НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Центърът по трансфузионна хематология в града отново търси кръводарители

Варна: Центърът по трансфузионна хематология в града отново търси кръводарители

13 Юни 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Варна. През летния сезон лечебните заведения във Варна имат още по-голяма нужда от кръв и кръвни продукти. Същевременно желаещите да станат доброволни кръводарители в морския град намаляват. Това заяви в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Районния център по трансфузионна хематология д-р Жанина Йорданова. По думите ѝ все по-често звеното прибягва до кампании в социалните мрежи с цел да подкани гражданите на Варна да даряват кръв. „Наскоро имахме призив за даряване на кръв от кръвна група „Б положителна“, обясни тя. Според д-р Йорданова по неприятно стечение на обстоятелствата, много пациенти в периода са се нуждаели от продукти точно от тази кръвна група. Директорът припомни, че работното време на Центъра в делнични дни е от 8.00 до 18.00 часа с прекъсване за дезинфекция от 13.00 до 13.30 часа. В събота звеното работи с кръводарители от 9.00 до 14.00 часа. Всеки здрав човек, който е пълнолетен и няма здравословни проблеми, не е страдал от инфекциозно заболяване като Хепатит, може да дари кръв. Единственото изискване е човекът да е с тегло от поне 50 килограма. Минималният срок между първото и следващи дарявания е 60 дни. Центърът по трансфузионна хематология поема ангажимент в случай на нужда, в рамките на тези 60 дни, да осигури кръв ако такава трябва да се прелива на близките на доброволните дарители.
„Мобилни екипи по кръводаряване ще бъдат разположени това лято на местата за провеждане на всички събития, организирани във Варна от Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК)", каза още тя. По думите ѝ Кръвният център за пръв път ще си партнира точно по този начин с Червенокръстката организация. Идеята е в мобилните пунктове да бъдат разположени на местата на събитията в следобедните часове. Идеята е по време на инициативите да се привлекат повече млади хора, които да даряват кръв.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: ГЕРБ организира кръводарителска акция в града със съдействието на Центъра по трансфузионна хематология

Варна: ГЕРБ организира кръводарителска акция в града със съдействието на Центъра по трансфузионна хематология

13 Юни 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ във Варна организират кръводарителска акция, която ще се проведе със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология. Инициативата стартира днес в навечерието на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.
Всеки, който желае да помогне за спасяването на човешки живот, би могъл да дари кръв днес в офиса на ГЕРБ в район „Одесос”, на ул. „Хаджи Димитър” №3. Мобилният медицински екип на Центъра по трансфузионна хематология ще бъде там от 10.00 до 14.00 часа.
На 15 юни акция по кръводаряване ще се проведе и в офиса на ГЕРБ в район „Приморски”, на ул. „Войнишка” №1, отново между 10.00 часа и 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.