НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Крайният срок за процеса по Брезкит е октомври 2018 г. (ОБЗОР)

Крайният срок за процеса по Брезкит е октомври 2018 г. (ОБЗОР)

19 Юни 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. Крайният срок, в който трябва да се затворят всички текстове по споразумението за Брекзит, е октомври 2018 г. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя обясни, че в началото на следващата година това споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента във Великобритания и одобрено от Европейския парламент. По думите ѝ остават да се договорят още 25 % по споразумението, като най-спорна точка е въпросът за Ирландия и Северна Ирландия. Министърът отчете, че Брезкит означава напускане на над 750 договора и споразумения от страна на Великобритания. Тя поясни, че 90% от споразуменията на страната ни с Великобритания са отпреди 1989 г. Според Захариева е важно административните процедури за гражданите на ЕС, които са решили да живеят във Великобритания след Брезкит, да не бъдат тежки, скъпи и бюрократични.
Захариева бе част от дискусия на тема „Въздействието на Брекзит върху България – Какво ще се промени и какво ще остане същото“. В дискусията се включиха още посланикът на Великобритания в България н. пр. Ема Хопкинс и Ивайло Калфин от Българската чийвнинг асоциация. Ема Хопкинс заяви, че вече 75% от споразумението за Брезкит е договорено и остават още 25% от него. Тя изрази надежда до октомври дебатите да бъдат затворени. Ивайло Калфин пък изрази надежда процесът по Брезкит да завърши добре и за ЕС, и за Великобритания. Калфин посочи, че няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланик Ема Хопкинс: 75% от споразумението за Брезкит е договорено

Посланик Ема Хопкинс: 75% от споразумението за Брезкит е договорено

19 Юни 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. 75 % от споразумението за Брезкит е договорено и остават още 25 % от него. Това каза Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия в България по време на дискусия на тема „Въздействието на Брекзит върху България – какво ще се промени и какво ще остане същото“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надеждата е да можем до октомври да затворим тези дебати“, каза Н. Пр. Хопкинс. По отношение на периода на преход, тя посочи, че бизнесът иска да планира, да няма промени в нормативните уредби. „Ние предлагаме този преход, който за щастие вече е договорен и ще продължи до 2020“, коментира Н. Пр. Хопкинс.
По думите на посланика Великобритания е представила сериозни опции и варианти по отношение на темата за сигурността и съдебната дейност.
„Предложихме едно генерално споразумение, което да поддържа нашето сътрудничеств“, допълни посланикът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Важно е да се запази безвизовото пътуване на граждани на ЕС във Великобритания

Министър Екатерина Захариева: Важно е да се запази безвизовото пътуване на граждани на ЕС във Великобритания

19 Юни 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да се запази безвизовото пътуване на граждани на ЕС във Великобритания. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия на тема „Въздействието на Брекзит върху България – какво ще се промени и какво ще остане същото“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Захариева е важно административните процедурите за гражданите на ЕС, които са решили да живеят във Великобритания след Брезкит, да не бъдат тежки, скъпи и бюрократични. Министър Захариева коментира, че от българска страна се търси облекчени процедури и за британците, живеещи в ЕС.
„Европейските лидери през март месец се съгласиха, че наистина искат много близки търговски отношения с Великобритания - без квоти, мита и излишни тежести. Преговорите са двустранен процес. Същото желание и позиция се чу от страна на Великобритания, но предстои текстовете да се договорят и да се види дали това ще се материализира в съответно споразумение“, посочи Захариева. Тя поясни, че отношенията между Великобритания и ЕС не бива да се изчерпват до търговски договор. „Считаме, че е много важно да запазим на първо място близките отношения и стратегическото партньорство по отношение на сигурността, отбраната и външната политика. Изключително важно е какво ще се договори по отношение на трудовата мобилност“, поясни министърът. „Аз съм убедена, че ще намерим формулата, при която да запазим Великобритания като най-близкия партньор на ЕС. Бих казала, че в това не толкова позитивно решение, видях нещо позитивно“, каза тя и уточни, че всички са видели след Брекзит, че европейският проект не е необратим процес и трябва да се грижим за него и да се пази.
По темата за българското председателство, министър Захариева отбеляза, че фактът, че получаваме поздравления от двата преговорни екипи по Брезкит, е показателен, че страната ни си е свършила работата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: Няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС

Ивайло Калфин: Няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС

19 Юни 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС. Това каза Ивайло Калфин от Българска Чийвнинг асоциация (БЧА) и специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер по време на дискусия на тема „Въздействието на Брекзит върху България – какво ще се промени и какво ще остане същото“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Калфин поясни, че идеята на дискусията е да се държи тази връзка не само между Великобритания и България, но общо взето да се следят процесите, които се случват и у нас, и в Обединеното кралство, особено темата, свързана напускането на ЕС от Великобритания.
Калфин изрази надежда този процес да завърши добре и за двете страни. Според него ще има по-дълбок разговор от това какво очакваме и какви са различните сценарии на Брекзит. „Лично си мисля, че няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС - това е абсурдно“, посочи Калфин. Според него по много от сферите отношенията ни с Великобритания ще продължат, въпросът е да се намери формулата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита дискусия на тема: „Въздействието на Брекзит върху България – Какво ще се промени и какво ще остане същото“

В СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита дискусия на тема: „Въздействието на Брекзит върху България – Какво ще се промени и какво ще остане същото“

19 Юни 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в Аула Магна на ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита дискусия на тема „Въздействието на Брекзит върху България – Какво ще се промени и какво ще остане същото“, съобщиха от Българска търговско-промишлена палата. В дискусията ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Н.Пр. г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия в България, г-н Ивайло Калфин, специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, председателят на БТПП Цветан Симеонов, представители на бизнеса и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.