НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

22 Юни 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. В интервю за скопското електронно издание „Република“ публикувано на 16 ноември 2017 година бившият премиер на Македония Никола Груевски, докато все още беше председател на ВМРО-ДПМНЕ, говореше и за преговорите за името с Гърция, заявявайки че членството в НАТО е бил приоритет и на неговото правителство, но че пречка за реализацията на този стремеж е било името и идентичността, предава македонската медия „Либертас“.
Ето и част от интервюто:

Вие казвате идентичност?
Груевски: Да, името е част от идентичността и намерението е идентичността да следва съдбата на името, по един или друг начин.

Какво ще рече „по един или друг начин“?
Груевски: Гърция не приема да имаме договор, който би минал в техния парламент, в който нашият език и националност биха се написали на английски като „македонски“, т.е. „macedonian“. Това значи, че не е готова да приеме нашата идентичност и изисква, и ще изисква, различни форми, за да не се случи това. Една от тези форми е и в договора въобще да не се третира идентичност чрез формата на името, на езика и на нацията. Това би ни накарало да се радваме, по-точно да се продадем, че не сме сменили идентичността си, но истината няма да е такава, защото Гърция няма да позволи никъде в международните политически институции да пише „macedonian“ за нашия език или нация. Сега вече, с тази нова власт, и това би минало.

***
Сега в договора, който беше подписан между Зоран Заев и Алексис Ципрас, този въпрос е решен в полза на Македония и тя получава правото да използва прилагателното „македонски“ и за езика и за всичко, което произтича от идентичността и езика. Езикът ще бъде македонски/macedonian без бележки под линия, националността е македонска/гражданин на Република Северна Македония.
Въпреки това Груевски, в реакциите обявени на своята „Фейсбук“ страница, след обявяването на договора не даде подкрепата си нито за цялостния договор, нито за тази част от него, за която в интервюто преди седем месеца твърдеше, че няма как да бъде в полза на македонската страна. Напротив, той написа, че „съдържанието на този договор е национална катастрофа“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Президентът на Македония отговори на заканите на Зоран Заев, призова премиера незабавно да инциира процедура за отстраняването му от власт

„Плюс Инфо“ (Македония): Президентът на Македония отговори на заканите на Зоран Заев, призова премиера незабавно да инциира процедура за отстраняването му от власт

20 Юни 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов призова министър-председателя Зоран Заев незабавно да задейства процедура за отстраняването му от висшия държавен пост, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Съотвеното изявление Георги Иванов направи в отговор на – съгласно думите му - всички лъжи и заплахи на министър-председателя в интервю в предаването „Само истината" на телевизия „Канал 5“.
„Призовавам Заев със същото мнозинство от две трети, което е необходимо за промяна на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за определяне на отговорността на президента на Републиката, т.е. импийчмънт. Моята позиция по отношение на споразумението за името е окончателна и остава непроменена, въпреки всички заплахи и натиск“, бе отговорът на Иванов.
В даденото интервю, обяснявайки усилията за прилагане на договора с Гърция, Заев заяви, че при необходост може да се стигне до процедура за отстраняването на Георги Иванов от власт. Македонският президент отказа да подпише споразумението, постигнато между Атина и Скопие след месеци на интензивни преговори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

19 Юни 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като скопското електронно издание „Фокус“ е потърсило реакция от бившия македонски премиер Никола Груевски за коментарите на настоящия Зоран Заев, че още през 2012 година правителството на ВМРО-ДПМНЕ е приело името „Горна Македония“ за всички употреби („ерга омнес“), бившият председател на основната опозиционна партия излезе с реакция на своята „Фейсбук“ страница.
„Най-доброто опровержение за това, което говори Заев е факторът време. Този фактор показва, че аз и ВМРО-ДПМНЕ разговаряхме за преодоляване на различията около името, както ни задължава резолюцията на ООН, но не променихме името и идентичността цели 11 години. А той прие и изпълнява промяна на името „ерга омнес“ с промяна на Конституцията, което недвусмислено влияе и за промяна на идентичността. И с много отстъпки в договора, които никога не са били предмет разговор, да не говорим за отстъпки. Извън коментар е било да се приеме „ерга омнес“, което значи и промяна на конституционното име на Северна или Горна или каквато и да е Македония. А съм се бил отказал и от идентичността. Само името на магистралата е нервирало гърците и затова те са пропуснали тази възможност. Такъв договор, с такива елементи в него, с такива отстъпки в членовете на договора, не съм могъл да приема, тъй като част от приетите неща не са ни ги искали от другата страна“, написа Груевски.
Той добави също, че правителството иска да отклони вниманието и да се говори за всичко друго, но не и за този договор, който, както заяви бившият премиер, наистина е национална катастрофа.
„Това е само един пример. Според договора на Заев, баща ми, който е роден в Леринско, на 15-ина километра от днешната граница, е част от историята, за която Гърция получи ексклузивно право с договора и има правото, между другото, да прокара своята идентичност и в тази част на историята, а аз, неговият син, който съм роден от другата страна на границата, нямам такова право. И така е с хиляди други македонци, не само тези, които са с потекло от тази част на Македония. Но и за тези, които са с корени в нашата част на Македония. Кой е този умник, който превърна административната граница, която съществува днес, в историческа граница и такава между идентичностите. И има цял куп такива нелогичности в този договор“, заключи Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Никола Груевски още през 2012 г. е приел „ерга омнес“ Горна или Северна Македония

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Никола Груевски още през 2012 г. е приел „ерга омнес“ Горна или Северна Македония

19 Юни 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев разкри, че неговият предшественик на поста Никола Груевски е приел вариантите за промяна на името за цялостна употреба, включващи географско определение, предава македонският „Фокус“.
„Когато съдът обяви преговорите за името, това не бе първият път, когато бе прието име с географско определение и „ерга омнес“. Никола Груевски прие Северна или Горна Македония още през 2012 г, без да бъде определена идентичността. Т.е без Гърция да приеме идентичността и езика“ на македонците, заяви Зоран Заев. Той допълни, че тогава Гърция не е приела предложението, защото е била провокирана от Скопие през 2014 г.
Заев обясни, че не е разкрил информацията по време на преговорите за името, за да не навреди на позициите на Скопие при разговорите.Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Договорът за името с Гърция е мъдро и справедливо решение

Зоран Заев: Договорът за името с Гърция е мъдро и справедливо решение

17 Юни 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че днешният договор с Гърция за разрешаване на спора за името е мъдро и справедливо решение, предава македонският телевизионен канал A1ON.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
„Имаме справедливо и умно решение. С това споразумение постигаме дългогодишния стремеж на македонския народ. Да има своя собствена македонска държава, признавана от всички, от цял свят. В която е признат македонски народ, който ще живее и говори на своя признат македонски език. Нека бъдем щастливи, моите хора“, заяви Заев на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: ВМРО-ДПМНЕ организира в неделя в 13:30 часа протест в Битоля

Макфакс: ВМРО-ДПМНЕ организира в неделя в 13:30 часа протест в Битоля

17 Юни 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ организира в неделя в 13:30 часа протест в Битоля, където ще говори лидерът на партията Християн Мицковски, предава Макфакс.
От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че протестите ще започнат пред спортната зала в Битоля, ще преминат през главната улица до Дома на културата и ще приключат пред паметника на Гоце Делчев.
Протестите ще се проведат в деня на подписването на споразумението с Гърция, което ще се проведе в Преспа, Гърция, последвано от срещи и обяд на македонска територия. Споразумението ще бъде подписано от министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1.on: Правителството на Алексис Ципрас оцеля

A1.on: Правителството на Алексис Ципрас оцеля

16 Юни 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Правителството на Алексис Ципрас оцеля, предава македонският телевизионен канал A1.on.
Със 127 гласа „За“ и 153 „Против“ гръцкият парламент отхвърли вота на недоверие, внесен от опозиционната партия „Нова Демокрация“ срещу правителството на Алексис Ципрас заради предвиденото утре подписване на договора за името на Македония.
Гласуваха общо 280 от 300 народни представители, като един депутат от Партията „Независими гърци“ – Димитрос Каменос подкрепи вота на недоверие и беше веднага изключен от партията. Неговият вот беше посрещнат с аплодисменти от опозицията.
По време на тридневната дискусия, която продължи общо 38 часа се изказаха 193 народни представители, министри и лидери на политически партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцкото правителство оцеля след вота на недоверие

Ekathimerini: Гръцкото правителство оцеля след вота на недоверие

16 Юни 2018 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство оцеля след вота на недоверие, пише Ekathimerini.
Вота на недоверие са подкрепили 127 депутати, а 153 са гласували против. Партията на независимите гърци – коалиционен партньор в правителството гласува в полза на кабинета.
Преди гласуването протестиращите се събраха за втори пореден ден пред парламента, за да се противопоставят на сделката, а гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да се качат по стълбите.
Имаше напрежение и в парламента, особено когато министърът на външните работи Никос Коциас разгласи декласифицирани документи на министерството в опит да сравни тактиката на правителството за водене на преговори по въпроса за името с предишната администрация.
Обръщайки се към парламента, министър-председателят Алексис Ципрас порица опозицията, заради внесения вот за недоверие, като отбелязва, че "бъдещите историци ще се мъчат да разберат защо в такъв положителен момент за страната „Нова Демокрация“ реши да се опита да свали правителството".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Никос Коцияс: Договорът е патриотичен, с компромис от двете страни

Никос Коцияс: Договорът е патриотичен, с компромис от двете страни

16 Юни 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Атина. „Договорът е патриотичен и ни помага да концентрираме силите си там, където има проблем", заяви министъра на външните работи Никос Коцияс, цитиран от македонския телевизионен канал A1.on.
Той добави: „Само ако победиш при война, тогава има договор без компромис“, заяви гръцкият външен министър от трибуната на парламента в Атина по време на дискусията за вота на недоверие, внесен от опозиционната партия „Нова Демокрация“ срещу правителството на Алексис Ципрас заради договора за името на Македония
Относно декласифицирания документ, той анализира вариантите, предложени от Матю Нимиц за име на Македония : Вардарска Македония, Горна Македония, Македония – Скопие и Северна Македония и заяви, че всички останали имена освен Северна Македония били отхвърлени от предишни гръцки правителства.
Той припомни периода от 2009 година, когато тогавашния външен министър Дора Бакояни в правителството на Константинос Мицотакис е заявила на специалния пратеник за спора за името Матю Нимиц, че „със сигурност си струва да се продължат преговорите за това име“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева призова за ясна дата за членството на Македония в ЕС (ОБЗОР)

Министър Екатерина Захариева призова за ясна дата за членството на Македония в ЕС (ОБЗОР)

16 Юни 2018 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Скопие Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО. И няма да пестим усилия, за да се случи това. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие на официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018”. Изказването идва само ден преди подписването на договора между правителствата на Гърция и Македония, с който трябва да бъде решен дългогодишния спор за името Македония. По думите й премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора. На въпрос на македонски журналист дали за България е приемливо предложеното име – Република Северна Македония, Захариева уточни, че за България е приемливо всяко име. „Ние сме ви признали първи, но това, което е важно за нас, е да няма териториални претенции. Но договорът за добросъседство ще продължи да важи, няма да има никакви проблеми за тях. В договора между Гърция и Македония има текст, че той няма да бъде насочен към други държави, така че всичко е наред. Единственото, което искаме, е когато сте готови, да бъдем заедно в ЕС. Целта на нашето председателство беше да направим процеса по прием на Македония в ЕС необратим. Успяхме да деблокираме процес, който беше блокиран 15 г. Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика – не го изпускайте този шанс“, каза Захариева. “Нищо не спечелихме с този 27-годишен спор, нищо не спечелиха гражданите на двете държави преди подписването на договора за добросъседство. И само ще спечелим, ако на 26 юни Македония започне преговорите за членство. В противен случай рискуваме най-ранната следваща възможност да бъде в края на 2020 г. Не мисля, че македонският народ заслужава това“, допълни още Захариева.
Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви от своя страна, че изборът ще бъде на гражданите и договорът с Гърция е под условие да има успешен референдум. „Ако гражданите решат, че искат такава Македония, с отворени врати, влизане в НАТО и кажат "да", парламентът и президентът трябва да кажат "да", заяви той. Попитан ще има ли проблеми за прокарване на договора с Гърция в македонския парламент Никола Димитров коментира: „Колкото по-големи пречки преодоляваме, толкова по-голяма ще бъде историческата победа и отварянето на вратите на бъдещето“. "Македония не може да бъде щастлива, ако България не е щастлива, или Гърция, или Албания", заяви министърът. „Утре е исторически ден, който отваря бъдещето. Една голяма стъпка в посока затваряне на въпрос, който е отворен толкова време, колкото има независима Македония, практически от 1991 година“, обясни той и уточни, че има сили в Македония които се борят за бъдещето, има и сили, които се борят за миналото. „Насърчени от Договора за добросъседство с България, това е нашият последен отворен въпрос“, изтъкна външният министър. „Много ще бъде важно този акт за името да отвори вратите на ЕС и на НАТО. Освен добросъседството с Гърция, македонските основни мотиви са отварянето на вратите, излизането от чакалнята, в която сме от много години“, заяви Никола Димитров. По думите му дълго време този въпрос е бил употребяван във вътрешната политика. "Всеки път, когато такива въпроси са предмет на вътрешнополитическа битка, това води към лош край", каза още той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: Най-накрая се намериха двама лидери с малко мозък в главата си, които да сложат край на спора

Димитрис Цанакопулос: Най-накрая се намериха двама лидери с малко мозък в главата си, които да сложат край на спора

16 Юни 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Атина. „Най-накрая се намериха двама лидери с малко мозък в главата си, за да сложат край на спора за името“, заяви говорителят на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Цанакопулос по време на изслушването си в гръцкия парламент, предава „Радио Свободна Европа“.
Според него с договора се затваря векът на големите идеи, на национализмите, екстремизмите и ескалациите. Колкото до изявленията на опозициите в двете страни, той заяви че ако се сравняват тези на ВМРО-ДПМНЕ и „Нова демокрация“, те са идентични.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Нека най-накрая да продължим напред

Kathimerini: Нека най-накрая да продължим напред

16 Юни 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Договорът целящ да разреши спора за името на Македония не е дипломатическа победа за Гърция, както се опита да го опише гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщението си към нацията на 12 юни. Той не е и дипломатическа победа за Северна Македония, както колегата на Ципрас, Зоран Заев се опита да го представи. Това пише гръцкият колумнист Пасхос Мандравелис в коментар за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.
Обратното на тези, които вярват че „всяка дипломация е продължение на войната чрез други средства“, в международните споразумения няма победи и загуби. Това, което има, са необходими компромиси, за да може една страна да спре да живее в миналото и да продължи напред в бъдещето, със своите много предизвикателства и дори повече проблеми.
Триумфалният тон на двамата премиери е разбираем. Извън очевидните политически ползи, които те очакват да получат, те апелират към разумната част от своите граждани, които са израснали със символи като сарисата и каските на македонските фаланги, с черно-бяло разбиране за историята, преподавана в училище. Тези хора разбират дипломацията в светлината на военните кампании, преподавани в училищните учебници, в които врагът се съгласява на безусловно предаване – въпреки факта, че безусловното предаване е рядък феномен в историята.
Опростената история, на които всички сме научени, придружена от необходимите митове, в който да бъде облечен наративът, е плодородната почва, в която цъфти националистическият популизъм. Не е лесно да се изкоренят националните митове, с които сме израснали и поради тази причина трябва да имаме ниски очаквания към референдума в Северна Македония. Трябва да имаме предвид, че поне едно поколение е израснало с нелепите теории промотирани от администрацията на Груевски – например тази, че славяномакедонците, пристигнали в района около 6 век пр.хр, са директни наследници на Александър Велики. Тези хора вярват, че отказа от историческото им завещание за сметка на гърците ще бъде акт на капитулация и са готови да поставят бесилка в собствения си двор.
Постигането на временно споразумение беше успех за двамата премиери и те трябва да получат заслуги за това. Доколкото оставащите въпроси, пролуки и сиви полета относно финалното споразумение, те са нормални и животът неизбежно ще поднесе още такива. Въпросът е дали двата народа могат да видят голямата картина зад препятствията, които са изкуствено преувеличени от кариерните националисти.
Мъдрите наблюдатели от двете страни трябва да спрат да мърморят. Нека не си фантазираме за победи, загуби, триумфи и разрухи. Споразумението е само стъпка напред, която се бавеше от много време. Има още много да бъде свършено и ние трябва да се фокусираме върху това, за доброто на хората – което е това, за което се предполага че националистите се борят по начало.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан в неделя сутринта в гръцката част на Преспа, а Зоран Заев и Алексис Ципрас ще обядват на македонска земя

„Сител“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан в неделя сутринта в гръцката част на Преспа, а Зоран Заев и Алексис Ципрас ще обядват на македонска земя

16 Юни 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. В неделя в 9:30 часа македонско време, в района на гръцката част на Преспа, външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, ще подпишат договора за името между двете страни, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На събитието ще присъстват и посредникът на ООН Матю Нимиц, европейската двойка Федерика Могерини и Йоханес Хан, както и заместник-генералният секретар на ООН Розмари ди Карло.
В официалната част след подписването на договора, обръщение ще направят премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас, а веднага след това делегациите на двете страни ще се преместят на македонска територия, където двамата премиери ще направят работна среща и общ обяд, който ще се проведе в Отешево. Покрай Заев и Димитров, в македонската делегация ще бъдат и вицепремиерът Буяр Османи, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, както и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.
Подписаният договор най-вероятно ще бъде разгледан на правителствено заседание още в понеделник сутринта, а до средата на следващата седмица ще бъде внесен и в парламента.
Преди да получи зелена светлина на пленарна сесия, договорът ще трябва да премине през парламентарната комисия за външна политика, която се председателства от ВМРО-ДПМНЕ, а дискусиите не са ограничени във времето. След ратификация в парламента, договорът ще трябва да бъде подписан и от президента Георге Иванов, който вече заяви че няма намерение да подпише документа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Екатерина Захариева: Не изпускайте шанса за дата за преговори, иначе ще чакате още поне 2 години и половина

„Телма“ (Македония): Екатерина Захариева: Не изпускайте шанса за дата за преговори, иначе ще чакате още поне 2 години и половина

16 Юни 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Убедена съм, че ако утре Македония подпише договора с Гърция, ще получи дата за преговори за присъединяване към Европейския съюз по време на срещата на върха на Европейския съвет на 26 юни. В противен случай ще чака близо 2 години и половина.“, заяви министърът на външните работи на България Екатерина Захариева в събота, предава македонската телевизия „Телма“.
Екатерина Захариева ще бъде председател на срещата на върха на 26 юни. Според думите ѝ, целта на председателстването ѝ е тъкмо да привлече вниманието на Европа към Западните Балкани и до края на месеца Македония да получи зелена светлина за ЕС, а на 11 юли и за влизане в НАТО.
„Нищо не постигнахме с този 27-годишен спор, нищо не получиха гражданите на двете страни преди да подпишем Договора за приятелство и добросъседство. Ако на 26 юни Република Македония започне преговори за членство, само ще спечелим, няма да загубим нищо. С отлагането рискуваме най-ранната следваща възможност да бъде, повтарям най-ранната, в зависимост от това какво ще се случи и какви условия ще има – в края на 2020 година. Не мисля, че македонският народ заслужава да чака още две години и половина за започване на преговори за членство в ЕС. Така окуражавам двамата премиери, храбрите премиери на Македония и Гърция, и двамата външни министри, които водеха преговорите, и съм убедена че договорът ще бъде ратифициран, за да може първо на 26-ти, а после и на 30-ти юни европейските лидери на одобрят стартирането на преговорите. Нашата цел е да започнете преговори за членство на 26-ти и 30-ти юни за ЕС и на 11 юли да станете член на НАТО. Това е нашата цел“, заяви Захариева.
Тя няма да присъства на подписването на договора в неделя сутринта. Нейният македонски колега Никола Димитров заяви, че това е единственият начин страната да има евроатлантическо бъдеще. За това, което се случва в Гърция и внесения вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас, Димитров заяви че и в Гърция, както и в Македония, има хора, които гледат само към миналото, но и такива които мислят за бъдещето.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ упорито се разминава с ЕНП по отношение на договора с Гърция

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ упорито се разминава с ЕНП по отношение на договора с Гърция

16 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ в събота „бомбардира“ обществеността с изявленията си и заяви, че осъжда договора за името с Гърция, като същевременно призовава за масови протести в Битоля. В същия ден нейната сестринска Европейска народна партия се обяви в подкрепа на решението, постигнато между Македония и Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.
От ВМРО-ДПМНЕ съобщиха в събота следобед, че Централният комитет на партията е стигнал до решение, че настоящият договор е изключително вреден и в абсолютна противоположност на държавните и национални интереси на Македония. Комитетът определя договора като акт на поражение и капитулация на македонския премиер Зоран Заев.
„Имаме договор, който те искат да гласуват с обикновено мнозинство, а той изисква промени в Конституцията, за които се гласува с мнозинство от две трети. Тази капитулация не дава никакви гаранции, че Македония няма да бъде доведена до ситуация както с временното споразумение от 1995 година, който Гърция наруши, т.е. дори и Заев да изпълни това, което е обещал, нямаме гаранции, че гръцката страна ще се придържа към договора“, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ.
От партията допълниха, че ще използват всички демократични методи, за да попречат на изпълнението на договора.
„Призоваваме всички граждани, недоволни от капитулацията на Заев, недоволни от договора, който е постигнат с Ципрас, недоволни от икономическото цунами и пустош на правителството на СДСМ, да ни подкрепят в протестния марш в Битоля“, апелират от ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано в събота Европейската народна партия приветства постигнатото споразумение между правителствата в Атина и Скопие. ЕНП се надява, че процесът на прилагане на договора ще се осъществи без пречки от двете страни, което ще отвори пътя за влизане на Македония в НАТО и възможността за започване на преговори с Европейския съюз.
„Това е ключов момент за Скопие и ние вярваме, че всички политически партии трябва да се стремят към позитивно и конструктивно поведение за изграждане на европейското бъдеще на страната“, заявиха европейските християндемократи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Подписът ще се постави в село Нивици

„ТВ 21“ (Македония): Подписът ще се постави в село Нивици

16 Юни 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. В преспанското село Нивици или Псаридис, на гръцки език, изглежда че се готвят за официалното подписване в неделя на договора между Скопие и Атина за новото име на Македония, предава македонската телевизия „ТВ 21“.
В селото живеят около 60 жители, почти всички от тях говорещи и разбиращи гръцки и македонски език. Селото се готви за голямото събитие, което вероятно ще остане записано в историята на региона.
Стените се боядисват, канализацията се чисти, определя се мястото където ще бъде поставена сцената на събитието в село Нивици, намиращо се в гръцката част на Мала Преспа.
Местното население е разделено в мненията си за подписването на договора. Част от тях се надяват, че това е исторически момент и проблемите около спора за името на Македония ще бъдат решени. Други се опасяват, че Македония ще се върне към територията си според Букурещкия договор, подписан преди повече от 100 години, с който географският регион е бил разделен на четири части. Има и такива, които не искат да говорят публично.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: От договора между Македония и Гърция печелят всички

Зоран Заев: От договора между Македония и Гърция печелят всички

16 Юни 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няколко часа преди официализирането на договора за името в Преспа, премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че смята договора за носещ придобивки и на Македония, и на Гърция, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Това изявление Зоран Заев направи по време на срещата си с българския външен министър Екатерина Захариева, която е на двудневно посещение в Македония.
Захариева заяви, в отговор на въпрос на „Канал 5“, че няма да присъства на подписването на договора в Мала Преспа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Блокирайки парламента на Македония, група граждани протестират срещу смяната на името

„Макфакс“ (Македония): Блокирайки парламента на Македония, група граждани протестират срещу смяната на името

16 Юни 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. В събота следобед е затворена улица водеща към парламента на Македония, заради група граждани, които протестират против промяна на името и сключване на договор с Гърция, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
След като премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас обявиха, че е постигнат договор за десетилетния спор за името, ежедневно има протести в страната, допълва македонската агенция.
В неделя външните министри на двете страни ще подпишат договора в Преспа на гръцка земя, последвано от обяд на македонска земя. Протести против подписването на договора се организират и в двете страни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Бившият министър-председател на Гърция Андонис Самарас разкритикува договора за името в парламента

Kathimerini: Бившият министър-председател на Гърция Андонис Самарас разкритикува договора за името в парламента

16 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър-председател на Гърция Андонис Самарас разкритикува споразумението между Гърция и Македония за името, заради прекалените отстъпки, направени от Атина, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Говорейки по време на дебата за вота на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, Самарас критикува договора заради признаване на македонска етническа принадлежност и македонски език.
Бившият премиер предупреди, че договорът ще подхранва „агресивен иредентизъм“, създавайки нестабилност в региона. „Или договорът няма да издържи много дълго, или ще предизвика размирици“, заяви той.
Самарас нападна и Алексис Ципрас, заявявайки, че той е човек, който „се съгласява на всичко“.
„Аз се борих за македонския въпрос, а ти го предаде“, бяха думите, с които Самарас се обърна към Ципрас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският министър Никола Димитров: Изборът за името ще бъде на гражданите, договорът с Гърция е под условие да има успешен референдум

Македонският министър Никола Димитров: Изборът за името ще бъде на гражданите, договорът с Гърция е под условие да има успешен референдум

16 Юни 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изборът ще бъде на гражданите, договорът с Гърция е под условие да има успешен референдум. Това каза в Скопие министърът на външните работи на Македония Никола Димитров на официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако гражданите решат, че искат такава Македония, с отворени врати, влизане в НАТО и кажат "да", парламентът и президентът трябва да кажат "да", заяви той. Попитан ще има ли проблеми за прокарване на договора с Гърция в македонския парламент Никола Димитров коментира: „Колкото по-големи пречки преодоляваме, толкова по-голяма ще бъде историческата победа и отварянето на вратите на бъдещето“. „Македония не може да бъде щастлива, ако България не е щастлива, или Гърция, или Албания“, заяви министърът. „Регионът ни е малък, време е да мислим за нещата, които са важни днес - какви са икономиките и заплатите ни, какво е здравеопазването и образованието. Хората ходят в други държави, където животът е по-уреден. Какви са съдебната система и медиите“, каза още Никола Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Утре е исторически ден за Македония

Никола Димитров: Утре е исторически ден за Македония

16 Юни 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че неделя ще бъде исторически ден за Македония, с който се открива бъдещето, предава македонската медия A1 On.
На откриването на фестивала „One Love Tour 2018“ в събота, на който Димитров беше заедно с министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, той заяви че неделя ще бъде една голяма стъпка в посока на приключване на спора, който е стар почти колкото независимостта на Република Македония.
„Имаме сили, които се борят напред и за бъдещето, имаме и сили, които се борят назад и за миналото. Не можем да променим миналото, но бъдещето можем. Мисля, че това е много голям акт, който по някакъв начин получи стимул и от Договора за приятелство с България. Това е нашият последен открит въпрос и в някакъв смисъл с него приключва една фаза на проблеми и предизвикателства. Много важно ще бъде този акт да отвори вратите към ЕС и НАТО. Македонските основните мотиви, освен приятелството с Гърция, са да се отворят вратите и най-накрая да излезем от тази чакалня, в която сме затворени прекалено много години“, заяви Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу договора за името

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу договора за името

16 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш срещу договора за името, който ще започне в 13 часа (местно време) неделя в Битоля, предава скопското електронно издание „Нова“.
Членовете на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ заключиха, че постигнатият договор е изключително вреден и е в абсолютен разрез с държавните и национални интереси на Република Македония.
„Договорът сам по себе си отразява гръцките максималистични стремежи. Такова споразумение предвижда изменения на Конституцията, които ще имат непредвидими последици за идентичността на държавата и народа. Застрашена е идентичността, която сега има по-широко тълкувание. Вместо македонци или македонско, както е в момента, ще има допълнително обяснение, че това се отнася до новото име, на което Заев се е съгласил, т.е. Република Северна Македония“, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски. От партията допълват, че ще използват всички демократични методи, за да се „пречи на този частен договор за капитулация на Заев“.
ВМРО-ДПМНЕ организира в 13:00 часа в неделя протестен марш в Битоля против договора за името.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: България трябваше да намери подходящата формула, в която да участва в процеса на преговори за името на Македония

Ген. Кирчо Киров: България трябваше да намери подходящата формула, в която да участва в процеса на преговори за името на Македония

16 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. България трябваше да намери подходящата формула, в която да участва в процеса на преговори за името на Македония. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. Според него определеното и придобило публичност име Република Северна Македония засяга националните интереси на страната ни. "То императивно определя присъствието във формулата Северна Македония и на нашия пирински край, Пиринска Македония. Индиферентното отношение на България към подписването на този договор и приемането му де факто такъв, какъвто е, ако не постигнем сериозни гаранции за нашата териториална цялост и неприкосновеност, ще представлява проблем и за България“, коментира той. "Реалната опасност е тази, че както добре знаем, в Македония съществуват настроения и едно немалко количество хора, които считат, независимо от предстоящото подписване на гръцко-македонския договор за името, че Македония съставлява едно цяло в нейните три части", обясни ген. Киров. Договорът между Гърция и Македония е много по-задълбочен и конкретен от този, който България подписа за приятелство и добросъседство с южната ни съседка, уточни ген. Кирчо Киров. Той добави, че по този начин Гърция постига решаването на всички задачи, които си е поставила в преговорите по установяване на ново име на Македония, а Македония получава подкрепа за членство в ЕС и НАТО.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО

16 Юни 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие на официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018” , предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Много се радвам, че днес съм тук и се възхищавам на този фестивал, защото хората на културата и изкуството отдавна са заедно и те дават пример на нас като политици какво трябва да правим. Този фестивал ще остане традиция и нашето министерство ще продължи да го подкрепя. Хората искат да бъдат заедно и да се обичат, да пеят заедно, да творят заедно, да се хранят заедно, да вървят заедно по европейското бъдеще. И това направи договорът, който подписахме. Аз често се виждам с Никола Димитров и това, което винаги е било водещото за България, е на края на месеца Македония най-накрая да започне преговори за членство в ЕС. Няма никакво време и съм убедена, че след подписването на договора между Македония и Гърция утре, на 26 юни, когато е съветът по общи въпроси, който аз председателствам, Македония ще получи „зелена светлина“. Нищо не спечелихме с този 27-годишен спор, нищо не спечелиха гражданите на двете държави преди подписването на договора за добросъседство. И само ще спечелим, ако на 26 юни Македония започне преговорите за членство. В противен случай рискуваме най-ранната следваща възможност да бъде в края на 2020 г. Не мисля, че македонският народ заслужава това“, каза още Захариева и изрази своите поздрави премиерите и външните министри на Гърция и Македония.
На въпрос на македонски журналист дали за България е приемливо предложеното име, Захариева уточни, че за България е приемливо всяко име. „Ние сме ви признали първи, но това, което е важно за нас, е да няма териториални претенции. Но договорът за добросъседство ще продължи да важи, няма да има никакви проблеми за тях. В договора между Гърция и Македония има текст, че той няма да бъде насочен към други държави, така че всичко е наред. Единственото, което искаме, е когато сте готови, да бъдем заедно в ЕС. Целта на нашето председателство беше да направим процеса по прием на Македония в ЕС необратим. Успяхме да деблокираме процес, който беше блокиран 15 г. Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика – не го изпускайте този шанс“, каза Захариева.
На въпрос защо премиерът Бойко Борисов е отказал да се срещне с президента на Македония Георге Иванов при визитата му в България, тя отговори: „Премиерът много пъти се е срещал с президента Иванов, но ние не искаме да се месим в македонската външна политика. Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО. И няма да пестим усилия, за да се случи това“, коментира Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Екатерина Захариева: След подписването на договора, Македония ще получи зелена светлина за започване на преговори

„Фактор“ (Македония): Екатерина Захариева: След подписването на договора, Македония ще получи зелена светлина за започване на преговори

16 Юни 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. България желае Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на месеца, заяви министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„България желае Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на месеца. Вече наистина няма време и съм уверена, че след подписването на договора между Република Македония и Република Гърция утре, от страна на двамата министри на външните работи, в присъствието на двамата премиери, в присъствието на посредника Хан и комисаря Могерини, на 26 юни в Съвета на ЕС, който председателстваме, Македония ще получи зелена светлина за преговори“, заяви Захариева.
Тя участва в откриването на фестивала „One Love Tour 2018“ в градския парк в Скопие и показа увереност, че след подписването на договора за името между Македония и Гърция, Македония ще може да започне преговори за членство в ЕС, а след това да получи покана и за влизане в НАТО.
Екатерина Захариева подчерта, че за България името Република Северна Македония е приемливо.
„Ние първи ви признахме и признаваме Република Македония като цяло. За нас е важно да няма териториални претенции и това присъства в нашия договор“, допълни българският външен министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Призиви за нови протест пред гръцкия парламент срещу спора за името

Радио „Свободна Европа“: Призиви за нови протест пред гръцкия парламент срещу спора за името

16 Юни 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Нов протест под мотото "Среща с историята", организиран от „Комитет за защита на гръцкия характер на Македония“ ще се проведе днес пред гръцкия парламент, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
Организаторите призовават "цяла Гърция“ на централния атински площад „Синтагма“.
Междувременно в гръцкия парламент се обсъди искането на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ за вот на недоверие срещу правителството , а договорът с Македония е във фокуса на обсъжданията между депутатите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Прес 24“ (Македония): Зоран Заев заяви, че от споразумението за името ще спечелят и Македония, и Гърция

„Прес 24“ (Македония): Зоран Заев заяви, че от споразумението за името ще спечелят и Македония, и Гърция

16 Юни 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че от споразумението за името, което ще се подпише утре в Преспа, ще спечелят и Македония, и Гърция, предава македонската медия „Прес 24“.
Той подчерта след срещата си с българския министър на външните работи Екатерина Захариева в Струмица, че протестите в двете държави са демократично право и с тях ще излязат на повърхността всички предимства и нужди от дебати за този исторически договор.
„Протести имаше и за споразумението за добросъседство с България, но нито България, нито Македония загубиха от нея, а само спечелиха“, заяви Заев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Бившият министър-председател на Гърция Костас Караманлис подкрепи мнението, че споразумението за името е лошо

Ekathimerini: Бившият министър-председател на Гърция Костас Караманлис подкрепи мнението, че споразумението за името е лошо

16 Юни 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Атина. В официално свое заявление бившият министър-председател на Гърция Костас Караманлис подкрепи своя тогавашен външен министър Дора Бакоянис, заявила, че споразумението за името на Македония е лошо за Гърция, пише Ekathimerini.
„Бакоянис отрази рамките на политиката на тогавашното правителство по въпроса със Скопие, кулминирали с Букурещ, както и важните рамки от политиката и тактиката на съвременното правителство“, заяви Караманлис, имайки предвид срещата на високо равнище в Румънската столица през 2008 г., когато Атина блокира присъединяването на Македония към НАТО.
По-рано депутатът от гръцкия парламент и някогашен външен министър на страната обяви, че споразумението за името на Македония е „лошо“ заради отстъпките, направени от гръцка страна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"24 Вести" (Македония): Изслушването в гръцкия парламент за вота на недоверие продължава

"24 Вести" (Македония): Изслушването в гръцкия парламент за вота на недоверие продължава

16 Юни 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Обсъжданията в гръцкия парламент за вота на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас продължават. Фокусът на дискусията на гръцките депутати отново е споразумението с Македония, предава македонската електронна медия "24 Вести".
Дебатът се превърна в ожесточена дискусия и в серия от взаимни обвинения между правителството и опозицията относно споразумението с Македония. Опозиционните партии обвиниха, че договорът е лош, а акцентът се поставят на македонския език и македонската гражданство, докато депутати и министри от управляващата СИРИЗА убеждават своите колеги от другите партии, че договорът е в рамките на гръцката национална линия и защитава интересите на страната.
Според гръцките медии външният министър Никос Коцияс ще представи , около 30 поверителни документа, свързани с преговорите за името, водени от предишните правителства, по време на парламентарен дебат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 ON (Македония): СДСМ: Договорът за името не е удар върху правото на самоопределение, той гарантира македонската идентичност

A1 ON (Македония): СДСМ: Договорът за името не е удар върху правото на самоопределение, той гарантира македонската идентичност

16 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата партия на Македония СДСМ отговори на критиките на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ относно естеството на споразумението с Гърция за спора с името, предава македонският телевизионен канал A1 ON.
"ВМРО-ДПМНЕ трябва да покаже зрялост и отговорност и да подкрепи споразумението, което е в съответствие с държавните и националните интереси и което сложи край на 25-годишния спор. Споразумението не е нито вредно, нито пък е удар върху правото на самоопределение, както фалшиво твърди ВМРО-ДПМНЕ. Напротив, Договорът гарантира и укрепва македонската идентичност и никой вече няма да я отрече. Целият демократичен свят силно подкрепя решаването на този дългогодишен спор“, пише в заявлението
„Дори Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ВМРО-ДПМНЕ, приветства споразумението и призовава за конструктивност от всички политически партии. ВМРО-ДПМНЕ трябва да подкрепи Договора, който защитава нашите интереси, гарантира неговата самоличност и отваря перспективите за пълноправно членство в НАТО и началото на преговорите за членство в ЕС. ВМРО-ДПМНЕ трябва да каже "да" на македонското бъдеще“, обобщава управляващата партия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България е готова да помага на общините в съседни страни

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България е готова да помага на общините в съседни страни

16 Юни 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Струмица. Министерството на външните работи на България отговаря за политиката за развитие и иска да помага на своите съседи, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при срещата си с Коста Яневски, кмет на град Струмица в Република Македония, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
„Призовавам всички общини – бъдете активни“, обърна се министър Захариева към своя домакин. „В рамките на тази политика парите не са много, но се финансират проекти, които не се включват в други програми“, допълни тя. По думите й програмата подпомага различни малки, но с голяма социална значимост, проекти. Такива са например обновяването на междуселски пътища, ремонти на училища, детски градини и други.
Кметът на Струмица благодари на министъра на България за помощта по два подобни проекта. Първият е предоставянето на автомобил за хора с увреждания. Българският премиер Бойко Борисов лично връчи ключовете по време на съвместното заседание на двете правителства в Струмица. Вторият проект – реконструкция на сграда за изграждане на център за деца и възрастни с увреждания, е в процес на изработване.
Яневски посочи, че винаги е имал добри отношения на партньорство с колегите си от най-близките до Струмица български градове, а в последните месеци тези връзки са се задълбочили.
„Начинът, по който се развиват отношенията между двете страни в последната година, е този, по който е трябвало винаги да бъдем заедно“, съгласи се министър Захариева и допълни, че когато отношенията се развиват все по-интензивно в различни сфери, това носи само позитиви за двете страни.
Като пример тя посочи подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в първите пет месеца от който двустранната търговия е нараснала с 11%, а туризмът – с десет на сто.
„С този договор зададохме позитивен тон и добър пример в региона“, каза министърът и допълни, че ангажираността на България към европейската перспектива на Западните Балкани ще бъде продължена и от следващите ротационни председателства на Съвета на ЕС.
„Предстои ни много важен европейски съвет на 26 юни. България полага сериозни усилия и се надявам след него да се стигне до решение за начало на преговорите с Република Македония“, допълни първият дипломат на България.
С домакините си от Струмица тя обсъди младежката безработица в града, която надхвърля 50%. Министър Захариева се съгласи, че това е проблем, с който трябва да се борим. Като добър пример тя даде успешни инициативи с фондове за стартиращи предприятия. Днес в България оперират три такива фонда, които финансират стартъпи не само у нас, но и в съседни балкански страни.
„Добре е да се помисли за обмен в тази посока“, отбеляза министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimetini: Стари документи от МВнР ще разпалят дебата в гръцкия парламент

Ekathimetini: Стари документи от МВнР ще разпалят дебата в гръцкия парламент

16 Юни 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Дебатът в парламента преди вота на недоверие срещу гръцкото правителство най-вероятно ще стане още по-разпален, след като външният министър Никос Коцияс заяви, че ще публикува документи показващи как предишните правителства са водили преговорите за името с Македония, пише Ekathimetini.
Очаква се преди гласуването Коцияс да предаде около 30 наскоро декласифицирани документи от министерството на външните работи, за да отрази критиките на опозицията за преговорните тактики на правителството, довели до настоящето споразумение за името на Македония.
Според запознати източници документите ще разкрият изборите на предишните правителства по отношение на имената и промяната на конституцията на бившата югославска република.
Тези новини хвърлят нова светлина върху скорошните думи на министър-председателя Алексис Ципрас в реакция на обявения от основната опозиционна партия „Нова демокрация“ вот на недоверие : „Ще си поговорим за всичко и всеки“.
„Ще поговорим с имена и адреси, кой какво е правил, кога и какво, за това как някои са искали да отстъпят името на Македония“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 ON (Македония): Панос Каменос заяви, че споразумението за името няма да се ратифицира в парламента на Гърция

A1 ON (Македония): Панос Каменос заяви, че споразумението за името няма да се ратифицира в парламента на Гърция

16 Юни 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на партия „Независими гърци“ и министър на отбраната на страната Панос Каменос изпрати от профила си в социалната мрежа „Туитър“ ясна подкрепа за правителството по време на гласуването на вота за недоверие в парламента, но и ясно послание срещу споразумението с Македония за името, предава македонският телевизионен канал A1 ON. Коалиционният партньор в правителството заяви, че „Независими гърци“ са поели ангажимент да не ратифицират споразумението в гръцкия парламент, но допълни, че днешният вот на недоверие не е свързан с въпроса за името.
„Да се сложи край на пропагандата за Македония. Има гласуване относно края на меморандумите и борбата с корупцията. Няма споразумение, дори ако не е ратифицирано, както да е записано в последният член статия. Ние, „Независими гърци“ се ангажираме да не ратифицираме споразумение“, заяви Каменос на профила си късно снощи.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Изслушването в гръцкия парламент продължава, ще се гласува вот на недоверие

„Стандард“ (Македония): Изслушването в гръцкия парламент продължава, ще се гласува вот на недоверие

16 Юни 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Атина. В гръцкия парламент започна третата част от дебата за внесения от опозиционната партия „Нова демокрация“ вот на недоверие срещу правителството. Споразумението с Македония е в центъра на обсъждането на гръцките законодатели, предава македонската медия „Стандард“.
Дебатът се очаква да завърши с речите на лидерите на политическите партии и гръцкият премиер, а след това депутатите ще гласуват. Според мненията, изразени досега, не се очакват изненади. Депутатите от партиите в управляващата коалиция СИРИЗА и „Независими гърци“ ще гласуват против предложението на „Нова демокрация“ и правителството няма да получи недоверие.
Вчерашното маратонно изслушване, продължило над 16 часа, се превърна в разгорещена дискусия и взаимни обвинения между правителството и опозицията по отношение на договора с Македония.
Опозиционните партии обвиниха, че договорът е лош, а акцентът се поставят на македонския език и македонската гражданство, докато депутати и министри от управляващата СИРИЗА убеждаваха колегите им от другите партии, че договорът е в рамките на гръцката национална линия, национално полезен и защитава интересите на страната.
Особен интерес предизвикват информацията в гръцките медии, че по време на днешната дискусия външният министър Никос Коцияс ще донесе документи от гръцкото външно министерство, свързани с преговорите за името в миналото.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Преди вота на недоверие атмосферата в гръцкия парламент стара все по-гореща

„Алсат-М“ (Македония): Преди вота на недоверие атмосферата в гръцкия парламент стара все по-гореща

16 Юни 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Парламентарният дебат по предложението за вот на недоверие срещу гръцкото правителство се очаква днес да влезе в заключителния си етап, след като вчера външният министър Никос Коцияс поиска декласифициране на документите от предишните гръцки правителства, в които са вписани предложенията и постиженията в преговорите за спора за името, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Коцияс заяви, че ще направи така в отговор на критиките от опозицията, че споразумението, постигнато от правителствата на Македония и на Гърция е предателство за гръцкия народ.
На това веднага реагира бившият министър на външните работи на Гърция Дора Бакояни, която призова Коцияс да публикува и разговорите, които е водил и неговото министерство.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: От НАТО са готови за започване на процедура за приемането на Македония- това дава сигурност, че никой няма да има териториални претенции към съседите си

Цветан Цветанов, ГЕРБ: От НАТО са готови за започване на процедура за приемането на Македония- това дава сигурност, че никой няма да има териториални претенции към съседите си

16 Юни 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. От НАТО вече са готови за започване на процедура за приемането на Македония. Това ни дава допълнителна сигурност и спокойствие, че никой и по никакъв повод няма да има териториални претенции към съседите си. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Ако се връщаме постоянно в историята няма никога да се получи европейската перспектива за Западните Балкани“, коментира той. „Македония и Гърция достигнаха до консенсус, но виждаме, че това създава допълнително вътрешнополитическо противопоставяне, възможност за отдалечаване на Македония и Западните Балкани от европейската перспектива“, обясни Цветан Цветанов. „Това, което се положи като усилия, трябва да бъде признато и да вървим напред. В противен случай нито Западните Балкани, нито региона ни ще бъде сигурен и стабилен“, изтъкна той. „През последните няколко месеца дипломатическият контакт между България и Македония е много динамичен. На всякакво ниво, президентство, изпълнителна и законодателна власт България е комуникирала и стимулирала провеждането на срещи“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По повод отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент Георги Иванов Цветан Цветанов посочи: „Поведението на премиера Борисов беше съотносимо с негативната реакция, която имаха европейските лидери. България е част от ЕС“. „България не се намесва във вътрешните работи и отказа да направи срещата, защото е солидарна с политиките в ЕС“, заяви той. Попитан трябваше ли президентът Румен Радев да откаже срещата с македонския си колега Цветанов посочи: „Да не коментираме президента Радев, моля ви. Той е направил протоколна среща, от която не излизат действия, нито в едната, нито в другата посока. Така че срещата е без значение за процеса, който се води“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Европейската народна партия призова всички страни, участващи в спора за името, да демонстрират конструктивност

„Канал 5“ (Македония): Европейската народна партия призова всички страни, участващи в спора за името, да демонстрират конструктивност

16 Юни 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската народна партия приветства постигнатото споразумение между правителствата на Македония и на Гърция, които „работят за намиране на решение на дългогодишния двустранен спор“, предава македонският телевизионен „Канал 5“.
ЕНП се надява, че процесът на изпълнение на споразумение ще се осъществи без пречки от двете страни, което ще отвори пътя за влизането на Македония в НАТО и възможността да започне преговори с ЕС.
„Това е ключов момент за Скопие и вярваме, че всички политически партии трябва да се стремят към положително и конструктивно поведение за изграждане на европейското бъдеще на страната“, посочват европейските християндемократи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Днес Балканите градят приятелство

Македонският премиер Зоран Заев: Днес Балканите градят приятелство

16 Юни 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Струмица. Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България, каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Двамата разговаряха в Струмица, където заедно гледаха постановката “Железният светилник“ на театър „Българска армия“. Представлението в Струмица бе предпоследното от турнето на театралната трупа в Република Македония, което започна на 11 юни в Скопие и ще завърши на 16 юни в Щип.
“Радвам се, че в моя роден град можем да гледаме тази прекрасна постановка. Договорът с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко – от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция”, каза Заев.
“Договорът с Гърция може само да затвърди Договора ни с България. В него има текстове, които зачитат съдържанието на другите ни договори.
Гражданите на Република Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство”, допълни Заев.
“Осем месеца след подписването на договора хората тук видяха, че той носи само позитиви и днес 70% от гражданите на вашата страна го подкрепят“, каза Екатерина Захариева. Тя посочи, че приятелска България и цялото българско правителство стоят до Република Македония по европейския й път.
„Надявам се Европейският съвет на 29 юни да вземе решение за започване на преговори с Република Македония“, допълни тя.
Македонският премиер се присъедини към надеждата и изрази радост, че напредъкът на страната му се случва по време на Българското председателство. „Днес Балканите градят приятелство и съм щастлив, че живеем във време, когато нашите две страни създадоха подобни отношения“, каза Заев.
След края на постановката министър Захариева и премиерът Заев се срещнаха с актьорите от трупата на "Българска армия".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Standard & Poor's: Споразумението за името няма да има отрицателно въздействие върху македонската икономика

Standard & Poor's: Споразумението за името няма да има отрицателно въздействие върху македонската икономика

16 Юни 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Международната агенция за оценка на кредитния рейтинг Standard & Poor's заяви, че споразумението между Скопие и Атина за разрешаване на спора за името няма да има отрицателни последици за македонската икономика, предава македонската електронна медия „Локално“.
Агенцията оценява, че напредъкът на страната ще бъде постепенно и ползите ще бъдат дългосрочни.
„Оценката е отражението на баланса между риска, който носи бързото нарастване на публичния дълг и вътрешната политическа несигурност, което се предвижда в следващите 12 месеца, от една страна и благоприятните икономически перспективи от друга страна“, се казва в доклада на Standard & Poor's
Според Агенцията всичко това ще зависи от измененията в Конституцията на Македония, както и от ратифицирането на споразумението от двата парламента.
Standard & Poor's преди два месеца потвърди кредитния рейтинг на Македония на BB - със стабилен външен вид.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Промяна на името в неделя: къде и кой ще подпише споразумението с Гърция?

„Фактор“ (Македония): Промяна на името в неделя: къде и кой ще подпише споразумението с Гърция?

16 Юни 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гърция и Македония ще подпишат споразумението за промяна на името на Македония на „Република Северна Македония“ в неделя, 17 юни, предава македонската медия „Фактор“.
Споразумението, което предизвика ожесточена опозиция и в двете страни, ще бъде подписано в региона на езерото Преспа, на границата между Гърция, Македония и Албания. Точното място на подписване все още не е разкрито и според правителството, което призова медиите да акредитират събитието, то ще бъде разделено на две части.
Първата ще бъде в Гърция (подписване) и втората в Македония (среща и съвместен обяд).
Македонският външен министър Никола Димитров и гръцкият външен министър Никос Коцияс ще подпишат споразумението. На срещата ще присъстват премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава работното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Македония

Продължава работното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Македония

16 Юни 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще бъде в Скопие за официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР). Фестивалът представя традициите на двете страни, като в него участват едни от най-популярните български и македонски изпълнители на различни стилове музика.
В първия ден от работното си посещение в Република Македония, 15 юни, вицепремиерът Захариева връчи от името на българското външно министерство дарение от пет пълни компютърни конфигурации от най-ново поколение на детската градина „Слънче“ в граничната община Ново село.
Водената от министъра делегация отдаде почит пред паметта на 71 български военни, погребани в българското военно гробище в Ново село.
Захариева бе и в град Струмица. Вицепремиерът проведе среща с кмета на Струмица Коста Яневски, депутатите Катерина Кузмановска и Костадин Костадинов, председателят на общинския съвет на Струмица Мариян Даскаловски и секретарят на общината Александър Оджаков.
Екатерина Захариева проведе среща и с министър-председателя на Македония Зоран Заев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие заради договора за името с Македония

АFP: Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие заради договора за името с Македония

16 Юни 2018 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие заради договора за името с Македония, предава AFP.
Воденото от лявата партия СИРИЗА правителство на премиера Алексис Ципрас се очаква да преодолее вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван само ден преди насроченото подписване на договора за името на Македония на брега на Преспанското езеро.
Постигнатото споразумение е приветствано от ООН, Европейския съюз и НАТО.
Преди обаче да бъде подписано то предизвика буря от негативни политически реакции и граждански протести, както в Гърция, така и в Македония.
Основните опозиционни партии и в двете страни разглеждат предстоящото споразумение като национално предателство, а граждански организации провеждат протести, като настояват то да не бъде подписвано.
Македония се надява след постигнатия компромис страната да получи покана за преговори с ЕС, както и да бъде приета в НАТО, защото досега Гърция блокираше желанието за присъединяване на Македония и в двете организации.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1.on: Екатерина Захариева е на посещение в град Струмица

A1.on: Екатерина Захариева е на посещение в град Струмица

16 Юни 2018 | 01:25 | Агенция "Фокус"
Струмица. Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева е на посещение в македонския град Струмица, съобщава македонският телевизионен канал A1.on.
Кметът на град Струмица Коста Яневски посрещна по обяд българската делегация, предвождана от Екатерина Захариева.
На срещата присъстваха и депутатите Катерина Кузмановска и Костадин Костадинов, председателят на общинския съвет на Струмица Мариян Даскаловски и секретарят на общината Александър Оджаков. Бяха обсъдени важни актуални теми от различни области, а особен акцент беше поставен на трансграничното сътрудничество между общините от двете страни на границата, съобщиха от Община Струмица.
Кметът Яневски отбеляза, че Община Струмица има постижение в реализацията на повече трансгранични проекти, които представляват добра основа за сътрудничество от двете страни на границата.
Министър Захариева заяви, че приятелството между двете страни е основа за изграждането на общоевропейското единство. Тя отбеляза, че правителството на Република България е отворено за сътрудничество и подкрепа на проекти от община Струмица, които още повече ще подобрят живота на гражданите.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев в Струмица: Договорът за добросъседство с България може само да се заздрави от договора с Гърция за името на Македония

Зоран Заев в Струмица: Договорът за добросъседство с България може само да се заздрави от договора с Гърция за името на Македония

15 Юни 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Струмица. Договорът за добросъседство с България може само да се заздрави от договора с Гърция за името на Македония, заяви в Струмица македонският премиер Зоран Заев след среща с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, предаде репортер на „Фокус“.
В него са включени клаузи, които ясно указват, че този договор няма да промени договорите, подписани преди него. Попитан дали страната му е готова да даде допълнителни гаранции на България във връзка с промяната на името, македонският премиер отговори, че в предстоящите месеци Македония е готова да даде „всякакви“ гаранции и че договорът за добросъседство има не само писмена форма, но и дух, и духът на този договор е много важен за приятелството между македонския и българския народ.
На въпрос дали очаква покана от НАТО и ЕС след подписване на договора с Гърция, Заев отговори, че Договорът за добросъседство с България е насочил вниманието на международните организации към Македония и региона, и предстоящият договор с Гърция показва европейското поведение на страната му. Зоран Заев отбеляза, че в момента погледите на Европа са насочени към нашия регион и изтъкна ролята на България в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани. Македонският премиер похвали ангажираността на българския премиер и готовността му за сътрудничество с македонските власти.
Зоран Заев отбеляза, че протестите в Македония и Гърция срещу договора между двете страни са част от демокрацията и припомни, че и след подписването на договора с България е имало протести, но сега, 10 месеца по-късно, ползите от договора се усещат ясно от народите ни.
Той отбеляза, че откакто е сключен договорът за добросъседство с България стокообменът между двете страни се е увеличил, както и културният обмен.
В Струмица се играе постановката „Железния светилник“, която ще бъде представена и в други градове в Македония. Предстои и българо-македонски фолклорен фестивал.
ЮЛИЯН МАРКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Никола Груевски съобщи, че не е решил въпроса за името, не защото не иска членство в ЕС и НАТО, а защото според него това би било предателство

„Плюс Инфо“ (Македония): Никола Груевски съобщи, че не е решил въпроса за името, не защото не иска членство в ЕС и НАТО, а защото според него това би било предателство

15 Юни 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател Никола Груевски, анализирайки споразумението между Македония и Гърция за името, заяви, че това е национално бедствие, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
"Всеки, който чете това споразумение, се отървава от много дилеми. Всичко, което не му беше ясно, стана ясно за него. Видно е за всички, защо ВМРО-ДПМНЕ, в годините, когато бе на власт, въпреки усилията, не успя да намери решение на спора, открит от Гърция и свързан с името. Не защото аз като премиер по това време, или партията ВМРО-ДПМНЕ, или правителството не сме имали достатъчно воля, или не сме искали страната да стане член на НАТО и Европейския съюз, тъй като често ни обвиняваха а и днес все още ни обвиняват , а защото другата страна компромисът , предполагаше приемането на нещо, което е пълно национално триумф за тях, и пълно национално бедствие за Македония. Ние не приехме това. Става ясно на всички, че без национално предателство споразумение за този въпрос с нашия южен съсед не е възможно. Не го приех. Става ясно на всички какво и защо се случва в Македония през последните 4 години“, заяви Груевски от профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 ON: Протестите в Атина за „защита на името Македония“ събраха малко хора

A1 ON: Протестите в Атина за „защита на името Македония“ събраха малко хора

15 Юни 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Малък брой граждани реагираха положително на призива на „Комитета за борба за гръцкия характер на Македония“, да излязат пред гръцкия парламент, докато трае обсъждането на договора за името, предава скопският телевизионен канал A1 ON.
Тези, които се събраха на площад „Синтагма с гръцки знамена и плакати с лозунги „Македония е гръцка“ бяха мирно протестиращи, а сред протестиращите имаше и свещеници.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан на 17 юни

„Локално“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан на 17 юни

15 Юни 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс в неделя в района на Преспа от гръцка ѝ страна ще подпишат окончателното споразумение за решаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическото партньорство между двете страни, предава македонската електронна медия „Локално“.
На подписването на споразумението ще присъстват министър-председателите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас.
Събитието, както информират правителството, е разделено на две части, подписването ще се извърши на гръцка страна, а след това на македонска страна е предвидена официална среща на премиерите Заев и Ципрас и общ обяд. Ще бъдат обявени и точните местоположения и графика на дейностите, предвидени в рамките на това събитие.
В началото на следващата седмица, според правителството, законът за ратифициране на споразумението трябва да бъде приет на правителствена сесия, след което той трябва да бъде изпратен в парламента.
С договора, който вчера бе разсекретен на правителствено заседание, официалното име за всестранна употреба ще бъде Република Северна Македония или непълно - Северна Македония, а ще влезе в сила, след като бъде ратифициран в гръцкия парламент.
По отношение на езика се предвижда - македонски език без никакви бележки под линия с допълнително обяснение.
Член 7 от споразумението прави ясно разграничение, че терминът "Македония" и "Македонски" в Гърция означават гръцката част от територията.
Химнът, гербът и знамето на Македония не се променят.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър Екатерина Захариева връчи дарение от пет пълни компютърни конфигурации на ДГ „Слънче“ в Ново село, Македония

Външният министър Екатерина Захариева връчи дарение от пет пълни компютърни конфигурации на ДГ „Слънче“ в Ново село, Македония

15 Юни 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Ново село. В първия ден от работното си посещение в Република Македония вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи от името на българското външно министерство дарение от пет пълни компютърни конфигурации от най-ново поколение на детската градина „Слънче“ в граничната община Ново село. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).
„Най-важното, което можем да направим за нашите деца, освен да ги подготвим за модерния свят на дигиталните умения, е да ги направим добри хора", каза тя.
Детската градина се посещава от 88 деца на възраст от 8 месеца до 6 години. Тя се реновира изцяло по проект от предприсъединителните програми за трансгранично сътрудничество.
„Радвам се, че европейските фондове отиват действително на правилното място и създават страхотни условия. Това е начинът да отглеждаме добри хора, които да растат със самочувствие и умения, за да изковат сами доброто си бъдеще“, обърна се министърът към директора на детското заведение Лиляна Зекирова и нейния екип.
Захариева поздрави също Зекирова и кмета на Ново село Боро Стойчев за успешното сътрудничество с български общини.-„Убедена съм, че това е начинът нещата да вървят напред – като се виждаме заедно по различни линии“.
По-късно през деня водената от министъра делегация отдаде почит пред паметта на 71 български военни, погребани в българското военно гробище в Ново село. Мемориалът пази тленните останки на войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Той е едно от първите възстановени в Република Македония български военни гробища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева положи цветя на българско военно гробище в Ново село, Р Македония

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева положи цветя на българско военно гробище в Ново село, Р Македония

15 Юни 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Ново село. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева положи цветя на българско военно гробище в Ново село, Република Македония, в което са погребани 71 военнослужещи загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.