НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЧЕЗ Разпределение инвестира 200 хил. лева в модерна възлова станция в Априлци (ОБЗОР)

ЧЕЗ Разпределение инвестира 200 хил. лева в модерна възлова станция в Априлци (ОБЗОР)

14 Юни 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. „ЧЕЗ разпределение България“ представи модерна възлова станция в Априлци. Инвестицията за съоръжението е на стойност 200 000 лева. То е оборудвано с най-съвременната апаратура и ще подобри сигурността на електрозахранването за 4000 домакинства в региона. Станцията многократно ще намали времето за локализиране и отстраняване на аварии, като същевременно се очаква да се минимизира броят на засегнатите от прекъсвания потребители. Това е третото подобно съоръжение на територията на страната, след като подобни станции бяха изградени от „ЧЕЗ Разпределение“ в Бистрица и в район „Панчарево“ в столицата. Освен тях дружеството разполага с още 50 станции, които позволяват дистанционно управление. Пред журналисти по време на представянето на съоръжението главният оперативен директор на „ЧЕЗ разпределение България“ Виктор Станчев отбеляза, че модерната техника позволява изключването само на определени части от електропроводите, където има повреда, докато всички останали клиенти остават незасегнати. Той уточни, че комутационните апарати в станцията могат да се управляват дистанционно и при повреда на един от електропроводите захранването да се осъществява по другия. Станчев допълни, че това ще дава и възможност при извършване на планирани ремонти да се изключват само тези участъците, в които се осъществяват те. „По този начин ще намалим броя на клиентите, които остават без напрежение и доставяната услуга ще има по-високо качество“, изтъкна Станчев. Петър Холавски, главен изпълнителен директор на дружеството, обясни от своя страна, че инвестициите в област Ловеч за изминалата година са около 3,7 млн. лева, като по-голямата част от тях са използвани за реконструкция и обновяване на мрежата. По думите на Холавски през изминалата година ЧЕЗ Разпределение са инвестирали около 130 млн. лева в Западна България, като се планира мащабните инвестиции да продължат и през тази година.“Ще инвестираме около 95 милиона лева, които, надяваме се, ще допринесат за подобряване на качеството и резултатите“, каза Холавски. Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, отбеляза от своя страна, че мащабната инвестиционна програма на дружеството през последните години е допринесла за подобряване на качеството на електрозахранване в много региони и това се усеща не само през статистиките на ЧЕЗ, но и от разговорите с местните власти и клиентите.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Ценовото заявление на ЧЕЗ до КЕВР не е свързано със сделката за продажбата на дружеството

Карел Крал, ЧЕЗ: Ценовото заявление на ЧЕЗ до КЕВР не е свързано със сделката за продажбата на дружеството

14 Юни 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Ценовото заявление на ЧЕЗ до КЕВР не е свързано със сделката за продажбата на дружеството. Това каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, по време на семинар в град Троян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Във връзка с ценовото заявление бих искал да ви уверя, че то е подготвено от експертите така, както и миналото. Имаше някакви съмнения, че ценовото заявление на ЧЕЗ тази година е било подготвено за купувача и, че има увеличение, за да може той да изплати своите заеми за придобиване на активите. Това е пълен абсурд. Може да се сравнят нашите заявления от минали години, за да се види, че те са абсолютно последователни”, заяви Крал.
Той отбеляза също, че от ЧЕЗ искат силен регулатор, за да може българската енергетика да върви в европейска посока. „Ние подкрепяме независимостта на регулатора. Аз лично много очаквам следващата година, когато регулаторът ще стане и финансово независим. Надявам се, че ще има повече средства да назначи повече кадри, за да има повече капацитет за работата си. Ние нямаме интерес срещу нас на масата да стои слаб регулатор“, коментира Крал.
Той обърна внимание, че цената на мрежовите услуги в България - за пренос и разпределение на електрическа енергия, е почти наполовина по-ниска от тази, която се плаща в другите европейски членки, докато парите, които трябва да се отделят за инвестиция в съоръжения на практика са същите.“Ако иска да преодолеем предизвикателствата пред енергийния сектор в България, трябва стъпка по стъпка да се увеличава цената за пренос и разпределение“, каза още Крал.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Над 2 млрд. лв. са инвестициите, които сме направили в България за 13 години

Карел Крал, ЧЕЗ: Над 2 млрд. лв. са инвестициите, които сме направили в България за 13 години

14 Юни 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. За почти 13 години, откакто сме активни в България, инвестициите, които направихме са повече от 2 млрд. лева. Това каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, по време на семинар в град Троян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Само средствата, вложени в модернизацията, реконструкцията и развитието на мрежата, са малко над 1 млрд. лв.“, посочи Крал, като допълни, че средствата, влезли в държавния бюджет от придобиването на активите на дружеството и плащането на данъците са 1,6 млрд. лева. „Освен парите, които са влезли в България, ние винаги се стремим да сме сериозен инвеститор и в обществото. Имаме много програми и забележителни постижения, които касаят корпоративната и социална отговорност, обучението и образованието. Това за нас е най-важната тема. Ние сме партньори в няколко програми по дуално обучение, имаме стажантско обучение и стипендианти, работим заедно с университети, училища и техникуми“, каза още Карел Крал. „За нас е много важно да се ангажираме в образованието, защото предизвикателствата пред енергийния сектор не са малки. Доброто обучение на кадри за бъдещето е важно не само за новите ни служители, но и за да имаме добри партньори в институциите - в регулатора и министерството. Защото винаги е добре да имаме добре обучени партньори, с които да работим за бъдещето развитие на енергийния сектор“, коментира Карел Крал. Той отбеляза, че за компанията освен качественото обучение на кадрите, е много важно и етичното отношение към тях, както и етиката в бизнеса като цяло. „За нас е важно и започнахме инициатива за етичния кодекс на доставчика на енергия. Съжалявам, че до момента не сме успели да го приключим, но ще продължим и се надявам на края да има кодекс и ние ще бъдем първите, които ще го подпишат и спазват“, заяви Крал. „Ще продължим политиката си да сме коректни, откровени и прозрачни“, увери още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Клиентите ни няма да усетят по никакъв начин смяната на собствеността на дружеството

Карел Крал, ЧЕЗ: Клиентите ни няма да усетят по никакъв начин смяната на собствеността на дружеството

14 Юни 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Клиентите ни няма да усетят по никакъв начин смяната на собствеността на дружеството. Това каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, по време на семинар в град Троян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с продажбата на българските активи на ЧЕЗ Карел Крал заяви, че не може да каже кога точно ще се осъществи тя, но увери, че клиентите на дружеството по никакъв няма да бъдат засегнати. „Нямаме нищо, което можем да ви кажем във връзка с продажбата, освен едно - ние като дружество от групата на ЧЕЗ продължаваме с работата си. Ще работим в посока да има плавно предаване, да няма никакво сътресение във връзка с доставките на ток до клиентите и сигурността им“, коментира той. „От гледна точка на сигурността на доставките, абсолютно съм убеден, че клиентите няма да разберат когато акциите бъдат прехвърлени“, допълни още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Станчев, „ЧЕЗ Разпределение“: Ще продължим с изграждането и реконструкцията на управляеми възлови станции

Виктор Станчев, „ЧЕЗ Разпределение“: Ще продължим с изграждането и реконструкцията на управляеми възлови станции

14 Юни 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Априлци. Ще продължим с изграждането и реконструкцията на управляеми възлови станции. Това каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение“ АД, по време на представянето на модерна възлова станция в Априлци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смисълът на подобни станции е да резервираме захранването на голям брой потребители. В случая това е община Априлци и прилежащите махали и селища“, обясни Виктор Станчев, като уточни, че комутационните апарати в станцията могат да се управляват дистанционно и при повреда на един от електропроводите захранването да се осъществява по другия. „Електрозахранването на община Априлци се осъществява от две места – ТЕЦ „Видима“ и подстанция „Троян“, но разстоянието до Троян е над 35 км и когато възникне аварийна ситуация, нещата се случваха доста бавно“, поясни той. „Сега ще можем да управляваме дистанционно мрежата. Паралелно с това в град Априлци сме монтирали дистанционно управляеми комутационни апарати и ще можем лесно да локализираме определени участъци, когато има проблем“, посочи Виктор Станчев, като допълни, че това ще дава и възможност при извършване на планирани ремонти да се изключват само тези участъците, в които се осъществяват те. „По този начин ще намалим броя на клиентите, които остават без напрежение и доставяната услуга ще има по-високо качество“, изтъкна Станчев. По думите му в община Априлци е пуснат в експлоатация и нов трансформаторен пост на стойност 130 000 лева, чрез който се решава проблема с ниското напрежение, от което е имало оплаквания. „Паралелно с това през изминалата година са подменени над 4 км проводници по мрежи с ниско напрежение. Частично са ремонтирани електропроводите, които водят до възловата станция“, отчете още той. „Поставили сме си план през тази година да завършим изцяло реновирането и ремонтите на тези съоръжения, като монтираме изцяло нови силиконови изолатори, които към момента са най-модерните на пазара и с най-високо качество“, допълни Станчев. „Това е пътят и за в бъдеще компанията ще развива подобни технологии, за да можем да повишаваме постепенно качеството за всички места, до които доставяме електрическа енергия“, подчерта той.
Виктор Станчев уточни, че инвестицията във възловата станция е малко над 200 000 лева, допълнително 110 000 лева са дадени са 5 комутационни апарата, а над 130 000 лева - за трафопост, който да подобри качеството на електроенергията в кв. „Острец“. „И като добавим дребните ремонти с подмяната на проводниците, отиваме на над 500 000 лева инвестиция само за миналата година, само за Община Априлци“, посочи той.
„През следващата година сме планирали да монтираме и на други места такива възлови станции“, допълни той, като уточни, че тази в Априлци е третата от този тип, а „ЧЕЗ Разпределение“ има изградени още 50 други, които позволяват дистанционно управление.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Холавски, „ЧЕЗ Разпределение България“: Около 95 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Западна България през тази година

Петър Холавски, „ЧЕЗ Разпределение България“: Около 95 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Западна България през тази година

14 Юни 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. През изминалата година инвестирахме в Западна България мащабни средства – около 130 млн. лева. С мащабни инвестиции продължаваме и през тази година. Ще инвестираме около 95 милиона лева, които, надяваме се, ще допринесат за подобряване на качеството и резултатите. Това каза Петър Холавски, главен изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“, по време на представянето на модерна възлова станция в Априлци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петър Холавски набеляза някои от стратегическите за дружеството проекти, които се изпълняват или предстои да бъдат изпълнени. „Продължаваме с подмяна на обектите със стратегическо значение в София. Тази година ще подменяме старите кабелите в столичния квартал „Драгалевци“, които са с дължина 3 км“, обясни той, като уточни, че инвестицията там ще бъде около 3,6 млн. лв., чрез които се очаква да се постигне по-сигурно захранване на 120 000 клиенти в 12 столични района. „В резултат на тази инвестиция ще бъде намален и рискът от възникване на аварии и срока за отстраняването им“, посочи още Петър Холавски. По думите му вторият голям проект в София е реконструкцията на подстанция „Фестивална“, която също цели подобряване на захранването.
„Друг стратегически проект е монтирането на дистанционнообслужвани електромери. Проект, който завършихме преди 1 месец и вече дава много добри резултати. Продължаваме с инсталацията им“, отбеляза още Холавски. По думите му чрез дистанционно отчитащите електромери може да се следи онлайн какво се случва по мрежата и качеството на захранването, както и да се реагира мигновено, когато се установи нередност. „Това, че можем да следим товара по мрежата, води до намаляване на кражбите, защото веднага можем да разбираме къде изчезва енергията и къде се краде и да реагираме. Това ще доведе до повишаване на качеството към редовните клиенти, които си плащат“, отбеляза той. Като важен проект Петър Холавски посочи и програмата, съфинансирана от ЕК за защита на птиците, по която се инвестират 2,6 млн. евро. „Вземаме такива мерки, за да стане мрежата безопасна за птиците, което също допринася да няма толкова аварии“, уточни той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Мащабната ни инвестиционна програма през последните години е допринесла за подобряване на качеството на електрозахранване в много региони

Карел Крал, ЧЕЗ: Мащабната ни инвестиционна програма през последните години е допринесла за подобряване на качеството на електрозахранване в много региони

14 Юни 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Априлци. Мащабната инвестиционна програма през последните години е допринесла за подобряване на качеството на електрозахранване в много региони и това се усеща не само в нашите статистики, но и от разговорите с местните власти и клиентите. Това каза пред журналисти Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, по време на представянето на модерна възлова станция в Априлци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера проведохме среща в Плевен с местните власти - с областния управител, кметовете и представители на общините, като част от нашата редовна програма да обиколим всички региони и да се срещнем с техни представители. Защото за нас е много важно да имаме директна комуникация с тях и да чуем какви са проблемите, къде може да подобрим комуникацията, къде можем да подобрим качеството на захранване“, отбеляза Крал. „Чуваме много добри думи за нашите хора, които се справят много добре с повредите, причинени от метеорологичните условия. Срещите се променят с годините, откакто съм в България и чувам все повече добри думи за нашите хора“, допълни той. „Тази възлова станция е част от инвестиционната програма, която планираме да продължаваме да изпълняваме“, каза още Карел Крал.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.