НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тодорка Дамянова, КНСБ – Дупница: Закриването на последния подземен рудник в Бобов дол ще стане до края на годината

Тодорка Дамянова, КНСБ – Дупница: Закриването на последния подземен рудник в Бобов дол ще стане до края на годината

13 Юли 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Дупница. Закриването на последния подземен рудник в Бобов дол ще стане до края на годината. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Тодорка Дамянова, председател на КНСБ – Дупница. По думите й поетапно ще се извършва съкращаването на миньорите, работещи в този рудник. Остава да функционира рудникът за добив на въглища по надземен способ. „Вече имаше една трудова борса, на която работодатели презентираха дейността си и възможността за наемане на част от хората, които ще бъдат освободени от подземния рудник. Предстои да се организира и още една подобна трудова борса”, каза Тодорка Дамянова.
Справка сочи, че за начало на минния сектор в Бобов дол се счита 1891 година, когато са произведени 1530 т въглища. Темпото на добива се увеличава след 1918 година, когато се прокарва теснолинейния път от Дупница до Бобов дол. Разширяването на производствените мощности започва след 1952 година с изграждането на рудниците „Миньор”, „Бобов дол”, Мламолово”, а по-късно и „Житуша”. По открит начин добивът започва през 1960 година посредством открит участък към рудник „Миньор”, а две години по-късно се обособява и рудник „Христо Ботев”. В последните години поетапно се закриват подземните рудници, основната причина за закриването на подземния въгледобив е свързана с това, че той е изключително трудоемък и скъп. Тежките условия и големият приток на вода затрудняват значително воденето на минните работи, увеличават драстично производствените разходи и водят до нерентабилност на подземния добив като цяло. Липсата на парични средства за издържането на рудника води до невъзможност за осигуряване на нормални и безопасни условия на труд на работниците и служителите. В същото време основен проблем остава и липсата на квалифицирани специалисти и работници за ръчен добив на полезни изкопаеми по подземен способ.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващите се ангажираха да приемат законовите промени за съкратените миньори от Бобов дол до края на пленарната сесия (ОБЗОР)

Управляващите се ангажираха да приемат законовите промени за съкратените миньори от Бобов дол до края на пленарната сесия (ОБЗОР)

12 Юли 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. Съкратените миньори от Бобов дол се срещнаха с парламента първо с БСП, а после с ГЕРБ. Те настояват депутатите да приемат законови промени, чрез които да могат да се пенсионират при условие, че мината, в която са работили е ликвидирана. Очаква се от това да бъдат засегнати около 80 души. От БСП обявиха, че започват събирането на подписи, за да влязат в дневния ред промените в Кодекса за социално осигуряване, които засягат миньорите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че внесените промени от ГЕРБ не се движат и заподозря, че това се прави умишлено, за да се гледат чак през септември или октомври. От левицата обявиха, че ГЕРБ бавят промените, защото изискват допълнителни финансови средства. „Заставаме зад исканиятa на миньорите, можем да приемем промените в Кодекса за социално осигуряване до две седмици“, обяви Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя припомни, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са се заели с проблема на миньорите още в началото на юни. От ГЕРБ обявиха, че промените всъщност няма да изискват допълнителни финансови средства. Във вторник промените ще се гледат от Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда от социалната комисия.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Заставаме зад исканиятa на миньорите, можем да приемем промените в Кодекса за социално осигуряване до две седмици

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Заставаме зад исканиятa на миньорите, можем да приемем промените в Кодекса за социално осигуряване до две седмици

12 Юли 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. От ГЕРБ гарантираме, че заставаме зад исканията на миньорите. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова след среща със съкратените миньори от Бобов дол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До две седмици можем да приемем промените в Кодекса за социално осигуряване, за да успокоим миньорите“, обяви тя. „Фактът, че сме внесли законопроекта и сме реагирали веднага показва, че разбираме проблемите им и сме за окончателното им решаване“, заяви Светлана Ангелова. „Не е проблем законопроектът да бъде приет до края на тази сесия, както по „бързата писта“ приехме промените в Закона за интеграция на хората с увреждания“, коментира тя. „Още в началото на юни депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ сме внесли промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи проблемите на миньорите от мина Бобов дол“, припомни Ангелова. „Касае се само за 80 човека, промените няма да доведат до допълнителни финансови средства“, уточни тя. „Във вторник от 11.30 часа предстои да се гледа на Национален съвет за тристранно сътрудничество. В сряда на редовно заседание от 14.30 часа законопроектът е включен като първа точка в дневния ред на социалната комисия“, посочи депутатът от ГЕРБ. „Поели сме ангажимент пред миньорите и той ще бъде изпълнен“, заяви Светлана Ангелова.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ бавят промените си в Кодекса за социално осигуряване, защото изискват пари

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ бавят промените си в Кодекса за социално осигуряване, защото изискват пари

12 Юли 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ бавят промените си в Кодекса за социално осигуряване, защото изискват пари. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с миньори от Бобов дол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея, ако законопроектът бъде приет октомври месец, тогава се гледа бюджет и може да се каже, че няма пари.
Нинова обърна внимание, че Законът за лова например е приет бързо на първо и второ четене. „Законът за лова не е толкова спешен за работещи и хора в трудно социално положение, но вижте как го гледат, защото видите ли някой в някоя ловна дружинка трябва да му се уреди лова“, каза Нинова. Лидерът на БСП обърна внимание, че промените в Кодекса на труда не влизат не само в зала, но и дори на комисия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Събираме подписи за включване в дневния ред на парламента Кодекса за социално осигуряване, с който да решим проблемите на съкратените миньори от Бобов дол

Корнелия Нинова, БСП: Събираме подписи за включване в дневния ред на парламента Кодекса за социално осигуряване, с който да решим проблемите на съкратените миньори от Бобов дол

12 Юли 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Събираме подписи за включване в дневния ред на парламента Кодекса за социално осигуряване, с който да решим проблемите на съкратените миньори в "Мини Бобов дол". Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с миньори от Бобов дол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че миньорите са се обърнали с молба към „БСП за България“ за помощ. „Има внесено предложение за промяна в Кодекса за социалното осигуряване от колеги от ГЕРБ, но няма никакво движение по този закон. Подозираме, че умишлено не се вкарва в комисия, оттам не се вкарва в зала. Идва ваканция през август, т.е. това остава за септември и октомври, а те няма как да отговорят на условията за пенсиониране. Съкратени са“, поясни Нинова. По думите й става дума за текст в закона, с който трябва да се позволи при съкращаване преди навършване на възрастта, съкратените служители да се пенсионират по старите правила. „Проблемът е много стар. Много им беше обещавано от правителството. Омбудсманът работи по този въпрос. Затова предприемаме следното – ще съберем подписи и по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ще поискаме включването на този законопроект в дневния ред на Комисията по труда и социалната политика и ще поискаме гледане на първо и второ четене в един ден, тъй като става въпрос само за един текст и една преходна разпоредба, за да може докрая на юли това да стане факт и проблемът на съкратените миньори от Бобов дол да се реши докрая на парламентарния сезон“, каза лидерът на БСП. Нинова посочи, че са необходими една трета от народните представители законопроектът да бъде придвижен .
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова иска среща с председателя на парламента Цвета Караянчева за кризата с пенсионирането на миньорите от Бобов дол

Омбудсманът Мая Манолова иска среща с председателя на парламента Цвета Караянчева за кризата с пенсионирането на миньорите от Бобов дол

11 Юни 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Бобов дол. Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до ръководствата на всички парламентарни групи с молба за среща, на която заедно със съкратените миньори от последния подземен рудник за добив на въглища у нас „Бобов дол“ да потърси съдействие за разрешаване на проблема с тяхното пенсиониране. Това стана ясно при посещението на омбудсмана в рудника заедно с експерти от Министерството на труда и социалната политика, Националния осигурителен институт и Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.
Омбудсманът подчерта, че подземните работници не могат да се пенсионират, заради поправка в закона от края на миналата година, с която без дебати, без обсъждане и без разчети, народните представители са „отрязали“ възможността работници да се пенсионират при навършване на 45 години и четири месеца и с поне 10 години стаж под земята. По думите й, тези промени ще засегнат 80 души от 400-те, които предстои поетапно да бъдат съкратени от мината.
Манолова припомни, че още в края на миналата година, след направените от депутатите законодателни промени, е възникнал този проблем при пенсионирането на миньори, но след нейното настояване и на разбирането на НОИ и на неговото ръководство бяха приети правила, които дадоха възможност на подземните работници, съкратени през 2017 г., да се пенсионират по стария закон.
Омбудсманът подчерта, че сега проблемът излиза отново с пълна сила за всички, които предстои да бъдат съкратени през тази година, но вместо да се пенсионират, ще чакат 10 или 12 години, докато не направят необходимата пенсионна възраст от 54 г. ,разписана в новите разпоредби.
Манолова изрази недоумение защо нито един депутат не се е ангажирал да внесе изготвените от нея и входирани на 8 януари т.г. в Народното събрание предложения, които целят връщане на старото състояние на законодателството, което ще позволи на миньори с над 10 години трудов стаж и навършени 45 години и шест месеца, да се пенсионират нормално.
„Много се надявам, че до 31 юли 2018 г., когато приключва тази пленарна сесия ще се намери депутат, който да внесе законът, защото тези предложения ще дадат възможност на хората да се пенсионират и да продължат достойно живота си“, заяви омбудсманът.
Манолова коментира и други два проблема, свързани със съкращението на миньорите от „Бобов дол“, които обаче не са навършили възраст за пенсиониране.
„Първият е как да си намерят нова работа. Затова и тук са експертите от Агенцията по заетостта, които поемат ангажимент да ги консултират и да ги ориентират със свободни позиции на пазара на труда, както и с курсовете за преквалификация“, каза общественият защитник. На срещата стана ясно, че оферта за наемане на около 300 миньори вече е отправила белгийска фирма към кметицата на Бобов дол Елза Величкова.
„Мисля, че този проблем няма да е толкова труден за решаване, защото буквално докато пътувах тази сутрин ми се обадиха работодатели от региона, които предлагат високи заплати, транспорт, храна и всички придобивки при положение, че има желание да се започне работа“, разказа омбудсманът.
За другия проблем – изплащане на дължимите обезщетения и заплати, от мениджмънта на мината увериха, че това ще се случи в срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с миньорите от рудника в Бобов дол

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с миньорите от рудника в Бобов дол

11 Юни 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова, заедно с експерти от Министерството на труда и социалната политика, Националния осигурителен институт и Агенцията по заетостта, ще се срещне в 13.30 часа с миньорите от последния подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана на Р България. 400 работници остават без работа, заради поетапното закриване на рудника, което предизвика тревожност сред тях и техните семейства. Много от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени, няма да могат да се пенсионират, а други имат нужда от преквалификация и нови работни места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.