НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Кметът на Лесбос отрече да има планове на нов мигрантски лагер на острова

Kathimerini: Кметът на Лесбос отрече да има планове на нов мигрантски лагер на острова

11 Август 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Властите на Лесбос, основният вход към Европейския съюз за близо един милион бежанци от 2015 г. насам, опровергаха съобщенията за планиране на откриване на нов мигрантски център на остров, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Изявлението му бе направено на фона на спорове около предполагаема кампания на местните власти за недопускане на групи търсещи убежище да посещават популярен плаж.
Съобщения, че представители на общинските власти изискват от хората, които не са граждани на страни от Шенгенското пространство, да представят своя паспорт и други документи при посещаване на общинския плаж Цамакия, предизвика недоволство в социалните медии по-рано това лято.
Кметът на Лесбос Спирос Галинос заяви пред Kathimerini, че ограниченията са отменени. „Казаха ни, че тази мярка е незаконна, така че я прекратихме", каза Галинос и добави, че мерките са били въведени, за да бъдат предпазени местните от неуместно поведение.
„На острова се нуждаем от спокойствие. (…). Лично аз се опитвам да защитя социалното разбирателство. Къпането на плажа е неоспоримо право – най-вече на жителите на Лесбос… Не е нормално там да ходят хора по бельо и с бири, на групи от по 30 човека, главно мъже“, коментира кметът на Лесбос.
Междувременно Галинос отрече твърденията, че властите планират да превърнат бивша фабрика в мигратски лагер. „Някои елементи, безотговорни хора, правят политически мотивирани изказвания по митингите", бе коментарът му във връзка с информацията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Край гръцкия остров Лесбос са заловени 57 мигранти без документи

Kathimerini: Край гръцкия остров Лесбос са заловени 57 мигранти без документи

17 Юли 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Група от 57 мигранти без документи са заловени край бреговете на източния егейски остров Лесбос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
От редакцията уточняват, че мигрантите са забелязани от служители на гръцката брегова охрана и Европейската агенция за гранична охрана (Фронтекс) в ранните часове на понеделник. Капитанът на плавателния съд, превозващ мигрантите - 33-годишен мъж, е арестуван.
Междувременно 56 други мигранти са били временно настанени в общински гимнастически салон в пристанище Астакос, след като са били заловени от гръцката брегова охрана. Лодката им е била забелязана край популярния остров Лефкада. Задържани са 44 души, сред които четири жени и осем деца.
Няма информация за националностите на мигрантите. Арестувани са общо двама предполагаеми контрабандисти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Планира се отварянето на повече лагери на остров Лесбос след скорошните бунтове

Ekathimerini: Планира се отварянето на повече лагери на остров Лесбос след скорошните бунтове

31 Май 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Лесбос. Въпреки силната местна опозиция, правителството планира изграждането на нови приемни съоръжения за мигранти и бежанци на остров Лесбос, след като бунтовете в редица пренаселени лагери в петък подбуди стотици кюрдски мигранти да зарежат съоръженията, пише Ekathimerini.
Това не е първият път, в който бунтове разтърсват лагера „Мориа“, където допреди миналата седмица около 7 300 души са обитавали съоръжението при максимална допустимост от 3 000.
Недоволството се е отприщило в петък, според местни източници, след като мигранти от арабските държави са критикували кюрдски резиденти, обвинявайки ги в неспазването на религиозните обичаи.
Спорът е ескалирал в сблъсъци и в резултат повече от 800 мигранти, предимно кюрди, са напуснали лагера „Мориа“.
Стотици други пренощуват в местни площади и паркове, несклонни да се върнат в държавните лагери, за които се притесняват че не са безопасни.
Въпреки местната опозиция, правителствените представители настояват че решение трябва да бъде намерено, тъй като мигранти продължават да достигат източните егейски острови от съседна Турция.
В писмо до министъра на миграцията на Гърция Димитрис Вицас кметът на Лесбос Спирос Галинос описа плановете на правителството да изградят нови приемни съоръжения, като едностранно действие което е в директно нарушение на волята на местната общност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Шест  души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

Ekathimerini: Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

26 Май 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Митилини. Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Сериозни сблъсъци са станали между мигранти на остров Лесбос в района на мигрантския център Мория.
Някои от ранените обитатели са били взимани на импровизирани носилки и откарвани в болницата в главния град на острова Митилини, а на други е оказана първа помощ на място от пристигналите медицински екипи.
Не е ясно какви точно наранявания са получили пострадалите, нито как са ги получили. Сблъсъците между мигранти са чести в препълнения лагер, където хиляди търсещи убежище са принудени да чакат с месеци уреждане на статута им или депортиране.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: В рамките на ден в Турция са задържани най-малко 186 нелегални мигранти

Hurriyet: В рамките на ден в Турция са задържани най-малко 186 нелегални мигранти

25 Май 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 186 нелегални имигранти са задържани в Западна Турция в рамките на ден, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на източник от силите за сигурност.
Най-малко 126 нелегални мигранти са задържани в рамките на операции, проведени в югозападната крайбрежна провинция Мугла. Лицата са били от Пакистан и Бангладеш. Те са заловени при опит да пресекат границата с Гърция по море, уточни представител на жандармерията. По-късно те са предадени на провинциалните миграционни власти.
Отделно, в северозападната провинция Одрин, турските гранични сили за сигурност за задържали 60 нелегални мигранти, забелязани по време на патрул. Уточнява се, че те са марокански, сирийски, палестински, афганистански и сомалийски граждани.
Турция е основен път за бежанците, които се опитват да достигнат Европа, особено след 2011 г., когато започна гражданската война в Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Мигрантите се връщат на гръко-македонската граница

„МКД“ (Македония): Мигрантите се връщат на гръко-македонската граница

23 Май 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Последният натиск от нарастващия брой опити на мигрантите да влязат в Гърция от Турция намаля и сега импровизираният лагер "Идомени" отново се активизира, пише "Катимерини", предава скопското електронно издание „МКД“.
През април над 4000 мигранти влязоха в Гърция, а през май броят им е само няколко стотин.
"Тази промяна вероятно е резултат от предоговарянето на Турция с Европа. Турция пък напомня на Брюксел, че контролът на пътя на бежанците към Европа е в нейни ръце ", заяви официално лице и добави, че броят на турските охранители на границата на Марица през последните дни се е увеличил.
В „Идомени“, на границата с Македония, местните жители съобщават за увеличен брой бежанци, които идват тук от гръцките острови. Местната общност съобщава, че средно по 20 бежанци пристигат тук ежедневно. Те се опитват да прекосят телената ограда с Македония. Хотелите в тази област отново започнаха да приемат бежанци от островите.
В лагера „Лагадикия“, близо до Солун, в момента има повече от 600 мигранти, два пъти повече от максималния капацитет от 360. И военните съоръжения в Северна Гърция, които се използват за настаняване на мигранти, също са препълнени - там има общо 26.649 бежанци , а капацитетът е 3000.
И лагерите по гръцките острови са препълнени. Около 17 000 мигранти живеят в държавни обекти, ситуацията в лагера "Мория" на Лесбос все още е напрегната. Тук има 7 770 искащи убежище, а сградата е предназначена за максимум 3000 души, пише "Катимерини".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Полицията в хърватски босненски кантон се опита да спре настаняването на мигранти

Sarajevo Times: Полицията в хърватски босненски кантон се опита да спре настаняването на мигранти

23 Май 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Мостар. Полицията в кантона Херцеговина-Неретва, където се намира град Мостар, възпрепятства влизането на автобуси с 270 мигранти на борда в района, но след тричасови преговори с чиновниците в Сараево, бежанците бяха допуснати да се настанят в центъра за имигранти Салаковач. Същите бяха изселени от изградения от тях палатков лагер в центъра на Сараево. „Отговорно твърдя, че мигрантската криза е под контрол“, заяви министърът на сигурността на Босна и Херцеговина (БиХ) Драган Мектич пред репортерите, пише електронното издание Sarajevo Times.
Според министъра на сигурността, БиХ е предприела серия от мерки и конкретни действия за спиране на нелегалната имиграция в страната. По границата на държавата са разположени допълнителни полицейски части, което е довело до намаляване на броя на влизащите бежанци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Черна Гора ще построи ограда по границата си с Албания, за да спира мигрантите

Reuters: Черна Гора ще построи ограда по границата си с Албания, за да спира мигрантите

20 Май 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Правителството на Черна Гора съобщи, че предвид увеличаващия се брой мигранти, преминаващи през страната по новия маршрут по Европейския съюз, предвижда изграждането на ограда с бодлива тел по границата си с Албания, за да спре притока им, предава Reuters.
Хиляди мигранти от Близкия изток и Северна Африка преминават през новия „Балкански маршрут“, преминаващ от Гърция през Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина до Хърватия.
Босна и Херцеговина се справя в момента с хиляди мигранти, блокирани в страната, след като пътят през Турция, Гърция, Македония и Сърбия бе затворен през 2016 г., след като Турция се съгласи да спре притока в замяната на помощ и отстъпки от ЕС.
„В случай на голям приток на мигранти, ние ще изградим ограда от бодлива тел на границата с Албания“, заяви Воислав Драгович – ръководител на отдела за гранична охрана на Черна гора. Той допълни, че албанските власти често отказват да приемат мигрантите, връщани от Черна гора според техните двустранни споразумения.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.