НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: В края на септември или началото на октомври ще открием участъка на АМ „Струма“ до Сандански

Премиерът Бойко Борисов: В края на септември или началото на октомври ще открием участъка на АМ „Струма“ до Сандански

7 Август 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Ловеч. В края на септември или началото на октомври ще открием участъка на АМ „Струма“ до Сандански - осем месеца предсрочно. Това каза премиерът Бойко Борисов след проверка на строителството на автомагистрала автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Другите отсечки в момента се строят, работят, търгуват. Остана последната част – търговете за Кресна“, допълни той.
На въпрос какво ще е решението за отсечките с археологическите разкопки, премиерът Борисов отговори: „Каквото решат. Ако не, ще завием вляво и ще върви през старото трасе през Благоевград по двулентовия път. Ако някой иска да извади и да даде 80-100 млн. допълнително. Заради този 1 км. ще обикаля. Ние им предлагаме да направим музеи, да разкопаем нагоре целия баир, обаче е пълно със специалисти в България“, заяви той. „За това ви доведох – да видите българите, които са в камионите, в багерите, във валяците – те са герои също. Това прави БВП – това ще доведе повече бизнес и туристи. В Габрово, Севлиевско заводите растат един след един. На 19 септември ще бъдат открити няколко завода, а единият тунел на Шипка вече е готов с обхода. Немски, италиански, австрийски инвеститори първо питаха дали ще има магистрала до там“, допълни Борисов. Премиерът

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протест под надслов „Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата на Общината

Благоевград: Протест под надслов „Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата на Общината

7 Юли 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Протест под надслов „Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата на Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Гражданското си недоволство изразиха около 30 души. Полицейското присъствие в района на протеста бе засилено. Лазар Андреев, който е част от инициативен комитет от граждани на Благоевград, обединили се в подкрепа и за запазване на мястото на римската вила, открита по трасето на автомагистрала „Струма“ – ЛОТ 3.1, коментира, че протестиращите не са против изграждането на автомагистралата, но за тях е важно археологическите открития да не бъдат разрушени. „Важно е да се знае, че освен запазване на археологическите находки, то нашето искане е обектът да се социализира, да се направи необходимата инфраструктура, за да може той да се използва за създаването на предпоставки за развитието на икономиката, привличайки повече туристи. Ние искаме обектът да не остава просто като голи камъни, които след петия дъжд или сняг да се разруши, а да се направи цялостна концепция за развитието на археологическите находки“, каза още Андреев.
Той добави, че във вторник тази седмица, протестиращите са били на среща заедно с инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ към БАН, експерти и археолози, на която е било обсъдено бъдещето на обекта. Андреев благодари за инициативността от страна на инж. Атанасов за провеждането на срещата и изрази задоволството си от нещата, които са били коментирани на нея. „По време на срещата говорихме за това какво трябва да се случи на обекта, за да може нещата да се стекат по най-добрия начин, тоест да удовлетворят нашите желания, да видим къде ще намерим допирна точка между това което може да стане, което те искат и това което ние искаме“, коментира Андреев.
Той заяви, че за протестиращите най-добрият вариант е разкопките да бъдат запазени на 100 %, а обектът да се социализира, за да може туризма да се развива. „За нас варианта или разкопки или магистрала не е успешния, не е варианта, който ние искаме. Защо трябва да се противопоставя един проект, който е с национално значение, с един археологически обект, който ще спомогне за развитието на региона?“, подчерта Андреев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: До 20 юли ще приключат археологичеките проучвания на АМ "Струма" край село Покровник, експертна комисия към Министерство на културата ще реши бъдещето на обекта

АПИ: До 20 юли ще приключат археологичеките проучвания на АМ "Струма" край село Покровник, експертна комисия към Министерство на културата ще реши бъдещето на обекта

7 Юли 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от автомагистрала (АМ) "Струма" между Благоевград и село Крупник. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по повод запитвания от медии за срока за завършване по договор на разкопките край село Покровник. След приключване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект. На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.
Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.
Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жители на общината ще излязат на протест под надслов „Спаси Скаптопара“

Благоевград: Жители на общината ще излязат на протест под надслов „Спаси Скаптопара“

7 Юли 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Жители на община Благоевград ще излязат на протест под надслов „Спаси Скаптопара“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Събитието е насрочено за 13.00 часа, а сборният им пункт е пред сградата на Общината. Организатор е инициативен комитет от граждани на Благоевград, които са входирали в Община Благоевград писмо, с което уведомяват, че митингът, който се организира, е в подкрепа и за запазване на мястото на римската вила, открита по трасето на автомагистрала „Струма“ – ЛОТ 3.1. Според инициативния комитет вилата е една от най-големите обекти от този вид на Балканите и представлява цялостен архитектурен комплекс, който е притежавал и собствен мавзолей.
Протестиращите уведомяват още, че на митинга ще се използват плакати, лозунги, информационни брошури и сигнални звукови средства.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Според общинските съветници от ГЕРБ строителството на АМ „Струма“ и археологическите находки имат огромно значение за развитието на Благоевград и на региона

Благоевград: Според общинските съветници от ГЕРБ строителството на АМ „Струма“ и археологическите находки имат огромно значение за развитието на Благоевград и на региона

11 Май 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общинските съветници от ГЕРБ - Благоевград излязоха с позиция след проведената сесия на Общинския съвет, на която бе разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ запазване на археологическите разкопки край трасето на строящата се автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Благоевград. В позицията на общинските съветници от ГЕРБ се посочва:
„ГЕРБ е демократична партия и за нас е важно да чуем мнението на хората. Днес стана ясно, че е незаконосъобразно провеждането на местен референдум, който да реши съдбата на археологическите разкопки и понататъшното строителство на автомагистрала „Струма“. Мнението на юристите е категорично, че местен референдум не може да се проведе, тъй като и двата обекта са от национално значение. Затова ние от ГЕРБ-Благоевград предложихме на Общински съвет – Багоевград да стартира процедура за свикване на Общо събрание на населението, като в допитването се включат два въпроса:
1. Съгласни ли сте намерените археологически обекти да се запазят на мястото си и да се забави срокът на строителство на автомагистрала „Струма“?
2. Съгласни ли сте намерените археологически обекти да бъдат запазени с преместване и социализиране на обекта и строителството на автомагистрала „Струма“ да продължи?
Колегите ни общински съветници от другите политически сили в ОбС – Благоевград отхвърлиха това предложение и в крайна сметка отказаха да чуят гласа на благоевградчани.
Ние, общинските съветници от ГЕРБ – Благоевград, стоим твърдо на позицията, че за значимостта на археологическите разкопки, открити край Благоевград, е най-важно мнението на експертите.
Според нас и строителството на автомагистрала „Струма“, както и археологическите находки имат огромно значение за развитието на Благоевград и на целия регион и противопоставянето на двата обекта е некоректно и носи негатив за всички. Имаме уникалната възможност и двата обекта да се случат, но трябва да се вслушаме както в мнението на експертите, така и във волята на хората и да намерим баланса".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Трябва да се вземе най-разумното решение - да запазим находките и да продължи строежът на АМ „Струма”

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Трябва да се вземе най-разумното решение - да запазим находките и да продължи строежът на АМ „Струма”

11 Май 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Категоричен съм, че трябва да се вземе най-балансираното, най-разумното, най-отговорното решение, с което да се запазят находките и да продължи изграждането на автомагистрала „Струма”. Никой не говори за конфронтация между двете неща, и двата обекта са важни за нас. Това заяви днес на извънредната сесия на общинския съвет в Благоевград кметът д-р Атанас Камбитов, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Заседанието бе свикано по предложение на общински съветници за провеждането на референдум, който да реши бъдещето на историческия обект. Местният парламент обаче не прие искането, като отхвърли и предложението за свикване на Общо събрание, на което гражданите да изразят своето мнение.
„Решение няма. От една седмица чувам всякакви „експертни” мнения, крайно време е всеки да си върши работата. Има назначена комисия, ще изчакаме експертите да си кажат мнението. Но чувам какви ли не небивалици и, честно казано, се дава гласност на хора, които нито разбират, а в някои случаи става въпрос за откровени манипулации. Задължително трябва да запазим находките, задължително трябва да продължи строителството на АМ „Струма”, каза още кметът Камбитов.
Според него решаването на този казус не е от компетенциите на местната власт. Затова е необходимо да се изчака решението на експертната комисия, а не да се хвърлят в пространството крайни мнения, които водят до липсата на компромисно решение. Той за пореден път предупреди, че в момента рискът за пренасочването на финансовите средства при забавянето на строежа на автомагистрала „Струма” е по-голям от вероятността да продължи финансирането на магистралата.
Според него процедурите при евентуално изместване на трасето на магистралата са дълги и може фатално да забавят стоителството. Кметът е категоричен, че се изисква и нов ОВОС. „Нека фактите да са ясни, за да може всеки, който взима решение, да си носи отговорността. Процедурата по изместване на трасето е сложна и дълга. Задължително ще трябва да се направи нов ОВОС, този въпрос съм го коментирал два пъти с министър Московски. Новият ОВОС подлежи на обжалване. Ще припомня, че обжалването на ОВОС на депото ни забави година и 9 месеца. Ще трябва и нова оценка за съответствие, нови парцеларни планове. Правят се обявления, обществено обсъждане, оценка на тези терени, които ще се отчуждават. Тук също има обжалване и, когато оценката не е влязла в сила, спира изпълнението. Досегашните отчуждителни процедури ни отнеха над 6 месеца. Като прибавим и времето за самото проектиране, можем да преценим колко ще се забави чисто процедурно изместването на магистралата. Затова апелирам към всички ви да вземем разумно и балансирано решение, така че и находките да бъдат запазени, и строителството да продължи”, подчерта кметът Камбитов.
По думите му, ако се потвърди това, което прогнозира и спре финансирането на АМ „Струма”, всеки общински съветник трябва да застане зад името си и да носи отговорност за решението си.
„Чуха се мнения на професор Овчаров и какви ли не светила, а в един момент е меродавно мнението на хора, които определено нямат ценз. Аз лично ще изчакам решението на експертите, вярвам на тяхното мнение, а не на махленските приказки”, допълни Атанас Камбитов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинският съвет ще разгледа искането за провеждане на местен референдум във връзка с разкопките край Покровник и Зелен дол

Благоевград: Общинският съвет ще разгледа искането за провеждане на местен референдум във връзка с разкопките край Покровник и Зелен дол

11 Май 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград.Общинският съвет ще проведе извънредна от 9.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Общински съвет – Благоевград. На нея, като единствена точка, ще бъде разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IVти век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол“. На предишното заседание на Общинския съвет бяха обсъдени възможностите които дава Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпросите касаещи културното и историческо наследство. Председателският съвет бе в състав Радослав Тасков-председател , Злата Ризова, Румен Калайджиев, Илиан Георгиев и Цветозар Балабанов. По време на обсъждането членовете на Председателския съвет изразиха категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта. На предстоящата сесия съветниците ще бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и възможностите Общински съвет Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса. На Председателския съвет присъства и кметът, д-р Камбитов, който информира съветниците, че на национално ниво се създава комисия с председател световноизвестният професор В.Николов, в която ще бъдат включени археолози, архитекти и инженери. Тази комисия ще направи необходимите експертизи и ще даде официално становище по въпроса. Всякаква строителна дейност на територията на разкопките до тогава е преустановена. Междувременно от Община Благоевград са взети мерки, още с откриването на първите разкопки, като е назначена денонощна охрана на обекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Не се извършват строителни работи на АМ „Струма“ в участъка край с. Покровник

АПИ: Не се извършват строителни работи на АМ „Струма“ в участъка край с. Покровник

10 Май 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В участъка край село Покровник на автомагистрала „Струма“ не се извършват строителни работи. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод неверни твърдения, че строителните работи в отсечката продължават, с което се застрашават откритите археологически находки.
Строително-монтажните работи в участъка са преустановени на 5 май, веднага след разпореждането на премиера Бойко Борисов, което стриктно се изпълнява. От тогава досега с битумна смес са извършвани единствено дейности, свързани с консервация на изпълнените до момента строителни работи. Целта е опазване на изграденото до момента, в което са вложени средства от фондовете на ЕС. На 6 май са приключили консервационните дейности в участъка от края на лот 2 до началото на археологическите находки, а днес трябва да завършат от края на археологическите находки до пътя за Покровник и Падеш.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов за разкопките на АМ „Струма“: Първият приоритет е запазване на археологията

Министър Боил Банов за разкопките на АМ „Струма“: Първият приоритет е запазване на археологията

10 Май 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Първият приоритет е запазване на археологията. Това каза министърът на културата във връзка с археологическите находки по автомагистрала „Струма" в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. На въпрос защитава ли се частен интерес, тъй като магистралата е трябвало да премине през частен стадион, Банов заяви: „Не мога да кажа, аз не съм от МРРБ или АПИ. Мога да кажа, като министър на културата – за мен е добре, че трасето минава оттук, защото ако това наистина е „Скаптопара“ , древния град, на който това е покрайнината, ако е така той ще се развие горе по хълма и том ще бъдат същинските, големи и сериозни открития. Това ще бъде много добре за Благоевград и за нас като държава“. „Ако не беше минала оттам магистралата вероятно – както се предполага от 1972 – 73 г. се предполага, че е там „Скаптопара“, щяхме да си го предполагаме още 100 години. Богатство за цялата държава ще е ако това наистина е „Скаптопара“, допълни министърът. „Има забрана, лично съм я чул от премира, за строителство. Вероятно се запечатва това, което е направено. Няма никаква опция да се продължи строителството. Магистралата ще мине отгоре, ако има такава възможност. Това е въпрос на научна оценка. Първият приоритет е запазване на археологията“, коментира Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Предлагаме общо събрание, на което ще се избира между обсъжданите варианти за находките край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Предлагаме общо събрание, на което ще се избира между обсъжданите варианти за находките край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма

9 Май 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ние предлагаме вариант за общо събрание, на което ще се избира между обсъжданите варианти. Това каза по време на среща-дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пирин. По думите му референдумът е най-правилния начин да се види общественото мнение, а не всеки да се говори от името на жителите на Благоевград.
„Знаете, че на 11 май има извънредна сесия на Общинския съвет с една единствена извънредна точка - за провеждане на референдум. Референдумът с този въпрос не е допустим, защото, когато се прави местен референдум, трябва въпросът да е от компетенцията на местните власти, а в случая не е така. Това обаче не пречи ние да направим допитване по друга форма - общо събрание, което припокрива референдума. Пак ще се гласува в урни, но не с тези тежки изисквания на референдума и по този начин ще придобием ясна представа за нагласите на гражданите по тези проблеми”, коментира д-р Камбитов. Той подчерта, че не на последно място за референдума е бил определен въпросът „Да се запазят ли находките”, а относно запазването има абсолютен консенсус, като въпросът е как да стане това.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Трябва да намерим разумно и балансирано решение, за да може да бъде запазена историята, но и да продължи строителството на АМ „Струма”

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Трябва да намерим разумно и балансирано решение, за да може да бъде запазена историята, но и да продължи строителството на АМ „Струма”

9 Май 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Трябва да намерим разумно и балансирано решение, за да може да бъде запазена историята, но и да продължи строителството на АМ „Струма”. Това каза по време на среща-дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма” кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пирин. „През последните дни се появиха много коментари по темата, като някои са продиктувани от неразбиране или не достатъчно информиране, а пък други - чисто манипулативно”, заяви д-р Камбитов. По думите му още в при откриването на гробницата в района от местната власт са в постоянна комуникация с археолога доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Община Благоевград веднага е осигурила денонощна охрана на обекта.
„През цялото време обсъждаме различните варианти с Министерство на регионалното развитие и благоустройство и с Министерство на културата. Неслучайно премиерът Бойко Борсов дойде тук с всички ресорни министри”, посочи Камбитов. По думите му в момента се обсъждат три варианта, като първият е да се запазят находките на мястото, където са, което автоматично означава спиране на строителството на АМ „Струма”, защото артефактите се намират на осевата линия. Другият вариант е находките да останат на място и да бъдат заобикаляни, като според анализи на Агенция „Пътна инфраструктура” това ще струва 43 милиона лева.
„Това решение не може да бъде взето на местно ниво, но този вариант ще доведе до забавяне на строителството на АМ „Струма”, каза д-р Камбитов. Той допълни, че забавянето може да се проточи до четири години, като има опасност от спиране на финансирането или изгубване на част от парите за проекта. „Това забавяне може да доведе до пренасочване на средствата от строителството на магистралата за други инфраструктурни проекти”, коментира Камбитов. По думите му има още един вариант - за изграждане на тунел под находките, който ще струва около 85 милиона.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов провежда среща-дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма“

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов провежда среща-дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма“

9 Май 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов провежда среща-дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма“, предаде репортер на Радио „Фокус” Пирин. На срещата присъства председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков, археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, представители на общинската администрация и жители на Благоевград.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов организира дискусията, за да бъдат обсъдени възможните варианти за запазване на археологическите находки на място, край село Покровник, и строителството на АМ „Струма“. По време на форума се представят факти и аргументи, касаещи двата обекта. Целта на дискусията е да бъде чуто мнението на максимален брой жители на общината и да се изгради една обща за Благоевград позиция, преди предстояща среща с премиера Бойко Борисов в тази връзка.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът Атанас Камбитов организира среща за археологическите находки край село Покровник и изграждането на автомагистрала „Струма“

Благоевград: Кметът Атанас Камбитов организира среща за археологическите находки край село Покровник и изграждането на автомагистрала „Струма“

9 Май 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов организира дискусия, на която ще бъдат обсъдени възможните варианти за запазване на археологическите находки на място край село Покровник и строителството на автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Срещата ще се проведе от 18.30 часа днес в зала „22 септември“ в Благоевград. По време на форума ще бъдат изложени факти и аргументи, касаещи двата обекта.
Целта на дискусията е да бъде чуто мнението на максимален брой жители на общината и да се изгради една обща за Благоевград позиция, преди предвидената среща с премиера Бойко Борисов на тази тема.
Поканени са всички заинтересовани граждани, представители на различни институции, НПО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът Атанас Камбитов организира среща-дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на автомагистрала „Струма“ на 9 май

Благоевград: Кметът Атанас Камбитов организира среща-дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на автомагистрала „Струма“ на 9 май

7 Май 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов организира дискусия, на която ще бъдат обсъдени възможните варианти за запазване на археологическите находки на място край село Покровник и строителството на автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Срещата е насрочена за 9 май, от 18:30 часа, в зала „22 септември“ в Благоевград. По време на форума ще бъдат изложени факти и аргументи, касаещи двата обекта.
Целта на дискусията е да бъде чуто мнението на максимален брой жители на общината и да се изгради една обща за Благоевград позиция, преди предвидената среща с премиера Бойко Борисов на тази тема.
Поканени са всички заинтересовани граждани, представители на различни институции, НПО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и кметът д-р Атанас Камбитов: Ще намерим най-доброто решение да запазим археологическите находки и да изградим АМ „Струма“

Премиерът Бойко Борисов и кметът д-р Атанас Камбитов: Ще намерим най-доброто решение да запазим археологическите находки и да изградим АМ „Струма“

5 Май 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат запазени и ще се търси вариант за изместване на магистрала "Струма", това заяви премиерът Бойко Борисов. Днес той, придружен от четирима министри и председателя на УС на АПИ - инж. Дончо Атанасов, разгледа разкопките край Благоевград. Министър-председателят разговаря на място с кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, ангажирани с идеята да се намери най-оптималният вариант - разкопките да бъдат съхранени и магистралата край областния център да бъде изградена в срок. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
Премиерът Бойко Борисов даде срок от месец-месец и половина на археолозите и пътните специалисти да преценят оптимално добрите решения. Експертна комисия ще решава как да продължи проучването на терена и какви ще са вариантите и точните стойности за изместване на магистралата. Той увери хората, дошли на разкопките, че културното богатство ще бъде запазено.
Министрът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на културата Боил Банов също подчертаха, че ще се търси вариант да бъдат защитени интересите на всички.
"Мисля, че думите на премиера ще удовлетворят всички, включително и тези, които имаха някакви съмнения. Още от началото настоявах да изчакаме експертите да дадат най-доброто решение. Всички искаме това културно богатство да бъде запазено. Премиерът обеща да се осигури финансиране и за проучване на останалата част от древното селище, така че никой не трябва да има и капка съмнение, че тези археологически находки, които ще се превърнат във визитната картичка на Благоевград, няма да бъдат съхранени", заяви кметът д-р Атанас Камбитов.
Днес той още един път заяви пред премиера, пред министрите и пред всички присъстващи благоевградчани, че категорично защитава идеята древното селище да бъде запазено. Д-р Камбитов подчерта, че не само Община Благоевград, но и цялата държава и лично премиерът Бойко Борисов са ангажирани с идеята да се опази културното наследство и в същото време да се изгради автомагистрала "Струма".
"Фактът, че министър-председателят дойде лично и отдели толкова много време да разгледа и да разговаря с хората, е показателен за отговорността на всички ни за намиране на най-оптималното решение", посочи кметът Камбитов. Той подчерта, че не бива да се конфронтират двете цели - съхраняване на културното наследство и завършването на магистала „Струма“ край Благоевград, защото само тогава ще има положителен ефект за всички благоевградчани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Здравко Димитров, археолог: Селището "Скаптопара" е известно от 1973 г., но никога не е проучвано

Доц. д-р Здравко Димитров, археолог: Селището "Скаптопара" е известно от 1973 г., но никога не е проучвано

5 Май 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Скаптопара. Това селище е известно от 1973 г. и никога не е проучвано. Това каза пред журналисти археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките на древното селище „Скаптопара" край благоевградското село Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Вариантите са няколко – или трябва да остане, или трябва да се премести. Не вярвам, че някой иска да разрушим това място. Няма спор, че трябва да има магистрала, това изобщо не се коментира. Трябва да се спазят сроковете – ние ще ги спазим. Моята роля е да го проуча – ще го проуча, ще го завършим. При всички положения ще трябват и други финанси, за да се пренесе. Ако се остави тук пък трябва да се социализира“, допълни още той. „Трябва да дойдат реставратори и архитекти и да го заснемат, така че проблемът никак не е лесен. Това селище е известно от 1973 г. и никога не е проучвано. Имаше тук и едни 25,26 собственици, заради които с отчуждаването имаше проблеми, за да можем да влезем ние и да проучим. Тогава се разкри всичко. Трябва да се запази тази гробница, но трябва архитектите и реставраторите да решат кое колко ще струва“, каза още Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: 85 млн. лв. ще струва вариантът АМ „Струма“ при „Скаптопара“ да минава под селището

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: 85 млн. лв. ще струва вариантът АМ „Струма“ при „Скаптопара“ да минава под селището

5 Май 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 85 млн. лв. ще струва вариантът АМ „Струма“ при „Скаптопара“ да минава под селището. Това каза пред журналисти, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов след като инспектира участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.
Инж. Атанасов заяви, че ще бъде намерено решение. „Мислили сме го, аз съм тук всяка седмица. Предполагам с археолозите да го решим, министър Банов е тук. Да направим една комисия с инженери, археолози и да го съхраним – това е история“, добави той.
Регионалният министър Николай Нанков , министър на културата Боян Банов, премиерът Бойко Борисов и инж. Дончо Атанасов коментираха, че ако се построи мост, селището ще бъде унищожено чисто технологично, а и опасно.
„Моето е предложение е това – горе разкопаваме, местим най-ценното там“, добави инж. Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Здравко Димитров: Половината обект „Скаптопара“ е проучен, остават ни 3 месеца и ще успеем да спазим срока, да разкопаем всичко и да установим какво е

Доц. д-р Здравко Димитров: Половината обект „Скаптопара“ е проучен, остават ни 3 месеца и ще успеем да спазим срока, да разкопаем всичко и да установим какво е

5 Май 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Благоегврад. Половината обект „Скаптопара“ е проучен, остават ни 3 месеца и ще успеем да спазим срока, да разкопаем всичко и да установим какво е. Това каза пред журналисти археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките на древното селище „Скаптопара" край благоевградското село Покровник, , предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Копаем вече тук една година. Половината обект е проучен, остават ни 3 месеца и ще успеем да спазим срока, да разкопаем всичко, да установим какво е. Наблизо има термални извори. Тук намерихме и гробница, в която е погребан най-вероятно военен или един от богатите хора на това село. Има много голяма вероятност да съвпаднат тези неща, които откриваме с историческите сведения“, допълни още той. „Нагоре към възвишенията не сме копали още. Колегите са правили теренни обходи, тъй като се обхожда цялото трасе. До възвишенията, до започването на гората, всичко е част от това селище като по-съществената част е нагоре. Най-вероятно основните сгради се намиран нагоре по склона, тъй като има много каменни останки. Тук сме намерили около 50 съда. Нагоре продължават", коментира той. "Докато трактористите, които са орали тук през всичките тези години непрекъснато са излизали останки. Комплексът е рядък случай. Той е запазен и неограбван. И ние успяхме да го опазим с охрана, осигурена от Общината. После ще правим и ДНК анализи на намерените находки. Освен находките от гробниците имаме и около 2000 находки от целите разкопки – монети, фигури, съдове“, каза още Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще търсим решение, с което да запазим археологията на автомагистрала „Струма“, както направихме навсякъде в България

Премиерът Бойко Борисов: Ще търсим решение, с което да запазим археологията на автомагистрала „Струма“, както направихме навсякъде в България

5 Май 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?“, попита премиерът Борисов. „Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала“, допълни още той.
Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки. „Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант“, каза премиерът.
„Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони“, коментира още той.
„Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме“, смята премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение

5 Май 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.
На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях. Мъж се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували „за“ запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: „Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.
Той обясни, че са налети милиони в Благоевград, при което протестиращите заявиха, че са благодарни и оценяват свършеното.
„Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов.
По думите му комунистите от БКП са знаели за древното селище „Скаптопара", трактористите са го орали и нищо не са направили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник

Премиерът Бойко Борисов пристигна в участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник

5 Май 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Премиерът Бойко Борисов пристигна в участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. На терена, на който се провеждат разкопките са се събрали много от гражданите в областта, с които премиерът разговаря в момента.
Заедно с Борисов на обекта са и регионалният министър Николай Нанков, министърът на културата Боил Банов, кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще направи оглед на участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник

Министър Николай Нанков ще направи оглед на участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник

5 Май 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направи оглед на участъка от АМ „Струма“, при който до село Покровник бяха открити останки от древно селище. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Инспекцията ще започне в 15.00 часа. Очаква се на проверката да присъства и министър-председателят Бойко Борисов. По-късно през деня около 17.00 часа министър Нанков ще посети и разкопките на Античния град Хераклея Синтика край Петрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.