НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: През годините умишлено се е налага една болшевишка трактовка на тази величава епопея – спасяването на българските евреи

Вицепремиерът Валери Симеонов: През годините умишлено се е налага една болшевишка трактовка на тази величава епопея – спасяването на българските евреи

14 Юни 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. През годините умишлено се е налага една болшевишка трактовка на тази величава епопея – спасяването на българските евреи. Това заяви при откриването на Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“ във Велико Търново вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му представянето на тази история по този начин е трябвало да приключи след падането на режима през 1989-та година.
„За съжаление близо 30 години по-късно историята продължава да бъде представяне на учениците и студентите по този болшевишки начин. Хората израстват и се запознават с историята през премълчани, през изопачени факти. На това трябва да бъде сложен край. Тази конференция може да изглежда скромна по своя състав, но тази конференция е на изключително високо ниво с оглед на хората, които присъства тук, и които са положили сериозни усилия да се запознаят с истинските факти“, заяви Валери Симеонов. Той подчерта, че една от основните задачи на форума е да представи редица неизвестни факти, свързани с ролята на българското правителство, на българския цар и на българските институции за спасяването на българските евреи, които умишлено са били премълчавани през годините. „За мен българските евреи не бяха спасени преди 75 години. Българските евреи бяха спасени преди 20-тина година. За всички е ясно, че изопачаването на историята се е дължало на политическите взаимоотношения по време на т. нар. „Желязна завеса“. До 1989 година практически нямаше информация, затова за мен спасяването на българските евреи е от преди 20-тина години. Представянето на тази изключително уникална история, която има уникален принос за световния хуманизъм, тази история, с която българския народ може да се гордее, е изключително шаблонно и формално. Продължава да шества и да тържествува невежеството по отношение на този акт на целия български народ, но и на българското правителство“, заяви Валери Симеонов.
Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“ се провежда във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и е под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов. На него присъстват съпредседателят на Клуба на приятелите българи и евреи арх. Елко Хазан и Самуел Ардити – български евреин, преживял събитията от 1943 година. В рамките на два дни ще бъдат представени неизвестни в публичното пространство изследвания и доклади от учени, историци, изследователи, юристи, документалисти, кулутуролози, политолози и публицисти. Голяма част от докладите са посветени на личности от българската история, регионални и професионални общности, участвали активно в спасяването на българските евреи.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: България успя да извлече ползи от председателството на Съвета на Европейския съюз

Вицепремиерът Валери Симеонов: България успя да извлече ползи от председателството на Съвета на Европейския съюз

14 Юни 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. България успя да извлече ползи от председателството на Съвета на Европейския съюз. Това заяви във Велико Търново вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му страната ни е успяла да популяризира себе си като европейска държава, позициите си и стабилността си. Според вицепремиера най-голямата полза от Българското европредседателство е възможността за придвижване на процеса за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз. „Българското председателство е за шест месеца и не може да се очаква да бъдат реализирани някакви супер и грандиозни мега цели. Едни такива очаквания са свръхоптимистични, но във всички случаи председателството беше много успешно“, заяви Валери Симеонов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие международна научна конференция за спасяването на българските евреи

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие международна научна конференция за спасяването на българските евреи

14 Юни 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов ще открие Международна научна конференция на тема „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, която се провежда по повод 75 години от спасяването на българските евреи през 1943 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Форумът се организира от Великотърновски университет Св. Св. Кирил и Методий, Българо-еврейския научен институт и Клуба на приятелите Българи и Евреи.
Събитието ще се проведе на 14 юни от 09.00 часа в Център „Конфуций“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.