НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Макфакс: Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово

Макфакс: Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово

23 Юни 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово (ААК), съобщава Макфакс.
След избора Харадинай, който е основател на тази партия, отбеляза, че през следващите четири години на новия мандат той ще се ангажира с по-нататъшно увеличаване на броя на членовете на партията. "Ние сме в труден период, но вярвам, че като партия ще дадем голям принос за повишаване на стандарта на гражданите в Косово, особено чрез увеличаване на заплатите. Очакваме също либерализиране на визовия режим ", каза основателят на ААК.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Аргументи и факти" (Русия): Подготвя ли Прищина силова операция в северната част на Косово?

"Аргументи и факти" (Русия): Подготвя ли Прищина силова операция в северната част на Косово?

18 Юни 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Все по-често се появява информация, че се подготвя сериозна провокация в Косово. Сценарият изглежда прост: изкуствена дестабилизация на ситуацията, за да бъде оправдано провеждането на спецоперация за налагане на контрол над северните части на страната, където живеят предимно представители на сръбското малцинство, пишат в редакцията на руското издание "Аргументи и факти".
През април на територията на Косово бяха проведени ученията "Сребърна сабя - 2018-1". В тях участваха полицейски части и сили за сигурност на Косово, но в координация с КейФОР и с подкрепата на ЕУЛЕКС. Сръбският ежедневник "Телеграф" реагира с незабавна публикация, в която подчерта, че КейФОР, като единствена разрешена с резолюция на Съвета за сигурност на ООН военна сила в Косово, обучава местните части. Докато бяха в ход ученията, хеликоптери на КейФОР разузнаваха над северната територия на най-младата държава на Балканите. По земя там също бе забелязано засилено присъствието на представители на службите на Прищина.
Белград се противопоставя на трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, аргументирайки позициите си преди всичко със сигурността на сърбите в северната част на страната. Публикацията на "Телеграф" обаче не се появи от нищото. Информацията за ученията бе държана в тайна, но пресата съобщи: "Сребърна сабя" е била насочена към отработването на действия при стихийни бедствия и... граждански безредици. В Белград стигнаха до извода, че провеждането на тактически учения е намек за подготовка за реализирането на албанския план за установяване на контрол над Северно Косово.

Какво представлява албанският план?

Албанската страна е уверена, че преговорите в Брюксел не вървят по план, затова подготвя план, който да промени фактическата ситуация. Разбира се, с подкрепата на американците.
Към настоящия момент задачата е намирането на друга площадка за преговори, за да се отърват от посредничеството на Брюксел. Косово и Албания биха искали разширяване на списъка с официалните посредници в диалога с Белград с представители на САЩ, Германия, Франция, Великобритания и Италия. Този сценарий означава автоматично прекратяване на преговорите в Брюксел. Новият формат почти 100% ще се окаже неприемлив за Сърбия заради новите условия, които "партньорите" ще поставят на Белград. По този начин в очите на международната общност вината за прекратяване на диалога ще падне върху сърбите. А междувременно Прищина и нейните международни лобисти ще получат благословия за провеждане на силова операция.
"Косово се намира на границата на завършване на процеса за изграждане на държавността и разширяване на международните й права и възможности. В този контекст много важно значение има подкрепата на Албания. В рамките на среща с президента на Албания Илир Мета бе гарантирано, че Албания ще окаже на Косово необходимата подкрепа за тези цели", намекна председателят на парламента на Косово Кадри Весели, който по-рано бе начело на разузнавателните служби на Прищина.
След това в ефира на косовската РТК Весели заяви, че диалогът за нормализиране на двустранните отношения навлиза в заключителен етап. Той уверява, че през юни ще бъде проведен нов кръг преговори на високо равнище и дори ще бъдат подписани споразумения. Съгласно думите му, косовските власти са получили от "международните партньори" гаранции, че "териториалната цялост" на Косово ще бъде запазена и след завършването на диалога с Белград.

Силова операция?

На този фон водещото сръбско издание "Вечерние новости" публикува материал, в който съобщи, че властите в Косово планират със сила да установят контрол над граничните пунктове със Сърбия. Според вестника подготовката за евентуална операция се извършва с подкрепата на представители на НАТО, дислоцирани в американската военна база "Бондстийл" в Косово. В нея са ангажирани подразделения на КСС, чиято задача ще бъде установяване на контрол над двата ГКПП със Сърбия. Целта на акцията е при евентуални демонстрации от страна на сръбското население властите в Прищина да имат възможност да наложат блокада в северната част на страната. По информация на сръбския вестник, в рамките на подготовката на кампанията вече са поръчани 12 хил. единици ръчни гранатомети "Амбруст" ("Арбалет").
Изданието отбелязва, че операцията може да бъде проведена с мълчаливото съгласие на ЕУЛЕКС, както се случи по-рано тази година. През март сили от спецчастите РОСА задържаха в Косовска Митровица ръководителят на сръбската Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич, който бе освободен след острата реакция на Белград.
В сръбските средства за масова информация циркулира още един вариант за силово развитие на събитията. Според медиите месеците август и септември са отпускарски и поради тази причина ще бъдат използвани от КСС като повод, за да установят контрол върху отделни райони. Разбира се, с подкрепа на външните сили, представени военно в страната. Полицейските звена на Косово и ЕУЛЕКС ще бъдат пряко отговорни за изземването на властта от населените места в северната част на страната.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): За трансформацията на КСС в армия ще бъде необходимо десетилетие, твърди командващият силите на НАТО в Косово

Danas (Сърбия): За трансформацията на КСС в армия ще бъде необходимо десетилетие, твърди командващият силите на НАТО в Косово

14 Юни 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според командващия натовските мироопазващи сили в Косово (КФОР), италианския генерал Салваторе Куочи, за трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия ще бъдат необходими поне десет години, отбелязва електронното издание на сръбския вестник Danas.
Командирът от КФОР бе категоричен обаче, че независимо колко време ще трае процесът, той трябва да бъде приемлив за всички в Косово, включително и за представителите на малцинствата. При това Куочи увери, че формирането на армия не може да бъде завършено в рамките на ден или „просто чрез приемане на един законопроект“.
„Във всеки случай, когато бъде взето решение, ще са необходими най-малко 10 години, за да се формира армия. Въпросът не е само за преход или трансформация. Необходими са оборудване, обучение, изграждане на способности и капацитет“, обясни италианският генерал.
Куочи обърна внимание и на финансовата страна на въпроса – закупуването на оръжия и подготовката на войниците ще изискват значителни промени в бюджета на Прищина. „Всичко това показва, че решението не е толкова просто, процесът ще бъде дълъг. Дори ако бъде утвърден проектозаконът, процесът ще продължи поне 10 години“, е мнението на генерала.
Куочи припомни, че КФОР подкрепя преобразуването на КСС в армия и утвърждаването на конституционните промени, които да позволят това да се случи.
„Подкрепяме конституционните промени, трансформацията и прехода. Това означава, че какъвто и да бъде процесът, той трябва да бъде приемлив за всички, включително за малцинствата. Ето защо НАТО подкрепя промените в Конституцията, а ако няма такива, позицията ще бъде ревизирана на най-високо ниво в Алианса“, отбеляза командващият силите на НАТО в Косово.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич призова сърбите: Не постъвайте в косовската армия

Александър Вучич призова сърбите: Не постъвайте в косовската армия

12 Юни 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на западната ни съседка се обърна с призив към косовските сърби да не постъпват на служба в армията на Прищина, която трябва да бъде създадена до края на текущата година, отбелязва скопското електронно издание „Курир“.
Вучич подчерта, че сърбите имат само една армия – и това е армията на Сърбия.
Лидерът на кабинета в Прищина Рамуш Харадинай заяви в понеделник, че косовската армия ще бъде създадена тази година и че армията „спечели доверието на всички, дори това на сърбите от Косово".
„Косово ще има армия тази година. Измина много време, но това не е загубено, през този период армията спечели доверието на всички, дори на сърбите от Косово. Има младежи от северната част на страната, които са в армията на Косово и по този начин показваме, че не създаваме националистическа армия“, коментира Харадинай в рамките на пресконференция.
Министър-председателят на най-младата държава на Балканите твърди, че процесът на създаване на косовската армия е на финалната права и скоро ще бъде завършен, независимо дали чрез конституционни или законови промени.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ще трябва да сформираме косовската армия със закон

Рамуш Харадинай: Ще трябва да сформираме косовската армия със закон

11 Юни 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово заяви в понеделник, че трансформацията на Силите за сигурност на Косово (ССК) в Армия на Косово не може да бъде направена чрез конституционни промени заради съпротивата на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава македонската електронна медия „Свободна Европа“.
За промяна на Конституцията, е заявил Харадинай, са нужни две трети от гласовете на депутатите от „Сръбска листа“, което не може да се очаква, с оглед на категоричната позиция на партията, но и на официален Белград, против формиране на косовска войска.
„Регулирането на въпроса чрез конституционна промяна, е кажи-речи невъзможно, тъй като е нужно квалифицирано мнозинство от две трети, което значи и от депутатите сърби. С оглед на състоянието на нещата, ни е трудно да калкулираме, че ще имаме тези гласове. В определен момент ще бъдем принудени да регулираме войската на Косово със закон“, обясни косовският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командир от американската база „Бондстийл“: Сърбите в Косово няма от какво да се страхуват

Командир от американската база „Бондстийл“: Сърбите в Косово няма от какво да се страхуват

11 Юни 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Командирът на американската база „Бондстийл" в Косово Ник Дучич, сърбин по произход, се появи на литургия в църквата „Свети Димитър“ в Митровица, откъде увери, че „сърбите няма от какво да се страхуват“, пише белградското електронно издание на вестник Danas.
„Всяка неделя ходя на литургията в някои от църквите в Косово, тази неделя избрах църквата „Свети Димитър" в Косовска Митровица. Тя е много красива, харесаха ми службата и хора“, сподели Дучич.
На въпрос дали сърбите на север в Косово имат причини да се страхуват, Дучич ясно отговори са „не", а по отношение на поредицата от инциденти, насочени към представители на сръбското малцинство в страната, командирът на американската база заяви: „Неотдавна осъзнахме временно увеличение на случаите на насилие. Обсъдихме това с командващия на КФОР. Работим с косовската полиция, за да увеличим броя на нашите патрули в тези райони, за да увеличим присъствието на КФОР и да предотвратим подобни атаки".
Интересно е да се отбележи, че посещението на полковник Дучич бе направено няколко дни, след като посланикът на САЩ осъди строго насилието и нападенията срещу сърби. Прививите му обаче останаха самотни, защото към тях не се присъеди нито един дипломатически представител на други западни страни, коментират от редакцията.
За пореден път президентът на Сърбия Александър Вучич говори за вълната от насилие срещу сърбите в Косово. „Това са координирани и планирани атаки срещу тях. Това изобщо не е случайно. Не може да се каже, че не са етнически мотивирани атаки, ако атакувате свещеници и деца. Европа мълчеше. За да бъде честен, американският представител в Косово реагира отлично, като нарече тези атаки с правилното име“, коментира Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Косово допринася за регионалната и глобалната стабилност

Рамуш Харадинай: Косово допринася за регионалната и глобалната стабилност

5 Юни 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. По време на Глобалната конференция за сигурност в Тирана, със специално ударение върху борбата срещу тероризма, крайния екстремизъм и радикализма, министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че страната му играе конструктивна роля за регионалното сътрудничество, за да създава мир и стабилност, пише Gazeta Express.
По този повод Харадинай заяви, че религиозните общности и религиозните лидери ще продължат да бъдат едни от най-важните партньори в борбата срещу посланията на екстремизма и крайния радикализъм, като допълни че ще продължи да работи тясно с религиозните лидери за заздравяване на отношенията на различните религиозни общности.
Говорейки по въпросите на глобалните предизвикателства и следващите стъпки в преодоляването им, премиерът заяви че Косово е усвоило Стратегията за превенция на крайния екстремизъм и радикализацията водеща до тероризъм, както и Планът за действие, бидейки част от глобалните ангажименти на демократичните световни сили водени от САЩ, в борбата срещу всички заплахи и форми на екстремизъм и тероризъм. Рамуш Харадинай заяви, че институциите на Косово са решени да предотвратят всякакво разпространяване на екстремистки идеологии, които имат потенциала да преминат в тероризъм и също така са приели закон, забраняващ на гражданите да участват в чуждестранни войни.
Харадинай допълни, че крайният екстремизъм и радикализъм са феномен, който няма родина, няма конкретно местонахождение, но представлява опасност за съвременния свят, за човечеството, за мира и най-вече за невинните хора.
В края на своята реч, премиерът преповтори желанието си Косово да се присъедини към международните институции за сигурност, особено Интерпол, както и желанието за сътрудничество с Европол, за да може Косово даде своя принос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Тирана: Само чрез мир и толерантност можем да се противопоставим на заплахите за сигурността и живота на хората

Премиерът Бойко Борисов в Тирана: Само чрез мир и толерантност можем да се противопоставим на заплахите за сигурността и живота на хората

4 Юни 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Тирана. Само чрез мир и толерантност можем да се противопоставим на заплахите за сигурността и живота на хората. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Конференция в Тирана, посветена на насилствения екстремизъм, съобщиха от правителствената информационна служба.
Българският премиер посочи за пример страната ни, където християни и мюсюлмани живеят заедно мирно и се уважават. По думите му усилията на държавите трябва да бъдат насочени към подобряване на координацията и по-близко сътрудничество между страните от Западните Балкани и с международните партньори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят на Албания Еди Рама удостои премиера Бойко Борисов с медал за признателност

Министър-председателят на Албания Еди Рама удостои премиера Бойко Борисов с медал за признателност

4 Юни 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с Медала за признателност – най-високото отличие, присъждано от министър-председателя на Албания. Наградата му беше връчена от Еди Рама за неоспоримите заслуги на Борисов за работата му по европриобщаването на държавите от Западните Балкани. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„Признателни сме, че през тези 6 месеца работехте активно за европерспективата на всички балкански страни, посочи премиерът Еди Рама. Той изрази надежда, че доброто сътрудничество и приятелство между двете страни ще продължи.
„Ние сме едно голямо европейско семейство. Балканите са част от него, така че полагаме усилия, но и работата на вашия политически елит е изключително важна“, каза министър-председателят Бойко Борисов. По думите му колкото по-бързо се развиват и съединяват западнобалканските държави чрез цифрова и транспортна инфраструктура, толкова по-бързо регионът ще забрави за войните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с премиера на Косово Рамуш Харадинай

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с премиера на Косово Рамуш Харадинай

4 Юни 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с премиера на Косово Рамуш Харадинай в Тирана. Двамата правителствени ръководители разговаряха в рамките на срещата по Процеса Акаба по въпросите на Балканите в албанската столица по искане на Харадинай. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Рамуш Харадинай изтъкна лидерската позиция на българския премиер за фокусиране на вниманието на Европа върху страните от Западните Балкани и благодари за усилията на българското председателство за постигане на напредък в интеграцията на държавите от този регион. Харадинай изрази готовността на страната му да помага за продължаване на партньорството за реализацията на балканските проекти.
Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха транспортните проекти за свързаност на страните на Балканите. Акцент в разговора беше изграждането на Коридор №8, който ще свърже Адриатическо с Черно море. „Необходима е много работа, ако искаме да развием държавите си и да свържем региона с Европа“, каза още българският премиер. По думите му значението и ползите от реализирането на проектите за свързаността на страните от региона ще допринесат както за подобряване на живота на народите, така и за задълбочаване на добросъседските отношения в тази част на континента. „Това е задължително условия за постигането на добра икономика, стабилност, сигурност и просперитет на Балканите“, посочи още българският министър-председател.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Тирана

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Тирана

4 Юни 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът Бойко Борисов пристигна в Тирана. Борисов ще проведе среща с министър-председателя на Албания Еди Рама, която ще бъде последвана от пленарни разговори. Ще бъдат обсъдени диалогът и сътрудничеството между страните от региона за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.
По време на визитата си българският министър-председател ще участва в среща по Процеса Акаба по въпросите на Балканите, както и в конференция, посветена на борбата с насилствения екстремизъм, заедно с премиера на Албания Еди Рама и краля на Йордания Абдулла II.
Процесът Акаба представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдулла II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Тирана

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Тирана

4 Юни 2018 | 07:06 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Тирана днес. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Той ще проведе среща с министър-председателя на Албания Еди Рама, която ще бъде последвана от пленарни разговори. Ще бъдат обсъдени диалогът и сътрудничеството между страните от региона за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.
По време на визитата си българският министър-председател ще участва в среща по Процеса Акаба по въпросите на Балканите, както и в конференция, посветена на борбата с насилствения екстремизъм, заедно с премиера на Албания Еди Рама и краля на Йордания Абдулла II.
Процесът Акаба представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдулла II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“: Според Авни Арифи тази година ще се формира косовската армия и визите ще паднат

„Локално“: Според Авни Арифи тази година ще се формира косовската армия и визите ще паднат

3 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
. Авни Арифи, главен преговарящ на Косово в техническия диалог със Сърбия е убеден, че тази година страната му ще създаде своя армия и че гражданите ѝ ще могат да пътуват в Европа без визи, предава „Локално“.
Арифи заяви и че тази година Косово ще стане член на Интерпол и че ще извърши делимитацията на границата с Черна гора.
„ Тази година гражданите на Косово ще пътуват без визи в ЕС; Тази година Косово ще формира собствена армия; Тази година Косово ще стане най-новият член на Интерпол; Тази година границата с Черна гора ще бъде коригирана; Тази и бъдещите години са години на Косово. Косово няма да бъде спряно по пътя на развитие и напредък“, заяви Арифи на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Това е годината за създаване на косовска армия

Рамуш Харадинай: Това е годината за създаване на косовска армия

2 Юни 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай смята, че сегашната година е годината за постигане на визова либерализация и създаване на косовска армия, предава „Алсат-М“.
„Това са процесите, които се намират пред реализация. Това ще бъде годината, в която ще отворим перспективата за Европейския съюз, а с армията и тази за НАТО“, заяви Харадинай.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Без гласовете на сръбските депутати няма да има косовска армия

„Курир“ (Македония): Без гласовете на сръбските депутати няма да има косовска армия

22 Май 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Международният фактор в Прищина настоява, че при вземането на решение за преобразуване на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, компетентните институции трябва да вземат предвид и позицията на косовските сърби, пише македонското електронно издание „Курир“.
Въпреки че са съгласни, че трансформацията на КСС във Въоръжени сили в Косово е суверенно решение на Прищина, представители на международната общност в най-младата държава на Балканите са категорични, че това не трябва да се прави без промяна на Конституцията, за която са необходими гласовете на депутатите от сръското малцинство, пише местното издание „Коха Диторе".
Усилията на правителството на Рамуш Харадинай сега са насочени към законодателни промени, след което ще се пристъпи към поетапното създаване на армия. Процесът трябва да бъде завършен в рамките на десетилетие. Пакетът от закони, чрез които ще се постигне това, вече са представени в кабинета на премиера. Предстои гласуването им в парламента в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Какъв е замисълът на албанците за косовската армия – осем хиляди войници, турски пушки и дупка в бюджета

Blic (Сърбия): Какъв е замисълът на албанците за косовската армия – осем хиляди войници, турски пушки и дупка в бюджета

21 Май 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прекратяването на мисиите на ЕУЛЕКС и КейФОР може би ще се превърне в прелюдия към това, към което управляващите в Прищина се стремят от години – създаване на собствена армия, чрез която бившата сръбска провинция ще получи още едно „признаване“ на суверенитета й, пише белградското електронно издание Blic с коментар, че албанците в Косово замислят армия с осем хиляди войници, турски пушки и дупка в бюджета.
Времето ще покаже какво ще се случи с въпроса за трансформирането на Косовските сили за сигурност, но впечатлението, че идеята на Прищина постепенно върви към реализация, се потвърждава от все по-честите изявления на представителите на косовските власти, но и на международната общност.
Колко сериозни са косоварите в това начинание показва напълно разработеният план за формиране на армията .Това, което е известно до момента, е, че тя ще се състои от осем хиляди души, от които три хиляди ще бъдат в запас.
От редакцията привеждат информация, че армията на Косово ще се формира на три етапа и ще бъде завършена до края на 2019 г. Първият е свързан с промените в законодателството и Конституцията, и реорганизация на КСС, вторият – с изграждане на капацитета на командването, а третият – с привеждането на армията в „бойна оперативност“ – както на войниците, така и на въоръжението, с което ще разполага.
Същевременно косовските власти обмислят дали и какво оръжие биха могли да закупят или придобият чрез дарения или продажби на преференциални цени.
Blic припомня, че Турция дари на Косово 20 бронетранспортьора „Кобра“. Известно че, че част от оръжията, с които разполагат КСС, са турско производство. Миналата година между Анкара и Прищина бяха в ход разговори за закупуването на хеликоптери, макар досега желанието на косоварите за покупка на машините да остава само на хартия.
Засега КСС не може да се похвали с мощни оръжия. Причината е свързана с бюджета за военните, които може да разчитат на едва около 70 млн. евро. В бъдеще обаче армията може да създаде огромна дупка в бюджета, ако Косово осъществи намеренията си да придобие допълнителни пехотни оръжия, автоматични пушки, зенитна артилерия, минохвъргачки и боеприпаси за тях, а дори и два танка, всички от които, както се твърди, „чрез компания от Катар, която продава оръжие".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Al Jazeera: Косово стартира „План Б“ за формиране на армия

Al Jazeera: Косово стартира „План Б“ за формиране на армия

18 Май 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вместо въвеждането на изменения в Конституцията, които изискват подкрепата на сръбските депутати, правителството в Прищина планира законодателни промени за премахване на някои ограничения върху капацитета, мандата и мисията на Косовските сили за сигурност (КСС), предава Al Jazeera в балканската си редакция, като се позовава на статия в прищинския вестник Koha Ditore.
Новият план предвижда 10-годишен период, през който ще се осъществи преходът към изграждането на косовоската армия. Правният пакет, свързан с организационната структура на КСС, е изпратен в кабинета на министър-председателя Рамуш Харадинай и предстои да бъде бъде представен на правителството, след което ще бъде изпратен в парламента за гласуване.
Документът не предвижда незабавна трансформация, каквато преди четири години управляващите в Прищина се опитаха да прокарат. Кабинетът на Харадинай потвърди, че законодателният пакет е изпратен от съответното министерство.
Преди броени дни лидерът на кабинета в Прищина, след среща с посланици, заяви, че Косово не може безкрайно да чака трансформацията на КСС в армия.
„Гласуването е политически процес, а аз съм дълбоко убеден, че ако това не се случи чрез конституционни промени, ще се случи чрез закони. Единадесет процента от членовете на КСС са от етнически общности, включително и сърбите от северната част [на Косово]. Не уточнявам за колко дни и месеци ще се случи, но това ще стане. Последният ми позиция е, че от трансформацията на КСС в армията никой не губи нищо", подчерта Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албанците провокират: Ще назначим 200 сърби в косовската армия

Албанците провокират: Ще назначим 200 сърби в косовската армия

2 Май 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на Косовските сили за сигурност Рустем Бериша заяви, че в бъдещата армия на Косово ще бъдат наети 200 сърби, съобщава белградското електронно издание Vidovdan.
„Сега правим всичко по силите си, за да бъде „Сръбска листа“ част от трансформацията. Преобразуването на косовските сили за сигурност ще засегне и сръбската общност, тъй като от нея ще бъдат наети поне 200 нови членове, което не е малко. Това показва, че сърбите от Косово печелят от тази трансформация", подчерта Бериша, допълвайки, че по този начин 200 семейства на косовски сърби ще получат възможност да получават заплата.
От редакцията привеждат кратка справка за Рустем Бериша. Съгласно приведената информация, той е бивш член на Армията за освобождение на Косово (АОК). Преди две години съд в Ниш издава срещу него присъда за тероризъм заради убийството на сръбски войници през 1998 г. Бериша е член на партията на премиера Рамуш Харадинай „Алианс за бъдещето на Косово.

Агенция „Фокус“ припомня:

В понеделник, 30 април, в парламента в Прищина трябваше да бъде внесен законопроект за създаването на армия Косово – ход, който обещава нова буря в отношенията между най-младата държава на Балканите и Сърбия.
В начинанието си Прищина може да разчита на подкрепа от страна на САЩ, които дадоха множество сигнали, че възприемат позитивно идеята. По-рано, в рамките на посещение в страната, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл подчерта, че трансформирането на Косовските сили за сигурност в Армия на Косово трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията му. Американският дипломат подчерта, че Косово има право да формира професионална армия и бе категоричен, че тя няма да представлява заплаха за Сърбия и сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканския полуостров.
В Москва обаче не са съгласни. По-рано говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова разкритикува плановете за създаване на Въоръжени сили на Косово.„Създаването на армия в Косово, структура, която по никакъв начин не се доближава до държавната, още повече нагнетява вече напрегнатата ситуация", предупреди Захарова.
Най-напрегната обаче е ситуацията в Белград, където управляващите се противопоставят категорично на идеята за създаване на косовска армия. Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич призова косовските сърби да не се присъединяват към армията на Прищина и – позовавайки се на законодателството на Белград, заплаши с налагането на тежки наказания с до 10 г. лишаване от свобода на онези, които решат да станат част от бъдещата армия на най-младата държава на Балканите (ако бъде създадена).
Джурич заяви, че създаването на косовска армия е незаконно и е в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението от Куманово, което слага край на войната в Косово през 1999 г.
Във връзка с изявлението на Джурич, министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай написа в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“, че се тревожи за залавянето на представители на сръбската етническа общност. Харадинай написа, че подобна практика „напълно противоречи на всички задължения, които правителството на Косово, заедно с международната общност, е изпълнило през последните две десетилетия за пълното интегриране на сръбската общност в косовските институции".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В понеделник ще се гласува законопроектът за Косовска армия

В понеделник ще се гласува законопроектът за Косовска армия

30 Април 2018 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министерството на силите за сигурност на Косово в понеделник, 30 април, ще внесе в парламента законопроект за промяна на статута на силите за сигурност в армия, пише Gazeta Express.
„Министерството на косовските сили за сигурност (МКСС) изпълнява своите дейности и задължения в съответствие на парламента. В момента изчакваме финансовия доклад за бюджетните разходи от Министерството на финансите, както и съгласие от Министерството за европейска интеграция с цел да се съгласува проектозакона със законодателството на Европейския съюз. В съответствие със законодателната стратегия на Парламента на Република Косово и плана за действие на МКСС, ние ще изпратим проектозакона до парламента на 30 април“, заяви за вестник „Зери“ Ибрахим Шала, директор на отдела за връзки с обществеността.
Междувременно, представители на министерството на финансите заявиха, че разглеждат иска на на МКСС и че ще предоставят отговор в законовия срок.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проектозаконът за създаване на косовска армия ще бъде разгледан в понеделник

Gazeta Express: Проектозаконът за създаване на косовска армия ще бъде разгледан в понеделник

29 Април 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министерството на Косовските сили за сигурност (КСС) увери, че ще предаде на правителството в Прищина поправките към новия закон за КСС в понеделник, които биха позволи на местните въоръжени сили да придобиват тежко въоръжение. Това е единственият начин да се заобиколи опозицията на партията на косовските сърби - „Сръбска листа“, в парламента за внасяне на добавки към Конституцията за създаване на косовска армия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Независимо от възраженията на „Сръбска листа“, министерството на КСС ще предаде въпросния проектозакон на правителството в понеделник, 30 април, съобщи косовският ежедневник „Зери“. Министерството изпълнява задълженията си според правителствения законодателен план. В момента чакаме финансова оценка от Министерството на финансите и санкция на Министерството на европейската интеграция, за да бъде проектозаконът в съответствие със законодателството на Европейския съюз. На 30 април ние ще предадем проектозакона на косовското правителство“, заяви Ибрахим Шала, говорител на министерството на КСС пред ежедневника. Междувременно, чиновници от финансовото ведомство в Прищина са потвърдили, че разглеждат молбата на Министерството на КСС и са заявили, че ще дадат отговор в рамките на законовите срокове.
„Газета Експрес“ уточнява, че КСС са лековъоръжена сила, състояща се 2500 души, обучени от НАТО и имат задачата да реагират на кризи, да защитават мирните граждани и събиране на оръжието, останало от конфликта през 1999 година. НАТО и САЩ не се противопоставят на създаване на армия, по принцип, но казват, че първо трябва да бъде променена конституцията, което изисква гласовете на 11-те делегати на „Сръбска листа“ в 120-местния косовски парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задава се нова буря в отношенията между Белград и Прищина (ОБЗОР)

Задава се нова буря в отношенията между Белград и Прищина (ОБЗОР)

29 Април 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. В понеделник, 30 април, в парламента в Прищина предстои да бъде внесен законопроект за създаването на армия на Косово – ход, който обещава нова буря в отношенията между най-младата държава на Балканите и Сърбия.
„Министерството на косовските сили за сигурност (МКСС) изпълнява своите дейности и задължения в съответствие с парламента. В момента изчакваме финансовия доклад за бюджетните разходи от Министерството на финансите, както и съгласие от Министерството за европейска интеграция с цел да се съгласува проектозакона със законодателството на Европейския съюз. В съответствие със законодателната стратегия на парламента на Република Косово и плана за действие на МКСС, ние ще изпратим проектозакона до парламента на 30 април“, бе казано в съобщение от управляващите в Прищина.

В начинанието си Косово може да разчита на подкрепа от страна на САЩ, които дадоха множество сигнали, че възприемат позитивно идеята. По-рано, в рамките на посещение в Прищина, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл подчерта, че трансформирането на Косовските сили за сигурност в армия на Косово трябва да бъде направено в съответствие с основния закон на страната. Американският дипломат подчерта, че Косово има право да формира професионална армия и бе категоричен, че тя няма да представлява заплаха за Сърбия и сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканския полуостров.

В Москва обаче не са съгласни. Още преди седмици говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова разкритикува плановете за създаване на Въоръжени сили на Косово.„Създаването на армия в Косово, структура, която по никакъв начин не се доближава до държавната, още повече нагнетява вече напрегнатата ситуация", предупреди Захарова.

Най-напрегната обаче е ситуацията в Белград, където управляващите се противопоставят категорично на идеята за създаване на косовска армия. Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич призова косовските сърби да не се присъединяват към армията на Прищина и – позовавайки се на законодателството на Белград, заплаши с налагането на тежки наказания с до 10 г. лишаване от свобода на онези, които решат да станат част от бъдещата армия на най-младата държава на Балканите (ако бъде създадена).
Джурич заяви, че създаването на косовска армия е незаконно и е в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението от Куманово, което слага край на войната в Косово през 1999 г.
Косово полага усилия да превърне Косовските сили за сигурност (KSF) в армия на Косово чрез конституционни изменения. За да може Прищина да промени конституцията, гласовете на сръбските депутати са от решаващо значение, припомниха от Белград.
Във връзка с изявлението на Джурич, министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай написа в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“, че се тревожи за залавянето на представители на сръбската етническа общност. Харадинай написа, че подобна практика „напълно противоречи на всички задължения, които правителството на Косово, заедно с международната общност, е изпълнило през последните две десетилетия за пълното интегриране на сръбската общност в косовските институции".
Харадинай приведе информация, съгласно която полицейски служител е бил арестуван на граничния пункт край сръбското село Кончул. Лидерът на кабинета в Прищина твърди, че арестуваният е от сръбски произход и е член на Косовските сили за сигурност.

Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Министерството на вътрешните работи на Сърбия арестува сърбин от Косовските сили за сигурност

Рамуш Харадинай: Министерството на вътрешните работи на Сърбия арестува сърбин от Косовските сили за сигурност

29 Април 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай написа в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“, че се тревожи за залавянето на представители на сръбската етническа общност, отбелязва белградската медийна компания B92.
Съгласно думите на Харадинай, полицейски служител е бил арестуван на граничния пункт край сръбското село Кончул. Лидерът на кабинета в Прищина твърди, че арестуваният е от сръбски произход и е член на Косовските сили за сигурност.
Харадинай пише, че подобна практика „напълно противоречи на всички задължения, които правителството на Косово, заедно с международната общност, е изпълнило през последните две десетилетия за пълното интегриране на сръбската общност в косовските институции".
По-рано Белград заплаши, че представители на сръбската общност, които решат да се включат в редиците на бъдещата армия на Косово, ще бъдат преследвани от сръбското правосъдие. Проектозаконът за създаването на армията ще бъде внесен в парламента в Прищина в понеделник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1 On“ (Македония): В понеделник ще бъде внесен проектозаконът за войската в Косовския парламент

„A1 On“ (Македония): В понеделник ще бъде внесен проектозаконът за войската в Косовския парламент

28 Април 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министерството на силите за сигурност на Косово, въпреки противопоставянето на „Сръбска листа“, обяви че в понеделник, че ще внесе проектозакон за косовска армия в парламента на Косово, пише „A1 On“.
- Министерството на косовските сили за сигурност (МКСС) изпълнява своите дейности и задължения в съответствие на парламента. В момента изчакваме финансовия доклад за бюджетните разходи от Министерството на финансите, както и съгласие от Министерството за европейска интеграция с цел да се съгласува проектозакона със законодателството на Европейския съюз. В съответствие със законодателната стратегия на Парламента на Република Косово и плана за действие на МКСС, ние ще изпратим проектозакона до парламента на 30 април, заяви за вестник „Зери“ Ибрахим Шала, директор на отделът за връзки с обществеността.
Косовските медии оценяват подобна стъпка като отваряне на пътя за страната към членство в НАТО.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.