крайно необичайно. Ние няма да се смирим с това“, заяви вътрешният министър в съботното интервю. По-рано Зеехофер дори спомена за възможен разпад на управляващия блок, ако той бъде уволнен.

Реакция на другите партии

Съпредседателят на „Левицата“ Бернд Риксингер смята, че текущата ситуация представлява опасност за политическото бъдеще на канцлера. „Изглежда ми, че това е пуч против Меркел. И това е истинската цел – да свалят Меркел“, заяви той в интервю пред вестник Heilbronner Stimme.

Вицеканцлерът и министър на финансите на Германия Олаф Шолц заяви пред Rheinische Post, че Меркел и Зеехофер трябва да изгладят конфликта си възможно най-скоро, за да не навредят на правителството. „Този вътрешен спор между Християндемократическия съюз (ХДС) и ХСС вреди на страната ни. Мога само да се надявам, че двете партии бързо ще го изгладят“, отбеляза социалдемократът.
Председателят на „Зелените“ Аналена Бербок смята, че Меркел трябва да заеме по-твърда позиция спрямо своя министър и към ХСС, като цяло. „По време на мини-срещата на върха в Брюксел канцлерът трябва да даде да се разбере, че за нея Европа е по-важна, отколкото една регионална партия от Бавария, чийто поглед е устремен назад“, заяви тя.
От една страна, както отбелязват експертите, канцлерът не иска да се кара с партньорите си в ЕС, които, най-вероятно, ще се сблъскат с нов мигрантски поток, ако Зеехофер закрие границата. От друга страна, Меркел не е заинтересована от разногласия вътре в собственото си правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: В течението на една година ще стане ясно ще се запази ли единна Европа

Матео Салвини: В течението на една година ще стане ясно ще се запази ли единна Европа

23 Юни 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Рим. Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще се определи в течение на годината, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини в интервю пред немското списание Spiegel, предава РИА Новости.
„В течение на една година ще стане ясно дали единна Европа ще продължи да съществува“, заяви Салвини.
Вътрешният министър на Италия отбеляза, че страната му повече не може да пуска мигранти. „Не можем да приемем нито един човек. Напротив, ние бихме искали да изпратим някъде няколко“, добави той.
В сряда Салвини обеща да представи „пътна карта“ за решаване на миграционните проблеми на ЕС по време на работна среща на Европейската комисия. Четирите основни точки ще бъдат укрепването на Европейската служба за контрол на границите Frontex, сключване на споразумения със северноафриканските страни за снижаване на миграционния натиск, създаване на система за прием на мигранти и ускоряване на процедурите за изгонване на нелегалните в страните от където произхождат.
В края на поминалата седмица властите в Италия и Малта затвориха своите пристанища за кораба „Водолей“, на чийто борд се намираха повече от 600 мигранти и той бе приет от Испания.
Ситуацията около Aquarius предизвика дипломатически скандал в отношенията между Рим и Париж. Представителят на управляващата партия във Франция „Напред, република!“ Габриел Атал определи позицията на Италия като „отвратителна“, а президентът Еманюел Макрон обвини Италия в „цинизъм и безотговорност“ чрез официален представител.
В отговор на френската критика, италианското правителство заяви, че няма никакво намерение да приема „лицемерни поучения от страни, които на тема миграция винаги са предпочитали да се обръщат на другата страна“.
По-късно премиерът на Италия Джузепе Конте и президентът на Франция Еманюел Макрон проведоха преговора, в хода на които успяха да изгладят различията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: ХСС плаши с край на коалицията с Ангела Меркел

Anadolu Agency: ХСС плаши с край на коалицията с Ангела Меркел

23 Юни 2018 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският ултра-консервативен вътрешен министър заплашва да сложи край на коалиционното правителство с християндемократите на канцлера Ангела Меркел сред назряващия спор за по-строги мерки за справяне с кризата с бежанците, предава Anadolu Agency.
Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) и вътрешен министър Хорст Зеехофер каза пред местен ежедневник в петък, че няма да се отдръпне от спорния си "генерален план за миграцията", който предвижда връщането на повечето от търсещите убежище още на германската граница.
"Аз съм председател на ХСС, една от трите партии на коалиционното правителство и имам пълната подкрепа на моята партия. Ако Меркел е недоволна от работата на вътрешния министър, тогава трябва да сложи край на коалицията ", каза той пред вестник Passauer Neuen Presse.
Зеехофер по-рано даде на канцлера Меркел двуседмичен срок до края на този месец, за да приеме по-строги правила за миграцията и предоставяне на убежището в унисон с други държави-членки на ЕС.
Той обеща да започне да изпълнява плана си от 1 юли и твърди, че като министър на вътрешните работи има право да прилага такива мерки, дори ако канцлерът им се противопостави.
Канцлерът Меркел твърдо се противопоставя на плана на Зеехофер и каза, че такъв едностранен ход ще има "ефект на доминото", принуждавайки други държави-членки на ЕС да отблъснат бежанците и да увеличат още повече бремето на държавите-членки като Италия и Гърция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни

CNN: Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни

22 Юни 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Триполи. Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни, правейки опита да напуснат Либия, съобщава доклад на ООН, цитиран от американският телевизионен канал CNN.
Във вторник 95 души загинаха в дървена лодка, превозваща 100 пътници, заявиха ООН. Лодката е намерена близо до столицата на Либия, Триполи, от либийската национална гвардия. Същия ден, на друго място край брега, 70 души се удавиха в лодка, превозваща 130 пътници.
Петимата от първата лодка са били заведени в болница от либийските власти, а във втория - 60-те оцелели бяха върнати в Либия, но не е ясно дали им е оказвана медицинска помощ, според доклада на ООН.
Един ден по-късно Бреговата охрана беше изпратена до Гарабули, на около 40 мили източно от Триполи, където петдесет души са били намерени мъртви, се казва в доклада.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испания е готова да помогне на Малта за разрешаване на последната мигрантска криза

Reuters: Испания е готова да помогне на Малта за разрешаване на последната мигрантска криза

22 Юни 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания е установила контакт с Малта, за да предложи хуманитарна помощ за кораб превозващ повече от 200 мигранти, след като италианското правителство обяви, че очаква Малта да разреши проблема, предава Reuters.
Италия призова Малта да задържи кораба, плаващ под флага на Холандия, който е част от флота на немската благотворителна мисия Lifeline, един ден след като министърът на вътрешните работи, който се обяви против „спасяването“ на мигранти, Матео Салвини заяви, че корабът трябва да заведе мигрантите в Холандия.
"Установихме контакт с Малта, за да предложим подкрепа, ако в следващите няколко часа е необходима хуманитарна помощ за кораба", заяви говорителката на правителството Изабел Целаа по време на пресконференция след седмичното заседание на кабинета.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Италия: „В името на сигурността на екипажа и бежанците,  хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“

Италия: „В името на сигурността на екипажа и бежанците, хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“

22 Юни 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Рим. В петък Италия призова Малта да приеме кораба с над двеста бежанци на борда си, предава Reuters, като коментира, че това е част от усилията на новото правителство в Рим да накара северноевропейските страни да поемат по-голяма част от тежестта на имиграционния поток от Северна Африка.
Корабът, плаващ под нидерландски флаг и притежание на германската неправителствена организация Mission Lifeline, поиска право да акостира в някое близко европейско пристанище, един ден, след като вътрешния министър на Италия заяви, че плавателният съд трябва да пренесе бежанците до Нидерландия.
По-рано този месец Салвини се зарече, че нито един кораб с мигранти няма да бъде допуснат в италианските пристанища и остави кораба „Водолей“ да се лута из Средиземно море няколко дни, преди новото проевроепейско испанско правителство да се съгласи да приеме 600-те мигранти.
„В името на сигурността на екипажа и бежанците, хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“, заяви Салвини в петък в италианския град Сиена.
В петък в Ла Валета не са получавали искане да приемат плавателния съд, нито от самия кораб, нито от италианската брегова охрана.
„Малта не може да откаже“, заяви италианският транспортен министър Данило Тонинели, който отговаря и за бреговата охрана. Службата за охрана на европейските граници „Фронтекс“ „ще отправи официално искане до Малта да отвори пристанищата си“, обясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Хорст Зеехофер отрече да е давал ултиматум на Ангела Меркел, определи твърденията като „глупост“

FAZ: Хорст Зеехофер отрече да е давал ултиматум на Ангела Меркел, определи твърденията като „глупост“

22 Юни 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) отрече да е отправял ултиматум на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в спора за политиката в областта на убежището, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) определи докладите за ултиматума като „глупост“, като подчерта, че Меркел е била тази, която е поискала срок от две седмици от фракцията на Съюза (ХДС/ХСС), за да се опита да постигне решение на проблема на европейско ниво. Ръководният орган на политическия блок е удовлетворил молбата на канцлера, увери Зеехофер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Срещата на върха на ЕС няма да разреши проблема с мигрантите, уверени са в Берлин

AFP: Срещата на върха на ЕС няма да разреши проблема с мигрантите, уверени са в Берлин

22 Юни 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според Берлин срещата на високо равнище на лидерите на страните от Европейския съюз, която ще се проведе следващата седмица, няма да завърши с конкретен план за разрешаване на проблема с мигрантите, който провокира правителствена криза в Германия. Това заяви говорителят на правителството на ФРГ Улрике Демер, предава AFP.
„На срещата на върха на ЕС следващата седмица няма да бъде достигнато решение на мигрантския проблем“, подчерта Демер, като същевременно предположи, че ще бъдат постигнати двустранни, тристранни и многостранни споразумения за преодоляване на проблема.
В неделя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде домакин на извънредната среща на върха, свикана до голяма степен заради вътрешната политическа криза в Германия, която възникна заради спора между партиите от Съюза (ХДС/ХСС) за бъдещата политика в областта на убежището. Очаква се на мини-срещата в Брюксел да присъстват лидери на Германия, Италия, Гърция, Франция, Малта, Испания, България, Австрия, Нидерландия и Белгия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Италианските власти ще конфискуват два кораба на германски НПО, участващи в спасителни мисии за мигранти

The Local: Италианските власти ще конфискуват два кораба на германски НПО, участващи в спасителни мисии за мигранти

22 Юни 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Италианските власти ще конфискуват два кораба на германска неправителствена организация, единият от които е блокиран в Средиземно море с над 200 мигранти на борда, съобщава електронното издание The Local в местната си редакция.
Двата плавателни съда „ще бъдат конфискувани от италианското правителство и насочени към нашите пристанища“, за да бъде започнато разследване на техния правен статут, обясниха от Рим. Италианските власти твърдят, че корабите плават „нелегално“ под холандски флаг.
По-рано тази седмица новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че щом блокираният в морето кораб плава под знамето на Нидерландия, значи трябва да се насочи към нейните пристанища, а не към тези в Италия. Нидерландското правителство обаче отрече плавателният съд да е регистриран в страната.
„Чуждестранните кораби на НПО-то никога повече няма да докоснат италианска земя", категоричен бе Салвини в пост в социалната мрежа „Фейсбук“.
По-рано този месец италианското правителство отказа да допусне на местна земя кораба „Водолей“ с над 600 мигранти на борда – инцидент, който доведе до дипломатически скандал с Париж.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Страните от Централна Европа бойкотирах мини-срещата в Брюксел за миграцията – въпреки че не са поканени

Politico: Страните от Централна Европа бойкотирах мини-срещата в Брюксел за миграцията – въпреки че не са поканени

22 Юни 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Унгария, Полша, Словакия и Чешката република предупредиха, че ще бойкотират мини-срещата на върха за миграцията, която ще се проведе в неделя в Брюксел, въпреки че не са поканени да участват в нея, отбелязва Poltiico в европейската си редакция.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде домакин на извънредната среща на върха. Може да се заключи, че тя е свикана заради вътрешната политическа криза в Германия, която възникна заради спора между партиите от Съюза (ХДС/ХСС) за бъдещата политика в областта на убежището.
Очаква се на мини срещата в Брюксел да присъстват лидери на Германия, Италия, Гърция, Франция, Малта, Испания, България, Австрия, Нидерландия и Белгия.
Страните от Вишеградската четворка не бяха поканени на извънредния форум. Правителствата и на четирите държави имат антимиграционна политика и в европейския спор за управлението на кризата с бежанците позициите им са близки до тези на Виена.
На среща на посланиците на ЕС в сряда унгарски и полски дипломати са се оплакали от липсата на покана за участие в мини-срещата, твърди източник от Брюксел. Това обаче не попречи на унгарския премиер Виктор Орбан да обяви бойкот на срещата от името на държавите от четиристранния формат.
„Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери", каза Орбан след среща с лидерите на вишеградските страни и Австрия, която бе проведена в Будапеща в четвъртък. „Искам да подчертая недвусмислено, че министър-председателите на Вишеградската четворка се съгласиха, че няма да отидат на мини-срещата в неделя“, подчерта Орбан, добавяйки, че не е ясно как разговорите се вписват във „вътрешния митнически и правен ред" на ЕС.
Орбан заяви, че проявява разбиране за вътрешните политически затруднения, които някои държави имат, но подчерта, че тези предизвикателства не би трябвало да водят до бързина и хаос във взимането на решения.„Следващата седмица на срещата на върха в Брюксел ще изразим позицията си по въпросите на миграцията и други въпроси", увери Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Ако някой в канцлерството е недоволен от работата ми, да сложи край на коалицията

Хорст Зеехофер: Ако някой в канцлерството е недоволен от работата ми, да сложи край на коалицията

22 Юни 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. Продължава ескалацията на спора между „сестринските“ партии от Съюза (ХДС/ХСС). Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер отправи нови предупреждения към канцлера Ангела Меркел: „Ако министър бъде освободен от поста си заради това, че е загрижен за сигурността и реда в страната, би било световен прецедент. Къде се намираме?!“, цитира думите на Зеехофер водещото германско издание Der Spiegel.
„Аз съм председател на Християнсоциалния съюз, една от трите коалиционни партии, и преговарям с пълната подкрепа на моята партия. Ако някой в канцлерството не е доволен от работата на федералния министър на вътрешните работи, то тогава трябва да се сложи край на коалицията“, предложи баварският политик.
Зеехофер отрече обвиненията, че разпалва спора с Меркел за целите на предизборната кампания в Бавария. „ХСС се бори за убежденията си, които са по-важни от пост“, категоричен бе лидерът на ХСС, като същевременно допълни, че „в Берлин има много хора, които биха се отървали от мен“.
Зеехофер даде на канцлера срок от две седмици, за да успее да убеди европейските партньори на страната за сключване на двустранни споразумения, които да позволят връщането на мигрантите от Германия, ако те вече са били регистрирани в друга държава от ЕС. В противен случай Бавария ще поеме инициативата за справяне с мигрантския натиск в свои ръце, категоричен бе лидерът на ХСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: Почти всеки втори германец подкрепя идеята за замяна на Ангела Меркел на канцлерския пост, показва проучване

Das Handelsblatt: Почти всеки втори германец подкрепя идеята за замяна на Ангела Меркел на канцлерския пост, показва проучване

22 Юни 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. На фона на кризата в Берлин, предизвикана от спора между „сестринските“ партии от управляващия Съюз (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището, проучване показа, че почти всеки втори германец подкрепя замяната на Ангела Меркел на канцлерския пост, съобщава водещото издание Das Handelsblatt.
Резултатите от анкета на института YouGov са красноречиви: 43 на сто от гражданите на ФРГ са на мнение, че Меркел трябва да си отиде от властта. Приблизително около същия брой респонденти (42%) биха искали лидерът на християндемократите да остане на поста си. Останалите 15% не изразяват мнение.
От избирателите на Съюза (ХДС/ХСС) 27 на сто биха искали промяна в настоящото правителство. Интересно е да се отбележи, че Меркел има голяма подкрепа сред електората на партията „Зелени“ – 66% биха искали тя да бъде канцлер на Германия и занапред. Меркел има подкрепата на 48% от избирателите на „Левица“, на 46% от тези на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Свободната демократическа партия (СвДП) – 46% и „Алтернатива за Германия“ – шест процента.
Само един на всеки трима германци (32%) смята, че голямата коалиция ще се разпадне, а 45 на сто смятат, че правителството на Съюза (ХДС/ХСС) и на ГСПД ще оцелеят в кризата. Въпреки това всеки втори има съмнения, че черно-червеното правителство в Берлин ще изкара докрай мандата си. Едва 31% са уверени, че то ще остане на власт до следващите редовни избори през 2021 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: „Зелени“ и СвДП заеха диаметриално различни позиции в спора между ХДС и ХСС за политиката за убежището

Das Handelsblatt: „Зелени“ и СвДП заеха диаметриално различни позиции в спора между ХДС и ХСС за политиката за убежището

21 Юни 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Двете партии от потенциалната „ямайска коалиция“ – „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) - заеха диаметриално различни позиции в спора за политиката в областта на убежището. „Зелените“ разкритикуваха ХСС, а свободните демократи атакуваха ХДС, пише германското издание Das Handelsblatt.
През първите седмици бушуващият спор между „сестринските“ партии бе неудобен за „Зелените“, които реагираха с „ужас“ и „отвращение“ на конфликта в управляващите в Берлин. В последвалите дни обаче стана ясно, че позициите им се приближават повече до тези на ХДС, отколкото на ХСС.
„Това, което изпитваме на гърба си сега, се дължи единствено на предизборната кампания в Бавария", подчерта председателят на партията „Зелени“ Роберт Хабек в началото на седмицата. Фактът, че ХСС принуждава федералното правителство „да играе в негов интерес“ в момент, в който трябва да бъдат решение редица проблеми, говори единствено за „драматично отслабване на политиката“, категоричен бе Хабек. По-късно „зеленият“ политик изостри тона си – той атакува ХСС, като описа действията им като „преврат“. „Така не може да се управлява Германия“, предупреди Хабек.
На свой ред съпредседателят на партията Аналена Бербок говори за „значителни щети на демокрацията“. Отправянето на ултиматум от страна на министър към канцлер е обида, която Меркел едва ли трябва да прости, изрази увереност Бербок.
„Зелените“ не вярват в сценария за колапс на управляващата голяма коалиция. Те обаче не оставят съмнение, че биха искали да поемат държавна отговорност, ако коалицията се разпадне. В последните проучвания на общественото мнение рейтингът им достига до 14%. На последните избори за тях гласуваха 8,9% от избирателите.
За лидера на Свободната демократическа партия (СвДП)Кристиан Линднер няма съмнение коя партия е права – това е ХСС. „В настоящия спор за убежищетп ние сме по-близо до ХСС, отколкото до Меркел и „Зелените", поясни Линднер през уикенда. В обедните часове на понеделник лидерът на германските либерали отново потвърди позициите на партията си.
Заместник-председателят на СвДП Михаел Тойер също заяви, че счита за необходимо да бъдат внесени яснота и ред при управлението на проблема с бежанците. Ако е необходимо, те трябва да бъдат отхвърляни още на националните граници на страната – поне до този момент, в който защитата на външните граници на Европа не стане наистина надеждна. Целта обаче е в крайна сметка да бъде изградена европейска система за предоставяне на убежище.
В случай на разпадане на управляващата черно-червена коалиция свободните демократи няма да са на разположение като партньор за съставяне на ново федерално правителство на Германия, категоричен бе Линднер. „Не очаквам СвДП да влезе в ръководено от Меркел правителство, без значение в каква цветова комбинация“, категоричен бе лидерът на свободните демократи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Как се позиционираха германските партии в спора между ХДС и ХСС за политиката в областта на убежището? (ОБЗОР)

Как се позиционираха германските партии в спора между ХДС и ХСС за политиката в областта на убежището? (ОБЗОР)

21 Юни 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между „сестринските“ партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята им. Кулминацията на кризата е в разгара си: миналата седмица за първи път от съществуването на политическия блок фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания, а лидерите на ХДС и ХСС вече дори не се опитват да прикрият конфликта помежду си пред германското общество. Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер бе категоричен: „Вече не мога да работя с тази жена“. На свой ред канцлерът на ФРГ му припомни, че ако прецени, може да го освободи от заемания пост. Кризата предизвика сериозни опасения за бъдещето на управляващата голяма коалиция в Берлин. И докато пресата реагира емоционално на скандала в ръководството на Съюза (ХДС/ХСС), партиите в Германия постепенно се позиционират в двата оформили се лагера в Берлин.


Управляващата заседно със Съюза (ХДС/ХСС) Германска социалдемократическа партия (ГСДП) първоначално изиска свикването на спешна среща на върха на голямата коалиция във връзка с конфликта между двете сестрински партии за политиката в областта на убежището. Председателят на ГСДП Андреа Налес се обърна с призив към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да насрочи извънредна среща, като същевременно призова ХСС и ХДС да намерят начин да изгладят противоречията си преди провеждането на форума на високо равнище на ЕС в края на месеца. „Спорът накърнява репутацията на политиката в Германия и преди всичко - репутацията на Германия в Европа", подчерта Налес.
По-късно обаче стана ясно, че лидерът на германските социалдемократи изглежда е изправена пред предизвикателството да намери собствена позиция в спора за убежището между двете „сестрински“ парти от Съюза (ХДС/ХСС). Към настоящия момент предложението на Налес е за постигането на споразумение вътре в коалиция – нещо, на което германските социалдемократи залагат обикновено при възникването на спор между управляващите партии. В редиците на собствената й партия назря недоволство от липсата й на креативност. Позицията на ГСДП обаче е важна за оцеляването на черно-червената коалиция в Берлин. Едва ли Налес би искала нови избори, на които партията й да рискува ново катастрофално представяне – в гласуването от септември миналата година ГСДП получи рекордно ниска в историята си подкрепа от гражданите.


Двете партии от потенциалната „ямайска коалиция“ – „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) - заеха диаметриално различни позиции в спора за политиката в областта на убежището. „Зелените“ разкритикуваха ХСС, а свободните демократи атакуваха ХДС.
През първите седмици бушуващият спор между „сестринските“ партии бе неудобен за „Зелените“, които реагираха с „ужас“ и „отвращение“ на конфликта в управляващите в Берлин. В последвалите дни обаче стана ясно, че позициите им се приближават повече до тези на ХДС, отколкото на ХСС.
„Това, което изпитваме на гърба си сега, се дължи единствено на предизборната кампания в Бавария", подчерта председателят на партията „Зелени“ Роберт Хабек в началото на седмицата. Фактът, че ХСС принуждава федералното правителство „да играе в негов интерес“ в момент, в който трябва да бъдат решение редица проблеми, говори единствено за „драматично отслабване на политиката“, категоричен бе Хабек. По-късно „зеленият“ политик изостри тона си – той атакува ХСС, като описа действията им като „преврат“. „Така не може да се управлява Германия“, предупреди Хабек.
На свой ред съпредседателят на партията Аналена Бербок говори за „значителни щети на демокрацията“. Отправянето на ултиматум от страна на министър към канцлер е обида, която Меркел едва ли трябва да прости, изрази увереност Бербок.
„Зелените“ не вярват в сценария за колапс на управляващата голяма коалиция. Те обаче не оставят съмнение, че биха искали да поемат държавна отговорност, ако коалицията се разпадне. В последните проучвания на общественото мнение рейтингът им достига до 14%. На последните избори за тях гласуваха 8,9% от избирателите.


За лидера на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер няма съмнение коя партия е права – това е ХСС. „В настоящия спор за убежищетп ние сме по-близо до ХСС, отколкото до Меркел и „Зелените", поясни Линднер през уикенда. В обедните часове на понеделник лидерът на германските либерали отново потвърди позициите на партията си.
Заместник-председателят на СвДП Михаел Тойер също заяви, че счита за необходимо да бъдат внесени яснота и ред при управлението на проблема с бежанците. Ако е необходимо, те трябва да бъдат отхвърляни още на националните граници на страната – поне до този момент, в който защитата на външните граници на Европа не стане наистина надеждна. Целта обаче е в крайна сметка да бъде изградена европейска система за предоставяне на убежище.
В случай на разпадане на управляващата черно-червена коалиция свободните демократи няма да са на разположение като партньор за съставяне на ново федерално правителство на Германия, категоричен бе Линднер. „Не очаквам СвДП да влезе в ръководено от Меркел правителство, без значение в каква цветова комбинация“, категоричен бе лидерът на свободните демократи.


За партията „Левица“ в бушуващия конфликт между ХДС и ХСС злодеят е ясен – това е председателят на ХСС. Заради коментарите на бавареца, че „повече не мога да работя с тази жена“, т.е. Меркел, левият депутат Ян Корте предложи канцлерът „да дръпне аварийната спирачка“ и „да изпрати вътрешния си министър в пенсия“.
На свой ред Петра Пау, вицепредседател на Бундестага, предупреди: „ХСС влезе в състезание с „Алтернатива за Германия“ за това коя от двете партии е по-националистическа и по-антиевропейска“.
Лидерът на парламентарната група на „Левица“, Сахра Вагенкнехт, запази мълчание в спора - тя многократно е изразявала разбиране към притесненията на германските граждани поради големия брой бежанци в страната. Конфликтът Меркел-Зеехофер не бе засегнат в коментарите й от последните седмици.
Председателят на партията Катя Кипинг реагира с остро преди всичко на бездействието от страна на социалдемократите. „ГСПД стои мълчаливо като наблюдател, жертвайки идеята за Европа и човешките права заради страха от нови избори“, коментира Кипинг. Тя предупреди: „Ако Съюза (ХДС/ХСС) днес иска да копира бежанската политика на Виктор Орбан или Себастиан Курц, то утре ще е готов и да управлява заедно с „Алтернатива за Германия“.


Как гледат в редиците на популистката партия на случващото се в управляващата коалиция? „Алтернатива за Германия“ се надява да извлече дивиденти от кризата между партиите от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС).
„Ще загуби или Ангела Меркел, или Хорст Зеехофер“, бе равнодушната констатация на вицепредседателя на „Алтернатива за Германия“ Гьорг Паздерски. Идеята на лидера на ХСС за връщене обратно на мигрантите, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, е „стъпка в правилната посока“ според Паздерски. Следващата „правилна“ е депортацията им от страната. Същевременно обаче той не пропусна да подчертае, че полемиката между двете „сестрински“ партии е истински „подарък“ за крайнодясната „Алтернатива за Германия".
От редиците й обаче изключиха възможността за разпадане на голямата коалиция в Берлин заради спора в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището. „При сегашната ситуация в ГСДП или в Съюза (ХДС/ХСС) едва ли някоя от тези партии е заинтересована от нови избори“, коментира лидерът на партията Александер Гауланд. Съгласно думите му, по-вероятно е и този път да се стигне до „някакъв компромисен вариант“ между ХДС и ХСС, отколкото да бъде организиран предсрочен вот. И все пак, ако се стигне до такъв, според Гауланд партията му има добри шансове да спечели подкрепата на германците.
По-рано тази седмица политолози стигнаха до заключението, че възможното разпадане на голямата коалиция в Берлин няма да бъде позитивно за „Алтернатива за Германия“, най-малко поради причината, че от 2015 г. насам Ангела Меркел е основната фигура, която популистите използват като мишена за нападките си. „Те трябва да съжаляват за загубата на Ангела Меркел като образ на врага“, коментира умело журналист на водещо германско издание.


И накрая – какво мислят гражданите на Германия? Кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС), която бушува вече няколко седмици, заплашва да доведе до разпадане на политическия блок, воден от канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Това може да означава, че в бъдеще Християнсоциалният съюз (ХСС) няма да бъде регионална партия, избирана единствено в Бавария – тя ще може да се конкурира за гласовете на избирателите на национално ниво. Проучване показва, че идеята се харесва на мнозинството германци.
Проведена е анкета, съдържаща въпрос дали ХСС трябва да участва самостоятелно в изборите в Германия. Резултатите показват, че повече от 60% от гражданите на ФРГ възприемат „позитивно“ или „много позитивно“ идеята, докато 31% от респондентите са категорични, че не могат да си представят подобен сценарий.
Независимо дали става въпрос за отделяне на двете партии, краят на Съюза (ХДС/ХСС) обаче със сигурност ще навреди и на двете партии, категорични са участвалите в анкетата.
По-нататъшен анализ показва как е разделено обществото, когато става въпрос за политиката в областта на убежището. Въпреки че множеството германци могат да си представят ХСС на федерално ниво, по-голямата част от гражданите на ФРГ все още защитават политиката на Ангела Меркел по отношение на миграцията.
Повече от 50% от респондентите заявяват, че проблемът с бежанците може да бъде решен по-добре на европейско, отколкото на национално равнище, за което настоява лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. От друга страна, малко под 45% са на мнение, че Берлин може и сам да се справи с проблема.
Независимо от това, рейтингът на Хорст Зеехофер продължава да се подобрява през последните седмици. Проучванията показват, че в очите на гражданите той е победител в спора с Меркел. Сега той се нарежда на второ място в класацията за най-харесваните политици, с три места по-напред, в сравнение с резултатите от анкетите през месец май. Канцлерът Меркел остава на 12-то място по отношение на удовлетвореността на гражданите.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: Лидерът на германските социалдемократи не вижда европейско решение на проблема с миграцията в Германия

Das Rheinische Post: Лидерът на германските социалдемократи не вижда европейско решение на проблема с миграцията в Германия

21 Юни 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес не даде шанс на канцлера Ангела Меркел. Това стана пределно ясно по-рано тази седмица, когато лидерът на германските социалдемократи призна, че не вижда възможност за постигането на европейско решение на проблема с миграцията преди срещата на върха на ЕС на 28 юни, пише германският вестник Das Rheinische Post, като припомня, че именно на тази дата изтича срокът, който федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер даде на Меркел за компромис в спора за политиката в областта на убежището.
Налес изглежда е изправена пред предизвикателството да намери собствена позиция в спора между двете „сестрински“ парти от Съюза - ХДС и ХСС. Към настоящия момент обаче предложението й е за постигането на споразумение вътре в коалиция – нещо, на което германските социалдемократи залагат обикновено при възникването на спор между управляващите партии. Позицията на ГСДП обаче е важна за оцеляването на черно-червената коалиция в Берлин. Едва ли Налес би искала нови избори, на които партията й да рискува ново катастрофално представяне, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: За „Алтернатива за Германия“ кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) е „подарък“

Der Tagesspiegel: За „Алтернатива за Германия“ кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) е „подарък“

21 Юни 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Популистката „Алтернатива за Германия“ се надява да извлече дивиденти от кризата между партиите от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС), пише берлинският ежедневник Der Tagesspiegel.
„Ще загуби или Ангела Меркел, или Хорст Зеехофер“, бе равнодушната констатация на вицепредседателя на „Алтернатива за Германия“ Гьорг Паздерски. Идеята на лидера на ХСС за връщене обратно на мигрантите, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, е „стъпка в правилната посока“ според Паздерски. Следващата „правилна“ е депортацията им от страната. Същевременно обаче той не пропусна да подчертае, че полемиката между двете „сестрински“ партии е истински „подарък“ за крайнодясната "Алтернатива за Германия".
По-рано тази седмица политолози стигнаха до заключението, че възможното разпадане на голямата коалиция в Берлин няма да бъде позитивно за „Алтернатива за Германия“, най-малко поради причината, че от 2015 г. насам Ангела Меркел е основната фигура, която популистите използват като мишена за нападките си. „Те трябва да съжаляват за загубата на Ангела Меркел като образ на врага“, коментира умело журналист на вестник Die Zeit, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мини срещата на върха в Брюксел за бежанците: ХСС предупреди Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“

FAZ: Мини срещата на върха в Брюксел за бежанците: ХСС предупреди Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“

21 Юни 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. В навечерието на мини срещата на върха, която ще събере лидерите на няколко държави от Европейския съюз в Брюксел, Християнсоциалният съюз (ХСС) отправи предупреждения към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Притеснява ме се, че Ангела Меркел ще използва Европа като празен чек. Тя се нуждае от Италия и Гърция за разрешаване на бежанския въпрос“, коментира политикът от ХСС Маркус Фербер. „За ХСС е ясно: не може да има сделка за сметка на германските данъкоплатци", заяви на свой ред министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.
Няколко ключови лидери на държави от Европейския съюз ще проведат мини среща на върха в Брюксел, за да обсъдят проблемите, свързани с миграцията,. Дискусията ще се проведе на 24 юни, броени дни преди юнската среща на върха на ЕС, поясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В неформалната работна среща ще участват лидерите на Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Австрия и България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Кризата в Съюза (ХДС/ХСС): Мнозинството германци възприемат позитивно идеята за трансформация на ХСС в национална партия

Der Spiegel: Кризата в Съюза (ХДС/ХСС): Мнозинството германци възприемат позитивно идеята за трансформация на ХСС в национална партия

21 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС), която бушува вече няколко седмици, заплашва да доведе до разпадане на политическия блок, воден от канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Това може да означава, че в бъдеще Християнсоциалният съюз (ХСС) няма да бъде регионална партия, избирана единствено в Бавария – тя ще може да се конкурира за гласовете на избирателите на национално ниво. Проучване показва, че идеята се харесва на мнозинството германци, пише водещото издание Der Spiegel.
Редакцията е провела анкета, съдържаща въпрос дали ХСС трябва да участва самостоятелно в изборите в Германия. Резултатите показват, че повече от 60% от гражданите на ФРГ възприемат „позитивно“ или „много позитивно“ идеята, докато 31% от респондентите са категорични, че не могат да си представят подобен сценарий.
Независимо дали става въпрос за отделяне на двете партии, краят на Съюза (ХДС/ХСС) обаче със сигурност ще навреди и на двете партии, категорични са участвалите в анкетата.
По-нататъшен анализ показва как е разделено обществото, когато става въпрос за политиката в областта на убежището. Въпреки че множеството германци могат да си представят ХСС на федерално ниво, по-голямата част от гражданите на ФРГ все още защитават политиката на Ангела Меркел по отношение на миграцията.
Повече от 50% от респондентите заявяват, че проблемът с бежанците може да бъде решен по-добре на европейско, отколкото на национално равнище, за което настоява лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. От друга страна, малко под 45% са на мнение, че Берлин може и сам да се справи с проблема.
Независимо от това, рейтингът на Хорст Зеехофер продължава да се подобрява през последните седмици. Проучванията показват, че в очите на гражданите той е победител в спора с Меркел. Сега той се нарежда на второ място в класацията за най-харесваните политици, с три места по-напред, в сравнение с резултатите от анкетите през месец май. Канцлерът Меркел остава на 12-то място по отношение на удовлетвореността на гражданите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на няколко държави от ЕС ще проведат мини среща на върха за миграцията

AFP: Лидерите на няколко държави от ЕС ще проведат мини среща на върха за миграцията

20 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Няколко ключови лидери на държави от Европейския съюз ще проведат мини среща на върха в Брюксел, за да обсъдят проблемите, свързани с миграцията, предава AFP.
Дискусията ще се проведе в неделя, 24 юни, броени дни преди юнската среща на върха на ЕС, поясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Източник на агенцията разкри, че в „неформалната работна среща“ ще участват лидерите на Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Австрия и България.
Друга информация за мини срещата на върха в Брюксел към момента не се съобщава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Стоянова: Няма да има ескалация на вътрешнополитическата криза в германската управляваща коалиция

Мария Стоянова: Няма да има ескалация на вътрешнополитическата криза в германската управляваща коалиция

20 Юни 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има ескалация на вътрешнополитическата криза в германската управляваща коалиция. Това прогнозира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ журналистът от БНТ и дългогодишен анализатор на процесите в Германия Мария Стоянова. По думите ѝ канцлерът Ангела Меркел ще направи това, което умее най-добре - да намери бърз изход от тежка кризисна ситуация. Позициите не са толкова втвърдени, става въпрос за личностно противоборство, но от ситуацията могат да се изведат позитиви, обясни тя. „В случая една тема, която дълго беше отлагана - тази за даването на убежище, тема която е изключително комплицирана и заради различните национали интереси на континента, дори и заради различните партийни подходи в Германия, тази тема беше отлагана. Но сега, заради създадения конфликт, който би трябвало да доведе партийни дивиденти на Християнсоциалния съюз в Бавария в контекста на предстоящите избори там, темата получава раздвижване и тласък, който да доведе до решение. Това е изключително важно. Ако има нещо хубаво в таи криза, това безспорно се дължи на нея“, каза тя. Мария Стоянова коментира още, че този трус в коалицията няма да заглуши гласа на Ангела Меркел и гласът ѝ в Европа остава изключително силен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Спорът в Съюза (ХДС/ХСС) за политиката за убежище: „Алтернатива за Германия“ не допуска предсрочни избори

FAZ: Спорът в Съюза (ХДС/ХСС) за политиката за убежище: „Алтернатива за Германия“ не допуска предсрочни избори

20 Юни 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. От популистката „Алтернатива за Германия“ изключиха възможността за разпадане на голямата коалиция в Берлин заради спора в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„При сегашната ситуация в ГСДП или в Съюза (ХДС/ХСС) едва ли някоя от тези партии е заинтересована от нови избори“, коментира лидерът на „Алтернатива за Германия“ Александер Гауланд. Съгласно думите му, по-вероятно е и този път да се стигне до „някакъв компромисен вариант“ между ХДС и ХСС, отколкото да бъде организиран предсрочен вот. И все пак, ако се стигне до такъв, според Гауланд партията му има добри шансове да спечели подкрепата на германците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорът между ХДС и ХСС: „Меркел сигурно проклина деня, в който реши да се кандидатира за четвърти мандат“ (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

Спорът между ХДС и ХСС: „Меркел сигурно проклина деня, в който реши да се кандидатира за четвърти мандат“ (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

19 Юни 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между „сестринските“ партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата изглежда настъпи: за първи път от съществуването на политическия блок фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания, а лидерите на ХДС и ХСС вече дори не се опитват да прикрият конфликта помежду си пред германското общество. Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер бе категоричен: „Вече не мога да работя с тази жена“. На свой ред канцлерът на ФРГ му припомни, че ако прецени, може да го освободи от заемания пост. Кризата предизвика сериозни опасения за бъдещето на управляващата голяма коалиция в Берлин. Темата е водеща за германската преса, която реагира емоционално на скандала в ръководството на Съюза (ХДС/ХСС).

Отношенията между „сестринските“ ХДС и ХСС са отровени. Лидерът на християндемократите Ангела Меркел има право: канцлерът и вътрешният министър на Германия трябва да умеят да разговарят помежду си, но за съжалние както тя, така и Хорст Зеехофер засега показват единствено колко далеч един от друг са в позиците си, коментират в редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в страната.
Меркел и Зеехофер се отдалечават от отговорното управление на Германия. Не е изключено в крайна сметка да се наложи и двамата да направят отстъпки.Това със сигурност няма да сложи край на конфликта между ХДС и баварския премиер Маркус Зьодер. Неговите последни драматични, антиевропейски вопли са в остро противоречие на проевропейските корени на християндемократите. Те не са настроение, те се наложиха като доктрина след края на Втората световна война. Без значение какви са фантазиите на Зьодер и неговия ХСС, Меркел никога няма да им позволи те да избуят, категорични са в редакцията на вестника.

Би било преувеличено състоянието на взаимно недоверие в Съюза (ХДС/ХСС) да бъде опредлеено дори като примирие. Двамата противници току-що са намерили начин да не допуснат незабавна ескалация на правителствената криза. Пропастта между двете „сестрински“ партии от политическия блок бе преодоляна със сламка, която ще се окаже твърде крехка. В основата им обаче остава „фундаментално несъгласие", както сам отбеляза федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер (ХСС), коментират в редакцията на вестник Stuttgarter Zeitung.

Колапсът на правителството в Берлин е предотвратен за момента. Но как в бъдеще Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще работят заедно? Властта на канцлера е понесе тежък удар. Вероятно Меркел тайно проклина деня, в който реши да се кандидатира за четвърти мандат. Особено ако се има предвид, че мнозина в редиците на собствената й партия – ХДС – взеха страната на баварската партия (ХСС) в спора за политиката в областта на убежището. А ХСС се прояви като успешен изнудвач. Загубите обаче са и за двете „сестрински“ партии, а изходът от ситуацията засега изглежда изпълнен с много неизвестности, уверени са в редакцията на Kölner Stadt-Anzeiger.

С по-голямо хладнокръвие реагират в редакцията на водещия национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и от Християндемократическия съюз (ХДС) призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище във връзка със спора между двете „сестрински“ партии от политическия блок на канцлера Ангела Меркел, съобщи вестникът.
Вътрешнополитическият експерт на ХДС Армин Шустер настоя за консултации на партиите от голямата коалиция в Берлин преди срещата на високо равнище на Европейския съюз, която трябва да се проведе в края на месец юни.
Изданието припомня, че в понеделник председателят на ГСДП Андреа Налес се обърна с призив към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да насрочи извънредна среща, като същевременно призова ХСС и ХДС да намерят начин да изгладят противоречията си пред провеждането на форума на високо равнище на ЕС в края на месеца. „Спорът накърнява репутацията на политиката в Германия и преди всичко - репутацията на Германия в Европа", подчерта Налес.
Председателят на ХСС и федерален вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер даде на Меркел срок от две седмици за промяна в политиката в областта на убежището. На свой ред канцлерът на ФРГ се противопостави на автоматичното отхвърляне на кандидатите за убежище на германската граница, за което настоя Зеехофер.

В случай на разделяне на Съюза (ХДС/ХСС), баварският Християнсоциален съюз ще бъде втора политическа сила в Германия, пише националният ежедневник Die Welt.
Проучване показва, че ХСС ще получи подкрепата на 18% от германските граждани. Рейтингът на по-голямата от двете „сестрински“ партии – Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, ще достигне в национален мащаб 22%, дори и в случай, че бъде избираема и в Бавария. На трето място ще се нареди Германската социалдемократическа партия (ГСДП) със 17%, следвана от „Алтернатива за Германия (11%), „Зелени“ (10%) и Свободната демократическа партия (СвДП, шест процента).
За ХСС може да гласуват само баварците. На фона на спора в редиците на управляващия Съюз обаче двете „сестрински“ партии се отчуждиха до степен, която провокира мнозина анализатори да заговорят за разделянето на двете партии от политическия блок. Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер (ХСС) настоява мигрантите, регистрирани в други държави от Европейския съюз, да бъдат спирани и връщани обратно още на германската граница. От друга страна, канцлерът Меркел и лидер на ХДС настоява за решение на европейско ниво и заплаши с т.нар. си политически компетенции. Тя сигнализира, че може дори да освободи от длъжност Зеехофер, ако възникне такава необходимост. Подобен сценарий обаче ще постави под сериозен въпрос бъдещето на „голямата коалиция“ в Берлин.
Спорът очевидно вреди на Съюза (ХДС/ХСС). Последните проучвания на общественото мнение показват спад в избирателната подкрепа до рекордно ниските нива от 29%, докато рейтингът на германските социалдемократи се покачва с два пункта до 19%. Всички останали партии запазват процентите от предходната седмица, уточняват от редакцията.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След ГСДП – и политици от ХДС призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище

FAZ: След ГСДП – и политици от ХДС призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище

19 Юни 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. След Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и от Християндемократическия съюз (ХДС) призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище във връзка със спора между двете „сестрински“ партии от политическия блок на канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Вътрешнополитическият експерт на ХДС Армин Шустер настоя за консултации на партиите от голямата коалиция в Берлин преди срещата на високо равнище на Европейския съюз, която трябва да се проведе в края на месец юни.
В понеделник председателят на ГСДП Андреа Налес се обърна с призив към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да насрочи извънредна среща, като същевременно призова ХСС и ХДС да намерят начин да изгладят противоречията си пред провеждането на форума на високо равнище на ЕС в края на месеца. „Спорът накърнява репутацията на политиката в Германия и преди всичко - репутацията на Германия в Европа", подчерта Налес.
Председателят на ХСС и федерален вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер даде на Меркел срок от две седмици за промяна в политиката в областта на убежището. На свой ред канцлерът на ФРГ се противопостави на автоматичното отхвърляне на кандидатите за убежище на германската граница, за което настоя Зеехофер.
По-рано стана ясно, че федералният вътрешен министър на вътрешните работи на Германия се е изказал скептично по отношение на бъдещата му работа с канцлера Ангела Меркел, председател на сестринската партия на ХСС - Християндемократическия съюз (ХДС). „Не мога да работя повече с тази жена", са думите, които Зеехофер е изрекъл по отношение на Меркел преди началото на срещата му с председателя на парламентарната фракция на ХСС Александер Добринд, проведена в сутрешните часове на миналия четвъртък. Съгласно разпространената информация, Зеехофер е повторил изречението два пъти.
Причина за рязкото изказване на лидера на баварския ХСС е спорът с Меркел за политиката в областта на предоставяне на убежище. Вътрешните кавги в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между сестринските партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата настъпи миналата седмица, когато за първи път от съществуването на Съюза (ХДС/ХСС) фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания. И докато фракционният лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринт говори за „исторически ден", мнозина допуснаха разпадане на политическия блок, воден от канцлера.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: В случай на отделяне от Съюза, ХСС ще бъде втора политическа сила в Германия

Die Welt: В случай на отделяне от Съюза, ХСС ще бъде втора политическа сила в Германия

19 Юни 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. В случай на разделяне на Съюза (ХДС/ХСС), баварският Християнсоциален съюз ще бъде втора политическа сила в Германия, пише националният ежедневник Die Welt.
Проучване показва, че ХСС ще получи подкрепата на 18% от германските граждани. Рейтингът на по-голямата от двете „сестрински“ партии – Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, ще достигне в национален мащаб 22%, дори и в случай, че бъде избираема и в Бавария. На трето място ще се нареди Германската социалдемократическа партия (ГСДП) със 17%, следвана от „Алтернатива за Германия (11%), „Зелени“ (10%) и Свободната демократическа партия (СвДП, шест процента).
За ХСС може да гласуват само баварците. На фона на спора в редиците на управляващия Съюз обаче двете „сестрински“ партии се отчуждиха до степен, която провокира мнозина анализатори да заговорят за разделянето на двете партии от политическия блок. Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер (ХСС) настоява мигрантите, регистрирани в други държави от Европейския съюз, да бъдат спирани и връщани обратно още на германската граница. От друга страна, канцлерът Меркел и лидер на ХДС настоява за решение на европейско ниво и заплаши с т.нар. си политически компетенции. Тя сигнализира, че може дори да освободи от длъжност Зеехофер, ако възникне такава необходимост. Подобен сценарий обаче ще постави под сериозен въпрос бъдещето на „голямата коалиция“ в Берлин.
Спорът очевидно вреди на Съюза (ХДС/ХСС). Последните проучвания на общественото мнение показват спад в избирателната подкрепа до рекордно ниските нива от 29%, докато рейтингът на германските социалдемократи се покачва с два пункта до 19%. Всички останали партии запазват процентите от предходната седмица, уточняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Италия се разбушува

„Експерт“ (Русия): Италия се разбушува

19 Юни 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Рим. Засега Италия оправдава най-страшните опасения на еврофилите. Броени дни след утвърждаването на новото италианско правителство в парламента то енергично се зае да изяснява отношенията си с Брюксел. Първо, Рим се обяви открито срещу миграционната политика на Европейския съюз, отказвайки да приеме кораб с повече от 600 африкански бежанци на борда и заяви, чрез министърът на вътрешните работи и лидер на дясната „Лига“ Матео Салвини, че от тук нататък Рим често ще казва: „Не!“, в отговор на молбите, предложенията и исканията на Европейската комисия, пише Сергей Мануков в материал за електронното издание на руското списание „Експерт“, представен без редакторска намеса.

След това се „отличи“ министърът на селското стопанство на Италия Джан Марко Стентинаийо, който заяви, че Рим се обявява против търговската сделка между ЕС и Канада. Сенаторът от „Лигата“ заяви в четвъртък пред La Stampa, че правителството ще поиска парламента да не ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). Отчитайки, че правителството е съставено от представители на „Лигата“ и „Пет звезди“, заплахата звучи много сериозно.

„Нашите съмнения относно това споразумение се споделят от много европейски колеги“, заяви Марко Сентинайо. „Така че това не е само позиция на националистите от „Лигата“. Няма да ратифицираме СЕТА, защото само малка част от нашите продукти PDO (със защитено наименование на мястото на произход) и PGI (защитено географско указание)“.

Тук трябва да се добави, че повечето продукти PDO и PGI в ЕС са италиански. Според споразумението, Канада признава 40 от тези италиански продукти, от общо 292. Новото правителство смята, че тази бройка е недостатъчна.

Трябва да се отдаде длъжното на правителството на Джузепе Конте. И двете влизащи в управляващата коалиция партии – „Лигата“ и „Пет звезди“, никога не са крили своето негативно отношение към свободната търговия и търговските споразумения, които сключва Брюксел през последните години. В обединената политическа платформа на коалицията се казва, че партии „ще се борят с търговските споразумения, които нарушават правата на гражданите и причиняват вреда на справедливата конкуренция във вътрешния пазар“.

СЕТА се оказа една от „най-политизираните“ търговски сделки в историята на ЕС. Напомняме, че нейният текст бе окончателно съгласуван с всички 28 страни-членки през 2016 година. Тогава Рим нямаше особени възражения. Последна с условията се съгласи Белгия. Европейският парламент одобри СЕТА в началото на миналата година. Сега всичко е в ръцете на парламентите на страните от ЕС. Ако върховният законодателен орган дори на една от европейските страни откаже да ратифицира споразумението, то, според европейските закони, то ще загуби сила и на европейските правителства ще им се наложи да решават какво да правят по-нататък.

Близо половината членове на ЕС – 12, включително Испания, вече ратифицираха СЕТА. Но парламентите на редица страни, включително Франция, не бързат да го направят, опасявайки се, че не им достигат гласове за одобрението й. В момента в Брюксел чакат със страх официалното заявление на Рим за това, че правителството на Италия окончателно и необратимо се отказва да приеме СЕТА.

Списъкът с въпросите, по които позицията на правителството на Конте не съвпада с тази на Брюксел е голям. Освен търговията, тук са фискалната политика и ограниченията в банковата система, санкциите срещу Русия и т.н. Засега, разбира се, е рано да се говори доколко ще е сериозно противодействието на Рим против общоевропейската политика по тези и редица други въпроси, но историята с кораба с мигрантите и СЕТА показва, че Италия има намерение да усложни сериозни и без това неспокойния живот на Европейската комисия.

Сега, разбира се, е важно да се изчакат официалните заявления на другите високопоставени чиновници, отговарящи за търговията: министърът на икономическото развитие и лидер на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и министърът на външните работи Енцо Моаверо. Що се касае до Сентинайо, то Financial Times предполага, че агресивната позиция на министъра на селското стопанство може да се обясни с желанието му да си спечели благоразположението на влиятелната на Апенините асоциация на селскостопанските производители Coldiretti, която е свързана с „Лигата“ и, естествено, е против СЕТА. От асоциацията са недоволни, че производителите на италиански макарони са прекалено зависими от канадската пшеница. Но още по-голямо раздразнение предизвиква това, че търговското споразумение защитава слабо „географските фактори“ на такива продукти, като например, сиренето пармезан. Еврочиновниците отговарят на тези упреци с това, че 28% от всички европейски продукти с „географски фактор“, които защитава СЕТА, са италиански.

Министърът на международната търговия на Канада Франсоа-Филип Шампан беше в Рим миналата седмица. Но неговите доводи относно изгодата, която СЕТА ще донесе на Италия, изглежда, не са направили голямо впечатление на министрите на Джузепе Конте.
Заплахата СЕТА да се отмени заради позицията на Италия най-вероятно ще се отрази негативно и на другите търговски споразумение, по които в момента Брюксел води преговори. Преди всичко, става дума за свободната търговия с Япония и Латинска Америка. ЕС позиционира себе си като борец с протекционизма, който подлива вода на администрацията на Доналд Тръмп. Струва си да се припомни, че търговията беше основният спорен въпрос на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Канада. Привлича вниманието върху себе си и това, че на срещата Джузепе Конте се придържаше към по-малко антиамериканска позиция в сравнение с Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Джъстин Трюдо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министърът на вътрешните работи на Италия планира да направи препис на циганите в страната

РИА Новости: Министърът на вътрешните работи на Италия планира да направи препис на циганите в страната

19 Юни 2018 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че има намерение да проведе препис на циганите, намиращи се на територията на страната, предава РИА Новости.
„В министерството готвя досие по циганския въпрос. Там е пълен хаос, защото след (времената на вътрешния министър Роберто) Марони не е свършено нищо. Трябва да проверим кои са те, колко са и по този начин отново да проведем това, което тогава са наричали препис. Ще създадем регистър, ще направим картина на ситуацията. Ако те са нелегални чужденци, трябва да бъдат изгонени, а италианските цигани, за съжаление, сме длъжни да ги оставим у дома“, заяви Салвини в интервю пред регионалния телевизионен канал Telelombardia.
РИА припомня, че през 2008-а година тогавашният министър на вътрешните работи на Италия Роберто Марони е предложил да се събират база данни за отпечатъците от палците на всички цигани, намиращи се на територията на Италия, но против това се обявиха много правозащитни европейски организации. Според неговото мнение, тази мярка би помогнала за контрола над престъпността и миграцията на циганите и би позволила на честно живеещите цигани да получат документи и възможност за работа и интеграция в обществото.
Както и в случая с Марони, заявлението вече предизвика критика от страна на активистите. Ръководителят на „Асоциация 21 юли“, занимаваща се със защита на правата на циганите и други мигриращи етнически групи, напомни на вицепремиера, че в Италия закона забранява да се правят преписи по етнически признак. „Първо мигрантите, сега циганите. Това можеше да се очаква“, написа във „Фейсбук“ Карло Стасола.
По-късно Салвини се е опита да обясни своите намерение, като обясни, че не става дума за „каталогизация“ на циганите.
„Нямаме намерение да създаваме списъци и да взимаме отпечатъци от който и да е – нашата задача е да добием представа за ситуацията в циганските лагери. Преди всичко имаме намерение да защитим хиляди деца, които не могат да ходят на училище, защото предпочитат веднага да ги приобщят към престъпността. Освен това, искаме да проверим за какво се харчат милиони от европейските фондове“, заяви Салвини пред журналистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германските социалдемократи изискаха провеждането на спешна среща на върха на управляващата коалиция

FAZ: Германските социалдемократи изискаха провеждането на спешна среща на върха на управляващата коалиция

18 Юни 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските социалдемократи изискаха свикването на спешна среща на върха на управляващата в Берлин „голяма коалиция“ - ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) - във връзка с конфликта между двете сестрински партии за политиката в областта на убежището, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Председателят на ГСДП Андреа Налес се обърна с призив към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да насрочи извънредна среща, като същевременно призова ХСС и ХДС да намерят начин да изгладят противоречията си пред провеждането на форума на високо равнище на ЕС в края на месеца. „Спорът накърнява репутацията на политиката в Германия и преди всичко - репутацията на Германия в Европа", подчерта Налес.
Председателят на ХСС Хорст Зеехофер даде на Меркел срок до срещата на върха на ЕС за промяна в политиката в областта на убежището. На свой ред канцлерът на ФРГ Ангела Меркел се противопостави на автоматичното отхвърляне на кандидатите за убежище на германската граница.
По-рано стана ясно, че федералният вътрешен министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) се е изказал скептично по отношение на бъдещата му работа с канцлера Ангела Меркел, председател на сестринската партия на ХСС - Християндемократическия съюз (ХДС). „Не мога да работя повече с тази жена", са думите, които Зеехофер е изрекъл по отношение на Меркел преди началото на срещата му с председателя на парламентарната фракция на ХСС Александер Добринд, проведена в сутрешните часове на миналия четвъртък. Съгласно разпространената информация, Зеехофер е повторил изречението два пъти.
Причина за рязкото изказване на лидера на баварския ХСС е спорът с Меркел за политиката в областта на предоставяне на убежище. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между сестринските партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата настъпи по-рано тази седмица, когато за първи път от съществуването на Съюза (ХДС/ХСС) фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания.
И докато фракционният лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринт говори за „исторически ден", мнозина допуснаха разпадане на политическия блок, воден от канцлера.
Меркел отхвърля компромисните предложения за бежанската политика, предложени от лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Но дори тя изключва разпадането както на политическия блок, така и на коалицията.
Първоначално ХСС предложи мигрантите, чиито молби за убежище не са удовлетворени, да бъдат връщани обратно директно на границата. Меркел отхвърли категорично плана. Последва второ предложение от страна на ХСС – сключването на двустранни споразумения с държавите от Общността, което да позволи ограничаването на броя на мигрантите, влизащи в Германия. Източници разкриха, че канцлерът е отхвърлила и тази инициатива. Все пак ХСС се съгласи да даде срок до следващия понеделник за постигането на компромис с ХДС. В противен случай ще пристъпи към самостоятелни действия,

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел в спора с ХСС за политиката за бежанците: Не може да има автоматично отхвърляне на кандидатите на границата, необходимо е решение на европейско равнище

Ангела Меркел в спора с ХСС за политиката за бежанците: Не може да има автоматично отхвърляне на кандидатите на границата, необходимо е решение на европейско равнище

18 Юни 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Берлин. Спорът в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището продължава да ескалира. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел се противопостави на автоматичното отхвърляне на кандидатите за закрила на германската граница – предложение, за което настоява Християнсоциалния съюз, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От ХСС са категорични, че ще започнат да прилагат принципа на германската граница в Бавария, ако след срещата на върха на ЕС в края на юни не бъде постигнато решение на европейско равнище. Това е ултимативният срок, който партията постави пред Меркел.
Германският канцлер на свой ред подчерта, че спорът с ХСС за политиката в областта на убежището трябва да бъде решен на европейско ниво. Самата тя предложи да се работи върху нея до срещата на върха на ЕС в края на юни. Некоординираното отхвърляне на мигрантите на германската граница може да застраши европейската интеграция, предупреди Меркел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хорст Зеехофер постави двуседмичен ултиматум на Ангела Меркел за мигрантите

AFP: Хорст Зеехофер постави двуседмичен ултиматум на Ангела Меркел за мигрантите

18 Юни 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер даде на канцлера Ангела Меркел две седмици срок да намери европейско решение за спирането на притока мигранти, в противен случай ще нареди на граничната полиция да ги връща, предава AFP.
Партията на Зеехофер ХСС единодушно подкрепи призива на министъра на Меркел да се даде време на намери решение на насрочената на 28 и 29 юни европейска среща на високо равнище – предизвикателство, което Германският лидер е приел, според партийни източници.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: ЕС е изправен пред екзистенциална криза – но миграцията, не Брекзит, ще бъде неговата гибел

The Telegraph: ЕС е изправен пред екзистенциална криза – но миграцията, не Брекзит, ще бъде неговата гибел

18 Юни 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. В свой анализ за британския вестник The Telegraph колумнистката Джулиет Самюел пише материал за нарастващия проблем на Европейския съюз с миграцията и перспективите за справяне с него. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Успоредно със загорелите от слънцето британци, те са един от модерните продукти на популярните туристически места в Южна Европа: арабски и африкански мъже продаващи туристически сувенири. Тези мъже (и понякога жени) идват от много места. Някои от тях са избягали от военна повинност или робство в Еритрея; други са заминали в търсене на по-добър живот от бедни, но мирни села в Тунис или Сенегал.
Ако успеят да съберат достатъчно пари и намерят място на лодка, преминаваща през Средиземно море, техните шансове за стигане в Европа са високи – 98 процента от тях успяват. Затова хората продължават да опитват. Но веднъж пристигнали тук, интеграцията в обществото не е лесна. Дори тези със случаи на основателни искания за законно убежище трябва да изчакат месеци преди да бъдат обработени. Затова те стигат до там да живеят сурово и да изработват фалшиви дизайнерски ръчни чанти.
Докато бях студент си мислех, че една земя без граници може да бъде космополитна идилия, където различни хора ще могат да обменят идеи и да гласуват свободно за своите правителства.
Но сега виждаме как наистина изглежда това: мизерни лагери в ЖП гари и пристанища, преуспяваща индустрия на трафика на хора и нарастваща подкласа на неформални работници в места, които вече имат милиони безработни. Като резултат, виждаме издигането на крайнодесни партии сред цяла Европа и началото на това, което може да бъде постепенната ерозия на Европейския проект.
Миграционната вълна беше подхранена от технологиите и нарастващото богатство, които за първи път в историята позволиха на милиони души да имат възможността за избягване от конфликти и миграция по икономически причини.
ЕС не е създал тази ситуация, но със своите миграционни политики премахна от националните правителства средството да я адресира и, със своята законна структура, това премахна способността на Брюксел да се меси, тъй като националните политици не могат да се споразумеят върху общ подход. И колкото повече проевропейските политици се опитват да колективизират политиката, толкова повече разпалват пламъците на популисткия бунт.
Непорядъчното правителство на Италия повиши температурата. Миналата седмица, новият вътрешен министър Матео Салвини нареди на сицилианските пристанища да върнат кораб с 629 мигранти от Африка. „Няма домове и работни места за всички италианци, какво остава за половината африкански континент“, заяви той.
След като „балканският маршрут“ към Европа беше затворен от унгарските и австрийски огради от бодлива тел, Италия беше входната точка на избор за влизане в Европа. Миналата година, над 172 000 мигранти пристигнаха там по море. През тази година този брой е 61 000 досега. Междувременно, процентът на безработица в Италия е 11 процента.
Игнорирайки този политически избухлив контекст, френският президент Еманюел Макрон набързо обвини Салвини в „цинизъм и безотговорност“.
Когато отхвърленият кораб намери безопасно пристанище във Валенсия, при социалистическото правителство на Испания, Макрон обеща да позволи на пътниците му да получат гражданство във Франция – стига техните искания за убежище да са основателни. Това, разбира се, е част от проблема.
Обработката на искове за убежища може да отнеме години и Италия е затрупана от тях. Вместо да станат част от списък за изпълнение, който може да изисква документи които те нямат, повечето мигранти изчезват в сивия сектор след пристигането си. Близо 1 процент от населението на Италия – около 500 000 души – се смята, че са нелегални имигранти, повечето от които са пристигнали в последните пет години.
Разбира се, перспективата за живот в Италия често не е причината, която примамва мигрантите. Много от тях биха предпочели да стигнат до Германия или Швеция: места с достатъчно работни места и щедри системи за убежища. Посочвайки паневропейския характер на проблема, Рим от години моли Брюксел за помощ в контрола на Средиземно море и притока на мигранти. Но ЕС не може да се отзове и не може да измени правилата си за разпределяне на мигранти, защото националните правителства не се съгласяват на това.
Сега, миграционният въпрос износва дори солидния политически консенсус в Германия. Разтърсен от внезапното надигане на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, германското център-дясно се пропуква. Антиимигрантските поддръжници са водени от Хорст Зеехофер, вътрешен министър и лидер на баварската партия Християнсоциален съюз.
Той заплаши да се оттегли от управляващата коалиция на Ангела Меркел и да срути правителството, ако тя не се съгласи на връщането на много от неевропейските мигранти на германската граница. Меркел в момента се бори да свика бърза междуправителствена среща, за да се сключи споразумение върху миграционните реформи преди срещата на върха на ЕС в края на юни. Тя има малки шансове за успех.
Проблемът е, че върху миграцията, както при еврото, Европа е заседнала. Нейните про-брюкселски политици биха искали да споделят новите мигранти по-равно между държавите-членки, освобождавайки Италия и Гърция и изисквайки повече от Германия и Франция.
Но същите тези политици са изправени пред яростни претенденти вкъщи, които са решителни да не позволяват това да се случи. Антиевропейските политици, междувременно, попадат в два лагера. Първите, подобно на правителството на Италия, обвиняват ЕС за хвърлянето на товара върху държавите на първа линия и отказът да им се помогне.
Вторите, които са на власт в Унгария и Полша, бушуват срещу ЕС, заради това че ги принуждават да приемат каквито и да е мигранти.
Резултатът е, че ЕС не може да направи много, за да облекчи миграционния натиск, но няма и да позволи на националните правителства да вземат контрола. Следователно е вероятно да видим постепенна ерозия на законния ред в ЕС, докато правителствата поемат нещата в своите ръце, независимо от това дали на Брюксел му харесва или не, издигайки огради, строейки наказателни центрове и връщане на лодки.
С течение на времето, властта ще се отдалечава органично от наднационалните европейски институции, обратно към правителствата и преговорите между тях. Желанието на Меркел за междуправителствена среща на върха за миграцията само по себе си е ясен сигнал за тази промяна.
Колкото повече еврократите се противопоставят на тази тенденция, толкова по-непопулярни ще стават. И това ще се манифестира в Европейския парламент, един от трите главни властови центъра, където гласоподавателите е вероятно да започнат да поставят повече евроскептици.
Макрон вече заплаши, че делът на гласове за Марин льо Пен в изборите за европейски парламент догодина могат да надминат неговите. Тези избори ще са първите, проведени без Великобритания, но вместо да изчезват, евроскептичните групи просто ще започнат да се прегрупират.
Все още не очаквам ЕС да се разпадне драматично, както много привърженици на Брекзит предричат от години. Но неговите свещени крави – като свободата на движение и Шенгенската зона – ще станат уязвими. Неговите укази ще започнат да губят сила и неговият авторитет ще западне.
Да се надяваме, че това ще доведе до мирен и прагматичен преход към по-освободен и по-малко федерализиран Европейския съюз. За мигрантите, повече власт към националните правителства ще означава по-сурова обстановка. Това, което не е ясно, е дали националните правителства ще имат повече успех от Брюксел в намаляването на демографската вълна.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ангела Меркел получава допълнително време, за да постигне споразумение с ЕС за бежанците

The Guardian: Ангела Меркел получава допълнително време, за да постигне споразумение с ЕС за бежанците

18 Юни 2018 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер даде сигнали, че е готов да даде на канцлера на Германия Ангела Меркел повече време за постигането на споразумение с германските партньори в Европейския съюз върху въпроса с бежанците, заради които нейното правителство е заплашено от падане, пише британският вестник The Guardian.
Докато германският канцлер се срещна с лидерите на собствения си Християндемократически съюз (ХДС) в неделя в опит да се отклони разпадът на нейната администрация, Зеехофер излезе от извънредните разговори на своя Християнсоциален съюз (ХСС) заявявайки, че няма намерение да сваля Меркел от власт.
Той иска граничните полицаи да връщат бежанците и мигрантите, пристигащи от европейските страни, но даде сигнали че ще даде на Меркел две седмици, за да постигне мигрантско споразумение със своите партньори от ЕС.
„Никой в ХСС няма желание да свали канцлера от власт, нито пък да разруши парламентарното партньорство или коалицията на ХДС/ХСС“, заяви Зеехофер, допълвайки че той не желае скандалът с бежанците да застраши коалиционното правителство.
Вътрешният министър заяви, че търси начин да намали броя на бежанци, търсещи убежище, които пристигат в Германия. „Искаме най-накрая да имаме решение за връщащите се на нашите граници бежанци, което да е подходящо за бъдещето“, допълни той.
Предполага се, че Ангела Меркел е планирала през следващите няколко дни да се свърже с всичките си колеги лидери на държавите от ЕС с надеждата да сключи серия от двустранни споразумения, преди ключовата среща на върха на ЕС в края на юни, на която тя се надява да се сключи споразумение за приключване на безизходното положение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер за Ангела Меркел: Не мога да работя повече с тази жена

Хорст Зеехофер за Ангела Меркел: Не мога да работя повече с тази жена

17 Юни 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ключовите думи са изречени, още преди конфликтът да ескалира в публичното пространство. По данни на националния ежедневник Die Welt am Sonntag, федералният вътрешен министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) се е изказал скептично по отношение на бъдещата му работа с канцлера Ангела Меркел, председател на сестринската партия на ХСС - Християндемократическия съюз (ХДС), отбелязва водещото издание Der Spiegel.
"Не мога да работя повече с тази жена", са думите, които Зеехофер е изрекъл по отношение на Меркел преди началото на срещата му с председателя на парламентарната фракция на ХСС Александер Добринд, проведена в сутрешните часове на четвъртък. Съгласно разпространената информация, Зеехофер е повторил изречението два пъти.
Причина за рязкото изказване на лидера на баварския ХСС е спорът с Меркел за политиката в областта на предоставяне на убежище. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между сестринските партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата настъпи по-рано тази седмица, когато за първи път от съществуването на Съюза (ХДС/ХСС) фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания.
И докато фракционният лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринт говори за „исторически ден", мнозина допуснаха разпадане на политическия блок, воден от канцлера.
Меркел отхвърля компромисните предложения за бежанската политика, предложени от лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Но дори тя изключва разпадането както на политическия блок, така и на коалицията.
Първоначално ХСС предложи мигрантите, чиито молби за убежище не са удовлетворени, да бъдат връщани обратно директно на границата. Меркел отхвърли категорично плана. Последва второ предложение от страна на ХСС – сключването на двустранни споразумения с държавите от Общността, което да позволи ограничаването на броя на мигрантите, влизащи в Германия. Източници разкриха, че канцлерът е отхвърлила и тази инициатива. Все пак ХСС се съгласи да даде срок до следващия понеделник за постигането на компомис с ХДС. В противен случай ще пристъпи към самостоятелни действия

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел призовава за „европейско решение“ на миграционния въпрос

Politico: Ангела Меркел призовава за „европейско решение“ на миграционния въпрос

17 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа се нуждае от общо решение за миграционната криза, предава Politico.
„Това е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейско решение“, заяви канцлерът. „Смятам, че това е въпрос, който е важен за запазването на Европа обединена“.
Меркел в момента е в спор с баварските си коалиционни съюзници от Християнсоциалния съюз, водени от вътрешния министър на правителството на Германия Хорст Зеехофер. По-рано тази седмица Меркел отказа да подкрепи плана му да отпраща мигрантите на германската граница.
Канцлерът допълни, че следващата седмица ще проведе среща с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят въпросите около общата европейска политика на отбрана, сигурност и външна политика.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.