НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия

18 Юни 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съветът на Европейския съюз продължи до 23 юни 2019 г. действието на ограничителните мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия. Това се посочва на официалния сайт на Съвета на Европейския съюз. Мерките се прилагат спрямо лица от ЕС и дружества, установени в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол. Санкциите включват забрана за: внос в ЕС на стоки с произход от Крим или Севастопол; инвестиране в Крим или Севастопол, което означава, че нито европейците, нито дружествата, установени в ЕС, могат да купуват недвижими имоти или предприятия в Крим, да финансират кримски дружества или да предоставят съответните услуги; туристически услуги в Крим или Севастопол, по-специално европейски туристически кораби не могат да акостират в пристанища на Кримския полуостров освен в случай на извънредна ситуация; износ на някои стоки и технологии за кримски дружества или за използване в Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката и свързани с търсенето, проучването и добива на нефт, газ и минерални ресурси. Освен това не трябва да се предоставят и техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези сектори. Както се посочва в направената на 16 март 2018 г. от името на ЕС декларация на върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, ЕС продължава да бъде твърдо ангажиран със суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Четири години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация ЕС изтъкна отново, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: ЕС удължи санкциите срещу Русия заради Крим с още една година

The New York Times: ЕС удължи санкциите срещу Русия заради Крим с още една година

18 Юни 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия за още една година заради присъединяването на Крим от Украйна през 2014 г., пише The New York Times.
Европейският съюз съобщи, че остава „твърдо ангажиран към суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост“, и допълни, че ще продължи „да осъжда нарушенията на международното право“.
Санкциите ще продължат до 23 юни 2019 г. и ще важат за европейските граждани и компании. Те забраняват вноса на продукция от Крим и Севастопол, спират европейските инвестиции на полуострова.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Новият италиански министър на икономиката обеща да остане в Еврозоната и да намали външния дълг

Reuters: Новият италиански министър на икономиката обеща да остане в Еврозоната и да намали външния дълг

10 Юни 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Рим. Новото коалиционно правителство на Италия няма намерение да излиза от Еврозоната и планира да се фокусира върху намаляване на нивото на външния дълг, заяви в неделя министърът на икономиката на Италия Джовани Триа, цитиран от Reuters.
В първото си интервю откакто пое длъжността преди 1 седмица, Триа заяви пред италианския вестник „Corriere della Sera“, че коалицията желае да засили икономическия растеж чрез инвестиции и структурни реформи.
„Нашата цел е да повишим растежа и заетостта. Но не планираме да възстановим растежа чрез дефицитни разходи“, заяви Триа, допълвайки че ще представи новите икономически прогнози и правителствени цели през септември.
„Те ще бъдат напълно свързани с целите за продължаване по пътя на намаляване на външния дълг спрямо БВП“, заяви той.
„Позицията на правителството е ясна и единодушна. Няма въпрос за излизането от еврото“, допълни Триа.
„Правителството е решено да предотврати по всякакъв начин пазарни условия, които биха довели до излизане от еврото. Не само, че не желаем да излезем от него, ние ще действаме по начин, който ще осигури условията да не са дори близо до позиция, която може да предизвика съмнение за нашето присъствие в еврото“, завърши той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Париж предупреди: Международното сътрудничество не може да зависи от гняв или забележки

AFP: Париж предупреди: Международното сътрудничество не може да зависи от гняв или забележки

10 Юни 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Елисейският дворец разпространи изявление по повод срещата на Г-7, в което предупреди, че „международното сътрудничество не може да се диктува от гняв или забележки". По този начин Париж осъди „несъответствието" и „непоследователността" след отказа на американския държавен глава Доналд Тръмп да подкрепи заключителната декларация на лидерите, предава AFP.
„Международното сътрудничество не може да бъде диктувано от гняв и забележки", се казва в изявлението на Елисейския дворец. „Ние се придържаме към комюникето и всеки, който би го загърбил, показва несъответствие и непоследователност“, се казва още в текста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Въпреки оттеглянето на Доналд Тръмп – германското правителство подкрепи общото комюнике на Г-7

FAZ: Въпреки оттеглянето на Доналд Тръмп – германското правителство подкрепи общото комюнике на Г-7

10 Юни 2018 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел реагира с неохота на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от общото комюнике след срещата на лидерите на Г-7, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Германия застава зад съвместно одобреното комюнике", заяви говорител на правителството в Берлин след пристигането на Меркел от срещата на Г-7 в Канада. Тръмп оправдава решението си с реакцията на канадския домакин на срещата на върха – премира Джъстин Трюдо, по отношение на наказателните тарифи на САЩ за стомана и алуминий. В заключение Трюдо подчерта, че наказателните тарифи на Вашингтон срещу Европейския съюз и Канада, оправдани със запазването на американските интереси в областта на сигурността, са „малко обидни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерите от Г-7 са готови да приемат нови санкции срещу Русия

ТАСС: Лидерите от Г-7 са готови да приемат нови санкции срещу Русия

10 Юни 2018 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Квебек. Лидерите от Г-7 са готови да приемат нови санкции срещу Русия, пише в заключителния документ от срещата на лидерите на страните от Г-7 в Канада, предава TACC.
Ние сме готови да приемем допълнителни ограничителни мерки, за да усети Русия по-силно тяхното въздействие“, пише в документа.
В същото време лидерите на Г7 обвързаха премахването на санкциите срещу Русия с изпълнението на споразуменията от Минск от страна на Москва. "Опазването на санкциите очевидно е свързано с невъзможността на Русия да демонстрира пълно спазване на задълженията си в съответствие с минските споразумения и уважението към суверенитета на Украйна", се казва в изявлението.
"Ние още веднъж осъждаме незаконното присъединяване на Крим и потвърждаваме продължаващата ни подкрепа за украинския суверенитет, независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите граници", се казва в изявлението. То подчертава, че лидерите на Групата на Седемте са все още ангажирани да предоставят на Украйна цялостна помощ при осъществяването на реформите.
Освен това лидерите на Г7 поискаха от Москва да спре да подкрепя сирийските власти. В комюникето се призовава за прекратяване на "дестабилизиращи дейности", "подкопаване на демократичните системи" и "подкрепа на сирийския режим".
В същото време лидерите на Групата на Седемте заявиха, че ще продължат да си сътрудничат с Москва при разрешаването на международни кризи, но изясниха, че това е възможно само ако се съблюдават интересите на Г7. "Ще продължим да си сътрудничим с Русия в разрешаването на регионални и глобални предизвикателства, винаги когато това е в наш интерес", се отбелязва в комюникето.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Лидерите на Г-7 решиха да се борят с протекционизма и да премахнат бариерите в  търговията

AFP: Лидерите на Г-7 решиха да се борят с протекционизма и да премахнат бариерите в търговията

10 Юни 2018 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Квебек. Лидерите на Г-7 решиха да се борят с протекционизма и да премахнат бариерите в търговията, предава AFP.
Лидерите на Г7 излязоха със съвместно изявление в събота за борба с протекционизма и намаляване на търговските бариери, след като те приключиха с трудната среща на върха в Канада, с акцент върху американското налагане на мита на своите съюзници.
След два дни на ожесточени спорове между Съединените щати от една страна и Канада, Япония и европейските участници от друга, организацията излезе със съвместно изявление, което се опитва да скрие пукнатините в отношенията по между им.
Но опитите да се предаде поне подобие на единство бяха подкопани, когато канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че ще наложи мита и срещу САЩ в отговор на американските ходове срещу стоманодобивната и алуминиевата индустрия в страната.
Документът от осем страници включваше и съвместни ангажименти, за да се гарантира, че Иран "никога няма да търси, развива или придобива ядрено оръжие", както и настояване Русия да спре да подкопава западните демокрации.
По време на срещата на върха Тръмп беше обвинен в намерението си да подкопае международния ред, основаващ се на "правила", но окончателното изявление започна с подчертаването на "решаващата роля на международната система за търговия, основаваща се на правила", както и на ангажимента "да продължи борбата с протекционизма . "
"Ние се ангажираме да модернизираме Световната търговска организация (СТО) , за да я направим по-справедлива възможно най-скоро. Стремим се да намалим тарифните бариери, нетарифните бариери и субсидиите".
Говорейки на пресконференция след срещата на върха, Трюдо призна, че има големи различия с Доналд Тръмп.
"Това, което направихме този уикенд, е че се събрахме, запретнахме ръкавите си и намерихме консенсусен език, за който всички ние можехме да се съгласим", каза Трюдо.
"Очевидно президентът (Тръмп) ще продължи да казва каквото казва."
Трюдо отново осъди решението на Тръмп да се позове на опасенията за националната сигурност, за да наложи мита върху алуминия и стоманата като "обида" на канадските ветерани от войната, които се биха заедно с американските съюзници.
Той заяви, че е казал на Тръмп, че " с голямо съжаление, но с абсолютна яснота и твърдост ще предприемем ответни мерки на 1 юли, прилагайки еквивалентни тарифи на тези, които американците несправедливо са приложили към нас".
Американският президент Доналд Тръмп напусна срещата на върха заради срещата си с лидера на Северна Корея следващия вторник.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Срещата на Г-7 не успя да изглади различията в търговския спор със САЩ

AFP: Срещата на Г-7 не успя да изглади различията в търговския спор със САЩ

9 Юни 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Квебек. Лидерите на Г-7 не успяха да изгладят различията в търговския спор със САЩ, който ги доведе до ръба на търговска война, а американският президент си тръгна по-рано от срещата, за да замине за Сингапур, където предстои срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава AFP.
Американският президент предупреди останалите лидери, че „измамата е разкрита“ по отношение на търговските практики на техните страни към САЩ.
Доналд Тръмп обяви, че е постигнал значителен прогрес, успявайки да убеди лидерите на другите страни, че търговията между тях и САЩ трябва да бъде по-балансирана.
„Предполагам, че те ще се върнат към белите дъски и ще проверят нещата отново“,каза Тръмп, визирайки плановете на другите страни да въведат реципрочни търговски мита срещу САЩ, защото могат да се лишат от достъпа до американския пазар.
„За нас е важно, че остава решимостта за базирана на правила търговия“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.
На срещата американският президент предложи страните от Г-7 да установят правила за свободна търговия по между си без мита и бариери.
Утопичната идея на Доналд Тръмп бе прита със скептицизъм от останалите участници в срещата, а високопоставен европейски представител каза, че това би било скок към един напълно нов свят.
Френският президент например посочи, че Франция има отворени граници с Великобритания и Германия съгласно европейското законодателство и има търговски дефицит и с двете страни – далеч от визията на Доналд Тръмп за балансирана реципрочна търговия.
На тръгване американският президент предупреди:
„Ние се обръщаме към всички страни“, говорейки за големите съществуващи търговски бариери и мита пред американския износ по света. „Това ще спре. Или ние ще спрем да търгуваме с тях.И това ще е много печеливш отговор, ако го направим“.
„Ако те отговорят с реципрочни мерки, ще сгрешат“, предупреди той, като напомни, че САЩ имат много по-малко какво да губят от техните партньори, ако световната търговия се затрудни. „Ние ще спечелим тази война хиляда пъти“.

Превод и редакция: Юлиян Марков



Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция ще изпълни споразумението с ЕС, въпреки отмяната на споразумението с Гърция

Hurriyet: Турция ще изпълни споразумението с ЕС, въпреки отмяната на споразумението с Гърция

9 Юни 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще продължи да изпълнява изискванията на споразумението за мигранти с Европейския съюз, въпреки решението да се „отмени изпълнението“ на двустранното споразумение за мигранти с Гърция, заяви турски дипломат пред турския вестник Hurriyet.
„Ние имаме споразумение с ЕС и то ще бъде изпълнено“, заяви дипломатът, пожелал анонимност.
„Отмяната на двустранното споразумение за мигранти с Гърция може и да окаже влияние по законен начин на споразумението с ЕС, но то ще бъде валидно и решението отнасящо се до Гърция няма да повлияе директно на споразумението с ЕС на практика“, отбеляза дипломатът.
„Имаме споразумение за мигранти с ЕС. То се изпълнява. Имаме двустранно споразумение с Гърция. Сега го отменяме. Процесът не е напълно завършен, но нашата работа към Гърция ще продължи“, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чаувшоглу.
Споразумението с Гърция представлява юридическия гръбнак на споразумението за мигранти между Турция и Европейския съюз, сключено на 18 март 2016 година. Според споразумението, за всеки сирийски мигрант върнат в Турция от островите на Гърция, един сириец в Турция ще бъде разпределен в ЕС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германия: Отмяната на споразумението за мигрантите между Турция и Гърция не засяга ЕС

Германия: Отмяната на споразумението за мигрантите между Турция и Гърция не засяга ЕС

8 Юни 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Правителството на Германия не очаква решението на Турция да прекрати действието на споразумение за мигрантите с Гърция да повлияе на подобна договорка между Анкара и Европейския съюз, заяви говорител на германското външно министерство в петък, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Доколкото ни е известно събитията от вчера не засягат сделката с ЕС“, е обяснил говорителят. „Надяваме се, че диалогът между Гърция и Турция ще се състои и неразрешените въпроси ще бъдат обсъдени“.
„Катимерини“ припомня, че в четвъртък министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е бил цитиран да казва, че Анкара отменя сделката за прием на бежанци с Гърция, няколко дни, след като Атина пусна от затвора турските войници, които избягаха от страната след проваления опит за държавен преврат през юли 2016 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Финансовият министър на Германия опита да успокои германските граждани, заради опасенията от ситуацията в Италия

Reuters: Финансовият министър на Германия опита да успокои германските граждани, заради опасенията от ситуацията в Италия

8 Юни 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц в четвъртък направи опит да успокои германските граждани за ситуацията в Италия, предава Reuters.
Той заяви, че Италия очевидно е изправена пред някои предизвикателства, включително високия си дълг, но увери че остава оптимистично настроен за про-европейската перспектива за повечето италианци.
„Убеден съм, че Италия няма да се провали“, заяви Шолц, добавяйки че смята за „малко безотговорно“ германците да се фиксират върху потенциални кризи, които могат да изтекат от правителствената промяна в Италия. „Мисля, че можем да гледаме спокойно на ситуацията“, заяви той.
Той допълни, че не очаква Италия да излезе от Еврозоната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция отмени споразумението с Гърция за приемане на върнати мигранти

Hurriyet: Турция отмени споразумението с Гърция за приемане на върнати мигранти

7 Юни 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му отменя споразумението с Гърция за обратно приемане на мигранти в отговор на решението на съда в съседната страна да освободи осмината бивши турски военни, които избягаха в Гърция ден след опита за преврат в Турция от юли 2016 г., пише Hurriyet.
На въпрос дали Анкара обмисля санкции срещу Гърция след освобождаването на осмината войници, Чавушоглу определи решението на като „неприемливо“.
„Гърция е под невероятен натиск, особено по правосъдната ѝ система, от Запада“, допълни той.
„Имаме бежанско споразумение с Европейския съюз и то се прилага. Имаме и двустранно споразумение за приемане на върнати мигранти с Гърция. Отменяме споразумението с Гърция“, заяви министърът.
Споразумението предвижда завръщането на нелегалните мигранти в Турция от Гърция в замяна на това сирийските бежанци да бъдат разпределяни в страните от ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Новият лидер на Италия призова за край на антируските санкции

The Moscow Times: Новият лидер на Италия призова за край на антируските санкции

7 Юни 2018 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият министър-председател на Италия Джузепе Конте призова за край на антируските санкции в първото си обръщение към парламента, след като сформира коалиционно правителство, пише руският вестник The Moscow Times.
Конте беше номиниран през миналия месец от партиите „Движение пет звезди“ и „Лига“ за лидер на коалиционното правителство.
„Ние ще подкрепим отварянето към Русия. Ще изнесем на дневен ред преразглеждането на системата на санкциите, започвайки с тези, които рискуват да унижат руското гражданско общество“, заяви Джузепе Конте пред парламента във вторник, докато търсеше вот на доверие.
Междувременно в Германия, социологическо проучване показва, че 36 процента от германците виждат Русия като по-надежден партньор от САЩ, срещу 14 процента мислещи обратно.
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, по време на посещението си в Австрия във вторник, че „всеки има интерес“ от вдигането на санкциите, защото те нараняват едновременно руската и западните икономики.
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обеща да не се разграничава от останалата част на Европейския съюз по отношения на икономическите мерки насочени срещу Русия, но отбеляза че „се надява, че има прогрес в Източна Украйна, за да се вдигнат санкциите стъпка по стъпка“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Италианското правителство къса със съюзниците и настоява за край на санкциите срещу Русия

The Times: Италианското правителство къса със съюзниците и настоява за край на санкциите срещу Русия

6 Юни 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство къса със съюзниците и настоява за край на санкциите срещу Русия, пише британският вестник The Times.
Премиерът на Италия използва своята дебютна реч пред парламента, за да призове за нов подход в отношенията с руския президент Владимир Путин, обещавайки, че неговата администрация ще инициира разговори за възстановяване на връзките с Москва.
Неговият призив за премахване на санкциите вероятно ще разтревожи британските власти, които потърсиха единен европейски отговор, след като обвиниха Кремъл, че е стои зад атаката с невро-паралитичен агент в Салсбъри през март. Санкциите са наложени през 2014 г. след руската военна окупация на Крим.
Джузепе Конте, професор по право, каза на сенаторите: "Ще бъдем застъпници на отваряне към Русия, Русия, която през последните години утвърди международната си роля в различни геополитически кризи. Ще насърчим преразглеждането на санкциите, като започнем с онези, които омаловажават гражданското общество на Русия ".
Речта му съвпада с момента, когато Владимир Путин пристигна в Австрия за първото си пътуване в чужбина, откакто беше преизбран през март. Той се срещна със Себастиан Курц, канцлерът, чието правителство беше едно от малкото в ЕС, които не изгониха руски дипломати след отравянето на Сергей Скрипал.
Призивът на Конте отразява силните проруски възгледи на Матео Салвини, ръководител на антимигрантската Лига, която формира новото правителство с партията "Пет звезди". 45-годишният Салвини отрече предположенията на филантропа Джордж Сорос, че Лигата е подкрепена финансово от Путин.
Двете партии са се оплакали, че европейските санкции срещу Русия са навредили на състоянието на десетки малки италиански компании, които правят бизнес с Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италианското правителство получи одобрение в Сената

AFP: Италианското правителство получи одобрение в Сената

5 Юни 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Рим. Новото италианско правителство на премиера Джузепе Конте получи одобрение в италианския Сенат, предава AFP.
Правителството на антиемигрантската Лига и партията „Пет Звезди“ е получило подкрепата на 171 сенатори, 117 са гласували против, а 25 са се въздържали. Сега предстои одобрение и в Долната камара на италианския парламент. Гласуването ще се проведе в сряда.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейските страни са далеч от компромис по въпроса за мигрантите и бежанците

AFP: Европейските страни са далеч от компромис по въпроса за мигрантите и бежанците

5 Юни 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Европейските страни във вторник констатираха, че са далеч от това да постигнат консенсусно решение за промяна на правилата за предоставяне на убежище на мигрантите и бежанците преди крайния срок в края на този месец и посочиха като причина за това „влошения политически климат“ заради победата на десните партии в Италия и други страни, предава AFP.
Делегатите на ключовата среща на министрите на вътрешните работи и други официални лица от страните членки в Люксембург бяха критични и дори се противопоставиха на компромисния план на България за това как да се преодолее разделението Изток – Запад по въпроса за реформите преди срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.
„Франс прес“ уточнява, че България в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.
„Сегашното състояние на преговорите е неприемливо“, заяви Щефан Майер, който бе един от представителите на германското вътрешно министерство. „Не сме готови да приемем плана“.
Майер, чиято страна е топ дестинация за мигрантите, заяви, че Италия и някои източноевропейски страни също са критикували поне части от плана. Министърът на миграцията на Швеция Хелън Фритцон, друга страна предпочитана от бежанците, смята, че шансовете за постигане на компромис са намалели след успехите на крайно-десните партии на изборите в Италия и Словения.
„Обстановката е по-трудна, политическият климат в Европа се влоши“, заяви тя пред репортерите.
В хода на първата си реч като министър-председател, новият италиански лидер Джузепе Конти призова за „задължително“ и „автоматично“ преразпределение на бежанците сред европейските страни.
Радикалният, както го определя френската агенция, вътрешен министър на Италия и председател на партия „Лигата“ Матео Салвини отделно посочи, че предложените реформи обричат Италия и другите средиземноморски страни да продължат да носят бремето на безпрецедентната миграционна криза в ЕС.
През декември европейските лидери поставиха краен срок до юни за реформиране на т.нар. Дъблински регламент и създаване на постоянен механизъм за справяне с мигрантите в случай на ново изостряне на ситуацията.
Според тези правила, страните, в които бежанците влизат в Европейския съюз трябва да обработят молбите им за предоставяне на убежище. Италия, Гърция и Испания са основните места, през които мигрантите влизат в Европа, като френската агенция припомня, че постигнатите от ЕС договорки с Турция и някои либийски фракции са помогнали за забавянето, поне засега, на мигрантския поток към Европа след пика му през 2015 година.
Унгария, Полша, Чехия и Словакия или директно отказаха, или се съпротивляваха да приемат мигранти след като Европейската комисия наложи квотите за прием на част от бежанците през 2015 година, като мярка, която да намали тежестта върху страните на първа линия, като Италия и Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият италиански премиер поиска „задължително“ и „автоматично“ преразпределение на бежанците в ЕС

AFP: Новият италиански премиер поиска „задължително“ и „автоматично“ преразпределение на бежанците в ЕС

5 Юни 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият министър-председател на Италия Джузепе Конти призова за „задължително“ и „автоматично“ преразпределение на бежанците, пристигащи на бреговете на неговата страна сред страните-членки на Европейския съюз. Премиерът заяви това в хода на първата си реч пред италианския Сенат, предава AFP.
„Ще положим големи усилия за преразглеждането на Дъблинския регламент, за да постигнем по-справедливо разпределение на отговорностите и ще целим да се договорим за автоматична система за задължително разпределение на бежанците“, заяви Конти в програмната си реч.
„Първият лакмусов тест за новия формат на диалога ни с ЕС ще бъде въпросът за имиграцията“, посочи новият премиер.
„Управлението на мигрантския поток засега е провал: Европа допусна егоистични затваряния на границата от много страни, което натовари изключително много нашата страна с издръжката им и трудностите“, добави още той.
„Франс прес“ съобщава още, че също във вторник европейските страни са признали, че са далеч от това да решат вече двугодишния проблем с правилата за бежанците, въпреки че си бяха поставили краен срок до края на този месец, като се оправдаха с „по-тежкия политически климат“ заради спечелените от десните евроскептични партии избори в Италия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италианският премиер казa „да" на намаляване на държавния дълг, но не и чрез мерки за строги икономии

AFP: Италианският премиер казa „да" на намаляване на държавния дълг, но не и чрез мерки за строги икономии

5 Юни 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият министър-председател на Италия Джузепе Конте заяви, че правителството му ще се стреми към намаляване на огромния държавен дълг на страната, но „чрез растеж“, а на посредством политика на строги икономии, предава AFP.
"Искаме да намалим нашия държавен дълг, но искаме да го направим чрез растеж, а не с мерки за строги икономии", подчерта Конте в първата си реч пред Сената след встъпването си в длъжност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел отхвърли евентуална финансова помощ за потъналата в кредити Италия, подкрепи част от идеите на Еманюел Макрон

Reuters: Ангела Меркел отхвърли евентуална финансова помощ за потъналата в кредити Италия, подкрепи част от идеите на Еманюел Макрон

3 Юни 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Агнела Меркел изключи евентуално облекчаване на кредитното бреме на Италия, като в хода на интервю пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung тя обясни, че принципът на солидарност между членките на еврозоната не трябва да превръща валутния съюз в инструмент за споделяне на дълговете, предава Reuters.
Освен това, отбелязва американската агенция, Меркел се изказа положително за някои от идеите на френския президент Еманюел Макрон за по-голяма солидарност в еврозоната и по-широкият Европейски съюз.
Според нейните думи, сплотеността между членовете на валутния блок е важна, „но солидарността между европартньорите не трябва да води до дългов съюз, а да помага на членовете си да си помогнат сами“.
Думите на германският канцлер дойдоха след въпрос за плановете на новото италианско правителство на популистките „Движение пет звезди“ и „Лигата“ да поискат от Европейската централна банка да опрости 250 милиарда евро италиански дълг.
Новата власт в Рим, съставена от две партии, които генерално се противопоставят на еврото, както пише Reuters, пое функциите си в петък и предотврати възможността евентуални предсрочни избори да се превърнат в референдум за или против отказ от единната европейска валута.
„Ще се отнеса с новото италианско правителство открито и ще работя с него, вместо да спекулирам за неговите намерения“, посочи германският канцлер.
Що се отнася до коментарите й за идеите на Макрон, Меркел заяви, че подкрепя идеята за трансформиране на спасителния фонд на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд (ЕВФ) с правомощия да отпуска краткосрочни кредитни линии на страните-членки, изпаднали в криза заради големия си държавен дълг.
Reuters обяснява, че френският държавен глава иска ЕВФ да играе ролята на буфер в евентуална бъдеща финансова криза в Съюза, който пострада изключително тежко по време на световната финансова криза през 2009-а година.
Меркел, която бе подложена на критики за това, че не отговаря бързо и ясно на предложенията на Макрон, направени през септември, заяви, че спасителният фонд, известен като Европейски стабилизационен механизъм, не е достатъчен, за да спаси еврозоната от криза.
Според нейните думи, ЕВФ ще разполага и с други лостове за засилване на еврото, включително, включително банков съюз и съюз на капиталовите пазари.
„Ако цялата еврозона е в опасност, ЕВФ трябва да може да обезпечи дългосрочни кредити в помощ на страните“, обясни германският канцлер. „Такива кредити могат да бъдат разтеглени за над 30 години и да бъдат обвързани с провеждането на структурни реформи“, посочи Меркел и добави: „Допълнително, представям си възможността за отпускане на краткосрочни кредитни линии, като например, за 5 години. С тях ще можем да скрием под крилото си страни, изпаднали в затруднение по извънредни причини“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Ангела Меркел е готова да работи с новото правителство на Италия

Fox News: Ангела Меркел е готова да работи с новото правителство на Италия

3 Юни 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще работи с новото правителство на Италия, „вместо да спекулира за намеренията му“, предава Fox News.
Ключов партньор в новата италианска коалиция дясната партия „Лигата“ е критична към Европейския съюз. Водачът на партията Матео Салвини, който зае поста вътрешен министър заяви, че Италианците „не са роби“ на Германия и Франция.
„Ще е най-добре да се фокусираме върху тези въпроси“, заяви Меркел, коментирайки пред местни медии думите на Салвини.
Тя допълни, че Германия има интерес да опази възможността на Европа да действа и гласът ѝ да се чува във време, в което глобалният ред се променя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини ще посети Сицилия заради мигрантите

AFP: Новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини ще посети Сицилия заради мигрантите

3 Юни 2018 | 06:37 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини ще посети Сицилия заради мигрантите, предава AFP.
Той ще посети пристанищния град Поцало, превърнал се в основна спирка по пътя на мигрантите.
„Добрите времена за нелегалните мигранти свършиха – събирайте си багажа“, каза той в събота на митинг в Северна Италия.
„Страните трябва да започнат да си вършат работата и повече трафиканти да не акостират на италианските брегове“, каза той по адрес на неправителствените организации, които организират спасителни операции в морето, като ги обвинява в съучастничество с трафикантите.
Другият вицепремиер Луиджи ди Майо е наричал неправителствените организации – „таксита в морето“, макар, че думите му са много по-умерени от тези на Салвини.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Европа няма да се бърка в италианските дела

Жан-Клод Юнкер: Европа няма да се бърка в италианските дела

3 Юни 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европа няма да се бърка в италианските дела, казва председателят на Европейската комисия, цитиран от британският вестник The Guardiqan.
Жан-Клод Юнкер подаде маслинова клонка на новото италианско правителство , предупреждавайки, че Брюксел и „немски-говорещите страни“ не трябва да повтарят грешката от гръцката криза и да четат строги лекции на италианския народ.
Юнкер признава, че макар да му се е искало да се намеси по време на политическата криза в Италия , той е бил твърдо решен да не подхранва по този начин твърденията на популистите, че ЕС се меси във вътрешните работи.
Председателят на ЕК отбеляза, че двете управляващи антисистемни партии са се отказали от идеята да напускат ЕС и той ще ги оценява по делата им , а не по риториката им.
В интервю за германски новинарски сайт Юнкер признава, че е „притеснен“ от развитието в Италия, реакцията на пазарите е била „ирационална“ и не трябва да се сочи като показател за бъдещото развитие на събитията.
„Аз много уважавам президента Матарела, но не съм разговарял с него по време на политическата криза, не съм се намесвал, макар, че ми се искаше…Като седя извън процесите (в Италия) не помагам, но и като се намеся, пак не помагам. В сериозно затруднение съм“, казва Юнкер.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Италиански министри критикуват германския монетаризъм

Daily Express: Италиански министри критикуват германския монетаризъм

2 Юни 2018 | 03:28 | Агенция "Фокус"
Рим. В новата италианска правителствена коалиция има двама министри, които настояват Германия да бъде принудена да напусне Еврозоната – Паоло Савона и подкрепяният от него финансов министър Джовани Триа, пише британският вестник Daily Express.
Паоло Савона е описван като „самоубийствено антигермански настроен“ от бившия финансов министър Игнацио Виско. Савона някога е казвал, че не е нужно Италия да напуска еврозоната, за да се справи с икономическите си проблеми, достатъчно е това да направи Германия. Германия трябва да се откаже от еврото, защото растежа на икономиката й не е съпоставим с фиксирания обменен курс, върху който е изградена Еврозоната“
Джовани Триа казва в своя статия, че „Германският икономически растеж показва, че монетарната експанзия без политика на икономическа конвергенция между различните страни подхранва дисбалансите и ни поставя в конфликт с останалите страни по света".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Италия има намерение да „изпрати у дома“ всички нелегални имигранти

The Guardian: Италия има намерение да „изпрати у дома“ всички нелегални имигранти

2 Юни 2018 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини е обявил, че една от първите цели на популисткото правителство ще бъде да „ги изпрати у дома“ (нелегалните имигранти – бел. ред.), показвайки,че има намерение да спази обещанието, дадено по време на предизборната кампания да реши проблема със стотиците хиляди незаконни имигранти, пише британският вестник The Guardian.
Политическият хаос, обзел Италия през последните седмици се върти около въпроса, дали правителството, което се закле в петък , водено от абсолютно неизвестния премиер Джузепе Конте ще спазва строгата фискална политика, която Брюксел очаква от него.
Поемането на важния и влиятелен пост на вътрешен министър от лидера на Лигата Матео Салвини, който отговаря за вътрешната сигурност, гражданските права, имиграцията и даването на убежище, както и провеждането на изборите може да предизвика драматични промени.
„Отворени врати за добрите хора и еднопосочен билет за тези, които идват в Италия да създават безредици и очакват някой да се грижи за тях. „Да ги изпратим у дома“ ще бъде наш топ приоритет“, казва Салвини.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия: Никоя партия в страната не иска да напускаме еврото

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия: Никоя партия в страната не иска да напускаме еврото

1 Юни 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият министър на икономиката на Италия Джовани Триа заяви, че нито една от партиите в страната не иска да напуска еврозоната, както и той лично, предава Reuters.
„В Италия няма политическа сила, която да иска напускането на еврото“, заяви Триа скоро след като встъпи в длъжност. „Никога не съм и казвал, че искаме да напуснем еврото. В Европа има дискусии и реформи и тези дискусии се провеждат и в Италия“, допълни той.
Триа бе поставен на поста, след като върху предложения за министър на икономиката евроскептик Паоло Савона бе наложено вето от президента заради критичната му гледна точка към общата валута.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск поздрави новото правителство на Италия и призова към единство и солидарност

Reuters: Доналд Туск поздрави новото правителство на Италия и призова към единство и солидарност

1 Юни 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави новоназначения министър-председател на Италия Джузепе Конте и допълни, че ЕС се нуждае от „единство и солидарност“ повече от всякога, предава Reuters.
Президентът на Италия Серджо Матарела закле Джузепе Конте като министър-председател на първото западноевропейско антисистемно правителство, чиято цел е намаляването на данъците, засилването на социалните програми и преработването на правилата на ЕС за бюджетите и миграцията.
„Назначаването ви идва във важен момент за Италия и за целия Европейски съюз“, заяви Туск. „За да превъзмогнем общите предизвикателства, са ни необходими единство и солидарност повече от всякога“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джузепе Конте встъпи в длъжност като нов министър-председател на Италия

AFP: Джузепе Конте встъпи в длъжност като нов министър-председател на Италия

1 Юни 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Рим. Джузепе Конте встъпи в длъжност като министър-председател на Италия, след като сключеното в последния момент коалиционно споразумение от миналия месец приключи политическата безизходица и избегна предсрочните избори в третата по големина икономика на Еврозоната, предава AFP.
Конте ще води правителство, създадено от министри от несистемната партия „Движение пет звезди“ и от крайнодясната „Лига“, като тази коалиция предизвиква притеснения в Брюксел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия съобщи, че ще общува открито с новото италианско правителство

Reuters: Германия съобщи, че ще общува открито с новото италианско правителство

1 Юни 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Прессекретарят на германското правителство Стефан Зайберт съобщи, че страната му ще пристъпи към новото италианско правителство открито. Той допълни, че Берлин иска да си сътрудничи с Рим, за да може двете страни да се справят с големите предизвикателства, пред които Европа е изпратена, предава Reuters.
„Чакаме формирането на правителство и ще общуваме с него открито“, заяви Зайберт по време на пресконференция в Берлин.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Политическата безизходица в Италия е към своя край, след като новото правителство на Джузепе Конте ще произнесе клетвата си

The Guardian: Политическата безизходица в Италия е към своя край, след като новото правителство на Джузепе Конте ще произнесе клетвата си

1 Юни 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Рим. Ново правителство ще произнесе клетвата си и ще встъпи в длъжност в Италия в петък, след като президентът на страната Серджо Матарела се съгласи на ревизиран списък от министри, пише британският вестник The Guardian.
Съвместно изявление на партиите „Движение пет звезди“ и „Лигата“ обяви, че политическият новобранец Джузепе Конте, който е виждан като спорен избор, ще служи като министър-председател на страната.
Сравнително непознатият професор по право се срещна с Матарела късно в четвъртък, за да предостави списъка с министри, който президентът прие.
„Всички условия бяха изпълнени за политическо правителство съставено от Пет звезди и Лигата“, заявиха Луиджи ди Майо, лидерът на „Движение пет звезди“, и Матео Салвини, лидерът на „Лигата“, в съвместно изявление след ден на преговори в Рим.
Сделката ще донесе поне временно успокоението на политическата криза обхванала Италия в последните седмици. Врявата от тази криза повдигна въпроси – в Брюксел и сред инвеститорите по света – за това дали надигането на италианския популизъм и разпадът на традиционните партии представлява фундаментална заплаха за бъдещето на страната в еврозоната.
Формирането на новото правителство ще разсее тези тревоги, поне временно, защото ще премахне засега опасността от предсрочни избори, перспектива която тревожеше инвеститорите, защото можеше да получи подкрепа от антиевропейски настроените партии.
Но все още има притеснения относно това как новата администрация, която е нелек съюз между два бивши политически опонента, целящи се във властта, ще управлява Италия.
Матео Салвини, който е познат с коментарите си срещу мигрантите, ще служи като министър на вътрешните работи.
Луиджи ди Майо ще поеме силен нов пост, който ще комбинира трудовото и индустриалното министерство.
Джовани Триа, малко известен професор по икономика, беше избран за министър на финансите. Докато Триа е бил критичен към ЕС, той все пак не се вижда като радетел на излизането на Италия от еврозоната.
Новото правителство беше благословено от Матарела.
Докато много представители в Брюксел търсеха начини да тушират напреженията в Рим през тази седмица и подкрепиха Матарела, след като президентът пое политически риск защитавайки ролята на Италия в ЕС, Жан-Клод Юнкер отправи тежка критика към Италия в четвъртък. Той заяви, че италианците трябва да работят по-усърдно, да са по-малко корумпирани и да спрат да гледат към ЕС, за да спаси бедните региони на страната.
„Италианците трябва да се погрижат за бедните региони на Италия. Това означава повече работа, по-малко корупция и сериозно отношение“, заяви Юнкер. „Ние ще им помогнем както винаги сме го правили. Но нека не играем тази игра с прехвърлянето на отговорност към ЕС. Държавата е държава, нацията е нация. Първо държавите, после Европа.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джузепе Конте определи ключовите министри за новото си правителство

AFP: Джузепе Конте определи ключовите министри за новото си правителство

31 Май 2018 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Рим. Получилият втори мандат за съставяне на правителство в Италия Джузепе Конте обяви своя министерски списък, предава AFP.
Лидерът на „Лигата“ Матео Салвини е избран за министър на вътрешните работи. Неговият колега и коалиционен партньор Луиджи ди Майо, който оглавява „Движение пет звезди“, ще бъде назначен за министър на икономическото развитие.
Паоло Савона, който се превърна в ябълката на раздора при предишния връчен мандат за съставяне на правителство, ще бъде част от новото правителство, но не като министър на икономиката както се искаше първия път, а като министър на европейските работи.
Ролята на министър на икономиката ще отиде при Джовани Трио, професор по политическа икономика, за когото се знае че е привърженик на запазването на Италия в еврозоната.
Енцо Моаверо Миланеси ще бъде министър на външните работи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джузепе Конте получи нов мандат за съставяне на правителство в Италия

AFP: Джузепе Конте получи нов мандат за съставяне на правителство в Италия

31 Май 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Рим. В четвъртък президентът на Италия Серджо Матарела връчи втори мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте, съобщава AFP.
Конте е представил списък с министри на президента и новото правителство ще произнесе клетвата си в петък, 1 юни, съобщи правителствен представител.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Италия провежда среща с номинирания за премиер Джузепе Конте

AFP: Президентът на Италия провежда среща с номинирания за премиер Джузепе Конте

31 Май 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Рим. Държавният глава на Италия Серджо Матарела провежда среща номинирания от „Пет звезди“ и „Лигата“ за министър-председател Джузепе Конте, предава AFP, като уточнява, че срещата е започнала в 21 часа българско време.
От Матарела се очаква да даде на професора по право мандат за формиране на правителство, след като двете партии обявиха, че са изпълнили всички необходими условия за нова сделка.
По-рано в четвъртък италианските коалиционни партньори „Пет звезди“ и „Лигата“ отново предложиха малко известния професор по право Джузпе Конте за министър-председател на средиземноморската страна. През уикенда той се отказа от мандата си да състави правителство.
Лидерите на „Пет звезди“ и „Лигата“ Луиджи Ди Майо и Матео Салвини ще бъдат министри в кабинета на Конте, съобщиха партийни източници, като поясняват, че първият ще поеме Министерството на индустрията, а вторият – на вътрешните работи.
Паоло Савона, който държавния глава Серджо Матарела отхвърли като министър на икономиката, вероятно ще стане министър на европейските въпроси. Енцо Моаверо Миланеси ще бъде външен министър на Италия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Пет звезди“ и „Лигата“ отново предложиха Джузепе Конте за министър-председател на Италия

Reuters: „Пет звезди“ и „Лигата“ отново предложиха Джузепе Конте за министър-председател на Италия

31 Май 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианските коалиционни партньори „Пет звезди“ и „Лигата“ отново предложиха малко известния професор по право Джузпе Конте за министър-председател на средиземноморската страна, предава Reuters, като припомня, че през уикенда той се отказа от мандата си да състави правителство.
Лидерите на „Пет звезди“ и „Лигата“ Луиджи Ди Майо и Матео Салвини ще бъдат министри в кабинета на Конте, съобщиха партийни източници, като поясняват, че първият ще поеме Министерството на индустрията, а вторият – на вътрешните работи.
Паоло Савона, който държавния глава Серджо Матарела отхвърли като министър на икономиката, вероятно ще стане министър на европейските въпроси. Енцо Моаверо Миланеси ще бъде външен министър на Италия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Президентът на Италия търси решение на политическата безизходица

The Wall Street Journal: Президентът на Италия търси решение на политическата безизходица

30 Май 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Рим. Политическа безизходица в Италия, която разтърси глобалните пазари и притесни европейските партньори на страната, продължава близо четвърти ден, докато президентът на Италия Серджо Матарела търси начин да насърчи създаването на ново правителство и да отклони провеждането на нови избори, пише The Wall Street Journal.
Матарела обмисля възможността за съживяване на коалиционното правителство подкрепяно от двете най-големите партии в Италия в момента – „Движение пет звезди“ и „Лигата“.
Със запазването на високото напрежение, обаче, и натискът на някои политически лидери за бързи избори, събитията в Италия останаха крайно непостоянни.
През уикенда италианският президент наложи вето на създаването на ново правителство, заради предложения министър на икономиката, който изповядва евроскептични идеи.
Ветото предизвика разрив в коалицията, вкарвайки Италия в политически хаос и повишавайки вероятността от нови избори.
Но в сряда, лидерът на „Движение пет звезди“ Луиджи ди Майо потърси начин за възкресяване на коалиционното правителство с „Лигата“.
След неформална среща с президента в сряда, ди Майо предложи на „Лигата“ да сформират правителство с различен министър на икономиката.
Лидерът на „Лигата“ Матео Салвини заяви пред своите последователи, че ще обмисли предложението на Луиджи ди Майо.
Според представител на президентския офис, Серджо Матарела обмисля тази нова опция „с високо внимание“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Италия е изправена пред риск от нова финансова криза

The Guardian: Италия е изправена пред риск от нова финансова криза

30 Май 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия е изправена пред риск от нова финансова криза, пише британският вестник The Guardian.
Страховете, които обзеха финансовите пазари се основат на изявлението на централната банка на Италия, че лидерите на страната може да не спазват финансовите ограничения и задълженията си към Еврозоната.
Нарастват страховете, че италианците може да застанат срещу еврото, заради обвиненията към европейските политици, че не уважават техния вот. Изключение прави само председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който казва: „ Ние сме тук за да служим на хората, а не да ги наставляваме, след като германският еврокомисар по бюджета заяви, че пазарните сътресения ще покажат на италианците колко е опасно да подкрепяш популисти.
Вероятността Котарели да получи вот на доверие в парламента е почти нулева, което може да означава избори още през юли тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Times: Италия е дълбоко разделена от заплахата  за „референдум за Европа“

The Times: Италия е дълбоко разделена от заплахата за „референдум за Европа“

30 Май 2018 | 03:28 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия е дълбоко разделена от заплахата за бъдещ референдум за членството в ЕС, пише британският вестник The Times.
След неуспеха на двете популистки партии да оглавят коалиционно правителство и назначаването на технически премиер от средите на световните финансови институции, лидерите на двете партии обвиниха президент, че се подчинява на Берлин, а не на италианските избиратели.
Матео Салвини, лидерът на Лигата, заяви, че следващите избори ще бъдат референдум дали Италия да бъде „свободна или поробена“, въпреки че партията му се отказа от напускане на Еврозоната.
Според Джовани Орсина лидерите на двете популистки партии са намалили малко антиевропейската реторика, за да не уплашат избирателите.
Пазарите са обезпокоени от това, че двете партии имаха намерение да нарушат баланса на разходите и приходите чрез орязване на данъците и увеличаване на социалните разходи .
От друга страна 260 хиляди италианци подкрепят действията на президента в петиция. Социолозите отбелязват, че Италия е разделена като никога досега.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер:  Съдбата на Италия не зависи от финансовите пазари

Жан-Клод Юнкер: Съдбата на Италия не зависи от финансовите пазари

29 Май 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че съдбата на Италия „не лежи в ръцете“ на финансовите пазари и Рим ще следва проевропейски път независимо коя партия е на власт, предава AFP.
„Съдбата на Италия не лежи в ръцете на финансовите пазари“, заяви Юнкер.
Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер си навлече гнева на председателя на италианската партия „Лигата“ Матео Салвини, заявявайки, че италианците, гледайки случващото се на финансовите пазари, няма повече да гласуват за популисти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Финансовите проблеми в Италия могат да имат влияние върху Гърция

Никос Коцияс: Финансовите проблеми в Италия могат да имат влияние върху Гърция

29 Май 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Според гръцкия външен министър Никос Коцияс има притеснения, че финансовата нестабилност в Италия може да причини проблеми и за Гърция, предава Reuters.
„Искаме стабилна, демократична и проевропейска Италия“, заяви Коцияс по време на съвместна пресконференция с германския му колега Хайко Маас.
„Притеснени сме, че ако няма устойчивост и това повлияе на финансовата ситуация, това ще доведе до допълнителни проблеми за нас“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Италия се готви за нови избори

The Guardian: Италия се готви за нови избори

29 Май 2018 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия се готви за нови избори, пише британският ежедневник The Guardian
Доверието на италианците в Еврозоната и европейските институции предстои да бъде тествано в нови избори през есента. Президентът Серджо Матарела назначи служебен премиер след тежък политически разрив с популистките партии, които се опитаха да формират коалиционно правителство.
Политическата криза в Италия заплашва да се превърне в нова тежка схватка за бъдещето на Европейския съюз само две години след референдума за Брекзит.
До ситуацията се стигна след като президентът отказа да приеме кандидатурата за министър на евроскептикът Паоло Савона, нарекъл влизането на Италия в Еврозоната „историческа грешка“.
Лидерите на партията „Пет звезди“ и Лигата изразиха възмущение от действията на президента и призоваха за масова мобилизация срещу президента и дори заплашиха с импийчмънт , но в последствие се отказаха.
Френският президент Еманюел Макрон поздрави Матарела за показания „дух на отговорност“ в запазването на италианската „институционална и демократична стабилност. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че би работила със всякакво правителство в Италия стига то да спазва правилата на Еврозоната в своята икономическа политика.
От своя страна предложеният за служебен премиер Котарели се опита да успокои страстите, като заяви:“Италианската икономика продължава да расте и публичните финанси са под контрол. Диалогът с ЕС за защита на нашите интереси е ключов и ние можем да постигнем повече, но по конструктивен начин“.
Докато в предстоящите избори е ясно, че двете популистки партии ще поставят под съмнение мястото на Италия в Еврозоната, то не е ясно коя политическа сила ще се обяви в защита на европейското бъдеще на Италия .


Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Отказът от „проруското правителство“ предизвика сътресение в италианската политика

„Взгляд“: Отказът от „проруското правителство“ предизвика сътресение в италианската политика

28 Май 2018 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Рим. Отказът от „проруското правителство“ предизвика сътресение в италианската политика, пише руският ежедневник “Взгляд“.
По оценка на експертите в Италия се очерта безпрецедентна политическа криза. Тя се провокира от „антиконституционното решение“ на италианския президент - блокирането на кандидатурата на един от министрите, което разруши конструкцията на цялото правителство, което можеше да се окаже най-проруското в целия Европейски съюз. Дали все още има шансове да се появи проруско правителство в Италия коментира руското издание.
След като на „приятелите на Путин“ не се отдаде шанс да формират правителство, президентът на Италия възложи на технократа и бивш служител в Международния валутен фонд Карло Котарели да създаде техническо правителство. Ако то не получи вот на доверие в парламента ще последва разпускане на депутатите и насрочване на нови избори.
Италианският политолог Джулието Киеза заяви за „Взгляд“, че „решението на президента е безпрецедентно и антиконституционно. Президентът няма никакво право да откаже да назначи министъра на икономиката“.
Според изданието главният проблем не е евроскептичният министър. Причината е намерението на бъдещата коалиция между партията „Пет звезди“ и Лигата да премахнат антируските санкции, което е било предвидено в коалиционното споразумение.
Предложеният за премиер Котарели е техническа фигура. Той е неизвестен за широката публика и е поредния технократ, които по принцип се славят с това, че спазват указанията на Брюксел и Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: До началото на 2019 г. в Италия ще има нови избори, обеща Карло Котарели

AFP: До началото на 2019 г. в Италия ще има нови избори, обеща Карло Котарели

28 Май 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Рим. Номинираният за нов министър-председател на Италия Карло Котарели заяви, че ще проведе избори най-късно до началото на 2019 г., след като получи мандат да сформира правителство от президента Серджо Матарела, предава AFP.
„Ще дойда в парламента с програма, която, ако спечеля вот на доверие, ще включва гласуване за бюджета за 2019 г. Тогава парламентът ще бъде разпуснат, с избори в началото на 2019 г.", обяви Котарели пред репортери след среща с държавния глава на Италия.
Същевременно Котарели добави, че ако правителството му не бъде одобрено от парламента, нови избори ще се проведат „след август".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италианският президент даде мандат за формиране на правителство на бивш служител на МВФ

AFP: Италианският президент даде мандат за формиране на правителство на бивш служител на МВФ

28 Май 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Рим. Президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат за формиране на потенциално технократско правителство на Карло Котарели, икономист, привърженик на политиката на остеритет и бивш служител на Международния валутен фонд, след като осуети опитите за формиране на управляваща коалиция на евроскептичните партии „Лигата“ и „Движение пет звезди“ в неделя, предава AFP.
„Президентът на републиката Серджо Матарела тази сутрин прие в Карло Котарели в своята резиденция, на когото даде мандат да формира да формира ново правителство. Котарели реши да приеме предложението“, заяви говорителят на президентството пред медиите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Италианската политическа криза (ОБЗОР)

Италианската политическа криза (ОБЗОР)

28 Май 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Италия е обхваната от поредна политическа криза, след като президентът на страната се готви да назначи за лидер икономист, привърженик на политиката на остеритет, като преди това осуети опита на двете евроскептични партии „Лигата“ и „Движение 5 Звезди“ да формират правителство.
Кризата бе предизвикана, когато държавният глава Серджо Матарела наложи вето на номинацията на запаления евроскептик Паоло Савона за икономически министър, разярявайки крайно-дясната „Лига“ и антисистемното „Движение 5 Звезди“, което призова за неговия импийчмънт.

Решението доведе до отказване на Джузепе Конте, кандидат-премиерът, от опитите да сформира правителство, което задълбочи политическата криза, която продължава от вече близо три месеца след парламентарните избори през март.

Матарела заяви, че е приел всеки предложен министър с изключение на Савона, който нарече еврото „Германска клетка“ и беше заявил, че Италия се нуждае от план за излизане от единната валута „ако това се наложи“.

Лидерите на „Движение 5 Звезди“ и „Лигата“ Луиджи ди Майо и Матео Салвини побесняха от ветото и го обвиниха за намеса във вътрешните работи на Рим от Германия, агенциите за кредитни рейтинги и финансовите лобите.

Матарела призова при себе си Карло Котарели, икономист, работил в Международния валутен фонд, за разговори, с идеята да сформира служебно „технократско“ правителство, тъй като, според него, вероятността за предсрочни избори в Италия през есента е голяма.

Това обаче ще се случи много трудно, тъй като двете евроскептични партии имат голямо мнозинство и в двете камари италианския парламент .
„Те искат да заменят едно правителство с мнозинство, с такова, което никога няма да има болшинство“, заяви ди Майо.

Първо импийчмънт, после избори

Малко след първото си изказване, лидерът на антисистемната партия призова за импийчмънт на президента.
„Надявам се да можем да дадем думата на италианците, колкото може по-скоро, но първо трябва да разчистим полето. Първо импийчмънт на Матарела... след това към урните“.
Защо просто не си признаем, че е безсмислено да се гласува в тази страна, след като рейтинговите агенции и финансовите лобита решават за правителствата“.
Салвини, който е най-големият защитник на Савона и последователен евроскептик, обяви, че Италия не е „колония“ и увери, че „няма да дадем на Германия да ни казва какво да правим“.

В понеделник Салвини заплаши да прекрати предизборния си съюз с дясноцентристката партия на Силиво Берлускони „Форца Италия“, ако медиийният магнат подкрепи предложеното от държавния глава правителство.

Бившият премиер пусна изявление още в неделя, в което похвали усилията на Матарела „да защити семействата и бизнесите в страната“.
Неговото партньорството със Салвини, в което те спечелиха най-много гласове при гласуването през март, все още съществува въпреки опита на Лигата да създаде правителство с "Пет звезди", тъй като „Форца Италия“ и Лигата споделят властта в местни и регионални администрации.

"Изявлението на Берлускони от вчера беше същото нещо, което би могло да бъде написано от (бившия лявоцентрист премиер Матео) Ренци", каза Салвини пред радио Capitale/

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен се присъедини към неговия гняв в понеделник, обвинявайки президента в "държавен преврат" и заявявайки, че "Европейският съюз и финансовите пазари отново конфискуват демокрацията".

Позицията на Матарела

Бившият съдия в италианския Конституционен съд Матарела отказва да се поклони на онова, което той смята за "диктат" от двете партии, което смята за противоречащо на интересите на страната.

Матарела заяви, че е направил "всичко възможно", за да подпомогне формирането на правителство, но че открито евроскептичен министър на икономиката противоречи на общото обещание на страните просто да "променят Европа към по-добро от италианска гледна точка".

"Поисках за министерството ( на икономика) авторитетен човек от парламентарното мнозинство, който е в съответствие с правителствената програма ... който не се смята за поддръжник на линия, която може би, или дори неизбежно, ще предизвика излизането на Италия от еврото ", обясни Матарела.

Президентът подчерта, че Конте е отказал да подкрепи "всяко друго решение" и след това, тъй като Матарела отказа да одобри избора на Савона, се отказа от мандата си за министър-председател.


Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на „Лигата“ отхвърли възможен импийчмънт на италианския президент

Reuters: Лидерът на „Лигата“ отхвърли възможен импийчмънт на италианския президент

28 Май 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на италианската крайно-дясна партия „Лигата“ Матео Салвини в понеделник отхвърли възможни разговори за импийчмънт на президента на страната Серджо Матарела и заяви, че заедно с „Движението пет звезди“ (Д5З) искат да променят изборните закони, предава Reuters.
В неделя Матарела наложи вето на избора на двете евроскептични партии за министър на икономиката, осуетявайки опита им да сформират коалиционно правителство, което предизвика искане от Д5З за импийчмънт на държавния глава.
„Трябва да запазим спокойствие. Някои неща не трябва да се правят в момент на ярост... Не искам да говоря за импийчмънт“, заяви Салвини в интервю пред местно радио.
„Лигата“ и Д5З „имат парламентарно мнозинство. Ще видим дали можем да започнем дискусия за промяна на изборния закон в парламента“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: „Лигата“ призова италианския президент да свика нови парламентарни избори

Sputnik: „Лигата“ призова италианския президент да свика нови парламентарни избори

28 Май 2018 | 05:54 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на италианската партия „Лига“ Матео Салвини изиска от президента на страната Серджо Матарела да свика нови парламентарни избори, след отказа на последния да подкрепи списъка от потенциални членове на правителството предложено от премиерския кандидат Джузепе Конте и подкрепено от „Лигата“ и „Движение пет звезди“, предава Sputnik.
„Сега заявявам на Матарела, че желаем дата за нови избори. Това няма да бъдат политически избори, а референдум за запазване на демокрацията. Утре ще искаме да знаем датата за изборите“, заяви Салвини в неделя.
Лидерът на „Лигата“ допълни, че Италия се е превърнала във „френска или немска колония“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Нови избори се задават в Италия след сблъсък за бъдещето на страната в еврозоната

The Guardian: Нови избори се задават в Италия след сблъсък за бъдещето на страната в еврозоната

28 Май 2018 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Рим. Сблъсък за бъдещето на Италия в еврозоната завърши в неделя вечерта с шокиращата оставка на премиерския кандидат Джузепе Конте, след като президентът на Италия Серджо Матарела отказа да приеме спорния избор на Конте за финансов министър, пише британският вестник The Guardian.
Матарела отказа да приеме номинацията за министър на финансите Паоло Савона, 81-годишен бивш министър на индустрията, който нарече влизането на Италия в еврозоната „историческа грешка“.
Решението на италианския президент се очаква да доведе до нови избори през есента.
Президентският ход беше безпрецедентен в близката история на Италия и разкри дълбокото политическо разделение между Матарела, който служи като държавен глава и би трябвало да е политически неутрален, и двете популистки партии – „Движение пет звезди“ и „Северната лига“ – които положиха отчаяни усилия да сформират правителство.
Серджо Матарела защити своя ход заявявайки, че изборът на Савона за финансов министър е представлявало риск за италианските фамилии и граждани, защото създава несигурност в италианската икономика.
„Поисках за това министерство авторитетна политическа фигура от коалиционните партии, който не е виждан като поддръжник на линия, който може да провокира изхода на Италия от еврото“, заяви Матарела.
„Несигурността на нашата позиция в еврото алармира италианските и чужди инвеститори, които са инвестирали в ценни книжа и компании“, допълни той.
Ходът на Серджо Матарела рискува предизвикването на конституционна криза.
Матео Салвини, лидерът на „Северна лига“, гневно осъди решението да се отхвърли Савона, неговият личен избор за финансов министър, заявявайки че Матарела е превишил правомощията си и е показал предразсъдък към квалифициран индивид, само защото е бил анти-евро.
„В една демокрация, ако още сме в такава, има само едно нещо което може да се направи – да позволим на италианците да изкажат мнението си“, заяви Салвини.
Луиджи ди Майо, който е лидер на „Движение пет звезди“, също критикува решението.
„В тази страна, можеш да бъдеш осъден престъпник, осъден за данъчна измама, под разследване за корупция и да бъдеш министър… но ако критикуваш Европа, не можеш да бъдеш министър на икономиката“, заяви той.
Развитието на събитията в неделя поставя Италия на несигурен път. Някои анализатори смятат, че всеки ход на Матарела насочен срещу двете партии само ще служи за агитация на техните последователи и ще подхранва анти-евро сантиментите в Италия. Те спорят, че нови избори биха мога да създадат дори по-голямо мнозинство за „Движение пет звезди“ и „Северна лига“.
Преди Конте или Матарела дори да са завършили своята среща, Салвини заяви че единствената опция е да се проведат още едни избори, най-вероятно по-късно през тази година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Луиджи ди Майо поиска отстраняване на президента на Италия Серджо Матарела

Reuters: Луиджи ди Майо поиска отстраняване на президента на Италия Серджо Матарела

27 Май 2018 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Рим. Лидерът на партията „Движение пет звезди“ Луиджи ди Майо заяви, че президентът на Италия Серджо Матарела трябва да бъде отстранен от поста си заради предателство срещу страната, след като отказа да назначи посочения от ди Майо и Матео Салвини министър на икономиката, предава Reuters.
„Ние бяхме на няколко стъпки от формирането на правителство и бяхме спрени, защото в нашия кабинет имаше министър, който критикуваше Европейския съюз“, заяви ди Майо в интервю за държавната телевизия „RAI“.
„Искам тази институционална криза да бъде отнесена в парламента и президентът се опита“, допълни той, пояснявайки че обвиненията към него ще бъдат направени по член 90 от конституцията.
Според този член, срещу президента ще бъде гласувано за „държавна измяна или атакуване на конституцията“ от всички членове на парламента. Ако обикновено мнозинство гласува в полза на обвинението, конституционният съд ще бъде призован да реши дали президентът на бъде отстранен от поста си или не.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Италия е поканил бившия икономист Карло Котарели за разговори за съставяне на правителство

AFP: Президентът на Италия е поканил бившия икономист Карло Котарели за разговори за съставяне на правителство

27 Май 2018 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Президентът на Италия Серджо Матарела е поканил за разговори бившия икономист от Международния валутен фонд Карло Котарели за разговори в понеделник, 28 май, след като досегашните преговори с Джузепе Конте се провалиха, заявиха от президентството, предава AFP.
64-годишният Котарели е работил в Международния валутен фонд от 2008 до 2013 година и е познат като човек, който е направил редица съкращения на държавните харчове в Италия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на Италия заяви, че е отхвърлил кандидатурата за министър на икономиката

Reuters: Президентът на Италия заяви, че е отхвърлил кандидатурата за министър на икономиката

27 Май 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Рим. Президентът на Италия Серджо Матарела заяви в неделя, че е отхвърлил предложението на „Движение пет звезди“ и „Северна лига“ за министър на икономиката, тъй като е имало опасност предложеният кандидат да изкара Италия от еврото, предава Reuters.
В телевизионно обръщение Матарела заяви, че не той е виновният за безизходното положение, добавяйки че е предложил алтернативи за позицията на министър на икономиката, но неговите предложения са били отхвърлени от двете партии.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джузепе Конте се отказа от кандидатурата си за министър-председател на Италия

AFP: Джузепе Конте се отказа от кандидатурата си за министър-председател на Италия

27 Май 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Рим. Кандидатът за министър-председател на Италия Джузепе Конте се отказа в неделя от своя мандат за сформиране на правителство, след като преговорите с президента са се провалили, съобщават от президентството на страната, предава AFP.
„Джузепе Конте се отказа от мандата си за сформиране на правителство, даден му на 23 май“, заявиха от президентството.
В същия ден лидерът на „Северната лига“ Матео Салвини заяви, че ако от президентството се налагат условия, тогава няма да има ново правителство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.