НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Dutch News: Холандският външен министър призова Русия да поеме отговорност за МН17

Dutch News: Холандският външен министър призова Русия да поеме отговорност за МН17

31 Май 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН външният министър на Холандия Стеф Блок призова Русия да си сътрудничи с разследването на сваления полет МН17, пише Dutch News.
„При установяването какво се е случило с МН17, никоя държава няма право да мълчи“, заяви Блок. „Задължение е да се сътрудничи конструктивно и да се хвърли светлина върху истината“, допълни той. Миналата седмица Холандия и Австралия предприеха радикални марки официално обявявайки Русия за отговорна за свалянето на полета. Русия продължава да отрича ролята и смята, че воденото от Холандия разследване е „политическо , а не независимо“.
ЕС и НАТО също призоваха Русия да поеме отговорността за инцидента.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Новият доклад за катастрофата на MH17 в Украйна поставя Сърбия в неприятна позиция

Danas (Сърбия): Новият доклад за катастрофата на MH17 в Украйна поставя Сърбия в неприятна позиция

29 Май 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Миналата седмица международният екип следователи обявиха за първи път, че полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“ е свален над Източна Украйна от руски части, разположени в Курск. Последва яростна реакция от страна на Запада, главно от Брюксел и Вашингтон, и тя може да постави Сърбия в неприятна позиция, ако от Белград бъде поискано да се присъедини към осъждането на Москва, коментират в редакцията на белградското електронно издание Danas.
Русия отрече вината си, но събраните доказателства изглеждат достатъчно убедителни, за да положат основите на поне инициатива за нов пакет от западни санкции срещу Москва – европейски, а защо не и американски. Този сценарий ще изправи Сърбия пред старата дилема: да подкрепи ЕС с оглед на стремежите на Белград за членство в организацията, или да застане на страната на Русия? И двата варианта имат добри и лоши страни.
От редакцията са категорични – Сърбия е „двойно зависима“ от Русия. От една страна, Белрад разчита на Москва за доставките на природен газ. От друга, западната ни съседка се нуждае от дипломатическата подкрепа на Москва по косовския въпрос. Ето защо Сърбия е принудена да балансира. Но приятелството й с Русия има висока цена. Много от страните в ЕС подозират, че Белград е „троянски кон“, който не бива да бъде допускан в Общността именно поради връзките си с Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият ръководител на чешкото контраразузнаване в сензационно интервю: Русия не е отравяла Скрипал

Бившият ръководител на чешкото контраразузнаване в сензационно интервю: Русия не е отравяла Скрипал

28 Май 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Прага. „Предполагам, че нашите „празни вопли“ изобщо не плашат Русия. Трябва да осъзнаем собственото си положение: Русия ни е нужна, за да решим редица важни проблеми“, твърди експертът в областта на сигурността и бивш началник на Военната разузнавателна служба на Чехия Андор Шандор. Той отбеляза също, че Владимир Путин никога не би извършил такава глупост, като убийството на двоен агент, който е прекарал няколко години в руски затвор и е освободен преди осем години – през 2010, пред чешкото издание Parlamentarni listy, за което даде пространно интервю.

Parlamentarny listy: Вие казахте, че истинската причина за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря се различава от версията на Великобритания. Какво, според вас, е могло да доведе британците до преждевременни изводи, които повлякоха след себе си изгонване на руски дипломати и т.н.?

Андор Шандор: Добър въпрос. Смятам за много слаби обвиненията по адрес на Кремъл, основани просто на формулировката, че никой, освен руснаците, не може да синтезира „Новичок“, а значи виновни са те. Британците постъпиха неправилно и неразумно, защото, както стана ясно, Чешката Република също може да произвежда „Новичок“. А който може да синтезира „Новичок 230“, той може да синтезира и „Новичок 234“. Не бива да се обвинява някой, защото не можеш да се сетиш за друг възможен виновник.
На второ място, (ако говорим вече за „Новичок“) ако е използван именно той, както ни обясняваха всички, то Сергей Скрипал и Юлия Скрипал щяха отдавна да са мъртви. Но, както се изяснява, те не само, че не умряха и не пострадаха тежко, но даже вече бяха изписани от болницата. С други думи, вероятно всичко с тях е наред. Засега не са ни представили някакви свидетелства от Сергей и Юлия Скрипал, но ми се иска да разберем какво се е случило с тях. Не искам да полемизирам по темата доколко руското посолство има право да контактува със своите граждани, но не виждам техните лични свидетелства. И понеже толкова дълго цари мълчание, изниква въпроса, не е ли нарушило случилото се нечии планове, защото тези, които трябва да са мъртви или да станат инвалиди, не пострадаха и не умряха. Трябва да чуем техните заявления.
И на трето място, разбирам, че персоналът в болницата може да подозира отравяне с някакви органически фосфати, но при това в градчето Солсбери осигуриха такова отлично лечение на Скрипалите, че ми е струва, че буквално всички щастливи звезди са се събрали над главите им и са им помогнали да преживеят покушението. Разбира се, радвам се, че те не са загинали, но тук виждам противоречие с това, което чухме. От самото начало критикува прибързаната акция, поддържана от Европейския съюз, с изгонване на руски дипломати в контекста: „Това са британците, наши съюзници и ние трябва да бъдем солидарни“. Цялата тази конструкция, която ни беше поднесена, се разпада и ние би трябва да проявим поне капка национална гордост и собствен разум и да не реагираме по указанието на някой. Би трябвало да съхраним поне малко себелюбие и да намерим своето място в този сложен свят.

PL: Сетих се за още два въпроса и ще ги задам едновременно, защото те, може би, са взаимосвързани. Но, разбира се, това не е задължително. Вие казахте, че нападението над Скрипал може да е било отмъщение. Интересно ми е, какво може да е това отмъщение и очаквате ли някога да чуем личните свидетелства на Сергей и Юлия Скрипал?

АШ: Говорих за бивши или действащи сътрудници на руските спецслужби ГРУ (военното разузнаване – бел. ред.). Те може да са отмъстили на Скрипал, но без санкцията за това на ръководителя на ГРУ, а още по-малко на Кремъл. Този вариант ми се струва доста вероятен, но не изключвам, че всичко може да се е случило по друг начин. Дали ще дочакаме изказване на Сергей Скрипал? Бих се радвал да го чуя, защото това дело напомня на „акция за сплашване“. Тя повлия изключително много на възприятието на Русия (по въпроса за нейната външна политика аз не храня илюзии) на някои страни не само в ЕС, но и по света – тези, които доброволно се присъединиха към антируските санкции. Би било хубаво да чуем обяснение, но лично аз не съм настроен много оптимистично.

PL: Как оценявате поведението на Земан във връзка с тази история? Прозвуча критика по негов адрес във връзка с това, че е издал информация от спецслужбите, а и с други негови заявления.

А.Ш.: На първо място, бих искал да кажа, че президентът, като главнокомандващ на въоръжените сили на Чехия и държавен глава има правото да дава поръчения на спецслужбите. Съгласно закона, той трябва да прави това със знанието на правителството, т.е. министрите трябва да знаят за това. Дали те са знаели или не, мен вече не ме засяга. Това, че Земан е поставил задача на спецслужбите е нормално. Лично аз не бих го направил публично. Земан можеше да не постъпва така, както можеше и да не съобщава публично резултатите от работата им. Защото, като минимум, това бе изтълкувано неправилно, тъй като, вероятно, някои думи бяха разбрани погрешно. Така или иначе, президентът каза, че „Новичок“ се е произвеждал у нас, което предизвика голям шум. Но, главното е, че това съответства по неприятен начин на заявленията на руснаците, които от самото начало ни сочеха като една от страните, където умеят да синтезират „Новичок“, а да се съмняваме в това е безсмислено. Наистина, заявлението за „Новичок“, с който са се опитали да отровят Скрипал в Солсбъри беше много силно и руснаците не си помогнаха много. Като цяло, казано с други думи, президентът не трябваше да споделя публично своята информация.

PL: Т.н. опасна Русия е тема на дискусия в Чехия от 2013 година. Как се отрази на имиджа на Русия тази история с покушението на агента Скрипал?

А.Ш.: В моите очи образът на Русия не се влоши, защото съм убеден, че Путин никога не би извършил такава глупост, като убийство на двоен агент, който е прекарал няколко години в затвора и е освободен преди осем години през 20130 година. Винаги трябва да си задаваме въпроса: Кому е изгодно? Според мен, в този случай за Путин не може да има никаква изгода. Даже не говорим за това, че отивайки на подобна мярка, Русия би ограничила в бъдеще своите възможности за обмен на хванати агенти. Защото ако вие убивате този, който сте пуснали, то едва ли другите страни ще искат да обменят с вас. Придържам се към мнението, че Русия не е опасност за сигурността на НАТО по няколко причини. Тя няма военната мощ за това и няма икономически интерес. За Русия това би било самоубийство. Но Русия е сложен играч, който няма да сътрудничи със Запада винаги, когато на него това му е изгодно и винаги ще отстоява собствените си интереси в ущърб на Западата, когато това е жизненоважно за нея.
Ако си спомним какво говори от Русия, то от 2008 година тя възразява срещу разширението на НАТО за сметка на такива страни като Грузия и Украйна. И ако Русия отдавна е включила в своите стратегически документи точка, че НАТО е нейният основен враг, то не трябва да се учудваме, че тя прави това, което прави. Не си струва да си даваме вид, като на момченце, хванато със свалени панталони. Прости Русия говори и действа. Аз вече много пъти казвах: ако искате да променяте геополитическото устройство на Европа в ущърб на интересите на тези, които са го определяли преди това, вие трябва да имате две неща: сила и смелост да го направите.
Ясно е, че Западът не иска – мен това не ме учудва – да воюва с Русия нито заради Грузия, нито заради Украйна. И е напълно ясно, че Русия ще се старае да нарушава интеграционните процеси в Европейския съюз. Също е закономерно, че тя ще се постарае да сломи единството на страните в НАТО. За това тя, което е логично, ще използва агентурна информация, различни дезинформационни кампании и т.н., макар че не бих искал да преувеличавам тяхното значение. Просто е важно да разберем, че щом руснаците са казали: „Да, НАТО е наш враг“, - то те ще направят всичко, за да минимизират максимално тази заплаха за себе си. От друга страна, ние, западните страни, трябва да бъдем предсказуеми. Ако твърдим, че Русия (макар и да не се придържам към това мнение) е непосредствена заплаха за Запада, то трябва да си зададем въпроса: защо само пет страни в Алианса отделят 2% от БВП за въоръжение. При това Чешката Република, където толкова много говорят за опасността от Русия, отделя всичко около един процент. По този начин ние демонстрираме на Кремъл несъответствие между това, което говорим и това, което правим. В Кремъл седят съвсем не глупаци и виждат това разминаване.
С други думи, ако имаме намерение (не смятам, че това е идеална идея) да градим единна защита от Русия, то трябва да го правим, а не просто да приказваме. Предполагам, че нашите празни вопли никак не плашат Русия. Трябва да осъзнаем собственото си положение: Русия ни трябва за разрешаването на редица важни проблеми. Фактът е, че Русия ще отстоява своите интереси и така прави целия свят: главното са интересите на страните, а не прокламациите за това, с кой сме големи приятели и съюзници.

PL: Казахте, че Западът не иска да воюва с Русия. Някои смятат, че Сирия е своего рода бойно поле между САЩ и Русия. Какво мислите по този въпрос?

А.Ш.: Аз не бих тръгнал да твърдя подобни неща така еднозначно. Не смятам, че става въпрос за бойно поле в този вид, в който беше по времето на Студената война. По-скоро, със своята не съвсем правилна и не съвсем удачна политика в Сирия, Съединените щати позволиха на Русия да се върне триумфално на международната арена, след като Русия се компрометира с анексията на Крим. Русия успя много успешно да се върне на страната на Башар Асад. САЩ глупаво настояват за неговото сваляне, без да предлагат никого в замяна, който би обединил страната и не би я развалил. Освен това, САЩ се „отличиха“ с това, че подкрепяха така наречените просирийски боеви отряди, които, преминавайки американска подготовка и въоръжавайки се, все пак бягаха при ислямистите. Като цяло, САЩ не направиха нищо умно.
За по-голям проблем от съперничеството между Русия и САЩ в Сирия, аз смятам опасно ескалиращия конфликт между Израел и Иран, които редовно премерват силите си, макар, слава Богу, косвено и, разбира се, със значителна помощ от Съединените щати. Русия просто се закрепи в Сирия. Освен това, че Русия успя да спаси една от своите задгранични бази (морската база Тартус и авиобазата в Латакия), на нея й се удаде да продемонстрира своето ново оръжие, да го изпита и прочее. Това е неоспорим факт, какъвто е и този, че руснаците ще играят роля в следвоенното устройство и възстановяването на Сирия.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Следствието по МН17 игнорира данните на Русия

Мария Захарова: Следствието по МН17 игнорира данните на Русия

26 Май 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че предоставените от Русия материали до катастрофата на малайзийския „Боинг“ 777, полет МН17 през юли 2014 г., са игнорирани в окончателния доклад на Съвета по сигурност на Холандия за техническите причини за случилото се, а сам изобилства от несъвпадения и неточности, предава EA Daily.
Според нея по молба на Холандия Русия е разсекретила и предала на следствието техническите и конструкторските данни на ракетите от системата „Бук“. „Освен това Русия изпрати първичните радиолокационни данни, имащи критично значение за разследването, защото не могат да се подправят и изменят. Те напълно изключват възможността за пуск на свалилата самолета ракета от територията, контролирана от опълченците“, отбеляза Захарова.
Според нея звучащите в момента обвинения по адрес на Русия свидетелстват за „нежеланието на следствието сериозно да разглежда предоставените от Русия материали, което още веднъж потвърждава извода за идеологическата насоченост на търсенето на виновните“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин назова една от причините за сдържането на Русия

РИА Новости: Владимир Путин назова една от причините за сдържането на Русия

25 Май 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Според президента на Русия Владимир Путин една от причините за сдържането на Русия е да не се допусне развитието на военните ѝ технологии, предава РИА Новости.
„Една от причините за опита Русия да се сдържа е да не се допуска развитието на отбранителните ѝ технологии“, заяви Путин. „Но, ето – съвсем наскоро ние показахме, че сме настигнали нашите партньори в тези отбранителни технологии, въпреки санкциите. Затова те са безсмислени, а и вредни“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Разбира се, че руска ракета не е свалила МН17

Владимир Путин: Разбира се, че руска ракета не е свалила МН17

25 Май 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Руският президент Владимир Путин заяви, че ракетата, свалила полет МН17 над Източна Украйна през 2014 г., „разбира се“ не е руска, предава AFP.
Така той отхвърли твърдението на Холандия и Австралия, че Москва стои зад трагедията.
На въпрос по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург дали ракетата е руска, Путин отговори: „Разбира се, че не“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марк Рюте: Не изключваме каквито и да е правни мерки по отношение на разследването на МН17

Марк Рюте: Не изключваме каквито и да е правни мерки по отношение на разследването на МН17

25 Май 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Холандският министър-председател Марк Рюте заяви, коментирайки междинните резултати от разследването на сваления в Донбас самолет МН17, че „няма да изключи никакви правни мерки“, предава Netherlands Times.
Тази сутрин Холандия и Австрия официално заявиха, че смятат Русия за отговорна за свалянето на малайзийския полет МН17. Разследването съобщи, че има доказателство, че ракета „Бук“ е свалила самолета, изстреляна от 53-та бригада на руските въоръжени сили.
„Сега знаем, че Русия носи отговорност за изстрелването на ракетата“, заяви министър-председателят. Според него „заслужава съжаление това“, че Русия се съмнява в резултатите от разследването. Същевременно Москва обвинява Украйна за трагедията.
„Това, че държим Русия отговорна е първата крачка. Трябва да помислим какво ще правим след това“, заяви Рюте.

$Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров сравни разследването на катастрофата на МН17 със случая „Скрипал“

ТАСС: Сергей Лавров сравни разследването на катастрофата на МН17 със случая „Скрипал“

25 Май 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Външният министър на Русия Сергей Лаврова заяви, че разследването на катастрофата на самолета „Бойнг“ в Донбас напомня на случая „Скрипал“ по това, че и в двата случая няма никакви доказателства, предава ТАСС.
„Много ми напомня на случая със Скрипал, когато казаха, че много вероятно руснаците да стоят зад него, но веднага съобщиха, че разследването ще продължи и че то ще отнеме време“, заяви Лавров. „Налага се усещане за дежа вю, при което нашите партньори са решили в случай, в който са загинали стотици хора, да спекулират за това заради постигането на своите политически цели“, допълни той.
Министърът отбеляза, че неговият холандски колега Стеф Блок не е успял да даде никакви доказателства, че Русия има роля в падането на самолета.
„Днес ми звъня холандския министър на външните работи, разказа, което е известно. Заяви, че няма съмнения, че „Бук“-ът е прилетял от територията на Русия. Поинтересувах се от фактите, доказващи твърдението. Той не ми даде такива“, обърна внимание Лавров.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Следствието за MH17 премълчава къде е намерен двигателят на „Бук“ и кой го е предал

РИА Новости: Следствието за MH17 премълчава къде е намерен двигателят на „Бук“ и кой го е предал

25 Май 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Следствието по катастрофата на MH17 премълчава информацията за датата и мястото на намиране на двигателя на ракетата „Бук“ и за тези, които са предали агрегата на комисията, заявиха от руското Министерство на отбраната, предава РИА Новости.
Един от „аргументите“ на следователите за възможната роля на Русия в трагедията е оцеляла обшивка на двигател на ракета „Бук“.
„Но датата и мястото на намирането на този двигател или лицата, предали този агрегат на следствената комисия, изказващите се предпочетоха да премълчат“, се казва в съобщението на военното министерство.

Обвиненията на Нидерландия
По-рано Международната следствена група (МСГ) представи междинни резултати от разследването: „Боинг“-ът е бил свален със система за ПВО „Бук“, принадлежаща на 53-а зенитно-ракетна бригада на руските Въоръжени сили, дислоцирана в Курск. Следователите се затрудниха да отговорят кога и в кой съд ще бъдат предадени резултатите от експертизата.
Също така се разбра, че кръгът на заподозрените е свит до няколко десетки души.
Делото за свалянето на малайзийския самолет ще се води Нидерландия. Повечето жертви на трагедията са граждани на европейската страна.

Реакцията на Русия
От руското МВнР заявиха, че обвиненията на МСГ са голословни и предизвикват съжаление, а разследването се води преднамерено и едностранно. По-късно Владимир Путин отбеляза, че не допускат Русия до разследването, а Москва може да признае резултати от следствие, единствено ако участва пълноценно в него.

Трагедията в небето над Донбас
Малайзийският „Боинг 777“, летящ от Амстердам към Куала Лумпур, падна край Донецк в Източна Украйна на 17 юли 2014 година. На борда пътуваха 298 души и всички те загинаха.
Киев обвини за катастрофата сепаратистите. Те заявиха, че не разполагат със средства, които биха им позволили да свалят самолет на такава височина.
В доклада на международната следствена група се твърди, че поразилата „Боинг“-а система „Бук“ е доставена от Русия, а после е върната обратно.
Москва заяви, че следствието е преднамерено, а изводите му са основани само на данни, получени от Украйна. Експериментите на концерна „Алмаз-Антей“, водещо предприятие за производство на системи за ПВО, включително на комплекси „Бук“, също потвърждава, че MH17 е свален от територията, контролирана от украинската армия.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС и НАТО призоваха Русия да „поеме отговорността“ за свалянето на МН17

AFP: ЕС и НАТО призоваха Русия да „поеме отговорността“ за свалянето на МН17

25 Май 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17 на „Малайзийските авиолинии“ в Източна Украйна – инцидент от 2014 г., при който загинаха 298 души, предава AFP, като припомня, че в четвъртък международните следователи стигнаха до извода, че ракетата, която унищожи самолета, идва от руска военна бригада в Курск.
„ЕС призовава Руската федерация да поеме своята отговорност и да сътрудничи в пълна степен с всички усилия за установяване на отговорността", се казва в изявление на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта в отделно изявление, че след като Нидерландия и Австралия съобщиха в петък, че Москва е виновна за трагедията, „призовавам Русия да поеме отговорност".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нидерлания и Австралия „държат Русия отговорна" за свалянето на MH17

AFP: Нидерлания и Австралия „държат Русия отговорна" за свалянето на MH17

25 Май 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Хага. Нидерландия и Австралия държат Русия отговорна за свалянето на полет MH17 над Източна Украйна през 2014 г., заявиха властите на европейската страна в петък, загатвайки за ход, който може да доведе до съдебни действия, предава AFP.
Двете страни „държат Русия отговорна за ролята й в свалянето" на полета на „Малайзийските авиолинии“ , се казва в изявление от правителството на Нидерландия, което бе разпространено само ден, след като международен екип следователи стигна до заключението, че ракетата „Бук“, с която бе ударен самолетът, е изстреляна от руска военна бригада в Курс. Всички 298 души на борда, повечето от които нидерландци, загинаха.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полет MH17 е свален с ракета от руските военни, твърдят следователите

AFP: Полет MH17 е свален с ракета от руските военни, твърдят следователите

24 Май 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Хага. Екипът от международни следователи, разследващи трагедията с полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“, разкриха за първи път, че ракетата, използвана за сваляне на самолета, е била транспортирана от руска военна бригада, предава AFP.
Съвместният екип за разследване „стигна до заключението, че (ракетата) „Бук“, с който е свален MH17, е дошла от 53-ата противоракетна ракетна бригада, базирана в Курск в Русия", каза нидерландският следовател Вилберт Паулисен. „53-ата бригада е част от руските въоръжени сили", заяви експертът пред журналисти на пресконференция в родината му.
Полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“ бе свален над Източна Украйна през 2014 г. На борда му пътуваха 298 души от 17 страни, по-голямата част от които – нидерландци.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.