НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерство на отбраната: Комисията за разследване на авиационното произшествие с хеликоптер Ми-17 завърши работата си, бордният техник на авариралия хеликоптер е изписан от ВМА

Министерство на отбраната: Комисията за разследване на авиационното произшествие с хеликоптер Ми-17 завърши работата си, бордният техник на авариралия хеликоптер е изписан от ВМА

9 Юли 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за разследване на авиационното произшествие с хеликоптер Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
От министерството припомнят, че на 11 юни 2018 г., около 20:30 часа, в авиобаза Крумово вертолетът Ми-17 катастрофира. В трагичния инцидент загинаха майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев, а бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен.
Докладът на комисията е поверителен и ще бъде предоставен на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив. Окончателното заключение за причините за катастрофата ще бъдат дадени от Военно-окръжна прокуратура – Пловдив след приключване на досъдебното производство.
Междувременно тази сутрин от ВМА в добро здравословно състояние бе изписан офицерски кандидат Алексей Каменов, борден техник на авариралия хеликоптер.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Очаква се на 11 юли да приключи проверката за катастрофата с военния хеликоптер Ми-17 в района на авиобаза „Крумово“

Министър Красимир Каракачанов: Очаква се на 11 юли да приключи проверката за катастрофата с военния хеликоптер Ми-17 в района на авиобаза „Крумово“

4 Юли 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очаква се на 11 юли да приключи проверката за катастрофата с военния хеликоптер Ми-17 в района на авиобаза „Крумово“. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на празника на Пловдивския гарнизон, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Вече имам предварителна информация, но докато не приключи тази проверка не мога да коментирам“, каза Каракачанов. Той поясни, че не е редно да се коментират резултатите, преди да излезе работата на комисията и преди прокуратурата да се произнесе.
„Фокус“ припомня: Военен вертолет Ми-17 се разби край Летище „Пловдив“ около 20.30 часа на 11 юни, при планов полет. Той падна от около 50 м височина в района на авиобаза „Крумово“. Екипажът на борда на вертолета бе от трима военнослужещи, от които двама загинаха -командирът на екипажа капитан Пламен Пантелеев и помощник-пилотът капитан Стоян Неделчев. Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов бе откаран в болница, където състоянието му бе стабилизирано.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. Цвятко Луканов, бивш директор на „Авиоотряд 28“: Авиационни произшествия е имало винаги, но е жалко, когато стават поради недостатъчна летателна тренираност на екипажите

Полк. Цвятко Луканов, бивш директор на „Авиоотряд 28“: Авиационни произшествия е имало винаги, но е жалко, когато стават поради недостатъчна летателна тренираност на екипажите

16 Юни 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Авиационни произшествия винаги е имало и ще има, но е жалко, когато стават поради недостатъчна летателна тренираност на екипажите. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ полковник от резерва Цвятко Луканов, бивш директор на „Авиоотряд 28“. „След 1989 г. – 1990 г. изключително много спадна учебно-тренировъчният нальот на пилотите в българската военна авиация, независимо дали за изтребители, бомбардировачи, транспортна авиация, вертолетна авиация. Трябва да се знае, че въздухът не е нормалната среда на виреене на човешкия организъм. Ако той не поддържа непрекъснато тренировка за пространственото си положение във въздуха, в това в каква среда вирее – денем, нощем, в облаци, извън облаци, много бързо се губят тези навици“, обясни той. „И за съжаление авиационни командири с голям стаж пренебрегват тези неща. И оттам водят до грешките на пилотите“, посочи Цвятко Луканов, но уточни, че летците не са виновни, тъй като нямат възможността да поддържат летателната си годност такава, каквато трябва да бъде.
По отношение на летателната техника бившият директор на правителствения авиоотряд коментира, че според него две изтребителни ескадрили за опазване небето над България ще бъдат предостатъчно. „Една за Централно-западна България и една за централно-източната част на страната. Един полк, може би, пак около две ударни ескадрили изтребително-бомбардировъчни, вертолетна авиация, военно-транспортна авиация. Това за рамките на България в тази ситуация в момента, според мен, е оптималният вариант. Всичко друго е имитация на армия“, обясни той. По думите му преди всичко трябва да се грижим за нашата сигурност и след това да се разчита на други хора.
Според него основните предизвикателства пред авиацията ни са недостатъчният брой летателни часове във военната авиация и недостатъчната авиационна техника. „Резервни годни части, произведени под контрола на завода производител – това трябва да се доставя. Иначе всичко друго е риск. Риск е да загубим хора, както онзи ден се случи, и техника, която и без това не ни достига“, добави полк. Луканов. А причината за създалото се положение в авиацията той открива в политиците. „Не може да даваме милиони по най-различни направления и да не си осигурим армията“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Внасяме вота на недоверие към правителството в сряда

Иван Иванов, БСП: Внасяме вота на недоверие към правителството в сряда

16 Юни 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. БСП внася вота на недоверие към правителството в сряда. Това каза по радио „Дарик” депутатът от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Случващото се в страната не трябва да се прикрива, като с параван, от европредседателството. То не би трябвало да е прах в очите на хората за неуспехите на управлението, които не са малко. Един от най-проблемните сектори у нас е „Сигурност”, категоричен бе Иван Иванов. Депутатът припомни, че приетият по времето на Пламен Орешарски нов закон за МВР е преправян после 19 пъти, но въпреки това работи. „Ние обявихме, че това е наша инициатива и вотът ще бъде внесен с подписите на народните представители от БСП. Аз съм сигурен, че Цветан Цветанов ще бъде изненадан от подкрепата, която ще получим на вота”, добави той.
„БСП винаги е подкрепяла диалога между България и Македония. Убедени сме, че трябва да се стигне до развръзка в преговорите между Ципрас и Заев. Името Северна Македония съдържа в себе си географско понятие. Ако това име остане, България трябва да има ясна и категорична позиция за гаранции срещу териториални претенции”, коментира още Иван Иванов. Той припомни, че ние сме една от първите страни, които са признали Македония, докато Гърция още не го е направила и това е причината Македония да не може да влезе в ЕС и НАТО. Той беше категоричен, че е редно македонците да спрат с изкривяването на историята, защото това е вредно и за тях, и за целите Балкани. „Грешка е, от страна на нашия премиер, да не се срещана с президента Георге Иванов, след като се е срещнал с македонския премиер Зоран Заев. Няма как да захлопнеш вратата пред него. Ако имаше разговор, можеше да се направи опит за сближаване между водещата партия и избрания им президент. Твърдейки, че бяга от вътрешнополитически конфликти в Македония, на практика, премиерът влезе в такъв, като избра страна. Ролята му на арбитър, през последните месеци, изчезна след случката с македонския президент”, поясни Иванов.
Народният представител заяви, че левицата има много позитивно отношение към законопроекта, внесен от омбудстмана Мая Манолова, за хората с увреждания. По отношение на напрежението при хората с увреждания, Иван Иванов заяви, че не помни за протести на хора с увреждания по време на правителството на Сергей Станишев. Напротив, тогава имаше добра социална политика и бяха преизчислени пенсиите на всички пенсионери.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Първан Симеонов: С вота на недоверие БСП отново се връща към активността в опозиционен план

Политологът Първан Симеонов: С вота на недоверие БСП отново се връща към активността в опозиционен план

16 Юни 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. БСП отново се връща към активността в опозиционен план. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“ по повод вота на недоверие на тема сигурност, който от БСП заявиха, че ще внесат. Според Първан Симеонов активността на БСП е била забравена поради три причини – Председателството, което действа като „политическо успокоително хапче“ за политическия процес, заради това, че напоследък няма различия между БСП и ГЕРБ и трето – няколкото случаи на политически совалки между части от управляващата коалиция. Политологът заяви, че опозицията най-вероятно ще укрепи политическото ръководство на МВР със своите действия. „Целите на един вот обикновено са разгаряне на дебат, създаване на дневен ред, вземане на инициатива – ето това очаквам БСП да направи“, обясни Симеонов. „В това отношение БСП действа според своята неотклонна опозиционна стратегия от много време насам. А що се отнася до вотовете като политически инструмент, те рамкират Председателството – един към началото, един към края му“, коментира още политологът. Той допълни, че целта на БСП е да задава политическата рамка в страната. „Препозиционирането, разполагането на старта и пренареждането в политическия процес предизвиква известни трусове, но ако се допитаме до политическата логика, тя ни казва, че тези трусове не би трябвало да са смъртоносни“, уточни Първан Симеонов. По думите му на предстоящите местни избори управлението ще се изправи пред опасност, наречена балотаж, от който всеки се страхува. А по отношение на европредседателството, политологът изложи данни от изследване на „Галъп интернешънъл“, сочещо, че оценката на българите е висока и двама от всеки 5 души казват, че това е добро Председателство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП са сами за вота на недоверие, което означава, че искат шум и внушения, а не реални решения

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП са сами за вота на недоверие, което означава, че искат шум и внушения, а не реални решения

16 Юни 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Самият факт, че БСП се явяват сами, за да поискат вот на недоверие означава, че опозицията иска повече шум и внушения, но не и реални решения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Когато Председателството завършва, и е успешно по оценки на европейските лидери и министрите, БСП искат да го затворят с вот на недоверие“, коментира той. „За да покажат идентичността си, на партия, която иска само да върви в конфронтация, не се старае и не се стреми да участва в политическия живот на страната, да предлага алтернативни решения“, заяви Цветан Цветанов. „Знаем как управлява БСП, и сектор сигурност, и сектор икономика, и сектор енергетика“, изтъкна той. „Очаквам с нетърпение мотивите да бъдат внесени в българския парламент, защото една седмица за БСП е недостатъчна, за да си формулират мотивите, да бъдат внесени и да поискат вот на недоверие“, каза още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Правителството не се справя и трябва да си ходи

Крум Зарков, БСП: Правителството не се справя и трябва да си ходи

16 Юни 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Това правителство, дали има компетентност и способност да се справи с проблемите? Отговорът е – не! Правителството не се справя и трябва да си ходи. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков в Нова ТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Ние сме длъжни да заявим, че правителството търпи провал в една от ключовите сфери на компетентност – осигуряване на обществен ред и сигурност. Оттам насетне всяка политическа сила трябва да поеме своята отговорност и да се позиционира”, това заяви депутатът по отношение на предстоящия вот на недоверие, който ще бъде искан от левицата. Зарков обясни, че броят на депутатите от ПГ на „БСП за България” е достатъчен да се иска вот и те ще се възползват от тази възможност. Народният представител припомни обещанията на ГЕРБ преди изборите, които не бяха спазени - полицай във всяко село, назначаване на нови 6000 полицаи. Според Крум Зарков всеки един от инцидентите- от бягството на затворниците от затвора, многочисленото убийство около Нова година, до убийството на крупен бизнесмен в центъра на София, трябва да коства оставката на министъра на вътрешните работи. „Взети заедно, са вече политическа отговорност на целия Министерски съвет”, каза той. По повод упреците, че няма невинен по отношение на състоянието на системата на МВР, Зарков заяви, че правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски са си отишли. „Сега трябва да дадем вот на сегашното правителство. Или се справят, или не и трябва да си ходят”, отсече Зарков. „Цяла година надзирателите на затворите и полицаите протестираха. Никой не ги чу. Никой не им даде това, от което се нуждаят. Диалогът е много труден”, каза още депутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сбогувахме се с пилотите от вертолетната авиобаза "Крумово" майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев

Сбогувахме се с пилотите от вертолетната авиобаза "Крумово" майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев

15 Юни 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Безсилни сме да изразим болката си от загубата на двамата безупречни колеги и добри приятели. За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висините. Ние скърбим заедно с вас, скъпи семейства, и даваме обет да пазим спомена за двамата майори и да подкрепяме семействата. Това каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков на траурния ритуал, с който се простихме с майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Своята съпричастност към скръбта на семействата на загиналите пилоти изразиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът на вертолетната авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, генерали от Българската армия, командири на военни формирования, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от Въоръжените сили и граждани.
Майор Пламен Пантилеев – командир на седмо авиационно звено Ми-17, и майор Стоян Неделчев - щурман на вертолет, служили редом във вертолетна авиационна ескадрила на авиобаза Крумово, загинаха на 11 юни 2018 г. при изпълнение на тренировъчен полет с Ми-17. Целият им професионален път в служба на Родината е свързан с вертолетната авиобаза. И двамата основно летяха на вертолет Ми-17 и са участвали в една от най-рискованите мисии на Въоръжените сили в помощ на население при бедствия и аварии – при гасене на пожари в спасително-издирвателни операции. Със своя професионализъм и всеотдайност са доказали, че вертолетната авиация е важен елемент за цялата система на националната сигурност. Колегите им ще ги запомнят като изключителни професионалисти и приятели, което е в основата на успеха на цялата ескадрила. По време на службата си двамата пилоти са награждавани многократно за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите.
Стотици военнослужещи и цивилни служители от Българската армия днес сведоха глави пред офицерите от Военновъздушните сили, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Съболезнователни адреси до семействата на загиналите са получени от президента на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, от държавни институции, от военни формирования и частни фирми.
Заупокойна молитва за загиналите български военни пилоти беше отслужена от пловдивския митрополит Николай.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близо два часа продължи траурната церемония на Централни гробища за погребението на двамата пилоти, загинали при учебен полет на авиобаза "Крумово"

Пловдив: Близо два часа продължи траурната церемония на Централни гробища за погребението на двамата пилоти, загинали при учебен полет на авиобаза "Крумово"

15 Юни 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Близо два часа продължи траурната церемония на Централни гробища в Пловдив за погребението на двамата пилоти от 24-та авиобаза "Крумово", загинали по време на учебен полет, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Пилотите бяха погребани един до друг с всички военни почести. Траурната церемонията започна в 10.00 часа и продължи до 12.00 часа, през което време всички близки, познати и техни колеги им отдадоха последна почит. Двамата летци бяха повишени посмъртно в звания. На траурната церемония присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, както и ръководството на щаба на БА и на българските ВВС. Заупокойната молитва бе отслужена от пловдивският митрополит Николай на самото гробище, а не в траурния дом.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С военни почести на Централните гробища погребват двамата загинали пилоти при инцидента с паднал хеликоптер в авиобаза "Крумово"

Пловдив: С военни почести на Централните гробища погребват двамата загинали пилоти при инцидента с паднал хеликоптер в авиобаза "Крумово"

15 Юни 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С военни почести на Централните гробища в Пловдив погребват двамата загинали пилоти при инцидента с паднал хеликоптер в авиобаза "Крумово" Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. В момента Пловдивският митрополит Николай отслужва заупокойна молитва, в съслужие с други свещеници. На гробищния парк са дошли стотици колеги, близки и приятели на загиналите пилоти, за да ги изпратят в последния им земен път. Тук са още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководството на ВВС и др.
Цветана ТОНЧЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени посмъртно

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени посмъртно

15 Юни 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при трагичния инцидент с хеликоптер Ми-17 в понеделник, 11 юни, в района на авиобаза Крумово.
Днес двамата пилоти ще бъдат погребани с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С пълен военен церемониал ще бъдат изпратени загиналите пилоти при авиокатастрофа край летище "Пловдив"

С пълен военен церемониал ще бъдат изпратени загиналите пилоти при авиокатастрофа край летище "Пловдив"

14 Юни 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С пълен военен церемониал ще бъдат изпратени загиналите пилоти при авиокатастрофа край летище "Пловдив" – майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев. Това пише във Фейсбук страница на Българските военновъздушни сили. Поклонението пред тленните останки на пилотите ще се състои утре, 15 юни, от 10.00 часа на Централните гробища в град Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Вотът на недоверие е оценка на работата на правителството през последите години

Калоян Паргов, БСП-София: Вотът на недоверие е оценка на работата на правителството през последите години

14 Юни 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие е оценка на работата на правителството през последите години. Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вотът на недоверие не е свързан само с последните инциденти, но и като оценка за работата на правителството през последните години. Всички тези събития през последните няколко седмици са отражение на това правителство. Въпросът е не само за националната сигурност, а за сигурността на отделния гражданин в България“, каза още Паргов и посочи, че всичко създава усещане за несигурност.
„Един вицепремиер беше казал, че с края на Българското председателство на Съвета на ЕС се отваря зоната на оставките. Очевидно е, че в това правителство са налице раздор и противоречия. И всичко показва, че това правителство е сформирано с хоризонт европредседателство и какво ще стане след 30 юни 2018 г. предстои да видим. Сега не е моментът да правим прогнози, но нещата не отиват на добре. Държавата не е спряла да се тресе от протести през последната една година“, посочи лидерът на БСП – София.
Той коментира и темата за промяна на името на Македония. „Случаят с името „Северна Македония“ поражда съмнения какво обхваща Северна Македония назад във времето и включва ли Гоце Делчев, Банско. Тоест, това би ли било в бъдеще основа за териториални претенции. Така че трябва да се върнем назад в историческа ретроспекция и да мислим – така правят в Гърция, така трябва да направим и ние“, коментира Паргов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Липсват сериозни аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството

Вицепремиерът Валери Симеонов: Липсват сериозни аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството

14 Юни 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Липсват сериозни аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството. Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира пред журналисти във Велико Търново намеренията на БСП за внасяне на вот на недоверие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че както и предния път, така и сега, опозицията няма реални основания за това. „Звучи смешно. Вчера научих, че поводът за искане на оставката на правителство ще бъде депозиран след една седмица. Това е достатъчно показателно за мен, че липсват сериозни аргументи“, допълни вицепремиерът. По думите му вотът няма да успее, тъй като няма да достигнат гласове на опозицията.
Що се касае до исканата от Веселин Марешки оставка на военния министър Красимир Каракачанов заради инцидента в авиобаза „Крумово“, Симеонов заяви, че тя е ненавременна и необоснована. „Не могат да се преписват на военен министър, който е от една година на този пост, всички неблагополучия, които са резултат от натрупани и нерешени проблеми вече 30 години“, допълни Валери Симеонов.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракчанов: По-малко от половината пилоти в Българската армия летят

Министър Красимир Каракчанов: По-малко от половината пилоти в Българската армия летят

14 Юни 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от половината пилоти в Българската армия летят. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за предаването "Тази сутрин" по бТВ. „От 245 пилоти в България по щат в Българската армия, много малко летят. Техника има, но тази техника не е отремонтирана. Защото нещата са правени в годините на парче. От 5 хеликоптера „Ми-17“ в момента не лети ни един, от 5 хеликоптера „Ми-24“ – прекрасен хеликоптер, лети един, 4 не летят. От „Кугърите“ от 12, летят 3-4, от „Беловете“, хеликоптерите „Бел“ 3 летят, 3 не летят. А специално за хеликоптерите „Бел“ сумата е 1 млн. лева за ремонта му за останалите 3, които не летят“, коментира министърът.
По думите му ние имаме техника, но тя стои в хангарите. Каракачанов заяви, че не приема за сериозно оправданието „Няма пари за ремонт“, защото става въпрос за човешки живот. „Ние имаме проектите за модернизация на авиация, ще ни доведат нови самолети, но това е в перспектива. Ние дотогава какво да правим? Тези летци да стоят в базите и да не летят? Те трябва да трупат опит. Минимумът, което е било практика в България, са 100-120 часа, не минимумът, а нормалната практика в България. В момента двамата въпросни пилоти за половин година са налетели 17, мисля, че единият 17, другият 15 часа.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Катастрофите с хеликоптери не винаги завършват с жертви

Проф. Николай Овчаров: Катастрофите с хеликоптери не винаги завършват с жертви

13 Юни 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Катастрофите с хеликоптери не винаги завършват с жертви. Това коментира за Агенция „Фокус“проф. Николай Овчаров. Той разказа история с паднал хеликоптер, случила се по време на неговата наборна военна служба в една от радиолокационните станции в Родопите между Батак и Доспат. „Вече бях стар войник, когато пристигнаха на инспекция“, започна разказа си проф. Овчаров. Той поясни, че проверяващите са кацнали с хеликоптер МИ–8. „Направиха прегледа и ще си тръгват, но излезе силен вятър в Родопите. Много добре помня как им се каза да не тръгват или да изчакат да ги извозят с коли, но генералът реши, че трябва да се прибере в Божурище навреме. Бог да ме прости, докато ги изпращахме, си помислих, че хеликоптерът може да падне. Действително, след като хеликоптерът се издигна на височина над 50 метра, излезе внезапен вятър. Машината се обърна встрани и изчезна“, разказа още проф. Овчаров. Той поясни, че от този момент нататък е настанала суматоха сред строените войници.
По думите му впоследствие се е оказало, че хеликоптерът е преминал 500-600 метра като междувременно е изсякъл с перките си върховете на борова гора. „Хеликоптерът беше паднал, разбит напълно, но нямаше нито един сериозно ранен. Само че генералите и полковниците от комунистическата и социалистическа армия бяха с изпокъсани гащи и маншети“, коментира професорът.
По думите му този хеликоптер е стоял много време в Родопите, а впоследствие са му взели двигателя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, ПП „Воля”: Няма да подкрепим вота на недоверие

Веселин Марешки, ПП „Воля”: Няма да подкрепим вота на недоверие

13 Юни 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепим вота на недоверие, искаме само друг министър на отбраната на мястото на Красимир Каракачанов. Това каза лидерът на „Воля” Веселин Марешки в предаването „Лице в лице” по бТВ. Той е категоричен, че партията му не е против самолетите или корабите, но имат приоритети. „Като оправим здравеопазването, образованието и вътрешния ред с останалите пари ще си купим самолети.”
По думите му Каракачанов не е осигурил достатъчно пари в бюджета на армията, за да имат пилотите достатъчно полети, но е намерил за купуване на изтребители.
„Искаме да не се купуват нови самолети, защото заради такива корупционните харчове няма пари за летене на пилотите и за работеща техника. Ако сега като изхарчим парите за ненужни самолети те ще имат нула часове. Кой, ако не Каракачанов отговаря за бюджета в който или не е осигурил средства на пилотите и машините за летателна годност, или парите са откраднати и пилотите ги пращат да летят на санитарен минимум, което е убийствено. Кой ако не Каракачанов носи отговорност”, посочи Марешки.
Лидерът на „Воля” заяви, че ако Каракачанов има морал, няма нужда да му иска оставката - трябваше да си е тръгнал и да се намери достоен човек. „Каракачанов намери пари за корупционната сделка за самолетите, а за обучението на пилотите не намери. Това са 1-2 млрд., а 6 млрд. за сделката намери. Не е въпрос на пари, а в чий интерес се управляват тези пари”, каза той.
Марешки допълни, че партията му внася законопроект, в който е записано, че търговска марка няма да може да се прилепва към имена като Ботев, Левски и Раковски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: В трите си мандата Бойко Борисов показа, че е неспособен да се справи с тежките вътрешни проблеми на страната по отношение на сигурността

Филип Попов, БСП: В трите си мандата Бойко Борисов показа, че е неспособен да се справи с тежките вътрешни проблеми на страната по отношение на сигурността

13 Юни 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. В трите си мандата Бойко Борисов показа, че е неспособен да се справи с тежките вътрешни проблеми на страната по отношение на сигурността. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по правни въпроси и тази за контрол над службите Филип Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод искания от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3. "В МВР трябва да има коренна промяна. В крайна сметка всичко идва до политиката и до смяна на политическото ръководство на МВР. Това минава през вот на недоверие и нов министър и нов Министерски съвет. Мисля, че е крайно време г-н Борисов да си върви от този пост", каза Филип Попов. Попов припомни за показните разстрели по времето, когато Борисов е бил главен секретар на МВР и когато е министър-председател. "Просто лавинообразно нарастват този род престъпления, организираната престъпност и корупцията се ширят в България. Всички изследвания показват, че България е най-корумпираната държава и в същото време няма никаква мисъл и политика за разрешаването на тези въпроси", коментира Попов. Той поясни, че с потупване по рамото на външни фактори, от представители на други държави и на ЕС, тези проблеми няма да се решат в България. "В същото време с едно титанично спокойствие г-н Борисов като че ли гледа на тези проблеми, които ние понасяме ежедневно. Под ние имайте предвид всеки един български гражданин. Никой не е спокоен, че неговите майка или баща, баба или дядо няма да бъдат обрани от алоизмамници, пребити заради 5 лв. от пенсията. Никой не е спокоен да пусне детето си да се прибере само от училище без да се притеснява, че то е застрашено от посегателство. Това е в цяла България и това е една нестабилна обстановка", допълни депутатът.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Управляващите може да преодолеят вота на недоверие на БСП, но няма да преодолеят този, който им дават вече българите

Филип Попов, БСП: Управляващите може да преодолеят вота на недоверие на БСП, но няма да преодолеят този, който им дават вече българите

13 Юни 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите може да преодолеят вота на недоверие на БСП, но няма да преодолеят този, който им дават вече българите. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по правни въпроси и тази за контрол над службите Филип Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод искания от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3. „Очакваме от представителите на управляващото мнозинство да бранят своите позиции и по-точно липсата на политики в тема „Сигурност“. Те абсолютно нищо не правят и вече избива на показ това нищо не правене от тяхна страна. Ние ще изложим нашите доводи. Важно е българските граждани да чуят и видят, че в българския парламент, част от народните представители имат мисъл за защита на техните законни права и интереси, за тяхната сигурност. Ние ще го изразим в деня, в който се дебатира и се гласува след това вотът на недоверие“, каза Попов. Той обърна внимание, че е възможно управляващото мнозинство да бъде подкрепено от „Воля“ и да преодолее този вот на недоверие. „Те няма да преодолеят вота на недоверие, който им дават вече българските граждани. Това е точката на кипене, „черешката на тортата“, вече „чашата преля“ за българските граждани“, каза Попов.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов: БСП внася вота на недоверие от името на 1 млн. българи, които са ни подкрепили и от името на всички, които не чувстват сигурност в България

Филип Попов: БСП внася вота на недоверие от името на 1 млн. българи, които са ни подкрепили и от името на всички, които не чувстват сигурност в България

13 Юни 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. БСП внася вота на недоверие от името на 1 млн. българи, които са ни подкрепили и от името на всички, които не чувстват сигурност в България. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по правни въпроси и тази за контрол над службите Филип Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод искания от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3. Той допълни, че БСП внася този вот и от името на военните, като даде пример с инцидента на авиобаза „Крумово“. „Целта е да се покаже на обществото и на управляващите, че не могат да се справят със сектор „Сигурност“. Говорим за ежедневните вече убийства, като се започне от покушението над данъчния служител, като преминем през избягалите затворници и т.н. Говорим за системата за сигурност от гледна точка на финансите. Знаете какво се случи с доклада на ОЛАФ и системата БАЦИС и пробивът там, който беше направен. Сигурността по отношение на службите ни за сигурност и недофинансирането в този сектор. Нашите агенции работят с най-малък бюджет в сравнение с всички останали агенции, сродни на тях от съседните ни държави. Как в тази среда българинът се чувства спокоен и сигурен? По никакъв начин“, коментира Попов. По думите му докато ГЕРБ управлява, според БСП няма как да бъде разрешен проблемът в сектора „Сигурност“.
„Те ликвидираха българската сигурност, МВР, службите за сигурност и продължават тенденциозно с тази ликвидация на системата. Множество престъпления се случват застрашават и етническия модел на България. Ежедневно се случват напрежения и кървави сцени между българи и роми, в гетата в България. Това е убийствено за една европейска правова държава. Правовият ред в България е сведен до минимум. Той просто липсва“, допълни Попов.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Трагичният случай в „Крумово“ не може да се използва за искане на оставка

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Трагичният случай в „Крумово“ не може да се използва за искане на оставка

13 Юни 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Трагичният случай в „Крумово“ не може да се използва за искане на оставка. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров пред журналисти в Народното събрание във връзка с това, че лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска оставката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов заради инцидента в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не може да се използва един трагичен случай – повреди и катастрофи са ставали по всяко едно време, за искане на оставка. Предполагам, че не е проблем за Каракачанов да подаде оставка. Но ние сме в една коалиция, която сме излъчили двама вицепремиери, и всяка една оставка ще означава разтурване на голямата управляваща коалиция с ГЕРБ. Така че ако това търси и цели г-н Марешки, той трябва след А да каже и Б – иска нови избори, разчита, че след това ще управлява или какво друго“, каза още Сидеров и посочи, че социологически проучвания показват, че промяна в политическата картина в момента няма. „Така че предполагам, че това просто е един от поредните опити на г-н Марешки да привлече вниманието към себе си“, посочи още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Искаме оставката на министър Каракачанов заради инцидента в авиобаза „Крумово“

Веселин Марешки, „Воля“: Искаме оставката на министър Каракачанов заради инцидента в авиобаза „Крумово“

13 Юни 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Искаме оставката на министър Каракачанов заради инцидента в авиобаза „Крумово. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се търси отговорност за инцидента в авиобаза „Крумово“. Тези, които не са осигурили средства за обучението на българските пилоти или са допуснали техническа неизправност, на практика са ги правили на сигурна смърт. И кой друг носи отговорност, освен политическото ръководство на Министерството на отбраната под началничеството на Красимир Каракачанов. Ние ще сезираме Прокуратурата за бездействие и несвършена работа, защото излиза, че в този ден няколко български екипажа са играли на руска ролетка, тъй като няколко са се сменяли на този самолет“, коментира още Марешки и посочи, че за този инцидент няма никакво оправдание. „Отдавна този човек трябваше да е излязъл то Министерството на отбраната. Не трябва българската армия да дава повече жертви, затова трябва максимално бързо да се намери човек, който да застане начело на отбраната“, каза още лидерът на „Воля“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на авиобаза „Крумово”: Летим на санитарния минимум и това е убийствено

Началникът на авиобаза „Крумово”: Летим на санитарния минимум и това е убийствено

13 Юни 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Пилотите ни летят на санитарния минимум, което е буквално убийствено. Този проблем е неглижиран с годин. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия началникът на авиобаза „Крумово” ген. Димитър Иванов в коментар на инцидента, при който хеликоптер падна и двама летци загинаха на място. Ген. Иванов обясни, че един час във въздуха с вертолет струва около 7000 лева. „Всеки пилот трябва да поддържа подготовката и си и във всеки момент да е готов да излети и да се включи в спасителна мисия”, категоричен бе началникът на авиобазата.
Той каза още, че тя функционира при постоянен недостиг на финансиране. Постоянно се усещал недостиг и на резервни части за машините, особено за руската техника.
Ген. Иванов информира още, че във вторник е свалена черната кутия на разбилия се хеликоптер и информацията от нея тепърва ще се анализира.
По думите му не се изключва и версията за човешка грешка при катастрофата с военния хеликоптер край Пловдив. Другите две хипотези са влияния на външни условия и техническа неизправност. Загиналите при авиокатастрофите пилоти ще бъдат погребани в петък. Разследването на инцидента ще продължи един месец.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Вотът на недоверие на БСП няма да е успешен, коалицията е стабилна

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Вотът на недоверие на БСП няма да е успешен, коалицията е стабилна

13 Юни 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие на БСП няма да бъде успешен, коалицията е стабилна. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Тази сутрин" по бТВ. По думите ѝ от левицата искат вот на недоверие във всеки един момент с цел да се отклони вниманието от успехите на България по време на европредседателството.
„Всеки един от министрите би трябвало да е готов да си тръгне ако се счита изчерпан или премиерът реши, че не се е справил. За съжаление, всеки един случай се използва за политически атаки – не беше приятно нито бягството, нито последвалото убийство на Владимир Пелов, но реформи в системата на МВР се правят”, коментира Захариева.
По повод приетата и след това отхвърлена оставка на социалния министър Бисер Петков, Захариева коментира, че законът за хората с увреждания е внесен, като до петък ще се правят изчисления и оценка дали ще е от полза на хората с увреждания.
На въпрос дали след края на европейското председателство се готвят рокади във властта, Захариева коментира, че само премиерът Бойко Борисов може да отговори на този въпрос.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът почете с едноминутно мълчание загиналите пилоти на летище „Крумово“

Парламентът почете с едноминутно мълчание загиналите пилоти на летище „Крумово“

13 Юни 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът почете с едноминутно мълчание загиналите пилоти на летище „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това предложи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание.
"Фокус" припомня:
На 11 юни около 20.30 часа военен вертолет Ми-17 се разби край Летище „Пловдив“ при планов полет. Той е паднал от около 50 м височина в района на авиобаза "Крумово". Екипажът на борда на вертолета е бил от трима военнослужещи. Предприети са били незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е било установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали - капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов е откаран незабавно в болница. Състоянието му е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му. Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417. По-късно стана ясно, че авария в опашния винт е вероятната причина за инцидента с разбилия се военен вертолет Ми-17 край Пловдив.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Спас Спасов: Не пилотска грешка, а отказ на техниката е вероятната причина за трагичния инцидент, при който загинаха двама пилоти

Бриг. ген. Спас Спасов: Не пилотска грешка, а отказ на техниката е вероятната причина за трагичния инцидент, при който загинаха двама пилоти

13 Юни 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Не пилотска грешка, а отказ на техниката е вероятната причина за трагичния инцидент, при който загинаха двама пилоти според бригаден генерал от запаса Спас Спасов, председател на фондация Български военновъздушни сили. Това каза той за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“, но призова да не се избързва с окончателна позиция по причините за инцидента, а да бъде изчакана експертизата на двете комисии, разследващи подробностите.
„На тази тежка дата загубихме хора, които спасяват хора. Това беше тяхното призвание. Имаме летци, които поддържат летателна подготовка, но това е мизерно малко. Сега, при положение, че сме част от НАТО и ЕС, сме последни не само по икономически, но и по бойни способности и възможности. За НАТО изискванията са действително много високи. Не зная какво ще стане, ако поне половината можем да постигнем – не 180, а 90 часа подготовка, защото 25 - 30 часа, които се провеждат сега, са смешни и то за летци, които считаме, че са подготвени. Тези колеги, които загинаха, са с толкова часове и даваха всичко от себе си“, коментира генерал Спас Спасов и уточни, че не е необходима мащабна модернизация на авиобазата, а ремонт на настоящите самолети и закупуване на нови, за да се направи крачка напред в НАТО. Той изрази надежда проектът за инвестиционен разход за модернизация на сухопътните войски и военновъздушните сили да даде резултат още по времето на настоящето правителство. Генерал Спасов добави, че предвиденото придобиване на 16 самолета не е достатъчно, минимумът е поне 72 многоцелеви бойни самолета.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Президентът да се обади на главния прокурор и да види кой лобира

Ген. Константин Попов: Президентът да се обади на главния прокурор и да види кой лобира

13 Юни 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев да се обади на главния прокурор и да види кой лобира. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в парламента. Коментарът му беше по повод думите на държавния глава след катастрофата с хеликоптер Ми-17, че „лобизмът убива”.
„Очевидно се вижда, че има емоция у президента. Всъщност правителството на Борисов стартира тези проекти. Това мнозинство само преди седмица стартира и още един проект за модернизация на Сухопътните войски. Дайте да спрем с тези междуособици и да говорим разумно”, отбеляза ген. Константин Попов.
„За мен е странно как проекти за модернизация са гласувани едновременно от БСП и ГЕРБ, от Обединени патриоти и от ДПС, трябва да си голям лобист, за да ги обединиш всички”, допълни той.
„Да намерим сила и достойнство тези, които са извадили томахавките, да ги заровят, защото колкото повече има вътрешни междуособици, толкова по-малка е вероятността да се случат проектите или поне ще се оскъпят”, призова ген. Попов.
По повод катастрофата с хеликоптера той коментира, че е хубаво да се остави на спокойствие Министерството на отбраната да си свърши работата.
Вероятно има някаква техническа неизправност. Извършени са всички прегледи. Не вярвам летците да са допуснали грешка, която да е довела до тази катастрофа, подчерта той.
По думите му оцелелият бордови механик е контактен, има тежка гръдна травма, както и травма на глезена и на главата. „Засега във Военна болница се справят прекрасно, да се надяваме, че момчето ще се оправи”, каза ген. Константин Попов.
Той отбеляза, че инцидентът се е случил за 2 секунди, а техникът е имал късмет, тъй като е бил е отзад в машината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще поиска вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" на тема "Сигурност" (ОБЗОР)

БСП ще поиска вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" на тема "Сигурност" (ОБЗОР)

12 Юни 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще поиска вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" на тема "Сигурност". Решението бе взето съвместно от Изпълнителното бюро на партията и от ръководството на парламентарнта група на "БСП за България" и бе обявено по време на редовната пресконференция на опозицията. Заместник-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев заяви, че БСП ще внесе самостоятелно вота на недоверие. Стойнев изрази уверението си, че вотът на недоверие ще бъде доведен до успешен край. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" разкритикува правителството, че е неспособно да гарантира сигурността на гражданите.
От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че БСП нямат морално право да говорят за сектор „Сигурност". Според Цветанов президентът и опозицията не могат да са алтернатива на управлението. "Когато беше първият управленски мандат на премиера „Борисов“, колко бяха отвличанията, убийствата, нивата на контрабанда, които се осъществяваха под вещото ръководство на тогавашното управление на БСП“, попита Цветанов.
Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че от опозицята не са имали конкретни аргументи за вот на недоверие, а по-скоро се е чуло поезия в проза. Според него решението на управляващите трябва да бъде да не се прави евтина политика. "По отношение на сигурността бяха направени доста сериозни стъпки за осигуряване на България и българското население, но много още неща трябва да се направят", допълни Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авария в опашния винт е вероятната причина за инцидента с разбилия се военен вертолет Ми-17 край Пловдив (ОБЗОР)

Авария в опашния винт е вероятната причина за инцидента с разбилия се военен вертолет Ми-17 край Пловдив (ОБЗОР)

12 Юни 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Авария в опашния винт е вероятната причина за инцидента с разбилия се военен вертолет Ми-17 край Пловдив. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов, който даде брифинг пред ВМА, където е настанен пострадалият борден техник Алексей Каменов. Според Каракачанов армията от много отдавна е заложник на политиката и празните приказки. По думите му нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа и не е имало признаци за повреда. Според него причината е авария в опашния винт. Каракачанов коментира още, че е парадоксално, когато Министерство на отбраната трябва да ремонтира собствена техника в свой завод и трябва да направи обществена поръчка. Той уточни, че близките на двамата загинали пилоти ще получат обезщетение. По думите му обаче без значение какво ще се направи от Министерството на отбраната и държавата, загубата няма как да бъде оценена с материални компенсации.
Началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски допълни, че раненият борден техник Алексей Каменов е със счупване на ребра от дясната гръдна половина и контузия на белия дроб. Мутафчийски уточни, че състоянието на Каменов е стабилно, той е контактен и адекватен.
Генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, обяви, че е назначена специална комисия, която работи по изясняване на причините за авиационната катастрофа. Срокът на разследването е до 30 дни, след което комисията ще излезе със становище за причините за инцидента. „Докато трае разследването, регулярните планови полети във ВВС са забранени”, каза генерал-майор Цанко Стойков.
Държавният глава Румен Радев посети Военномедицинска академия – София, където се запозна със състоянието и разговаря с офицерския кандидат Алексей Каменов. Пред журналисти той коментира, че инцидентът с разбилия се военен хеликоптер Ми-17 край Пловдив е една голяма трагедия. Той призова да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Президентът изказа съболезнованията си към семействата, близките и колегите на загиналите летци – кап. Неделчев и кап. Панталеев. Радев отбеляза, че вместо да се дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те са отишли за саниране. Според него министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това не може да направи. Радев подчерта, че решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Президентът подчерта, че е крайно време да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на българските военнослужещи. Президентът изрази надежда, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа, като призова и политиците да се поучат от тях.
По-късно на брифинг в Народно събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че президентът Радев използва всяка една възможност, за да се позиционира чисто политически. "Мислех, че всички ще замълчим и ще отдадем почит на загиналите в трагичния инцидент в Крумово, но за голямо съжаление той предизвика политическо противопоставян", каза Цветанов. Той обърна внимание, че по инвестиционния разход през 2016 г. активно е работил тогавашният командващ ВВС ген. Румен Радев. "Тогава обаче БСП, когато беше внесен този инвестиционен разход за приемане в българския парламент, гласуваха против. Нека да кажем защо, когато имаше служебен кабинет, анкетната комисия, която установи, че един от основополагащите критерии за схемата за плащания беше променена. Не създава ли това усещането както в народните представители, така също и в обществото за евентуални корупционни схеми. Ако погледнете внимателно каква беше реакцията за създаването на тази анкетна комисия, ще разберете, че всъщност някой бягаше от прозрачността", допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Министър Каракачанов отбеляза от своя страна, че всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър. "Точно затова нещата започнаха да се случват", каза Каракачанов. "По-добре е, когато се случват подобни инциденти е да помислим как заедно можем да направим повече за отбраната“, заяви Каракачанов.
Министърът на регионалното развитие Николай Нанков определи като деструктивно говорене думите на държавния глава, че вместо да се дадат предвидените за ремонт на въоръжената техника пари, те са отишли за саниране. Нанков заяви, че "все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление". Той отчете, че за пореден път политиката за саниране е демонизирана и сатанизирана. "Уважаеми г-н президент на БСП Радев, след 10 години ако падне един блок и бъдат убити всички живущи вътре в него, тогава кой ще излезе и ще каже къде са отишли пари и защо не са дадени за саниране“, попита Цветан Цветанов от своя страна.

Военен вертолет Ми-17 се разби край Летище „Пловдив“ около 20.30 часа на 11 юни, при планов полет. Той е паднал от около 50 м височина в района на авиобаза "Крумово". Екипажът на борда на вертолета е бил от трима военнослужещи.
Предприети са били незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е било установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали. Това са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов е откаран незабавно в болница. Състоянието му е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му. Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417.

Люба АЛЕКСИЕВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Байчев, БСП: Решението за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" не е пряко свързано с трагичния инцидент с военния хеликоптер

Тодор Байчев, БСП: Решението за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" не е пряко свързано с трагичния инцидент с военния хеликоптер

12 Юни 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Решението за внасяне на вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" от БСП по тема "Сигурност", не е пряко свързано с трагичния инцидент с военния хеликоптер Ми-17. Това каза за Радио „Фокус“ народният представител от БСП и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Тодор Байчев. "Казваме, че темата е "Сигурност", но ние по-скоро ще говорим за несигурната среда, в която живеем. Не знам дали сте обръщали внимание на лавината от информация за престъпност, която е заляла страната, а в същото време ни успокояват с едни информационни бюлетини как престъпността е намаляла. Като се започне с убийството на данъчния инспектор, на бизнесмена от Велико Търново, бягството от чистачката от затвора. Казвам бягството от чистачката, тъй като на практика само тя се е намесила. Къде са органите на реда през това време и как биха могли да ни осигурят една нормална среда за живот?", коментира Тодор Байчев. Той уточни, че до края на седмицата се очаква мотивите да бъдат готови и ще бъдат внесени в Народното събрание. Байчев допълни, че решението на БСП е сама да внесе вота на недоверие. „Но всеки, който е решил да помогне, е добре дошъл“, каза народният представител.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Кой ще каже защо не са дадени парите за саниране, ако след 10 години падне блок и бъдат убити всички живущи в него

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Кой ще каже защо не са дадени парите за саниране, ако след 10 години падне блок и бъдат убити всички живущи в него

12 Юни 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. Кой ще каже защо не са дадени парите за саниране, ако след 10 години падне блок и бъдат убити всички живущи в него. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми г-н президент на БСП Радев, след 10 години ако падне един блок и бъдат убити всички живущи вътре в него, тогава кой ще излезе и ще каже къде са отишли пари и защо не са дадени за саниране“, попита Цветанов.
По темата за армията, Цветанов коментира, че по инвестиционния разход през 2016 г. активно е работил тогавашният командващ ВВС ген. Румен Радев. „Тогава обаче БСП, когато беше внесен този инвестиционен разход за приемане в българския парламент, гласуваха против. Това беше юни месец 2016 г. Нека да кажем защо, когато имаше служебен кабинет, анкетната комисия, която установи, че един от основополагащите критерии за схемата за плащания беше променена. Не създава ли това усещането както в народните представители, така също и в обществото за евентуални корупционни схеми. Ако погледнете внимателно каква беше реакцията за създаването на тази анкетна комисия, ще разберете, че всъщност някой бягаше от прозрачността“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ. Той обърна внимание, че миналата седмица, когато се е гласувал инвестиционния разход в това число и за ВВС, БСП са подкрепили този доклад, който е бил преработен от Министерство на отбраната. „БСП подкрепиха промените, които бяха направени в тези доклади от страна на експертизата, която имаше под ръководството на вицепремиера и министърът на отбраната. БСП подкрепиха доклада, съобразявайки се със заключенията от анкетната комисия, които бяха в началото на 44-ия парламент“, заяви Цветанов. Според него успехите на българското председателство и ангажиментите, който е имал и българският парламент, са показали, че България се е справила много добре. Цветанов обърна внимание, че и оценките за министър-председателя също са добри и това генерира просперитет, успех и стабилност в региона. Той разкритикува държавния глава, затова че е казал, че Западните Балкани не са толкова важна тема.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал-майор Цанко Стойков, ВВС: Комисия от Министерството на отбраната от днес работи по изясняване на причините за авиационната катастрофа

Генерал-майор Цанко Стойков, ВВС: Комисия от Министерството на отбраната от днес работи по изясняване на причините за авиационната катастрофа

12 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на отбраната е назначил специална комисия, която от днес работи по изясняване на причините за авиационната катастрофа близо до летище Пловдив. Това съобщи пред журналисти на специален брифинг в авиобаза Крумово генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Срокът на разследването е до 30 дни, след което комисията ще излезе със становище за причините за катастрофата, при която загинаха двама пилоти, а третият от екипажа е в болница.
„Докато трае разследването, регулярните планови полети във ВВС са забранени”, каза генерал-майор Цанко Стойков.
Командирът на ВВС изрази личите си съболезнования и тези на командването на ВВС към близките на загиналите летци и морална подкрепа към оцелелия пилот, който е в тежко състояние.
Генерал-майор Цанко Стойков изясни обстоятелствата за авиационната катастрофа, като изтъкна фактът, че тя е станала при планови полети, съгласно седмичното разпореждане на командира и изготвена планова таблица за полети.
В потушаването на пожара при падането на вертолета Ми-17 са участвали дежурна пожарна от формированието в Крумово и от летище Пловдив. В спасяването се е включил и техният лекар. Участвали в спасителните дейности са и караула от военното формирование и военна и гранична полиция на летището.
Според командира на ВВС метеорологичната обстановка в района на летище Пловдив, където се е извършвал тренировъчният полет е била подходяща, имало е видимост до 10 км и вятър от 1 км в секунда. Вертолетът е извършвал своя пети полет за деня, което не е необичайно. За капитана на екипажа полетът е бил първи за деня, за заместника му – трети, а за бордния техник, който оцеля, това е било четвърти полет за летателната смяна. И тримата от екипажа са семейни, с по две деца, с богат опит като пилоти. Многократно са били награждавани и признати от колегите си като професионалисти. Специално за извършването на тези задачи пилотите са имали достатъчно подготовка.
"Данните за вертолета Ми-17 също са добри", каза генерал-майор Цанко Стойков. Той постъпва на въоръжение на 15 октомври 1989 година, има 2820 часа налетени часове до момента. Извършван му е ремонт през 2016 година. От тогава досега е налетял 320 часа.
„Ще използваме всички възможности за поддържането на вертолетната техника и ще търсим изходи, за да можем в кратки срокове да възстановим това дежурство”, каза още Цанко Стойков.
„От докладите, които са получили в командването на ВВС, се вижда, че прегледи на техниката се правят ежеседмично, ежедневно и преди всеки полет. Това означава, че тя е била изправна”, каза още командирът на ВВС.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър

Министър Красимир Каракачанов: Всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър

12 Юни 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Точно затова нещата започнаха да се случват", каза Каракачанов. "По-добре е, когато се случват подобни инциденти е да помислим как заедно можем да направим повече за отбраната“, заяви Каракачанов. Той поясни, че всички мероприятия в Министерство на отбраната са отменени. „Нека да уважим паметта на тези български офицери, защото те не са само част от пейзажа и хрониката на загиналите в Българската армия. Те са млади хора. Хора, които са можели, след като са завършили Военновъздушното училище, по време на бурните времена през 90-те години, да си намерят много добре платена работа навсякъде, не само те, но всички, които продължават да носят униформите на българската авиация. Заслужават нашето уважение“, посочи военният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление

Министър Николай Нанков: Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление

12 Юни 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нанков изрази съболезнования към близките на загиналите капитани. По думите му няма по-деструктивно говорене от това на президента, което невинаги опозицията си позволява да поддържа от противопоставянето на една секторна политика за друга. „Това е отново спекулация по темата саниране“, каза Нанков. Той отчете, че за пореден път политиката за саниране е демонизирана и сатанизирана.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Димитър Иванов: Капитан Пламен Пантелеев, който загина при авиокатастрофата край Крумово, е участвал в мисии по гасене на пожари през миналата година

Бриг. ген. Димитър Иванов: Капитан Пламен Пантелеев, който загина при авиокатастрофата край Крумово, е участвал в мисии по гасене на пожари през миналата година

12 Юни 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 48-годишният капитан Пламен Пантелеев, който загина при авиокатастрофа с военен хеликоптер край Крумово по време на учебен полет, е участвал в граждански мисии по гасене на пожари през миналата година. Това съобщи пред журналисти командирът на Авиобазата в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Пантелеев е бил втори пилот при гасенето на пожари над Хасково и над Кресна. В годините назад като опитен пилот на Ми–17 е участвал и в други спасителни дейности”, каза още Иванов. Вторият пилот 45-годишният капитан Стоян Неделчев не е участвал в мисии по гасене на пожари, но също е опитен. Според бригаден генерал Иванов и двамата загинали пилоти са достойни мъже и професионалисти.
По думите на командира на авиобазата в Крумово при такива катастрофи обикновено причините могат да са три – техническа неизправност на машината, пилотска грешка или влияние на атмосферните условия. „Пилотите не са подали никакъв сигнал за опасност, тъй като от височина около 30 - 50 метра падането на самолета става за около 1 - 2 секунди”, каза още бригадният генерал.
Погребението на пилотите ще бъде в четвъртък.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Падналият хеликоптер в Крумово е най-новият от старата техника, получен е през октомври 1999 г.

Министър Красимир Каракачанов: Падналият хеликоптер в Крумово е най-новият от старата техника, получен е през октомври 1999 г.

12 Юни 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Падналият хеликоптер в Крумово е най-новият от старата техника, получен е през октомври 1999 г. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато се случи трагедия като тази в Крумово, трябва да помислим какво трябва да се случи оттук нататък“, каза Каракачанов. Според него много е лесно да се връщаме назад, тъй като всеки може да посочи виновници от 1990 г. насам. Каракачанов обърна внимание, че реалната модернизация на армията е започнала в предишното правителство, а преди дни парламентът е гласувал двата проекта за модернизация на армията. „Позволете ми пред вас в Народното събрание да изразя моите съболезнование към двамата загинали в авиацията и да пожелая бързо оздравяване на офицерския кандидат, който е под лекарско наблюдение и към момента няма опасност за живота му“, каза Каракачанов. По думите му пострадалият е контактен и това, което си спомня е, че докато е изтеглял въжето и това го е спасило, хеликоптерът е започнал да се върти. „Падането е станало точно за 2 секунди. От удара са загинали двамата пилоти, техникът е оцелял“, заяви Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Мислех, че  ще замълчим и ще отдадем почит на загиналите в трагичния инцидент в Крумово, но за голямо съжаление той предизвика политическо противопоставяне

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Мислех, че ще замълчим и ще отдадем почит на загиналите в трагичния инцидент в Крумово, но за голямо съжаление той предизвика политическо противопоставяне

12 Юни 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Мислех, че всички ще замълчим и ще отдадем почит на загиналите в трагичния инцидент в Крумово, но за голямо съжаление той предизвика политическо противопоставяне. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “С всичко това, което днес се изговори се цели нажежаване на политическото напрежение и остро противопоставяне на секторните политики“, посочи Цветанов. Той допълни, че си е помислил, че всички ще замълчат и всички отговорни институции ще отдадат почит на загиналите във вчерашния трагичен инцидент. „За голямо съжаление един такъв трагичен инцидент може да предизвика политическо противопоставяне. В тази посока преди да дадем отговор на всичко това, което беше зададено като дневен ред от опозицията и президента Радев, изказваме съболезнования на близките на загиналите пилоти“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Ще стигнем до успешен край с вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3

Драгомир Стойнев, БСП: Ще стигнем до успешен край с вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3

12 Юни 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Ще стигнем до успешен край с вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Стойнев повече по този начин в тази държава не може да се живее. „Считахме, че като държава-членка на ЕС отдавна сме забравили мутренските времена. Считаме, че този вот трябва да бъде успешен“, заяви Стойнев. „Гледахме едни репортажи, които ясно показват некомпетентността на определени хора, които дори не знаят какво трябва да свършат и къде трябва да проверяват за опасни престъпници, а тези престъпници със своите действия могат да доведат до фатални последици за обществото“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Взехме решение да внесем вот на недоверие на тема „Сигурност“ - правителството е неспособно да гарантира сигурността на гражданите

Драгомир Стойнев, БСП: Взехме решение да внесем вот на недоверие на тема „Сигурност“ - правителството е неспособно да гарантира сигурността на гражданите

12 Юни 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Взехме решение да внесем вот на недоверие на тема „Сигурност“ - правителството е неспособно да гарантира сигурността на гражданите. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес на съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група на „БСП за България“ се взе решение за внасяне на вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов по политика тема „Сигурност“. Надали ще има някой от българското общество, който да бъде изненадан от подобен вот недоверие“, каза Стойнев. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ заяви, че това, което се случва не само през последните дни, но и през последните месеци, вече преминава всякакви граници. „Хората не се чувстват сигурни в собствената си страна“, каза той. Стойнев заяви, че този вот БСП ще внесе самостоятелно. „Хората считат, че повече не може да се живее в държава, в която се разстрелват данъчни инспектори, където бизнесмени от Велико Търново намират своята смърт в центъра на София. През летище „София“ влизат граждани, които въобще не са и проверявани“, коментира Стойнев. Заместник-председателят припомни и последния случай в Ботевград. „Правителството е неспособно да гарантира сигурността на гражданите в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Цанко Стойков, ВВС: Десет пъти по-малко летателни часове са имали до момента двамата загинали пилоти в авиобаза Крумово

Ген.-майор Цанко Стойков, ВВС: Десет пъти по-малко летателни часове са имали до момента двамата загинали пилоти в авиобаза Крумово

12 Юни 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Десет пъти по-малко летателни часове са имали до момента двамата загинали пилоти. Това съобщи пред журналисти в авиобаза Крумово ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. По думите му по стандартите на НАТО пилотите трябва да имат по 180 часа годишно. Той поясни, че командирът на полета капитан Пантилеев е имал 18 часа досега, а помощникът му капитан Неделчев е имал също около 17-18 часа. "Такива затруднения имат и съюзниците ни от НАТО", каза Стойков. Той добави, че ресурсът не позволява постигането на тази норма.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще посети Авиобаза „Крумово“

Президентът Румен Радев ще посети Авиобаза „Крумово“

12 Юни 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес в 14.30 часа държавният глава Румен Радев ще посети Авиобаза „Крумово“, където ще разговаря с командния състав на авиобазата и на Военновъздушните сили. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Вярвам, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа - нека политиците се поучат от тях

Президентът Румен Радев: Вярвам, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа - нека политиците се поучат от тях

12 Юни 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа - нека политиците се поучат от тях. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с разбилия се снощи военен хеликоптер край Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Крайно време е да разберем, че това е изключително сложна и отговорна дейност. Трябва да има повече военна експертиза, средства и далновидни решения“, заяви Радев. По думите му за съжаление, този случай не е за първи път. „Психологическата обстановка е много тежка в авиобазата, в колектива, но това са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други в държавата, те са осъзнали своя дълг към българския народ и го изпълняват най-отговорно. Аз вярвам, че те ще намерят сили и отново ще работят за своя народ. Нека политиците се поучат от тях“, коментира Радев и добави, че е познавал загиналите. „Задавайте въпроси защо спряха модернизационните проекти в армията. Това, което те направиха, има отношение не само към новите проекти, те ще бъдат забавени с около две години, но по-скъпи цени на придобиване – това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способност, и по-малко средства за подготовка“, посочи президентът.
За искането на военния министър обществените поръчки за ремонт да отпаднат, Радев коментира, че това е в прерогативите на Красимир Каракачанов. „Всичко, което ще допринесе за по-бърз ремонт и поддръжка на техниката, по-добра подготовка на състава, аз бих подкрепил“, коментира още държавният глава.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Вместо да дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те отидоха за саниране

Президентът Румен Радев: Вместо да дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те отидоха за саниране

12 Юни 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Вместо да дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те отидоха за саниране. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с разбилия се снощи военен хеликоптер край Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови, правни рамки, от които той повече от това не може да направи. Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия. Върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха?“, попита държавният глава. По думите му вместо да идат за ремонт на въоръжена техника и подготовка, те са отишли за саниране. „Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев за разбилия се Ми-17: Това е една голяма трагедия и призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално

Президентът Румен Радев за разбилия се Ми-17: Това е една голяма трагедия и призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално

12 Юни 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Това е една голяма трагедия и призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с разбилия се снощи военен хеликоптер край Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо искам да изкажа моите искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци – кап. Неделчев и кам. Панталеев. Важно е, че офицерски кандидат Каменов е в добро, стабилно състояние. Той е човек със силен дух. Разбира се, тук е при най-добрите специалисти – тези от ВМА и се надявам, че скоро ще бъде в нормално работоспособно състояние. Имам дългогодишен опит в тази материя и преди заключенията на разследващата комисия, не бих спекулирал по тези тема“, заяви Радев.
По думите му това е една голяма трагедия и призовава да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. „Нека не забравяме, от утре останалите ще продължават да летят, да бъдат в кабините, на земята, в морето и сме длъжни да продължаваме да посочваме проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годините алармирах, че ще стигнем до това положение – да загиват летци. За по-малко от една година за втори път загиват летци. Направих три консултативни съвета специално за българската армия. Нещо да се промени?“, попита държавният глава.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Няма нужда да чакаме поредния инцидент, за да си даваме сметка, че ЗОП не работи, трябва да се промени

Министър Красимир Каракачанов: Няма нужда да чакаме поредния инцидент, за да си даваме сметка, че ЗОП не работи, трябва да се промени

12 Юни 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма нужда да чакаме поредния инцидент, за да си даваме сметка, че ЗОП не работи.Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, след като посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно това, че разполагаме само с един летящ Ми-17 от общо 6 налични и колко средства са необходими, за да започне да подържа дейността им, военният министър коментира: „Около 5 млн. са необходими на хеликоптер. Имаше готовност да се ремонтира другия Ми-17, само че със сегашния Закон за обществените поръчки, който сульо и пульо могат да жалят, оказа се, че някога млада девойка, не помня дали беше от Добрич или някъде другаде, обжалва“. „Ето го парадокса. Техника, собственост на МО, за да бъде ремонтирана във военно-ремонтно предприятие, собственост на министерството трябва да прави обществена поръчка. При положение, че в България няма друг, който може да я извърши, законът позволява на всеки, който реши да обжалва. Ремонтът на другия Ми-17 не е започнал точно поради това обжалване“, добави той.
На въпрос за необходимостта от промени в ЗОП , военният министър обясни: „Готови са реалните промени, трябва да бъдат приети. Мисля, че няма нужда да чакаме поредния инцидент, за да си даваме сметка, че този закон по този начин и ред не работи и че трябва да бъде променен“. „Разбирам, че я има и другата опасност някой да каже, че без обществена поръчка има съмнение за корупция. Предприятието, което ги ремонтира е собственост на МО. Извън ТЕРЕМ – „Летец“ има още едно предприятие, което може да извърши ремонт е Авионамс, но те имат поръчка с т.нар. афганистански хеликоптери и те са ангажирани с това. Какъв е тогава проблемът това да се случи без да си играем на обществени поръчки? Да губим време, след което да има обжалване и да се губи още време“, каза той.
„При падането на хеликоптера инж. Алексей Каменов сам излиза и се придвижва над 100м, което означава, че дори не става въпрос за счупване на крака. Оттам е поет от медиците, след което е транспортиран до София“, добави Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа,  според мен причината е авария в опашния винт

Министър Красимир Каракачанов: Нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа, според мен причината е авария в опашния винт

12 Юни 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа, нямало е признаци за повреда, според мен причината е авария в опашния винт. Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, след като посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Каракачанов уточни, че с падналия хеликоптер в деня на инцидента са летели няколко екипажа. „Не става въпрос за специални умения, двамата пилоти са опитни. Хеликоптерът не е изпълнявал някакви сложни управления, за да допуснем неподготвеност, нетренираност на пилота или грешка от негова страна“, обясни той. „Според мен опашният винт е причината. Там е станала някаква авария. Но хеликоптерът е бил в изправност. Преди инцидента хеликоптерът със същия екипаж е бил поне половин час във въздуха. За деня нальотът на хеликоптера е над 3 часа, за вчерашния. Тоест хеликоптера не е дал никакви признаци да има някаква повреда, която е довела до това“, каза Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Армията от много отдавна е заложник на политиката и празните приказки

Министър Красимир Каракачанов: Армията от много отдавна е заложник на политиката и празните приказки

12 Юни 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Армията от много отдавна е заложник на политиката и празните приказки. Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, след като посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос какво се предвижда за семействата на загиналите пилоти, министър Каракачанов заяви: „Ще използвам повода – и вчера го казах, ще го кажа и днес, изказвам съболезнования от мое име и от името на ген. Андрей Боцев и на всички колеги на Министерство на отбраната към семействата на загиналите пилоти и на пострадалия офицерски кандидат. Има обезщетение, което ще получат, застраховка. Оттук нататък Министерство на отбраната поема грижа, но какво и да направи министерството или държавата загубата на двамата пилоти няма как да бъде оценена с материални компенсации“. „Армията от много отдавна е заложник на политиката. Заложник на празни приказки и безхаберие от 28 години. Освен рязане, съкращаване в армията и приказки, че не ни трябват пари за ново въоръжение, модернизация и поддръжка се стига до подобни неща“, заяви министърът. „В конкретния случай за 2 години имаме два подобни инцидента. Миналата година с „Пантер“ ставаше дума за нов хеликоптер, тук става дума за хеликоптер, който е минал на ремонт. Той е може би най-новата от старата техника – октомври 1898 г. е получен и е влязъл на въоръжение в Българската армия“, допълни Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще посети Военномедицинска академия - София, за да разговаря с бордния техник, който беше ранен при инцидента в авиобаза „Крумово“

Президентът Румен Радев ще посети Военномедицинска академия - София, за да разговаря с бордния техник, който беше ранен при инцидента в авиобаза „Крумово“

12 Юни 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 11.30 часа държавният глава Румен Радев ще посети Военномедицинска академия – София, където ще се запознае със състоянието и ще разговаря с офицерския кандидат Алексей Каменов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Алексей Каменов е бордният техник на вертолета Ми-17, който беше ранен при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С едноминутно мълчание членовете на Комисията по отбрана към 44-тото НС прочетоха паметта на загиналите пилоти от катастрофиралия вертолет МИ-17

Велико Търново: С едноминутно мълчание членовете на Комисията по отбрана към 44-тото НС прочетоха паметта на загиналите пилоти от катастрофиралия вертолет МИ-17

12 Юни 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С едноминутно мълчание членовете на Комисията по отбрана към 44-тото Народно събрание прочетоха паметта на загиналите пилоти от катастрофиралия вертолет МИ-17, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

„Фокус“ припомня, че вчера вечерта хеликоптер се разби в района на Летище Пловдив. При инцидента двама души загинаха, а други двама бяха тежко ранени. По първоначални данни вероятната причина за катастрофиралия хеликоптер е техническа неизправност на машината, заяви на извънреден брифинг министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Много институции в страната изказаха своите съболезнования на близките на загиналите.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.