НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Андрей Пленкович: Хърватия ще се стреми към разширяване на ЕС, следвайки примера на България

Андрей Пленкович: Хърватия ще се стреми към разширяване на ЕС, следвайки примера на България

26 Май 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватия ще продължи българската инициатива за разширяване на Европейския съюз на югоизток, заяви министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, цитиран от „Макфакс“.
Изявлението беше последвано от среща с министър-председателя на България Бойко Борисов.
Разширяването на ЕС е един от приоритетите на българското председателство през първата половина на 2018 година. Хърватия, която е най-младият член на Съюза, ще бъде председател на Европейския съвет в първите шест месеца на 2020 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total Croatian News: Българският министър-председател е на посещение в Загреб

Total Croatian News: Българският министър-председател е на посещение в Загреб

26 Май 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви на своя български колега Бойко Борисов по време на посещението му в Загреб, че Хърватия ще продължи българските инициативи по отношение на разширяването на ЕС в Западните Балкани и в регионалната инфраструктурна свързаност, предава Total Croatian News.
Разширяването на ЕС е един от приоритетите на българското председателство на ЕС през първата половина на тази година. Хърватия, най-новият член на ЕС, ще бъде начело на 28-членния блок през първите шест месеца на 2020 г.
Миналата седмица в София се проведе среща на високо равнище на ЕС и шестте страни от Западните Балкани, а на дневен ред на срещата за първи път след 15 години присъства темата за разширяването. „Това беше отлично послание на съседните страни да продължат реформите и дават импулс на ЕС да помогне в тези процеси, особено по отношение на инфраструктурната свързаност“, заяви Пленкович на пресконференция.
Борисов заяви, че Балканите са изправени пред онова, което той описва като многобройни трудни ситуации, цитирайки в този контекст Босна и Херцеговина, където различни държави извън ЕС упражняват значително влияние, въпросът за Косово и споровете между Македония и Гърция, която блокира интеграцията на Македония с ЕС и НАТО. „Тези ситуации трябва да продължат да се разглеждат и Хърватия определено ще допринесе значително за този процес, защото без нейната подкрепа не можем да продължим“ , заяви Борисов.
Присъединяването към Еврозоната и Шенгенската зона на свободното движение на хора и стоки е обща амбиция на Хърватия и България, които също са партньори в НАТО. Пленкович заяви, че до 2019 г. Хърватия планира да завърши техническата подготовка за присъединяване към Шенгенското пространство и след това да изчака политическото решение да се присъедини към района, което е особено важно за защитата на външните граници на ЕС срещу незаконните миграции.
Борисов днес присъства и на откриването на паметника на българския поет, писател и драматург Иван Вазов в Загреб, на церемония, на присъства и хърватският външен министър Мария Пейчинович-Бурич.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.