НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Срещата на премиерите Бойко Борисов и Андрей Пленкович е знак, че темата „Западни Балкани“ остава приоритетна и за следващите европредседателства

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Срещата на премиерите Бойко Борисов и Андрей Пленкович е знак, че темата „Западни Балкани“ остава приоритетна и за следващите европредседателства

28 Май 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Срещата на премиера Бойко Борисов с хърватския му колега Андрей Пленкович е знак на подкрепа, че темата „Западни Балкани“ остава приоритетна и за следващите европредседателства. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев по повод посещението на премиера Борисов в Хърватия и Украйна. Според него това е сигнал и за Босна и Херцеговина, която е най-проблематична сред шестте страни на Западните Балкани и буди сериозна тревога по отношение на структурата в страната. Евродепутатът призова да се търсят общи национални решения на Балканите. „Разширяване на ЕС в обозримо бъдеще със страните от Източното партньорство, в което членува и Украйна, не е възможно", добави Ковачев. „Става въпрос за интегриране на тези страни към определени политики на ЕС. Една част от тях вече са асоциирани членове на ЕС, отваряне на общия пазар за тях, облекчение по отношение на включването в образователни програми, като например Еразъм. Украйна вече постигна една от целите си – безвизово пътуване на украински граждани в ЕС до три месеца и регулярни срещи по отношение на сигурността, икономиката и енергетиката със страните от нашето източно партньорство“, коментира Андрей Ковачев. Той каза още, че е важно да се изучава български език в регионите в Украйна с голямо българско население, както е важна и самата свързаност между тези региони. „Нашите сънародници в Комрат и Тараклия и в Болград не са изоставени от държавата и когато има нещо притеснително, се реагира бързо и адекватно", посочи евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства в Киев на откриването на площад на името на Димитър Пешев

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства в Киев на откриването на площад на името на Димитър Пешев

27 Май 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Киев и София споделят общи ценности за толерантност между хората. Българският народ и нашият град може да се гордеят със своята история. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в Киев при откриването на площад на името на Димитър Пешев днес, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът Фандъкова благодари на кмета на Киев Виталий Кличко за поставянето на паметна плоча на големия българин – Димитър Пешев, който играе ключова роля като подпредседател на Народното събрание за спасяването на българските евреи.
Кметът на София заяви също, че сме готови да работим заедно с кмета на Киев и неговия екип, да споделяме опита си в преодоляване на предизвикателствата пред големите европейски градове. "Очакваме да посрещнем г-н Кличко в нашия град още тази есен", каза Фандъкова.
В събота кметът на София проведе лична среща с кмета на Киев Виталий Кличко. По време на срещата бяха обсъдени проекти, по които двете столици работя. Фандъкова покани Виталий Кличко да посети София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерите на България и Украйна откриха в Киев площад на името на Димитър Пешев

Премиерите на България и Украйна откриха в Киев площад на името на Димитър Пешев

27 Май 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Киев. Министър-председателите на България и Украйна Бойко Борисов и Володимир Гройсман откриха площад „Димитър Пешев“ и паметна плоча за делото на българският политик, съобщиха от правителствената информационна служба. На церемонията присъстваха и кметовете на двете столици – Йорданка Фандъкова и Виталий Кличко.
През месец март, във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по инициатива на посолството ни в Украйна, Киевската Рада приема решението, с което малък площад в центъра на столицата е кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. Паметна плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев и приноса на българския народ.
„България е единствената държава, която е спасила своите евреи - над 50 хиляди. Ние по този начин искаме още веднъж да покажем колко хуманен и силен е българският народ и как в едни много мракобесни времена е успял да защити своите евреи“, каза премиерът Борисов и благодари на украинския народ, местната власт и на премиера Гройсман за осъществяването на тази инициатива.
Украинският министър-председател подчерта, че направеното от Димитър Пешев трябва да се помни. „Пред всеки един човек изниква ситуация, в която трябва да реши как да действа. Ние знаем делото на Димитър Пешев и смелостта му да направи такава крачка във времена на тежки изпитания“, каза Володимир Гройсман.
По време на събитията през 1943г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от Парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще открие в Киев площад на името на Димитър Пешев

Премиерът Бойко Борисов ще открие в Киев площад на името на Димитър Пешев

27 Май 2018 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще открие в Киев площад на името на Димитър Пешев. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Събитието е част от посещението на министър-председателя в Украйна. В събота Бойко Борисов проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите бе дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси.
Преди това българският премиер бе на посещение в Хърватия, където разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович и откри паметник на Иван Вазов в парка Бундек.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов на посещение в Хърватия в Украйна (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов на посещение в Хърватия в Украйна (ОБЗОР)

26 Май 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Киев. В събота министър-председателят Бойко Борисов посети Хърватия и Украйна.
В Загреб премиерът Борисов разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович.
В Киев министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. Посещението на българският премиер в Украйна продължава и в неделя, като министър-председателят в ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.
Загреб:
Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович посрещна премиера Бойко Борисов с думите „17 май ще остане в исорията“. Фокус в разговорите между Борисов и Пленкович бе поставен върху сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъсваемост на процеса, започнал в София.
След срещата премиерът Борисов заяви, че ако не се гарантира, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. „Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия“, коментира постоянството, с което Българското председателство и лично той се ангажират с процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти. Той посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство. „Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса", каза Борисов. „Обединени можем да свършим много работа“, посочи той, като подчерта, че заедно с колегата си Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.
Хърватския премиер подчерта, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им. Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.
Борисов благодари и за възможността броени дни след отбелязване на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в хърватската столица да бъде открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един символ на близостта между страните и народите ни.
Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.
Киев:
След срещата с президента на Украйна Петро Порошенко, премиерът Борисов се обяви за постигане на мир и стабилност, които да носят полза и блага на всички народи. „Винаги сме били за мир, защото това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и затова полагаме толкова усилия. Трябва да направим всичко възможно, за да спасим мира“, подчерта българският министър-председател. Той посочи, че изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато. Борисов потвърди, че разглежда изграждането на инфраструктура като възможност за постигане на стабилност, икономически растеж и подобряване на доходите и живота на хората. По думите му Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. „С вашата страна ни свързват приятелски отношения, стъпили на от историческата, културна, езикова и религиозна близост между нашите народи, както и от наличието на най-голямата българска етническа общност извън страната, посочи министър-председателят Бойко Борисов, който е първият български правителствен ръководител, направил посещение в Украйна от 14 години.
Той припомни, че ангажираността на страната ни се изразява и в отпуснатите средства за образование в Украйна. До момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 хиляди евро. Предстои да бъдат изградени още два нови за чужди езици в Лвовския национален университет „Иван Франко” и в Киевският национален университет „Тарас Шевченко”.
Борисов се застъпи за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от членовете на българската общност и посочи, че чрез своята администрация и институции държавата ще продължи да съдейства за това. Той приветства подписаната в края на м. април Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да изучават майчин език и да учат на майчин език и я оцени като потвърждение на намеренията на украинската страна да гарантира изучаването на български език в държавните общообразователни учебни заведения.
Българският премиер посочи, че се очаква през есента провеждане на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование.
Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на страната, както и за отношението на правителството ни по теми като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от ЕС. Той посочи, че разчита на България и на Българското председателство така, както е поставило въпроса за Западните Балкани, да разглежда и инициативата на ЕС за Източното партньорство. За нас свързаността и особено изграждането на коридор №4 е от изключително значение, посочи Порошенко по време на разговорите.
В неделя премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов:Политиците сме длъжни да търсим компромиси, които носят полза за народите ни

Премиерът Бойко Борисов:Политиците сме длъжни да търсим компромиси, които носят полза за народите ни

26 Май 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Политиците сме длъжни да търсим компромиси, които носят полза за народите ни – сигурност, младите хора да остават в региона, да се развиваме. Това е възможно само в мирни условия, каза министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с украинския премиер Володимир Гройсман, съобщиха от правителствената информационна служба. По думите му, транспортните връзки свързват хората, помагат им да се разбират по-добре и да осъзнаят, че има много повече общи неща помежду им, отколкото разлики.
Съгласен съм с Вас, че трябва да осигурим инфраструктурата между двете държави и съм отворен за нови проекти, които ще улеснят връзките ни, каза Гройсман.
По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и в образованието, което позволява развитие на младите хора и е шанс за взаимно опознаване на народите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Борисов: Изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори

Премиерът Борисов: Изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори

26 Май 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Киев. За постигане на мир и стабилност, които да носят полза и блага на всички народи се обяви министър-председателят Бойко Борисов в Киев, където е на посещение по покана на президента Петро Порошенко. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„Винаги сме били за мир, защото това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и затова полагаме толкова усилия. Трябва да направим всичко възможно, за да спасим мира“, подчерта българският министър-председател. Той посочи, че изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато. Борисов потвърди, че разглежда изграждането на инфраструктура като възможност за постигане на стабилност, икономически растеж и подобряване на доходите и живота на хората.
Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. С вашата страна ни свързват приятелски отношения, стъпили на от историческата, културна, езикова и религиозна близост между нашите народи, както и от наличието на най-голямата българска етническа общност извън страната. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов, който е първият български правителствен ръководител, направил посещение в Украйна от 14 години.
В този период станаха много промени, България се утвърди като член на НАТО и ЕС, но връзките между нашите народи са стабилни, защото много периоди в историята и личности, оказали влияние върху развитието на двете страни, продължават да ни свързват, каза премиерът Борисов.
Той припомни, че ангажираността на страната ни се изразява и в отпуснатите средства за образование в Украйна. До момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 хиляди евро. Предстои да бъдат изградени още два нови за чужди езици в Лвовския национален университет „Иван Франко” и в Киевският национален университет „Тарас Шевченко”.
Борисов се застъпи за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от членовете на българската общност и посочи, че чрез своята администрация и институции държавата ще продължи да съдейства за това. Той приветства подписаната в края на м. април Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да изучават майчин език и да учат на майчин език и я оцени като потвърждение на намеренията на украинската страна да гарантира изучаването на български език в държавните общообразователни учебни заведения.
Българският премиер посочи, че се очаква през есента провеждане на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование.
Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на страната, както и за отношението на правителството ни по теми като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от ЕС. Той посочи, че разчита на България и на Българското председателство така, както е поставило въпроса за Западните Балкани, да разглежда и инициативата на ЕС за Източното партньорство. За нас свързаността и особено изграждането на коридор №4 е от изключително значение, посочи Порошенко по време на разговорите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Киев: Вълшебната дума е мир

Премиерът Бойко Борисов в Киев: Вълшебната дума е мир

26 Май 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Киев. Вълшебната дума е мир. Трябва да направим всичко възможно да спасим мира. Влагам всичко в тази дума. Да оставяме лошото назад и да се опиваме да вървим напред. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата с президента на Украйна Петро Порошенко, предаде специалният пратеник на „Фокус“. „Само преди седмица в Аахен с президента Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел и президента Петро Порошенко имахме двустранни срещи и дадохме едно начало на по-интензивна работа", заяви премиерът Борисов.
„Винаги ми е приятно, когато народите имат своята историческа памет, когато всеки помни доброто, най-малките жестове, които са правени в една или друга посока. Беше ми приятно, когато чух президента Порошенко да говори за светите братя Кирил и Методий. Всеки е взел от някого по нещо и се е развил, станал е по-добър. Ние винаги сме били за мир. Мирът е най-святото и ценното нещо, към което трябва да се стремим. Вярвам, че ако правим мостове, магистрали, жп линии това ще вдигне доходите на хората в района. Ще се чувстваме по-добре всички в региона", каза още Борисов.
„Президентът Порошенко е завършил българска гимназия в Болград", заяви Борисов.
Той допълни, че на проведената срещата е присъствал кметът на Киев, който е разговарял с кмета на София Йорданка Фандъкова. Борисов посочи, че изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато. Борисов потвърди, че разглежда изграждането на инфраструктура като възможност за постигане на стабилност, икономически растеж и подобряване на доходите и живота на хората.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Киев

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Киев

26 Май 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Украйна, Киев. В момента се провежда среща на четири очи между министър-председателя на Република България и президента на Украйна Петро Порошенко, предаде специалният пратеник на „Фокус“. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпрос. Малко по-късно Борисов ще се срещне и с премиера на Украйна Володимир Гройсман.
В неделя българският министър-председател ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Загреб бе открит паметник на Иван Вазов

В Загреб бе открит паметник на Иван Вазов

26 Май 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Загреб. В Загреб бе открит паметник на Иван Вазов, предаде специалният пратеник на "Фокус". Инициативата е на посолството на Република България В Загреб. Изграждането и поставянето на бюста е финансирано със средства от дарения. Паметникът се намира в парка Бундек на т.нар. Алея на поетите, където се намират и архитектурните произведения на Александър Пушкин и Сергей Есенин.
Идеята за поставяне на паметник е вдъхновена от дългогодишното лично приятелство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач д-р Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица творби на Иван Вазов, включително и ,,Под игото", публикуван през 1898г.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред, ако искаме мир и стабилност

Премиерът Бойко Борисов: Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред, ако искаме мир и стабилност

26 Май 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Загреб. Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира постоянството, с което Българското председателство и лично той се ангажират с процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти, съобщиха от правителствената информационна служба.
Той посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство. „Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса", каза Борисов. „Обединени можем да свършим много работа“, посочи той, като подчерта, че заедно с колегата си Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.
На пресконференция след срещата си с хърватския премиер, по чиято покана е в Загреб, министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им. Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.
Борисов благодари и за възможността броени дни след отбелязване на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в хърватската столица да бъде открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един символ на близостта между страните и народите ни.
Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер.
Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович поздрави Бойко Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович поздрави Бойко Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си

26 Май 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Загреб. „17 май ще остане в историята“ – с тези думи министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович посрещна премиера Бойко Борисов, който пристигна на посещение в Загреб, съобщиха от правителствената информационна служба. Фокус в разговорите между Борисов и Пленкович е поставен върху сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъсваемост на процеса, започнал в София.
Премиерът Борисов припомни, че ангажираност по темата е заявена от Австрийското председателство, което ще поеме щафетата от Българското през втората половина на годината, и благодари за организирането след две години от Хърватия на нови разговори в софийския формат. Борисов изрази удовлетворението си, че Европейският съюз е разбрал, че Балканите не бива да остават изолирани, а държавите членки да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона.
Хърватският министър-председател поздрави Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов бе официално посрещнат от министър-председателя на Република Хърватия Андрей Пленкович

Премиерът Бойко Борисов бе официално посрещнат от министър-председателя на Република Хърватия Андрей Пленкович

26 Май 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Загреб. Премиерът Бойко Борисов бе официално посрещнат от министър-председателя на Република Хърватия Андрей Пленкович, предаде специалният пратеник на „Фокус“. Съставът на делегацията на Република България включва Н. Пр.Таня Димитрова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Хърватия, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя и др.
В Загреб премиерът Борисов ще разговаря с хърватския си колега.
В хърватската столица премиерът Бойко Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка „Бундек", „Алея на поетите". Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Загреб

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Загреб

26 Май 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Загреб. Премиерът Бойко Борисов пристигна в Загреб, предаде специалният пратеник на "Фокус". Българският министър-председателят е на посещение в Хърватия, а малко по-късно ще отпътува и за Украйна. В Загреб Борисов ще разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович. Двамата ще обсъдят напредъка по стартиралите по време на Българското председателство проекти, които ще доведат до сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им. По време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София Хърватия обяви, че ще инициира разговори в същия формат през 2020 г.
В хърватската столица премиерът Бойко Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка Бундек. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия.
В Киев министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси. В неделя премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Хърватия и Украйна

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Хърватия и Украйна

26 Май 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Хърватия и Украйна днес и утре. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В Загреб в събота премиерът Борисов ще разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович. Двамата ще обсъдят напредъка по стартиралите по време на Българското председателство проекти, които ще доведат до сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им. По време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София Хърватия обяви, че ще инициира разговори в същия формат през 2020 г.
В хърватската столица премиерът Бойко Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка Бундек. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия.
В Киев, в събота, министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси. В неделя премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.