НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Икономическата зона на „Национална компания индустриални зони“ нареди Божурище на челните места по инвестиции

Икономическата зона на „Национална компания индустриални зони“ нареди Божурище на челните места по инвестиции

12 Септември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Божурище. Община Божурище се нарежда сред 20-те общини с най-добри показатели за финансова самостоятелност, устойчивост и инвестиционна активност. Това показват данните на Министерството на финансите за второто тримесечие на тази година, съобщиха от пресцентъра на „Национална компания индустриални зони“.
Основен притегателен център за инвестиции там е Икономическа зона София-Божурище. Финансовите показатели поставят Божурище в групата на големи общини като София, Пловдив, Варна, Стара Загора и други.
По данни на Министерството на финансите към края на второто тримесечие на 2018-та година се наблюдава подобрение на инвестиционната активност на общините спрямо средното равнище на показателя от 7.89%, отчетен за същия период на 2017 г.
В същото време всяка втора община в страната има дългове, като общият обем на просрочените задължения е в размер на 138,2 млн. лева. Анализът на финансовите отчети показва още, че средният дял на приходите в общите постъпления за страната нараства до 41,95% за разглеждания период.
Зоната на „Национална компания индустриални зони“ в Божурище се радва на все по-голям интерес през последните години. Икономическа зона София-Божурище със сигурност допринася за инвестиционната активност на територията на Община Божурище.
Актуалните данни на НКИЗ към края на август сочат, че националната компания е подписала 23 предварителни и окончателни договора с инвеститори в Божурище. Някои от тях вече работят, а други в момента реализират инвестиционните си проекти.
Сред тях са големи компании от Германия, Дания, Турция, Гърция и България. Първа в Божурище изгради производствената си база германската „Бер-Хелла Термоконтрол“. Най-голяма по обем е инвестицията на датската компания „ЮСК Бул“.
Общата стойност на инвестиционните проекти в Божурище надхвърля 456 млн. лева, а броят на новооткритите работни места е 1130.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Японската агенция за външна търговия разпространи филм за зоната в Божурище след проведения през юни в София българо-японски бизнес форум

Японската агенция за външна търговия разпространи филм за зоната в Божурище след проведения през юни в София българо-японски бизнес форум

16 Август 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Японската агенция за външна търговия (JETRO) разпространи през уеб канала си и в социалните мрежи филм за България след проведения през юни в София българо-японски бизнес форум. Това съобщиха от пресцентъра на „Национална компания индустриални зони“.
Значително място във видеото е отделено на посещението на японската бизнес делегация, съставена от представители на над 30 компании от Страната на изгряващото слънце, в Икономическа зона София – Божурище. Зоната е собственост и се управлява от „Национална компания индустриални зони“.
Гостите от Япония разгледаха индустриалния парк и се запознаха както с неговата вече почти изградена първа част, така и с интереса на български и чуждестранни компании да позиционират бизнеса си в него и с перспективите за бъдещото му развитие.
Делегацията посети производствената база на един от инвеститорите в икономическата зона в Божурище – българската високотехнологична компания Volacom, която представи продуктите си.
Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО) е създадена от японското правителство като главна организация за осъществяване на външнотърговската политика на Япония. Основен фокус в работата ѝ е насърчаване на преките чуждестранни инвестиции в Япония, както и на търговията и бизнеса на страната с останалия свят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник министър-председателят Томислав Дончев ще открие Българо-японски бизнес форум

Заместник министър-председателят Томислав Дончев ще открие Българо-японски бизнес форум

26 Юни 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят Томислав Дончев ще открие Българо-японски бизнес форум, на който ще присъстват над 30 японски компании от различни икономически сектори, членове на Японската агенция за външна търговия (ДЖЕТРО). Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет на Република България. В рамките на форума заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и японският посланик в България Н. Пр. Масато Ватанабе ще подпишат съвместен документ, с който ще се създаде Японски бизнес форум - нова платформа за делово сътрудничество между двете държави.
Представителите на ДЖЕТРО ще посетят България в периода 25-27 юни 2018 г. Мисията им е продължение на постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни по време на официалното посещение на министър-председателя на Япония г-н Шиндзо Абе в България през януари 2018 г. и потвърдени по време на визитата на вицепремиера Дончев в Япония през февруари 2018 г.
В рамките на своето посещение в България представителите на японските компании ще проучат възможностите за бизнес и инвестиции в България, ще посетят производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната, и ще проведат срещи с представители на българския бизнес за установяване на директни контакти и стартиране на съвместни проекти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: Край на политическия мит, че има отлив на инвестиции и капитали у нас

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: Край на политическия мит, че има отлив на инвестиции и капитали у нас

6 Юни 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Край на политическия мит, че има отлив на инвестиции и капитали у нас – Мултивак е поредната немска инвестиция у нас. Вложени са над 35 млн. лева и са създадени повече от 150 работни места. Това каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на официалната церемония по откриване на нов завод за вакуумни опаковъчни машини Мултивак в Индустриална зона Божурище, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това показва, че страната ни предлага все по-конкурентни условия за правене на бизнес, а чуждестранния бизнес се чувства добре тук. Това е първият завод на Мултивак, който се реализира като инвестиция на изток от Германия. Според резултати от проучване на германо-българската търговска камара направи за 2017 година – над 90% от съществуващите инвеститори от Германия в България биха инвестирали отново в страната ни“, коментира зам.-министър Манолев. Той уточни, че Германия е сред водещите икономически партньори на България, а провинция Бавария заема много специално място в икономическите отношения на страната ни.
Анна АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.