НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология ГЕРБ стартира акция по кръводаряване в града

Варна: Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология ГЕРБ стартира акция по кръводаряване в града

13 Юни 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Варна. Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ стартираха акция по кръводаряване във Варна. В навечерието на 14 юни – световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, инициативата се организира в клуба на ГЕРБ в район „Одесос”, а на 15 юни ще продължи в партийния клуб в район „Приморски”, на ул. „Войнишка” №1. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна. Мобилният медицински екип на Центъра по трансфузионна хематология ще бъде там от 10:00 до 14:00 ч.
„Чрез инициативата се надяваме да насърчим повече хора да станат кръводарители и чрез своя благороден жест да помогнат за спасяването на човешки живот. Мнозина не могат да преодолеят психологическата бариера за влизане в здравно заведение, така че организирайки акцията в извънболнична среда, създаваме предпоставки за друг тип настройка и удобство на желаещите да дарят кръв”, обясни Даниела Димова, член на НИС на Жени ГЕРБ, общински съветник и председател на комисията по култура към ОбС –Варна.
„Изключително важно е да приобщим младите хора към каузата, затова избрахме да проведем кампанията съвместно с младежката организация на ГЕРБ”, изтъкна областният координатор на Жени ГЕРБ-Варна Йорданка Проданова и допълни, че акцията ще продължи и в петък в клуба на ПП ГЕРБ в район „Приморски”. Сред кръводарителите днес бе и общинският съветник Калина Пеева.
„От един сак с кръв се отделят еритроцитна маса, тромбоцитен концентрат и плазма, необходими за лечението на пациенти с различни заболявания.
Това означава, че всеки кръводарител би могъл да помогне за спасяването на три човешки живота”, коментира д-р Мирела Кирякова. По думите й страхът на хората да даряват кръв е плод преди всичко на предразсъдъци.
„Практиката ни е показала, че предубежденията най-често се внушават от хора, които никога през живота си не са давали кръв. Противно на всякакви опасения, че кръводаряването създава физически дискомфорт, всъщност то стимулира костният мозък да произвежда нови редици клетки, а това подобрява тонуса, повишава имунитета и може да се каже, че по този начин то дори подмладява”, подчерта още д-р Кирякова. Тя бе категорична, че с прием на повече течности и с пълноценна и витаминозна храна количеството на дарената кръв ще се възстанови в организма в рамките на до 24 часа.
Лекарката сподели, че най-силно мотивирани да даряват кръв са хора, чиито близки са претърпели тежки здравословни проблеми и лично са се убедили в животоспасяващия ефект на кръводаряването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: ГЕРБ организира кръводарителска акция в града със съдействието на Центъра по трансфузионна хематология

Варна: ГЕРБ организира кръводарителска акция в града със съдействието на Центъра по трансфузионна хематология

13 Юни 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ във Варна организират кръводарителска акция, която ще се проведе със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология. Инициативата стартира днес в навечерието на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.
Всеки, който желае да помогне за спасяването на човешки живот, би могъл да дари кръв днес в офиса на ГЕРБ в район „Одесос”, на ул. „Хаджи Димитър” №3. Мобилният медицински екип на Центъра по трансфузионна хематология ще бъде там от 10.00 до 14.00 часа.
На 15 юни акция по кръводаряване ще се проведе и в офиса на ГЕРБ в район „Приморски”, на ул. „Войнишка” №1, отново между 10.00 часа и 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.