НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Стела Денчева, Специализирана болница за белодробни заболявания-Велико Търново: Около 20 пациенти с туберкулоза са лекувани в болницата от началото на годината

Д-р Стела Денчева, Специализирана болница за белодробни заболявания-Велико Търново: Около 20 пациенти с туберкулоза са лекувани в болницата от началото на годината

18 Юни 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Около 20 пациенти с туберкулоза са лекувани в Специализираната болница за белодробни заболявания във Велико Търново от началото на годината. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново управителят на лечебното заведение д-р Стела Денчева. Тя допълни, че общият брой на преминалите през стационара лица се увеличава в последните години. Причината, обаче, по думите й, не е увеличената заболеваемост от този тип болести, а подобрените условия в лечебното заведение. Д-р Денчева припомни, че белодробните заболявания са вторите по честота в света и България не прави изключение от тази статистика.
„По отношение на туберкулозата се правят повече профилактични прегледи. Обхващат се повече пациенти, но заболеваемостта не се е увеличила. От началото на годината през болницата са преминали около 20 пациенти с туберкулоза. За миналата година , цялата календарна, са били 47. Има месеци, в които разкриваемостта е по-голяма в други – по – малка. Пневмониите са много често срещани заболявания и това е основната патология. Те са по-често регистрирани в зимните месеци и пролетта, но и сега не липсват“, обясни специалистът и подчерта, че пролетта и лятото са сезоните на алергичните заболявания.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Безплатни прегледи за туберкулоза организира специализираната болница в града

Велико Търново: Безплатни прегледи за туберкулоза организира специализираната болница в града

18 Юни 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Безплатни прегледи за туберкулоза организира специализираната болница във Велико Търново. Те са част от Национална програма на Министерство на здравеопазването за борба с туберкулозата и се провеждат за втори път през настоящата година в града. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Стела Денчева, управител на лечебното заведение. Седмицата на отворените врати ще продължи до 25 юни, когато ще се направят последните проби. Целта е да се засили вниманието на обществото към това, че заболяването туберкулоза съществува и днес.
„И се опитваме да засилим вниманието и по отношение на това, че освен, че ние силно издирваме туберкулозата, хората да си дадат сметка за заболяването. И евентуално, дори при най-малкото съмнение за проявата му, да потърсят специализирана помощ. Затова сме отворили вратите на болницата, правим прегледи, проби манту и провеждаме едни анкети, които ни показват дали за пациента, който е дошъл при нас има риск от туберкулоза или не“, уточни д-р Денчева. Тя допълни, че при тези, при които показателите са променени, се правят допълнителни изследвания и ако е нужно те се насочват към лечение. Основно вниманието на пациентите се насочва към профилактиката.
По думи на д-р Денчева изнесени прегледи за туберкулоза ще провежда специализираната болница. Днес специалистите извършват такива в Елена, предстоят такива и в Павликени и Златарица. Всички те са част от Национална кампания на Министерство на здравеопазването за борба със заболяването. Тя коментира, че когато в акцията участват медиатори от ромските общности в региона, дейностите са много по-успешни. Причината е, че заболяването се среща по-често в затворени колективи. „Това са хора, които живеят много по нагъсто, имат много повече социални контакти, отколкото останалите общности и затова при тях туберкулозата се среща много по-често. Миналата година, когато работихме с медиаторите, открихме два нови случая. Това не е много, но безспорно имаше много голяма поза от това, което стана тогава“, заяви специалистът. Тя увери, че настоящите дейности, които ще продължат и следващата седмица, ще обхванат още по-голям контингент от потенциални пациенти.
Луиза ТРАНЧЕВА


Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Белодробната болница в града обявява Седмица на отворените врати за скрининг на риска за туберкулоза

Бургас: Белодробната болница в града обявява Седмица на отворените врати за скрининг на риска за туберкулоза

18 Юни 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. От днес до 22 юни СБАЛПФЗ - Бургас ЕООД организира Седмица на отворени врати за скрининг на риска за туберкулоза. Това съобщиха от Община Бургас. Мотото тази година е „Свят без туберкулоза“. Скринингът за риска от туберкулоза ще се осъществява чрез анкета от 09.00 до 17.30 часа, а консултациите ще бъдат от 11.00 до 17.00 часа.
Скринингът и консултациите ще се извършват в консултативно-диагностичния блок на Белодробната болница.
Освен това мобилни екипи ще посетят и останалите здравни центрове по следния график:
– 18 юни 2018 г. – ДКЦ ІІ от 14.00 до 16.00 часа;
– 19 юни 2018 г. – МЦ І от 09.00 до 12.00 часа;
– 20 юни 2018 г. – МЦ ІІ от 14.00 до 16.00 часа;
– 21 юни 2018 г. – МЦ-ІІІ от 09.00 до 12.00 часа;
– 22 юни 2018 г. – ДКЦ І от 14.00 до 16.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват в цялата страна в рамките на кампанията „Седмица на отворените врати”

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват в цялата страна в рамките на кампанията „Седмица на отворените врати”

15 Юни 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. За втори път през 2018 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата във всички областни градове на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Кампанията „Седмица на отворените врати” стартира на 18 юни и ще продължи до 22 юни. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.
По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
По време на проведената през м. март 2018 г. кампания общо анкетирани за туберкулоза са 3 004 лица. На 1436 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 32 лица с туберкулоза и 110 лица с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение.
Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.