НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Александър Гребенаров, Македонски научен институт: Празникът Св. Дух започва да се чества като Ден на Македония в първите години след Първата световна война

Доц. д-р Александър Гребенаров, Македонски научен институт: Празникът Св. Дух започва да се чества като Ден на Македония в първите години след Първата световна война

28 Май 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Празникът Св. Дух започва да се чества като Ден на Македония в първите години след Първата световна война. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт. Той обясни, че идеята се „ражда“ някъде през 1922 година, а вече се реализира от 1923 година. „Денят е подходящ за такова поклонение и преклонения пред мъртвите, защото този ден по християнските канони е посветен на Светата Троица – Бог отец, Бог Иисус и Бог Дух. Тази Света Троица е много важна от християнска гледна точка, защото на този ден отдаваме почит към всички, които са починали. Поради тази причина така нареченият „мозъчен тръст“ на Македонският научен институт и на Македонското революционно движение, на този ден да бъде отбелязана паметта на всички загинали и на всички, които са се борили за освобождението на Македония и обединението на българските земи“, каза още доц. д-р Гребенаров.
Той добави, че тази традиция продължава около 20 години, до 1943 – 1944 година, но след като идва Народната власт, този празник е забранен. „За първи път преди 3 години от Македонският научен институт решихме да възстановим този хубав празник. През 2016 година направихме дори Международна конференция в София, миналата година я повторихме, а тази година за първи път излизаме извън пределите на столицата, идвайки в Благоевград и мисля, че всъщност днешната конференция във вашият град ще ни даде един нов тласък“, допълни той.
Доц. д-р Гребенаров подчерта, че за първи път този празник Св. Дух или денят на Македония днес се чества и в съседната ни държава тази година. „Мисля, че това е радостно, защото това е начин да обединим усилия в едно бъдещо сътрудничество ако може така да се каже“, отбеляза доц. Гребенаров.
Tой коментира, че някога днешният празник по важност е бил равен на 24 май и на 1 ноември, а днес българите не знаят каква сила и каква традиция има той. „В действителност някога на Св. Дух, което е 51 ден на Великден магазините са били затваряни, правели са се манифестации и шествия във всички градове, където са живели македонски бежанци, а те не са никак малко. Ако всеки един от нас се замисли ще се сети за баба, дядо или за някой, чието потекло е от Македония, така че този дух, този македонски силен дух, който разбира се е български е пронизвал сърцата и душите на много хора в годините на двете световни войни“, уточни той.
Според доц. д-р Гребенаров би било хубаво ако този празник се направи традиционен и в нашето съвремие нищо, че е динамично, забързано и много бурно.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Църквата „Св. Дух“ в града отбеляза храмовия си празник

Смолян: Църквата „Св. Дух“ в града отбеляза храмовия си празник

28 Май 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Смолян. Смолянчани отново показаха смирение и почит към Светия Дух, изпълнили едноименната църква в града на първия ден след Петдесетница – понеделник. Храмовият празник на църквата „Св. Дух“ в Смолян бе и първи храмов празник тук за скоро назначения енорийски свещеник Иван Василев. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян.
Божествената света Литургия за храмовия празник бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който служи заедно с енорийския свещеник Иван Василев, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от църквата „Св. Неделя“ в Райково и отец Васил Маджаров от църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Устово. Помощници в служението бяха икодяконите Даниел Апостолов, Георги Гаджев и Илия Михайлов. Разбира се, определена роля за празничността на Литургията имаха и хористите от църковния хор при храм „Св. Дух“. Архимандрит Висарион и иконом Запрян Шиков осветиха принесените с благодарност питки, хляб и сладкиши. А в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет.
Архимандрит Висарион благослови всички присъстващи и семействата им, пожела Бог да пази този град и жителите му, които да принасят благодарствени молитви. Той се обърна към всички с призив да имаме Божия любов и общението със Светия Дух, за да имаме в сърцата си мир и благодат. Както посочва св. ап. Павел: „Плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание, себеобуздание…“ Изключително необходимо за днешния ни ден! А св. апостол Матей пише: „Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро и плодоносно …“
Неслучайно Църквата е установила празнуването на Светия Дух, който е Животворящ, Единосъщен с Отца и Сина, който е Подател на живота и който е говорил чрез пророците. Който е навсякъде. И у нас самите… и би трябвало да се научим да го слушаме. Да го поканим „да ни очисти от всяка сквернота и да спаси нашите души“. Колко размисли предизвикват тези слова за времето, в което живеем, и за нашето желание или нежелание да обичаме Истината, да я пазим и вървим напред успешно.
Храмовият празник завърши с изпълнение на „Многая лета“ и с благословена трапеза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В два църковни храма от община Свищов честваха големия православен празник Свети Дух

Велико Търново: В два църковни храма от община Свищов честваха големия православен празник Свети Дух

28 Май 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Свищов. Тържествено бе отбелязан празникът Свети Дух в село Овча могила, където честваха 140-годишнината от освещаването на местната църква „Света Троица“, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. Тържеството по повод кръглата годишнина бе организирано от Великотърновската митрополия и църковното настоятелство на храма. Архиерейският наместник отец Руслан Личев отслужи тържествена света литургия, а в нея по невероятен начин се включи и църковен хор от град Габрово. Храмовият празник бе уважен от много жители и гости на селото, сред които бяха и кметът на Свищов Генчо Генчев, и председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов.
На същия ден, представителите на общинското ръководство успяха да уважат и жителите на село Драгомирово, които всяка година, на християнския празник „Свети Дух”, честват празника на селото в църквата „Св. Иван Рилски”. По традиция и днес там се събраха десетки миряни, за да направят курбан за плодородие и берекет. Кметът на селото Марин Крачунов с радост посрещна Генчо Генчев и Кристиян Кирилов, с които заедно присъства на празничната литургия. По време на нея отец Евгени благослови хората от селото, нивите, лозята и земята. Той благослови и приготвената храна, като пожела здраве и берекет на всички.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия: Светата църква празнува Светия Дух или това е третото лице на Светата Троица

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия: Светата църква празнува Светия Дух или това е третото лице на Светата Троица

28 Май 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Светата църква празнува Светия Дух или това е третото лице на Светата Троица. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Севастиян Йорданов, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия. По думите му вчерашният ден църквата отбеляза нейния рожден ден – светата Петдесетница, на която според една от книгите на Новия завет светите апостоли приели Светия Дух, който във вид на огнени езици бил получен от Светите Апостоли и те започнали да проповядват словото божие, т.е. придобили сила и благодатта на Светия Дух, за да могат да проповядват Евангелието и да го разпространят в целия свят.
„Църквата е отредила на днескашния ден ние да празнуваме третото лице на Светата Троица. Учението на светата църква е, че Бог има три лица – Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух“, каза още отец Севастиян. Той допълни и, че Иисус Христос е казал, че ако той не се възнесе на небето, няма как да дойде Светият Дух. По тези думи ние празнуваме идването на Светия Дух и благодатта, която получаваме в православната църква.Според отец Севастиян във всички храмове се извършва света Литургия както на всички големи господски празници. Той допълни още и, че в Бургас има храм, който носи името Св. „Дух“.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: В църквите Свети Дух се изобразява като гълъб

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: В църквите Свети Дух се изобразява като гълъб

28 Май 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В църквите Свети Дух се изобразява като гълъб. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. По думите ѝ според представите на християнската вяра той дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. „Така и днес ще бъдат раздавани орехови клонки на всеки един, посетил храма, защото знаете, че орехът не е само църковно, но и медицинско растение. Той донася много йод на организма и затова ние обичаме да консумираме този плод, но и листата ни помагат, когато бъдат попарени с вряла вода и след това се използва за къпане на малките деца и ни лекуват от рахит. Важно е да посетим храма, да се помолим на иконите, да уважим празниците на живите и на мъртвите“, коментира тя. Аделина Стефанова добави, че с този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. По думите ѝ тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево” се осъществява нормално

Кюстендил: Преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево” се осъществява нормално

28 Май 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево” е нормално. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният на българо-македонския пункт. Трафикът към този час на деня е слаб. Екип на „Гранична полиция” извършва проверки край село Гърляно.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Със средства от държавата е извършен ремонт на храм-костницата „Света Троица” в село Гюешево

Кюстендил: Със средства от държавата е извършен ремонт на храм-костницата „Света Троица” в село Гюешево

28 Май 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Със средства от държавата е извършен ремонт на храм-костницата „Света Троица” в село Гюешево. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на населеното място Татяна Георгиева. По думите ѝ към момента ремонтът е завършил. „В храма имаше влага, но благодарение на ремонта тя вече е отстранена. Има необходимост и от други ремонти. Имахме обещание да се ремонтира е църковната къща, по самата черква също е необходимо да се направи ремонт на покрива”, каза Татяна Георгиева. По думите ѝ има идея църковната къща е да се превърне в информационен център и музейна експозиция. „Идват много хора тук. Има списъци на загиналите, чиито кости се намират в черквата. Идват и техни близки. Нашата идея е да се направи такъв списък и в самата храм-костница”, каза Татяна Георгиева. Според нея достъпът до храма е много добър, състоянието на пътя също е много добро. Самият храм се отваря при предварителна заявка.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Жителите на село Гюешево отбелязват празника на храм-костницата „Света Троица”

Кюстендил: Жителите на село Гюешево отбелязват празника на храм-костницата „Света Троица”

28 Май 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Жителите на село Гюешево отбелязват храмовия празник на храм-костницата „Света Троица”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Татяна Георгиева, кмет на село Гюешево. По думите ѝ в 13.00 часа бъде отслужена панихида, а след това ще бъде осветен и курбан, който ще бъде раздаден на местното население за здраве. В храма-костница са погребани костите на загинали български офицери и войници през Междусъюзническата и Първата световна война. В костницата са поставени костите на 1491 войници и 18 офицери. В черквата са съхранени скулптури от военния художник Иван Лазаров.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Църквата „Света Троица“ отбелязва храмовия си празник

Добрич: Църквата „Света Троица“ отбелязва храмовия си празник

28 Май 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Добрич. Храмов празник отбелязва днес църквата „Света Троица“ в Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Бог е съвършена любов и който го търси с чисто сърце и вяра, го намира“. Тези думи бяха отправени към събралите се миряни по време на съборната литургия, която се проведе в храма. Много граждани прекрачиха прага на църквата, за да измолят за себе си благодат и милост. Историята на храма датира още отпреди повече от 100 години. През лятото на 1902 г. е избран комитет за построяването на сегашната църква “Св. Троица” на мястото на съградения през 1856 г. храм със същото име. В един от броевете на местен вестник от 1902 година - “Добруджанец”, е поместено съобщение, че на мястото на старата църква ще се строи нова със същото име, за 30 000 златни лева. Инициативният комитет се е състоял от 20 енориаши, имената на които са запазени и до наши дни. Строежът започнал и завършил през период, когато кмет на града е бил Желез Абаджиев, околийски началник – Божилов, и градски инженер – Демоскало Роделия. На 29 юни 1905 г. е поставен основният камък на строежа. Проектът на църквата е изработен от арх. Петко Момчилов от София, а самият градеж на храма е станал възможен благодарение и на дарението от 5 000 златни лева, направено от добричкия дарител и благодетел Райко Цончев. Първата Божествена служба в новия храм е отслужена на 6 декември 1908 година с иконостаса и иконите на старата църква “Св. Троица”. Окончателното приемане на строежа е извършено 3 години по-късно, а самото освещаване на храма е станало през 1912 година от епархийския архиерей митрополит Симеон, в съслужение с гостуващия за случая Скопски митрополит Теодосий. През време на двете румънски окупации на Южна Добруджа (1913-1916 г. и 1919-1940 г.) в българския храм “Св. Троица” е служил възторженият българолюбец свещеник Александър Тонков. В наши дни към църквата „Света Троица“ е разкрит и действа Духовен център, както и приют, в който намират подслон главно жени и деца.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Петдесетница и Свети Дух са последните два празника от Великденския цикъл

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Петдесетница и Свети Дух са последните два празника от Великденския цикъл

28 Май 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Петдесетница и Свети Дух са последните два празника от Великденския цикъл. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. По думите ѝ Свети Дух е известен още като Русаля и Духовден. „По стар обичай на Свети Дух жените ходели на черква, като носели свежи орехови листа. Поставяли ги по пода на храма и след това коленичели и се молели. Те вярвали, че така ще влязат в контакт със смъртните си роднини и с починалите почитани от тях светци. След службата жените отнасяли ореховите листа в къщите си и с тях лекували болните животни, както и децата си. Старо поверие било, че в нощта на Свети Дух страдащите могат да намерят изцеление, защото билките имат лечителска сила. Много болни пренощували в черкви, параклиси, метоси, върху пресни листа от орех, за да прогонят болестта, а други колели курбан за здраве“, посочи тя. Аделина Стефанова отбеляза, че Свети Дух по традиция тематично е свързан със Спасовден, Денят на Света Троица и вярването, че Господ прибира душите на починалите до следващия Велики четвъртък.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 10 православни храма в областта отбелязват храмовия си празник на Свети дух

Благоевград: 10 православни храма в областта отбелязват храмовия си празник на Свети дух

28 Май 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 10 православни храма в Благоевградска област отбелязват храмовия си празник на Свети дух, сочи репортерска проверка на Радио „Фокус“ - Пирин. Само в община Симитли се намират 6 от храмовете – в селата Сушица, Сенокос, Железница, Полето, Крупник и Черниче. В Банско храмовия си празник отбелязва църквата „Света Тройца“, която се намира в центъра на града. В община Гоце Делчев празнуват селата Ново Ляски и Мосомище. В община Благоевград храмовия си празник чества параклисът „Свети дух“, който бе изграден през 2014 година като част от мемориала „Памет и вяра“ – Кръста.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Света Литургия се отслужва в православните храмове в града по повод деня на Свети Дух

Велико Търново: Света Литургия се отслужва в православните храмове в града по повод деня на Свети Дух

28 Май 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Света Литургия се отслужва в православните храмове във Велико Търново по повод деня на Свети Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на литургията. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм „Рождество Богородично“, където палят свещ за здраве.
Светият Дух, като едно от Лицата на Светата Троица, има нетварен произход. Т.е. за разлика от останалите духове – ангели и други, споменаващи се в Библията, той не е сътворен, а е предначален. Светият Дух е неразделен елемент от практиката на християнските общности във всичките ѝ аспекти. Най-важна е ролята му при църковните тайнства. Основните християнски конфесии обаче са единодушни, че без благодатното участие на Светия Дух, тайнството като такова е невъзможно. Понятието за Светия Дух присъства и в множество изповедни формули, молитви и т. н.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника Свети Дух

Варна: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника Свети Дух

28 Май 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Света литургия се отслужва в храмовете във Варна за празника Свети Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса. Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения.
За празника в храм “Св. Атанасий“ във Варна традиционно бе отслужена и ранна литургия, предназначена за работещите енориаши, за да успеят да се черкуват на празника.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Епископ Поликарп ще оглави св. Литургия в храма "Св. Дух" в кв. "Надежда"

София: Епископ Поликарп ще оглави св. Литургия в храма "Св. Дух" в кв. "Надежда"

28 Май 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Всяка година на следващия ден, след като Православната църква чества своя рожден ден с празника Петдесетница, тя прославя третото лице на Светата Троица - Светият Дух. По този повод днес в столичния храм "Св. Дух" в кв. "Надежда" ще бъде отслужена св. Литургия, оглавена от еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото на светата Литургия ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За празника Свети Дух Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" в Белово

За празника Свети Дух Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" в Белово

28 Май 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Днес Православната църква чества Свети Дух, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По този повод с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" в Белово. Начало: 9.00 часа. От 17.00 часа епископ Яков ще освети кръст в село Ветрен дол.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух” в село Труд по повод празника Свети Дух

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух” в село Труд по повод празника Свети Дух

28 Май 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави днес архиерейска света Литургия на празника Свети Дух в храм „Св. Дух" в село Труд, Пловдивско, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото на литургията е в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия  празник на църквата "Свети Дух" в град Стамболийски

Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата "Свети Дух" в град Стамболийски

28 Май 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Стамболийски. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният Знеполски епископ Арсений ще оглави днес архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата „Св. Дух” в град Стамболийски, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Началото ще бъде от 09.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.