НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Числеността на делегацията на Северна Корея   на срещата на високо равнище в Сингапур ще превиши 100 души

ТАСС: Числеността на делегацията на Северна Корея на срещата на високо равнище в Сингапур ще превиши 100 души

9 Юни 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Общата численост на делегацията на Северна Корея , която ще пристигне в Сингапур по време на срещата на високо равнище в САЩ, ще превиши 100 души, предава ТАСС.
Сред тях ще има и официални лица, и сътрудници на службите за сигурност. Очаква се лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун да пристигне в Сингапур на 10 юни. Според предварителната информация, неговият самолет ще се приземи на летище „Чанги“.
Предполага се, че лидерът на Северна Корея ще използва собствения си Ил-62, с който наскоро летя до град Далян, за да се срещне с председателя на Китай Си Дзинпин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Конгресът може и да има думата при евентуална сделка със Северна Корея

Майк Помпео: Конгресът може и да има думата при евентуална сделка със Северна Корея

8 Юни 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео намекна, че Конгресът може да получи думата при евентуална сделка между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава Voice of America.
Помпео отговаряше на репортерски въпрос за това дали бъдещ президент ще може да развали споразумението – подобно на начина, по който Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение с Иран, сключено от администрацията на бившия президент Барак Обама.
„Те подписаха крехък лист хартия, а ние се надяваме да представим документ, по който Конгресът също може да получи думата“, отговори Помпео. „Това би дало валидност, здравина и продължителност на процеса. Ким Чен-ун ще има комфорт, че американската политика ще продължи по същия път и в същия курс, който се надяваме да поставим в Сингапур“.
Помпео не спомена, обаче, дали този „документ“ ще бъде договор или някакво друго споразумение.
Според него Северна Корея е потвърдила готовността си да извърши ядрено разоръжаване. Той нарече това единственият приемлив изход за САЩ и такъв, който би донесъл „по-светло бъдеще“ за севернокорейския народ.
Държавният секретар не отговори директно на въпрос дали персонално се доверява на Ким Чен-ун след двете му срещи с него.
Той заяви, че САЩ и Северна Корея могат да имат бъдеще очертано от доверие и сътрудничество.
Помпео допълни, че двете страни са много сериозни и че Доналд Тръмп заминава за Сингапур с „отворени очи“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външното министерство на Русия вижда реалистична надежда за ядрено разоръжаване на корейския полуостров

ТАСС: Външното министерство на Русия вижда реалистична надежда за ядрено разоръжаване на корейския полуостров

8 Юни 2018 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Виена. Има реалистична надежда за разрешаване на корейската криза, заяви постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов, цитиран от ТАСС.
„Имаме реалистична надежда, че ядреното разоръжаване е в рамките на възможното на корейския полуостров“, заяви дипломатът в изявление публикувано в уебсайта на министерството на външните работи на Русия.
„Предполагаме, че настоящата сесия трябва да изпрати сигнал на подкрепа в междукорейския диалог и предстоящата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея на 12 юни“, заяви Улянов по време на сесията на Борда на директорите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
„Убедени сме, че докато страните се въздържат от искания, които априори са взаимно неприемливи и заявят готовността си за взаимен уважителен диалог, ще излезе перспектива по въпроса за ядрено разоръжаване на корейския полуостров“, заяви Улянов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео ще се срещне с лидерите на Южна Корея, Япония и Китай след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

AFP: Майк Помпео ще се срещне с лидерите на Южна Корея, Япония и Китай след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

7 Юни 2018 | 23:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че ще посети Южна Корея, Япония и Китай през следващата седмица, за да уведоми подробно лидерите им за проведената срещу между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, предава AFP.
„Ще уведомя подробно лидерите на трите страни и ще подчертая важността от осъществяване на всички наложи санкции на Северна Корея“, заяви Помпео пред репортери в Белия дом.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доналд Тръмп ще се срещне с Шиндзо Абе, заради притесненията от облекчаване на „максималния натиск“ над Северна Корея

Sputnik: Доналд Тръмп ще се срещне с Шиндзо Абе, заради притесненията от облекчаване на „максималния натиск“ над Северна Корея

7 Юни 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Япония Шиндзо Абе ще се срещнат в Белия дом в четвъртък, заради притесненията че САЩ може да облекчат натиска над Северна Корея с подобряването на отношенията си, предава Sputnik.
Визитата на Абе във Вашингтон идва по-малко от седмица преди срещата на върха между Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун насрочена за 12 юни в Сингапур.
Според японските медии Абе иска да наблегне на значението от поддържането на икономическите санкции върху Северна Корея.
„Няма да избързвам преди срещата на президента Тръмп с премиера Абе, но със сигурност очакваме срещата със Северна Корея да изникне като основен въпрос, както и търговски въпроси и други дела“, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс пред репортери.
Абе ще се срещне с Тръмп в Белия дом в 12:05 часа (19:05 часа българско време). Според публичния график на Държавния департамент, държавният секретар Майк Помпео също ще присъства на срещата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Ядреното разоръжаване на Северна Корея може да струва 20 милиарда долара

VOA: Ядреното разоръжаване на Северна Корея може да струва 20 милиарда долара

7 Юни 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Експерти по контрол на оръжията изчислиха, че демонтажът на ядрената програма на Северна Корея може да отнеме десетилетие да бъде завършено и може да струва 20 милиарда долара, ако ядрено споразумение бъде сключено между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун при срещата им в Сингапур на 12 юни, предава Voice of America.
„Трудната работа все още не е започнаха и това ще отнеме продължителни усилия от САЩ, Южна Корея, Япония, Китай и Северна Корея. Това ще бъде дългогодишен процес“, заяви Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на оръжията във Вашингтон.
Президентът Тръмп заяви, че очаква „много позитивен резултат“ от срещата със Северна Корея, но също заяви, че вероятно тя ще е само началото на процеса за изчистване на различията върху ядреното разоръжаване на Северна Корея и спецификите относно вдигането на санкциите, икономическата помощ и гаранциите за сигурност, които ще бъдат предложени в замяна.


Ядрените разходи


Смята се, че Северна Корея разполага с 20 до 80 ядрени бойни глави, както и хиляди балистични ракети, които могат да бъдат изстреляни от мобилни превозни средства. Подводни изстрелващи устройства също са били тествани в последните години.
С подобен обширен ядрен арсенал би струвало 20 милиарда долара, за да се постигне американската цел за пълен, безвъзвратен и доказуем ядрен демонтаж, според скорошно изследване направено от Куон Хйук-чул, професор по стратегическа сигурност от университета в Кукмин.
Куон е базирал извода си отчасти на предишни ядрени споразумения със Северна Корея, както и с опита на Украйна в демонтирането на ядрения си арсенал след разпадането на Съветския съюз през 90-те години на XX век.
„В процеса на ядрен демонтаж в Украйна всичките стратегически ядрени бойни глави, които Украйна притежаваше, бяха транспортирани в Русия и демонтирани там. Правейки това, САЩ осигуриха контейнери от голям мащаб и техническа поддръжка, за да предостави помощ за безопасния демонтаж“, заяви Куон.
Според изследването ще струва 5 милиарда, за да се демонтира ядрения арсенал на Северна Корея и подкрепящите го съоръжения. Други 5 милиарда ще бъдат нужни, за да се изпълни обещание към САЩ, направено като част от ядрено споразумение със Северна Корея през 1994 година, да се построят два леководни реактора, които да генерират електричество.
Останалите 10 милиарда долара, във вид на икономическа помощ, ще бъдат нужни като стимул, за да бъде убедено лидерството на Северна Корея да предаде ядрения си арсенал и да помогне на от 3 000 до 10 000 души ядрен персонал да направи преход в мирновременни професии.
Президентът Тръмп наскоро заяви, че не очаква САЩ да предоставят правителствена подкрепа на Северна Корея, но заяви че може да предложи американски частни инвестиции, ако тя се откаже от ядрения си арсенал. Вместо това той заяви, че правителството на Ким Чен-ун трябва да се обърне към Южна Корея и Китай за някаква директна икономическа помощ.


Пътят към разоръжаването


Скорошен доклад на университета Станфорд изчислява, че ще отнеме повече от 10 години, за да се демонтира напълно ядрената програма на Северна Корея.
Ядреният учен от Станфорд Зигфрид Хекер, който посети Северна Корея в миналото, за да оцени програмата за плутоний на страната, Робърт Карлин, бивш корейски анализатор от ЦРУ, и изследователят Елиът Сербин, са провели детайлното изследване на ядрената програма на Северна Корея.
Изследователите са изброили специфични категории, които трябва да бъдат оценени от външни инспектори включващи: ядрен делящ се материал от плутоний, тритий за синтезирани водородни бомби, обогатен уран, ядрени реактори, съоръжения за центрофуги, дълги, средни и къси самонасочващи се ракети, тестови двигатели и космически ракети.
Авторите разделят процеса на ядрено разоръжаване от три етапа – първият, би спрял или ограничил по-нататъшната дейност за първата година; вторият ще върне назад или демонтира ядрените оръжия за период от пет години; третият ще елиминира завинаги ядрените способности на Северна Корея за 10 години.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Злоупотребата на Северна Корея с човешките права е вероятно да бъде игнорирана по време на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

The Guardian: Злоупотребата на Северна Корея с човешките права е вероятно да бъде игнорирана по време на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

7 Юни 2018 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Бивш военнослужещ на Северна Корея си спомня за жестокостта на режима, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви за среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, на която се очаква да не се обръща внимание на нарушаването на човешките права, пише британският вестник The Guardian.
Лий Чеол не си спомня колко пъти е бил принуден да се събира със своите колеги военнослужещи на летище извън Пхенян и да гледа как отряди за стрелба екзекутират противници на режима. Но едно нещо, което си спомня, е че тези прояви на жестокост са се увеличили при Ким Чен-ун.
„Бях много травматизиран, не можех да се храня или да спя с дни. Спомням си звука на човек, който е уцелен от куршум. Много е различен от звука на цел, но след като я видях толкова пъти останах вцепенен“, заяви Лий.
Той е работил в строителна бригада, полагайки труд върху правителствени сгради и апартаменти за елита на страната. Вярата в режима е започнала да си губи, когато той е бил разпределен към един от почивните домове на Ким Чен-ун.
„Беше ни казано, че всички в Северна Корея преминават през трудните времена заедно, но те живееха в лукс“, заяви той. „Чувствах се предаден, сякаш целият ми живот беше лъжа“.
Доналд Тръмп не спомена нищо за проблема, докато приемаше представителя на Северна Корея Ким Йонг-чол, но президентът остави вратата отворена за евентуалното обсъждане на човешките права на предстоящата среща със севернокорейския лидер. „Мисля, че ще говорим по този въпрос и може би в големи подробности“, заяви Тръмп пред репортери след срещата му с Ким Йонг-чол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пхенян е поканил Владимир Путин да посети Северна Корея

ТАСС: Пхенян е поканил Владимир Путин да посети Северна Корея

6 Юни 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Пхенян е поканил Владимир Путин да посети Северна Корея, предава японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
Това е заявил бившият депутат от японския парламент Мунео Сузуки, който е въвлечен в японско-руските отношения. Той е пояснил, че поканата е отправена по време на визитата на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров в Пхенян на 31 май. Лавров от своя страна е отправил покана към севернокорейския лидер да посети Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Първата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун е насрочена за 9:00 часа на 12 юни

AFP: Първата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун е насрочена за 9:00 часа на 12 юни

4 Юни 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия дом заявиха в понеделник, че първата среща в Сингапур между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се проведе в 9:00 часа местно време на 12 юни, предава AFP.
„Екипът ни в Сингапур завършва приготовленията и ще остане на място, докато срещата започне“, заяви прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс.
Тя допълни, че Тръмп ще получава ежедневни брифинги върху Северна Корея до началото на срещата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Южна Корея и САЩ обсъдиха приготовленията за срещата в Сингапур

ТАСС: Външните министри на Южна Корея и САЩ обсъдиха приготовленията за срещата в Сингапур

4 Юни 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Сеул. Външните министри на Южна Корея и САЩ Кан Кюн-уа и Майк Помпео в понеделник са обсъдили в телефонен разговор приготовленията за срещата между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун следващата седмица, съобщава южнокорейската информационна агенция „Yonhap“, цитирана от ТАСС.
„По време на 15-минутния разговор външният министър Кан Кюн-уа и нейният колега от САЩ Майк Помпео обсъдиха последните развития в подготовката за срещата на върха насрочена за следващия вторник в Сингапур“, съобщи агенцията цитирайки външното министерство на Южна Корея.
„Двете страни се съгласиха да работят заедно, за да проучват начини за постигането на пълно ядрено разоръжаване и продължителен мир на полуострова“, се казва в съобщението на министерството.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Новая газета": Организаторите на срещата на върха в Сингапур се затрудняват в решението кой трябва да плати престоя на Ким Чен-ун

"Новая газета": Организаторите на срещата на върха в Сингапур се затрудняват в решението кой трябва да плати престоя на Ким Чен-ун

4 Юни 2018 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян. Организаторите на срещата на високо равнище между държавния глава на САЩ и севернокорейския лидер Ким Чен-ун се затрудняват в решаването на въпроса за заплащането на хотела, в който височайшият представител на Пхенян ще отседне, отбелязва руският вестник "Новая газета".
Съгласно разпространената информация, властите на изолираната комунистическа държава са отправили молба престоят на Ким Чен-ун да бъде поет от "друга държава". САЩ вече са изразили готовност да покрият разходите, но въпреки това във Вашингтон са обезпокоени, че Северна Корея може да възприеме предложението като оскърбление.
Ким Чен-ун планира да отседне в петзвезден хотел, стойността на нощувките в който възлиза на около шест хиляди долара. За решаването на въпроса с престоя на севернокорейската делегация САЩ са склонни да заплатят необходимите средства.
Историческата среща на върха ще се проведе в Сингапур на 12 юни, след като преди броени дни Тръмп отново даде съгласие за присъствието си на нея.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Япония се отдръпва от САЩ, докато се сближава с Русия

Global Times: Япония се отдръпва от САЩ, докато се сближава с Русия

3 Юни 2018 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Токио. Скорошната среща между министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и президента на Русия Владимир Путин в Москва не постигна никакъв прогрес в териториалния спор, пише китайският вестник Global Times.
Шиндзо Абе посети Русия между 24 и 27 май и взе участие в Санктпетербургския икономически форум 2018, освен проведените разговори с Путин в Москва. Двамата лидери постигнаха съгласие да ускорят съвместните икономически дейности върху спорните Курилски острови и да проведат следващия кръг от разговори, включващи външните и отбранителни си министри, във втората половина на настоящата година, както и да проведат още едни разговори във Владивосток по време на Източния икономически форум през септември.
Абе и Путин са се срещали 21 пъти досега и последната им среща дойде във време, в което и двамата лидери имат стабилна позиция у дома.
Отношенията между Япония и Русия дълго време се виждат като едни от най-потенциалните в академичните и политическите кръгове. Има много неща, които да се развиват в полето на икономиката и търговията.
Малко след като се закле като президент през май, Путин постави стратегическа цел да изкачи Русия сред петте най-големи икономики в света до 2024 година. Въпреки, че отношенията между Китай и Русия са в най-доброто си положение в историята и двете засилиха икономическия и търговския си обмен, ролята на Япония е необходима.
Япония също има нужда от руска енергия. Около 80 процента от вноса на суров петрол на Япония идва от Близкия изток. Ако Япония може да внася масивно количество суров петрол от Русия, това ще намали не само цената, но и зависимостта от Близкия изток.
Съюзът между Япония и САЩ все още е значим фактор, който спъва задълбочаването на отношенията между Япония и Русия, но ще има по-малко влияние при администрацията на Доналд Тръмп. Япония, обаче, изглежда че все повече се отдалечава от САЩ и търси дипломатическа независимост. Правителството на Шиндзо Абе търси промяна на конституцията, за да направи Япония „нормална държава“.
След като Тръмп не включи Япония в списъка с държави, които са изключени от вносните мита за стомана и алуминий и изрази своето безпокойство от търговския дефицит и дефицитът при вноса на коли от Япония, двете държави са изправени пред възможността от икономически и търговски сблъсък.
Ако отношенията между Япония и Русия могат да запазят импулса на сближаване, се очаква двете държави да подпишат мирен договор в рамките на следващите три години.
Въпреки това, няма да има голям напредък върху териториалния спор. В края на краищата, предаването на Курилските острови, познати в Япония като северни територии, за Токио би означавало отказ от Потсдамската декларация. Това би подхранило историческия ревизионизъм на Япония.
Подобрението на отношенията между Япония и Русия може да се случи постепенно. Остава да се види дали може да се намери изход от задънената улица в рамките на мандатите на Шиндзо Абе и Владимир Путин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Сингапур работи усърдно, за да подсигури безпроблемното провеждане на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Sputnik: Сингапур работи усърдно, за да подсигури безпроблемното провеждане на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

2 Юни 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Сингапур полага всяко усилие, за да подсигури безпроблемното преминаване на срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви министърът на отбраната на Сингапур Нг Енг Хен в събота, цитиран от Sputnik.
„Министерството на външните работи полага извънредно много усилия. Искаме да допринесем по нашия малък начин за това тази среща да се случи“, заяви той пред репортери.
Срещата между Доналд Тръмп е насрочена за 12 юни в Сингапур. Американският президент първоначално отмени срещата, заради коментар на високопоставен севернокорейския представител по адрес на вицепрезидента Майк Пенс, но в петък, 1 юни, все пак обяви че срещата ще се състои.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шиндзо Абе: Япония ще направи всичко, за да може срещата САЩ-КНДР да доведе до решаването на проблема с Пхенян

Шиндзо Абе: Япония ще направи всичко, за да може срещата САЩ-КНДР да доведе до решаването на проблема с Пхенян

2 Юни 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Токио. Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви, че страната му е пълна с решимост да направи всичко възможност, за да може готвещата се среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун да доведе до прогрес при решаването на ракетно-ядрения проблем, предаде Шиндзо Абе.
„Пълни сме с решимост да направим всичко възможно тази среща да стане историческа и да доведе до прогрес в решаването на ядрения и ракетен проблем, а също така и въпроса за похитените японски граждани“, заяви Абе. „Япония не приема Северна Корея да има ядрено оръжие. Ще повишим натиска върху нея, за да не допуснем никакви вратички“, допълни той.
По-рано президентът на САЩ потвърди, че на 12 юни ще се срещне с Ким Чен-ун в Сингапур.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп потвърди, че ще проведе среща с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур

AFP: Доналд Тръмп потвърди, че ще проведе среща с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур

1 Юни 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че срещата му с лидера на Северна Корея ще се проведе по първоначален план на 12 юни в Сингапур, след като проведе преговори в Овалния кабинет с високопоставен служител от Пхенян, предава AFP.
Признавайки, че общуването със Северна Корея ще бъде сложен процес, Тръмп допълни, че той в крайна сметка ще бъде успешен.
Тръмп допълни, че писмото от Ким Чен-ун, което е получил лично от неговата дясна ръка Ким Йон-чол, е било „много хубаво и интересно“, но все още не е дал детайли за съдържанието му.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Високопоставен севернокорейски служител се срещна с Доналд Тръмп в Белия дом

AFP: Високопоставен севернокорейски служител се срещна с Доналд Тръмп в Белия дом

1 Юни 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Дясната ръка на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йон-чол се срещна в Белия дом с президента на САЩ Доналд Тръмп. Проведени са преговори, които трябва да включват и доставяне на писмо от водача на азиатската държава, предава AFP.
Ким Йон-чол бе посрещнат от началник-щаба на Белия дом Джон Кели, който го отведе в Овалния кабинет за преговори с Тръмп и с държавния секретар Майк Помпео.
Ким Йон-чол пристигна във Вашингтон от Ню Йорк, където се срещна с Помпео, обсъждайки с него планираната за 12 юни среща между президента на САЩ и лидера на Северна Корея в Сингапур.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Женмин Жибао“ : Северна и Южна Корея провеждат нови преговори в Пханмунджом

„Женмин Жибао“ : Северна и Южна Корея провеждат нови преговори в Пханмунджом

1 Юни 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Пханмуджом. Високопоставени представители от Северна и Южна Корея са започнали разговори в граничното село Пханмунджом. Преговорите са започнали в 10 сутринта местно време (4 часа сутринта българско), пише „Женмин Жибао“.
Министърът на националното обединение Чо Мьон-гьон воде петчленната южнокорейска делегация, съставена от специалисти по железопътен транспорт, спорт и междукорейски отношения. Делегацията на Северна Корея е водена от председателя на Комисията по мирното обединение на родината Ли Сон-гвон.
Обсъдените са прилагането на споразуменията, постигнати между лидерите на двете корейски държави Мун Джей-ин и Ким Чен ун и създаването на позитивни условия за провеждането на среща на високо равнище САЩ-Северна Корея. Сред темите на разговор между делегациите са събирането на разделените семейства след Корейската война, общият диалог по военните въпроси и установяването на общ офис за връзка в севернокорейския граничен град Кесон.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: В Кремъл не изключиха възможността за среща между Владимир Путин и Ким Чен-ун

Интерфакс: В Кремъл не изключиха възможността за среща между Владимир Путин и Ким Чен-ун

1 Юни 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Среща между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун може да се състои в рамките на текущата година, ако бъде съгласувана по дипломатическите канали. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава Интерфакс.
„Да, наистина, такава среща може да се състои“, подчерта Песков в отговор за съответния въпрос на агенцията.
Интерфакс припомня, че в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров бе на посещение в Северна Корея, където се срещна с лидера на Пхенян. Първият дипломат на Москва му отправи покана за посещение, а в рамките на разговора помежду им двамата са постигнали съгласие са активизиране на контактите на високо равнище и засилването на сътрудничеството в различни области. През 2018 г. се навършват 70 г. от установяване на дипломатически отношения между Русия и Северна Корея и срещата между Путин и Ким Чен-ун може да бъде организирана именно в тази връзка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доналд Тръмп желае да държи Южна Корея и Япония настрана от преговорите със Северна Корея

Sputnik: Доналд Тръмп желае да държи Южна Корея и Япония настрана от преговорите със Северна Корея

1 Юни 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп не желае да предоставя място на своите южнокорейски и японски съюзници на предстоящата среща на върха със Северна Корея, съобщава американска медия, цитирана от Sputnik.
Представител на администрацията на САЩ е заявил пред „The Washington Post“, че президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе имат желание да вземат участие в срещата на върха, но от миналата седмица насам САЩ желаят да ограничат срещата само между Тръмп и Ким.
„Президентът се опитва да ги държи на ръка разстояние“, е заявил представителят, посочвайки двамата азиатски лидери, цитиран от вестника.
В публикацията се казва, че този подход отразява упованието на Доналд Тръмп върху собствената си експертиза в сключването на сделки и вярата му, че може да постигне по-добро разбирателство с Ким Чен-ун, ако действа самостоятелно.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Ким Чен-ун ще се срещнат през тази година

ТАСС: Владимир Путин и Ким Чен-ун ще се срещнат през тази година

1 Юни 2018 | 01:23 | Агенция "Фокус"
Москва/Пхенян. Русия и Северна Корея постигнаха съгласие за провеждането на среща на върха между лидерите на двете страни Владимир Путин и Ким Чен-ун през тази година, за да отбележат 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, съобщи държавната севернокорейска агенция „KCNA“ в петък, цитирана от ТАСС.
Споразумението е постигнато по време на срещата от 31 май между руския външен министър Сергей Лавров и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун в Пхенян.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким Чен-ун заяви, че остава ангажиран към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

AFP: Ким Чен-ун заяви, че остава ангажиран към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

1 Юни 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е заявил преди министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, че остава ангажиран към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, съобщава официалната севернокорейска държавна агенция „KCNA“ в петък, цитирана от AFP.
„Ким Чен-ун заяви, че волята на Северна Корея за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров все още е непроменена и целеустремена“, се казва в съобщението на държавната агенция след срещата между Ким Чен-ун и Сергей Лавров в Пхенян.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Преговорите със Северна Корея се движат в правилната посока

Майк Помпео: Преговорите със Северна Корея се движат в правилната посока

31 Май 2018 | 22:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Северна Корея „планира стратегическа промяна" и че преговорите за подготовка на срещата на върха в Сингапур бележат напредък, предава AFP.
Помпей заяви, че е постигнал „реален напредък" в преговорите в Ню Йорк с дясната ръка на Ким Чен-ун, Ким Йонг-чол, за спасяване на провеждането на срещата на 12 юни между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер.
„Ким Йонг-чол планира да пътува до Вашингтон, за да предаде лично писмо от Ким Чен-ун“ на Тръмп.
По-рано в четвъртък държавният глава на САЩ заяви, че очаква да получи писмо от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. „Очаквам с нетърпение да видя какво има в писмото. Вероятно ще дойдат във Вашингтон в петък, за да донесат писмото, така че аз чакам с нетърпение", сподели Тръмп преди отпътуването си за Тексас.
Американският президент също така подчерта, че разговорите в Ню Йорк между държавния секретар Майк Помпео и Ким Йонг-чол, които бяха възобновени рано в четвъртък, вървят „много добре".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео определи разговорите със севернокорейския пратеник като „полезни“

AFP: Майк Помпео определи разговорите със севернокорейския пратеник като „полезни“

31 Май 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че разговорите му в Ню Йорк с дясната ръка на Ким Чен-ун за планирана среща на върха между САЩ и Северна Корея са били „полезни“, предава AFP.
„Полезни разговори с екипа от Северна Корея, обсъдихме нашите приоритети за потенциалната среща на високо равнище между лидерите" на страните ни, написа Помпео в социалната мрежа „Туитър“ след сутрешна среща с Ким Йонг Чол.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео възобнови разговорите в Ню Йорк с високопоставения представител на Северна Корея малко след 9:00 часа местно време (15:00 часа българско), с четирима представители от всяка страна.
Двамата работят за спасяването на срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Пхенян Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур.
Ким Йонг-чол, смятан за дясната ръка на лидера на севернокорейския лидер, е най-високопоставеният политик на Пхенян, посещавал САЩ за последните 18 г.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров покани Ким Чен-ун в Русия

РИА Новости: Сергей Лавров покани Ким Чен-ун в Русия

31 Май 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Москва/Пхенян. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отправи покана към севернокорейския лидер Ким Чен-ун да посети страната, предава РИА Новости, без обаче да привежда информация за това дали поканата е била приета.
„Много бихме се радвали“ да посетите Русия, е подчертал Лавров на срещата с Ким Чен-ун, която не бе предварително обявена в програмата на посещението му в Северна Корея.
Агенцията отбелязва, че разговорът между двамата се е състоял на фона на дипломатическите усилия за спасяването на потенциалната среща на върха между САЩ и Северна Корея на 12 юни в Сингапур.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Очаквам с нетърпение ново писмо от Ким Чен-ун

Доналд Тръмп: Очаквам с нетърпение ново писмо от Ким Чен-ун

31 Май 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква да получи писмо от севернокорейския лидер Ким Чен-ун на фона на усилията на двете страни да спасят провеждането на срещата на върха помежду им, насрочена по-рано за 12 юни в Сингапур, предава AFP.
„Очаквам с нетърпение да видя какво има в писмото. Вероятно ще дойдат във Вашингтон в петък, за да донесат писмото, така че аз чакам с нетърпение", сподели Тръмп преди отпътуването си за Тексас.
Американският президент също така подчерта, че срещата в Ню Йорк между държавния секретар Майк Помпео и Ким Йонг-чол, които бяха възобновени рано в четвъртък, вървят „много добре".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преговорите между САЩ и Северна Корея продължават в Ню Йорк

AFP: Преговорите между САЩ и Северна Корея продължават в Ню Йорк

31 Май 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео възобновява разговорите в Ню Йорк с високопоставен представител на Северна Корея, предава AFP. Двамата ще работят за спасяването на срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Пхенян Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур.
Ким Йонг-чол, смятан за дясната ръка на лидера на севернокорейския лидер, е най-високопоставеният политик на Пхенян, посещавал САЩ за последните 18 г.
Разговорите в Ню Йорк са започнали малко след 9:00 часа местно време (15:00 часа българско), с четирима представители от всяка страна.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров проведе среща с Ким Чен-ун

РИА Новости: Сергей Лавров проведе среща с Ким Чен-ун

31 Май 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Руският външен министър Сергей Лавров е провел в Пхенян среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава РИА Новости.
Руският министър е днес на официално посещение в Северна Корея. По-рано той проведе среща с колегата си Ли Йон-хо.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров призова да не се допуска срив на мирния процес на Корейския полуостров

ТАСС: Сергей Лавров призова да не се допуска срив на мирния процес на Корейския полуостров

31 Май 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Руският външен министър Сергей Лавров призова да не се допуска провал на процеса по откриване на решение на проблемите на Корейския полуостров, предава ТАСС.
„Приветстваме контактите, които през последните месеци се развиват между Северна и Южна Корея, между Северна Корея и САЩ. Приветстваме вече състоялите се срещи на високо равнище между Пхенян и Сеул и планираните срещи на високо равнище между Пхенян и Вашингтон“, заяви Лавров. Той подчерта, че е важно към тези контакти да се пристъпва „пределно деликатно, да не се правят опити за резки движения, процесът да не се пришпорва изкуствено“.
„Призоваваме всички въвлечени страни да осъзнаят своята отговорност, за да не се допуска провал на този важен, но все още много крехък процес“, подчерта министърът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: 12 юни все още е датата планирана за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

VOA: 12 юни все още е датата планирана за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

31 Май 2018 | 05:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители от Белия дом заявиха, че проведените срещи през тази седмица в Пханмунджом, Сингапур и Ню Йорк са фокусирани върху ядреното разоръжаване на Северна Корея, преди планираната среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун на 12 юни, предава Voice of America.
„Върху това ще бъдат фокусирани настоящите разговори, които се провеждат през тази седмица, както и върху срещата на върха, която ще се състои в Сингапур“, заяви прессекретарката на Белия Дом Сара Сандърс пред репортери.
Разговорите за „пълното ядрено разоръжаване на полуострова“ не се отнасят до оръжейната система на САЩ, заяви Сандърс.
За Северна Корея се предполага, че има малко повече от дузина ядрени оръжия.
Американският отбранителен чадър покриващ Южна Корея включва ядрено-снабдени подводници и стратегически бомбардировачи способни да пренасят ядрени бомби, които не са базирани на полуострова.
Според Сандърс и други, дискусиите от тази седмица с представители от Северна Корея се провеждат с идеята, че 12 юни е срещата на върха между Тръмп и Ким.
„Ще бъдем готови, ако срещата се проведе на 12 юни“, заяви Сандърдс по време на редовен брифинг.
„Също така имаме доклади от демилитаризираната зона“, заяви Сандърс. „Делегацията на САЩ, водена от посланика във Филипините Сун Ким, се е срещнала със официални представителите на Северна Корея. И техните преговори ще продължат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Подходът на Доналд Тръмп рискува разруха, предупреди архитектът на предишните преговори със Северна Корея

The Guardian: Подходът на Доналд Тръмп рискува разруха, предупреди архитектът на предишните преговори със Северна Корея

31 Май 2018 | 04:51 | Агенция "Фокус"
Токио. Подходът на Доналд Тръмп към мирните преговори със Северна Корея носи висок риск от „разрушителни“ резултати, според бившия висш японски дипломат, който водеше пробивните преговори с предишния режим на Ким Чен-ир, пише британският вестник The Guardian.
Хитоши Танака, бивш заместник-министър на външните работи, също така призова САЩ да разберат значението на доверието в азиатските култури, докато усилено натискат за сделка за ядрено разоръжаване с Пхенян.
Говорейки пред японския чуждестранен пресцентър, Танака подчерта важността на конфуцианството в Азия, означавайки че стъпки за изграждане на доверието са ключови.
САЩ, според него, понякога опитват да използват солидната си сила „като фон за процедиране на преговорите и този вид стил може да се провали в Азия“.
Танака беше центърът на дипломатическа победа през 2002 година, когато Северна Корея се съгласи да върне пет японски граждани от общо 13, за които си призна че по-рано е отвлякла. Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун, се извини за „непростимите“ отвличания и заяви че останалите осем души са мъртви, в което Япония се съмнява и до ден днешен.
Танака отбеляза, обаче, че този дипломатически пробив е дошъл след като представителите на двете страни са провели около 25 тайни срещи в продължение на една година.
Те са включвали преговори със старши военен представител на Северна Корея, в процес който е помогнал за изграждане на доверие и движеща сила за възможна среща на върха между Ким Чен-ир и тогавашния премиер на Япония Джуничиро Коизуми.
В противоположност с това Танака заяви, че Тръмп изглежда да „се опитва да направи много неща сам“ без да дискутира достатъчно със своя екип.
„Една основна разлика е, че сегашният процес е пирамидален, в който президентът Тръмп сам взима решението „ще направим срещата“, „няма да направим срещата“; и този вид процес може да достави крайно значим изход, но в същото време мисля че има сериозен риск да доведе до разрушителен изход“, заяви японският дипломат.
„Ако срещата на върха между САЩ и Северна Корея се проведе без значителни приготовления и се превърне в голям провал, това ще бъде огромен разход, който ще трябва да бъде поет от всички държави в региона“.
Хитоши Танака все пак видя един позитивен резултат от изненадващото решение на Тръмп да отмени срещата за 12 юни в Сингапур, само за да възроди възможността за среща ден по-късно: това предизвика рунд от преговори на работно ниво, които да подготвят срещата между двамата лидери.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров пристигна в Пхенян за среща с външния министър на Северна Корея

ТАСС: Сергей Лавров пристигна в Пхенян за среща с външния министър на Северна Корея

31 Май 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в Пхенян в четвъртък, за да проведе разговори със севернокорейския си колега Ри Йонг-хо, предаде кореспондент на ТАСС.
„Преговорите между външните министри са насрочени, по време на които страните се очаква да обсъдят актуални въпроси от двустранния дневен ред и също да обменят гледните си точки относно ситуацията около Корейския полуостров и други големи международни и регионални проблеми“, заявиха от руското външно министерство в изявление по-рано в сряда.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна срещата между Майк Помпео и севернокорейския представител

AFP: Започна срещата между Майк Помпео и севернокорейския представител

31 Май 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и представителят на Северна Корея Ким Йонг-чол са започнали вечеря преди разговорите относно организацията на срещата на върха между лидерите на Северна Корея и САЩ през следващия месец, съобщава AFP.
Репортер на AFP е видял Ким Йонг-чол да пристига в апартамент в Ню Йорк близо до главната сграда на ООН малко след Майк Помпео.
Ким Йонг-чол е севернокорейски ветеран, част от управлението на страната и се предполага, че е дясната ръка на Ким Чен-ун.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Висш представител на Северна Корея е пристигнал в Ню Йорк

AFP: Висш представител на Северна Корея е пристигнал в Ню Йорк

30 Май 2018 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Висшият представител на Северна Корея Ким Йонг-чол е пристигнал в сряда в Ню Йорк за разговори относно организирането на срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщава AFP.
Говорител на севернокорейската мисия в САЩ заяви че Ким Йонг-чол, описван като дясната ръка на Ким Чен-ун, е пристигнал с полет на борда на „Air China“ на летище „Kennedy“ в Ню Йорк.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Между САЩ и Северна Корея остават сериозни различия по въпроса за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

The Washington Post: Между САЩ и Северна Корея остават сериозни различия по въпроса за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

30 Май 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На фона на дипломатическите усилия за спасяването на срещата на върха между САЩ и Северна Корея, която трябва да се състои на 12 юни в Сингапур, различията между Вашингтон и Пхенян по въпроса за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров остават значителни, коментират в редакцията на американското издание The Washington Post.
"Мога да кажа, че различията в позициите между Северна Корея и САЩ остават доста значителни. Няма да е лесно да се преодолеят и да се намери обща основа, но мисля, че не е невъзможно", отбеляза в рамките на реч в Сеул министърът на обединението Чо Минунгюн.
Оценката на южнокорейския политик е отрезвяваща - представители на САЩ и Северна Корея възобновиха разговорите на ниво работни групи, насочени към запълването на тази празнина.
В края на миналата седмица представители на САЩ и Северна Корея провеждаха консултации в продължение на три часа в опит за намиране на общ език, въпреки несигурността около потенциалната среща на високо равнище между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Но от началото на седмицата разговорите бяха преустановени. Източник на редакцията твърди, че причината е свързана с графика на севернокорейците, които успяха да отделят време за преговори едва в следобедните часове на сряда.
Високопоставеният представител на Пхенян Ким Йонг-чол пристигна в Ню Йорк в сряда, за да се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпео за разговори на високо равнище. Очаква се срещата помежду им да се състои в четвъртък.
И двете нива на преговори между представители на САЩ и Северна Корея са насочени към запълване на пропастта по въпроса за програмата на Пхенян за ядрени оръжия. Съгласно думите на Чо Минунгюн, надеждите са насочени към резултатите от срещата между Помпео и специалният пратеник на Северна Корея.
"Сега, когато лидерите на двете страни участват в преговори отгоре надолу, мисля, че шансовете да се намери обща основа са големи", изрази увереност политикът на Сеул.
Тъй като съдбата на срещата на върха на 12 юни към настоящия момент остава нея, президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обмисля дали да пътува до Сингапур на 12 юни в опит да организира тристранна среща, разкри говорител на Синята къща. Решението на Сеул ще зависи пряко от резултатите от преговорите между Тръмп и лидера на Пхенян.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров ще посети Северна Корея на 31 май

РИА Новости: Сергей Лавров ще посети Северна Корея на 31 май

30 Май 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров ще направи официално посещение в Северна Корея в петък, 31 май, за да обсъди ситуацията на полуострова и основни въпроси, засягащи отношенията между Москва и Пхенян, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от руското външнополитическо ведомство.
„Планирани са преговори между ръководителите на външните министерства, в хода на които ще бъдат обсъдени актуални въпроси от двустранните отношения, ще бъдат обменени също мнения за ситуацията на Корейския полуостров и други ключови международни и регионални проблеми“, става ясно още от публикуваното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Генералният секретар на ООН е доволен от възобновяването на плановете по провеждането на срещата на високо равнище САЩ-Северна Корея

РИА Новости: Генералният секретар на ООН е доволен от възобновяването на плановете по провеждането на срещата на високо равнище САЩ-Северна Корея

29 Май 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш е доволен от възобновяването на плановете по провеждането на срещата на високо равнище САЩ-Северна Корея, предава РИА Новости.
„Генералният секретар е доволен, че плановете за провеждането на срещата, изглежда, отново се обсъждат“, заяви прессекретарят на ООН Стефан Дюжарик.
В Белия дом съобщиха, че генералният секретар на САЩ Майк Помпео ще се срещне със заместник-председателя на ЦК на Трудовата партия на Корея Ким Йон-чол. Дюжарик отбеляза, че не му е известно дали тази среща ще се проведе в кулоарите на ООН.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Доналд Тръмп се „подготвя активно“ за срещата си с Ким Чен-ун

ABC News: Доналд Тръмп се „подготвя активно“ за срещата си с Ким Чен-ун

29 Май 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп „продължава активно да се подготвя“ за „очакваната среща на високо равнище“ с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в Сингапур, предава ABC News.
Прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс заяви, че вицепредседателят на Северна Корея Ким Йон-чол ще проведе по-късно тази седмица среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Същевременно тя допълни, че американска делегация ще се срещне с такава от Северна Корея в Демилитаризираната зона между двете корейски държави.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще приеме Шиндзо Абе в Белия дом, за да обсъдят подготвяната среща със Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп ще приеме Шиндзо Абе в Белия дом, за да обсъдят подготвяната среща със Северна Корея

29 Май 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме японския министър-председател Шиндзо Абе в Белия дом на 7 юни, докато подготовката на срещата между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун се засилва, предава AFP.
„След писмото на Тръмп от 24 май до Ким Чен-ун, севернокорейците са по-склонни към диалог“, съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.
„САЩ продължават активно да се готвят за срещата между Тръмп и Ким в Сингапур“, допълни тя.
„Президентът Тръмп ще се срещне с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в Белия дом на 7 юни“, допълни прессекретарят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Доналд Тръмп потвърди, че високопоставен представител на Северна Корея се е запътил към Ню Йорк

The Washington Post: Доналд Тръмп потвърди, че високопоставен представител на Северна Корея се е запътил към Ню Йорк

29 Май 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че високопоставеният севернокорейски служител Ким Йон-чол се запътва към Ню Йорк за преговори по предстоящата среща на високо равнище между Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, пише The Washington Post.
„Изградили се страхотен екип за преговорите ни със Северна Корея. В момента се провеждат обсъждания относно срещата. Чин Йон-чол, заместник-лидерът на Северна Корея се запътва към Ню Йорк“, заяви Тръмп от профила си в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано южнокорейски медии съобщиха, че Ким Йон-чол е сред пътниците в полет, летящ от Пекин за Вашингтон. По-късно те коригираха данните си и съобщиха, че той ще лети до Ню Йорк.
Ким е бивш началник на севернокорейското разузнаване и сега е вторият човек в страната, натоварен с междукорейските въпроси.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп потвърди, че високопоставен представител на Северна Корея пътува към САЩ

AFP: Доналд Тръмп потвърди, че високопоставен представител на Северна Корея пътува към САЩ

29 Май 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че високопоставен представител на Северна Корея е на път за Ню Йорк като част от подготовката за планираната среща на високо равнище с Ким Чен-ун, предава AFP.
„Съставихме голям екип за разговорите ни със Северна Корея, понастоящем се провеждат заседания по отношение на срещата на върха и др. Ким Йонг-чол, заместник-председател на Северна Корея, който сега се отправя към Ню Йорк, благодаря ви!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Северна Корея изпраща бившия началник на разузнаването си в САЩ

Focus: Северна Корея изпраща бившия началник на разузнаването си в САЩ

29 Май 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун изпраща бившия ръководител на тайните служби на Пхенян в САЩ за целите на подготовката на срещата на върха между двете държави, съобщава германското издание Focus, като се позовава на медийни доклади. Високопоставеното лице е пристигнало в Пекин във вторник, където е резервирал полет до Ню Йорк, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap, цитирайки информатори.
Миналата седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отмени планираната среща на високо равнище с лидера на Северна Корея, аргументирайки решението си с ново изостряне на реториката от страна на Пхенян. По-късно американският президент даде индикации, че е склонен да присъства на насрочената за 12 юни в Сингапур среща с Ким Чен-ун, на която трябва да бъде обсъдено ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Севернокорейска делегация пристигна в Сингапур за подготовка на срещата със САЩ

ТАСС: Севернокорейска делегация пристигна в Сингапур за подготовка на срещата със САЩ

29 Май 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Севернокорейска делегация пристигна в Сингапур за подготовка на срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава японският телевизионен канал NHK, цитиран от TACC.
По данни на същия телевизионен канал по същото време в Сингапур се намира и американска делегация, която е пристигнала там със същата цел.
Очаква се във вторник двете делегации да проведат преговори преди срещата на лидерите на двете страни.
По данни на японската агенция Kyodo по същото време няколко официални лица от Северна Корея са пристигнали в Пекин във вторник. Част от делегацията Ким Йон-чол, завеждащ отдел в управляващата в Северна Корея Трудова партия, който се очаква да пътува до Ню Йорк във връзка с подготовката на срещата в Сингапур.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Stars and Stripes: В навечерието на потенциалната среща на върха в Сингапур: Доналд Тръмп и Шиндзо Абе координират стратегията за Северна Корея

The Stars and Stripes: В навечерието на потенциалната среща на върха в Сингапур: Доналд Тръмп и Шиндзо Абе координират стратегията за Северна Корея

28 Май 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се съгласи в понеделник да се срещне с японския министър-председател Шиндзо Абе преди потенциалната среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Според японски официални лица дискусията ще бъде шанс за Тръмп и Абе да координират своята стратегия на фона на тревогите в Токио за бъдещите преговори за подписване на мирен договор на Корейския полуостров, отбелязва американският вестник The Start and Stripes.
Тръмп и Абе разговаряха по телефона, докато делегация на САЩ преговаря със севернокорейските си колеги в опит да спаси провеждането на срещата на върха в Сингапур на 12 юни, която Тръмп отмени миналата седмица. След помирително изявление от Пхенян, обаче, президентът на САЩ заяви, че срещата все пак може да бъде проведена. Отделен екип от САЩ, ръководен от заместник-началника по операциите на Белия дом Джо Хегин и заместник-съветника по националната сигурност Мира Рикардел, вече е в Сингапур.
Срещата между Тръмп и Абе вероятно ще се проведе в кулоарите на VII Икономическа среща на върха в Квебек на 8-9 юни. Допуска се обаче и възможността Абе „да се разходи“ до Вашингтон преди конференцията в Канада.
Белият дом все още не е коментарал информацията.
Тъй като южнокорейският президент Мун Дже-ин се опитва да играе ролята на посредник между Тръмп и Ким-Чен-ун с надеждата да облекчи напрежението на Корейския полуостров, Абе е загрижен за резултата, който може да остави нерешени интересите на Япония в областта на сигурността. Абе се срещна с Тръмп в Мар-а-Лаго миналия месец и настоя в преговорите със Северна Корея да бъдат включени въпросите за балистичните й ракети и ядрения й арсенал.
Абе също така поиска от Тръмп да повдигне въпроса за 12-те японски граждани, отвлечени от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на миналия век.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Делегации от САЩ и Северна Корея се насочват към Сингапур за планиране на срещата на върха между лидерите на Вашингтон и Пхенян

Washington Examiner: Делегации от САЩ и Северна Корея се насочват към Сингапур за планиране на срещата на върха между лидерите на Вашингтон и Пхенян

28 Май 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Делегации от САЩ и Северна Корея се насочват към Сингапур, за да положат основите на подготовката на срещата на високо равнище между лидерите на Вашингтон и Пхенян Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, съобщава американското издание Washington Examiner, като отбелязва, че новината предполага възобновяване на плановете за провеждането на срещата следващия месец.
Съгласно разпространените данни американската делегация е ръководена от Джо Хегин, заместник-началник на екипа на Белия дом за операции.
Миналият четвъртък държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отменя срещата на високо ранище заради промяна в поведението на Ким Чен-ун и подновената от негова страна враждебна реторика. След това обаче от Белия дом подчертаха, че Пхенян трябва да бъде заставен да се ангажира с ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.
Според южнокорейската агенция Yonhap в понеделник следобед (местно време) към Сингапур ще се насочат и представители на Северна Корея. Делегацията, изпратена от Ким, се ръководи от неговия началник на персонала Ким Чанг-сонг.
Тръмп заяви през уикенда, че ако се съгласи да се срещне със севернокорейския лидер, срещата на върха „вероятно ще остане в Сингапур на същата дата, на 12 юни и, ако е необходимо, ще бъде продължена и след тази дата".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп вижда „блестящ потенциал“ в Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп вижда „блестящ потенциал“ в Северна Корея

27 Май 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в пост в социалната мрежа „Туитър“, че вижда „блестящ потенциал“ в Северна Корея, продължавайки възходящия си тон по отношение на планираната среща на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава AFP.
„Наистина вярвам, че Северна Корея има блестящ потенциал и ще бъде велика икономическа и финансова нация някой ден. Ким Чен-ун е съгласен с мен по този въпрос. Ще се случи!“, заяви Тръмп в неделя.
В граничното село Пханмунджом се провеждат разговори между делегациите на САЩ и Северна Корея в опит да се договори отново срещу между лидерите на двете държави.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният департамент на САЩ: Американската делегация провежда разговори с представители на Северна Корея в Пханмунджом

Държавният департамент на САЩ: Американската делегация провежда разговори с представители на Северна Корея в Пханмунджом

27 Май 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Делегацията на САЩ провежда разговори с представители на Северна Корея в граничното селище Пханмунджом, съобщиха от Държавния департамент на САЩ, предава AFP.
„Делегацията на САЩ в момента провежда разговори с представителите на Северна Корея в Пханмунджом“, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление. „Продължаваме с подготовката за среща между президента и севернокорейския лидер Ким Чен-ун“.
От Държавния департамент засега не предоставят детайли за разговорите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Пратеници от САЩ са в Северна Корея, където водят предварителни разговори въпреки несигурността около срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

The Washington Post: Пратеници от САЩ са в Северна Корея, където водят предварителни разговори въпреки несигурността около срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

27 Май 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Екип от представители на САЩ е пристигнал в Северна Корея в неделя за разговори във връзка с подготовката на срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, докато двете страни продължават с организацията въпреки въпросителните около преговорите, пише електронното издание на американския вестник The Washington Post.
Сунг Ким, бивш посланик на САЩ в Южна Корея и бивш преговарящ за ядрената програма на Севера, е бил призован да пристигне от Филипините, където в момента е дипломатически представител на Вашингтон, за да води подготовката, твърди неназован източник на вестникът, запознат с преговорите.
Той е преминал линията, която разделя двете Кореи, за да се срещне с Чо Сон Хуй, заместник-външния министър на Северна Корея, който миналата седмица заяви, че Пхенян „може да размисли“ по отношение на срещата между Ким и Тръмп. Ким и Чо се познават добре, обяснява WP – и двамата са част от делегациите, които разговарят за споразумение за денуклеаризация чрез шестстранната рамка.
Очаква се срещите да продължат в понеделник и вторник. Американският екип е съсредоточен върху същината на срещата на върха на двамата лидери – проблемът за ядрената програма на Северна Корея.
След изненадващите междукорейски разговори в събота, южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че Ким все още е съгласен на „пълна денуклеаризация“ на Корейския полуостров. Но отказа да дефинира какво точно означава това, като посочи, че все още има важни пропуски по ключовия въпрос на предстоящите преговори.
Все пак, Мун, който влезе в ролята на нещо като медиатор между Пхенян и Вашингтон, беше оптимист. „Ние, двамата лидери, се съгласихме, че срещата на върха между Северна Корея и САЩ на 12 юни трябва да се проведе успешно“, заяви той в неделя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай заяви, че все още се надява на провеждането по план на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Reuters: Китай заяви, че все още се надява на провеждането по план на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

27 Май 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Пекин. Външното министерство на Китай заяви, че все още се надява срещата на високо равнище между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, първоначално насрочена в Сингапур на 12 юни, да се проведе по план и да бъде успешна, предава Reuters.
„Прекият диалог между лидерите на САЩ и Северна Корея е необходим за разрешаването на ядрения въпрос“, пише в официално заявление на министерството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Северна Корея опроверга, че иска да проведе среща на високо равнище със САЩ, „за да получи помощ“

РИА Новости: Северна Корея опроверга, че иска да проведе среща на високо равнище със САЩ, „за да получи помощ“

27 Май 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Централният партиен печатен орган на Северна Корея „Нодон Синмун“ призова американските медии и високопоставени чиновници да прекратят „лъжите“ и да се опитват да оформят така общественото мнение, че Пхенян е съгласен на срещата на високо равнище със САЩ с надеждата да получи икономическа помощ, предава РИА Новости.
„Докато медиите на САЩ продължават да формират общественото мнение за това, че уж Северна Корея иска да седне на преговорната маса с надеждата да получи икономическата помощ на САЩ, ние сме принудени отново да внесем пояснения. САЩ първи поискаха преговорите с нас. САЩ просто признават, че военната мощ, санкциите срещу Северна Корея са обречени на провал. В резултат на Вашингтон не му остана друг избор, освен преговори“, пише в коментар на изданието.
В материала се подчертава, че „международната общност признава, че изменянето в отношенията между САЩ и Северна Корея е благодарение на усилията на Пхенян за постигане на мир и стабилност“. „Що се отнася до икономическата помощ, която ни рекламират от САЩ, Северна Корея никога не е разчитала на нея“, пишат авторите на статията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мун Джей-ин: Северна Корея няма доверие на гаранциите за сигурността от САЩ

Мун Джей-ин: Северна Корея няма доверие на гаранциите за сигурността от САЩ

27 Май 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският президент Мун Джей-ин заяви, че властите на Северна Корея изразяват неувереност, че могат напълно да имат доверие на обещанията на САЩ да предоставят на Пхенян гаранции за сигурността в случай на пълно ядрено разоръжаване, предава РИА Новости.
„Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун има съмнения относно това дали страната му може напълно да се довери на обещанията на САЩ да прекратят враждебното отношение и да предоставят гаранции за сигурността при осъществяване на пълно ядрено разоръжаване“, подчерта президентът на Южна Корея.
Той и Ким Чен-ун проведоха изненадваща среща в събота на преговорния пункт „Пханмунджом“ в демилитаризираната зона.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.