НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: САЩ изместиха Германия като страна с най-много кандидати за убежище

Politico: САЩ изместиха Германия като страна с най-много кандидати за убежище

19 Юни 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Женева. Докато регистрираните молби за убежище в някои държави в Европа намаляват, то в Северна Америка те продължават да се увеличават – Германия бе изместена от САЩ като страна, която е получила най-голям брой молби за закрила, съобщава електронното издание Politico в европейската си редакция, като уточнява, че съответните данни са представени от ООН.
Доклад, публикуван във вторник от Агенцията за бежанците на ООН, показва, че в периода между 2016 г. и 2017 г. броят на новите, индивидуални кандидати за убежище в Германия е паднал драстично от 722,400 до 198,300, или със 73%.
Междувременно в САЩ се наблюдава почти 27% увеличение на новите заявки в рамките на една година, достигайки до 331 700 молби през 2017 г. Така за първи път от 2012 г. насам САЩ застанаха начело в своеобразната класация за страните, в които се подават най-голям брой молби за закрила.
Рязкото понижение на броя на новите кандидати за убежище в Германия се дължи на затварянето на маршрута през Балканите, който бе използван интензивно в пика на кризата от 2015 г., както и на споразумението, постигнато между Брюксел и Анкара през март 2016 г.
Но миналата година все повече хора от части на Южна и Централна Америка „предприеха опасното пътуване на север, за да търсят убежище в Мексико и САЩ ", се казва в доклада на Върховния комисариат на ООН за бежанците.
В световен мащаб за пета поредна година се регистрират рекорден брой разселени лица, включително 25,4 млн. бежанци и 40 млн. вътрешно разселени лица.
„Намираме се в повратна точка, в която успехът в управлението на насилственото разселване в глобален мащаб изисква нов и много по-всеобхватен подход, така че страните и общностите да не бъдат оставени да се занимават сами с проблема", предупреди Върховния комисар за бежанците Филипо Гранди в изявление.
Турция продължава да бъде държавата, която е приела най-голям брой бежанци – общо 3,5 млн. души, основно сирийци. Ливан има най-голям брой бежанци спрямо своето население: 164 бежанци на 1000 жители.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.