НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасан Адемов, ДПС: Вотът на недоверие, който ще поискат от БСП, не съм убеден, че ще мине

Хасан Адемов, ДПС: Вотът на недоверие, който ще поискат от БСП, не съм убеден, че ще мине

18 Юни 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие, който ще поискат от БСП, не съм убеден, че ще мине. Това каза Хасан Адемов от ДПС в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Новото име на Република Македония
„Искам да си позволя да попитам, договорът подписан между Македония и Гърция не е пряко във Вашата сфера, но всъщност той ще се отрази на цялата ни вътрешна и външна политика. Каква оценка давате?“, попита водещата Илиана Беновска.
Хасан Адемов коментира, че на този етап има подписан договор и се очаква той да бъде ратифициран в парламента на Македония и на Гърция. „Дано това да се случи. Защо казвам това, защото знаем настроенията в двете страни, протестират в двете страни и дано се стигне до ратификации и в двата парламента. Самият факт, че договорът е сключен дава надежди още следващата седмица да започнат преговори за членство в НАТО, а следващия месец преговори за членство в ЕС. Разбира се, че всички имат и интерес на Балканите да има мир и разбирателство за добри политики“, добави той.
„Ще се върна след малко върху този въпрос да Ви „закача“ по тази тема от гледна точка на БСП и вашият времеви, по някои въпроси, съюз с БСП“, коментира водещата.
Г-н Адемов отвърна, че водещата Илиана Беновска е поредният журналист, който се опитва да прикачва ДПС с БСП. Той заяви, че ДПС е самостоятелна партия.
„Аз казах, че ще Ви „закача“ в смисъл, че ще Ви попитам, а не да ви прикача“, отвърна водещата.„И да задам въпроса, как ще реагирате ДПС ако се материализира в по-голяма степен недоволството на президента Радев, че Борисов не прие македонския президент Георге Иванов и сдържаността на БСП, за сега, по подписването на този договор? Вие смятате ли, че това е успешна външнополитическа акция, в която е участвал и премиерът Борисов?“, попита Беновска.
„Всеки един успех във външната политика е успех и за България и от тази гледна точка ние сме заявили още от началото на председателството, че ние подкрепяме приоритетите и инициативите свързани с нашето европредседателство. Що се отнася до нашата външна политика, която се твърди, че е част от приоритетите на председателството, очевидно е, че всеки един успех е успех и за България, така че не бива да делим успехите, ако те се оценяват от обществото като такива. Най-важното нещо е интересът на българските граждани“, отговори Хасан Адемов.
Вотът на недоверие на БСП към правителството и мнението на ДПС
„Казахте, че съм поредния журналист, който ви прикача към БСП, но вие ако не бяхте дали гласовете си за Радев, не беше много сигурно дали той щеше да стане президент, а знаете, че той беше предложение на БСП. И второ, ДПС дадохте заявка, че ще участвате във втори вот на недоверие на БСП при това по странен начин, понеже темата, която вие искахте да бъде на първия вот, сега те я изваждат на дневен ред“, попита Беновска.
Хасан Адемв отговори, че ДПС все пак са удовлетворени от факта, че БСП след 6 месеца стигнаха до извода, до който ние стигнахме преди Нова Година. „Вие си спомняте, че имаше месец и половина преговори между контактните групи на двете парламентарни групи и в рамките на тези преговори ние тогава настоявахме вота да бъде насочен към сектор сигурност. Сега колегите от БСП решиха да внесат самостоятелно вот на същата тема. Така или иначе ние не можем да бъдем недоволни, че те потвърждават това, което ние преди 6 месеца искахме. Ако трябва да отворим темата има ли основание за този вот за сектор сигурност, то е ясно, че има много неща, които се случиха през последните месеци, които дават основание за такъв вот. Няма смисъл да изброяваме събитията, които се случиха. Аз искам да отбележа нещо, което според мен е много важно. Вие знаете, че в началото на годината след протестите на полицаите, бяха дадени допълнителни 100 милиона лева за този сектор, а в бюджета за 2018 г. бяха дадени за този сектор над 100 и няколко милиона за Министерството на отбраната и въпреки това проблемите продължават. Очевидно е, че в този сектор наливането на пари в този сектор не води до повече сигурност, което означава, че реформирането на този сектор трябва да продължи. Връзката на пари и резултат на този етап не се виждат, а това е допълнително основание да се поиска вот на недоверие. Аз не съм убеден, че този вот ще мине, но има нещо друго, важно е да се постави на дискусия пред обществото, за да може да станат значими и да има натиск върху правителството, за да може то да коригира своите действия, доколкото това е възможно“, коментира Адемов.
„Аз като избирател ще кажа само едно, този вот няма да мине и Вие много добре го знаете“, коментира Беновска.
Хасан Адемов отвърна, че има проблеми в коалиционния партньор на правителството „Обединени патриоти“. „Има конфликт в отношенията в „Обединени патриоти“ и по-голямата партия ГЕРБ“, каза той.
„Те леко към игнор го удрят“ към Валери Симеонов другите двама - Красимир Каракачанов и Волен Сидеров“, каза водещата.
„Нали знаете, че Симеонов беше бламиран в НС. Една част от Обединените патриоти не гласуваха доклада за ромското включване през миналата година. Така че да се търсят такъв тип пробиви в управляващата коалиция не ги дава опозицията, а ги дават самите управляващи със своите действия“, отговори Хасан Адемов.
„Вие много се захванахте с това, което казахте. Вотът няма да мине за това може да се хванем на бас. По-важното е обществото, че очаква да чуе конструктивни предложения от страна на опозицията.“, коментира Беновска,
„Защо само от опозицията и от управляващите трябва да има конструктивни предложения“, заяви Адемов.
„Управляващите са се сетили, за каквото са се сетили и са го написали в програмата. Нали вие сте коректив. Да чуем конструктивни предложения. Не като при миналия вот, аз там не си спомням да имаше нещо, което да излезе като предложение да коригира някаква политика“, попита Беновска.
Хасан Адемов отговори, че този вот на недоверие е поредна възможност управляващите, които и да са те да се коригират.
Проблемите в социалната политика
„Г-н Адемов, Вие бяхте и министър и без да Ви правя комплимент, но сте с най-дълъг стаж и с най-голямото уважение сред народните представители в социалната сфера. Като председател на комисията по труда, социалната и демографската политика, ако бяхте на мястото на Бисер Петков как щяхте да постъпите със създалата се ситуация относно протестите на родители на деца с увреждания? Вярно ли е това, което казва Бойко Борисов, че има много фалшиви решения за освидетелстване? Има като епидемии – едно село болно от това, един квартал болен от онова, а това буди подозрения? Вярно ли е, че парите са достатъчно?“, попита Беновска.
Хасан Адемов отговори, че това е тезата на коалиционния партньор на ГЕРБ, която е от предизборната им кампания. „Да се говори, че има фалшиви експертни решения на ТЕЛК е най-лесното нещо. След като си в изпълнителната власт трябва да имаш инструменти, с които да докажеш, че това е така и да докажеш, че виновните са виновни“, коментира Адемов.
„В Гърция как се доказа този проблем, а знаете тя какъв крах претърпя и в европейски мащаб, а се наложи да връща и пари. Там беше епидемично това решение с тези фалшиви ТЕЛК-ови решения?“, попита Беновска.
Г-н Адемов отговори, че в момента ТЕЛК и НЕЛК за тези, които издават експертните решения, което експертно решение в нашата система е ключ към отделните политики. “Веднага, след като излезе експертното решение на ТЕЛК или НЕЛК то отива в агенцията за хората с увреждания, в НОЙ, в АСП и в общините, но за съжаление, когато излязат експертните решения на ТЕЛК колегите, които работят там нямат възможност за онлайн връзка със здравната каса. На пример, конкретно лице е лежало в болница, то в ТЕЛК не могат да проверят, че то е лежало там или не е“, заяви още Адемов.
„Тоест това може да не е вярно?“, попита Илиана Беновска.
Събеседникът ѝ отговори, че е така и че премиера и Патриотите, които говорят на тази тема се основават точно на това. „ Ако си в изпълнителната власт и си обещал на избирателите, че ще реализираш всички експертни решения, то какъв е проблемът да го направиш? Проблемът е, че не е възможно да се направи това?“, коментира Адемов.
„Защо“, попита Беновска.
Адемов отвърна, че има много експертни решения и около 900 хиляди души с инвалидни пенсии. „Няма как след ревизията на тези инвалидни пенсии, не може да се икономисва финансов ресурс, който да следи за други политики, Това предизвиква противоречие и създава конфликт между отделните групи, а това в социалната политика е недопустимо“, коментира още Адемов.
„Но Вие преди малко „жегнахте“ много жестоко вицепремиера по демографската политика Валери Симеонов, който повече се занимава с туризъм, от колкото с демография.“, попита водещата Илиана Беновска.
„Не него, а доклада, който той внесе в Народното събрание и че част от неговата парламентарна група не го подкрепи“, заяви Хасан Адемов.
„Има ли политически надъхване по темата?“, попита Беновска
Хасан Адемов отвърна, че такова нещо няма. „ Самите протестиращи казват, че не ги интересува кой управлява и как управлява. Интересува ги хората с увреждания да получат това, което им трябва. А и такива протести е имали не само към правителството на ГЕРБ, така че няма политическа мотивировка, а по скоро има проблеми, които трябва да бъдат решени. Трябва да се търси надпартиен консенсус, когато става въпрос за хора с увреждания. Но има един проблем, който минира вземането на устойчиви решения. Има голямо разминаване между това, което предлагат и искат Националният съвет за интеграция за хората с увреждания и тези, които са извън него. Аз смятам, че извън факта, че Бисер Петков е добронамерен, ако този диалог не доведе до взаимни отстъпки във вземането на устойчиви решения, то няма как да бъдат решени проблемите“, така завърши предаването „Беновска пита“ в ефира на Радио К2 и Канал 3 на 17 юни 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: Правителството и вицеприемиер Захариева защитават добре българските интереси по темата Македония

Пламен Димитров, КНСБ: Правителството и вицеприемиер Захариева защитават добре българските интереси по темата Македония

18 Юни 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Правителството и вицеприемиер Захариева защитават добре българските интереси по темата Македония. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването. Заедно с него в разговора за политиката и социалната справедливост участваха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и Хасан Адемов, който е председател на социалната комисия в парламента.
Краят на спорът за името на Македония и отражението му на Балканите
Беновска започна разговора с въпрос за подписания договор между Македония и Гърция, заради отражението му във вътрешната и външната ни политика.
Пламен Димитров даде позитивна оценка на подписаното споразумение. Според него външният министър Екатерина Захариева добре защитава българската позиция за няма негативни претенции и рефлексии към нас. В икономически, социален и геополитичски план договорът за името на Македония с Гърция е добре както за Македония, така и за всички съседи на Западните Балкани. Той дава нов поглед и начало на движението на Западните Балкани към ЕС.
Предстоящият вот на недоверие в сектор сигурност, иницииран от БСП
“Какво е Вашето мнение по вотовете на недоверие”, попита Беновска.
Пламен Димитров отговори, че едва ли синдикатите трябва да отговорят точно по вотовете на недоверие. Той е сигурен, че в България има много проблеми, които могат да бъдат сложени на масата, като палатковия лагер на майките на децата с увреждания, на работещите бедни, които напускат страната и други. Традиционно в сектор сигурност има голям харч на бюджета на фона на икономиката, оголеният пазар на труда, в които няма кадри, по това може да се спори дълго. Пламен Димитров коментира и увеличението на средства за модернизация на армията. Той каза, че не оспорва приоритетите в сектор сигурност и отбрана, но това едва ли ще доведе нашата боеспособност до ниво на пълна независимост в случай на конфликт с някой от съседите ни. 600 хиляди са хората с увреждания в България. 500 хиляди получават инвалидни пенсии. Държавата плаща над 2 млрд. лв. за техните грижи, които са разписани в законите, даде пример Пламен Димитров за други разходи на бюджета.
Проблемите в социалната сфера ще се решат ли с оставката на министъра
Беновска пусна видео на министър-председателя Бойко Борисов, в което коментира парите и проблемите в социалната сфера. Борисов припомни добавките, които пенсионерите получават два пъти годишно за Коледа и Великден, допълните средства за полицаите, граничарите, надзирателите, увеличението на учителските заплати, допълнителните средства за БАН и Софийския университет, с близо половин милиард повече за НЗОК. Премиерът заяви, че ако ще има увеличение на средствата в социалната сфера, те трябва да бъдат насочени натам, където са нужни.
Беновска припомни писмото на КНСБ и КТ “Подкрепа” до премиера Борисов в защита на социалния министър Бисер Петков. Ето и текстът на писмото:
„Току-що медиите разпространиха странна и нелогична за нас новина. Министърът на труда г-н Петков е подал оставка и Вие сте я приели. Причината, която се изтъква е невъзможност да се овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите на деца с увреждания.
За нас е изненадващо, дори нелогично единственият министър, който многократно срещна с представителите на тези родители, проучи техните притеснения, искания и претенции, да понесе такава отговорност. Още повече, че незабавно предприе действия, сформира група с участие на представители на заинтересованите родители, за да се уредят нормативно исканията на протестиращите – да се поставят индивидуалните потребности на децата в основата на политиките и мерките за подпомагане, да се уреди въпросът с т.н. „лична помощ“ и пр. Те приеха този подход, участваха в срещите, но защо не преустановиха протестите, на нас не ни е известно.
Вие добре знаете че проблемите на семействата на деца с увреждания не са от вчера и не са лесно решими, в т. ч. по финансови причини. Както е известно лостовете не са само в ръцете на социалното министерство, което отговаря за подпомагането като цяло. Важни отговорности имат и Министерство на здравеопазването, Националната здравно-осигурителна каса (това са деца със заложен здравен статус), както и Министерство на образованието, защото децата с увреждания имат право на образование, т.е. да могат да посещават училища, които обаче далеч не са пригодени за целта. А решаваща е ролята на Министерство на финансите , което трябва да гарантира ресурсно правата.
За нас е категорично нередно за тези разнородни проблеми да понесе отговорност един от най-успешните и подготвените професионално министри във Вашия кабинет- г-н Бисер Петков. И това не е емоционална оценка на двете синдикални конфедерации, социален партньор на Правителството. Само през периода на Председателството, г-н Петков съумя блестящо да съчетае оперативните си ангажименти в МТСП и да представи страната си пред ЕС на изключително високо ниво. Бяха подготвени и защитени изключително силни досиета, които имат общоевропейско значение. Достатъчно е да посочим само темите по Европейския стълб за социалните права и Бъдещето на труда.
Като президенти на двете най-големи и най-представителни организации, членове на НСТС и отговорни партньори на Правителството и на Вас лично, настойчиво Ви молим да преразгледате решението си да бъде приета оставката на г-н Бисер Петков. Настояваме той да продължи да носи отговорностите, поети при сформирането на ръководеното от Вас правителство и да доведем до край ангажиментите на социалните партньори за такива промени в трудовото и социалното законодателство, които действително да се по-близки до очакванията на гражданите и до техните потребности”.
Пламен Димитров коментира подкрепата на КНСБ за Бисер Петков. Той припомни опитът на Бисер Петков в НОИ и свършеното от него конкретно в последните 12 месеца. Един от най-добрите успехи на България е европредседателството в социалната сфера. Един закон, който дълго време се бавеше, т.нар. фаза на разписване за начина на разплащане на втората пенсия от частните пенсионни фондове. Това е тежък, сложен, важен проблем, който е на път да се разреши. Има два ключови закона за хората с увреждания, които се обсъждат от работни групи. Другия закон е новият закон за социалните услуги. Трябва бавно и полека да се обсъждат всички теми и проблеми. Светът не започва от днес, както и проблемите, които са трупани през годините, подчерта президентът на КНСБ. Той прогнозира, че ще са нужни допълнително пари за проблемите на хора с с увреждания над 18 години. 1 200 лв. получават майка на такова дете до 18 години. След 18-ата година на детето парите за майката са 378 лв. Някои от майките са манипулирани от хората около Капка Панайотова, че има едва ли не единствено решение и то минава през закона за личната помощ, законът на Мая Манолова. Голяма част от възрастните хора с увреждания не са в големите градове и за тях няма кой да се грижи, освен социалните. "17 000 хора в провинцията няма на кого да разчитат за личен асистент", посочи Пламен Димитров. Той допълни, че във вторник от 14 часа ще има тристранен съвет по темата за хората с увреждания. "Синдикатите са поискали на това заседание да присъстват и майките, и омбудсмана Мая Манолова", заяви Пламен Димитров пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 18 юни 2018 година. Всички гости се обединиха около тезата, че трябва да се търси партиен консенсус, когато става дума за хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов: Безработицата в Бургас е 1%, раждат се деца и непрекъснато строим градини, но не сме привилегировани от Борисов

Димитър Николов: Безработицата в Бургас е 1%, раждат се деца и непрекъснато строим градини, но не сме привилегировани от Борисов

17 Юни 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София. Безработицата в Бургас е 1%, раждат се деца и непрекъснато строим градини, но не сме привилегировани от Борисов. Това каза Димитър Николов, кмет на Бургас, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“. Николов заяви позиции по следните теми:
Лошите метеорологични условия и градските условия; Оценка на кабинет Борисов – 3, възможен вот на недоверие и отношенията в коалицията
Разговорът с кмета на Бургас Димитър Николов се проведе по скайп, а първата тема, която засегнаха бе за метеорологичните условия в последните дни и многото проливни дъждове в страната. Беновска попита как седи въпросът с канализацията в морския град. Кметът отговори, че инцидентите и щетите са малко, няма много наводнени мазета и приземни етажи. Беновска помоли събеседника си за оценка на управлението на кабинет Борисов – 3, защото от БСП правят планове отново да внесат вот на недоверие. Николов определи управлението като изключително успешно, включително заради работата по Европредседателството и подписването на договора между Гърция и Македония, защото по думи на Зоран Заев договорът с България е бил голяма мотивация за провеждане на реформи в Македония. Кметът на Бургас каза, че Европредседателството е надхвърлило скромните очаквания на обществото. Водещата обясни, че опозицията БСП, заедно с президента Радев критикуват политиката на премиера във външно и вътрешнополитически план, а и напоследък се чува и възможността за предсрочни парламентарни избори. Николов смята, че всички тези усилия от опозицията са израз на желание за влизане в управлението, защото отдавна се търси тема, която да даде повод за вот на недоверие. Кметът на Бургас определи отношенията в управляващата коалиция като изключително стабилни, работата по реформите тече, а комуникацията е сериозна и в голяма степен открита пред обществото.
Акциите против шум в курортите; Предложенията на Ангелкова и Симеонов; Моралът срещу икономиката в туризма
Беновска припомни, че министърът на туризма Ангелкова е упреквана от вицепремиера Симеонов, който се занимава с шума по черноморските курорти около Бургас, и попита кмета на морския град какво се случва по този въпрос. Николов отговори, че миналогодишният летен сезон не е бил достатъчен, за да се реши проблемът с прекомерния шум и подадените жалби и именно заради това Симеонов и Обединените патриоти са внесли поправките в закона, които са на етап обществено обсъждане. Кметът на Бургас уточни, че искането на министър Ангелкова е водещите черноморски курорти да бъдат в отделна група и да има „по-преференциални отношения към нивата на шум и късните часове на нощта“, а в останалите курорти и градове, в които туризмът не е главният поминък на жителите, да се спазват нормите за шум, но не е ясно дали това предложение ще бъде допуснато. Николов обясни, че исканията на Симеонов са за контрол, когато действително има оплаквания и нарушения, което според него облекчава местната власт, защото след получаване на сигнал полицията ще е реагиращият орган с пълни правомощия. Беновска попита кмета дали според него трябва шумът, алкохолният и секс туризмът да бъдат ограничени в курортите и по-конкретно Слънчев бряг. Николов отговори, че е необходим регламент, защото когато има правила може да се прилага контрол, а нарушителите ще бъдат санкционирани. Водещата поясни, че става въпрос и за морал. Тя допълни въпроса си и от гледна точка на икономиката – ще се намали ли притокът на туристи, ако се въведат правилата на Симеонов. Николов каза, че няма отговор на въпроса, защото не касае до такава степен Бургас и територията на града, а по-скоро се отнася за курортите и местата, на които увеселителните заведения са в близост до жилищни сгради и не е обезшумено, а това води до конфликт между живеещи там и празнуващи за кратко там.
Призове и успехи на град Бургас; Новите пътни отсечки към курортите
Водещата попита колко са престижните призове на Бургас, откакто събеседникът ѝ е кмет на града. Николов сподели, че призовете за „най-добър град за живеене“ са 4 на брой, а наградите за други инициативи и добри практики са много, но са скромни и най-вече гледат да си изпълняват ангажиментите така, че гражданите да бъдат доволни от резултата. „До колко критериалната система, която Вие изпълнявате, е плод не само на Вашите усилия, а и на съвместното партньорство с всички останали служби и институции в града, и с избирателите?“ попита Беновска. Кметът на Бургас отговори, че успехите са видими и категорични за хората, когато са постигнати в екип, защото той не се смята за самостоятелен бегач на дълги разстояния и не взима решения без да се консултира. Кметът сподели, че разчита на подкрепата на всички служби и личности, които имат ангажименти по управлението на града. Беновска припомни, че в петък Борисов е откривал нови пътни отсечки и обекти и попита събеседника си дали кметовете на ГЕРБ, включително и той, са облагодетелствани и са любимци на премиера. Николов обясни, че проектите, които се изпълняват, са валидни за кандидатстване на всички кметове за областните градове, средствата на Бургас не са повече от тези на останалите градове и всеки има възможност по коя оперативна програма ще концентрира усилия за решаване на проблеми, а последното идване на премиера е било по повод пускането на четирилентовата отсечка между Поморие и Ахелой. Кметът подчерта, че участъкът е изключително натоварен и е известен с голям брой тежки катастрофи със смъртни случаи. Той поясни, че липсата на четирилентова връзка е изнервяла туристите, както и работещите в комплексите между Бургас и Слънчев бряг, а това е проблем от 10 години, който е бил поеман от различни правителства, народни представители, но именно Борисов е удържал на думата си. Отсечката работи вече втори ден и се очаква изграждането на последната дъга между Бургас и Поморие. Николов сподели, че министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“, местната власт в Бургас, Поморие и Несебър са работили в екип, а усмивките и доволните коментарите на минаващите по пътя са доказателство за одобрението им.
Предстоящи местни избори; Индустриалната зона на Бургас; Дуалното и професионалното образование в града
Беновска припомни, че догодина предстоят местни избори. Водещата попита какви са шансовете на кмета Николов да бъде преизбран и какви са задачите, които са планирани за този мандат и предстоят да бъдат свършени. Кметът на Бургас отговори, че няма яснота дали ще се кандидатира и каква ще е оценката на гражданите за сегашния мандат. Предстоящите задачи са свързани с региона и трябва да бъдат решени – например изграждането на новия здравен факултет към държавния университет в Бургас. Николов обясни, че основният инвеститор е Община Бургас, който е вложил до момента 5 милиона лева в изграждането на факултета. Водещата попита за развитието на бургаската индустриална зона и дуалното и професионалното образование, които са взаимосвързани процеси. Кметът на морския град обясни, че индустриалната зона е почти на финала на първия етап и това дава самочувствието да се започне изграждането на втората фаза в южната част на града. Той обясни, че сега стартира и изграждането на довеждаща инфраструктура, както и на новата индустриална зона, която ще изгради на базата на старото военно летище в Равнец. По повод дуалното и професионалното образованието Николов каза, че за 7 поредна година Община Бургас си партнира с университета в Дегендорф, Германия и деца от Бургас се записват за 1-годишно обучение и работа, трупайки езиков и практически опит в машино и автомобилостроителни предприятия, болници, хотели и други индустриални фирми. Беновска попита дали няма да избягат от България. Кметът на Бургас отговори, че всеки е свободен жител на ЕС, една част се връщат в страната, други остават там и се задомяват, но свободата им е дадена, за да се образоват и прилагат своите знания.
Безработицата и раждаемостта в града
Беновска попита каква е безработицата в града и каква е раждаемостта. Кметът на Бургас отговори, че безработните са 1% от жителите, а градът се нуждае от много хора в туризма и в индустрията и се опитва да привлича работници от близките държави. Около 5-6 хиляди са работниците от Украйна, Беларус и Молдова, но това не е достатъчно за търсенето. Относно раждаемостта Николов каза, че се смъртността и раждаемостта са балансирани в града, но работят по привличането на млади семейства от съседните региони и области и това дава възможност за растеж. Кметът подчерта, че всяка година се строят детски градини, но те никога не са достатъчни и остават неприети деца, заради които ще се увеличи бройката за прием в групите. Николов отбеляза, че недостатъчното места в детските градини и яслите е тест за перспективността на града. Построено е едно ново училище и още две се изграждат в момента, които трябва да отворят тази или следващата година.
Финални мисли за Световното по футбол и пожелание за българите
Беновска попита дали с премиера са гледали петъчния мач от Световното. Николов отговори, че Борисов обича футбола, но не са го гледали заедно. За финал водещата попита какво трябва да е веруюто на българина, за да вървят нещата по-добре. Кметът на Бургас каза, че хората трябва да са по-оптимистични, да се радват на чуждите успехи, да уважават, да се учат от грешките, да прощават и да вярват в собствените си качества и способности. Беновска пожела същото на събеседника си и каза, че го очаква в студиото следващия път

Така приключи разговорът между Димитър Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти юни 2018-та година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България?

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България?

17 Юни 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването.
БСП обяви, че ще внесе втори вот на недоверие срещу 3-тото правителство на ГЕРБ. И понеже Нинова, председателката на опозиционната БСП, създава впечатление, че иска да управлява България, възниква въпросът, а може ли? Защото фактите са следните – БСП не е печелила парламентарни избори от 2009 година - 9 години, а в София не е имала кмет от 1990 г. – 28 години.
Горещата тема днес е подписването на договора между Скопие и Атина за името на Македония. Българският външен министър Екатерина Захариева, заяви, че водеща цел за България е Македония да получи покана за преговори за присъединяване към ЕС на 26 юни и покана за НАТО на 11 юли тази година.
Третият мандат на Борисов е белязан с активна външна политика и мисии на Борисов да обедини Балканите, да бъде връзката между Европа и Турция, да издигне ролята на България в ЕС. Президентът Радев ежедневно, пък, се сърди, че Борисов нито се консултира с него, нито го кани да участва. Избирателите не се радваме на това противопоставяне, защото е житейски ясно, че ако „главите на семейството“ са в раздор, къщата няма да върви на добре. И, понеже, фактите са следните – ГЕРБ моделира политиката на България от 2009 г., а Радев е от една година президент с гласовете на БСП и ДПС - естествено е очакването за последователност в провежданите от Борисов реформи, а Радев, ако има идеи за България да ги изложи и осъществи конструктивно и съдържателно. За сега, обаче, Радев само се конфронтира, с което създава подозрение, че не работи за обединението на нацията – каквато е конституционната му задача. Борисов, дори, заяви: „Радев беше надпартиен президент, вече не е със своя шеф Корнелия Нинова.“
И, в стремежа си към властта, сe очаква тандемът Радев - Нинова да атакуват Борисов по линията как ще се отрази на вътрешната и външната политика на България договора между Скопие и Атина за името на Македония.
И битката за властта да продължи. До следващи парламентарни избори. Където, чрез изборния резултат, ще получим отговор на въпроса: Г-жо Нинова, искате, но можете ли да управлявате България?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

17 Юни 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио К2. Темата на предаването е „Политиката, глупако!“. То ще започне с коментар на водещата. Нейни събеседници в днешното издание ще бъдат:
- За ГЕРБ и регионалната политика – Димитър Николов, ИК на ГЕРБ, кмет на Бургас;
- За Балканската политика на България – Екатерина Захариева, вицепремиер по външната политика;
- За политиката и социалната справедливост – Пламен Димитров - КНСБ, Зорница Русинова - МТСП, Хасан Адемов – ДПС;
- За религията, вярата и политиката – митрополит Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит.
Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по Радио К2 в неделя вечер от 22.30 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.