НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ангел Дамбазки евродепутат: С гласуването утре на пакетите за мобилност 1 и 2 ЕП вероятно ще приеме условия в ущърб на българските превозвачи

Ангел Дамбазки евродепутат: С гласуването утре на пакетите за мобилност 1 и 2 ЕП вероятно ще приеме условия в ущърб на българските превозвачи

3 Юли 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. С гласуването утре на пакетите за мобилност 1 и 2 ЕП вероятно ще приеме условия в ущърб на българските превозвачи. Това коментира в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" евродепутатът и заместник на ВМРО Ангел Дамбазки. "Протестите в София оказват влияние на трафикът в столицата. Многократно съм казвал на нашите превозвачи, че докато правят протести в София нищо няма да се случи. Протестите трябва да се правят в Брюксел и Страсбург, защото там се гласува. Това са местата, на които е необходимо да се протестира, за да се види, че има хора, които губят бизнеса си, губят хляба си и че между 120 и 150 хиляди български семейства ще се превърнат в емигранти. Това с протести в София няма да стане, защото е все едно да протестирате срещу градския транспорт в столицата, като блокирате квартални улички в Бойчиновци", коментира Дамбазки. Той допълни, че хаосът в сектора „Автомобилен Транспорт“ се дължи на лобистки структури от западна Европа и в частност от Германия и Франция. България би могла да търси компромисно решение с по-голяма активност и категоричност на министрите на външните работи и на транспорта в Съвета на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Ангелов - превозвач: Няма да бъде полезна за превозвачите Автомобилната камара така, както е замислена

Петко Ангелов - превозвач: Няма да бъде полезна за превозвачите Автомобилната камара така, както е замислена

20 Юни 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Няма да бъде полезна за превозвачите Автомобилната камара така, както е замислена, каза в интервю за обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" Петко Ангелов, превозвач. "Превозвачите в България не желаят да бъдат накарани задължително да членуват и да им се взимат пари. Има си администрация, има си Министерство на транспорта. Създаването на такава камара е отнемане функциите от администрацията и прехвърляне в частни ръце. Автобусните превозвачи и нашето сдружение искат да бъде изтеглен законът и да се направи обсъждане и да бъдат разделени на Камара на превозвачите на товарните превози и Камара на автобусните превозвачи", коментира Ангелов. Според него дебатите за мобилните проекти на ЕК 1 и 2 отклоняват вниманието на обществеността и медиите от създаването на Автомобилната камара.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Шансът на България и другите засегнати държави от пакета за мобилност е да организират блокиращо малцинство в Съвета на министрите

Евродепутатът Петър Курумбашев: Шансът на България и другите засегнати държави от пакета за мобилност е да организират блокиращо малцинство в Съвета на министрите

20 Юни 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Шансът на България и другите засегнати държави от пакета за мобилност е да организират блокиращо малцинство в Съвета на министрите. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (ТРАН) в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с гласуването на пакета за мобилност. „Трябва да се опитаме да си осигурим това блокиране на ниво Съвет“, коментира той. Той обясни, че Съветът на министрите е единствената европейска институция, която не е оповестила своето мнение, а освен това правилата в нея позволяват да блокираш нещата дори да си малцинство.
По думите му страните, с които бихме могли да работим за осигуряване на блокираща квота са държавите от Вишеградската четворка, Прибалтийските държави, Хърватска, Румъния, Гърция и дори Португалия. „За позицията на Кипър не съм много убеден, както и по отношение на Малта, Италия и Испания. Между другото, при гласуването на докладите моите италиански и испански колеги гласуваха доста „шарено“, така че с тях могат да се водят разговори. Следва Великобритания, чиято позиция не е в наша полза, и след това насреща ни са държавите от страна на т.нар. Пътен алианс – Скандинавските държави, Белгия, Холандия, разбира се – Германия, Франция и Австрия“, коментира Курумбашев.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването в ЕП за пакета за мобилност ще е трудно

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването в ЕП за пакета за мобилност ще е трудно

20 Юни 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването в ЕП за пакета за мобилност ще е трудно. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (ТРАН) в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с гласуването на пакета за мобилност. Той отбеляза, че след като предложенията са гласувани в отделните комисии оттук нататък предстои гласуване на Пакета за мобилност в пленарна зала. „В нея право на предложения имат или цели комисии, или цели политически групи, или 38 или повече членове на Европейския парламент. Тези предложения трябва да бъдат оформени до 27 юни и може да се очаква, че ще има гласуване на сесията през юли в Страсбург. Ако се прецени, че няма достатъчно време за превод на предложенията, те могат да бъдат отложени за първата седмица на пленарното заседание пак в Страсбург“, обясни той.
Курумбашев посочи, че групата на българските евродепутати ще внесе предложения по позиции, които вече са отстоявали. По думите му в момента тези предложения се оформят и предстои събиране на подписи, тъй като крайния срок е след една седмица.
„Нямам високи очаквания, тъй като загубихме гласуванията по двата важни доклада. Първото 263 на 343 гласа, което е 80 гласа разлика в наша вреда, а второто го загубихме със 180 на близо 430 гласа. Така че в Европейския парламент има ясно изразено мнозинство, което не е в наша полза. Затова и беше призивът ми да не отчитаме победи, когато има гласуване в една комисия, понеже очевидно победата беше от ден до пладне и аз очаквах, че гласуването в пленарна зала ще бъде трудно. Честно казано, не очаквах обаче, че ще загубим с такава голяма разлика. Думкането на тъпаните и посрещането на цар-освободител на летището бяха излишни фойерверки, които пречат на нашата работа. Подобно поведение допълнително само настървява отсрещната страна и намалява вероятността дори да се постигнат някакви компромиси“, коментира евродепутатът.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Сиджимков, превозвач: България закъсня фатално с вземането на мерки по пакета „Мобилност“

Славчо Сиджимков, превозвач: България закъсня фатално с вземането на мерки по пакета „Мобилност“

20 Юни 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. България закъсня фатално с вземането на мерки по пакета „Мобилност“, това трябваше да се случи преди две години. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ превозвачът Славчо Сиджимков. По думите му изходът от битката срещу предложените промени е предизвестен, като решението е извън ръцете на българските евродепутати. Необходимо е въпросът да бъде отнесен на най-високо ниво и за него да се погрижи правителството, добави той. „По начало всичките тези директиви, които се разглеждат две години, са смехотворни. Човек с нормален разсъдък не може да ги възприеме. Отношението към нашите превозвачи и фирми е в пъти по-лошо, отколкото отношението на тези 6-7 западни страни към емигрантите, на които на всичко отгоре им се и плаща. Западни Балкани! Прекрасно! Тези хора, които са там, могат да работят много по-добре в сферата на транспорта, отколкото ние като членове на Европейския съюз. Можете ли да си представите тази глупост, че на три седмици автомобилът трябва да се прибере. Аз даже се учудвам, че не се е родила идеята да бъде една седмица. Тогава просто ще ни кажат „Вие можете да пътувате само до съседните страни“, каза той. Славчо Сиджимков беше категоричен, че компромиси от страните-вносителки на пакета „Мобилност“ в ЕП няма да има, като това означава край на българския превозвачески бранш. Да се говори за протекционизъм на някои страни в Европа и атака срещу други е дори меко казано, добави Сиджимков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Словакия настояват ЕС да отчете интересите на всяка държава членка при приемането на пакета "Мобилност"

България и Словакия настояват ЕС да отчете интересите на всяка държава членка при приемането на пакета "Мобилност"

19 Юни 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Братислава. Европейският съюз трябва да отчете интересите на всички държави членки при приемането на правилата за командироване на работници в т. нар. пакет „Мобилност“. Около това мнение се обединиха президентът Румен Радев и премиерът на Словашката република Петер Пелегрини, които се срещнаха днес в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Братислава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
"Ако не се отчетат съображенията на българските превозвачи, има риск хиляди наши граждани да останат без работа, което ги превръща в потенциални емигранти", заяви Румен Радев. Той и премиерът на Словакия бяха единодушни, че кохезионната политика на ЕС трябва да бъде активно продължена, за да се постигне баланс в развитието на отделните региони в Общността. Средствата за кохезия трябва да бъдат обвързани с конкретни критерии като водещ да е БВП на глава от населението. Словашкият премиер изрази позицията, че ако европейските средства за една страна бъдат намалени, трябва да бъде допусната гъвкавост при разпределението им, като съответната държава сама да може да определя приоритетите си при използването на тези пари.
Петер Пелегрини изрази пред президента Румен Радев подкрепата на Словакия за членството на България в Шенген, в Еврозоната и в ОИСР.
Българският президент и словашкият премиер споделиха общия ангажимент на двете страни да продължат да работят за премахването на двойните стандарти в храните на европейския пазар, което оценяват като приоритет и ще координират усилията си в тази кауза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Действията на България срещу пакет „Мобилност“ трябваше да са започнали още преди две години

Красимир Лалов, превозвач: Действията на България срещу пакет „Мобилност“ трябваше да са започнали още преди две години

19 Юни 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Действията, които трябва да предприеме България, трябва да са много крути, защото иначе позиция не се защитава. Евродепутатите на старите страни-членки си правят, каквото си искат. Така че техните ръководства, ако по някакъв начин не се стресират, нищо друго не може да бъде в помощ. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с т.нар. пакет "Мобилност". „И дори Пакетът за мобилност 2, който се създава, е в ущърб на българските автобусни превозвачи, обаче и това не ги интересува. Просто си правят, каквото си искат. И никой не е способен да прави нещо, защото цялата политика по този въпрос трябваше да започне преди две години, а не ние сега да се разхождаме от Брюксел до София с един камион, за да видим кое как е. От Брюксел до София нищо не можеш да видиш кое как е. Въпросът е, че самата ни политика, нашите действия, трябваше да са започнали преди две години“, коментира той. По отношение на отказа на Европейския парламент да даде мандат на Комисията по транспорт за преговори с ЕК и Съвета на министрите, Красимир Лалов отбеляза: „Старите страни-членки, са достатъчно много, за да си взимат техните евродепутати решения, каквито си искат. При положение, че самите те са вносители, много очакван маньовър е“. „Така че нищо ново под слънцето. Просто ще ни го наложат този регламент и това е. Те са си взели това решение“, допълни Лалов. Във връзка с последиците от решението на ЕП, Красимир Лалов подчерта, че то ще доведе до масови фалити на български превозвачи. „Последствията са, че тук, както има 16 000 лиценза в момента в действие и над 66 000 превозни средства, ще останат я 500 - я няма да останат и толкова превозни средства – някъде около 10%“, уточни той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският парламент не даде мандат за преговори по пакет „Мобилност“ във формат на триалози между Европейския съвет, Европейската комисия и ЕП

Европейският парламент не даде мандат за преговори по пакет „Мобилност“ във формат на триалози между Европейския съвет, Европейската комисия и ЕП

14 Юни 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент (ЕП) не даде мандат за преговори по пакет „Европа в движение“ (пакет „Мобилност“) във формат на триалози между Европейския съвет (ЕС), Европейската комисия (ЕК) и ЕП. Това се посочва в обща позиция на членовете на Европейския парламент от Република България във връзка с днешното гласуване на пакета "Мобилност" в пленарна зала в Страсбург, изпратена от пресофиса на Петър Курумбашев.
В позицията се посочва още:
"Според приетите решения в рамките на следващата пленарна сесия трите доклада по отношение на прилагането на правилата на Директивата за командироване по отношение на международния транспорт, времето за управление и почивка и правилата по отношение на упражняването на професията автомобилен превозвач и каботажа ще бъдат поставени на гласуване в пленарна зала. При това положение се дава възможност в рамките на срок до следващото пленарно заседание в текстовете да бъдат внасяни допълнителни изменения.
В рамките процедурата по внасяне на измененията и при гласуването в пленарна зала като български представители в ЕП ще продължим да отстояваме ключовите позиции, формирани от исканията на българските превозвачи и синдикати, а именно:
- запазване изключването на международните шофьори от Директивата за командировани работници;
- отпадане на предложената забрана за ползване на почивката в кабината и въвеждане на реалистичен преходен период по отношение на предложената възможност за почивки на сертифицирани паркинги;
- запазване на възможността международните шофьори сами да избират къде да почиват, без да бъдат задължавани в избора си;
- постигане на гаранции, че предложението на всеки три седмици превозното средство да има поне едно натоварване или едно разтоварване в държавата членка на регистрация няма да се прилага за международните превози, а ще се отнася само като мярка за борба с фирмите "пощенски кутии";
- удължаване срока на влизане в сила на задължението за въвеждането на интелигентните тахографи.
Допълнителен приоритет за българските представители в ЕП ще бъде постигането на достатъчно дълъг гратисен период за прилагането на предложените мерки, с цел за да се облекчи адаптацията и административната тежест на бранша.
Безпокойствието ни от резултата от днешното гласуване е свързано с формираното мнозинство в Европейския парламент, което нееднозначно показва съотношението на силите".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички  евродепутати да се противопоставят на двойния стандарт в транспортния сектор

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички евродепутати да се противопоставят на двойния стандарт в транспортния сектор

12 Юни 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя и членовете на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.
„Изразяваме своето несъгласие с двойните стандарти, които се прави опит да бъдат наложени в транспортния сектор – от една страна се въвеждат нови тежки ограничения спрямо международните превози на товари, при които водеща роля имат компании от Централна и Източна Европа, а от друга се отива към крайна либерализация при превоза на пътници, в който лидерите на пазара са фирми от Западна Европа“. Това заявява председателят на БСП Корнелия Нинова в писмо до Удо Булман - председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и членовете на ЕП от S&D. Нинова призова всички евродепутати от социалистическото семейство, и не само, да се противопоставят на всички предложения, които водят до ограничаване на достъпа до пазара в разрез с договорите, масови фалити на транспортните компании от Централна и Източна Европа и загубата на стотици хиляди работни места. „Настояваме за мерки, които да осигурят по-добри условия на труд в международния транспорт и да направят работата в него по-привлекателна, включително: изграждане на подходящи зони за престой и почивка, гарантиране сигурността на водачите, товарите и превозните средства, засилено противодействие на нелоялната конкуренция“, посочва Нинова.
Корнелия Нинова подчертава, че Националният съвет на БСП подкрепя изграждане на пълноценен Съюз, осигуряващ гаранции за приобщаващ растеж, социална пазарна икономика и все по-голямо икономическо, социално и териториално сближаване между държавите членки и техните региони. „Изразяваме своята пълна подкрепа за всички мерки, насочени към подобряване условията на труд и почивка, повишаването на доходите и гарантиране на сигурността на заетите във всички сектори на икономиката, включително и в международния автомобилен транспорт. Отчитаме необходимостта от повишаване на контрола на международните превози и борба с нелоялната конкуренция, включително т.нар. „фирми – пощенски кутии“. Приветстваме развитието на социалния диалог в транспортния сектор и в частност ползотворното взаимодействие с организациите на работниците и служителите“, пише още Нинова.
Председателят на БСП изразява опасения, че под маската на тези благородни цели европейската регулаторна рамка може да бъде поставена в услуга на тясно корпоративни лобита и конюнктурни политически процеси в една или друга държава членка. „Изразяваме своето притеснение от получилото се стигматизиране на българските превозвачи и водачи с аргументи, които не отговарят на действителността. Вярваме, че общото бъдеще на Европа е възможно единствено по пътя на взаимно зачитане на интересите на всички заинтересовани страни, диалога и разбирателството, които изключват диктата на силния над слабия“, подчертава тя.
„Надяваме се, че с Вашия глас ние заедно ще покажем не само желанието си за по-голяма сигурност и защита на бизнеса и шофьорите, но и ясната нужда за промяна на предложените законодателни промени, тъй като те няма да постигнат търсения ефект, а напротив – ще доведат до в загубата на работни места на десетки хиляди български граждани“, заключва Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП и ГЕРБ с различен прочит на извоюваното по пакета „Мобилност”

БСП и ГЕРБ с различен прочит на извоюваното по пакета „Мобилност”

11 Юни 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Представителите на БСП - Петър Курумбашев и ГЕРБ - Андрей Новаков се разминаха в оценката си по постигнатото в европарламента по измененията в пакета „Мобилност”, известен още като мерките „Макрон”. Двамата гостуваха в сутрешния блок на бТВ "Тази сутрин".
Според представителят на ГЕРБ, левицата в лицето на Петър Курумбашев разпространява опорни точки, според които всички успехи да бъдат тълкувани негативно и представени като провал.
Курумбашев коментира, че е било победа, че международният транспорт е бил изключен от директивата за командироване и шофьорите да не се връщат, но е било гласувано камионът да се върне в страна-членка на ЕС с минимум едно разтоварване, което по думите му не е добре. Има още едно изкисване – водачите да не спят в камионите, а в паркинги, които отговарят на определени 10 изисквания – например течаща вода, тенти и др.
Андрей Новаков от ГЕРБ заяви, че огромна част от проблемите са били решени, но въпреки това опорните точки са всявали смут и хората са били подведени.
Той показа и разпечатка на документ, в който посочва, че пише как точно договорените изменения да се опишат негативно.
По думите му документът му е даде от превозвач, който се е почувствал използван.
„С моя екип прегледахме добрите и лошите точки и това е един анализ. Там има три положителни и отрицателни точки”, обясни Курумбашев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Не е в полза на България ускореното въвеждане на дигиталните тахографи

Евродепутатът Петър Курумбашев: Не е в полза на България ускореното въвеждане на дигиталните тахографи

10 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Не е в полза на България ускореното въвеждане на дигиталните тахографи. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев по време на пресконференция след заседанието на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Курумбашев е положителен фактът, че международният транспорт е изваден от Директивата за командироване на служителите. „От една страна е победа това, че шофьорите не трябва да се връщат на всеки три седмици. От друга страна се прие за съжаление превозните средства се връщат на всеки три седмици“, каза евродепутатът и поясни, че шофьорът няма как да остане в Европа, а камионът сам да се прибере в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Пълно разочарование за превозвачите от Източна Европа са гласуваните текстове от пакета „Мобилност“

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Пълно разочарование за превозвачите от Източна Европа са гласуваните текстове от пакета „Мобилност“

9 Юни 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Пълно разочарование за превозвачите в България и за тези на територията на Източна Европа са гласуваните текстове от пакета „Мобилност“ в Транспортна комисия на Европейския парламент. Това каза в предаването “Метроном“ на Радио „Фокус“ Георги Петърнейчев председател Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ). Той обясни, че единственият вариант да бъде постигната промяна на рестриктивните текстове е седемдесет евродепутати да направят подписка, с която да наложат вето, а това от своя страна да задължи Европейският парламент да гласува пакета „Мобилност“ текст по текст, а не анблок. "Тогава може нещо, след като няма да е анблок, да се промени и да се направи. Ако българският премиер и българският министър на транспорта успеят да постигнат някакво съгласие и компромиси – това може да се промени. И последната надежда, че накрая се събират министър-председателите на всички страни в ЕС и окончателно утвърждават това, което е прието, но има право там за разлика от Съвета на министрите, трябва да има 50 плюс 1 несъгласни, за да може да се наложи вето и да го спрат", коментира Георги Петърнейчев. Той обясни, че това също е възможен вариант за отхвърляне на пакета „Мобилност“, но при условие, че се постигне блокираща квота при гласуването в Съвета на ЕС, след което документът ще бъде върнат за разглеждане в новия европарламент през 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат: Гласуваните текстове от пакета „Мобилност“ в  Транспортна комисия на Европейския парламент са основа за бъдещ възможен компромис

Петър Курумбашев, евродепутат: Гласуваните текстове от пакета „Мобилност“ в Транспортна комисия на Европейския парламент са основа за бъдещ възможен компромис

9 Юни 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Гласуваните текстове от пакета „Мобилност“ в Транспортна комисия на Европейския парламент са основа за бъдещ възможен компромис. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Петър Курумбашев, евродепутат от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той уточни, че е много трудно да се предположи как ще завърши гласуването в пленарна зала, имайки предвид досегашните колебливи резултати.
„Изводите от това гласуване са, че посланието на западните държави към нас е: не пипайте каботажа, а ние ще ви оставим да извършвате международни превози. Когато гласуването е завършило по един начин в Комисията по социална политика и заетост, а по друг – в Транспортната комисия, е много трудно да се предположи как ще завърши в Пленарна зала. Възторжените изпълнения, че е имало пълна капитулация на Пакета „Макрон“, са много далече от истината. Да запазим търпение – това е моят призив, и да продължим да работим в опит да задържим резултатите, постигнати в Транспортна комисия, макар не всички да са благоприятни за нас. Ние, евродепутатите ще да продължим да бъдем обединени, за да подкрепяме интересите на българския международен транспорт“, обясни Петър Курумбашев. Той допълни, че неудовлетворителните за българските превозвачи резултати до момента не означават, че досегашните усилия са били напразни, а че българските искания все пак са били чути. Според евродепутата шансовете резултатът от гласуването в Транспортната комисия на ЕП да се запази са 50/50, като уточни, че решение ще бъде взето в Пленарна зала следващата седмица или началото на месец юли.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Савов, национален координатор на ТРАСЕКА: С ЧИС-САМП имаме една цел - да развием икономическата активност между Европа и Азия

Димитър Савов, национален координатор на ТРАСЕКА: С ЧИС-САМП имаме една цел - да развием икономическата активност между Европа и Азия

8 Юни 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. С ЧИС-САМП (BSEC-URTA) имаме една цел - да развием икономическата активност между Европа и Азия. Това каза Димитър Савов, национален координатор на ТРАСЕКА по време на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Цялата работна среда е много важна за нас. Много дискусии се провеждат сред европейските организации по темата, свързана с проблемите на превозвачите, която обсъждаме днес. Нашата организация за съвместно с ЧИС-САМП (BSEC-URTA) имаме една цел - да развием икономическата активност между Европа и Азия и да подобрим транспортната свързаност в черноморския регион", допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асли Гьозуток, президент на ЧИС-САМП (BSEC-URTA): Всеки ден се отдалечаваме от обединението и губим варианти за улесняване на транспорта по целия свят

Асли Гьозуток, президент на ЧИС-САМП (BSEC-URTA): Всеки ден се отдалечаваме от обединението и губим варианти за улесняване на транспорта по целия свят

8 Юни 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Всеки ден се отдалечаваме от обединението и губим варианти за улесняване на транспорта по целия свят. Това каза президентът на ЧИС-САМП (BSEC-URTA) Асли Гьозуток по време на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите ѝ решението на това се крие в три компонента - насоченост към вземането на решения, политическо участие и икономически аспект", каза още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, председател на АЕБТРИ: 50% от проблемите на международните превозвачи могат да бъдат решени до месеци

Георги Петърнейчев, председател на АЕБТРИ: 50% от проблемите на международните превозвачи могат да бъдат решени до месеци

8 Юни 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. 50% от проблемите на международните превозвачи могат да бъдат решени до месеци. Това каза председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев по време на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози в региона на Черноморското икономическо сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Превозвачите масово се отказват от професията си, защото чакайки на опашките, няма никакви условия за пребиваването им. Приветствам създаването на информационни системи и свикване на комисии, но трябва още днес да вземем мерки по най-бързия начин, защото загубите са огромни. Предлагам всяка организация със своята тежест да се намеси и 50% от проблема може да бъде решен до месеци, а другите 50% да останат в тази перспектива, която се набелязва", обясни Петърнейчев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вилиана Иванова, АЕБТРИ: През последното десетилетие делът на международните превози нараства

Вилиана Иванова, АЕБТРИ: През последното десетилетие делът на международните превози нараства

8 Юни 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. През последното десетилетие делът на международните превози нараства. Това каза Вилиана Иванова от АЕБТРИ по време на
33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция "Фокус". Иванова обясни, че предвид географското ни положение, през страната ни минават 5 основни транспортни коридора. "Развитието на автомобилният транспорт има 60-годишна история. До 1989 г. в нашата страна са съществували 2 компании за международни превози. С настъпването на демократичните промени се създадоха няколко хиляди такива за автомобилни превози. Към настоящият момент има 12 509 компании с лицензи за превози. За национален превоз са 3072", допълни тя. "Броят на лицензираните компании за превоз на пътници е 1097 с 10 390 регистрирани автобуси за международни превози", каза още тя.
"АЕБТРИ е създадена през 1962 година със седалище в софия. АЕБТРИ е гарант на системата ТИР в България. Тя е сред асоциациите основателки на BSEC URTA.АЕБТРИ работи много активно в тясно сътрудничество с министерството на транспорта. В национален план асоциацията си сътрудничи с компетентните органи, свързани с автомобилния транспорт", каза още Иванова.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Петър Кънев, вицепрезидент на ПАЧИС: Транспортът е много важен за икономическото развитие на Черноморския регион

Инж. Петър Кънев, вицепрезидент на ПАЧИС: Транспортът е много важен за икономическото развитие на Черноморския регион

8 Юни 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Транспортът е много важен за икономическото развитие на Черноморския регион. Това каза вицепрезидентът на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) инж. Петър Кънев по време на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Черноморският регион е мостът между Азия и Европа. Неговото значение за енергийните пътища е съществено. В това отношение транспортът е много важен за устойчивото икономическо развитие на региона", допълни той. "Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество подкрепя развитието на транспортната инфраструктура в региона. Бих искал да подчертая необходимостта от сътрудничеството между компаниите и бъдещите проекти, за които ПАЧИС ще сътрудничи", каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Велик Занчев: Ще продължим да работим за по-прецизни уредби за автомобилният транспорт

Зам.-министър Велик Занчев: Ще продължим да работим за по-прецизни уредби за автомобилният транспорт

8 Юни 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. България положи значими усилия за премахване на различията в тълкуването на европейското законодателство. Ще продължим да работим за по-прецизни уредби за автомобилният транспортТова каза заместник-министърът на транспорта Велик Занчев по време на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Преминаването на граничните контролно-пропускателни пунктове винаги е било предизвикателство за транспортния сектор. Всички осъзнаваме добре тези проблеми. Облекчаването на граничните процедури ще оптимизира транспортния процес и ще намали загубата на транспортните фирми", допълни той. "Визията за бъдещето на автомобилния транспорт трябва да е на база интегриран транспорт по границите", каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Кристис, генерален секретар на ОЧИС: Сътрудничеството помежду ни в сектора на автомобилния транспорт е много важно

Майкъл Кристис, генерален секретар на ОЧИС: Сътрудничеството помежду ни в сектора на автомобилния транспорт е много важно

8 Юни 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Сътрудничеството помежду ни в сектора на автомобилния транспорт е много важно. Това каза Майкъл Кристис, генерален секретар на Организация на Черноморското икономическо сътрудничество (ОЧИС), по време на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Постоянният секретариат на ОЧИС винаги е на ваша страна. Правителствата могат да направят повече. Трябва да работим за по добра свързаност между хората и самите държави", допълни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Умберто де Прето, генерален секретар на ИРУ: Трябва да направим транспорта дигитален, за да съответства на бъдещето

Умберто де Прето, генерален секретар на ИРУ: Трябва да направим транспорта дигитален, за да съответства на бъдещето

8 Юни 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да направим транспорта дигитален, за да съответства на бъдещето. Това каза генералният секретар на Международния съюз за автомобилния транспорт (ИРУ) Умберто де Прето по време на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция "Фокус". Бъдещето е днес, заяви Умберто де Прето. "Наистина транспортът трябва да бъде дигитализиран, но проблемът е, че ни трябват множество документи. Трябва да започнем с дигитална платформа и в зависимост от това от какво се нуждаем, да можем да използваме информацията от нея", допълни той.
"Трябва да погледнем към нашите съседи на изток. Има много нации, които биха искали да търгуват с нас. Не трябва да забравяме източната част на света" каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Автомобилният транспорт е един от важните отрасли, в същото време дейността на автомобилните превозвачи е изпълнена с рестрикции

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Автомобилният транспорт е един от важните отрасли, в същото време дейността на автомобилните превозвачи е изпълнена с рестрикции

8 Юни 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Автомобилният транспорт е един от важните отрасли, в същото време дейността на автомобилните превозвачи е изпълнена с рестрикции. Това каза председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) Георги Петърнейчев при откриването на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози, предаде репортер на Агенция "Фокус". "АЕБТРИ е домакин във време, когато всички погледи са обърнати към нашата страна заради Европредседателството. Автомобилният транспорт е един от важните отрасли, в същото време дейността на автомобилните превозвачи е изпълнена с рестрикции", допълни той. "Неясно е бъдещето, вследствие на настоящите законодателни промени в пакета за мобилност. Удължени са престоите на граничните пунктове. Някои предизвикателства се нуждаят от сътрудничество с държавната администрация. Големият брой участници днес достатъчно ясно показва, че секторът е успешен. Пожелавам на всички участници успешна работа", каза още Петърнейчев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Избягахме от взимане на негативно за българския бизнес решение по пакета „Мобилност“, ще имаме достатъчно време да защитим позицията си

Евродепутатът Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Избягахме от взимане на негативно за българския бизнес решение по пакета „Мобилност“, ще имаме достатъчно време да защитим позицията си

8 Юни 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Избягахме от най-опасното - да се вземе негативно за българския бизнес решение. Това каза пред журналисти в Народното събрание евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Може би процедурата ще продължи още една година. Ще имаме достатъчно време да защитим още по-добре българската позиция“, заяви той. „Влизаме в процедура на преговори. Искахме да излезем от бързото гласуване на много неприятни за превозвачите ни предложения“, коментира Емил Радев. „Предложенията, които Петър Курумбашев подписа, съм ги подписал и аз. Те влизат в същите компромиси“, посочи евродепутатът. „Андрей Новаков вкара последните искания на превозвачите вътре в доклада. Ако някой е недоволен, то компромисите са и на Петър Курумбашев“, каза още Емил Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Ще решим проблемите на превозвачите с текстовете за каботаж в пакета „Мобилност“

Евродепутатът Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Ще решим проблемите на превозвачите с текстовете за каботаж в пакета „Мобилност“

8 Юни 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Първоначално нямаше проблеми с текстовете за каботаж, сега група превозвачи имат проблеми с тях. Ще ги решим, намерили сме решение. Това каза пред журналисти в Народното събрание евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за пакета „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има проблеми, които са поставени след гласуването на текстовете“, посочи той. „Точно както казах в началото - успехите са успехи“, заяви Андрей Новаков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за капитулация не помагат в такива ситуации

Евродепутатът Петър Курумбашев: Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за капитулация не помагат в такива ситуации

8 Юни 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за капитулация не помагат в такива ситуации. Това каза в Народното събрание Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП във връзка с пакета „Мобилност“, който беше гласуван от Комисията по транспорт в Европейския парламент на 4 юни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да ви запозная с действителните резултати от гласуване, тъй като имаше спекулации по нашите медии относно Директивата за международния транспорт. По отношение на ползване на почивката в кабината - водачите няма да могат да ползват освен ако не са паркирали на определени паркинги, каквито на практика не съществуват. Също така изискването е намалената седмична почивка да се ползва в хотел, така че и то не е в наша полза. Но най-неприятното изискване всъщност е, че шофьорите трябва да се връщат или вкъщи, или на място, посочено от тях, беше гласувано правилото, че превозното средство трябва да се връща на всеки 3 седмици вкъщи – очевидно и камионите са привързани към своите семейства, а не само шофьорите“, каза още евродепутатът и посочи, че ще бъде трудно шофьорът да остане в Западна Европа, а камионите да се връщат.
„И по отношение на каботажа – той може да се извършва само в рамките на 7 дни, като те не могат да се вземат наведнъж, а на няколко пъти, но в период на не повече от 48 часа. И каботаж може да се извършва само в посока на държавата, от която е тръгнал. Още нещо, което се гласува и е утежняващо за нашия бизнес – кратките срокове за въвеждане на интелигентния топограф, тъй като между 2022 и 2024 г. всички камиони ще бъдат оборудвани по този начин. Предстои процедура в Европейския парламент, тъй като това решение на Комисията по транспорт може да бъде критикувано от над 76 европейски депутати“, коментира Курумбашев и уточни, че този мандат може да бъде оспорван.
„Франция има три национални катастрофи – загубата при Ватерло, при гола на Емил Костандинов през 1993 г. и сега е вече третата загуба, която Макрон получи директно от генерал Новаков, който нанесе съкрушителен удар върху френското национално достойнство. И както примерно Криско казва: „Шапка ти свалям“. Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за окончателна капитулация не помагат в такива ситуации“, каза още Курумбашев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АЕБТРИ ще бъде домакин на 33-тото заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози в региона на Черноморско икономическо сътрудничество

АЕБТРИ ще бъде домакин на 33-тото заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози в региона на Черноморско икономическо сътрудничество

8 Юни 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. Асоциацията на българските превозвачи за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) ще бъде домакин на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС-САМП/BSEC-URTA). Това съобщиха от пресцентъра на АЕБТРИ. В заседанието, което ще се проведе от 10.30 часа в Гранд Хотел София, ще вземат участие над 40 представители на членовете и наблюдателите на съюза, на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА, Парламентарната асамблея на ЧИС, Агенция „Митници“ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България.
Специални гости на форума ще бъдат генералните секретари на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, Негово превъзходителство г-н Михаил Христидис, и на Международния съюз за автомобилен транспорт, г-н Умберто де Прето.
ЧИС-САМП е създаден през 2001 г. Понастоящем негови активни членове са единадесет асоциации за международни автомобилни превози от региона на ЧИС, а шест организации са със статут на наблюдател. Основните акценти в работата на съюза са улесняването на търговията и транспорта в региона на ЧИС, ускоряването на преминаването през граничните контролно-пропускателни пунктове и намаляването на бариерите пред автомобилните превозвачи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев: Проблемите на транспортния бранш в различните страни са аналогични, за тяхното решаване е нужна обща визия

Георги Петърнейчев: Проблемите на транспортния бранш в различните страни са аналогични, за тяхното решаване е нужна обща визия

7 Юни 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
София. Проблемите на транспортния бранш в различните страни са аналогични, за тяхното решаване е нужна обща визия. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Георги Петърнейчев по повод домакинството на Асоциацията на българските превозвачи за международни превози и пътищата на 33-тото редовно заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози в региона на Черноморско икономическо сътрудничество. Предстои да се разисква въпросът за недостига на професията „шофьор“, което е общ проблем на всички страни, поясни Петърнейчев. „Тя стана много непривлекателна, много тежка. Тази професия стана почти неприемлива за хората, които я упражняват. Те се пренасочват от други професии, но не могат да издържат на тези безобразия и на създадените условия. Затова този форум ще търси с общи усилия и с помощта на администрациите на съответните държави да се решат тези въпроси“, коментира Георги Петърнейчев. Той допълни, че на заседанието утре ще бъде приета обща декларация, която ще очертае проблемите и решенията на транспортния бранш. Петърнейчев отбеляза, че на заседанието на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози в региона на Черноморско икономическо сътрудничество ще бъдат оповестени и конкретни данни за реалните загуби, които транспортният бранш търпи заради проблеми, свързани със забавеното преминаване на границите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи излязоха с декларация срещу приетите промени в пакет "Мобилност"

Превозвачи излязоха с декларация срещу приетите промени в пакет "Мобилност"

7 Юни 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Превозвачи излязоха с декларация срещу приетите промени в първия пакет мобилност. Това става ясно от декларация на Национално сдружение на българските превозвачи (НСБП) и Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ). Агенция "Фокус" публикува пълния текст на декларацията.

След гласуваните промените на 04.06.2018г. по т.н. „Пакет мобилност“ 1, които бяха приети в Комисията по транспорт към Европейския парламент, вместо да си отдъхнем и да се успокоим, че сме извоювали успех и интересите на транспортния бранш в Република България са защитени се оказва, че са приети текстове и промени различни от предложените от нас и нашите представители в това число следните изменения:
1) Въвежда се изискване, че не може да се прекарва и намалената седмична почивка в камиона, освен при определени случай;
2) Водачите ще могат да прекарват седмична почива в кабината на превозното средство, когато то е паркирано на място, което отговаря на определени изисквания, но държавите-членки ще могат да прилагат това изискване без значение дали на тяхна територия има такива паркинги или не;
3) Въвежда се задължение превозното средство в период от 3 /три/ седмици да има едно товарене или едно разтоварване в страната на регистрация;
4) Приравнява се автомобилния превоз с каботажа, когато е извършен на територията на една държава, но е част от международен комбиниран превоз.
За тези приети по-горе четири пункта разбрахме от нашите представители в Европейския парламент, тези четири точки се оказват отново камъчето, което би обърнало каруцата. Не би следвало да се празнува победа от наша страна, ако соченото по-горе се окаже истина, защото същата е „Пирова“ победа. Транспортният бранш и представителите ни в изпълнителната и законодателната власт, както на държавно ниво, така и на ниво Европейски парламент и институции трябва да се обединят и да продължат битката, за да имаме шанс като държава да защитим националния си интерес.
В текстове сочени по-горе, сведени до нашето знание от представителите на Република България в Европейския парламент, не само не са равносилни на предложенията от „Пакет мобилност“, но напротив утежняват още повече положението на транспортните фирми и шофьорите. Поради липсата на паркинги, отговарящи на посочените изисквания, за да може водача да почива в кабината ще се получи пряко противоречие между правните норми на ЕС и заобикалящата ни действителност. В своята същност правните норми следва да отговарят на действителността и да я регламентират.
Правната и житейска логика обосновава отлагане на приложното поле на правната норма, до момента, в който са налице достатъчно паркинги, отговарящи на поставените изисквания от законодателя.
И на последно място, но може би най-важният текст от изброените по-горе, който трансформира изискването водачите на тежкотоварните автомобили да се завръщат у дома на всеки три или четири седмици, във връщане на тежкотоварният автомобил в страната по регистрация за товарене или разтоварване поне веднъж на три седмици ще доведе до още по-бързото фалиране на тежкотоварния автомобилен транспорт в България.
И двата варианта за прибиране до дома или страната на регистрация са неприемливи и напълно противоречат на духа на Европейското право в частност на свободата на придвижване на хора, услуги, стоки и капитали.
Твърдо заявяваме, че не бихме се примирили с така направените и гласувани предложения.
Апелираме към всички Вас, да използвате цялото си политическо влияние в различните сфери, както и да осъществите контакти с вашите колеги по ранг и длъжност в ЕС, за да бъдат премахнати или изменени решенията, по посочените по-горе точки, за да бъде осигурена и запазена националната сигурност на Република България, за да може бизнесът да привлича инвестиции и да плаща данъците си и осигуровките си в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП за пакет „Мобилност“: Група от българските превозвачи беше използвана и манипулирана, не бива да загърбваме постигнатото

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП за пакет „Мобилност“: Група от българските превозвачи беше използвана и манипулирана, не бива да загърбваме постигнатото

7 Юни 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Група от българските превозвачи беше използвана и манипулирана, не бива да загърбваме постигнатото. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с пакет „Мобилност“. „Това, което направихме – да отпаднат от всички други командировани работници, единственото изключение беше за заетите в международния транспорт. Това да отпадне забраната за почивка в камионите същи беше пробив. Беше пробив и това, че шофьорите не трябва да се прибират. Очевидно е, че остават някакви спорни моменти, които не предполагахме, че са в досие, в което са минали – каквото беше каботажа. Имаме полезни ходове, оттук насетне това няма да се случи. Ако такъв текст остане във финалния, каквото очакваме да се случи, знаем, че той противоречи на основни принципи на ЕС и няма как да мине“, обясни Новаков.
„Докрая на годината, до следващото лято, до следващата година вярвам, че нищо от това няма да се прилага и ще работят по старите правила. Нямат поводи да се тревожат в момента. Вярвам, че група от българските предприемачи, превозвачи беше използвана и манипулирана. Едва няколко часа след гласуването, преди още да сме видели финалния резултат, те вече бяха получили съмнително съобщение, че има проблем. Едва ли не, че той е по-голям от всичко, което до момента имаше. Няма такова нещо“, добави той. „Все още анализираме тези текстове, които очакваме да минат, говорим за няколко хиляди поправки. Освен, че противоречат на Договора за функциониране на ЕС е написано така, че става въпрос за каботажни операции, не за всички превозвачи, пише камион, никъде не пише всеки. Останаха толкова много спорни моменти в него и няма как да издържи докрая. Превозвачите не бива да се тревожат. Това, което постигнахме заедно с тях, заради справедливите им протести, заради общите усилия на всички България, които работихме е успех и не бива да го забравяме“, каза още Новаков.
„Успяхме да наложим това тоталната забрана за използване на кабините да отпадне и те да могат да ги използват. Има някакви изисквания, за да може да бъде ползвана, но нека да ги проследим – да може камионът да е спрян на безопасно място, някой против ли е това; на паркинга, на който е спрях да има охранителна камера, да се продава храна и да има тоалетна, нима това е лошо за тях? Ако от другата страна имаме абсолютна забрана за използване на кабините и сега имам това, според мен това е само в наш интерес. Не мога да приема, че с лека ръка ще загърбим това, което сме постигнали с общи усилия и считам, че група превозвачи, още преди да имаме финален резултат на гласуването в Комисията, бяха подведени, използвани“, коментира още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: От директивата за командированите работници отпадаха транспортните работници

Евродепутатът Ангел Джамбазки: От директивата за командированите работници отпадаха транспортните работници

6 Юни 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Първата добра новина е, че от директивата за командированите работници отпада транспортните работници. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От понеделник насам чета и гледам разнопосочни коментари за приетите решения. Ще започна с добрите новини. Първата добра новина е, че от първата директива за командированите на работници отпада транспортните работници. Втората добра новина е, че компенсацията за намалената седмична почивка може да бъде използвана след подадена декларация и не се налага връщането му в държавата на 21 дена, както беше предложено“, каза Джамбазки. По думите му нетолкова добрите новини са по отношение на кратката почивка на паркингите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Изпуска се елементът, че в мобилния пакет шофьорите могат да не се прибират на три седмици, но това е задължително за камионите

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Изпуска се елементът, че в мобилния пакет шофьорите могат да не се прибират на три седмици, но това е задължително за камионите

5 Юни 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Изпуска се елементът, че в мобилния пакет шофьорите могат да не се прибират на три седмици, но това е задължително за камионите. Това каза за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев председател Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) във връзка с мобилния пакет.
Той коментира изказването на евродепутата от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков за втория мобилен пакет и посочи, че Новаков твърди неща, които на него му харесват. "Всички автомобили, които са в Европа на всяка трета седмица, или на 21 дена трябва да се приберат в България с товар и с него да излязат оттук. Тези автомобили като се връщат в България без шофьори ли ще пътуват?", попита Петърнейчев.
Според него автомобилите не трябва да се прибират на три седмици. „Ние бяхме поискали на 6 седмици да се прибират в България“, каза Петърнейчев.
По думите му е невъзможно за период от три седмици български превозвачи да отидат до Португалия и да се върнат. „Нямаме никакво право да работим вътре в Европа, както досега. Имаме достъп до свободния пазар да работим, където се договорим на цени и с спедиции“, каза Петърнейчев. Той обърна внимание и на това, че нощуването в кабини ще отпадне чак тогава, когато се построят паркинги и то в рамките на 5 години. Председателят на УС на АЕБТРИ заяви, че гласуванията в Транспортна комисия на мобилния пакет не са достатъчни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Въпросът за пакета „Мобилност“ не е решен, трябва да търсим съмишленици сред другите засегнати държави

Корнелия Нинова, БСП: Въпросът за пакета „Мобилност“ не е решен, трябва да търсим съмишленици сред другите засегнати държави

5 Юни 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. „Не само, че не е решен до край въпросът за пакета „Мобилност“, а в някои от текстовете е влошен, според превозвачите." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на Бтв, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на партията. Според нея българското правителството се е включило много късно в тази битка. „Трябва да се търсят съмишленици сред малките държави, чиито интереси са засегнати“, допълни тя. Нинова посочи оценки на транспортния бранш, според които новите промени в пакета „Мобилност“ са по-тежкия вариант от този, срещу който са протестирали. „Има напредък за това, че се седна, разговаря и се търсят компромиси, но постигнатият компромис е по-лош от предишното положение“, каза още председателят на БСП. Тя обясни, че до сега шофьорите трябваше да се връщат в България, а сега камионите трябва да се върнат, при това пълни да влязат и пълни да излязат. „Тези камиони все още не могат сами да се карат. Значи шофьорът също трябва да се върне“, коментира тя. „Вчера не биваше да се хвърлят фойерверки и ПР-акции. Това е само началото и нямаме никакви основания за заглавия, че България е победила Макрон. Важно е гласуването в зала“, подчерта Нинова.
По повод срещата с Вишеградската четворка, на която беше поканена, Корнелия Нинова разказа, че за първи път се прави такава - лидери на партии от четирите държави канят БСП на среща. „Решихме, че този формат ще стане постоянен и на всеки шест месеца ще се събираме, ще обсъждаме теми и ще търсим съмишленици и подкрепа. Поканих колегите следващата среща да е в България след шест месеца“, допълни тя. Нинова обясни, че Вишеградската четворка е подписала декларацията, в която се казва, че не са съгласни в следващия европейски бюджет да се намаляват парите за по-неразвитите райони т.нар. кохезия, за да може да се изравни стандартът между държавите от ЕС. „За сега в проекта за бюджет е предвидено тези средства да се намалят с 5%, като за селско стопанство с още 5%. Това ще задълбочи различията примерно между България и Германия, като стандарт на живот“, подчерта Нинова. Тя изтъкна, че нашата страна е най-бедната в ЕС. „Не сме съгласни тези пари да се намаляват, защото това ще намали баланса, нашите държави ще изостанат. Декларацията напълно отговаря на политиката на България - да защитим кохезията и селскостопанските субсидии. Нашите земеделски стопани получават по-малки субсидии от Германия и Франция и сега. Ако още ги намалят, нашата продукция става абсолютно неконкурентна. Затова тази декларация трябва да се подкрепи“, категорична е тя. Нинова обясни, че четиримата от Вишеградската четворка са я подписали, поканили са още четири държави, за които смятат, че сме единомишленици – Хърватска, Румъния, Словения и България. „Единствените, които не са я подписали, сме ние, въпреки че отговаря на националния ни интерес. Правителството е отказало с аргумента, че сме председател на Съвета на ЕС и трябва да пазим неутралитет спрямо всички и да не изразяваме национална позиция и национален приоритет. Това е абсурд“, каза още Нинова.
Лидерът на БСП сподели, че е била много впечатлена от начина, по който се прави политика там - преди всеки съвет се събират, решават по всяка тема как ще се гласува и четирите държави са като един, когато засяга общия им интерес. „Преди да говорят, каквото и да е и да правят предложения в Европа, представят позицията си пред парламента, получават одобрение и отиват със самочувствие, че целият парламент е зад тях. Нещо, което в България не се случва. По време на председателството една тема не сме обсъдили“, подчерта Нинова.
Председателят на БСП подкрепи президента за думите му, че повече се говори за корупция, а не се действа. „Толкова приказки, толкова кръгли маси, а накрая - един закон за корупцията, който месец след като е приет, два пъти се променя. Според нея е сбъркана концепцията на антикорупционния орган и няма логика управляващите да си назначават хората, които би трябвало да ги следят и да се борят с корупцията.
„Позицията ни за "Белене" не е променена от много време – проектът трябва да стартира“, заяви Нинова и припомни, че ГЕРБ постоянно променят мнението си по темата. „Важно е кой ще го строи, с какво финансиране, с какво участие. Това е сложен проект“, каза още тя.
Във връзка с посещението на Радев и Борисов в Русия, Нинова е на мнение, че това са добри стъпки, които нормализират отношенията между двете страни. „Поставихме въпроса за отпадане на санкциите срещу Русия, въпреки че ни обвиняваха, че сме антиевропейска партия. Времето показва, че сме били прави, но загубихме много време. Борисов първо трябва да се извини в България на хората за пропуснатите ползи“, заяви Корнелия Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: След гласуването на мобилния пакет в Транспортната комисия към Европейския парламент настроенията по темата в Съвета се променят

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: След гласуването на мобилния пакет в Транспортната комисия към Европейския парламент настроенията по темата в Съвета се променят

5 Юни 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. След гласуването на мобилния пакет в Транспортната комисия към Европейския парламент настроенията по темата в Съвета се променят. Това каза евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.. По думите му едва ли след това гласуване никой няма да отваря пакета наново. „Спокоен съм. Това беше най-големият препъни камък, който прескочихме. Надявам се само никой особено по време на българско председателство от опозицията да излезе и да каже на черното бяло“, поясни Новаков. Според него довечера този, който създава паника сред транспортния бранш ще спи спокойно със съзнанието, че е направил нещо хубаво. „Не казвам да празнуваме, а да се радваме, когато имаме истински поводи за това“, подчерта евродепутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ публикува решенията на Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент, свързани с пакет „Мобилност“

Агенция „Фокус“ публикува решенията на Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент, свързани с пакет „Мобилност“

5 Юни 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Фокус“ публикува без редакторска намеса информация за гласуването в Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент на 4 юни 2018 г. за конкуренцията на пазара на автомобилни превози в ЕС и условията на труд на водачите.
Командироване на водачите:
Правилата за командироване за “еднакво заплащане за еднакъв труд“ да се прилагат за водачите при каботажните превози, като се предоставя яснота за изискванията за превозвачите и се осигуряват еднакви условия за водачите. Членовете на транспортната комисия гласуваха против предложението международните превози да се включат в това задължение.
За да се гарантира, че няма да има прекомерна бюрокрация, членовете на ЕП подкрепиха правила, които включват списък от административни изисквания и мерки за контрол, които националните власти могат да налагат.
Прилагане:
За да се ускорят разследванията за измами, свързани с правилата за работното време, почивките и командироването на водачите, евродепутатите предлагат по-кратки срокове за отговор от страна на компетентните органи на страните членки на запитвания от други страни-членки.
Правилата определят минимален брой организирани съвместни проверки (проверки на пътя, извършвани по едно и също време от контролните органи на две и повече страни-членки).
С цел да се ограничи бюрокрацията и да се повиши ефективността контролът трябва да се концентрира върху предприятия с по-висока степен на риск.
Членовете на транспортната комисия поискаха страните-членки да определят санкции срещу товародатели, спедитори, страни по договора и подизпълнители, които знаят или трябва да знаят, че превозвачите нарушават правилата.
Поради нарастващия брой предприятия, използващи само лекотоварни автомобили, евродепутатите предлагат превозвачите, използващи превозни средства над 2,4 т за международни превози, също да спазват правилата за трайно установяване, каботаж и време на управление и почивки, за да се избегнат възможни вратички за заобикалянето им.
Предприятия „пощенски кутии“:
За справяне с феномена предприятия-пощенски кутии измененията на условията за установяване на транспортните фирми изискват техният бизнес да има “действително и постоянно присъствие” в страната-членка, в която те са регистрирани, и определят критерии за оценка на това изискване. Те включват честота на товарене и разтоварване в страната на регистрация и достатъчен брой паркоместа за техните превозни средства.
Страните-членки трябва да проверяват редовно дали предприятията изпълняват изискванията за установяване; националните регистри на транспортните предприятия трябва да бъдат свързани помежду си, а страните-членки трябва да отговарят на запитвания в определени срокове, за да се подобрят разследванията.
Ограничения на времето за каботаж:
Членовете на транспортната комисия на ЕП предлагат каботажните превози да бъдат разрешени в страна, в която е извършена международна доставка, или в съседна страна по обратния път към страната на регистрация на превозвача, за общо 7 дни.
В рамките на 7-дневния период каботажните превози в една страна-членка се ограничават до 48 часа, за да се предотврати извършването им на систематична основа, което изкривява националните пазари.
Каботаж няма да бъде разрешен в същата страна преди да изминат 72 часа след връщането на товарния автомобил до страната, в която е регистриран.
Условия за почивка на водачите и гъвкавост за превозвачите:
Проектът на правила изисква седмичната почивка (почивката, която се изисква да бъде ползвана след всеки 6 дни работа) да бъде ползвана в помещение, предоставено от предприятието, или в кабината на товарния автомобил, но само когато е паркиран на специализиран паркинг с необходимите условия и сигурност. Евродепутатите приеха подробен списък с условия (напр. оборудване за готвене, санитарно оборудване, безжичен интернет) и характеристики за сигурност, които трябва да имат тези специализирани паркинги.
Когато придружават товарен автомобил на ферибот или влак, водачите трябва да имат достъп до спална кабина, легло или кушетка за ползване на дневната почивка. Когато ползват седмична почивка при такива обстоятелства, те трябва да имат задължително достъп до спална кабина.
С цел да съкратят дългите периоди на пътя проектоправилата предвиждат работата да бъде организирана така, че да даде възможност на водачите да ползват една седмична почивка у дома или на друго място по избор на водача преди края на всеки период от 3 последователни седмици работа. Ако водачите изберат да си отидат у дома, това трябва да стане за сметка на предприятието.
За гладкото протичане на превозите се предвижда по-голяма гъвкавост при ползването на седмичната почивка, доколкото това се компенсира с еквивалентен период на почивка по-късно. Предлага се също на водачите да се разреши да превишават допустимото време на управление с 2 часа, за да се върнат в експлоатационната база на предприятието, при условие че това допълнително се компенсира със съответното време за почивка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Христов, превозвач: Реалисти сме за мобилния пакет, но е рано да пируваме

Христо Христов, превозвач: Реалисти сме за мобилния пакет, но е рано да пируваме

5 Юни 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. Реалисти сме за мобилния пакет,но е рано да пируваме. Това каза превозвачът Христо Христов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Реалисти сме и е рано да пируваме от това, тъй като свършеното до момента е само първата крачка. Тя наистина е много важна. Оттук нататък това, което излиза по пресата ще се разбере през следващите дни точно как е записано“, поясни Христов. Той призова политиците да се обединят в подкрепата за превозвачите. На въпрос дали остават в сила готовността на превозвачите за протести, той поясни, че те са готови да реагират.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Има текстове, които не удовлетворяват на 100% позицията ни по мобилния пакет, но си спечелихме страшно много време, с което да решим проблема

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Има текстове, които не удовлетворяват на 100% позицията ни по мобилния пакет, но си спечелихме страшно много време, с което да решим проблема

5 Юни 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Има текстове, които не удовлетворяват на 100% позицията ни по мобилния пакет, но си спечелихме страшно много време, с което да решим проблема. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на брифинг в Народното събрание във връзка с мобилния пакет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него, ако не са били усилията на премиера Бойко Борисов и на министър Московски, сме щели да говорим, колко голям е проблема и колко са щетите. По думите му има спорни текстове от 400 страници. „Спечелихме си повече от година и половина, за да намерим компромис там. Ако бяхме загубили от септември вече щяхме да говорим за това, кога започваме да ги изпълняваме, кога българските фирми трябваше да наемат още три отдела счетоводители, за да следят законодателството на още 27 държави-членки“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: В текстовете на мобилния пакет отхвърлихме изискването българските превозвачи да връщат шофьор в България на всеки 3 седмици

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: В текстовете на мобилния пакет отхвърлихме изискването българските превозвачи да връщат шофьор в България на всеки 3 седмици

5 Юни 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. В текстовете на мобилния пакет одобрихме, че отпада изискването българските превозвачи да да връщат шофьор в България на всеки 3 седмици. Това каза евродепутатът от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков по време на брифинг в Народното събрание във връзка с пакет "Мобилност", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Черно на бяло отпадна тоталната забрана за използване на кабините за почивка. Черно на бяло отпадна, че всички шофьори, заети в международния транспорт, извършващи транзит, не попадат в обхвата на директивата за командировани работници. Какво още тябваше да бъде направено“, заяви Новаков. „Съжалявам, че с хляба на тези хора се заиграват по този грозен начин. Все още дори не сме получили официалния документ от парламента за това какво е останало, а вече разбираме, че той бил провал. Още преди да гласуваме бях шокиран и поразен, че г-жа Нинова и излязла и казала, че това нещо е катастрофа и казала, че трябва да бъде блокирано“, поясни Новаков. По думите му направеното до момента е подвиг. „Преди няколко часа кацнах в София след вчерашното гласуване в ЕП по пакета "Мобилност". Разбирам, че тези няколко часа един стратегически български повод да бъде подложен под съмнение“, каза Новаков. По думите му е положено съмнение как българската дипломация е направен пробив.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Димитров, собственик транспортна фирма: Борбата със закона „Макрон“ е започнала, но все още е в много ранен етап, за да се правят изводи

Тодор Димитров, собственик транспортна фирма: Борбата със закона „Макрон“ е започнала, но все още е в много ранен етап, за да се правят изводи

5 Юни 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Една част от борбата със закона „Макрон“ е започнала, но все още е в много ранен етап, за да се правят изводи. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Тодор Димитров, собственик транспортна фирма в Бургас. „Очакваме да се гласува законът. Предстои да се премине през няколко комисии, обсъждане в Европарламента, да се гласува и след това да се прилага. Това е правилната посока. До момента това, което е прието, ни устройва. По думи на Димитров българските превозвачи отново са готови за протести, които ще бъдат много по-мащабни от вече проведените.
„Всички наши искания за промяна на закона „Макрон“ са подкрепени с доказателства и аргументи“, посочи също Тодор Димитров. „Ние не искаме нещо, което да не може да се изпълни. Евродепутатът се качи в камиона като шофьор и видя, че това на практика не е приложимо“, каза още Димитров. По думите му основните проблеми са с водачите, на които са ограбвани камионите по паркингите и застрахователите не поемат нищо. „Тепърва трябва да се изгражда инфраструктура в Еврозоната“, допълни още Димитров.
Той заяви, че когато има дебати и разбиране от двете страни, винаги ще се намери компромисно решение, което да бъде разумно. „Те искат от нашите работници да се прибират след определено време. Никой няма вързан вътре в кабината със белезници. Шофьорът се е качил по собствена воля да работи. Има някои, които искат да работят по един месец, други желаят да работят по два месеца, други - по три месеца. Всеки сам избира за колко време ще бъде командирован. Това се договаря при самото качване на водача в Европа“, допълни още Димитров. По думите му всеки от шофьорите решава кога да си планува семейната почивка. „Камионите са оборудвани със всичко необходимо за едно пребиваване. Те са като кемпери. Има абсолютно всички условия нормални за живот. Повечето не желаят да нощуват на хотел“, добави Димитров.
Янислава КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачите: Напредъкът е малък, борбата продължава (ОБЗОР)

Превозвачите: Напредъкът е малък, борбата продължава (ОБЗОР)

5 Юни 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Ден след като Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли част от текстовете на пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи, отзивите в България са противоречи заради разнопосочната на моменти информация.
В понеделник, преди гласуването, превозвачите заявиха готовност да инициират референдум ако промените бъдат приети. След гласуването на текстовете първата реакция бе - победа за българските превозвачи. Във вторник гласовете, които се чуваха звучаха по-скоро така - напредък има, но е малък, затова борбата продължава.
Процедурата засега е само в начална фаза. Предстои тя да мине през още няколко етапа.
Информацията, която достигна до медиите в понеделник, разпространена от български евродепутати гласеше:
Евродепутатът Андрей Новаков даде интервю за пресслужбата на Групата на ЕНП в ЕП, в което обясни „след гласуването е отпаднала тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка, отпаднало е и изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, както и намерението на Комисията международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници – тоест, на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка, да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство“.
По-късно същия ден от пресофиса на евродепутата Петър Курумбашев предоставиха обобщени резултати от гласуването по първата част на Пакета за мобилност в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП: Директивата относно командироването на работници да не се прилага по отношение на международния транспорт и транзита, но за сметка на това да се прилага по отношение на каботажа и комбинирания транспорт в частта, в която имаме сухопътен транспорт; По отношение на ползването на почивката в кабината - водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината, освен ако не са паркирани на сертифицирани зони за паркиране, които ще трябва да отговарят на дълъг списък с условия като брой тоалетни, душове, пейки за отдих, други санитарни и хигиенни условия, които следва да бъдат съобразени с пола (gender friendly); Седмичната и намалената седмична почивка ще трябва да се ползва в хотел или на място, осигурено от работодателя; Компенсацията за намалената седмична почивка ще се ползва задължително преди изтичането на третата седмица, но няма да бъде задължително водача да се прибира вкъщи, а може след предварително подадена декларация до работодателя да избере да ползва почивката си на друго място; От друга страна, Комисията по транспорт и туризъм прие като задължение на всеки три седмици превозното средство да има поне едно натоварване и едно разтоварване в държавата членка на регистрация; По отношение на правилата за осъществяване на каботажа - разрешен е в рамките на 7 дни от последното разтоварване в приемащата държава членка в хода на входящ международен превоз, при условие че престоя в тази държава-членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази държава членка.
По темата Агенция „Фокус“ потърси представители на транспортния бранш:
Като път към ада, постлан с добри намерения, определи гласуваните текстове в пакет „Мобилност“ Красимир Лалов – зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. „Поне от тази информация, която получихме и идва от евродепутата Петър Курумбашев, се оказва, че дори това е по-тежкият вариант, отколкото това, срещу което протестирахме. В протеста ни нашите шофьори трябваше да се прибират на три седмици, но сега се оказва, че нашите камиони трябва да се прибират на 15 дни, което е две седмици. Незнайно защо камионът трябва да се прибира, защото той нито има роднини, нито деца, за да си почива при тях, нито има социална отговорност“, коментира Лалов. Според него това е най-страшният удар, по-страшен от този, който преди това е бил. „Има един куп други недомислия, за които човек се чуди защо официално не е пусната цялата стенограма от това гласуване и от изказванията, се казва, че ние сме победили в една битка, но все още не сме спечелили войната. Това за жалост не е точно така, не ми е ясно това пиар ли е, или неразбиране на проблема. Това, което се е служило, не може да се каже, че въобще е победа в каквото и да е“, допълни той. Лалов заяви, че ще бъде подготвен национален протест срещу гласуваните текстове. „Ние конкретно ще се разграничим и Камарата на българските превозвачи от Пловдив, поради простата причина, че не срещу това сме се борили, за да стане нещо по-лошо, а да изградим и направим нещо по-добро за българските превозвачи“, коментира Лалов. Той уточни, че може би ще направят една национална среща и ще подготвят национален протест. „Защото дефакто и деюре някой или не казва истината, или заблуждават общественото мнение. Ако трябва да се прави нещо, то ще трябва да се направи културно и нормално. Когато те излъжат, тогава културата отива на втори план. Винаги бих желал в българското общество да се говори честно и открито, колкото и да е болезнено“, каза още Красимир Лалов.
Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) заяви, че не бързат да се радват за гласуваните текстове. Димитров уточни, че до момента информацията е много разнопосочна. „В никакъв случай не мисля, че това е победа. „Има някакъв напредък във връзка със спането на борда на превозното средство, тоест когато е на паркинг, който отговаря на един куб изисквания. В такъв случай водачът може да спи на превозното средство. Обаче ние не знаем да има такива паркинги“, заяви Димитър Димитров. Той уточни, че желанието е било докато не бъдат изградени тези паркинги в конкретна държава-членка на всеки 100 км, както е посочил европейският комисар отговарящ за транспорта Виолета Булц, да не може държавата членка да прилага това изискване. „Тоест водачите да могат да спят в превозното средство. А в конкретния случай, ако няма такива паркинги сме длъжни да спим в хотели. Оставяме камиона, не е ясно на кой несигурен паркинг“, допълни той.
Димитров поясни, че има напредък относно най-голямото притеснение на превозвачите - изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи. „Но се появява една нова точка, която гласи, че третата седмица трябва да има едно товарене и разтоварване в територията на страната по регистрация. Това за нас е много по-лошо отколкото прибирането на водача у дома. Прибирането на водача може да стане с автобус, с лека кола, дори с камиона, който е празен или с някакъв товар. В случая какво казват – водачът може да не се прибира, тоест оставяме го в Европа, но превозното средство трябва да го приберем с товар до страната на регистрация и трябва да излезе с товар“, коментира Димитър Димитров и допълни, че се получава така, че дори не може превозното средство да се прибере празно. „Става така, че на база нашия внос и износ може да се окаже, че един камион ще чака с месеци докато намери товар за България и от България, или ще извършва превозите от себестойност само и само да отговори на това изискване“, каза още Димитър Димитров. „ Когато имаме пълната информация ще може да кажем да, устройвани или не, не ни. Към момента – удовлетворили са нашите искания, но са вкарали някои нови, които много повече ни утежняват отколкото предните. Това е информацията, с която разполагаме към момента. На тази база определено не сме доволни“, допълни Димитров.
Според превозвача Петко Ангелов новите промени в пакет „Мобилност“ влошават условията за българския транспортен бранш. По думите му става дума или за недоразумение, или за измислица на европейските чиновници. Той уточни, че реакция от страна на превозвачите ще бъде предприета, след като стане ясно какво точно се е случило. „Мисля, че евродепутатите са подвели премиера Бойко Борисов, казвайки, че сме постигнали победа. В момента сме в по-лоша ситуация от преди, защото предишният вариант беше, че шофьорите се прибират на 3 седмици, а камионите остават, докато сега камионите трябва да се прибират на 3 седмици с товар до България и да излизат с товар. Това е измислица на чиновниците, която е много лоша за нас. В първия момент и ние недоумявахме какво се случва, тъй като очаквахме, че с приетата декларация за шофьорите ситуацията ще се подобри, а сега излиза, че с новия вариант, дори и камионът да се прибере празен, не се признава, че се е прибрал“, обясни превозвачът. Петко Ангелов допълни, че предстои всички браншови организации да напишат открито писмо и декларация с искане за разяснение и водене на преговори наново.
Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира за Радио „Фокус“, че преждевременните празненства за пакета „Мобилност“ са излишни, тъй като битката тепърва предстои. По думите му въпреки добрите новини има множество нюанси, дори в приетите точки, които тепърва ще будят съмнение. „Самото предложение за плана „Макрон“ беше показателен пример за двойния стандарт, прилаган към страни от Източна Европа", добави той. „Отпадна текстът, който задължаваше водачите да се прибират по родните си места на 21 дни, но само ако предварително уведомят къде ще почиват на 21-вия ден и то две седмици предварително. Това отново създава затруднения, защото водачът така трябва да си планира транспорта, за да каже къде ще бъде, което за транспорта е дълъг срок и ще бъде трудно. Има още една уловка - в третия документ от пакета се гласува връщането задължението на превозното средство да товари или разтоварва поне веднъж на 21 дни в държавата, в която е регистрирано. Това по същество означава връщане на камиона - дали ще е водачът или превозното средство е едно и също“, обясни той. „Вчерашното гласуване е добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала от прокарване на идеите си", обясни Ангел Джамбазки. „Краят на казуса вероятно ще стане ясен през есента", прогнозира евродепутатът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Ангелов, превозвач: Новите промени в пакет „Мобилност“ влошават условията за българските превозвачи

Петко Ангелов, превозвач: Новите промени в пакет „Мобилност“ влошават условията за българските превозвачи

5 Юни 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Новите промени в пакет „Мобилност“ влошават условията за българските превозвачи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ превозвачът Петко Ангелов. По думите му става дума или за недоразумение, или за измислица на европейските чиновници. Той уточни, че реакция от страна на превозвачите ще бъде предприета, след като стане ясно какво точно се е случило.
„Мисля, че евродепутатите са подвели премиера Бойко Борисов, казвайки, че сме постигнали победа. В момента сме в по-лоша ситуация от преди, защото предишният вариант беше, че шофьорите се прибират на 3 седмици, а камионите остават, докато сега камионите трябва да се прибират на 3 седмици с товар до България и да излизат с товар. Това е измислица на чиновниците, която е много лоша за нас. В първия момент и ние недоумявахме какво се случва, тъй като очаквахме, че с приетата декларация за шофьорите ситуацията ще се подобри, а сега излиза, че с новия вариант, дори и камионът да се прибере празен, не се признава, че се е прибрал“, обясни превозвачът. Петко Ангелов допълни, че предстои всички браншови организации да напишат открито писмо и декларация с искане за разяснение и водене на преговори наново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, КАПБ: Не бързаме да се радваме за гласуваните текстове в пакет „Мобилност“, в никакъв случай не мисля, че това е победа

Димитър Димитров, КАПБ: Не бързаме да се радваме за гласуваните текстове в пакет „Мобилност“, в никакъв случай не мисля, че това е победа

5 Юни 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Не бързаме да се радваме за гласуваните текстове в пакет „Мобилност“, в никакъв случай не мисля, че това е победа. Това каза за Агенция „Фокус“ Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) във връзка с вчерашното решение на Комисията по транспорт в ЕП относно пакета „Мобилност“. Димитров уточни, че до момента информацията е много разнопосочна. Разчитаме на българските представители, които са били на гласуването. Информацията, която получаваме малко се разминава. В действителност е отпаднало изискването за командироване съгласно Директивата. Има някакъв напредък във връзка със спането на борда на превозното средство, тоест когато е на паркинг, който отговаря на един куб изисквания. В такъв случай водачът може да спи на превозното средство. Обаче ние не знаме да има такива паркинги“, заяви Димитър Димитров. Той уточни, че желанието е било докато не бъдат изградени тези паркинги в конкретна държава-членка на всеки 100 км, както е посочил европейският комисар отговарящ за транспорта Виолета Булц, да не може държавата членка да прилага това изискване. „Тоест водачите да могат да спят в превозното средство. А в конкретния случай, ако няма такива паркинги сме длъжни да спим в хотели. Оставяме камиона, не е ясно на кой несигурен паркинг“, допълни той.
Димитров поясни, че има напредък относно най-голямото притеснение на превозвачите - изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи. „Но се появява една нова точка, която гласи, че третата седмица трябва да има едно товарене и разтоварване в територията на страната по регистрация. Това за нас е много по-лошо отколкото прибирането на водача у дома. Прибирането на водача може да стане с автобус, с лека кола, дори с камиона, който е празен или с някакъв товар. В случая какво казват – водачът може да не се прибира, тоест оставяме го в Европа, но превозното средство трябва да го приберем с товар до страната на регистрация и трябва да излезе с товар“, коментира Димитър Димитров и допълни, че се получава така, че дори не може превозното средство да се прибере празно. „Става така, че на база нашия внос и износ може да се окаже, че един камион ще чака с месеци докато намери товар за България и от България, или ще извършва превозите от себестойност само и само да отговори на това изискване“, каза още Димитър Димитров. „Информацията не е окончателна, въздържаме се от крайни изказвания. Когато имаме пълната информация ще може да кажем да, устройвани или не, не ни. Към момента – удовлетворили са нашите искания, но са вкарали някои нови, които много повече ни утежняват отколкото предните. Изчакваме, защото може да се окаже, че са ни подвели или ние не сме разбрали правилно. Не бързаме да се радваме, в никакъв случай не мисля, че това е победа. Може би са ни чули, защото бяхме по-остри и крайни, приели са донякъде нашите доводи, но са вкарали нови неща, които много повече ще ни пречат. Това е информацията, с която разполагаме към момента. На тази база определено не сме доволни“, допълни Димитров.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Ще подготвим национален протест срещу гласуваните текстове в пакет „Мобилност“, защото някой или не казва истината, или заблуждава обществото

Красимир Лалов, превозвач: Ще подготвим национален протест срещу гласуваните текстове в пакет „Мобилност“, защото някой или не казва истината, или заблуждава обществото

5 Юни 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Ще подготвим национален протест срещу гласуваните текстове в пакет „Мобилност“, защото някой или не казва истината, или заблуждава обществото. Това каза за Агенция „Фокус“ Красимир Лалов – зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи, във връзка с отхвърлените вчера от Европейския парламент част от текстовете на пакет „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи. „Не знам дали другите браншови организации ще се разграничат от тези, които посрещнаха на летище „София“ снощи. Ние конкретно ще се разграничим и Камарата на българските превозвачи от Пловдив, поради простата причина, че не срещу това сме се борили, за да стане нещо по-лошо, а да изградим и направим нещо по-добро за българските превозвачи“, коментира Лалов. Той уточни, че може би ще направят една национална среща и ще подготвят национален протест. „Защото дефакто и деюре някой или не казва истината, или заблуждават общественото мнение. Ако трябва да се прави нещо, то ще трябва да се направи културно и нормално. Когато те излъжат, тогава културата отива на втори план. Винаги бих желал в българското общество да се говори честно и открито, колкото и да е болезнено“, каза още Красимир Лалов.
Мариела РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Като път към ада са гласуваните текстове в пакет „Мобилност“  - постлан с добри намерения

Красимир Лалов, превозвач: Като път към ада са гласуваните текстове в пакет „Мобилност“ - постлан с добри намерения

5 Юни 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Като път към ада са гласуваните текстове в пакет „Мобилност“ - постлан с добри намерения. Това каза за Агенция „Фокус“ Красимир Лалов – зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи, във връзка с отхвърлените вчера от Европейския парламент част от текстовете на пакет „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи. „Поне от тази информация, която получихме и идва от евродепутата Петър Курумбашев, се оказва, че дори това е по-тежкият вариант, отколкото това, срещу което протестирахме. В протеста ни нашите шофьори трябваше да се прибират на три седмици, но сега се оказва, че нашите камиони трябва да се прибират на 15 дни, което е две седмици. Незнайно защо камионът трябва да се прибира, защото той нито има роднини, нито деца, за да си почива при тях, нито има социална отговорност“, коментира Лалов. Според него това е най-страшният удар, по-страшен от този, който преди това е бил. „Има един куп други недомислия, за които човек се чуди защо официално не е пусната цялата стенограма от това гласуване и от изказванията, се казва, че ние сме победили в една битка, но все още не сме спечелили войната. Това за жалост не е точно така, не ми е ясно това пиар ли е, или неразбиране на проблема. Това, което се е служило, не може да се каже, че въобще е победа в каквото и да е“, допълни той.
„Например, може да се ползва седмичната почивка на паркинги, на които изискванията за тях, все още не са изградени. Щели да бъдат изградени след 3-4 месеца, но тези паркинги трябва да отговарят на 50 условия, в това число и колко пейки да има на тях. Пита се в задачата камиони от Германия и Белгия, които преминават през България и трябва да правят почивка, на кой наш паркинг трябва биха се спрели, защото такива нямаме. А там изградените паркинги не навсякъде отговарят на някакви условия“, поясни Лалов. По думите му Германия има примерни паркинги, които отговарят, но те като площ и капацитет не могат да поемат дори и трафикът на немските камиони, камо ли на интернационалните. „Всичко е направено като пътя към ада, винаги е постлан с добри намерения, но си остава път към ада“, каза още той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Твърде рано е да бием тъпан по отношение на Пакета за мобилност

Евродепутатът Петър Курумбашев: Твърде рано е да бием тъпан по отношение на Пакета за мобилност

5 Юни 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. „Стратегическият пробив, който бе постигнат при гласуването в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, е Директивата за командироване на работници да не се прилага за международния транспорт. От друга страна, в абсолютно същото изменение се казва, че тази Директива за командироване на работници ще се прилага още от първия ден за каботажа. Т.е. директивата изключва международния транспорт, но за каботажа се прилага от ден 1. Едното е добре за нас, а другото – не.“ Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ по БНР, съобщиха от пресофиса на евродепутата. „Беше гласувано също така, че седмичната и намалената седмична почивка ще трябва да се ползват в хотел или на друго място, осигурено от работодателя. На трето място, беше гласувано, че компенсацията за намалената седмична почивка ще се ползва преди изтичането на третата седмица. Не е вярно, че не са гласувани трите седмици. Но се казва, че не е задължително се ползват вкъщи, а може да се ползват или вкъщи, или на място, посочено от шофьора. За това се борихме дълго време и питахме защо точно тази почивка трябва да се ползва вкъщи и защо не може човекът да отиде някъде на мач, например, или просто да има друг избор“, обясни Курумбашев.
„Беше гласуван един много неприятен текст, при това и в голямо противоречие с описаните досега неща. На всеки три седмици трябва да има поне едно разтоварване и натоварване в държавата членка на регистрация. Което означава, че ако с горния текст почти сме избегнали връщането на шофьора, то с този казваме, че камионът трябва да се връща.
Изискването за връщане на камиона е още по-странно. Ако шофьорът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона защо му е мъчно и защо той трябва да се върне?“
„По отношение на каботажа – гласувано беше той да бъде разрешен в рамките на 7 дни, но пък дефиницията е, че разрешен е в рамките на 7 дни от последното разтоварване в приемащата държава членка в хода на входящ международен превоз, при условие че престоят в тази държава членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази държава членка. Т.е. той не може да стигне до Германия и да извършва там каботаж седем дни, а може да го извършва само на път за вкъщи и то в рамките на 7 дни.
Посланието на западните държави към нас беше: „Каботажът остава за нас, а либерализираме международния транспорт“, поясни Петър Курумбашев.
„В общи линии – големите държави членки казват: „Вие няма да се занимавате с каботаж или ще се занимавате при много ограничени условия. А стратегическият пробив беше по отношение на това Директивата да не се прилага по отношение на международния транспорт и възможността шофьорът да се връща не само у дома, но и на място, посочено или избрано от него.“
По думите на Курумбашев това е само една от стъпките в парламентарната процедура. „Рано е да се бие тъпан. И друг път съм бил свидетел на подобни въздухарски изпълнения, но мачът приключва с последния съдийски сигнал. В момента сме към края на второто полувреме по отношение на парламента“, смята той.
„Време е да се поздравим, защото резултатът в Комисията по транспорт е много по-различен от този в Комисията по заетост и социални въпроси, което е добра индикация. Имаме 3-4 гласувания в наша полза и 3-4, които не са в наша полза. Да видим как ще минат нещата в пленарна зала. В последствие – когато ЕП приеме нещо, той излъчва своята позиция. След това се отива на преговори със Съвета и с Комисията. И тогава в т.нар. триалог се постига компромис между тези три институции. Когато приключи триалогът, можем да кажем, че тези позиции са приети окончателно. Така че е рано да се обявява победа над вражеските сили“, обобщи Курумбашев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Преждевременните празненства за пакета „Мобилност“ са излишни, битката тепърва предстои

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Преждевременните празненства за пакета „Мобилност“ са излишни, битката тепърва предстои

5 Юни 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Преждевременните празненства за пакета „Мобилност“ са излишни, битката тепърва предстои. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по повод отхвърлените спорни точни, които и предизвикаха недоволството на родни превозвачи. По думите му въпреки добрите новини има множество нюанси, дори в приетите точки, които тепърва ще будят съмнение. „Самото предложение за плана „Макрон“ беше показателен пример за двойния стандарт, прилаган към страни от Източна Европа", добави той. „Отпадна текстът, който задължаваше водачите да се прибират по родните си места на 21 дни, но само ако предварително уведомят къде ще почиват на 21-вия ден и то две седмици предварително. Това отново създава затруднения, защото водачът така трябва да си планира транспорта, за да каже къде ще бъде, което за транспорта е дълъг срок и ще бъде трудно. Има още една уловка - в третия документ от пакета се гласува връщането задължението на превозното средство да товари или разтоварва поне веднъж на 21 дни в държавата, в която е регистрирано. Това по същество означава връщане на камиона - дали ще е водачът или превозното средство е едно и също“, обясни той. „Вчерашното гласуване е добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала от прокарване на идеите си", обясни Ангел Джамбазки. „Краят на казуса вероятно ще стане ясен през есента", прогнозира евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обобщени резултати от гласуването по първата част на Пакета за мобилност в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП

Обобщени резултати от гласуването по първата част на Пакета за мобилност в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП

4 Юни 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
София. От пресофиса на евродепутата Петър Курумбашев предоставиха обобщени резултати от гласуването по първата част на Пакета за мобилност в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП:
- Директивата относно командироването на работници да не се прилага по отношение на международния транспорт и транзита, но за сметка на това да се прилага по отношение на каботажа и комбинирания транспорт в частта, в която имаме сухопътен транспорт;
- По отношение на ползването на почивката в кабината - водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината, освен ако не са паркирани на сертифицирани зони за паркиране, които ще трябва да отговарят на дълъг списък с условия като брой тоалетни, душове, пейки за отдих, други санитарни и хигиенни условия, които следва да бъдат съобразени с пола (gender friendly);
Седмичната и намалената седмична почивка ще трябва да се ползва в хотел или на място, осигурено от работодателя;
- Компенсацията за намалената седмична почивка ще се ползва задължително преди изтичането на третата седмица, но няма да бъде задължително водача да се прибира вкъщи, а може след предварително подадена декларация до работодателя да избере да ползва почивката си на друго място.
- От друга страна, Комисията по транспорт и туризъм прие като задължение на всеки три седмици превозното средство да има поне едно натоварване и едно разтоварване в държавата членка на регистрация.
- По отношение на правилата за осъществяване на каботажа - разрешен е в рамките на 7 дни от последното разтоварване в приемащата държава членка в хода на входящ международен превоз, при условие че престоя в тази държава-членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази държава членка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски: Имаме успех за пакета „Мобилност“ на ниво комисия, но крайният резултат едва ли ще стане ясен дори и по време на Австрийското председателство

Министър Ивайло Московски: Имаме успех за пакета „Мобилност“ на ниво комисия, но крайният резултат едва ли ще стане ясен дори и по време на Австрийското председателство

4 Юни 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Имаме пълен успех за пакета „Мобилност“ на ниво комисия, но крайният резултат едва ли ще стане ясен дори и по време на Австрийското председателство. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по повод решението на Комисията по транспорт в Европейския парламент, която отхвърли част от текстовете на пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На днешната Комисия по транспорта изцяло бяха удовлетворени исканията на българската страна, за което благодарим за всички усилия, които положи премиерът Бойко Борисов към своите колеги – премиери на други държави, и в ЕНП. Днес проведохме два пъти среща с превозвачите и категоричната позиция на правителството е в тяхна подкрепа. Благодаря за усилията, които положи и нашият евродепутат Андрей Новаков в преговорите в последните дни за устойчивото прилагане на нашите предложения в Транспортната комисия“, каза още министър Московски.
Той посочи и темите, с които българската страна не беше съгласна. „На първо място с това, на три седмици водачите да се прибират вкъщи. На второ място, изцяло отпадат ангажиментите за заплащане на командировъчни такива, каквито са в съответните държави в Европа за сектор „Транспорт“ – дали той ще е международен или транзитен, няма значение. Отпада тоталната забрана за спане в кабините на камионите при положение, че камионът е паркирал на място с видеонаблюдение, което означава, че могат да бъдат използвани места на бензиностанции, което устройва нашите превозвачи. И на трето място – темата за каботажа. Нашите предложения бяха за три дни гратисен период преди да започне да бъде калкулиране като каботаж – там е постигнато споразумение за 48 часа, което също устройва нашите превозвачи. Така че за момента на ниво Транспортна комисия преди да влезе в пленарна зала имаме пълен успех в предложенията, които сме подали и са съгласувани с транспортния бранш“, обясни Московски и посочи, че предстои съвет, на който ще бъде докладвано моментното състояние на казуса и ще се чака крайният резултат в пленарна зала. „Но това според мен няма да стане дори по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. Ако темата трябва да бъде гласувана тогава, означава, че трябва да бъде свикван извънреден съвет на министрите на транспорта, което не вярвам да се случи. Ние имаме готовност да реагираме“, коментира транспортният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Решението на ЕП за пакета „Мобилност“ не е повод за фанфари, а показа, че всичко може да се случи чрез диалог, компромис и без да повишаваме тон

Премиерът Бойко Борисов: Решението на ЕП за пакета „Мобилност“ не е повод за фанфари, а показа, че всичко може да се случи чрез диалог, компромис и без да повишаваме тон

4 Юни 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Решението на Европейския парламент за пакета „Мобилност“ не е повод за фанфари, а показа, че всичко може да се случи чрез диалог, компромис и без да повишаваме тон. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод решението на Комисията по транспорт в Европейския парламент, която отхвърли част от текстовете на пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Не съм съгласен с тезата, че сме победили президента Еманюел Макрон. Защото когато бяха в София до 2 часа през нощта с канцлера Меркел и с президента Макрон сме обсъждали с него точка по точка пакета за мобилност. Така че в нашето европейско семейство нещата не се получават с чукане по масата и с изхвърляне какво ще стане, и какво няма да стане“, каза още той и посочи, че начинът, по който се гарантира успех, това е диалогът, убеждението, работата – в случая всички европейски депутати положиха усили да привлекат максимално много хора, които да ни подкрепят в Комисията.
„Днешното решение не е повод за фанфари и да викаме "победа", а е повод да покажем, че всичко може да се случи чрез диалог, компромис и без да повишаваме тон. Със същия диалог успяхме за кохезионната политика за България да постигнем с 8% повече в следващия бюджет. А други държави, които малко по-силово мислеха, че ще го постигнат, имат с 25% по-малко за следващия период. За момента нещата се случват по най-добрия начин за България точно чрез убежденията и диалога. Защото иначе не се случват. Ако някой си мисли, че може да пребори Франция, Германия, Австрия, Холандия заедно, значи е наивник на средна възраст. Самият президент Макрон каза, че нашите работници трябва да живеят в по-човешки условия. Нужно ли е да напуснеш държавата и да си хулиш правителството? Не знам такава европейска практика има ли“, коментира още Борисов.
„Относно хората от Вишеградската четворка – аз съм работил, работил, идвали са в България много пъти и някои от тях са ми приятели дори. Но всяка държава си е на своя крак – ние сме били на Изток и знаем какво е било. В случая искаме да влизаме в чакалня за Еврозона, Шенген. Малко повече такт трябва за тези, които дават парите в Европа – никой не ти е длъжен да ти дава милиарди. Я си представете сега, да кажат, че понеже България, Гърция и Румъния са най-добре на Балканите да извадят и да дадат по няколко милиарда за Черна гора, за Скопие, за Тирана“, каза още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по транспорт в ЕП отхвърли част от текстовете на пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи

Комисията по транспорт в ЕП отхвърли част от текстовете на пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи

4 Юни 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли част от текстовете на пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи.
От ПП ГЕРБ съобщиха, че евродепутатът Андрей Новаков е единственият български евродепутат, който е имал право да гласува на заседанието на Комисията и е един от авторите на одобрените поправки. „Това, което според мен най-пълно обрисува случилото се в Kомисията по транспорт днес, е абсолютна и безусловна капитулация на Пакета “Макрон” и пълна победа за българската позиция тук“, коментира Новаков пред пресслужбата на ЕНП в ЕП. Той обясни, че е отпаднала тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка, отпаднало е и изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, както и намерението на Комисията международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници – тоест, на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка, да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство.
„Това е много силен сигнал и към Съвета на министрите, и към Европейската комисия за това какво мислят единствените пряко избрани от хората служители в институциите на Европейския съюз. Така че очаквам това, което гласувахме днес на комисия, да бъде финалното решение“, каза още Новаков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Апелираме към българските политици да впрегнат всичките си усилия да защитят един реално работещ бранш в икономика

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Апелираме към българските политици да впрегнат всичките си усилия да защитят един реално работещ бранш в икономика

4 Юни 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Апелираме към българските политици да впрегнат всичките си усилия и енергия да защитят един реално работещ бранш в икономика. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с пакета "Мобилност". Той поясни, че каквито и мерки да се предприема в защитата националния интерес, превозвачите ще ги адмирират.
„Тръгнахме да готвим и предложихме компромисни текстове, които не нарушават основната според нашите западноевропейски колеги концепция на мобилния пакет, но наблюдаваме нещо съвсем различно. Въпреки че те декларират, че трябва да се търси компромис, отстояват своето мнение без дори да могат да отговорят на съвсем простички въпроси като защо се прави това нещо и как ще сработи. Все още няма ясни правила по какъв начин ще се осъществява и контролът върху този мобилен пакет. Ние сме изумени от това, че ЕК предлага един законодателен акт, без тя самата да е наясно по какъв начин той ще бъде прилаган“, каза Арабаджиев. Той изрази надежда все пак да има и разумни политици в европарламента, които не са в източната част на Европа.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.